![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Namawianie w związku na nawrócenie się
Cytat:
Dlatego zawsze miałam kilka nieprzekraczalnych dla mnie ram, gdy mowa była o związkach - brak nałogów , światopogląd, dzieci itp. - te rzeczy musiały mi "stykać". Nie twierdzę, ze nie da stworzyć związku wierzącego z ateistą- ale wiem,że ja nie umiałabym takiego stworzyć. Stąd nawet nie próbowałam, bo dla mnie moja wiara to nie jest niedzielne pójście na mszę + tradycyjny sztafaż świąt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Moderator
|
Cytat:
Co do pogrubionego - jest klawisz backspeace/delete lub funkcja edycji, bo jeśli to miało być zabawne, to nie wyszło. Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2013-07-08 o 14:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Patrz, a mnie rozbawiło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Moderator
|
Klauny też niektórych bawią, a niektórych nie - kwestia gustu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Staram się nie dyskutować na temat religii. Nie chcę niechcący kogoś obrazić. Mogę wypowiedzieć swoje zdanie ale nie zmuszać nikogo do zmiany myślenia. To śmieszne. W moim otoczeniu są raczej katolicy, którzy niby modlą się, chodzą do Kościoła ale nie żyją zgodnie z nakazaniami tej instytucji - czyli sex przedmałżeński, mieszkanie razem, antykoncepcja, planują oczywiście ślub kościelny itd.... Za to mnie uważają hmmm....za dziwną ? Otwarcie przyznaję, że wierzę w Boga, siłę wyższą ale nie przynależę do żadnej religii. Co do autorki - związek jest jeszcze 'świeży', że w razie czego mniejszy żal gdy zdecydujecie się na rozstanie. Najpierw porozmawiaj z nim jakie ma poglądy, jak widzi wspólne życie, ślub, dzieci. Czy jest w stanie pójść na kompromis, ustąpić w pewnych sprawach. Ty tak samo powiedz czego oczekujesz. Wtedy dopiero będziesz mogła zobaczyć czy z tym facetem możesz wiązać przyszłość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo tak jak piszesz - nie chciałabyś słyszeć o "dziwnych rzeczach". Ale rytuały, jak się je odrze z przypisywanych im znaczeń, są tylko dziwnymi rzeczami. Podczas Mszy wszystko ma swoje znaczenie - jeśli nie wierzysz, pozostają tylko puste gesty. Ateista w kościele czuje się tak, jak katolik podczas obrzędu dowolnej innej religii - owszem, można zachowywać się z szacunkiem, ale dystansu i niezrozumienia pokonać się nie da. Bo ja znam symbolikę obrzędów katolickich, ale ponieważ nie wierzę, ona dla mnie nie działa - i zostaje dziwny pan w dziwnym ubraniu. No i o ile w codziennych, koleżeńskich czy przyjacielskich kontaktach ta różnica w interpretacji jest do pokonania, o ile założymy obustronny szacunek dla swoich przekonań, o tyle w związku sobie tego nie wyobrażam. Bo jak ateista ma wziąć ślub w kościele, żeby nie zakpić z wiary partnera? Ok, zdarza mi się brać udział w ceremoniach katolickich - bywam na ślubach czy pogrzebach. Zajmuję swoje miejsce i po cichu sobie tkwię, nie modlę się, nie wykonuję rytualnych gestów, jak wstają to wstaję, jak klękają, też stoję. Nie zakładam koszulki "nie płakałam po papieżu", choć jak patrzę na miny niektórych osób, które na widok takiego raroga nie kryją zgorszenia i wrogości, to myślę, że niewiele by to zmieniło. No ale. Rozumiem, że część moich znajomych i przyjaciół wierzy - i dla nich pójdę do kościoła, żeby im towarzyszyć w ważnych momentach, ale się nie nawrócę. Ale nie da się zająć pozycji towarzyszącej na własnym ślubie. ---------- Dopisano o 16:22 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
Co do pogrubionego - możesz potraktować to jako pracę domową, znalezienie uzasadnienia do nieużycia klawisza backspace. Ani klawisza delete. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() - cóż, prawdę mówiąc gdy czytam forum, to nie zdawałam sobie sprawy, jak dużo jest osób deklarujących się jako wierzące, a które nie mają pojęcia, w co/kogo wierzą, czym jest symbolika w ich wierze, jakie znaczenie mają dane nakazy/zakazy, wskazania, nie znają Biblii. Stąd pewnie biorą się później te "a co ci szkodzi...". Bo to działa w dwie strony. Pomijam jedno: często reakcje , także w rodzinie , są trudne do przewidzenia, bardzo religijna rodzina nie może się pogodzić z odejściem dziecka od wiary, ale znam tez przypadki w drugą stronę, znajomy zakonnik został wyklęty z rodziny,bo jako dorosły ochrzcił się, a potem na dodatek zakonnikiem został (z rodzina ateistyczna i antyklerykalna z dziada pradziada)- też reakcja taka sama.. Stąd mi wychodzi, ze sfera światopoglądowa powinna "stykać", być może komuś wychodzi inaczej- mi akurat wyszło tak. Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-07-08 o 16:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
zaburza relacje miedzy dzieckiem- chodzacym do kosciola- a rodzicem nie wierzącym. Dla mnie to krzywda nie pozostawiac wyboru w co się wierzy, narzucac rodzicielską wiarę na dziecko. Uważasz, że puszczanie dziecku filmów w typie Niemy krzyk to nie krzywda?przemoc? Ja wiem, że rodzic narzuca swoja wolę w wielu sprawach ale wiara to nie zakaz picia alkoholu narzucony dziecku przez rodzica. Cytat:
Cytat:
TŻ tez jest taki ustępliwy ? co z antykoncepcja? ślubem? wychowaniem dziecka. Czytam i widze, że niektórzy tak zostali zmieleni, że wychodzą z założenia, że to zawsze ateista ma zrezygnować ze swoich zasad i jest pacanem jesli zabrania odmawiania przez dziecko pacierza ![]() To jest właśnie krzywda jaka przez lata wyrządza ludziom wiara w "coś" nie tylko katolicka, niech sobie będzie chłop/kobieta jaka jest ale to "nasze zdanie" jest prawdziwe, ważniejsze i trzeba nam ustępować. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2013-07-08 o 17:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale jak niby katolik ma traktować ateistę, jak w jego Kościele zezwala się, owszem, na śluby z niewierzącymi, nawet nie musi ów antychryst klepać formułek, ale ma sie zgodzić na wychowanie dzieci w wierze katolickiej. To nie jest sytuacja symetryczna, tylko uprzywilejowuje jedną ze stron - dlatego też nie uważam, żeby ślub "jednostronny" był dla ateisty jakimkolwiek wyjściem. No chyba, że z miłości zgodzi się napluć na swoje przekonania i potraktować jak ktoś, czyj głos się nie liczy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Moderator
|
Odp: Dot.: Namawianie w związku na nawrócenie się
Slub katolika i ateisty w kosciele katolickim jest wlasnie slubem mieszanym wiec nikt nie stawia rozowego jednorozca przed ateista i nie kaze mu przed nim nic przysiegac. Na nauki tez nie musi chodzic. Nikt mu krzywdy nie robi - nie musisz sie o to martwic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Namawianie w związku na nawrócenie się
nie, nie jest. Chyba że mówimy o nieochrzczonym ateiście lub apostacie - ale tu mówimy o chłopcu, który przestał wierzyć (ale sakramenty pewnie ma) i dziewczynie, która chce ślub kościelny. Nie pisała nic o tym, że tylko ona planuje kościelny, i że mają przegadaną ową mieszankę.
Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2013-07-08 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zasadnicze pytanie : ,,chcesz byc własnie z tą osoba, czy masz to gdzies i rezygnujesz przy pierwszej lepszej niezgodności" tym bardziej, że niezgodnośc wiary da się w kościele katolickim pogodzić ślubem jednostronnym. Jednoczesnie uważam, ze jeśli strona wierząca nie chce ślubu jednostronnego tylko namawia partnera na ślubowanie w imię Boga to równiez postępuje źle. Jak już ktoś kogoś chce nawracać to niech lepiej da świadectwo swoim życiem i tym co Bóg działa w Jego zyciu pozwalając przemyśleć to drugiej osobie, uwierzyć lub nie, a nie na siłę namawia ja do sakramentów. Przecież jakby się nad tym głębiej zastanowić z punktu widzenia wiary to nie ma żadnego sensu, a że ładniej wygląda przed rodziną i znajomymi to argument z dooopy wzięty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Moderator
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Namawianie w związku na nawrócenie się
Cytat:
Z tym sie zgadzam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Namawianie w związku na nawrócenie się
dla księdza chłopiec, który został kiedyś tam ochrzczony, jest katolikiem. Starczy, że nie będą się wdawać w niuanse, ino uiszczą opłatę, dla spokoju ducha wierzącej panny i jej rodziny, bo przecież babcia Józia i ciocia Stasia tak by były rozczarowane, gdyby przed Bozią nie przysięgał.
Znajomy przeprowadził taką akcję ze ślubem jednostronnym. Załatwienie formalności proste nie było, mimo że gość się obczytał w przepisach i wiedział, jak to wygląda. Podchody pod księdza były wieloetapowe i do końca praktycznie nie wiedzieli, czy ksiądz dobrodziej zgodzi się udzielić im ślubu jednostronnego - bo oczywiście, mimo że chłopak był ateistą, ksiądz ze ślubem kościelnym problemu nie robił. Nie sądzę, żeby to był jednostkowy przypadek, jeden ksiądz, co nie chciał zapoznać się z kodeksem prawa kanonicznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
I wciąż czekam na cytat potwierdzający Twoje słowa: "KK w swoim kodeksie ma taki przepis, który mowiąc prosto sugeruje, że jeśli strona niepraktykująca uprze się i nie chce stosować NPR mimo namów współmałżonka to należy ratowac małżeństwo i ,,zgodzić się" np na prezerwatywę. Strona praktykująca nie ma wtedy grzechu." Jeśli byś mogła, to byłabym wdzięczna.
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
Bo ślub jednostronny jest kompromisem - strona wierząca przysięga przed Bogiem, strona niewierząca nie, każdy zachowuje swoje wartości a ślub kościelny to zmuszenie strony wierzącej do porzucenia tego, w co wierzy? To chyba oczywiste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Swoją drogą, znam mnóstwo pseudo katolików po ślubach kościelnych, a ani jednej pary po mieszanym...
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
po drugiej stronie szafy
|
Ateista uważa, że Boga nie ma, więc chce przysięgać w USC, bez tego całego cyrku, jakim jest dla niego kościelna oprawa. A osoba wierząca wierzy, że Bóg jest wszędzie, więc dla niej przysięga w USC będzie też w obliczu Boga, nie? A jeśli ateista nie chce się zgodzić na wychowanie dzieci w wierze katolickiej (niech sobie wybiorą jak dorosną), to mieszany odpada, tak?
![]() |
#140 |
ma zielone pojęcie
|
Ale dzieci są już wychowywane zgodnie z wartościami jednego rodzica.
![]() |
#141 |
Zakorzenienie
|
No niestety, ja mówię tylko o formie ślubu, bo oczywistym jest, że wychowanie dzieci będzie kwestią, w której nie znajdzie się kompromisu. Albo w lewo albo w prawo. I dla mnie lepszą opcją jest ochrzeczenie dziecka a następnie pokazywanie mu światopoglądu chrześcijańskiego i ateistycznego, niech samo wybierze co zrobi, jak będzie juz na tyle dorosłe i samodzielne. Chrzest nie przeszkadza w zostaniu ateistą, brak samkramentów przeszkadza w wyznawaniu pełnej wiary (np. niemożliwośc przystępowania do komunii), dlatego dla mnie taka droga dała by dziecku wybór i byłaby najlepszą opcją.
A co do samego ślubu, to są dwie skrajne opcje - ślub świecki i ślub kościelny. Ślub mieszany jest kompromisem i nie wiem po co zmuszac kogokolwiek do jednej z opcji skrajnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
po drugiej stronie szafy
|
Brak sakramentów w dzieciństwie nie zabrania przecież przyjęcia ich, jak człowiek będzie już w pełni świadom że tego chce. To że się wstąpi do Kościoła później, nie znaczy że się będzie gorszym, słabszym wyznawcą, że się będzie miało mniejsze prawa.
![]() |
#143 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
- przyjęcie sakramentów nie zamyka dziecku drogi do świadomego wyboru ateizmu, kiedy będzie już na to gotowe - nie stawia dziecka w sytuacji, kiedy nie rozumie czemu odstaje od rówieśników - pozwala stronie katolickiej na dotrzymanie słów o wychowaniu w wierze, co dla mnie znaczy - pokazaniu wiary i pozostawieniu wyboru - jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dziecko od małego uczyć 'mama wierzy w Boga, tata ma inne poglądy, tak bywa, że ludzie,nawet Ci którzy się kochają mają różne zdanie, zwłaszcza wtedy, gdy nie do końca jest wyjaśnione jak było na prawdę. Mama pokazuje Ci swoją tradycję, bierzesz udział w jej obrzędach, a tata opowie Ci o tym w co on wierzy. Jak będziesz czuł, że z czymś się nie zgadzasz, coś bardziej do Ciebie przemawia, to powiedz i wyjasnimy Ci wszystko. I niezależnie od tego co wybierzesz, będziemy po Twojej stronie' Jak dorośnie samo zdecyduje, a myślę, że do tej pory żadna ze stron za bardzo na tym nie ucierpi. Oczywiście, to rozwiązanie odpowiednie według mnie, ale wiadomo, że to sprawa drażliwa i zapewne nie ma idealnego wyjścia. ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
Druga sprawa, że według mnie odwlekanie chrztu jest nie w porządku wobec strony katolickiej - ateiście w niczym nie powinien przeszkadzać, dla katoliczki brak chrztu to ogromny roblem moralny. Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-07-09 o 09:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Poza tym, czy naprawdę chodzi nam o to, by przez całe dzieciństwo chronić dziecko przed jakąkolwiek innością? Jakimkolwiek odstawaniem od reszty społeczeństwa? Za każdą cenę? Dla mnie to nie jest właściwa motywacja. Cytat:
Cytat:
W tym wątku już kilka razy było to podkreślane – to, że ateista nie wierzy, nie znaczy, że jest mu wszystko jedno.
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Choć i tak uważam, że wybór formy ślubu może zostać oddzielony od kwestii wychowania dzieci i powinno się celować w opcję kompromisową w kwestii tego, przed kim się przysiega a nie patrzeć na wychowanie dzieci - i tak ktoś tu słowo złamie, bo albo dziecko zostanie katolikiem albo nie, nie da się obydwu opcji na raz uskutecznić. A odbieranie katolikowi możliwości przysięgania przed Bogiem, kiedy on ateisty nie zmusza do zmiany poglądów a chce jedynie kompromisu i połowicznego ślubu jest nie w porządku dla mnie, jako katolika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo co z antykoncepcją? Co z nawracaniem ukochanej/go na właściwą drogę? Co ze wspólną modlitwą i kontemplacją pisma świętego? I wszelkimi innymi sprawami, w którą jest wmieszana druga osoba i mus brać aktywny udział? Dlatego w takiej sytaucji: a) albo z góry się zakłada, że nie dotrzyma się w 100% założeń wiary b) albo szuka innego partnera Dla mnie nie ma innego wyjścia. I dlatego rozważam kwestię ślubu jako kwestię przysięgi, nie jako kwestię decyzji o wychowaniu dzieci. Pary katolickie także przysięgają wychowanie w wierze, ale wielokrotnie poglądy zmieniają 'w praniu' i tego nie dotrzymują. Życie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
skrywana_fantazja pisała, ale nie poparła tego żadnym cytatem, więc nie wiem czy to prawda, że się Kościół w takich wypadkach na antykoncepcję zgadza. No ale jednak przysięga się też odnośnie wychowania dzieci, w tym cały ambaras...dlatego dla mnie ślub mieszany to nie kompromis.
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
bo, jak już tu z madaną pisałyśmy, jeśli poważnie się podchodzi do sprawy wiary lub jej braku, nie ma pola do kompromisu. Nie da się. Po prostu się nie da. To nie jest sprawa, czy dziś będzie ogórkowa czy szczawiowa na obiad...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.