Lingwistyka stosowana UW - ZBIORCZY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-10-10, 16:51   #121
lillipop
Raczkowanie

Dot.: Lingwistyka stosowana UW 2014/2015

Wiecie jakie były progi na ILS z japońskim w tym roku? Wiem, że google nie boli, ale naprawdę nie potrafię tego odgrzebać
lillipop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-11, 11:58   #122
Wiktoria90
Raczkowanie

ILS nie podaje progów i nikt ich nie zna
Wiktoria90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-11, 15:25   #123
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Hej! Progi tegoroczne na ILS w pierwszej turze (niestety nie wiem, o ile ostatecznie się zmieniły, bo nie było mnie potem w Warszawie) w danych sekcjach językowych wyniosły:

Japoński: 85,19
Angielski: 85,75
Niemiecki: 78,56
Hiszpański: 87,07
Rosyjski: 78,64
Francuski: 85,63
Cynamonowa panienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-12, 19:17   #124
lillipop
Raczkowanie

Dziękuję
lillipop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-11, 18:04   #125
listopadowa_noc14
BAN stały

Ile wynosi na UW próg zaliczeniowy jeśli chodzi o kolokwia ?
listopadowa_noc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 20:05   #126
emily20
Przyczajenie

to wątpliwe, że takie były progi na japoński, bo miałam mniej punktów, a jednak jestem
emily20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-19, 22:42   #127
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez emily20 Pokaż wiadomość
to wątpliwe, że takie były progi na japoński, bo miałam mniej punktów, a jednak jestem
Chodziło o próg w pierwszej turze, który zazwyczaj w kolejnych spada.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-29, 21:58   #128
jakzyc
Przyczajenie

Dot.: Lingwistyka stosowana UW 2013/2014

Ja mam z kolei jeszcze głupsze pytanie i z góry przepraszam, jeśli kogoś z Was tym zdenerwuję

Czym różni się ILS od IKLA? W sensie na ILS jest tak, że 2 języki ma się zaawansowane, a 3 od podstaw, a na IKLA tylko 2 zaawansowane? Bo nie orientuję się, czy różnica polega tylko na specjalizacjach czy też na liczbie uczonych języków

Z góry przepraszam, ale strona mi się jedna od dłuższego czasu nie ładuje i nie mogę połączyć wszystkiego w logiczną całość
jakzyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-17, 17:34   #129
Juselle
Raczkowanie

Lingwistyka stosowana UW

Cześć, chciałabym dowiedzieć się czegoś więcej o tym kierunku "w praktyce", najlepiej od osób, które tam studiują lub mają tam rodzeństwo, znajomych.

Interesuje mnie przede wszystkim IKSI (specjalność tłum. specjalistyczne), ale o ILSie w sumie też dowiedziałabym się chętnie czegoś nowego. Plany studiów już widziałam i przeglądałam, chciałabym wiedzieć teraz jak to wygląda i działa od środka. Preferuję kombinację niem-ang, ewentualnie ang-niem.

1. Czy poziom języka jest faktycznie wysoki i jak bardzo? Wystarczy bdb zdana matura rozszerzona i dużo własnego wkładu na studiach? Chodzi mi też o porównanie języka wiodącego z drugim. I jak to wszystko się prezentuje na tle UAM, UG, Lublina?
2. Podoba się Wam ten kierunek czy raczej żałujecie? Widzicie perspektywy i siebie w konkretnym zawodzie w przyszłości, czy ten kierunek do tego faktycznie przygotowuje?
3. Co jest najtrudniejsze, co jest najprostsze 'do przejścia' na studiach? Mam na myśli przedmioty ale nie tylko :P
4. Jak duży jest tzw. przesiew? Dużo osób odpada? Z czego zwykle to wynika?
5. Jak jeszcze coś wymyślę to dopiszę

Liczę na odpowiedzi i rady osób bardziej doświadczonych i obeznanych w temacie ode mnie. Dzięki!

Edytowane przez Juselle
Czas edycji: 2015-03-17 o 17:37
Juselle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-17, 18:35   #130
Leseratte93
Zadomowienie

Dot.: Lingwistyka stosowana UW

Moim zdaniem perspektywy są i to niekoniecznie w tłumaczeniach (z tym jest trochę gorzej), ale np. w korporacjach, gdzie języki obce to podstawa. Co do odsiewu - z tym jest różnie. Większość jest zawiedziona studiami, bo pomylili lingwistykę/filologię z kursem językowym, inni nie ogarniają teoretycznych przedmiotów typu literaturo/językoznawstwo, a mogą też zdarzyć się tacy, którzy po prostu stwierdzili, że coś innego ich interesuje i zmieniają kierunek.
Leseratte93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-17, 19:23   #131
Juselle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Leseratte93 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem perspektywy są i to niekoniecznie w tłumaczeniach (z tym jest trochę gorzej), ale np. w korporacjach, gdzie języki obce to podstawa. Co do odsiewu - z tym jest różnie. Większość jest zawiedziona studiami, bo pomylili lingwistykę/filologię z kursem językowym, inni nie ogarniają teoretycznych przedmiotów typu literaturo/językoznawstwo, a mogą też zdarzyć się tacy, którzy po prostu stwierdzili, że coś innego ich interesuje i zmieniają kierunek.

Ooo, dzięki za odpowiedź Leseratte93 rozumiem że studiujesz na tym kierunku? Na którym z instytutów jeśli można wiedzieć?
Stary 2015-03-17, 20:14   #132
xCatherinex
Raczkowanie

Ja ci mogę tylko powiedzieć odnosząc sie do drugiej części pierwszego pytania, że na pewno jest wyższy poziom niż na UAMie Niektórzy chcą się właśnie nawet przenosić z Poznania do Warszawy.
xCatherinex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-17, 20:18   #133
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Juselle Pokaż wiadomość
Ooo, dzięki za odpowiedź Leseratte93 rozumiem że studiujesz na tym kierunku? Na którym z instytutów jeśli można wiedzieć?
Nie studiuję lingwistyki, jestem bliżej związana z filologią, ale przyczyny rezygnacji ze studiów na tych kierunkach są analogiczne .
Stary 2015-03-18, 13:51   #134
Juselle
Raczkowanie

Okeej. Chciałabym jeszcze się dowiedzieć czegoś konkretnego nt. pierwszego pytania. Czy na tych studiach można przeżyć, mając na wejściu generalnie jako fundament swojej wiedzy niemal tylko to, co się umie z LO? Bez kursów, certyfikatów, wieloletniego mieszkania za granicą? Słyszałam, że jest na tych kierunkach sporo Polaków np. urodzonych w DE, Anglii, wgl native speakerów i obawiam się trochę... Może nawet nie tego, że będzie mi bardzo ciężko i nie będę sobie radziła, co raczej odstawania od grupy właśnie.

Poza tym, czy na PNJ (czy coś podobnego) używa się na IKSI i ILS podręczników? Czy jednak bogactwo kserówek jest na tyle duże, że w sumie nie ma mowy o jakiejkolwiek liście konkretnych pozycji?
Stary 2015-03-18, 16:55   #135
Leseratte93
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Juselle Pokaż wiadomość
Okeej. Chciałabym jeszcze się dowiedzieć czegoś konkretnego nt. pierwszego pytania. Czy na tych studiach można przeżyć, mając na wejściu generalnie jako fundament swojej wiedzy niemal tylko to, co się umie z LO? Bez kursów, certyfikatów, wieloletniego mieszkania za granicą? Słyszałam, że jest na tych kierunkach sporo Polaków np. urodzonych w DE, Anglii, wgl native speakerów i obawiam się trochę... Może nawet nie tego, że będzie mi bardzo ciężko i nie będę sobie radziła, co raczej odstawania od grupy właśnie.

Oczywiście, że sobie można poradzić bez kursów, itd. To prawda, że można tam znaleźć Polaków urodzonych za granicą albo dwujęzycznych po rodzicach na przykład, ale nie wiem jak często to się zdarza. U mnie były 2 takie osoby polsko - niemieckie i wymiatały akcentem, ale np. gramatyka czy literaturoznawstwo szło im na takim samym poziomie co pozostałym. Nie ma co się bać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-29, 15:47   #136
epitafium
Przyczajenie

Dot.: Lingwistyka stosowana UW 2013/2014

Witajcie!
Proszę o informację o wymaganą ilość punktów z matury , by móc dostać się na lingwistykę stosowaną. Czy pod uwagę brany jest inny przedmiot, czy tylko jęz. angielski?
epitafium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-20, 21:55   #137
Syl00
Przyczajenie

Exclamation Lingwistyka Stosowana UW angielski + rosyjski

Hejka W maju będę pisać maturę i planuję wybrać się na ten właśnie kierunek. Zależy mi bardzo na Warszawie, ale chciałabym się zorientować jakie są możliwości dostania się tam z angielskim wiodącym i rosyjskim. Czy ktoś z Was studiuje na ILS lub na IKLA i może powiedzieć mi coś na ten temat czy trudno jest się dostać, jakie tak orientacyjnie powinno się mieć wyniki na maturze żeby mieć szansę się tam dostać? Jeśli się dostaliście to czy możecie mi coś podpowiedzieć? Czy ten kierunek jest mocno przepełniony?Oczywiście zdaję sobię sprawę, że poziom rozszerzony z obu języków obcych tu wchodzi w grę obowiązkowo. Za wszelkie informacje z góry dziękuję!
Syl00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 15:41   #138
sourissou
Raczkowanie

GG do sourissou
Dot.: Lingwistyka stosowana UW - ZBIORCZY

Hej, mam nadzieję, że mi ktoś tutaj odpowie
Czy jest tutaj ktoś na tyle odważny i zdeterminowany, że robi magisterkę (najlepiej na ang + fr)? Bo chciałabym się ogółem dowiedzieć jak z dostaniem się, jaki poziom, czy warto, czy ludzie są normalni itp?

sourissou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-19, 14:45   #139
upt0wnfunk
Przyczajenie

Dot.: Lingwistyka Stosowana UW angielski + rosyjski

Cytat:
Napisane przez Syl00 Pokaż wiadomość
Hejka W maju będę pisać maturę i planuję wybrać się na ten właśnie kierunek. Zależy mi bardzo na Warszawie, ale chciałabym się zorientować jakie są możliwości dostania się tam z angielskim wiodącym i rosyjskim. Czy ktoś z Was studiuje na ILS lub na IKLA i może powiedzieć mi coś na ten temat czy trudno jest się dostać, jakie tak orientacyjnie powinno się mieć wyniki na maturze żeby mieć szansę się tam dostać? Jeśli się dostaliście to czy możecie mi coś podpowiedzieć? Czy ten kierunek jest mocno przepełniony?Oczywiście zdaję sobię sprawę, że poziom rozszerzony z obu języków obcych tu wchodzi w grę obowiązkowo. Za wszelkie informacje z góry dziękuję!
Też wybieram się na ten kierunek. Słyszałam, że jeżeli amsz po 85% z obu rozszerzonych języków na maturze to na bank się dostaniesz.
upt0wnfunk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-20, 21:11   #140
Syl00
Przyczajenie

Dot.: Lingwistyka Stosowana UW angielski + rosyjski

Cytat:
Napisane przez upt0wnfunk Pokaż wiadomość
Też wybieram się na ten kierunek. Słyszałam, że jeżeli amsz po 85% z obu rozszerzonych języków na maturze to na bank się dostaniesz.
O to dobra informacja, trochę mnie to uspokoiło. A orientujecie się jak wygląda sprawa z akademikami? U mnie jest taka sytuacja, że punkty dostałabym jedynie za odległość od domu, około 200 km, i czy w takiej sytuacji jest szansa żeby mnie przyjęli?
Stary 2016-06-16, 10:25   #141
las_palabras
Przyczajenie

Orientuje się ktoś może jakie były progi na ILS z wiodącym francuskim lub hiszpańskim w zeszłym roku? Podawali te informacje na drzwiach otwartych, ale wtedy nie brałam pod uwagę UW i nie kojarzę.
las_palabras jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-13, 13:10   #142
megamag
BAN stały

Wszystko jest tu: http://rekrutacja.uw.edu.pl/index.ph...-rekrutacyjne/
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-14, 18:50   #143
dizziness
Przyczajenie

Jutro wyniki wybiera się ktoś na lingwistykę z wiodącym rosyjskim?
dizziness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-07-15, 11:11   #144
Syl00
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dizziness Pokaż wiadomość
Jutro wyniki wybiera się ktoś na lingwistykę z wiodącym rosyjskim?
ja skladalam na wiodacy rosyjski i wiodacy angielski
Stary 2016-07-15, 13:12   #145
dizziness
Przyczajenie

Wyniki już są mi się udało, a jak u ciebie?
dizziness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-16, 08:21   #146
Syl00
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dizziness Pokaż wiadomość
Wyniki już są mi się udało, a jak u ciebie?
Gratuluję! Na wiodący rosyjski się dostałam, a na angielski jestem 3 na rezerwie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-07-29, 14:09   #147
Cynamonowa panienka
Przyczajenie

Hej! Jako że będąc na instytucie trochę się spieszyłam, to udało mi się spisać tegoroczne progi na ILS w pierwszej turze wyłącznie na następujące wiodące języki:

Angielski: 84,83
Niemiecki: 79,14
Szwedzki: 92,72
Japoński: 90,84

Przesunięcia na listach nie zostały jednak uwzględnione, dlatego nie jestem w stanie powiedzieć, jak bardzo zmienił się ostatecznie próg.

Edytowane przez Cynamonowa panienka
Czas edycji: 2016-07-29 o 14:11 Powód: Poprawki stylistyczne.
Stary 2016-08-08, 14:44   #148
nekofood
フワフワの猫

Progi ostateczne, nie wiem jak z resztą języków, ale może się komuś przyda.

Francuski: 82,25
Japoński: 82,10
Szwedzki: 90,28
nekofood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-22, 19:43   #149
klaudiabp
Zadomowienie

Dziewczyny, które zaczynają studia od października, jeśli macie jakieś bardziej szczegółowe pytania lub wątpliwości, to piszcie śmiało na priv, mogę trochę poopowiadać, doradzić, powspominać
Stary 2016-09-24, 14:39   #150
Esclarmonda
Przyczajenie

Hej! Dość mocno zastanawiam się nad tym kierunkiem, jednakże nie wiem, na jaką kombinację się zdecydować, bo kocham wszystkie języki, tbh Ale generalnie, mając do wyboru: angielski, hiszpański, francuski, szwedzki i japoński, co byście wybrały/li(?) biorąc pod uwagę wykładowców, innych studentów, ew. perspektywy pracy i własne sympatie Chodzi mi o ILS, oczywiście. Z góry dziękuję za wszelką odpowiedź
Esclarmonda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości