Ślub - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-15, 16:07   #121
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dot.: Ślub

Może facet nie uważa, że mają możliwości.
Stary 2013-08-15, 16:09   #122
201604181004
Konto usunięte

O właśnie nicRu dobrze mówi - jak się kobieta uprze to każdą przeciwność losu zmieni w zaletę a może obiektywnie te warunki mają średnie, a może facet nie uważa że w ogole warunki mają. Moze mają inne oczekiwania (tylko czemu pyta o to na wizażu...)
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 16:11   #123
karolynka90
Zakorzenienie

A może to, a może tamto, a może on jest gejem.

Opieram się na tym, co napisała Autorka.
Stary 2013-08-15, 16:18   #124
nicRu
maszyna, nie człowiek

Napisała, że chce ślubu i jej zdaniem jest cacy poza drobnym szczegółem, facet już ślubu nie chce tak bardzo jak ona.
No to co, zerwij, wyprowadź się czy psycholog ?
Stary 2013-08-15, 16:21   #125
201803290936
Konto usunięte

Pytanie, czy pan zawsze prezentował taką postawę, czy niby chciał / nie wyrażał sprzeciwu, czy po prostu o tym "zapomnieli" porozmawiać. Hmm...
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 16:33   #126
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Napisała, że chce ślubu i jej zdaniem jest cacy poza drobnym szczegółem, facet już ślubu nie chce tak bardzo jak ona.
Pogadaj z nim

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Pytanie, czy pan zawsze prezentował taką postawę, czy niby chciał / nie wyrażał sprzeciwu, czy po prostu o tym "zapomnieli" porozmawiać. Hmm...
Albo nie tyle zapomnieli, co ona uznała, że on zrobi jak ona chce, a on to samo myslał o niej
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 16:37   #127
nicRu
maszyna, nie człowiek

No akurat "pogadaj z nim" to tutaj sensowna opcja, ale powinno być "cofnij się do momentu przed zaręczynami" a dopiero potem "pogadaj z nim"
Stary 2013-08-15, 17:14   #128
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ja bym chciała zobaczyć wyniki badań krwi i prześwietlenie ręki, obojętnie czy jej, czy jego.

Już nie przesadzajcie. Jesteśmy na wizażu, nie mamy możliwości się dowiedzieć "jak jest naprawdę". Równie dobrze komuś może się nudzić i założył sobie wątek.

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
A może to, a może tamto, a może on jest gejem.

Opieram się na tym, co napisała Autorka.
A może ona ma na imię Pszemek.

Dokładnie.

Chyba kluczowa tu jest kwestia czy zaręczyny były wymuszone, "wygadane" czy wyszły od faceta.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2013-08-15 o 17:15
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 17:17   #129
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

Już nie przesadzajcie. Jesteśmy na wizażu, nie mamy możliwości się dowiedzieć "jak jest naprawdę". Równie dobrze komuś może się nudzić i założył sobie wątek.
(...)
Jasne, że tak i ja właśnie z tego żartuję. Wg mnie autorka wątku dosyć jasno opisała ich sytuację mieszkaniowo-życiową, a niektórzy doszukują się 13 dna i tego, że na pewno jest inaczej, niż napisała. Oczywiście, że może tak być, ale nie musi, a poza tym i tak nie dowiemy się jak jest dokładnie.
Stary 2013-08-15, 17:46   #130
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Jasne, że tak i ja właśnie z tego żartuję. Wg mnie autorka wątku dosyć jasno opisała ich sytuację mieszkaniowo-życiową, a niektórzy doszukują się 13 dna i tego, że na pewno jest inaczej, niż napisała. Oczywiście, że może tak być, ale nie musi, a poza tym i tak nie dowiemy się jak jest dokładnie.
Ja wiem, śmiałam się z Twojego żartu.

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
na wizażu jest fajna tendencja jak są wątki panny młode 2017
Serio już jest?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 17:53   #131
Shanraya
Raczkowanie

ja uważam, że jak się chce z kimś być to się tego nie odwleka, chyba, że jest naprawdę istotny powód. Skoro teraz mieszkają razem to nie ważne czy wynajmują czy mają swoje, czy mieszkają z kimś czy nie. Ślub to nie jest magiczny dzień, który zmienia wszystko o 180 stopni. Jeśli teraz mieszkają w warunkach w jakich mieszkają, mają takie prace jakie mają i takie też finanse, darzą się jakimś uczuciem to tak samo będzie po ślubie. Teraz potrafią tak żyć i tak też żyją to dlaczego nie mogą w taki sam sposób żyć ale z papierkiem. Zmieni się tylko nazwisko autorki, albo i nie zmieni i będa mieli możiwośc wspólnego rozliczenia. Więc nie ma różnicy czy są po ślubie czy nie. Dlatego tym bardziej dziwne jest, że narzeczony autorki po 6 latach bycia razem odwleka ślub
Shanraya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 19:28   #132
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Zgadzam się w tym wątku z wypowiedziami Tyene, Emy i Doris
- mowa o związku, który trwa 6 lat, oni ze sobą już 3 lata mieszkają i rozumiem to, że dziewczyna po zaręczynach oczekuje sensownej daty ślubu. Bo jeśli facet "nie jest gotowy" po 3 latach mieszkania na co dzień, to niby za kolejne 3 ma być tak niby "gotowy bardziej" ? - a cóż niby po tych 3 latach ma się zmienić?- 6 lat to za mało na poznanie?
Dziwnie czułabym się, słysząc tekst "nie jestem gotowy" od faceta , z którym byłabym 6 lat, w tym od 3 dzieliłabym życie, mieszkając wspólnie. Co najmniej dziwnie.
i ja, jak i z resztą podobnych im wypowiedzi. Osoba, która rzeczywiście chce ślubu, nie reaguje na próbę przyspieszenia go w taki sposób jak narzeczony autorki. Skoro małżeństwo kojarzy mu się tak źle, że próbuje je jak najdalej się da, odsunąć od siebie, po co się oświadczał? Nie widzi jak wielką przykrość dziewczynie sprawia? Mnie by było bardzo przykro, gdyby facet się tak ze mną targował, próbując wydrzeć dodatkowy rok "wolności" dla siebie bez konkretnego, ważnego powodu.
I zupełnie nie rozumiem wszystkich złośliwości + wtryniania się w sprawy finansowe, gdy dziewczyna napisała wyraźnie: stać ich. niesmaczne.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-15, 22:27   #133
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Spytaj wprost o co chodzi i nie odpuszczaj aż nie powie dlaczego aż tak zależy mu na przedłużeniu okresu narzeczeństwa.

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość

Cytat:
A może ona ma na imię Pszemek.
Tego nie wzięłam pod uwagę, dobrze, że o tym wspomniałaś. Bo MOŻE tak być przecież.
Cytat:
Chyba kluczowa tu jest kwestia czy zaręczyny były wymuszone, "wygadane" czy wyszły od faceta.
A no właśnie.
Czy Autorka jęczała, że chce się zaręczać i facet zrobił to żeby zatkać jej buzię czy też nagle coś mu się odmieniło?

Cytat:
Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
I zupełnie nie rozumiem wszystkich złośliwości + wtryniania się w sprawy finansowe, gdy dziewczyna napisała wyraźnie: stać ich. niesmaczne.
Stary 2013-08-16, 04:46   #134
BadLife
Rozeznanie

Dlaczego facet się oświadczył?

Cytat:
Napisane przez aniolecek111 Pokaż wiadomość
Mam parcie - nie ukrywam. Wcześniej też był mi status potrzebny, ale nie było zaręczyn, możliwości, pieniędzy...
Dlaczego wymyślił sobie, że ślub za 2 lata?

Widocznie jest osobą, która nie przepada za nagłymi zmianami. Jemu jest dobrze tak jak jest (w końcu to 6-letni związek) i boi się zmian w postaci ślubu. Teraz jesteście razem bez żadnego przymusu. Ślub jest deklaracją do końca życia (a przynajmniej powinien być), więc teoretycznie jest jakimś tam przymusem do bycia razem na dobre i na złe. W dodatku często nam się wydaje, że wszędzie jest lepiej - gdzie nas nie ma. Dlatego on mimo, że jest szczęśliwy z autorką to ma jakiś tam mały cień wątpliwości, czy na pewno to jest do końca życia. Dorzućmy do tego stereotyp, że po ślubie pary się ,,zapuszczają" i gotowe.

Ten facet sam dobrze wie, że jest w stanie się pogodzić z tym wszystkim i pokonać jakiś tam swój strach przed ,,brakiem niezależności", ale potrzebuje trochę czasu na swobodne oswojenie się z tą życiową decyzją. Przy okazji można powoli planować wesele.

Moim zdaniem lepiej dać komuś trochę więcej czasu niż go przymuszać. Nie wiem co to za przyjemność ze ślubu - o który trzeba było truć d**ę.
BadLife jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 07:48   #135
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Dobra, fajnie, cieszę się etc ale nadal uważam że masz po prostu parcie. Przez kilka lat żaden status ci nie był potrzebny i teraz zaraz tu jest potrzebny? Po co? My mieszkamy razem mamy wspólne sprzęty, kredyt, a ślub będzie, powoli, na wesele się zbierze, nie ma pospiechu.

A ceny itp mają sporo do rzeczy w kwestii ślubu i wesel
My przy cywilnym za wszystko łącznie z fotografem, salą itd daliśmy niecałe 10 tys. Załatwianie trwało około 3 miesięcy. Z jednej strony 2 lata w ich sytuacji to nic, ale z drugiej na cywilny to strasznie dużo czasu. Szkoda tylko że od razu z nim nie porozmawiała, po tak facet ma trochę racji. Poszedł0na ustępstwa a jej znów mało.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 07:56   #136
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
My przy cywilnym za wszystko łącznie z fotografem, salą itd daliśmy niecałe 10 tys. Załatwianie trwało około 3 miesięcy. Z jednej strony 2 lata w ich sytuacji to nic, ale z drugiej na cywilny to strasznie dużo czasu. Szkoda tylko że od razu z nim nie porozmawiała, po tak facet ma trochę racji. Poszedł0na ustępstwa a jej znów mało.
U mnie niecałe 5 tys. (bardziej chyba nawet około 4) za 20 osób - wyżerka i wypitka była po czubki głów.
Stary 2013-08-16, 08:20   #137
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie niecałe 5 tys. (bardziej chyba nawet około 4) za 20 osób - wyżerka i wypitka była po czubki głów.
My akurat nie oszczędzaliśmy na obrączkach bo kosztowały ponad 2 tys. Wiem, że cywilny to tak naprawdę małe koszta, przecież jak bym nim miała akurat Odłożone to sukienki za 800 zł też bym nie kupiła. Po prostu trochę szaleliśmy ;-)

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 08:31   #138
tassia
Zakorzenienie

Odp: Ślub

ale zenujaca dyskusja
poziom liceum
nawet nie dalam.rady calosci przeczytac

droga autorko jak ci to nie pasuje to szukaj nowego tz
albo znajdziecie wspolna droge, albo nie
w dzisiejszych czasach faceci sie boja, kiedys to oni dazyli do zeniaczki
wyglada na to ze zwiazek nie spelnia twoich oczekiwan
albo jestes gotowa sie zgodzic na ten czas
albo znajdziecie kompromis ktory was we dwojke usatysfakcjonuje
albo to nie to
innej opcji nie ma

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 08:39   #139
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość
My akurat nie oszczędzaliśmy na obrączkach bo kosztowały ponad 2 tys. Wiem, że cywilny to tak naprawdę małe koszta, przecież jak bym nim miała akurat Odłożone to sukienki za 800 zł też bym nie kupiła. Po prostu trochę szaleliśmy ;-)
Ano tak, obrączki. U nas zaledwie 200 zł, bo jak i tak nie noszę. Jakieś wypasione kupimy na np. 10 rocznicę ślubu.
Stary 2013-08-16, 08:59   #140
Dzikun
Zakorzenienie

Odp: Ślub

Ja nie rozumiem faceta.
6 lat związku to wystarczający okres czasu żeby być pewnym, zwłaszcza że sytuację mieszkaniową, finansową mają jasną. Zaręczyny to dla mnie przygotowania do ślubu, a nie kolejny etap aby przeciągnąć okres kawalerstwa. Zwłaszcza że autorki TŻ nie umie uzasadnić dlaczego nie, poza bo nie. Inaczej nie rozumiem dlaczego się oświadczył.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:20   #141
wisienka_com
Raczkowanie

Dot.: Odp: Dot.: Ślub

aniolecek111 też nie rozumiem sytuacji 3-letniego narzeczeństwa, facet ewidentnie nie pragnie tego ślubu tak jak Ty więc może lepiej sobie odpuścić... a jak Wam się układa? nie ma między zgrzytów na inne ważne tematy?

ps. czasami mam wrażenie, że niektórzy tak jak np. drabineczka wykazują zerową empatię i myślą, że ich sposób na życie jest naaaaaajlepszy....
Stary 2013-08-16, 09:36   #142
_ema_
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Ślub

Cytat:
Napisane przez wisienka_com Pokaż wiadomość
ps. czasami mam wrażenie, że niektórzy tak jak np. drabineczka wykazują zerową empatię i myślą, że ich sposób na życie jest naaaaaajlepszy....
Może nie koniecznie zerowa empatia, tylko wiele dziewczyn na wizażu uważa, że 'parcie na ślub' jest cechą negatywną i źle o kobiecie świadczy. Jestem w stanie to zrozumieć, ale nie zgodzę się z tym, że to tak negatywna sprawa, po prostu kwestia priorytetów. Ja też 'parcie na ślub' (swoją drogą jak bardzo negatywnie nacechowane jest to określenie) mam przez całe swoje życie, bo bycie z kimś, które nie ma na celu małżeństwa uważam za marnowanie czasu. I nie objawia się to tym, że po miesiącu znajomości miałczę Misiaczkowi o ślubie - po prostu sądzę, że ślubu nie warto odwlekać i przeciągać, albo w lewo albo w prawo, bo nieformalny związek jest dla mnie tylko wstępem do małżeństwa i ma dla mnie trochę mniejszą wartość niż małżeństwo samo w sobie. Dlatego myślę, że w sytuacji autorki szlag by mnie jasny trafił.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2013-08-16 o 09:37
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:46   #143
Dzikun
Zakorzenienie

Tylko ja nie rozumiem jak można mówić, że kobieta ma "parcie na ślub", skoro są od 6 lat razem, od 3 lat mieszkają razem, a za kolejne 3 lata facet zażyczył sobie ślub!
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:52   #144
tassia
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Ślub

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
Tylko ja nie rozumiem jak można mówić, że kobieta ma "parcie na ślub", skoro są od 6 lat razem, od 3 lat mieszkają razem, a za kolejne 3 lata facet zażyczył sobie ślub!
widzisz drabineczka jest studentka dorabiajaca w wakacje na koloniach i sama nie jest gotowa na slub
najlatwiej kazdej gotowej kobiecie powiedziec ze ma parcie
zobaczymy co bedzie jesli ona bedzie kiedys gotowa a jej partner stwierdzi ze w nosie to ma

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:53   #145
madana
Zakorzenienie

Cytat:
- prawda? "Parciem na ślub" byłaby dla mnie półroczna znajomość zakończona błyskawicznymi zaręczynami i ślubem, ale nie związek 6-letni, gdzie 3 lata mieszka się ze sobą; niby kolejne 3 mają sprawić, ze pan będzie bardziej gotowy?
Bo mogę nawet zrozumieć szybkie śluby, gdy chcą 2 strony, ale "parcie na ślub" rozumiem jak szybki ślub wymuszony na facecie, bo kobieta chce być żoną, a on ma wątpliwości (dla mnie wtedy zrozumiałe).

Edytowane przez madana
Czas edycji: 2013-08-16 o 10:00
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 09:53   #146
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
no dokładnie
Stary 2013-08-16, 10:03   #147
Paprotka_
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Ślub

Cytat:
Ja nie rozumiem faceta.
6 lat związku to wystarczający okres czasu żeby być pewnym, zwłaszcza że sytuację mieszkaniową, finansową mają jasną. Zaręczyny to dla mnie przygotowania do ślubu, a nie kolejny etap aby przeciągnąć okres kawalerstwa. Zwłaszcza że autorki TŻ nie umie uzasadnić dlaczego nie, poza bo nie. Inaczej nie rozumiem dlaczego się oświadczył.

Zgadzam się. Nie planowałam ślubu, nie był mi do niczego potrzebny. W grudniu mój TŻ zaskoczył mnie kompletnie: wyskoczył z pierścionkiem i jeszcze oznajmił że jak się postaramy to do czerwca wyrobimy się z przygotowaniami do ślubu. Zamarłam i w pierwszej chwili powiedziałam mu, że ok ale ślub najwcześniej w czerwcu przyszłego roku. Otrzeźwiło mnie jego pytanie "dlaczego?" Tłumaczyłam się, że w tak krótkim czasie nie zdążymy z przygotowaniami itp. ale w końcu sama przed sobą się przyznałam, że zwyczajnie się boję. Bo może to prawda, że ślub coś zmienia na gorsze, no i jak ja przeżyję ten dzień będąc w centrum zainteresowania?(zawsze jestem w cieniu, w pozycji obserwatora). Podzieliłam się wątpliwościami, obgadaliśmy je i w końcu ustaliliśmy datę na wrzesień tego roku. No bo co się może zmienić skoro jesteśmy razem 5,5 roku a od 2,5 mieszkamy razem? Jesteśmy pewni, że chcemy być razem, planujemy wspólną przyszłość, zakup mieszkania. Jeżeli coś się zmieni, to raczej nie dlatego że mamy podpisany w USC akt małżeństwa.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»

Edytowane przez Paprotka_
Czas edycji: 2017-07-22 o 21:38 Powód: test
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:06   #148
ciezko_jest_lekko_zyc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Ja pierdzi.ele. Bez jaj. Ludzie...
Bylam ostatnio na dwoch slubach, jeden cywilny, drugi koscielny. Obydwa z malym przyjeciem. Na przygotowania pary poswiecily +/- pol roku.

Ide we wrzesniu na slub. Koscielny, z weselem. Zareczyny w kwietniu.

Aha, zadnej wpadki nie bylo.

Nie wierze, ze w kazdym innym miejscu w Polsce (poza tymi trzema miastami) przygotowania trwaja 2-3 lata.

No i co z tego, że w twoich okolicach tak jest? To znaczy, że wszędzie tak ma być? U mnie na salę czeka się minimum 2 lata.
ciezko_jest_lekko_zyc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-16, 10:13   #149
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
No i co z tego, że w twoich okolicach tak jest? To znaczy, że wszędzie tak ma być? U mnie na salę czeka się minimum 2 lata.
nie ma takiego miejsca w Polsce, gdzie zdeterminowana para nie znajdzie sali wcześniej jak się trochę postara. Ludzie robią coraz mniej hucznych wesel, w modę zaczynają wchodzić kameralne przyjęcia a sal różnego typu, od hotelowych po zajazdy, natrzaskane na każdym kroku. Kwestia tego, czy pasuje dany standard/miejscówka, bywa, że trzeba poszukać czegoś pod miastem a nie w samym mieście. Moi znajomi (2 pary) załatwiły w ten sposób sprawę, na rok wcześniej zarezerwowali sobie bardzo fajny lokal mieszczący ok. 120 osób, a jesteśmy z Krakowa.
Stary 2013-08-16, 10:16   #150
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
A nie prościej ustalić dwie daty szybszą i późniejszą. Potem przelecieć się po salach, po muzykantach, sprawdzić dostępność i zdecydować która data zostaje?
Dla mnie takie rozwiązanie jest w porządku, kiedy twierdzi się, że brak sali to jedyny powód odwlekania. Z tym, że facet nawet czegoś takiego nie brał pod uwagę, bo dobrze wie, że sala by się znalazła.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości