|
|
#121 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Ślub
Może facet nie uważa, że mają możliwości.
|
|
#122 |
|
Konto usunięte
|
O właśnie nicRu dobrze mówi - jak się kobieta uprze to każdą przeciwność losu zmieni w zaletę
a może obiektywnie te warunki mają średnie, a może facet nie uważa że w ogole warunki mają. Moze mają inne oczekiwania (tylko czemu pyta o to na wizażu...)
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
A może to, a może tamto, a może on jest gejem.
Opieram się na tym, co napisała Autorka. |
|
|
|
|
#124 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Napisała, że chce ślubu i jej zdaniem jest cacy poza drobnym szczegółem, facet już ślubu nie chce tak bardzo jak ona.
No to co, zerwij, wyprowadź się czy psycholog ?
|
|
#125 |
|
Konto usunięte
|
Pytanie, czy pan zawsze prezentował taką postawę, czy niby chciał / nie wyrażał sprzeciwu, czy po prostu o tym "zapomnieli" porozmawiać. Hmm...
|
|
|
|
|
#126 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#127 |
|
maszyna, nie człowiek
|
No akurat "pogadaj z nim" to tutaj sensowna opcja, ale powinno być "cofnij się do momentu przed zaręczynami" a dopiero potem "pogadaj z nim"
|
|
#128 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Już nie przesadzajcie. Jesteśmy na wizażu, nie mamy możliwości się dowiedzieć "jak jest naprawdę". Równie dobrze komuś może się nudzić i założył sobie wątek. ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
.Dokładnie. Chyba kluczowa tu jest kwestia czy zaręczyny były wymuszone, "wygadane" czy wyszły od faceta.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2013-08-15 o 17:15 |
||
|
|
|
|
#129 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wg mnie autorka wątku dosyć jasno opisała ich sytuację mieszkaniowo-życiową, a niektórzy doszukują się 13 dna i tego, że na pewno jest inaczej, niż napisała. Oczywiście, że może tak być, ale nie musi, a poza tym i tak nie dowiemy się jak jest dokładnie.
|
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Serio już jest?
|
|
|
#131 |
|
Raczkowanie
|
ja uważam, że jak się chce z kimś być to się tego nie odwleka, chyba, że jest naprawdę istotny powód. Skoro teraz mieszkają razem to nie ważne czy wynajmują czy mają swoje, czy mieszkają z kimś czy nie. Ślub to nie jest magiczny dzień, który zmienia wszystko o 180 stopni. Jeśli teraz mieszkają w warunkach w jakich mieszkają, mają takie prace jakie mają i takie też finanse, darzą się jakimś uczuciem to tak samo będzie po ślubie. Teraz potrafią tak żyć i tak też żyją to dlaczego nie mogą w taki sam sposób żyć ale z papierkiem. Zmieni się tylko nazwisko autorki, albo i nie zmieni i będa mieli możiwośc wspólnego rozliczenia. Więc nie ma różnicy czy są po ślubie czy nie. Dlatego tym bardziej dziwne jest, że narzeczony autorki po 6 latach bycia razem odwleka ślub
|
|
|
|
|
#132 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I zupełnie nie rozumiem wszystkich złośliwości + wtryniania się w sprawy finansowe, gdy dziewczyna napisała wyraźnie: stać ich. niesmaczne. |
|
|
|
|
|
#133 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Czy Autorka jęczała, że chce się zaręczać i facet zrobił to żeby zatkać jej buzię czy też nagle coś mu się odmieniło? Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#134 | |
|
Rozeznanie
|
Dlaczego facet się oświadczył?
Cytat:
Widocznie jest osobą, która nie przepada za nagłymi zmianami. Jemu jest dobrze tak jak jest (w końcu to 6-letni związek) i boi się zmian w postaci ślubu. Teraz jesteście razem bez żadnego przymusu. Ślub jest deklaracją do końca życia (a przynajmniej powinien być), więc teoretycznie jest jakimś tam przymusem do bycia razem na dobre i na złe. W dodatku często nam się wydaje, że wszędzie jest lepiej - gdzie nas nie ma. Dlatego on mimo, że jest szczęśliwy z autorką to ma jakiś tam mały cień wątpliwości, czy na pewno to jest do końca życia. Dorzućmy do tego stereotyp, że po ślubie pary się ,,zapuszczają" i gotowe. Ten facet sam dobrze wie, że jest w stanie się pogodzić z tym wszystkim i pokonać jakiś tam swój strach przed ,,brakiem niezależności", ale potrzebuje trochę czasu na swobodne oswojenie się z tą życiową decyzją. Przy okazji można powoli planować wesele. Moim zdaniem lepiej dać komuś trochę więcej czasu niż go przymuszać. Nie wiem co to za przyjemność ze ślubu - o który trzeba było truć d**ę. |
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
My akurat nie oszczędzaliśmy na obrączkach bo kosztowały ponad 2 tys. Wiem, że cywilny to tak naprawdę małe koszta, przecież jak bym nim miała akurat Odłożone to sukienki za 800 zł też bym nie kupiła. Po prostu trochę szaleliśmy ;-)
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Ślub
ale zenujaca dyskusja
poziom liceum nawet nie dalam.rady calosci przeczytac droga autorko jak ci to nie pasuje to szukaj nowego tz albo znajdziecie wspolna droge, albo nie w dzisiejszych czasach faceci sie boja, kiedys to oni dazyli do zeniaczki wyglada na to ze zwiazek nie spelnia twoich oczekiwan albo jestes gotowa sie zgodzic na ten czas albo znajdziecie kompromis ktory was we dwojke usatysfakcjonuje albo to nie to innej opcji nie ma
|
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
Ano tak, obrączki. U nas zaledwie 200 zł, bo jak i tak nie noszę. Jakieś wypasione kupimy na np. 10 rocznicę ślubu.
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Ślub
Ja nie rozumiem faceta.
6 lat związku to wystarczający okres czasu żeby być pewnym, zwłaszcza że sytuację mieszkaniową, finansową mają jasną. Zaręczyny to dla mnie przygotowania do ślubu, a nie kolejny etap aby przeciągnąć okres kawalerstwa. Zwłaszcza że autorki TŻ nie umie uzasadnić dlaczego nie, poza bo nie. Inaczej nie rozumiem dlaczego się oświadczył. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Ślub
aniolecek111 też nie rozumiem sytuacji 3-letniego narzeczeństwa, facet ewidentnie nie pragnie tego ślubu tak jak Ty
więc może lepiej sobie odpuścić... a jak Wam się układa? nie ma między zgrzytów na inne ważne tematy? ps. czasami mam wrażenie, że niektórzy tak jak np. drabineczka wykazują zerową empatię i myślą, że ich sposób na życie jest naaaaaajlepszy....
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Ślub
Może nie koniecznie zerowa empatia, tylko wiele dziewczyn na wizażu uważa, że 'parcie na ślub' jest cechą negatywną i źle o kobiecie świadczy. Jestem w stanie to zrozumieć, ale nie zgodzę się z tym, że to tak negatywna sprawa, po prostu kwestia priorytetów. Ja też 'parcie na ślub' (swoją drogą jak bardzo negatywnie nacechowane jest to określenie) mam przez całe swoje życie, bo bycie z kimś, które nie ma na celu małżeństwa uważam za marnowanie czasu. I nie objawia się to tym, że po miesiącu znajomości miałczę Misiaczkowi o ślubie - po prostu sądzę, że ślubu nie warto odwlekać i przeciągać, albo w lewo albo w prawo, bo nieformalny związek jest dla mnie tylko wstępem do małżeństwa i ma dla mnie trochę mniejszą wartość niż małżeństwo samo w sobie. Dlatego myślę, że w sytuacji autorki szlag by mnie jasny trafił.
Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2013-08-16 o 09:37 |
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Tylko ja nie rozumiem jak można mówić, że kobieta ma "parcie na ślub", skoro są od 6 lat razem, od 3 lat mieszkają razem, a za kolejne 3 lata facet zażyczył sobie ślub!
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Ślub
Cytat:
najlatwiej kazdej gotowej kobiecie powiedziec ze ma parcie zobaczymy co bedzie jesli ona bedzie kiedys gotowa a jej partner stwierdzi ze w nosie to ma
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Parciem na ślub" byłaby dla mnie półroczna znajomość zakończona błyskawicznymi zaręczynami i ślubem, ale nie związek 6-letni, gdzie 3 lata mieszka się ze sobą; niby kolejne 3 mają sprawić, ze pan będzie bardziej gotowy?Bo mogę nawet zrozumieć szybkie śluby, gdy chcą 2 strony, ale "parcie na ślub" rozumiem jak szybki ślub wymuszony na facecie, bo kobieta chce być żoną, a on ma wątpliwości (dla mnie wtedy zrozumiałe). Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-08-16 o 10:00 |
|
|
|
|
|
#146 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Ślub
Cytat:
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» Edytowane przez Paprotka_ Czas edycji: 2017-07-22 o 21:38 Powód: test |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
nie ma takiego miejsca w Polsce, gdzie zdeterminowana para nie znajdzie sali wcześniej jak się trochę postara. Ludzie robią coraz mniej hucznych wesel, w modę zaczynają wchodzić kameralne przyjęcia a sal różnego typu, od hotelowych po zajazdy, natrzaskane na każdym kroku. Kwestia tego, czy pasuje dany standard/miejscówka, bywa, że trzeba poszukać czegoś pod miastem a nie w samym mieście. Moi znajomi (2 pary) załatwiły w ten sposób sprawę, na rok wcześniej zarezerwowali sobie bardzo fajny lokal mieszczący ok. 120 osób, a jesteśmy z Krakowa.
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie takie rozwiązanie jest w porządku, kiedy twierdzi się, że brak sali to jedyny powód odwlekania. Z tym, że facet nawet czegoś takiego nie brał pod uwagę, bo dobrze wie, że sala by się znalazła. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:58.

a może obiektywnie te warunki mają średnie, a może facet nie uważa że w ogole warunki mają. Moze mają inne oczekiwania (tylko czemu pyta o to na wizażu...)
?

Wg mnie autorka wątku dosyć jasno opisała ich sytuację mieszkaniowo-życiową, a niektórzy doszukują się 13 dna i tego, że na pewno jest inaczej, niż napisała. Oczywiście, że może tak być, ale nie musi, a poza tym i tak nie dowiemy się jak jest dokładnie.

[/RIGHT]

więc może lepiej sobie odpuścić... a jak Wam się układa? nie ma między zgrzytów na inne ważne tematy?