![]() |
#121 |
Raczkowanie
|
Dot.: Halluksy!!
Lulina....mialas operowana tylko jedna stope,tak??A masz tez sruby w palcu?ja narazie nie zaluje...ale nie wiadomo jaki bedzi""efekt koncowy"....Wczoraj zalozylam kozaki na niewielkim obcasie....bolec zaczelo po 2 godzinach ...a ze bylam na imprezie,wiec trzymalam fason...Chociaz,juz narazie pozostane przy plaskich obcasach...
![]() A moze Twoj palec po prostu wiecej czasu potrzebuje na rechabilitacje...???Moze jeszcze nic straconego??trzymam kciuki!I mam nadzieje,ze bedzie dobrze... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Raczkowanie
|
troszkę rozbawiły mnie wypowiedzi osób, które są 2 m-ce po operacji, zachwalają ją jak nie wiadomo jakie cudo i krytykują kogoś komu po operacji wada się odnowiła... co można oceniać po 2 m-cach? reakcję stopy na zabieg, ból itp itd., a nie jej skuteczność... przecież to oczywiste, że skoro jesteś po operacji to jest lepiej... halluks bądź koślawy palec może "wrócić" po 2 latach, 5 lub nawet 10... nikt nie ma gwarancji na zawsze.... a z reguły koślawy paluch jest skutkiem płaskostopia poprzecznego, który jest przyczyną i on odpowiada za pojawienie się ponownie wady, a operuje się efekt - i właśnie u takich osób operacja jest nieskuteczna... a jeżeli jest nabyta np. wskutek noszenia niewłaściwego obuwia i po operacji ktoś zmienia nawyki to operacja może być jak najbardziej celowa...
sama mam koślawe paluchy w obu stopach (narośli nie mam i mnie nie boli, więc to nie halluks) i nie zamierzam operować... mam płaskostopie, więc niewiele mi to pomoże... co do opinii wujka ortopedy to pomylił pojęcia - opisał świadczenia ratujące życie, których zapłacenia mogą ewentualnie żądać szpitale w sytuacji przekroczenia limitów... nie oznacza to, że nie ma planowych zabiegów, które mają poprawić standard życia... jeżeli placówka ma duży kontrakt to będzie je wykonywać nadal - to jest tylko kwestia czasu oczekiwania na zabieg (tzw. kolejki oczekujących)
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Tak...zachwalamy...a jezeli wada wroci...no coz...zobaczymy.a jak narazie...pozwol innym sie cieszyc...chocby mialo to trwac tylko chwile...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
cieszę się, że są coraz lepsze metody, mniej ograniczające życie, bo może kiedyś sama będę potrzebowała operacji... póki co uważam, że skoro nie boli i da się z tym żyć, to ze względów kosmetycznych nie mam zamiaru dawać sobie piłować kości i ograniczać ruchomość stawów... coś za coś...
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
![]()
Hej!! Po wewnetrznej stronie , w miejscu przebiegu palucha prawej stopy odczuwam ból i chyba mam troche zniekształconą stope w tym miejscu. Czy to jest halluks? Nie piecze mnie, i chyba kaletki też nie ma.Nie czuję jej pod palcami. Nie wiem gdzie sie z tym udac.Czy do ortopedy czy do chirurga. Równolegle po przeciwnej stronie tej samej stopy odczuwam ból aż do kostki i mam wyraźnie ograniczoną ruchomośc stawu.Bardzo prosze o odpowidź od obecnych tu mądrych głów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Przyczajenie
|
Mam Wielka prosbe: czy moze mi ktos napisac czy ta metoda z jodyna i amoniakiem dziala? Barzo prosze o odpowiedz.Zeby chociaz troche pomoglo. Na operacje nie chce sie zdecydowac bo i tak odrastaja
![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- czesc mam pytanie czy ktos odpisal ci?? tak bardzo chciala bym wiedziec czy to cos pomaga.Wiem ze dawno pislas ale mam nadzieje ze odp.! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Zadomowienie
|
zna ktoś dobrego lekarza w wawie od haluksów?
zaczynam ledwo chodzić boli mnie i jak ide i jak leże nic nie robię eh zaczynam mieć tego powoli dosyć
![]() |
#130 |
Przyczajenie
|
Witam! Ja moge polecic Centrum Medyczne Damiana w Warszawie (http://www.damian.pl/kontakt). Jest to prywatna klinika, troche placi, ale wg mnie warto. Bylam na jednej konsultacji i napewno powróce, bo moja sytuacja nie byla jeszcze tak tragiczna, a podobalo mi sie podejscie lekarza, ktory mówil: "Jeszcze za wczesnie, poza tym nawroty moga sie pokazac, jestes za mloda" mialam wtedy 15lat. poza tym widac ze koles znal sie na rzeczy. Dlatego tez polecam: dr Robert Świerczyński - ortopeda, traumatolog (17 prac naukowych to jest cos, prawda?).
Do izmonek: jesli sie zdecydujesz, to zadzwon i umów sie na wizyte bo troche sie czeka. Jesli bedziesz juz po - daj znac ![]() powodzenia i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Ja mam haluksy od dziecka. Juz wtedy lekarz powiedzial ze do operacji, ale trzeba poczekac jak bede dorosła i nogi przestano mi roznac. Bylam na konsultacji, zrobilam zdjecia, ale nie dzialalam w tym kierunku - boje sie operacji, bo naczytalam sie, ze bol, ze mozna stracis czucie w palcach, ze wraca.
![]() ![]() Jesli znacie lekarzy w Krakowie, ktorzy sa dobrzy, to piszcie. Jakies opinie, przed po, czy byly komplikacje, etc etc.
![]() |
#132 |
Raczkowanie
|
Niestety mam małe haluksy, nie chodzę w butach na wysokim obcasie.. Co zrobic, żeby mi się nie powiększały?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Przyczajenie
|
proponuję rozejrzeć się na stronie www.hallufix.pl
podobno działa... czy któraś z Was stosowała Hallufixa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Ooooo ciekawy ten hallufix. Widzę, zę działa podobnie jak nasz Marcin, ale można go stosować 24h/dobę, anie tylko w nocy
![]()
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja mam halluksy 8lat
![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Przyczajenie
|
Tak, HALLUFIX to naprawdę rewelacja i człowiek nie wygląda z tym jak Freddy Krueger
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
No nawet niegłupio to wyglada... Ale 200 pln!
![]() ![]()
![]() |
#138 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Przyczajenie
|
![]()
cześć dziewczyny. ja też należę do osób posiadających halluksy. Rozmawiałam z ortopedą, który zalecił mi operację, strasznie się jej boję. Przeczytałam już wszystkie wypowiedzi w tym temacie i ciekawa jestem jak mają się dziewczyny które są już kilka lat po zabiegu ( są wypowiedzi z 2006 roku). Ciekawi mnie najbardziej kwestia odrastania halluksa. Mianowicie oprócz wycinania halluksa, prostuje się również staw, łączy za pomocą śrubek, czyli teoretycznie staw jest uszstywnionuy ,zrasta się, czyli jak na moje oko nie powinien się wykrzywiać. Może ewentualnie odrosnąć halluks, ale staw nie powinien się przesuwać bo jest usztywniony. Czy ktos mógłby mi to wytłumaczyć, proszę?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
Moja mama miala operacje pare lat temu. Nawet jej nie zdjeli opatrunku a juz widac bylo ze wszystko jest takie jak bylo. Ogolnie duzo bolu a malo efektu... Ale słyszalam ze niektorym to pomaga i sa zadowoleni
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Raczkowanie
|
Może was pocieszę dziewczyny- mam halluksy od dziecka. Przez te lata (a mam 27) nauczyłam się z nimi żyć i nawet je polubiłam. Chodzę w latem w japonkach, czasem bolą, ale co mi tam. Jak się komuś nie podoba to niech nie patrzy. Ważne jest lubić siebie. Jestem wdzięczna, że los dał mi tylko takie "defekty", mogło być znacznie gorzej....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Przyczajenie
|
hejka,
Lotosowa masz rację jak sie komuś nie podoba to niech nie patrzy. Mi tez nie przeszkadzały dopóki nie zaczęły bolec tak, że nie mogłam wstać rano z łózka ![]() ![]() Ale od kiedy odpadł mam swoją stopę. Plauch sie zgina zeszła opuchlizna i juz nic nie boli!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Raczkowanie
|
Hej Milaczku!
![]() ![]() Ja mam naprawdę wielkiego galluksa u jednej stopy (na jednej mam a na drugiej nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
Jeżeli halluks nie jest bardzo duży (i nie utrwalił się jeszcze) to mozna próbowac go "prostować" za pomoca specjalnych aparatów korekcyjnych - dostępnych w aptece. Na nieco większe zmiany faktycznie lepsza jest operacja. Wiem, że halluksy to straszny problem - nie chodzi tylko o ból, ale również ogromny problemy z dopasowaniem wygodnych butów.
![]() |
#145 |
Raczkowanie
|
Z tymi butami to prawda...
Z ciekawostek, które testowałam na sobie i mi pomogły: 1. Kiedyś kilka lat temu zrobiłam sobie specjalne wkładki do butów. W Katowicach jest pewnien lekarz, który się tym zajmuje. Dorabia się je indywidualnie. Do tych wkładek są specjalne nakładki na halluksy. Można je nosić do każdych butów (byle nie na obcasie). Fajna sprawa. Kiedyś miałam bóle kręgosłupa i wkładki mi pomogły ! Gdyby ktoś był zainteresowany podać namiary na privie. 2. Chodziłam kilka razy do kręgarza. Wiadomo problemy ze stopami, to sprawa, która zaczyna się od skrzywionego kregosłupa... 3. Zaczełam ćwiczyć yogę. Bardzo dobrze rozciąga i uelastycznie mięśnie. Zwraca się tam uwagę na postawę, zauważyłam, że chodzę wyprostowana. O plusach mogłabym pisać i pisać. Ćwicze yogę u prof. Janusza Szopy w Katowicach. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Przyczajenie
|
![]()
hej, Lotosowa powiedz cos wiecej o tych wkladkach w czym one pomagaja zapobiegaja bolowi zmniejszaja znieksztalcenie czy ogolnie poprawiaja komfort chodzenia??? ja ma palucha koslawego u mnie to dziedziczne obie nogi i duza deformacja, wczesniej chyba milaczek5 jesli sie nie myle zamiescila jakies zdjecie halluxa przy moich to ten na zdjeciu to pikus!1! wyglada okropnie i nie da sie chodzic w odslonietych butach. miesiac tem zrobilam operaje na fundusz chyba metoda chevrona z plytka, wyglada duzo lepiej ale na razie nie robie sobie wielkich nadziei zeby sie nie zawiesc, choc ta szrama jest okropna.
![]() do milaczek5 ty zdaje sie robilas na batorego z tego co czytalam to nie jest tam jeszcze tak tragicznie cenowo oczywiscie zalezy jaka metoda sie bedzie robic , to juz pewnie ortopeda kwalifikuje, znajac moje szczescie i oczywiscie dosc pokazne znieksztalcenie trudno powiedziec do krorej bede sie kwalifikowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
![]()
hej szukam uzywanego buta ortopedycznego na prawa noge rozm 40/41 , jestem miesiac po operacji i mam zaczac poruszac sie na stopie powiem wam ze wcale to nie jest takie proste jakby sie wydawalo, czy jest taka osoba ktorej po operacji zostal??? prosze sie odezwac na maila skowronek9@vp.pl , dziekuje :&
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Jestem 5 lat po operacji 2 stóp w odstępie półrocznym. Efekt rewelacyjny nic nie boli i na razie nie odrasta. Nie nosiłam gipsu tylko zwykły opatrunek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Przyczajenie
|
Hej Skowronek9, tak robilam na Batorego. Cena całkiem przystepna płaciłam za jedną nogę 1.000 zł, teraz chyba 1.200 zł. Jak jest potrzeba nastawiania drugiego palca to jest nieco drożej, ale o tym to już decyduje lekarz czy jest potrzeba nastawiania drugiego palca. Co do metody to chyba jest tam jedna jak to określił lekarz; otwarte złamanie w nieczuleniu i nastawienie palucha w stawie od nowa z wycięciem narośli. Brzmi strasznie, ale cały zabieg trwa pół godziny i najgorsze z tego wszystkiego jest znieczulenie w stopę. Potem już nic nie czułam. Najlepiej wybrac sie na wizytę na konsultację i wtedy lekarz Ci wszystko powie. Zresztą gdybyś sie decydowała tam robić, to i tak trzeba jechać na wizytę zeby sie zapisac na zabieg. Pierwsza wizyta jeśli masz skierowanie do ortopedy była bezpłatna na NFZ. Jesli jesteś zainteresowana to najlepiej wejdź na ich stronę www.hallux.med.pl pozdrawiam,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
![]()
hej milaczek5 dziekuje za informacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.