Operacja halluksów! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-08, 15:24   #121
vichy
Raczkowanie

Dot.: Halluksy!!

Lulina....mialas operowana tylko jedna stope,tak??A masz tez sruby w palcu?ja narazie nie zaluje...ale nie wiadomo jaki bedzi""efekt koncowy"....Wczoraj zalozylam kozaki na niewielkim obcasie....bolec zaczelo po 2 godzinach ...a ze bylam na imprezie,wiec trzymalam fason...Chociaz,juz narazie pozostane przy plaskich obcasach...
A moze Twoj palec po prostu wiecej czasu potrzebuje na rechabilitacje...???Moze jeszcze nic straconego??trzymam kciuki!I mam nadzieje,ze bedzie dobrze...
vichy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-19, 12:42   #122
adu84
Raczkowanie

troszkę rozbawiły mnie wypowiedzi osób, które są 2 m-ce po operacji, zachwalają ją jak nie wiadomo jakie cudo i krytykują kogoś komu po operacji wada się odnowiła... co można oceniać po 2 m-cach? reakcję stopy na zabieg, ból itp itd., a nie jej skuteczność... przecież to oczywiste, że skoro jesteś po operacji to jest lepiej... halluks bądź koślawy palec może "wrócić" po 2 latach, 5 lub nawet 10... nikt nie ma gwarancji na zawsze.... a z reguły koślawy paluch jest skutkiem płaskostopia poprzecznego, który jest przyczyną i on odpowiada za pojawienie się ponownie wady, a operuje się efekt - i właśnie u takich osób operacja jest nieskuteczna... a jeżeli jest nabyta np. wskutek noszenia niewłaściwego obuwia i po operacji ktoś zmienia nawyki to operacja może być jak najbardziej celowa...

sama mam koślawe paluchy w obu stopach (narośli nie mam i mnie nie boli, więc to nie halluks) i nie zamierzam operować... mam płaskostopie, więc niewiele mi to pomoże...

co do opinii wujka ortopedy to pomylił pojęcia - opisał świadczenia ratujące życie, których zapłacenia mogą ewentualnie żądać szpitale w sytuacji przekroczenia limitów... nie oznacza to, że nie ma planowych zabiegów, które mają poprawić standard życia... jeżeli placówka ma duży kontrakt to będzie je wykonywać nadal - to jest tylko kwestia czasu oczekiwania na zabieg (tzw. kolejki oczekujących)
Stary 2009-03-20, 21:59   #123
vichy
Raczkowanie

Tak...zachwalamy...a jezeli wada wroci...no coz...zobaczymy.a jak narazie...pozwol innym sie cieszyc...chocby mialo to trwac tylko chwile...
vichy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-20, 22:27   #124
adu84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vichy Pokaż wiadomość
Tak...zachwalamy...a jezeli wada wroci...no coz...zobaczymy.a jak narazie...pozwol innym sie cieszyc...chocby mialo to trwac tylko chwile...
nie neguje operacji... neguje ataki na osoby, którym się odnowiła wada i odradzają operację... nie dość, że cierpiały na darmo to jeszcze odmawia im się prawa do wypowiedzi... każdy i tak podejmie sam decyzję... można zachwalać, ale można też odradzać... po to przecież jest forum...
cieszę się, że są coraz lepsze metody, mniej ograniczające życie, bo może kiedyś sama będę potrzebowała operacji... póki co uważam, że skoro nie boli i da się z tym żyć, to ze względów kosmetycznych nie mam zamiaru dawać sobie piłować kości i ograniczać ruchomość stawów... coś za coś...
Stary 2009-04-01, 23:15   #125
natalkach
Przyczajenie

Question Dot.: Halluksy!!

Hej!! Po wewnetrznej stronie , w miejscu przebiegu palucha prawej stopy odczuwam ból i chyba mam troche zniekształconą stope w tym miejscu. Czy to jest halluks? Nie piecze mnie, i chyba kaletki też nie ma.Nie czuję jej pod palcami. Nie wiem gdzie sie z tym udac.Czy do ortopedy czy do chirurga. Równolegle po przeciwnej stronie tej samej stopy odczuwam ból aż do kostki i mam wyraźnie ograniczoną ruchomośc stawu.Bardzo prosze o odpowidź od obecnych tu mądrych głów.
natalkach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-20, 14:42   #126
kicccia
Zakorzenienie

Ile trwa operacja? Za miesiąc będę miała przeprowadzoną tę ze śrubą. Boję się okropnie... nawet, tego, że się nie obudzę!
Oglądałyście "Przebudzenie" ? panikara...

kicccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 06:58   #127
kicccia
Zakorzenienie

Proszę kliknij w jedną z ikonek Szybkiej Odpowiedzi przy postach, aby uaktywnić to okienko.

kicccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-25, 20:08   #128
kabu8405
Przyczajenie

Mam Wielka prosbe: czy moze mi ktos napisac czy ta metoda z jodyna i amoniakiem dziala? Barzo prosze o odpowiedz.Zeby chociaz troche pomoglo. Na operacje nie chce sie zdecydowac bo i tak odrastaja

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

czesc mam pytanie czy ktos odpisal ci?? tak bardzo chciala bym wiedziec czy to cos pomaga.Wiem ze dawno pislas ale mam nadzieje ze odp.!
kabu8405 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-05, 06:40   #129
izmonek
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to izmonek

zna ktoś dobrego lekarza w wawie od haluksów?
zaczynam ledwo chodzić
boli mnie i jak ide i jak leże nic nie robię

eh zaczynam mieć tego powoli dosyć
Stary 2009-05-11, 07:23   #130
belle martini
Przyczajenie

GG do belle martini

Witam! Ja moge polecic Centrum Medyczne Damiana w Warszawie (http://www.damian.pl/kontakt). Jest to prywatna klinika, troche placi, ale wg mnie warto. Bylam na jednej konsultacji i napewno powróce, bo moja sytuacja nie byla jeszcze tak tragiczna, a podobalo mi sie podejscie lekarza, ktory mówil: "Jeszcze za wczesnie, poza tym nawroty moga sie pokazac, jestes za mloda" mialam wtedy 15lat. poza tym widac ze koles znal sie na rzeczy. Dlatego tez polecam: dr Robert Świerczyński - ortopeda, traumatolog (17 prac naukowych to jest cos, prawda?).
Do izmonek: jesli sie zdecydujesz, to zadzwon i umów sie na wizyte bo troche sie czeka. Jesli bedziesz juz po - daj znac
powodzenia i pozdrawiam
belle martini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-01, 10:07   #131
orisha
Zakorzenienie

Ja mam haluksy od dziecka. Juz wtedy lekarz powiedzial ze do operacji, ale trzeba poczekac jak bede dorosła i nogi przestano mi roznac. Bylam na konsultacji, zrobilam zdjecia, ale nie dzialalam w tym kierunku - boje sie operacji, bo naczytalam sie, ze bol, ze mozna stracis czucie w palcach, ze wraca. Moja wada jest niestety duuuza

Jesli znacie lekarzy w Krakowie, ktorzy sa dobrzy, to piszcie. Jakies opinie, przed po, czy byly komplikacje, etc etc.

Motywacja: Lady 2 be FIT
orisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-03, 08:14   #132
WytwornaWanilia
Raczkowanie

Niestety mam małe haluksy, nie chodzę w butach na wysokim obcasie.. Co zrobic, żeby mi się nie powiększały?
WytwornaWanilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 13:36   #133
marta2813
Przyczajenie

proponuję rozejrzeć się na stronie www.hallufix.pl
podobno działa...
czy któraś z Was stosowała Hallufixa?
marta2813 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 16:23   #134
lulina
Wtajemniczenie

Ooooo ciekawy ten hallufix. Widzę, zę działa podobnie jak nasz Marcin, ale można go stosować 24h/dobę, anie tylko w nocy

lulinka- Paulinka
Mój kochany Haseczek ;( [*]

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik
lulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 20:25   #135
Emptyheart
Przyczajenie

Cool Dot.: Halluksy!!

Ja mam halluksy 8lat i są duże i mnie często bolą. Jak jest gorąco mam chec wyskoczyc w japonkach lub jakis klapkach ale wstydze sie i nosze najczesciej trampki Ale nie mysle o operacji bo wiem ze to bez sensu. a halluksy mam przez to ze gdy byłam młodsza i jak mi koscie rosły to nosiłam buty z czubem i teraz mam za swoje
pozdrawiam
Emptyheart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 07:49   #136
marta2813
Przyczajenie

Tak, HALLUFIX to naprawdę rewelacja i człowiek nie wygląda z tym jak Freddy Krueger
marta2813 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-08, 09:45   #137
orisha
Zakorzenienie

No nawet niegłupio to wyglada... Ale 200 pln! No trudno - taki lajf, trzeba by sie nad tym zastanowic

Motywacja: Lady 2 be FIT
orisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 14:19   #138
poiuyt214
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kabu8405 Pokaż wiadomość
Mam Wielka prosbe: czy moze mi ktos napisac czy ta metoda z jodyna i amoniakiem dziala? Barzo prosze o odpowiedz.Zeby chociaz troche pomoglo. Na operacje nie chce sie zdecydowac bo i tak odrastaja

---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

czesc mam pytanie czy ktos odpisal ci?? tak bardzo chciala bym wiedziec czy to cos pomaga.Wiem ze dawno pislas ale mam nadzieje ze odp.!
Ja używalam tej metody z jodyną. Nic mi nie pomogło niestety, a korzystalam z tego rok...
poiuyt214 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-07, 15:28   #139
muffinek2
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Halluksy!!

cześć dziewczyny. ja też należę do osób posiadających halluksy. Rozmawiałam z ortopedą, który zalecił mi operację, strasznie się jej boję. Przeczytałam już wszystkie wypowiedzi w tym temacie i ciekawa jestem jak mają się dziewczyny które są już kilka lat po zabiegu ( są wypowiedzi z 2006 roku). Ciekawi mnie najbardziej kwestia odrastania halluksa. Mianowicie oprócz wycinania halluksa, prostuje się również staw, łączy za pomocą śrubek, czyli teoretycznie staw jest uszstywnionuy ,zrasta się, czyli jak na moje oko nie powinien się wykrzywiać. Może ewentualnie odrosnąć halluks, ale staw nie powinien się przesuwać bo jest usztywniony. Czy ktos mógłby mi to wytłumaczyć, proszę?
muffinek2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 07:27   #140
katka89
Przyczajenie

Moja mama miala operacje pare lat temu. Nawet jej nie zdjeli opatrunku a juz widac bylo ze wszystko jest takie jak bylo. Ogolnie duzo bolu a malo efektu... Ale słyszalam ze niektorym to pomaga i sa zadowoleni ja tez mam haluksy po mamie o po babci napewno sie nie zdecyduje na operacje. Tylko trzeba kupowac dobre buty, szczegolnie latem zeby nie bylo widac tych nieszczesnych kostek. Ale basen i plaza... No wstyd buty sciagac :/
katka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 11:17   #141
Lotosowa
Raczkowanie

Może was pocieszę dziewczyny- mam halluksy od dziecka. Przez te lata (a mam 27) nauczyłam się z nimi żyć i nawet je polubiłam. Chodzę w latem w japonkach, czasem bolą, ale co mi tam. Jak się komuś nie podoba to niech nie patrzy. Ważne jest lubić siebie. Jestem wdzięczna, że los dał mi tylko takie "defekty", mogło być znacznie gorzej....
Lotosowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-11, 16:44   #142
milaczek5
Przyczajenie

hejka,
Lotosowa masz rację jak sie komuś nie podoba to niech nie patrzy. Mi tez nie przeszkadzały dopóki nie zaczęły bolec tak, że nie mogłam wstać rano z łózka to był istny koszmar, nie wspominając o włożeniu buta. Na kupowanie butów i łażenie po sklepach z butami traciłam całe miesiace żeby coś sobie dopasować. Mam 32 lata i 1,5 roku temu poszłam na operacje jednej stopy metodą bez gipsu bez śrubek i póki co odpukać nic mi mie odrasta. Robiłam prywatnie w Krakowie u Batorego. Ze stołu operacyjnego wstałam na własne nogi. Bolało nie powiem. Stopa spuchnięta była bardzo długo, ostatni strupek zszedł mi po 14 miesiącach Jak on sie tam uchował? nie mam pojecia. Myslałam ze już nigdy nie zejdzie i strupek i opuchlizna.
Ale od kiedy odpadł mam swoją stopę. Plauch sie zgina zeszła opuchlizna i juz nic nie boli!!! Ja po swoich doświadczeniach polecam wycięcie tego dziadostwa. Zwłaszcza jak ból jest nie do zniesienia nie ma na co czekać bo sie nie poprawi. A jodyne stosowałam jako nastolatka - NIC nie dało
milaczek5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-12, 08:09   #143
Lotosowa
Raczkowanie

Hej Milaczku! Jestem naprawdę w szoku co napisałaś... Dobrze, że jesteś po zabiegu i że teraz możesz normalnie funkcjonować. Nie spodziewałam, że ten ból może być tak dokuczliwy, że są trudności z chodzeniem, wstawaniem, nie wspominając o innych rzeczach
Ja mam naprawdę wielkiego galluksa u jednej stopy (na jednej mam a na drugiej nie), ale boi mnie całe szczęście bardzo rzadko i krótko jakieś kilka minut.
Stary 2009-08-12, 10:49   #144
Paola28
Rozeznanie

Jeżeli halluks nie jest bardzo duży (i nie utrwalił się jeszcze) to mozna próbowac go "prostować" za pomoca specjalnych aparatów korekcyjnych - dostępnych w aptece. Na nieco większe zmiany faktycznie lepsza jest operacja. Wiem, że halluksy to straszny problem - nie chodzi tylko o ból, ale również ogromny problemy z dopasowaniem wygodnych butów.
Stary 2009-08-15, 09:59   #145
Lotosowa
Raczkowanie

Z tymi butami to prawda...
Z ciekawostek, które testowałam na sobie i mi pomogły:
1. Kiedyś kilka lat temu zrobiłam sobie specjalne wkładki do butów. W Katowicach jest pewnien lekarz, który się tym zajmuje. Dorabia się je indywidualnie. Do tych wkładek są specjalne nakładki na halluksy. Można je nosić do każdych butów (byle nie na obcasie). Fajna sprawa. Kiedyś miałam bóle kręgosłupa i wkładki mi pomogły ! Gdyby ktoś był zainteresowany podać namiary na privie.
2. Chodziłam kilka razy do kręgarza. Wiadomo problemy ze stopami, to sprawa, która zaczyna się od skrzywionego kregosłupa...
3. Zaczełam ćwiczyć yogę. Bardzo dobrze rozciąga i uelastycznie mięśnie. Zwraca się tam uwagę na postawę, zauważyłam, że chodzę wyprostowana. O plusach mogłabym pisać i pisać. Ćwicze yogę u prof. Janusza Szopy w Katowicach.

Pozdrawiam
Stary 2009-08-20, 23:38   #146
skowronek9
Przyczajenie

Question Dot.: Halluksy!!

hej, Lotosowa powiedz cos wiecej o tych wkladkach w czym one pomagaja zapobiegaja bolowi zmniejszaja znieksztalcenie czy ogolnie poprawiaja komfort chodzenia??? ja ma palucha koslawego u mnie to dziedziczne obie nogi i duza deformacja, wczesniej chyba milaczek5 jesli sie nie myle zamiescila jakies zdjecie halluxa przy moich to ten na zdjeciu to pikus!1! wyglada okropnie i nie da sie chodzic w odslonietych butach. miesiac tem zrobilam operaje na fundusz chyba metoda chevrona z plytka, wyglada duzo lepiej ale na razie nie robie sobie wielkich nadziei zeby sie nie zawiesc, choc ta szrama jest okropna.
do milaczek5 ty zdaje sie robilas na batorego z tego co czytalam to nie jest tam jeszcze tak tragicznie cenowo oczywiscie zalezy jaka metoda sie bedzie robic , to juz pewnie ortopeda kwalifikuje, znajac moje szczescie i oczywiscie dosc pokazne znieksztalcenie trudno powiedziec do krorej bede sie kwalifikowac co o tym myslisz , moglabys mi cos doradzic/? chce zrobic druga noge ale nie wiem czy ta sama metoda co ostatnio bo teraz jestem unieruchomiona na miesiac o kulach a pozniej mam zaczac chodzic na stopie i stioniowo na calej nodze, Nie wiem CO O TYM MYSLEC bo lekarz niewiele mi poradzil , zadnych cwiczen mi nie zaleal buty ortoped mi odradzal ze niepotrzebne bo pytalam go o te co nie obciazaja palcow tylko stope zeby bylo latwiej chozic wiec juz sama nie wiem? pomocy
skowronek9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-22, 18:47   #147
skowronek9
Przyczajenie

Smile Dot.: Halluksy!!

hej szukam uzywanego buta ortopedycznego na prawa noge rozm 40/41 , jestem miesiac po operacji i mam zaczac poruszac sie na stopie powiem wam ze wcale to nie jest takie proste jakby sie wydawalo, czy jest taka osoba ktorej po operacji zostal??? prosze sie odezwac na maila skowronek9@vp.pl , dziekuje :&
Stary 2009-08-23, 11:53   #148
mysia3175
Raczkowanie

Jestem 5 lat po operacji 2 stóp w odstępie półrocznym. Efekt rewelacyjny nic nie boli i na razie nie odrasta. Nie nosiłam gipsu tylko zwykły opatrunek.
mysia3175 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 18:23   #149
milaczek5
Przyczajenie

Hej Skowronek9, tak robilam na Batorego. Cena całkiem przystepna płaciłam za jedną nogę 1.000 zł, teraz chyba 1.200 zł. Jak jest potrzeba nastawiania drugiego palca to jest nieco drożej, ale o tym to już decyduje lekarz czy jest potrzeba nastawiania drugiego palca. Co do metody to chyba jest tam jedna jak to określił lekarz; otwarte złamanie w nieczuleniu i nastawienie palucha w stawie od nowa z wycięciem narośli. Brzmi strasznie, ale cały zabieg trwa pół godziny i najgorsze z tego wszystkiego jest znieczulenie w stopę. Potem już nic nie czułam. Najlepiej wybrac sie na wizytę na konsultację i wtedy lekarz Ci wszystko powie. Zresztą gdybyś sie decydowała tam robić, to i tak trzeba jechać na wizytę zeby sie zapisac na zabieg. Pierwsza wizyta jeśli masz skierowanie do ortopedy była bezpłatna na NFZ. Jesli jesteś zainteresowana to najlepiej wejdź na ich stronę www.hallux.med.pl pozdrawiam,
milaczek5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-23, 22:17   #150
skowronek9
Przyczajenie

Wink Dot.: Halluksy!!

hej milaczek5 dziekuje za informacje,musze sie powaznie zastanowic na druga operacja gdzie zrobic, bo ta metoda M.B. jest zalecana osobom w srednim wieku ze wzgledu na ograniczenie ruchowe. mam pytanko do mysia3175 gdzie robilas ta operacje, jaka metoda , duza mialas opuchlizne co stosowalas, czy blizna ladnie ci sie zasklepila czy widac duza roznice oraz czy chodzilas pozniej w butach ortopedycznych, pozdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości