Gdzie te kobiety, prawdziwe takie... - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-21, 22:08   #121
michal321
Raczkowanie

Dot.: Gdzie te kobiety, prawdziwe takie...

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Panie Michale, na 2 stronie wątku skierowałam do Pana pewną prośbę. Czy byłby Pan uprzejmy przeczytać ją ze zrozumieniem?
Przeczytałem ze zrozumieniem i niestety rozpatrzyłem prośbę negatywnie.
Lecz mogę je zacząć nazywać radykałami.
Tak jak nie każdy wyznawca islamu wysadza się w miejscach publicznych tak nie każda feministka aktywnie walczy o prawo do otwierania drzwi
jednak wciąż mówimy o wyznawcy islamu.
Oczywiście to tylko przykład może się to odnosić do każdej religii czy poglądu.

Edytowane przez michal321
Czas edycji: 2013-09-21 o 22:10
michal321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:19   #122
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Nie wiem jak bym zareagował gdym np. powiedział komuś "na zdrowie" a usłyszał że nie życzy sobie żeby tak do niej mówić,
dlatego nie uważam, by warto było walczyć z tym co jest odbierane jako przejaw dobrej kultury i cenię uprzejme gesty. Uważam ogólnie, że feminizm nie wyklucza mozliwości, aby kobieta poczuła się kobieca, a mężczyzna męski. Gorzej, jeśli kobiecość jest postrzegana jako sztandarowy slogan ''baby do garów'', a kobieta w ramach bycia kobiecą traktuje faceta głównie jak bankomat (współczesny substytut przynoszenia przez pana upolowanego grubego zwierza by rodzina mogła się najeść ;-)).
Jeśli mężczyzna natomiast traktuje kobietę jak dziewusię, której niezbędna jest troska, i nie traktuje jej tym samym poważnie (co może być najbardziej upierdliwe w kontaktach zawodowych), wtedy nie ma co się dziwić, że kobieta wprost powie, że dziękuje za taką ''estymę'' jak otwieranie drzwi.

Nie jest fajnie, kiedy jesteś kobietą informatykiem np. i facet uważa cię za dziwadło bo powinnaś tuptać na szpileczkach za nim po lokalu, a po x czasie, jeśli samiec zdecyduje się ciebie wybrać, tuptać w pantoflach z puszkiem i w szlafroczku wśród patelenek i rondelków.

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ----------

Cytat:
Cóż w dalszym ciągu brak logicznego ciągu Wiem o co ci chodzi ,gdzie dzwony biją ale nie nazywajmy tego logiką
to może rozwiń szerzej swój pogląd. Bo odnoszę się do tego, że rzekomo kobiety postrzegają gesty ze strony facetów przez pryzmat zamachu na ich niezależność osobistą. Dla mnie już samo to nie jest logiczne, więc trudno budować na tej kanwie logiczne tezy, nie uważasz? Retoryczne. ;-)

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
E tam, jak nawet po domu czlapie sie w kolczykach z perel .
chciałabym być taką kobietą, i ogólnie lubię takie rzeczy ;-), ale i tak najbardziej kocham wygodę; trampeczki, dżinsy, i torbę reporterkę. ;-)
30. ;-)
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:26   #123
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Jeśli mężczyzna natomiast traktuje kobietę jak dziewusię, której niezbędna jest troska, i nie traktuje jej tym samym poważnie (co może być najbardziej upierdliwe w kontaktach zawodowych), wtedy nie ma co się dziwić, że kobieta wprost powie, że dziękuje za taką ''estymę'' jak otwieranie drzwi.
Właśnie z takiego powodu obśmiałam dżentelmeńskie zapędy kolegów. Dla mnie takie zachowania są pokłosiem minionej epoki, kiedy było to rodzajem zadośćuczynienia za brak możliwości rozwoju poza kuchnią i dzieciakami. Co więcej, te ich zapędy wprowadzały sztywną atmosferę. Potem przyznali, że to ze strachu przed fochem
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:28   #124
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
bardzo modne jest lansowanie poglądu, że człowiek lubi być atrakcyjny dla siebie. Osobiście uważam to za nutkę hipokryzji, kobieta dla samej siebie nie potrzebuje golić wzgórka łonowego, paradować w puszapie, tapirować włosów czy pacykować buzi tapetą. Tak samo jak nie wierzę w to, że faceci budują masę mięśniową dla siebie a nie po to, by podobać się laskom.
Jeśli jako kobietę miałby mnie oburzać fakt, że mężczyzna otwierając mi drzwi podkreśla różnice między płciami a ze mnie robi swoją niewolnicę (wszak bez niego nie umiałabym otworzyć drzwi), czyli ustawia mnie z góry na pewnej pozycji (gorszej od jego) to równie dobrze, mogłabym się obrazić na normy kulturowe, wg których ''dobrze jest'' mieć wydepilowanego wąsa czy smukłą powabną kibić, a nie uda czy ramiona kulturysty bo np. lubię sobie tak po męsku pochodzić na pakernię.
to nie jest lansowanie się.
dziwię się,że wiesz co ja odczuwam i wiele innych osób myślących podobnie.
ty ubierasz się dla innych,ja dla siebie,czy tak trudno to zrozumieć?
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:29   #125
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez michal321 Pokaż wiadomość
Przeczytałem ze zrozumieniem i niestety rozpatrzyłem prośbę negatywnie.
Lecz mogę je zacząć nazywać radykałami.
Tak jak nie każdy wyznawca islamu wysadza się w miejscach publicznych tak nie każda feministka aktywnie walczy o prawo do otwierania drzwi
jednak wciąż mówimy o wyznawcy islamu.
Oczywiście to tylko przykład może się to odnosić do każdej religii czy poglądu.
No to już bzdura. I świadczy o totalnej nieznajomości i feminizmu i islamu, bo i jedno i drugie widać zna Pan przez pryzmat wypaczeń lub własnych uprzedzeń. Zatem dalsza dyskusja mija się z celem.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:31   #126
michal321
Raczkowanie

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;42929198]Właśnie z takiego powodu obśmiałam dżentelmeńskie zapędy kolegów. Dla mnie takie zachowania są pokłosiem minionej epoki, kiedy było to rodzajem zadośćuczynienia za brak możliwości rozwoju poza kuchnią i dzieciakami. Co więcej, te ich zapędy wprowadzały sztywną atmosferę. Potem przyznali, że to ze strachu przed fochem [/QUOTE]

To znak że to raczej im powinno otwierać się drzwi
Stary 2013-09-21, 22:34   #127
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
też wychowałam się w kulturze, wg wzorców której za higieniczną i zadbaną siebie uważam wydepilowaną, wypilingowaną i tak dalej, dochodzi jeszcze kwestia tego, że kobiety ubierają się ładnie może nie tyle dla facetów co dla innych kobiet.
Ale porównaj sobie jak ludzie noszą się po domu, a jak kiedy wychodzą, po domowemu większość ludzi lubi paradować w wygodnym dresie, koszulce, włosy związać w kitkę; rzadko która kobieta chodzi po mieszkaniu wylansowana i pobrzękując biżuterią. ;-)
ja ubieram sie w podobny sposob w domu,jak i na wyjscie.kolczyki,czy łańcuszek nosze 24 h/dobę,włosy w domu upinam,aby domownicy nie znajdowali ich w zupie,a makijaż tylko delikatny i na wyjścia,żeby skóra mogła odpocząć.
oczywiście na urodziny babci nie wcisnę sie w leginsy,dlatego kilka kiecek jest na specjalne okazje.
ubieram sie w to co lubię i dobrze w tym wygladam,a nie to co modne.
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.

Edytowane przez Shira Yuki
Czas edycji: 2013-09-21 o 22:35
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:37   #128
michal321
Raczkowanie

Cytat:
No to już bzdura. I świadczy o totalnej nieznajomości i feminizmu i islamu, bo i jedno i drugie widać zna Pan przez pryzmat wypaczeń lub własnych uprzedzeń. Zatem dalsza dyskusja mija się z celem.
To chyba oczywiste że kobietę głoszącą w mediach swoje radykalne poglądy i nazywająca siebie feministką będę automatyczne łączył z tym środowiskiem .
Tak jak faceta krzyczącego "allah akbar" przed zdetonowaniem sie pod ambasadą z wyznawcami allaha.
Taki wizerunek kreują jednostki i nie mnie to zmieniać.
Stary 2013-09-21, 22:37   #129
Hultaj
BAN stały

Cytat:
to nie jest lansowanie się.
dziwię się,że wiesz co ja odczuwam i wiele innych osób myślących podobnie.
ty ubierasz się dla innych,ja dla siebie,czy tak trudno to zrozumieć?
a mnie się tradycyjnie nie chce wykłócać nad tradycyjnym: jestem taka świetna. Jeśli paradujesz po domu odpicowana, w pełnym makijażu, z fryzurą, w wyjściowej kiecce i eleganckich pantoflach, zwracam honor, tacy ludzie też są. Zawsze podobała mi Gabi Solis, która jako, że czas spędzała głównie w domu, stroiła się także i przebywając głównie w domu. ;-)
Po prostu uważam, że w pierwszej kolejności dobre samopoczucie zapewnia ludziom poczucie wygody i luzu, a poczucie atrakcyjności głównie wtedy, gdy przebywa się wśród innych, czyli w 2 kolejności.
Nawet jak się ma bardziej wyjściowy ciuch, który jest super wygodny, to i tak stara się nie łazić w nim po domku bo nie chce się go szybko zniszczyć.
Stary 2013-09-21, 22:42   #130
201705080934
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;42929198]Właśnie z takiego powodu obśmiałam dżentelmeńskie zapędy kolegów. Dla mnie takie zachowania są pokłosiem minionej epoki, kiedy było to rodzajem zadośćuczynienia za brak możliwości rozwoju poza kuchnią i dzieciakami. Co więcej, te ich zapędy wprowadzały sztywną atmosferę. Potem przyznali, że to ze strachu przed fochem [/QUOTE]

Marzy mi się, żeby to się dało jakoś połączyć. W pracy na ogół też jestem po prostu jednym z kumpli. Wtedy więcej załatwię, robota szybciej idzie. Ale to nie znaczy, że nie chciałabym być czasem kobietą... Po prostu kobietą, która przerasta noszenie ciężkiego bagażu na przykład.
201705080934 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:44   #131
Hultaj
BAN stały

Cytat:
ja ubieram sie w podobny sposob w domu,jak i na wyjscie.kolczyki,czy łańcuszek nosze 24 h/dobę,włosy w domu upinam,aby domownicy nie znajdowali ich w zupie,a makijaż tylko delikatny i na wyjścia,żeby skóra mogła odpocząć.
mnie np. podobają się kolczyki okazałe, wg mnie chodzenie w takich po mieszkaniu byłoby nieco dziwne, choćby dlatego, żeby właśnie nie męczyć uszu. Myślę też, że wcale nie trzeba paradować w dresie ;-), bo jest na rynku wiele fajnych ubrań, ale wydaje mi się jednak, że dres jest mocną pozycją zestawów podomowych. ;-)

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-09-21 o 23:13
Stary 2013-09-21, 22:47   #132
Konto usunięte

Cytat:
To znak że to raczej im powinno otwierać się drzwi
Wyjaśnij z jakiego powodu tak uważasz.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
Napisane przez Rany Koguta Pokaż wiadomość
Marzy mi się, żeby to się dało jakoś połączyć. W pracy na ogół też jestem po prostu jednym z kumpli. Wtedy więcej załatwię, robota szybciej idzie. Ale to nie znaczy, że nie chciałabym być czasem kobietą... Po prostu kobietą, która przerasta noszenie ciężkiego bagażu na przykład.
To nie kultura decyduje o tym czy jesteś kobietą. Płeć masz uwarunkowaną niezależnie od schematu zachowań, w jaki wtłacza cię społeczeństwo. Twoje pragnienia nazwałabym raczej chęcią udawania bezradnej.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 22:49   #133
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
To chyba oczywiste że kobietę głoszącą w mediach swoje radykalne poglądy i nazywająca siebie feministką będę automatyczne łączył z tym środowiskiem .
Tak jak faceta krzyczącego "allah akbar" przed zdetonowaniem sie pod ambasadą z wyznawcami allaha.
Taki wizerunek kreują jednostki i nie mnie to zmieniać.
Czyli jeśli Pan, jako jednostka, wypisuje bzdury to mam teraz prawo uważać wszystkich facetów za głupców? No bo według Pańskiego toku rozumowania o jednostkach w szerszej społeczności i ocenie tejże społeczności na podstawie niedostosowanych jednostek to w tej chwili własnie tak powinnam myśleć.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2013-09-21, 23:00   #134
201705080934
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;42929455]Wyjaśnij z jakiego powodu tak uważasz.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

To nie kultura decyduje o tym czy jesteś kobietą. Płeć masz uwarunkowaną niezależnie od schematu zachowań, w jaki wtłacza cię społeczeństwo. Twoje pragnienia nazwałabym raczej chęcią udawania bezradnej.[/QUOTE]

Wiesz co, nie do końca. Chodzi mi raczej o to, że z naszych doświadczeń wynika, że ciężko być jednocześnie kobietą (właśnie w sensie kulturowym) i równym współpracownikiem, albo nawet szefem w jakimś projekcie. To się nie składa. Większości facetów to się w głowach nie mieści. Ewentualnych adoratorów trzeba więc szukać poza pracą. Tak mi to wychodzi.
Stary 2013-09-21, 23:01   #135
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:

to może rozwiń szerzej swój pogląd. Bo odnoszę się do tego, że rzekomo kobiety postrzegają gesty ze strony facetów przez pryzmat zamachu na ich niezależność osobistą. Dla mnie już samo to nie jest logiczne, więc trudno budować na tej kanwie logiczne tezy, nie uważasz? Retoryczne. ;-)

Ja ci Hultaj rozwinąłem i ładnie wypunktowałem ,ale wszystko poszło w p☠☠☠u bo mam rozje...e zepsute gniazdo zasilające ,mi się drugi raz nie chce bom po imieninach ,ale jeżeli ci zależy to jutro od kalkuje >zarys mam we łbie
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 23:05   #136
michal321
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Gdzie te kobiety, prawdziwe takie...

Cytat:
Czyli jeśli Pan, jako jednostka, wypisuje bzdury to mam teraz prawo uważać wszystkich facetów za głupców? No bo według Pańskiego toku rozumowania o jednostkach w szerszej społeczności i ocenie tejże społeczności na podstawie niedostosowanych jednostek to w tej chwili własnie tak powinnam myśleć.
Jest to typowe podejście, oczywiście niewłaściwe.
Większość ludzi nie będzie zagłębiać się w tematy by stwierdzić "Czy ta kobieta jest jeszcze feministką czy już...?"
No właśnie kim jest kobieta o radykalnych poglądach?
Kim jest mężczyzna w imię islamu mordujący niewiernych?
Myślę że przydała by się jakaś reklama społeczna która uświadomi wszystkim te różnice,
dopóki takowej nie zobaczę będę niestety szufladkował ludzi ;(
Stary 2013-09-21, 23:09   #137
Konto usunięte

Cytat:
Wiesz co, nie do końca. Chodzi mi raczej o to, że z naszych doświadczeń wynika, że ciężko być jednocześnie kobietą (właśnie w sensie kulturowym) i równym współpracownikiem, albo nawet szefem w jakimś projekcie. To się nie składa. Większości facetów to się w głowach nie mieści. Ewentualnych adoratorów trzeba więc szukać poza pracą. Tak mi to wychodzi.
Zupełnie sie nie zgadzam. Fraza "kobieta w sensie kulturowym" do mnie jakoś nie przemawia. Istnienie takiego konstruktu lokuje się w naszych głowach. Biologicznie kobietą będziesz zawsze, jeśli zaczniej kierować projektem albo sama otwierać sobie drzwi, to nie staniesz się od tego 'mniej kobietą'. Jeśli uwierzysz w absurd, że faceci szukają tylko określonego typu kobiet, to w końcu możesz się przejechać na takich oczekiwaniach. Po pierwsze faceci są różni, po drugie możesz zacząć udawać kogoś, kim nie jesteś, żeby tylko znaleźć faceta. .
Stary 2013-09-21, 23:12   #138
Hultaj
BAN stały

i co ja Ci mam Araksjel odpowiedzieć na tak uroczą propozycję nie do odrzucenia; no, marzyłam o tym, by brnąć tym razem z Tobą w rozkminę o pietruszkę, ^^, nie wiedziałeś o tym..?

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-09-21 o 23:13
Stary 2013-09-21, 23:13   #139
201705080934
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;42929811]Zupełnie sie nie zgadzam. Fraza "kobieta w sensie kulturowym" do mnie jakoś nie przemawia. Istnienie takiego konstruktu lokuje się w naszych głowach. Biologicznie kobietą będziesz zawsze, jeśli zaczniej kierować projektem albo sama otwierać sobie drzwi, to nie staniesz się od tego 'mniej kobietą'. Jeśli uwierzysz w absurd, że faceci szukają tylko określonego typu kobiet, to w końcu możesz się przejechać na takich oczekiwaniach. Po pierwsze faceci są różni, po drugie możesz zacząć udawać kogoś, kim nie jesteś, żeby tylko znaleźć faceta. . [/QUOTE]

Spoko, spoko, nie udaję Ale miałam w życiu zawodowym takie sytuacje, kiedy sama siebie musiałam "złamać", rzucić w diabły kobiecość i nieśmiałość i rąbnąć tekstem, który by mi w innej sytuacji do głowy nie przyszedł. Facetom wokół włosy stawały dęba i pracowali już grzecznie, jak trzeba. Tyle że wylądowałam w zakładce "kumple". Z tego, co piszesz, wydaje mi się, że podobnie jest u Ciebie.
Stary 2013-09-21, 23:18   #140
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Jest to typowe podejście, oczywiście niewłaściwe.
Większość ludzi nie będzie zagłębiać się w tematy by stwierdzić "Czy ta kobieta jest jeszcze feministką czy już...?"
No właśnie kim jest kobieta o radykalnych poglądach?
Kim jest mężczyzna w imię islamu mordujący niewiernych?
Myślę że przydała by się jakaś reklama społeczna która uświadomi wszystkim te różnice,
dopóki takowej nie zobaczę będę niestety szufladkował ludzi ;(
W takim razie cieszę się, że mam nieco szersze pojęcie tolerancji niż Pan. I chyba więcej szacunku dla ludzi bo Muzułmanin detonujący bomby jest dla mnie zwyczajnym fanatykiem tak, jak kobieta obrażająca się za odsunięcie krzesła jest zwyczajną fanatyczką. Nie przeszkadza mi to jednak szanować Muzułmanów i Islamu oraz feministek.

No pasaran!
Stary 2013-09-21, 23:21   #141
Konto usunięte

Cytat:
Spoko, spoko, nie udaję Ale miałam w życiu zawodowym takie sytuacje, kiedy sama siebie musiałam "złamać", rzucić w diabły kobiecość i nieśmiałość i rąbnąć tekstem, który by mi w innej sytuacji do głowy nie przyszedł. Facetom wokół włosy stawały dęba i pracowali już grzecznie, jak trzeba. Tyle że wylądowałam w zakładce "kumple". Z tego, co piszesz, wydaje mi się, że podobnie jest u Ciebie.
Ależ w żadnym wypadku u mnie jest zupełnie inaczej. Ja mojej kobiecości w ogóle nie wiąże z tym, co jeszcze wchodzi w zakres tzw. norm społecznych. Nie czują się mniej kobieca kiedy rzucam bluzgiem. Moja kobiecość jest czysto biologiczna, a pojęcie płci kulturowej mnie mierzi. Mogę z moimi kumplami iść na piwo, naprawiać sprzęd elektryczny, a potem (albo w trakcie) z nimi flirtować.
Stary 2013-09-21, 23:22   #142
ARAKSJEL
Hrodebert

Cytat:
i co ja Ci mam Araksjel odpowiedzieć na tak uroczą propozycję nie do odrzucenia; no, marzyłam o tym, by brnąć tym razem z Tobą w rozkminę o pietruszkę, ^^, nie wiedziałeś o tym..?
Wiedziałem dlatego w owym mym "wypocinku "była zawarta zawoalowana propozycja seksualna na którą ręczo byś się zgodziła ,ale cóż na chwilę obecną obejdziesz się smakiem

To jest uroczę ^
ARAKSJEL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 23:27   #143
201705080934
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;42929974]Ależ w żadnym wypadku u mnie jest zupełnie inaczej. Ja mojej kobiecości w ogóle nie wiąże z tym, co jeszcze wchodzi w zakres tzw. norm społecznych. Nie czują się mniej kobieca kiedy rzucam bluzgiem. Moja kobiecość jest czysto biologiczna, a pojęcie płci kulturowej mnie mierzi. Mogę z moimi kumplami iść na piwo, naprawiać sprzęd elektryczny, a potem (albo w trakcie) z nimi flirtować.[/QUOTE]

Oj tam, biologiczna... Nie tylko. Inaczej flirtuje kobieta, inaczej mężczyzna. Podkreślanie różnic płciowych jest elementem flirtu. Nie będziemy przecież biegać topless, żeby zaznaczyć (wszystko odnosi się do flirtu) kobiecość, ale np. uśmiechniemy się z wdzięcznością, jak nam kolega płaszcz poda.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-21, 23:30   #144
michal321
Raczkowanie

Cytat:
W takim razie cieszę się, że mam nieco szersze pojęcie tolerancji niż Pan. I chyba więcej szacunku dla ludzi bo Muzułmanin detonujący bomby jest dla mnie zwyczajnym fanatykiem tak, jak kobieta obrażająca się za odsunięcie krzesła jest zwyczajną fanatyczką. Nie przeszkadza mi to jednak szanować Muzułmanów i Islamu oraz feministek.
Aby precyzyjnie określić z kim mamy do czynienia do słowa fanatyk trzeba jeszcze coś dodać. I tym sposobem mamy fanatyczną feministkę czy fanatycznego muzułmanina. Czyli według Pani wystarczy dodać słowo "fanatyczny" aby nie okazać braku szacunku? Magia
Niestety świat nie jest tak prosty aby można było wrzucić wszystkich ludzi o skrajnych poglądach do jednego worka z napisem fanatyk.

Edytowane przez michal321
Czas edycji: 2013-09-21 o 23:33
Stary 2013-09-21, 23:35   #145
Figula94
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ofutrzona Pokaż wiadomość
Nie rozumiem. Dobrymi manierami jest czekanie, aż mężczyzna otworzy mi drzwi, przepuści i odsunie krzesło? Gdybym zaczęła się zachowywać w ten sposób, to większa część płci męskiej stwierdziłaby, że jestem jakaś nienormalna.
Też tak uważam. I zgodzę się też z tym, że to wynika również głównie z tego, że większość facetów olewa sprawę i nie robi takich rzeczy.
Figula94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 23:37   #146
macior2
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Figula94 Pokaż wiadomość
Też tak uważam. I zgodzę się też z tym, że to wynika również głównie z tego, że większość facetów olewa sprawę i nie robi takich rzeczy.
Dobre wychowanie nie polega na podążaniu za większością.
macior2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-21, 23:37   #147
Konto usunięte

Cytat:

Oj tam, biologiczna... Nie tylko. Inaczej flirtuje kobieta, inaczej mężczyzna. Podkreślanie różnic płciowych jest elementem flirtu. Nie będziemy przecież biegać topless, żeby zaznaczyć (wszystko odnosi się do flirtu) kobiecość, ale np. uśmiechniemy się z wdzięcznością, jak nam kolega płaszcz poda.
Są ludzie, kótych kręci takie podkreślanie, ale to nie są wszyscy ludzie. Owszem, uśmiechnę się jak mi kolega poda płasz, ale sama też mu podam, jak będę miała bliżej do wieszaka. Nie widzę w podawaniu nic męskiego/kobiecego. Po prostu nie mam potrzeby wbijania się w jakiś schemat, żeby się poczuć kobietą. Czuję się tak zawsze. Nie jest ważne czy akurat obsługuję spawarkę czy zmywam gary, czy ubiorę się w t-shirt +jeansy czy sukienkę+szpilki. I co najlepsze - mój koślawy w oczach kultury wizerunek w ogóle nie przeszkadza mi przy flirotwaniu z kolegami. Zawsze znajdą się tacy faceci, dla których te kobiece wzorce są tak samo śmieszne jak dla mnie.
Stary 2013-09-21, 23:38   #148
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Aby precyzyjnie określić z kim mamy do czynienia do słowa fanatyk trzeba jeszcze coś dodać. I tym sposobem mamy fanatyczną feministkę czy fanatycznego muzułmanina. Czyli według Pani wystarczy dodać słowo "fanatyczny" aby nie okazać braku szacunku? Magia
Proszę nie przeinaczać sensu moich słów. Fanatyk to fanatyk, niezależnie od światopoglądu i do tej pory to Pan operuje dziwacznymi powodami i przykładami by wsadzić wszystkich do jednego worka. Osądza Pan i ocenia na podstawie zachowań jednostek a tak chyba być nie powinno.

No pasaran!
Stary 2013-09-22, 00:56   #149
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mezczyznaprzezsredniem Pokaż wiadomość
Sam miałem sytuację gdy wchodząc jako pierwszy do resturacji kobieta patrzyła na mnie z niesmakiem i miałem wrażenie, że od tego momentu jakby rozmowa się mniej kleiła.

Nikogo nie zmuszam do przestrzegania dobrych manier, jednak kobieta walcząca z takimi zasadmi jest według mnie źle wychowana. Tak jak siorbanie przy stole czy mlaskanie.
być może jednak ta kobieta nie była niewychowana, ino obczajała, jak to z podmiotem w zdaniu bywa, i jak słyszała takie cudeńka, to jej się usta same do grymasu składały? Nieodmiennie mnie bawią ci wszyscy mistrzowie savoir-vivre'u, którzy nie potrafią zdania złożyć poprawnie, ale mądrzyć się będą do upadłego o upadku obyczajów. Dla mnie o upadku obyczajów świadczy nieumiejętność posługiwania się konstrukcjami z imiesłowem, a o brakach w manierach sadzenie błędów literowych w postach na forum.

Edytowane przez rembertowa
Czas edycji: 2013-09-22 o 01:05
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-22, 01:02   #150
Gonya_waw
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mezczyznaprzezsredniem Pokaż wiadomość
Dzień dobry,

forum kobiece wydaje się być odpowiednie na takie pytanie. Kobiety, głownie te w wieku do lat 30 wiernie naśladują mężczyzn nie mając w ogóle pojęcia o dobrych manierach. Zarzucicie mi z pewnością, że jak to macie zachowywać się jak kobiety skoro nie ma prawdziwych mężczyzn dlatego pozwolę sobie zacytować z bloga pana Krajskiego.

U kobiet brakuje tego zachowania zupełnie. Dzisiejsza kobieta nie potrafi nawet przywitać się z mężczyzną nie mówiąc już w ogole o szeroko pojętej kobiecości.

Zapraszam do dyskusji.
Fakt, większość kobiet staje się chłopami. Ja staram się by każde moje słowo, każdy gest był kobiecy. Jest to doceniane i zauważane przez mężczyzn a chyba o to chodzi.
A co do męskiego zachowania kobiet, zupełnie nie rozumiem skąd taka decyzja. Im się chyba wydaje, że to jest fajne?! Nie wiem naprawdę cieżko mi sie wypowiedzieć.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Gonya_waw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości