![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: ZAFIOLIOWANE ,martwe prosięta w sklepowej lodówce
A co to za różnica? To, że dorosła świnia jest mniej "słodka" od małego prosiaczka jakoś umniejsza wartość jej życia? Już nie jest tak żal jej zabijać?
A co gdyby ten prosiak był bez głowy, czy nadal byłoby oburzenie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Rozeznanie
|
Na wsiach rolnik (taki unijny) może chyba, o ile mama mnie nie okłamała - 2 sztuki. Nie sam - może do rzeźnika zawieźć. U siebie legalnie nie mozna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Monika, plis, okrUtny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Poprawiłam w kilku postach.. /jak ktoś raz zje "[" lub pogrubienie da po cytacie i wyjedzie za zdanie, to się wsio sypie.. to nie tak, że system nie domaga, tylko ktoś pacnie o jeden backspace za dużo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
Catus, nie wiem, u mnie na wsi i w ogóle chyba w większości wsi raczej nikt samemu nie hoduje, kiedyś miałam maciorę, ale jest juz świętej pamięci.
Dlatego no - albo wydajesz krocie na świnie albo latasz po lasach i polujesz na wiewiórki, inaczej tego nie widzę ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Nie no, spoko, zdarza się ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
Mnie troszkę zaskoczyło to przyznam szczerze, ale to pewnie ze względu na to, że nie co dziennie widzę w sklepowych lodówkach takie rzeczy. Pewnie gdyby ryby sprzedawane w całości nie były codziennością na półkach sklepowych, to ludzie też byliby lekko zszokowani. Tak samo jakby zamiast kurczaka bez głowy sprzedawano z głową.
Jedni bardziej wrażliwi, się zbulwersują a inni stwierdzą, że to nic dziwnego. Dla mnie osobiście nie ma o co robić afery, ale to moje zdanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem po kiego wafla wnosic tu sprawe "a na wsi to murzynow bija", chyba z braku argumentow. Znajomy mi rzeznik ma w tym momencie dwa koty i jednego psa na tymczasie oraz swoje wlasne dwa zwierzaki. Swojego starenkiego psa leczyl dopoki sie dalo a jak juz musial mu ulzyc w cierpieniach to pochowal go na cmentarzu dla zwierzat, obok mojego psa, stad sie znamy. I ze wsi czlowiek, rodzina wiejska od pokolen. Jego babcia miala kury i zabijala je na rosol i on to widzial. I widzial tez jak babcia ryczala po smierci swojej kotki. Ja sama chcialabym byc weganka z powodu przekonan ale moje podejscia konczyly sie ciezka anemia poniewaz nie mam wiedzy a nie ma mnie kto nauczyc jak zyc wega. Dla swoich i nie swoich zwierzat zrobilabym wszystko. I nie oburzaja mnie te swinki aniolki (lol) w lodowkach. Przeciez tak dokladnie wygladalo to, co teraz mam na kanapce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Rozeznanie
|
Ja tylko mówię, że teraz już nie ma świń takich gospodarskich, wiesz. Nawet jak mieszkasz na wsi i hodujesz te swinki to nie możesz sama jej zabić. Zabijają, ale nielegalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Konto usunięte
|
inna sprawa, że obecnie, trzymanie trzody czy bydła "dla siebie" nie opłaca się i większość małych gospodarstw upada. Pozostają te nastawione na jeden typ hodowli na większą skalę. Mało kto na wsi teraz trzyma krówkę czy świnkę na własny użytek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
zależy. jedną - żeby uprawiac ziemie dla tej jednej- się nie opłaca. ale nawet ten "unijny" rolnik, co uprawia coś na masę, przy uboju musi zabulić za rzeźnika, weta i jego papierek. i to nie są małe pieniądze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
damn good coffee
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zadomowienie
|
bo samą trawą tysiące lat temu by się nie najedli. Zabicie zwierzęcia drewnianą pałą to była sprawa życia i śmierci. Dziś z broni palnej strzela się do kaczek dla sportu, a mięso je z przyzwyczajenia - zawiera ono jakiś składnik, który ma działanie uzależniające. Dla rolnika ze wsi zabicie małego prosiaka to marnotrawstwo - takie mam wrażenie. Może mylne?
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
BAN stały
|
Cytat:
Komu się maciora oprosi a nie potrzebuje tylu prosiąt do dalszej hodowli/bo może ich być kilkanaście/to sprzedaje na targu tym , którzy chcą je hodować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się całkowicie z tym i poprzednim Twoim postem. Sama też jem mieso, ale ograniczam jak moge z powodow etyczno-ochrony środowiska.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Dla mnie jedzenie mięsa =/= marnowanie mięsa. I - dla mnie - marnowanie (wyrzucanie, pozwalanie na to, by się zepsuło) jedzenia jest strasznie w przypadku każdego produktu. Nieważne czy odzwierzęcego czy nie. To, że jak wyrzucę kilogram jabłek, bo za rok wyrośną nowe - dla mnie - jest porównywalne z tym, że wyrzucę prosiaczka, ale przecież hodowcy wyhodują nowego. To, co na drzewach rośnie też nie jest nieskończone ilościowo. Jedyny argument za niejedzeniem mięsa to - dla mnie - względy etyczno-estetyczno-smakowe. "Nie jem mięsa, bo dbam o środowisko" do mnie nie przemawia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I mnie robi różnicę jednak czy wrzucam resztę ziemniaków z obiadu czy kotleta. Staram się niczego nie wyrzucać (i w ostateczności to robię), ale wyrzucanie mięsa w moim odczuciu jest gorsze, niż wyrzucanie roślin. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-10-16 o 01:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedyś (tysiąc lat temu) jadło się to co było dostępne w promieniu kilku(nastu) kilometrów. Dziś możemy zjeść wszystko co nam się zamaRZy: banany jesienią? - co za problem? Jagody goji? - zapytam w eko dziale. Wodorosty i algi? - pójdę do Almy. Jeśli zabraknie w Makro zafoliowanych małych świń to wszystkożerca oduczuje jakiś niewyobrażalny brak w jadłospisie? Nie, ponieważ będzie miał kiełbe albo mielonego. I stos innych pyszności. Jest to (świnki) zbędne i niepotrzebne. Tak jak ubój rytualny, corrida, fois gras i kangur w jadłospisie polskiej restauracji.
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2013-10-16 o 07:46 Powód: Tak Sorbet - zamaŻy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | ||
Buc
|
Cytat:
Cytat:
nie ma najmniejszej różnicy. tak samo świtaśnie może wyglądać ten plaster szynki - i co? smakuje wybornie, c'nie?
![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Suszarko, ja jestem po stronie "nie rusza mnie to", ale stwierdznie, że plaster szynki może odwoływać sie do takich samych emocji i uczuć jak wyglądający-jak-śpiący cały prosiaczek to chyba przesada
![]() Nie zmienia to faktu, znam i osoby, które po wizycie na wsi podczas uboju nie jedzą mięsa i takie, których to nie rusza. Kwestia własnych preferencji i estetyki czy etyki. P.S. Jak nie na ubój.. po co hodować świnie?
Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecności. [Gabrielle Bonheur Chanel] Edytowane przez sublime Czas edycji: 2013-10-16 o 10:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||
Buc
|
Cytat:
Cytat:
ubój ubojem, ale jeżeli by był trochę bardziej humanitarny niż jest to by była inna sprawa. oczywiście pytanie czy ubój może być humanitarny.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:22.