Samodzielna nauka języków obcych - wątek motywacyjny! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-15, 09:09   #121
monachee
Raczkowanie

Dot.: Samodzielna nauka języków obcych - wątek motywacyjny!

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Też tak myślę, tym bardziej, że nie idę na studia (jak na razie ) tylko do pracy, więc będę miała dużo wolnego czasu. Tyle, że dałam sobie okres rok-dwa, bo wiem, jak czasem potrafię stracić motywację na dłuższy okres
Powiem Ci, że trudno jest pogodzić pracę z wieczornymi zajęciami, przynajmniej w moim przypadku, wracam do domu często w stanie pustostanu w głowie A co do motywacji - najtrudniej jest zacząć, dlatego trzeba zaczynać od małych partii, jak zobaczysz, że idzie Ci coraz lepiej to sama wewnętrznie będziesz się motywowała do pochłaniania kolejnych rozdziałów. Też planuję CAE za rok, może więc spróbujemy razem? na zasadzie wzajemnej motywacji Tyle, że ja najpierw muszę przerobić podręcznik ze słówkami do księgowości :/ a ta kobyła zajmie mi czas co najmniej do marca.

Cytat:
Napisane przez krevett99 Pokaż wiadomość
Dzięki za pocieszenie Taak, znam council, nawet byłam na targach w sobotę Mam też książki z chomika z testami, po prostu się dokształcam, żeby zdać to jak najlepiej . Chyba zacznę wydzwaniać do kuzyna , irlandczyka xd
I tak trzymać!

Cytat:
Napisane przez Doncia125 Pokaż wiadomość
Ja przez tablicę pl nawiązałam znajomość z osobą, która też chciała popracować nad swoim angielskim i od miesiąca regularnie ze sobą mailujemy Powiem Wam, że takie konwersacje naprawdę pomagają! Mam tylko problem, bo kolega chce w przyszłym tygodniu umówić się ze mną na skype, a ja się boję zdecydowanie lepiej idzie mi pisanie, niż mówienie :/ poza tym on jest na dużo wyższym poziomie.. nie chcę się ośmieszyć
To takie osoby w ogóle istnieją? w sensie, że bezinteresowne. Super
Zazdroszczę odwagi do nawiązania kontaktu, ja nawet tego bym nie zrobiła, ze wstydu przed poznaniem nowej osoby ^^

Cytat:
Napisane przez cpp Pokaż wiadomość
Polecam czytnik, broniłam się długo przed zakupem, a teraz nie wyobrażam sobie bez niego życia ^^
Porównałam sobie ceny książek w oryginale do ebooków i zdecydowanie czytnik ma przewagę pod tym względem + kompatybilność ze słownikiem.
A powiedz mi, czy jak sprawdzasz słówko w czytniku to ten słownik zapamiętuje historię sprawdzanych słówek lub ew. można je jakoś zachować? Tak żeby później do niego wrócić.

Cytat:
Napisane przez Krumcia Pokaż wiadomość
Może pomogłoby ci, gdybyście najpierw na skype ze sobą pisali? W końcu to co innego niż pisanie maili, nad którymi możesz dłużej pomyśleć. Najgorsze jest pierwsze "Hello, how are you?", a później już z górki Dzięki temu będziesz miała same korzyści Nawet jeśli się pomylisz czy wypadnie ci z głowy jakieś słowo, to on na pewno nie stwierdzi, że się ośmieszyłaś. To będzie rozmowa na luzie, a nie sprawdzian. I wiem, co mówię, bo sama takie strachy przeżywałam, okazało się, że niepotrzebnie Tak więc trzymam kciuki i czekam na relację, jak poszło
Pamiętam jak dawno temu łaziłam po zagranicznych forach i czatach i faktycznie, czatowanie miało tę zaletę, że trzeba było myśleć szybko.

Ze swojej strony mogę polecić, żebyście oddzielili pisanie od rozmowy tzn. piszcie o czym chcecie ale żeby przełamać w Tobie strach do mówienia to przed zdzwanianiem się wybierajcie sobie temat, o którym będziecie rozmawiać, niech kolega przyśle Ci partię słówek do tego tematu, nauczysz się ich i później rozmawiajcie na ten własnie temat, wykorzystując podesłane wczesniej słówka. Zobaczysz, że po kilku takich "spotkaniach" pozbędziesz się bariery w mówieniu.

------------
Pojawiło się fajne wystąpienie o Mandeli, a że temat na czasie, to podrzucam: What I learned from Nelson Mandela , pamiętajcie, że pod ekranem, obok guzika "rate" jest opcja wyboru transkrypcji wystąpienia w dowolnym języku. Warto śledzić zapis, słuchając jednocześnie wystąpienia.

Biblioteczka
Zapisz

Edytowane przez monachee
Czas edycji: 2013-12-15 o 09:15
monachee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 09:35   #122
cpp
Rozeznanie

Monachee, niestety, nie używałam jeszcze słownika na czytniku, więc nie wiem
cpp jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 11:27   #123
klada
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monachee Pokaż wiadomość
Powiem Ci, że trudno jest pogodzić pracę z wieczornymi zajęciami, przynajmniej w moim przypadku, wracam do domu często w stanie pustostanu w głowie A co do motywacji - najtrudniej jest zacząć, dlatego trzeba zaczynać od małych partii, jak zobaczysz, że idzie Ci coraz lepiej to sama wewnętrznie będziesz się motywowała do pochłaniania kolejnych rozdziałów. Też planuję CAE za rok, może więc spróbujemy razem? na zasadzie wzajemnej motywacji Tyle, że ja najpierw muszę przerobić podręcznik ze słówkami do księgowości :/ a ta kobyła zajmie mi czas co najmniej do marca.
No ale jakiś tam czas wolny jest Kurczę, wole nie, bo ja za naukę do CAE zacznę pewnie jakoś we wrześniu następnego roku, bo po maturze mam zamiar przez kilka miesięcy się lenić, odbić sobie te wszystkie lata szkoły i dopiero pójść do pracy i się uczyć dalej
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-15, 13:03   #124
Farisss
Wtajemniczenie

A może polecacie coś do nauki niemieckiego?
Nagle uświadomiłam sobie, że za 2 lata chcę znać bardzo dobrze angielski i komunikatywnie niemiecki. Kiedyś uczyłam się, byłam w stanie zdać podstawową maturę ale to już z 8 lat temu było i pamiętam bardzo podstawowe zdania i słówka, zdecydowanie za mało żeby brać się za coś poważniejszego.

Potrzebny mi dobry podręcznik dla początkujących.
Stary 2013-12-16, 09:40   #125
Wanilaa
Przyczajenie

Hejka dziewczyny
A co polecacie na rozpoczęcie przygody z hiszpańskim? Mam na myśli nie tylko pozycję książkowe, ale również jakieś godne uwagi stronki?
Pozdrawiam
Wanilaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-16, 10:12   #126
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Porównałam sobie ceny książek w oryginale do ebooków i zdecydowanie czytnik ma przewagę pod tym względem + kompatybilność ze słownikiem.
A powiedz mi, czy jak sprawdzasz słówko w czytniku to ten słownik zapamiętuje historię sprawdzanych słówek lub ew. można je jakoś zachować? Tak żeby później do niego wrócić.
W Kindlu raczej nie ma takiej opcji, ja po prostu mam pod ręką telefon/komputer i zapisuje sobie te słówka - świetnie sprawdza się do tego ten program Anki, wcześniej zapisywałam w zeszycie
Stary 2013-12-16, 15:50   #127
unachica17
Rozeznanie

Ja korzystam z wyd,takiego edgard. na poczatku polecam zamowic hiszpanski nie gryzie, potem gramatyka i repetytorium leksykalno tematyczne (A2-B2)a co do jakis stronek to hiszpansk.ang.pl jest niezle
unachica17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-17, 13:07   #128
klada
Zakorzenienie

Czy ktoś używać programu anki na androida?
1. Jak można zobaczyć wszystkie karty w talii?
2. Jak można usunąć/ edytować karty?,

Edit: już nieważne
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Edytowane przez klada
Czas edycji: 2013-12-17 o 15:49
klada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-17, 15:31   #129
enka999
Zadomowienie

Hej wszystkim
Dołączam do wątku, mam nadzieję, że mnie przyjmiecie
Moje plany na ten moment to ciągłe udoskonalanie angielskiego i nauka włoskiego od podstaw Zaczęłabym już dużo wcześniej, ale uparłam się na dalszą naukę francuskiego, a to właśnie włoski mi się zawsze podobał Póki co mój plan wygląda tak: angielski + włoski, w późniejszym czasie francuski i myślę, że jak już ogarnę większość, to dorzucę do tego jeszcze jeden język

I mam pytanie, jest może jakiś test z angielskiego, który konkretnie dałby mi obraz tego, na jakim poziomie obecnie jestem (A1, B1 itd)?

Włosomaniaczka

enka999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 10:21   #130
Farisss
Wtajemniczenie

Nabyłam wreszcie książkę Grammar English in use, niebieską Murphy'ego. Czas zacząć się uczyć
Stary 2013-12-18, 10:27   #131
Doncia125
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Nabyłam wreszcie książkę Grammar English in use, niebieską Murphy'ego. Czas zacząć się uczyć
Ja też mam tę książkę, tylko jeszcze nie miałam czasu, żeby do niej zajrzeć.. Rozplanowałaś sobie jakoś naukę, np. jeden rozdział dziennie? Czy po prostu, kiedy znajdziesz czas, będziesz ją przerabiać?

Ja na dzisiaj umówiłam się na skype z tym kolegą od angielskiego... Trzymajcie kciuki, żebym dała jakoś radę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-18, 10:42   #132
Farisss
Wtajemniczenie

Na pewno dasz radę! Ja znalazłam jakiegoś kolegę na jakimś forum, ale jakieś dziwne aluzje robił to porzuciłam znajomość

A w planach mam raczej ok 3 rozdziałów w tygodniu, raczej co drugi dzień, bo na pewno nie będę mieć czasu żeby codziennie, no i to musi się jakoś ułożyć w głowie trochę
Stary 2013-12-18, 18:56   #133
Krumcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doncia125 Pokaż wiadomość
Ja na dzisiaj umówiłam się na skype z tym kolegą od angielskiego... Trzymajcie kciuki, żebym dała jakoś radę
Trzymamy (chociaż nie wiem, czy nie za późno ) Napisz, jak było

Też muszę zaopatrzyć się w "Grammar English in use", bo widzę, że dużo osób poleca, a książki do samej gramatyki jeszcze nie mam.
Krumcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-18, 19:33   #134
Doncia125
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Krumcia Pokaż wiadomość
Trzymamy (chociaż nie wiem, czy nie za późno ) Napisz, jak było

Też muszę zaopatrzyć się w "Grammar English in use", bo widzę, że dużo osób poleca, a książki do samej gramatyki jeszcze nie mam.
Jestem już po nie było tak źle, choć strasznie się stresowałam, przez co moje wypowiedzi do zbyt złożonych nie należały.... Na początku mieliśmy krótką rozmowę na chacie, a potem już normalna rozmowa. To było takie spotkanie organizacyjne bardziej - 20 min, ustaliliśmy termin następnego spotkania, wybraliśmy tematy, o których będziemy rozmawiać itd. Mam nadzieję, że z każdą rozmową będę coraz bardziej pewna i coraz lepiej będzie mi się konwersowało
Stary 2013-12-18, 19:44   #135
lasoa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klada Pokaż wiadomość
Czy ktoś używać programu anki na androida?
1. Jak można zobaczyć wszystkie karty w talii?
2. Jak można usunąć/ edytować karty?,

Edit: już nieważne
Ja zainstalowałam ten program anki na komputrze, ale nie ogarniam go
lasoa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-20, 19:06   #136
Olga72
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Uczę się angielskiego na zasadzie Direct English czyli starego Callana Ale brakuje mi trochę gramatyki i muszę się za to wreszcie wziąć

Sama w domu eksperymentuje z niemieckim, czy mogłybyście mi polecić jakieś dobre strony na których są proste artykuły i takie tam? I książki ze słuchaniem i pisaniem :p

Ja mam problem, że postanawiam sobie że będę się uczyć, nakupię książek, płyt a potem nie potrafię tego usystematyzować
Olga72 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 17:51   #137
MagSu
Raczkowanie

Hej dziewczyny! Mogę się przyłączyć? Od pewnego czasu trochę uczę się samodzielnie angielskiego (jestem na poziomie intermediate, mam cel na 2014 żeby zrealizować upper-intermediate) i francuskiego (cel na 2014- dobrnąć do A2 ).
Moje metody to czytanie i tłumaczenie tekstów, słuchanie bajek ( ;P) po angielsku, fiszki, duolingo.
Stary 2013-12-23, 18:00   #138
Ilse_
Raczkowanie

Hej . W tym roku poprawiam maturę z 2 języków, z jednym mam styczność na co dzień, nad drugim będę musiała pracować sama. Jestem w tej chwili na poziomie B2, szukam jakiegoś dobrego podręcznika/repetytorium na poziom B2/C1 do samodzielnej nauki, najlepiej z płytą, zadaniami słuchowymi i oczywiście kluczem odpowiedzi.
Moglibyście coś mi polecić ?
Ilse_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-23, 18:04   #139
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ilse_ Pokaż wiadomość
Hej . W tym roku poprawiam maturę z 2 języków, z jednym mam styczność na co dzień, nad drugim będę musiała pracować sama. Jestem w tej chwili na poziomie B2, szukam jakiegoś dobrego podręcznika/repetytorium na poziom B2/C1 do samodzielnej nauki, najlepiej z płytą, zadaniami słuchowymi i oczywiście kluczem odpowiedzi.
Moglibyście coś mi polecić ?
Ale z jakich języków?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-23, 18:16   #140
Ilse_
Raczkowanie

Cytat:
Ale z jakich języków?
O Boże, fakt! Potrzebuję czegoś do nauki angielskiego, jak pisałam - B2/C1.
Stary 2013-12-23, 22:50   #141
cpp
Rozeznanie

Hmm, może jakiś podręcznik do CAE? Ja korzystałam na kursie z tego z serii Gold i byłam bardzo zadowolona.

Wesołych Świąt
Stary 2013-12-23, 23:24   #142
Farisss
Wtajemniczenie

Monachee, poszperalam na kindlu i da sie opisac jakies slowka i zwroty i potem do tego wrocic zeby sprawdzic.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-12-24, 08:57   #143
kllaudia18
Przyczajenie

Nie wiem czy słyszałyście ale na ekrany wchodzi na początku 2014r film Olive Green, ma on na celu naukę języka angielskiego, to coś czego dotąd nie było Film jest polskiej produkcji, czyli cała inicjatywa i pomysł wyszedł od polaków. Jesli ktoś jest zainteresowany niech wchodzi na stronkę: http://olivegreenthemovie.com/pl/ Co Wy na to ?
kllaudia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-25, 07:34   #144
monachee
Raczkowanie

Cytat:
Hmm, może jakiś podręcznik do CAE? Ja korzystałam na kursie z tego z serii Gold i byłam bardzo zadowolona. Wesołych Świąt
Popieram, seria GOLD tylko, że musiałabyś dokupić Teacher's book, bo tam są wskazówki i odpowiedzi, GOLD jest zestawem kursowym i bez "ticzersa" trudno samodzielnie się z niego uczyć. Ale zestaw bardzo dobry!

Polecam też "Grammar and Vocabulary for CAE with key" i "Advanced Language Practice" Vince'a.

Fantastyczny jest podręcznik p. Turskiej "Gramatyka angielska w tekstach" czy jakoś tak. Jak dla mnie mistrzostwo i moje osobiste odkrycie tego roku, choć książka wcale nie nowa ale kopalnia wiedzy - i gramatycznej, i językowej.

Cytat:
Monachee, poszperalam na kindlu i da sie opisac jakies slowka i zwroty i potem do tego wrocic zeby sprawdzic.
Dzięki za info to bardzo ułatwia pracę. W zasadzie przekonałaś mnie, jestem zdecydowana na zakup, tylko czekam na zastrzyk gotóweczki i....

Biblioteczka
Zapisz
Stary 2013-12-25, 08:43   #145
Farisss
Wtajemniczenie

Wiedziałam że można robić 'notatki' w danych miejscach, ale że nigdy nie korzystałam, to nie sprawdzałam co i jak. Teraz zrobiłam tak z tłumaczeniami słówek i spokojnie potem można to sprawdzić i przeglądać notatki.

Skusiłam się przez Ciebie na tą książkę. W jakimś pakiecie na allegro jet Prezent poświąteczny
Stary 2013-12-25, 09:49   #146
Ilse_
Raczkowanie

Cytat:
Hmm, może jakiś podręcznik do CAE? Ja korzystałam na kursie z tego z serii Gold i byłam bardzo zadowolona.

Wesołych Świąt
Cytat:
Popieram, seria GOLD tylko, że musiałabyś dokupić Teacher's book, bo tam są wskazówki i odpowiedzi, GOLD jest zestawem kursowym i bez "ticzersa" trudno samodzielnie się z niego uczyć. Ale zestaw bardzo dobry!

Polecam też "Grammar and Vocabulary for CAE with key" i "Advanced Language Practice" Vince'a.

Fantastyczny jest podręcznik p. Turskiej "Gramatyka angielska w tekstach" czy jakoś tak. Jak dla mnie mistrzostwo i moje osobiste odkrycie tego roku, choć książka wcale nie nowa ale kopalnia wiedzy - i gramatycznej, i językowej.

Dzięki za info to bardzo ułatwia pracę. W zasadzie przekonałaś mnie, jestem zdecydowana na zakup, tylko czekam na zastrzyk gotóweczki i....
Dziękuję . Macie na myśli ten podręcznik: http://www.bookcity.pl/cae-gold-plus/pid/19176 ?

I dostałam fiszki niemieckie od brata pod choinkę . Do tej pory robiłam sobie je sama z bieżącego materiału i nie byłam przekonana do takich kupowanych, ale przejrzałam i są bardzo fajne, zastanowię się też nad angielskimi. Dobre uzupełnienie

Edytowane przez Ilse_
Czas edycji: 2013-12-25 o 09:51
Stary 2013-12-25, 09:52   #147
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję . Macie na myśli ten podręcznik: http://www.bookcity.pl/cae-gold-plus/pid/19176 ?

I dostałam fiszki niemieckie od brata pod choinkę . Do tej pory robiłam sobie je sama z bieżącego materiału i nie byłam przekonana do takich kupowanych, ale przejrzałam i są bardzo fajne, zastanowię się też nad angielskimi. Dobre uzupełnienie
Dokładnie ten Z jakiego poziomu dostałaś fiszki?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-25, 09:57   #148
Ilse_
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie ten Z jakiego poziomu dostałaś fiszki?
Dostałam 600 najważniejszych idiomów dla poziomu średniozaawansowanego i zaawansowanego .
Stary 2013-12-25, 10:45   #149
cpp
Rozeznanie

Cytat:
Dostałam 600 najważniejszych idiomów dla poziomu średniozaawansowanego i zaawansowanego .
O, idiomy, bardzo fajnie Zazdroszczę
Stary 2013-12-26, 08:49   #150
monachee
Raczkowanie

Cytat:
Skusiłam się przez Ciebie na tą książkę. W jakimś pakiecie na allegro jet Prezent poświąteczny
Hehe, nie będziesz żałować, jestem tego pewna

Cytat:
si i pamiętaj o Teacher's book. Popytaj na forach dla anglistów, może ktoś już nie korzysta i chętnie odsprzeda

Biblioteczka
Zapisz
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości