|
|
#121 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Opresywna przyszła teściowa
Cytat:
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nigdzie nie pisałam, że moje zdanie opieram na przepisach prawnych. Poza tym mam swoje lata i nie pouczaj mnie o idealizmie, bo nie dożyłambym tych swoich lat, gdybym była tak naiwna jak sądzisz ![]() nadal nie rozumiesz o czym pisałam, widocznie piszę niezrozumale, ale madana ładnie wypunktowała o co mi chodzi, może będzie to dla Ciebie bardziej przystępne, przeczytaj to proszę.
|
|
#123 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#124 |
|
Rozeznanie
|
Dobra, to ja też powiem co myślę
![]() Generalnie jestem niewierząca i ślubu kościelnego nie planuję, ale częściowo rozumiem osoby, które biorą ślub w kościele traktując go jako część polskiej tradycji czy nawet dla bliskich - ludzie są różni, niektórzy właśnie potrafią się obrazić na amen za brak ślubu kościelnego Poza tym często rodzice pomagają sfinansować wesele i młodzi muszą wybierać czy chcą mieć fajne wesele ( i zgodzić się dla rodziców na kościelny) czy tylko ślub. I tutaj również uważam, że to tylko ich sprawa, skoro ten ślub będzie nieważny bo nie są wierzący to i tak pewnie będzie to ślub konkordatowy więc małżeństwem będą a rodzina uszczęśliwiona. Co do zachowania teściowej - oczywiście nie musi dawać Wam kawalerki, chociaż jeśli było to obiecane i zaplanowane od dawna to zachowuje się wg mnie po prostu obrzydliwie ![]() Wiedziała na pewno jaki macie stosunek do kościoła już wcześniej więc wyciąganie tego jako argumentu, że to jej się nie podoba w zestawieniu z braniem przez Was ślubu kościelnego jest o kant pupy rozbić. ![]() Nie za bardzo wiem co można tu poradzić, ja bym po prostu robiła swoje i zlewała jak ma humorki
|
|
|
|
#125 |
|
Zadomowienie
|
Odpowiadam na Wasze pytania masowo: w tym roku skończę 24 lata, TŻ 25. Sami się utrzymujemy. Ja się utrzymuję z dwóch posad i stypendium naukowego. Jesteśmy samowystarczalni. Jestem kochającą, uczciwą i mającą olej w głowie osobą, która zawsze im pomaga poproszona o to, która zawsze jest dla nich uśmiechnięta, która idzie na studia doktoranckie i ma dobre perspektywy zawodowe.
Moja teściowa, gdy wychodziła za mąż, nie miała żadnej szkoły ani pracy (była za to mocno otyła), a dostała wszystko bez ani jednego złego słowa. Czy ja jestem nagle gorszą "partią" na dobrą synową od niej?
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Ty dalej nie rozumiesz: jesteś, jaka jesteś; ona jest, jaka jest. Ona dostała, Tobie /Wam nie chce dać. I co zrobisz?
Spalasz się na oczekiwaniu, aby ktoś był taki, jak Ty chcesz; ona być może też ma inne wyobrażenie swojej synowej- i co? Nic. Każda z Was jest, jaka jest. Jedyne co możesz REALNIE zmienić, to swoje życie/nastawienie, nie zmienisz swojej teściowej. Zrozumienie tego sprawi, że przestaniesz się spalać w nierealnych oczekiwaniach. Da kawalerkę? Nie da? Da, a potem każe się wyprowadzić? Da coś, a potem odbierze?- taka huśtawka czeka Ciebie/Was, bo masz teściową , jaką masz. Ty też jej nie lubisz, nie tylko ona Ciebie- to widać z każdego słowa, jak o niej piszesz- teraz tylko kwestia, ILE dla mieszkania jesteś w stanie znieść. Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-01-05 o 12:16 |
|
|
|
#127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dramat. Nie rozumiem tej wstawki, sorry, co to w ogóle ma do rzeczy? Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2014-01-05 o 12:15 |
|
|
|
|
#128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Weź sobie przeczytaj post madany i czytaj go aż nie zrozumiesz. |
|
|
|
|
#130 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A to, że wypominasz przyszłej teściowej, że nie miała szkoły, pracy i szczupłej figury świadczy źle o Tobie.
|
|
#131 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale to wciąż nie o to chodzi. To, że kobieta obiecała wam mieszkanie, to tak naprawdę jeszcze nic nie znaczy. Może się w każdej chwili z obietnicy wycofać, wedle własnego widzimisię i tak naprawdę nie będziesz miała wtedy nic do gadania. Ale o tym też już było. |
|
|
|
|
#132 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Czyli co, uważasz że jesteś lepsza od niej, a więc powinna Cię po stopach całować z wdzięczności że zechcesz wejść do jej rodziny i od razu wcisnąć klucze do mieszkania? Bo chyba nie rozumiem co chcesz powiedzieć przez powyższy post...
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam 2 nastoletnich synów i właśnie wiem na pewno, JAKIEJ synowej bym nie chciała- takiej jak autorka wątku. Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-01-05 o 12:59 |
|
|
|
|
#134 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Strasznie roszczeniowa jesteś, uważasz, że wszystko Ci się należy. |
|
|
|
|
#135 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#137 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze? Jakbym miała mieć taką synową, tak bardzo z góry na mnie patrzącą (jaka to ona wykształcona, pracująca i szczupła i jaką mi łaskę robi, że wchodzi do mojej rodziny) i z taką roszczeniową postawą, to też bym figę dała a nie kawalerkę, nawet łamiąc daną obietnicę. Nawet w przypadku dania komuś darowizny, z tego co wiem, w razie tzw. rażącej niewdzięczności obdarowanego można w majestacie prawa komuś ją odebrać.
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tesciowa w ogole kiedykolwiek powiedziala, ze dostaniecie to mieszkanie na wlasnosc? Bo smiem wątpic. Dostaniesz ziemie i jeszcze ci malo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
No że w mordę jeża - nawet jeżeli zuaaa teściowa wyraźnie obiecała mieszkanie, to jeżeli zmieniła zdanie (nieważne dlaczego), to nie lepiej w końcu we dwoje, wielcy przyszli małżonkowie, ruszyć w końcu swoje szlachetne tylne części ciała, zakasać rękawy i zapracować sobie wspólnie na coś tylko swojego, o czym nikt nigdy nie będzie mógł powiedzieć "dostaliście za darmo, macie dług wdzięczności"? Po co psuć sobie krew na szarpanie się kimkolwiek o jakieś rzeczy? A potem narzekać, że matka hipokrytka, nietolerancyjna, że inni się wtrącają... Jesteście samowystarczalni? Kredyt, własne mieszkanie i możecie wtedy pokazać teściowej gest Kozakiewicza. I mieć satysfakcję, że sami sobie na wszystko zapracowaliście, skoro rodzice dać nie chcą / nie mogą / mają focha.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-01-05 o 13:14 |
|
|
|
#140 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#141 |
|
.
|
aż mi ręce opadły po ostatnim poście cukratywnej. strasznie dziecinne podejście i aż strach, że jest młodsza ode mnie tylko o rok. chyba masz zbyt idealistyczną wizję siebie w głowie, bo wcale nie jesteś taka cudowna jak ci się wydaje.
to nie są też czasy, żeby ludzie szczali w majty, że poznali kogoś, kto robi doktorat. powiedziałabym, że mam sporo znajomych na doktoracie i jakieś 90% zostało na uczelni, bo nie znalazło pracy w zawodzie. a problemy ze stypendium doktoranckim czy grantami są częste.
|
#142 |
|
Hrodebert
|
Zdecydowanie jesteś lepszą partią pod względem wykształcenia ,urody ?? Jednakże powyższa wypowiedź jest mniej więcej na takim poziomie >"Czemu ta gruba ,głupia Aśka z "6 c"ma takiego fajnego chłopaka ,to ja powinnam go mieć,bo jestem taka ładna".Takie rozumowanie przekreśla wszystko co w tobie atrakcyjne ,tym samym odpowiedź na końcowe pytanie brzmi >Tak<
|
|
|
|
#143 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
#144 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój błąd, przepraszam. Masz rację. (Nad)waga teściowej przekreśla wszystkie zdroworozsądkowe argumenty. Każdy sąd przyzna rację autorce wątku. Szczególnie wobec dowodów w postaci zdjęć teściowej.
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
|
#147 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. A w dzień ślubu polecą jak na skrzydełkach.
|
|
#148 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
No i widzisz, odwidziało się kobiecinie i klops, marzenia o życiu w dobrobycie trzeba będzie nieco skorygować. Np. o konieczność zadbania o niego samodzielnie. Bywa i tak. Twój ostatni wpis powala |
||
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiecie dziewczyny, że jak się ma nadwagę to się nie powinno dostać bonusów od życia? Nie nalezy się wtedy nic!
Ale Autorko tym wpisem poleciałaś....serio Zrozumiałabym jeszcze ten ślub kościelny i marudzenie, że teściowa raz chce dac kawalerkę, raz stawia wymogi. Ja jakbym chciała te kawalerkę, to poszłabym do kościoła - skoro i tak lecisz w wielu przypadkach wbrew swoich poglądom itp, to jedno wyjście do kościoła by cię nie zabiło. Ale po tym co napisałaś o tym, że teściowa nie miała nic, przyszła z ulicy i dostała za darmo to masakra. Nie trawię takich ludzi, którzy rozliczają kogoś co mają/jak coś zdobyli itp. podczas gdy sami reprezentują.... niewiele
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
Edytowane przez niebieskie_oczko Czas edycji: 2014-01-05 o 14:06 |
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Twoja Teściowa Autorko jest pewnie dobrym człowiekiem i odda Ci przysłowiowe ostatnie majtki ale...................pod warunkiem że będziesz je nosić tak jak Ona sobie tego życzy. To nie jest dobre wyjście z sytuacji
Ale faktycznie jak już ktoś tu napisał, "podlicz " czy cena tego mieszkania jest warta podporządkowania i tyle.
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:57.

I nigdzie nie pisałam, że moje zdanie opieram na przepisach prawnych.