![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Opresywna przyszła teściowa
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym mam swoje lata i nie pouczaj mnie o idealizmie, bo nie dożyłambym tych swoich lat, gdybym była tak naiwna jak sądzisz ![]() nadal nie rozumiesz o czym pisałam, widocznie piszę niezrozumale, ale madana ładnie wypunktowała o co mi chodzi, może będzie to dla Ciebie bardziej przystępne, przeczytaj to proszę. ![]()
![]() |
#123 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
Dobra, to ja też powiem co myślę
![]() Generalnie jestem niewierząca i ślubu kościelnego nie planuję, ale częściowo rozumiem osoby, które biorą ślub w kościele traktując go jako część polskiej tradycji czy nawet dla bliskich - ludzie są różni, niektórzy właśnie potrafią się obrazić na amen za brak ślubu kościelnego ![]() Poza tym często rodzice pomagają sfinansować wesele i młodzi muszą wybierać czy chcą mieć fajne wesele ( i zgodzić się dla rodziców na kościelny) czy tylko ślub. I tutaj również uważam, że to tylko ich sprawa, skoro ten ślub będzie nieważny bo nie są wierzący to i tak pewnie będzie to ślub konkordatowy więc małżeństwem będą a rodzina uszczęśliwiona. Co do zachowania teściowej - oczywiście nie musi dawać Wam kawalerki, chociaż jeśli było to obiecane i zaplanowane od dawna to zachowuje się wg mnie po prostu obrzydliwie ![]() Wiedziała na pewno jaki macie stosunek do kościoła już wcześniej więc wyciąganie tego jako argumentu, że to jej się nie podoba w zestawieniu z braniem przez Was ślubu kościelnego jest o kant pupy rozbić. ![]() Nie za bardzo wiem co można tu poradzić, ja bym po prostu robiła swoje i zlewała jak ma humorki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Zadomowienie
|
Odpowiadam na Wasze pytania masowo: w tym roku skończę 24 lata, TŻ 25. Sami się utrzymujemy. Ja się utrzymuję z dwóch posad i stypendium naukowego. Jesteśmy samowystarczalni. Jestem kochającą, uczciwą i mającą olej w głowie osobą, która zawsze im pomaga poproszona o to, która zawsze jest dla nich uśmiechnięta, która idzie na studia doktoranckie i ma dobre perspektywy zawodowe.
Moja teściowa, gdy wychodziła za mąż, nie miała żadnej szkoły ani pracy (była za to mocno otyła), a dostała wszystko bez ani jednego złego słowa. Czy ja jestem nagle gorszą "partią" na dobrą synową od niej?
#126 |
Zakorzenienie
|
Ty dalej nie rozumiesz: jesteś, jaka jesteś; ona jest, jaka jest. Ona dostała, Tobie /Wam nie chce dać. I co zrobisz?
Spalasz się na oczekiwaniu, aby ktoś był taki, jak Ty chcesz; ona być może też ma inne wyobrażenie swojej synowej- i co? Nic. Każda z Was jest, jaka jest. Jedyne co możesz REALNIE zmienić, to swoje życie/nastawienie, nie zmienisz swojej teściowej. Zrozumienie tego sprawi, że przestaniesz się spalać w nierealnych oczekiwaniach. Da kawalerkę? Nie da? Da, a potem każe się wyprowadzić? Da coś, a potem odbierze?- taka huśtawka czeka Ciebie/Was, bo masz teściową , jaką masz. Ty też jej nie lubisz, nie tylko ona Ciebie- to widać z każdego słowa, jak o niej piszesz- teraz tylko kwestia, ILE dla mieszkania jesteś w stanie znieść. Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-01-05 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dramat. Nie rozumiem tej wstawki, sorry, co to w ogóle ma do rzeczy? Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2014-01-05 o 11:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#129 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Weź sobie przeczytaj post madany i czytaj go aż nie zrozumiesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A to, że wypominasz przyszłej teściowej, że nie miała szkoły, pracy i szczupłej figury świadczy źle o Tobie.
![]() |
#131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No ale to wciąż nie o to chodzi. To, że kobieta obiecała wam mieszkanie, to tak naprawdę jeszcze nic nie znaczy. Może się w każdej chwili z obietnicy wycofać, wedle własnego widzimisię i tak naprawdę nie będziesz miała wtedy nic do gadania. Ale o tym też już było. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#132 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Czyli co, uważasz że jesteś lepsza od niej, a więc powinna Cię po stopach całować z wdzięczności że zechcesz wejść do jej rodziny i od razu wcisnąć klucze do mieszkania? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam 2 nastoletnich synów i właśnie wiem na pewno, JAKIEJ synowej bym nie chciała- takiej jak autorka wątku. Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-01-05 o 11:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#134 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Strasznie roszczeniowa jesteś, uważasz, że wszystko Ci się należy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#135 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
Szczerze? Jakbym miała mieć taką synową, tak bardzo z góry na mnie patrzącą (jaka to ona wykształcona, pracująca i szczupła i jaką mi łaskę robi, że wchodzi do mojej rodziny) i z taką roszczeniową postawą, to też bym figę dała a nie kawalerkę, nawet łamiąc daną obietnicę. Nawet w przypadku dania komuś darowizny, z tego co wiem, w razie tzw. rażącej niewdzięczności obdarowanego można w majestacie prawa komuś ją odebrać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tesciowa w ogole kiedykolwiek powiedziala, ze dostaniecie to mieszkanie na wlasnosc? Bo smiem wątpic. Dostaniesz ziemie i jeszcze ci malo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
No że w mordę jeża - nawet jeżeli zuaaa teściowa wyraźnie obiecała mieszkanie, to jeżeli zmieniła zdanie (nieważne dlaczego), to nie lepiej w końcu we dwoje, wielcy przyszli małżonkowie, ruszyć w końcu swoje szlachetne tylne części ciała, zakasać rękawy i zapracować sobie wspólnie na coś tylko swojego, o czym nikt nigdy nie będzie mógł powiedzieć "dostaliście za darmo, macie dług wdzięczności"? Po co psuć sobie krew na szarpanie się kimkolwiek o jakieś rzeczy? A potem narzekać, że matka hipokrytka, nietolerancyjna, że inni się wtrącają... Jesteście samowystarczalni? Kredyt, własne mieszkanie i możecie wtedy pokazać teściowej gest Kozakiewicza. I mieć satysfakcję, że sami sobie na wszystko zapracowaliście, skoro rodzice dać nie chcą / nie mogą / mają focha.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-01-05 o 12:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#140 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#141 |
.
|
aż mi ręce opadły po ostatnim poście cukratywnej. strasznie dziecinne podejście i aż strach, że jest młodsza ode mnie tylko o rok. chyba masz zbyt idealistyczną wizję siebie w głowie, bo wcale nie jesteś taka cudowna jak ci się wydaje.
to nie są też czasy, żeby ludzie szczali w majty, że poznali kogoś, kto robi doktorat. powiedziałabym, że mam sporo znajomych na doktoracie i jakieś 90% zostało na uczelni, bo nie znalazło pracy w zawodzie. a problemy ze stypendium doktoranckim czy grantami są częste.
#142 |
Hrodebert
|
Zdecydowanie jesteś lepszą partią pod względem wykształcenia ,urody ?? Jednakże powyższa wypowiedź jest mniej więcej na takim poziomie >"Czemu ta gruba ,głupia Aśka z "6 c"ma takiego fajnego chłopaka ,to ja powinnam go mieć,bo jestem taka ładna".Takie rozumowanie przekreśla wszystko co w tobie atrakcyjne ,tym samym odpowiedź na końcowe pytanie brzmi >Tak<
|
![]() ![]() |
![]() |
#143 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
#144 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
#147 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
No i widzisz, odwidziało się kobiecinie i klops, marzenia o życiu w dobrobycie trzeba będzie nieco skorygować. Np. o konieczność zadbania o niego samodzielnie. Bywa i tak. Twój ostatni wpis powala ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
Nie wiecie dziewczyny, że jak się ma nadwagę to się nie powinno dostać bonusów od życia? Nie nalezy się wtedy nic!
Ale Autorko tym wpisem poleciałaś....serio ![]() Zrozumiałabym jeszcze ten ślub kościelny i marudzenie, że teściowa raz chce dac kawalerkę, raz stawia wymogi. Ja jakbym chciała te kawalerkę, to poszłabym do kościoła - skoro i tak lecisz w wielu przypadkach wbrew swoich poglądom itp, to jedno wyjście do kościoła by cię nie zabiło. Ale po tym co napisałaś o tym, że teściowa nie miała nic, przyszła z ulicy i dostała za darmo to masakra. Nie trawię takich ludzi, którzy rozliczają kogoś co mają/jak coś zdobyli itp. podczas gdy sami reprezentują.... niewiele ![]()
Postanowienie: jeździć, latać, zwiedzać za grosze! ![]() 2016: Berlin, Monachium, Erfurt, Budapeszt, Chicago, Nowy Jork Podróże 2015: Praga, Bolonia, Oslo, Rodos, Kijów, Kos Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż K&K
![]() ![]() Edytowane przez niebieskie_oczko Czas edycji: 2014-01-05 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Twoja Teściowa Autorko jest pewnie dobrym człowiekiem i odda Ci przysłowiowe ostatnie majtki ale...................pod warunkiem że będziesz je nosić tak jak Ona sobie tego życzy. To nie jest dobre wyjście z sytuacji
![]() Ale faktycznie jak już ktoś tu napisał, "podlicz " czy cena tego mieszkania jest warta podporządkowania i tyle.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:17.