Czy samo kochanie wystarczy? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-05, 13:30   #121
delicja22
Raczkowanie

Dot.: Czy samo kochanie wystarczy?

A uważasz, że w tym przypadku problemem nie są?

20latek po podstawówce bez ambicji, nie robi nic tylko siedzi przed kompem i gra. to nie jest problem ?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg internet.jpg (31,5 KB, 50 załadowań)
delicja22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 13:31   #122
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez delicja22 Pokaż wiadomość

20latek po podstawówce bez ambicji, nie robi nic tylko siedzi przed kompem i gra. to nie jest problem ?
A jakby zamiast grania całe dnie szydełkował to też by było, że szydełkowanie złe i niedobre?
Stary 2014-03-05, 13:33   #123
delicja22
Raczkowanie

To przynajmniej mógłby sprzedawać na rynku obrusy, które sam zrobił
Stary 2014-03-05, 13:35   #124
201703160940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
A jakby zamiast grania całe dnie szydełkował to też by było, że szydełkowanie złe i niedobre?
Myślę, że niepotrzebnie łapiesz za słówka - granie na komputerze, czy to Twoje szydełkowanie będzie dla owego pana równie wielką stratą czasu - facet w jego wieku powinien coś z życiem robić, szkołę kończyć, pracę znaleźć... Zbijanie bąków, niezależnie od nich formy, będzie w tym przypadku złe.
201703160940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 13:40   #125
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
To przynajmniej mógłby sprzedawać na rynku obrusy, które sam zrobił
Grając też mógłby zarabiać, jakby był ogarnięty i obrotny

Cytat:
Napisane przez princeton_girl Pokaż wiadomość
Myślę, że niepotrzebnie łapiesz za słówka - granie na komputerze, czy to Twoje szydełkowanie będzie dla owego pana równie wielką stratą czasu - facet w jego wieku powinien coś z życiem robić, szkołę kończyć, pracę znaleźć... Zbijanie bąków, niezależnie od nich formy, będzie w tym przypadku złe.
I Ty dobrze napisałaś. Cokolwiek robi - robi gówno, bo nie pracuje, a w jego wieku, po podstawówce to pracować powinien od dawna. Dlatego według mnie to człowiek tragedia. Nie mam nic do osób bezrobotnych, ale w kontekście osób tuż po liceum, po studiach, które szukają pracy, a nie po podstawówce, no ludzie.
Stary 2014-03-05, 13:46   #126
Hibiku
Zakorzenienie

Bajka Kolejny wątek perełka!

Szkoda że chłopaczek nie kocha Cię bezwarunkowo - razem z twoimi potrzebami
Ale sprawa zmierza ku rozwiązaniu, przestań przyjeżdżać - przekonasz się jak długo bezwarunkowo wytrzyma wasza idylla.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 14:59   #127
Mick
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kate137 Pokaż wiadomość
Mam akurat przerwę w szkole, więc weszłam na chwilę na wizaż.

To prawda jestem naiwna i to strasznie. Może i faktycznie teksty o dojrzałości nie powinny wychodzić z moich ust, ale strasznie nie lubię złośliwych komentarzy, a tak to odebrałam. Ale większość komentarzy to mądre rady, więc dziękuję.

Co do przestania przyjeżdżania do niego, to chyba dobry początek. Co prawda za 2 tyg miałam przyjechać, bo to jego urodziny... Ale może to go jakoś uświadomi. Chociaż wątpię...

Wczoraj nie mogłam zasnąć, a dziś czuję się jeszcze gorzej. Prawda jednak boli, jak wcześniej "udawałam" że nie widzę problemu, to było nam cudownie, no ale wiecznie tak się nie da.

M. na odchodnym dodał, że hahahah "powinnam się cieszyć, że mam kogoś takiego jak on, bo nie pali, nie pije (jest abstynentem), nie ćpa, że liczy się charakter, że nie ma co planować bo to samo przyjdzie".

Myślę o zerwaniu cały czas...

Autorko, naprawdę nikt tutaj nie chce Ci złośliwie dokopać, tyle że no... gdy popatrzeć na to z boku sytuacja jest... po prostu... śmieszna. Aż ciężko mi uwierzyć, że on nie jest postacią ze skeczu Ani Mru Mru.

Pechowo ulokowałaś uczucia - zdarza się, zwłaszcza młodym osobom, chociaż i niejedna dojrzała pani wpadła w sidła nierokującego kochasia Na pewno jest Ci ciężko bo rozstania nie są przyjemne, ale przed Tobą coś O WIELE lepszego, jestem tego pewna.
Mick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-05, 15:25   #128
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mick Pokaż wiadomość

Autorko, naprawdę nikt tutaj nie chce Ci złośliwie dokopać, tyle że no... gdy popatrzeć na to z boku sytuacja jest... po prostu... śmieszna. Aż ciężko mi uwierzyć, że on nie jest postacią ze skeczu Ani Mru Mru.

Pechowo ulokowałaś uczucia - zdarza się, zwłaszcza młodym osobom, chociaż i niejedna dojrzała pani wpadła w sidła nierokującego kochasia Na pewno jest Ci ciężko bo rozstania nie są przyjemne, ale przed Tobą coś O WIELE lepszego, jestem tego pewna.
Dokładnie. Co więcej, po twoich opisach autorko, sytuacja jest nie tyle śmieszna - bo jest - co strasznie przykra. Jeszcze bym zrozumiała, jakby facet z powodów rodzinnych nie mógł skończyć szkoły, tylko musiał pracować i utrzymywać rodzinę, bo nie byłoby co jeść. No ok, takie sytuacje się zdarzają, ale w tym wypadku TAK NIE JEST. Mogę nawet zrozumieć młodzieńczy bunt, choć jakoś ludzie których znam nawet wagarując na potęgę byli w stanie pokończyć szkoły - ale ten bunt powinien już dawno się skończyć. Nie ma 14 lat, tylko 20.

Czy zastanawiałaś się, co będzie kiedy zajdziesz w ciążę? Wiem, bierzesz tabsy, ale żadna metoda nie jest 100% pewna. Co jeśli wpadniesz? Co jeśli będziesz musiała leżeć w ciąży, bo będzie np zagrożona? Kto w takim wypadku będzie zarabiał? Bo chyba nie wierzysz, że twój chłopak, w końcu carpe diem, nie? Ogrzeje was miłością i wykarmi, jasne.

Zresztą jemu na tobie nie zależy. I choćbyś podawała milion przykładów jak potrafił z tobą rozmawiać, przytulić - no nie zależy mu. Gdyby zależało, poszedłby gdziekolwiek, żeby poprawić swoją sytuację, żebyście mogli się chociażby częściej spotykać. Dla mnie facet, który zrzuca na barki swojej kobiety antykoncepcję, koszty przyjazdu i nie stara się nawet, żeby w przyszłości ją odciążyć, to facet bez honoru, jeśli w ogóle facet. Facet który kocha stara się być ze swoją kobietą. Zarobić po to, żeby się z nią zobaczyć. Jego nic w mieście w którym mieszka nie trzyma - nie ma tam roboty, nie uczy się tam. Czy przez jego myśl chociaż przemknęło, żeby wysłać jakieś cv do miasta w którym ty się uczysz? Założę się, że nie. Bo mu nie zależy. Jemu jest wygodnie i jest egoistą. Bo gdyby nim nie był, pomyślałby choć przez chwilę o tym w jakiej sytuacji cię stawia. I byłoby mu cholernie głupio za sposób w który traktuje swoja kobietę. Nie - jemu nawet nie tyle nie jest głupio, co stawia cię w pozycji tej winnej - w końcu powinnaś kochać go bezwarunkowo. Mam ochotę zatłuc tego, kto powiedział, że kocha się mimo wszystko. Nie. Kocha się za konkretne rzeczy.

Nie jedź do niego - będziesz miała jasną sytuację. Palcem nie ruszy, żeby do ciebie przyjechać. Bo mu nie zależy. I nie jestem złośliwa, nie piszę tego z jakiejś chorej potrzeby dowalenia komuś. Po prostu jest mi ciebie strasznie żal.

Edytowane przez annic
Czas edycji: 2014-03-05 o 15:29
annic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 15:27   #129
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:

Problemem jest to, że nic nie robi, nie uczy się, nie pracuje, nie ma ambicji ani chęci by się jakoś rozwijać - to jest problem. To że gra, to akurat nie ma znaczenia. Mógłby siedzieć i pić piwo z kumplami pod blokiem, mógłby wyszywać albo słuchać muzyki, albo na rowerze jeździć - co to za różnica?

Problem stanowi to czego on NIE robi, a nie jakie ma hobby
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 15:31   #130
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez kate137 Pokaż wiadomość
M. na odchodnym dodał, że hahahah "powinnam się cieszyć, że mam kogoś takiego jak on, bo nie pali, nie pije (jest abstynentem), nie ćpa, że liczy się charakter, że nie ma co planować bo to samo przyjdzie".
Widzisz, on uważa, że wszystko samo przyjdzie. Wiesz dlaczego? Bo jemu samo przychodzi. Ktoś mu mieszkanie opłaca, ktoś płaci za jego jedzenie, ktoś płaci za to, żebyście się spotykali i ktoś płaci za to, żeby on mógł uprawiać seks bez obawy o ciążę. Za dwie ostatnie rzeczy tak naprawdę płacisz Ty.
Same Ci przychodzą pieniądze na to?
Stary 2014-03-05, 15:43   #131
delicja22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Problemem jest to, że nic nie robi, nie uczy się, nie pracuje, nie ma ambicji ani chęci by się jakoś rozwijać - to jest problem. To że gra, to akurat nie ma znaczenia. Mógłby siedzieć i pić piwo z kumplami pod blokiem, mógłby wyszywać albo słuchać muzyki, albo na rowerze jeździć - co to za różnica?

Problem stanowi to czego on NIE robi, a nie jakie ma hobby

A no taka różnica, że on woli robić TO* niż się dokształcić, czy znaleźć pracę.

TO* granie na kompie, czy jak wolisz - "pić piwo z kumplami pod blokiem, mógłby wyszywać albo słuchać muzyki, albo na rowerze jeździć"

- Autorko, On ma Cie podaną na tacy

Edytowane przez delicja22
Czas edycji: 2014-03-05 o 15:49
Stary 2014-03-05, 15:53   #132
201703160940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Facet który kocha stara się być ze swoją kobietą. Zarobić po to, żeby się z nią zobaczyć. Jego nic w mieście w którym mieszka nie trzyma - nie ma tam roboty, nie uczy się tam. Czy przez jego myśl chociaż przemknęło, żeby wysłać jakieś cv do miasta w którym ty się uczysz? Założę się, że nie. Bo mu nie zależy. Jemu jest wygodnie i jest egoistą. Bo gdyby nim nie był, pomyślałby choć przez chwilę o tym w jakiej sytuacji cię stawia. I byłoby mu cholernie głupio za sposób w który traktuje swoja kobietę. Nie - jemu nawet nie tyle nie jest głupio, co stawia cię w pozycji tej winnej - w końcu powinnaś kochać go bezwarunkowo.
Kochana... Trzyma go tam wiele - przede wszystkim darmowe mieszkanie, darmowa woda, darmowy prąd, rodzice, którzy bezwarunkowo (tak jak nasz bohater chce) utrzymują, karmią i przetrzymują w domu 20-letniego nieroba... Kto by uciekał z takiej idylli, żeby sobie (sic!) samodzielnie na mieszkanie i jedzenie zarabiać

Edytowane przez 201703160940
Czas edycji: 2014-03-05 o 15:55
201703160940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 16:05   #133
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez princeton_girl Pokaż wiadomość
Kochana... Trzyma go tam wiele - przede wszystkim darmowe mieszkanie, darmowa woda, darmowy prąd, rodzice, którzy bezwarunkowo (tak jak nasz bohater chce) utrzymują, karmią i przetrzymują w domu 20-letniego nieroba... Kto by uciekał z takiej idylli, żeby sobie (sic!) samodzielnie na mieszkanie i jedzenie zarabiać
Wiedziałam, że ktoś o tym napisze chodziło mi o zobowiązania nie o sielankowość, bo wiemy że jaśnie pan nic nie musi

No ale generalnie o to chodzi - ten facet ma ją gdzieś. Już nawet nie chodzi o to, że on dla siebie coś zrobi, ale dla niej. Bo woli siedzieć na dupie, gdzie rodzice płacą mu za jedzenie i inne rzeczy, niż się postarać i być ze swoją dziewczyną w jednym mieście. Autorko - on stawia lenistwo ponad ciebie.

W ogóle to dla mnie dziwne kuriozum, moi znajomi przenosili się na studiach do innych miast, żeby być z połówkami, inni zmieniali pracę. Ja sama poszłam na studia do innego miasta za chłopakiem, gdzie nie miałam nikogo oprócz Tż, choć mogłam zostać na uczelni która była łatwiejsza, mieszkać z rodzicami, dostać mieszkanie i auto. Głupia, wolałam być z Tż A mogło być taaaaak wygodnie
Stary 2014-03-05, 17:16   #134
adriatyk
Raczkowanie

Cytat:
Jak można być po podstawówce, mieć JUŻ 20lat I NIE CHCIEĆ NIC Z TYM ZROBIĆ? to wstyd !!
Nie to nie wstyd - to WYBÓR. Który oczywiście rodzi określone konsekwencje - ale jest tak samo dopuszczalny jak każdy inny.

Cytat:
Żeby jeszcze się starał i szukał jakiejkolwiek pracy, on nie marzy o samochodzie? motocyklu? mieszkaniu?
Nie wszyscy mają takie marzenia. Nie wszyscy W OGÓLE mają marzenia.

Cytat:
Bo owszem, skończona podstawówka to wstyd jak z Krakowa do Gdańska ale jeszcze, żeby starał się pracować gdziekolwiek się da by nie być zerem życiowym. A on aż poniżej zera się plasuje.
Nie - nie plasuje. Za to wypowiadania ocen, jakby zjadło się wszystkie rozumy... na pewno nie świadczy najlepiej o człowieku (mówiąc możliwie najdelikatniej).

Piszę to wszystko, choć nie różnię się zasadniczo w radach dawanych autorce. Rozumiem też, że wypływają one z dobrych chęci - pragnienia rozwiązania czyjegoś problemu.

Ale warto jednak pamiętać, że problemem nie są wybory jej partnera (one nie są ani dobre, ani złe - po prostu są) i nie ma sensu z tego powodu go obrażać. JEDYNYM problem jest NIEDOPASOWANIE dwójki osób - i o tym rzeczywiście warto pisać.

Mniej emocji, mniej ocen, mniej pogardy i złośliwości. Więcej - skupienia się na problemie (choć właściwie piszę to już trochę po fakcie - wszystko, co najważniejsze, już autorce powiedziano, więc to raczej sugestie na przyszłość - bo nie wątpię, że takich wątków będzie tu niestety jeszcze wiele...).
adriatyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 17:23   #135
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Chyba ktoś właśnie przechodzi terapie w nurcie poznawczo-behawioralnym Albo właśnie miał na wykładach
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 17:31   #136
Zenobia_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adriatyk Pokaż wiadomość
Ale warto jednak pamiętać, że problemem nie są wybory jej partnera (one nie są ani dobre, ani złe - po prostu są) i nie ma sensu z tego powodu go obrażać. JEDYNYM problem jest NIEDOPASOWANIE dwójki osób - i o tym rzeczywiście warto pisać.

To chyba w wypadku tego faceta i z jego podejściem życiowym zostaje mu znalezienie sponsorki.Będzie miał seks i jeszcze kasę z tego.
Ciekawe co zrobi jak rodzice przestaną go utrzymywać i wymeldują z mieszkania albo niespodziewanie umrą. Chłop wyląduje pod mostem i tyle po jego beztroskim życiu i jego wyborach.

Edytowane przez Zenobia_87
Czas edycji: 2014-03-05 o 17:32
Zenobia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 18:03   #137
adriatyk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zenobia_87 Pokaż wiadomość
Ciekawe co zrobi jak rodzice przestaną go utrzymywać i wymeldują z mieszkania albo niespodziewanie umrą. Chłop wyląduje pod mostem i tyle po jego beztroskim życiu i jego wyborach.
Owszem - tak najprawdopodobniej będzie. To właśnie miałem na myśli pisząc o KONSEKWENCJACH. Wolność wyboru polega również (a może przede wszystkim) na podejmowaniu decyzji, które po czasie okazują się mieć dla nas więcej negatywnych skutków niż pozytywów.

I zamiast skupiać się na OCENIANIU chłopaka, WYSTARCZYŁOBY skupić się na autorce i jej potrzebach (które są, jak widać, całkowicie odwrotne niż jego). Cała reszta wątku jest, cóż... zbędna.
Stary 2014-03-05, 18:22   #138
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Owszem - tak najprawdopodobniej będzie. To właśnie miałem na myśli pisząc o KONSEKWENCJACH. Wolność wyboru polega również (a może przede wszystkim) na podejmowaniu decyzji, które po czasie okazują się mieć dla nas więcej negatywnych skutków niż pozytywów.

I zamiast skupiać się na OCENIANIU chłopaka, WYSTARCZYŁOBY skupić się na autorce i jej potrzebach (które są, jak widać, całkowicie odwrotne niż jego). Cała reszta wątku jest, cóż... zbędna.
ą ę, bułkę przez bibułkę
no nie przesadzajmy - to jest forum, więc siłą rzeczy dyskusja się toczy i obejmuje całą otoczkę, nie tylko autorkę. Idąc twoim tokiem myślenia jakieś... 98% treści na wizażu jest, cóż... zbędna.
Dobra, owszem, to jego wybory. Jak nie chcesz nie musisz ich oceniać i mówić, że nie są dobre ani złe - spoko. A ja sobie czytam o tym chłopie i, cóż, mogę sobie oceniać. No kto mi zabroni Jak widzę kuriozum to o tym piszę.
Stary 2014-03-05, 18:28   #139
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
które po czasie okazują się mieć dla nas więcej negatywnych skutków niż pozytywów.
-nie wiem czy zauważyłaś, ale mimo wszystko większość komentarzy odnosi się do skutków JEGO działań które mają wpływ na NIĄ. Oceny są pisane w kontekście pewnej perspektywy - w kontekście dziewczyny traktowanej krzywdząco przez swojego partnera (a częściowo przez swój wybór). to że jest nieszczęśliwa, jest skutkiem jego wyboru. Gdyby to był anonimowy chłopaczek, którego partnerka nie byłaby zainteresowana narzekaniem na sytuację - nikt by nie zwrócił na niego uwagi.
Stary 2014-03-05, 18:28   #140
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez adriatyk
Ale warto jednak pamiętać, że problemem nie są wybory jej partnera (one nie są ani dobre, ani złe - po prostu są)
Serio?
Jestem może nie-tego, ale dla mnie zakończenie edukacji na podstawówce, to nie jest po prostu wybór, a skrajnie zły i skrajnie głupi wybór.
Tym bardziej, jeśli to świadomy wybór.

Cytat:
Napisane przez adriatyk
Wolność wyboru polega również (a może przede wszystkim) na podejmowaniu decyzji, które po czasie okazują się mieć dla nas więcej negatywnych skutków niż pozytywów.
I jeśli dana decyzja przynosi wyłącznie negatywy, utrudnia życie, wręcz uniemożliwia życie - wciąż jej nie nazwiesz złą? Ot, decyzja, taka jak każda inna?

Umiejętność przyznania się, przynajmniej przed sobą, do błędu i złego wyboru jest przydatna w każdej sytuacji.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 18:31   #141
Zenobia_87
Raczkowanie

Cytat:

Piszesz o wolności wyboru i o tym, że wybory nie są ani dobre ani złe, i o konsekwencjach danego wyboru. A jak ktoś postanowi włamać się do mojego domu i obrabować (jego wybór, który po porostu jest, nie jest ani dobry ani zły według Ciebie) a przy okazji dostane kulkę w łeb to też można nazwać PO PROSTU CZYIMŚ WYBOREM? I w takim wypadku dla kogo konsekwencje wyboru podjętego przez złodzieja okazują się mieć więcej pozytywów dla mnie czy dla złodzieja?
Popraw się, babo, na tej swojej wdzięcznej twarzy
Albo mi się za jedno tysiąc złych słów zdarzy.

Edytowane przez Zenobia_87
Czas edycji: 2014-03-05 o 18:33
Zenobia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-05, 18:32   #142
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
ą ę, bułkę przez bibułkę
Na dodatek ą ę, nie potrafiące opanować podstaw klarownej edycji tekstu i stosujące masę zbędnych i niespójnych ozdobników graficznych... taki brak ą ę klasy i gustu!

Cytat:
no nie przesadzajmy - to jest forum, więc siłą rzeczy dyskusja się toczy i obejmuje całą otoczkę, nie tylko autorkę. Idąc twoim tokiem myślenia jakieś... 98% treści na wizażu jest, cóż... zbędna.
Dobra, owszem, to jego wybory. Jak nie chcesz nie musisz ich oceniać i mówić, że nie są dobre ani złe - spoko. A ja sobie czytam o tym chłopie i, cóż, mogę sobie oceniać. No kto mi zabroni Jak widzę kuriozum to o tym piszę.
Urocze jest to że samego wyboru chłopaka krytykować nie można, ale nasz wybór krytykowania chłopaka już tak
Stary 2014-03-05, 18:53   #143
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Urocze jest to że samego wyboru chłopaka krytykować nie można, ale nasz wybór krytykowania chłopaka już tak
Oj, wiesz - wybór krytykowania naszego krytykowania nie jest dobry ani zły - jest po prostu WYBOREM. Nie oceniajmy krytyki adriatyka względem nas, może ma taką POTRZEBĘ

Ej, serio - trochę luzu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-03-05, 18:57   #144
adriatyk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Serio? Jestem może nie-tego, ale dla mnie zakończenie edukacji na podstawówce, to nie jest po prostu wybór, a skrajnie zły i skrajnie głupi wybór. Tym bardziej, jeśli to świadomy wybór.

I jeśli dana decyzja przynosi wyłącznie negatywy, utrudnia życie, wręcz uniemożliwia życie - wciąż jej nie nazwiesz złą? Ot, decyzja, taka jak każda inna? Umiejętność przyznania się, przynajmniej przed sobą, do błędu i złego wyboru jest przydatna w każdej sytuacji.
Oczywiście, że wiele naszych decyzji może mieć negatywne konsekwencje - i warto mieć tego świadomość. Ale to już dotyczy wyłącznie każdego z nas, tylko NASZYCH decyzji. Wypowiadanie się w kategorycznych, emocjonalny sposób o wyborach INNYCH jest tylko zarozumialstwem.

Poza tym - dokonujesz tego bilansu z własnej, czysto subiektywnej pozycji. I zakładasz, że dla nikogo kilka lat takiego życia (a potem bezdomność) nie ma większej wartości, niż pełna edukacja i praca bezpośrednio po niej. Gdybyś pisała - "dla zdecydowanej większości będzie to zła decyzja" albo "dla wszystkich, którzy planują założenie rodziny", itp. - ok. Niestety zakładamy zazwyczaj, że ta "większość" jest tak duża, iż nie ma powodów do dodawania specjalnych zastrzeżeń. Tymczasem pomiędzy "zła decyzja", a "zła decyzja dla X, Y i Z" jest kolosalna różnica. W drugim wypadku to ew. rada, w pierwszym - bezpodstawne generalizowanie. Te małe słówka są wszystkim.

Cytat:
Napisane przez Zenobia_87 Pokaż wiadomość
Piszesz o wolności wyboru i o tym, że wybory nie są ani dobre ani złe, i o konsekwencjach danego wyboru. A jak ktoś postanowi włamać się do mojego domu i obrabować (jego wybór, który po porostu jest, nie jest ani dobry ani zły według Ciebie) a przy okazji dostane kulkę w łeb to też można nazwać PO PROSTU CZYIMŚ WYBOREM? I w takim wypadku dla kogo konsekwencje wyboru podjętego przez złodzieja okazują się mieć więcej pozytywów dla mnie czy dla złodzieja?
Nie wiem czy celowo, czy nie - usiłujesz sprowadzić sytuację do absurdu. A przecież różnicę widać na pierwszy rzut oka - ja mówię o WYBORACH, których skutki ponosimy tylko my sami (autorka, jako w pełni świadoma osoba, również ma wybór - i zapewne z niego skorzysta). Ty zestawiasz to z sytuacją, gdy druga strona wyboru nie ma. Być może chodzi tylko o "pojęcia" i ten spór jest pozorny - możemy zatem zastąpić w moim zdaniu słowo "wybór" decyzjami życiowymi. Czy tak będzie lepiej?

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Ależ można - i jedno, i drugie. Jak tylko zwracam uwagę, że nie warto - do niczego konstruktywnego to nie prowadzi. Nie służy niczemu (w szczególności rozwiązaniu problemu autorki) - poza wyrażeniem swoich skrajnie negatywnych emocji...

Edytowane przez adriatyk
Czas edycji: 2014-03-05 o 19:45
Stary 2014-03-05, 19:07   #145
coffee
and cigarettes

Cytat:
Oczywiście, że wiele naszych decyzji może mieć negatywne konsekwencje - i warto mieć tego świadomość. Ale to już dotyczy wyłącznie każdego z nas, tylko naszych decyzji. Wypowiadanie się w kategorycznych, emocjonalny sposób o wyborach innych jest tylko zarozumialstwem.
Jak to kiedyś pan LUC śpiewał: Obserwuj, oceniaj i miej swoje zdanie. Człowiekiem jesteś, a nie ubraniem. Tego też się trzymam. Mam prawo ocenić wybór kogoś obcego jako dobry lub zły. Choćby po to, by wiedzieć jakich wyborów sama mam nie dokonywać, jakich błędów nie popełniać.
Bezkrytyczne podejście do zachowań wszystkich innych ludzi nie prowadzi do niczego dobrego.

Jestem zatem zarozumiała, bo stwierdzam, że wybór zakończenia edukacji na podstawówce jest złą decyzją. Przyznaję.

Edytowane przez coffee
Czas edycji: 2014-03-05 o 19:08
Stary 2014-03-05, 19:15   #146
adriatyk
Raczkowanie

Cytat:
Ej, serio - trochę luzu
W pełni się z tym zgadzam Moje posty nie są atakiem na kogokolwiek i nie chciałbym, żeby tak były odbierane. Po prostu... jeśli przez pięć stron czytam w równym stopniu co rady dla autorki równie wiele pełnych tak negatywnych emocji komentarzy pod adresem czyichś decyzji życiowych... trudno mi tego nie skomentować.

Cytat:
Jak to kiedyś pan LUC śpiewał: Obserwuj, oceniaj i miej swoje zdanie. Człowiekiem jesteś, a nie ubraniem. Tego też się trzymam. Mam prawo ocenić wybór kogoś obcego jako dobry lub zły. Choćby po to, by wiedzieć jakich wyborów sama mam nie dokonywać, jakich błędów nie popełniać.
Bezkrytyczne podejście do zachowań wszystkich innych ludzi nie prowadzi do niczego dobrego.
Jestem zatem zarozumiała, bo stwierdzam, że wybór zakończenia edukacji na podstawówce jest złą decyzją. Przyznaję.
Wiesz, może nawet nie chodzi mi tyle o samo ocenianie decyzji (choć też uważam, że jest niewskazane - bo całkowicie subiektywne, bez znajomości indywidualnego kontekstu i potrzeb ich autora; bo "skończenie tej edukacji" jest złe CO NAJWYŻEJ dla Ciebie - i oczywiście dla mnóstwa osób w Twojej sytuacji - ale nie dla całego świata!).

Mój szczególny sprzeciw budzi ocenianie na tej podstawie człowieka. Co dają nam te wszystkie epitety - "leń", "nierób", "nieuk", itp.? W pełni mogę się zgodzić z zacytowanym tekstem - "miej swoje zdanie". Ale Ty z tego zdania wyprowadzasz wcale nieoczywiste konsekwencje - oceniaj decyzje i całego CZŁOWIEKA, PUBLICZNIE go potępiaj. Miej zdanie np. dla mnie znaczy - samodzielnie dostrzegaj SKUTKI różnych decyzji (własnych i cudzych), przewiduj bilans zysków i strat, itd. Ale "własne zdanie" nie oznacza udziału w publicznym linczu kogokolwiek (gdy nikomu, niebozbawionemu wolnego wyboru, nie zrobił nic złego) - realnym czy wirtualnym.

Edytowane przez adriatyk
Czas edycji: 2014-03-05 o 19:29
Stary 2014-03-05, 19:39   #147
coffee
and cigarettes

Cytat:
Wiesz, może nawet nie chodzi mi tyle o samo ocenianie decyzji (choć też uważam, że jest niewskazane - bo całkowicie subiektywne, bez znajomości indywidualnego kontekstu i potrzeb ich autora; bo "skończenie tej edukacji" jest złe CO NAJWYŻEJ dla Ciebie - i oczywiście dla mnóstwa osób w Twojej sytuacji - ale nie dla całego świata!).

Mój szczególny sprzeciw budzi ocenianie na tej podstawie człowieka. Co dają nam te wszystkie epitety - "leń", "nierób", "nieuk", itp.? W pełni mogę się zgodzić z zacytowanym tekstem - "miej swoje zdanie". Ale Ty z tego zdania wyprowadzasz wcale nieoczywiste konsekwencje - oceniaj decyzje i całego CZŁOWIEKA, PUBLICZNIE go potępiaj. Miej zdanie np. dla mnie znaczy - samodzielnie dostrzegaj SKUTKI różnych decyzji (własnych i cudzych), przewiduj bilans zysków i strat, itd. Ale "własne zdanie" nie oznacza udziału w publicznym linczu kogokolwiek (gdy nikomu, niebozbawionemu wolnego wyboru, nie zrobił nic złego) - realnym czy wirtualnym.
O, doszły podkreślenia.
Uważam Twój sposób formatowania tekstu za ZŁY, ponieważ, gdyż, albowiem bardzo źle SUBIEKTYWNIE, MNIE, OSOBIŚCIE się to czyta.

Skąd zdziwienie, że ocena sytuacji jest subiektywna?
Skąd zdziwienie, że na podstawie opisu zachowań człowieka wydaje się opinie nt. samego człowieka?
Wg Ciebie nazwanie lenia leniem jest potępieniem, obrażaniem, linczowaniem? "Złodziej nie jest złodziejem, tylko kradnie" - tak widzię, to co piszesz. Sensu w tym nie widzę. Jakąś przekombinowaną poprawność polityczną.
Stary 2014-03-05, 19:48   #148
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
W pełni się z tym zgadzam Moje posty nie są atakiem na kogokolwiek i nie chciałbym, żeby tak były odbierane. Po prostu... jeśli przez pięć stron czytam w równym stopniu co rady dla autorki równie wiele pełnych tak negatywnych emocji komentarzy pod adresem czyichś decyzji życiowych... trudno mi tego nie skomentować.
Hm, no dobra, ale wiesz - propozycja zluzowania była skierowana właśnie do ciebie I, nie gniewaj się, ale jak czytam twoje posty, to sposób pisania i zawartość wywołują u mnie jednocześnie uśmiech i chęć strzelenia sobie w łeb. Nie, to nie komplement

To możemy mieć własne zdanie, ale nie możemy go wyrażać? Bez przesady. To jak ktoś jest leniem to mamy pisać: no, ok, jego wybór, cóż... i inne poprawności? Daj spokój. Lenia będę nazywać leniem. Tak został tu przedstawiony i póki nie wyjdą inne kwiatki na temat tego pana to nie zmienię zdania. Oceniam na podstawie informacji dostarczonych przez autorkę - gdyby chciała coś prostować to by to zrobiła, ale najwyraźniej nasze opinie nie mijają się z prawdą - w końcu ona go zna i gdyby było nie tak jak piszemy - pewnie by się sprzeciwiła. A ona przyznaje rację.

Edytowane przez annic
Czas edycji: 2014-03-05 o 19:53
Stary 2014-03-05, 20:22   #149
adriatyk
Raczkowanie

Cytat:
Skąd zdziwienie, że ocena sytuacji jest subiektywna?Skąd zdziwienie, że na podstawie opisu zachowań człowieka wydaje się opinie nt. samego człowieka?
Nie dziwię się, że jest subiektywna. Dziwię się - że na podstawie czegoś tak subiektywnego, wątpliwego, wydanego na podstawie ograniczonego zakresu danych, bez znajomości czyichś potrzeb (i ich hierarchii) oceniasz CZŁOWIEKA. Nie ma bardziej ryzykownej, podatnej na błędy i bazującej na nikłych przesłankach kwestii niż ocenianie INNCYH LUDZI.

Cytat:
Wg Ciebie nazwanie lenia leniem jest potępieniem, obrażaniem, linczowaniem? "Złodziej nie jest złodziejem, tylko kradnie" - tak widzię, to co piszesz. Sensu w tym nie widzę. Jakąś przekombinowaną poprawność polityczną.
Ależ tak - to właśnie ma kolosalne skutki. Po pierwsze - oznacza narzucanie swojej, subiektywnej wizji życia (mówiąc dokładnie -wizji swojej grupy) reszcie świata. Gdy wybór określonej drogi życiowej opisujesz w pełnych negatywnych emocji słowach, alternatywne (wobec Twoich) poglądy uznajesz za coś gorszego. Stajesz się sędzią i propagandzistą w jednej osobie.

A po drugie - gdy mówisz o SKUTKACH decyzji, musisz dyskutować logicznie i racjonalnie. Gdy zaczynasz OCENIAĆ decyzje (i przede wszystkim ludzi) - jednym narzędziem dyskusji stają się emocje. Kto użyje silniej nacechowanych pejoratywnie określeń, kto zastosuje mocniejszy epitet. Jedynym wygranym są co najwyżej "emocje", zawsze przegranym - zdrowy rozsądek.

To nie jest "sztuka dla sztuki", "wydumana poprawność polityczna " - to zupełnie inny styl rozmowy.

Cytat:
To możemy mieć własne zdanie, ale nie możemy go wyrażać? Bez przesady. To jak ktoś jest leniem to mamy pisać: no, ok, jego wybór, cóż... i inne poprawności? Daj spokój. Lenia będę nazywać leniem.
I masz do tego święte prawo. Ja TYLKO zwracam uwagę, jak wątpliwe to ma podstawy, do jak negatywnych skutków prowadzi. Po prostu proponuję alternatywę - nawet mając własne zdanie o człowieku, nie musisz go narzucać całemu światu... Jeśli już koniecznie musisz, wystarczy, że będziesz mówić o konsekwencjach jego decyzji. Możesz pomagać innym i wyrażać swoje zdanie, nie będąc arbitralnym sędzią oraz tyranem, który uważa, że "jego jedyna prawda jest najmojsza" i chce swoje poglądy narzucić całemu światu.

Tego typu "tyrania" wcale nie musi dotyczyć "wielkich" spraw (religii, polityki, itp.). Równie (a może i bardziej) groźne jest narzucanie innym swojego "stylu życia", "hierarchii potrzeb", itp. (w tym wypadku - że spędzanie bezproduktywnie młodości jest "lenistwem", "głupotą", itd. - a nie równoprawnym wyborem). Narzucanie to nie tylko wprowadzanie określonych aktów prawnych, przemoc fizyczna - tak naprawdę większość tego sporu (o nasze wybory i decyzje) toczy się w przestrzeni publicznej, właśnie w takich zwykłych rozmowach.

Edytowane przez adriatyk
Czas edycji: 2014-03-05 o 20:36
Stary 2014-03-05, 20:24   #150
Kretka666
Zakorzenienie

Tia... Ale jakby każda tutaj napisała, że facet jest super, kochany, jedyny w swoim rodzaju i trzymaj się go, to by takiego nawracania i gadania o pochopnych opiniach, bla bla bla nie było.
Człowiek ocenia. Proste. A na forum to już zupełna norma.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości