![]() |
#121 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wspólna nauka języka włoskiego.
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#122 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: turbo nauka języka włoskiego :)
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja w sumie nie wiem, z czego będę korzystać przy nauce - na pewno musiałabym dorzucić jakiś porządny słownik, może rozmówki, żeby nabrać jeszcze większej swobody... i chyba tyle. Z resztą, ja akurat będę miała włoski na studiach - tylko nie wiem jeszcze w jakiej formie - więc na pewno jakaś motywacja u mnie będzie. Co do rozmów; jest strona, którą wszyscy polecają, ja jeszcze jej wprawdzie nie przetestowałam, ale może ktoś z was się skusi? italki. com |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Rozeznanie
|
Ciekawe strony ale niestety... Nie umiem korzystać z nich, czarna magia mi się wydaje
![]() |
#124 |
Raczkowanie
|
Ja właśnie kombinuję jakby tu prawie-znajomego Włocha zagadać, czy nie ma jakichś miłosiernych znajomych, którzy by mi pomogli we włoskim :P.
![]() |
#125 |
Rozeznanie
|
Zaczęłam ogarniać italki
![]()
![]() |
#126 |
Rozeznanie
|
Tylko nie pytajcie Włochów o gramatykę. Z mojego doświadczenia ich odpowiedzi zazwyczaj są w stylu: "yyy no tak już się mówi", "no tak jakoś to jest", podczas gdy ktoś obcy wyjaśni wam wszelkie zasady dość dogłębnie. Chyba, że znajdziecie kogoś siedzącego w temacie
![]() I w sumie miałam tak samo z moją przyjaciółką, która jest biegła w niemieckim. Cieszyłam się, że będzie mi pomagać w szkole, a się okazało, że nie jest w stanie mi czegokolwiek wyjaśnić - tak już się mówi i tyle. Za to ja jej niczego nie umiałam wyjaśnić w angielskim ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję ci bardzo za memrise
![]() ![]() ![]() Ja się najbardziej chce rozmawiać, pisanie z włochami na razie jest super ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#128 | ||
Rozeznanie
|
Wspólna nauka języka włoskiego.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() z tego co zauważyłam to prawie wszystkie są płatne w jakiejś części ![]() Co do gramatyki z angielskiego to ja tak samo ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez Lizzie0 Czas edycji: 2014-08-14 o 22:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
Ja też nie dbam o gramę jak pisze po angielsku ale po włosku to już sie spinam
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No to ładnie, gratulację ![]() Ja w sumie mam wrażenie, że robię za mało, że mogłabym robić więcej, ale z drugiej strony wakacje, jeszcze się narobię. Te dylematy ;p. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
Ja żeby uciec od rodzinki i mieć święty spokój wolę siedzieć w ksiazkach
![]() ![]() ![]() A wy laski studiujecie języki czy uczycie się samodzielnie, dla siebie? ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#133 |
Rozeznanie
|
Ja dopiero zaczynam studiować, choć jeszcze nie jestem pewna na jakim kierunku, bo jest małe zamieszanie, ale na obu wypatrzonych i tak będę miała możliwość nauki włoskiego, więc się ogromnie cieszę. Choć włoskiego zaczęłam się uczyć dla samej siebie, nie wiedząc jeszcze, że będę miała z nim większą styczność ;]. Ot tak, łacina zdana, to czemu nie wziąć się za włoski, skoro podobne?
Żałuję tylko, że nie zaczęłam brać się za języki wcześniej, bo od zawsze wiedziałam, że języki nieźle mi idą -.-. Damn it. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Rozeznanie
|
Ja też żałuję, że nie wziełam się wcześniej za języki
![]() Gdzie mogłabym znaleźć jakieś filmy albo seriale włoskie z napisami włoskimi lub polskimi? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#135 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#136 |
Rozeznanie
|
Dzięki, zajrzę
![]() |
#137 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny! Czy macie namiary na jakieś książki, gdzie są fajne testy do rozwiązywania? Mam na myśli takie wielokrotnego wyboru, nic wyszukanego - proste pytanie, odpowiedź. W mojej książce są tylko testy po każdym rozdziale i dotyczą tylko jednego zagadnienia, a chciałabym jakieś testy po prostu na rozumienie. Ktoś, coś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
Masz na myśli teksty gramatyczne, czy leksykalne? Na jakim mniej więcej poziome?
![]() |
#139 |
Rozeznanie
|
To i to jest dobre. Poziom tak A/B?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
![]() Przyłączam się do Was, ponieważ bardzo chcę wrócić do włoskiego. Byłam pół roku na Erasmusie w Rimini i bardzo się osłuchałam języka, ale jest gorzej z mówieniem. Zdałam tam egzamin z A2, także teraz sobie wszystko przypomnę i może za rok zdałabym egzamin państwowy na B2? Niestety na razie moim największym problemem jest ogarnięcie pracy, bo pracuje tak długo, że od razu po idę spać ![]() ![]() A na dobry początek ściągnęłam różne programy, pozapisywałam sobie polecane przez Was strony itp. I mam książkę kupioną jeszcze we Włoszech. Znacie może jakieś kanały urodowe/modowe po włosku na YT? Kiedyś znalazłam jeden, ale zupełnie nie przypadł mi do gustu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Rozeznanie
|
Hej ogwiazdko
![]() Trzeba rozruszać ten wątek, trochę nam tu ucichło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Zakorzenienie
|
Z takich najpożyteczniejszych i dobrych na tym poziomie kojarzę "In Italiano" Fausto Minciarelli i Angelo Chiuchiu. Ćwiczenia gramatyczne są tam wręcz upierdliwie nudne, ale robiąc je wszystkie masz w zasadzie pewność, że zapamiętasz
![]() ![]() Jeżeli natomiast chodzi o słownictwo, to ja w zasadzie sama nie znalazłam takiej książki, którą mogłabym z czystym sercem polecić. Nie wiem, czy jest Ci znany jakiś podręcznik z serii "Progetto Italiano"? Ja najwięcej słownictwa nauczyłam się właśnie z tych podręczników, przerobiłam "trójkę" od deski do deski, tłumaczyłam każde nieznane mi słowo z czytanki, dodatkowo wypisywałam sobie różne sformułowania dane słowo zwierające, jego synonimy, antonimy. Podobały mi się również w tej książce ćwiczenia z cyklu "jak to powiedzieć inaczej"
![]() |
#143 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Słyszałam o Progetto Italiano, niestety nie przepadam za tego typu podręcznikami. Ale jeżeli polecasz, to chociaż spróbuję się z nim oswoić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Drugim polecanym przez moja lektorkę jest "affresco italiano", ale to dopiero zacznę weryfikować za miesiąc ![]()
![]() |
![]() |
#145 |
Przyczajenie
|
Buongiorno tutti! Zawsze chciałam się nauczyć włoskiego, bo bardzo podoba mi się melodia tego języka. Nawet zwykłe okno brzmi w nim poetycko
![]() Uczę się włoskiego już od kilku miesięcy z książki, ale tak naprawdę zaczęłam się uczyć jakiś tydzień temu. Książka bardzo szybko mnie nudziła, choć trochę przydatnych zwrotów i gramatyki z niej wyniosłam, dlatego postawiłam teraz na żywe materiały. Ogarnęłam do tej pory najważniejsze czasowniki jak essere, avere, nauczyłam się odmieniać czasowniki z końcówkami -are, -ere, -ire, ogarnęłam też konstrukcję stare + gerundio, mi piace i bezokolicznik, zaczęłam też tryb warunkowy(głownie interesowało mnie to jak powiedzieć "chciałabym"), znam liczebniki do tysiąca, umiem wyrazić swoje zdanie i zaprosić Włocha na kolację ![]() Mam wrażenie, że ja i mój włoski stoimy w miejscu ostatnio. Zaczęłam więc poświęcać czas raczej na oglądanie TV, słuchanie radia itp aniżeli na uczenie się suchej teorii. Kupiłam sobie zestaw fiszek mp3 z podstawowym słownictwem (całość podzielona jest tematycznie) i słucham i powtarzam, kiedy mam choć chwilę. Jeśli chodzi o języki to jestem typem niecierpliwej perfekcjonistki. Chciałabym wiedzieć wszystko od razu i od razu wysławiać się bezbłędnie. Wiem, to niemożliwe ![]()
"Jeśli nie potrafisz mnie znieść, kiedy jestem najgorsza, nie zasługujesz na mnie, kiedy jestem najlepsza Edytowane przez lafinestra Czas edycji: 2014-11-26 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Jak mawiała moja koleżanka z filologii: Każdy, ko uważa język włoski za łatwy doszedł nie dalej, niż do B1.
I ja się w pełni z nią zgadza. Jeżeli zaczniesz rzeczywiście zagłębiać się z gramatykę, to staje się ona tylko trudniejsza. Wyjątków od wyjątków jest tam więcej niż zasad. ![]() Ale nie przejmuj się na początku gramatyką. Jeżeli będziesz znać słówka, bez problemu porozumiesz się systemem "Kali mieć, Kali chcieć". Pierwsze sukcesy z pewnością zmotywują do zagłębienia się w temacie. A czym dłużej się uczę, tym częściej słyszę, że na cos nie ma reguły. Życzę sukcesów w nauce, bo to naprawdę przepiękny język. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#147 |
Przyczajenie
|
Cześć!
![]() Ja zaczęłam swoją przygodę z włoskim jakoś w sierpniu. Wtedy poświęcałam mu sporo czasu, ale przez studia mam teraz o wiele mniej czasu i trochę zapomniałam ![]() Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta
![]() zaczęłam naukę włoskiego w wakacje i uwielbiam ten język ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | ||
Przyczajenie
|
hej dziewczyny!
![]() Któraś chętna na włoski na Skype? ![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:33 ---------- Cytat:
ja zaczynałam od tego ale przyznaję troche tłumaczenia jest ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
Jeśli to nadal aktualne to mogę Ci kilka polecicić ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.