Problemy z okolicami ust - WĄTEK GŁÓWNY - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-31, 17:41   #121
Summer
*

Dot.: Żółte okolice ust.

Cytat:
Napisane przez Michass Pokaż wiadomość
Dziwie się, że jeszcze żadna z Was nie dodała jakiegokolwiek zdjęcia, bo nie mam pojęcia, czy o tym samym mówimy xD.

http://img202.imageshack.us/img202/9563/dsc00189ty.jpg
O tym samym, niestety...

Cytat:
Napisane przez jagoda83 Pokaż wiadomość
- złuszczanie skóry /jak ktos nie ma problematycznej i wrazliwej cery
Co masz na myśli, bo u mnie peelingi domowe jak również i te robione w gabinecie kosmetycznym (jakieś tam ziołowe, kawitacyjne i inne "cuda na kiju"), preparaty "kwasowe" (Lysanel, Diacneal, Effaclar), a także o wiele silniejsze kwasy również w gabinecie w ogóle nie mają na to wpływu. Myślę podobnie jak Michass, że to głębszy problem, i to dosłownie.
Summer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 17:57   #122
jagoda83
Rozeznanie

Złuszczanie mogłoby lekko rozjaśnić zewnętrzną warstwę skóry, wiec minimalnie zmieniłoby nasycenie barwy naskórka, nie rzucałoby się tak w oczy, ale czy rzeczywiście problem po złuszczeniu zniknie to jest zależne od każdej cery (jednej to pomoże innej nie). Jeżeli problem tkwi głębiej to mimo chwilowego rozjaśniania, problem będzie powracał.
Żaden dermatolog nie jest nam wstanie udowodnić i fachowo stwierdzić, co taką przypadłość powoduje i nie wiemy jak głęboko zmiana pigmentu sięga.
Mnie osobiście na dłuższą metę złuszczanie nie pomogło /kremy z kwasami, domowe-apteczne peelingi/. Choć pamiętam, że przez moment było lepiej. Ja mam specyficzną i trudną cerę..
Ale czytam Was piszecie, że nawet te poważniejsze zabiegi nic nie dają.
Nie ma dla nas nadzieji?

Edytowane przez jagoda83
Czas edycji: 2010-05-31 o 17:59
jagoda83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-31, 18:02   #123
Michass
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jagoda83 Pokaż wiadomość
Choć pamiętam, że przez moment było lepiej. Ja mam specyficzną i trudną cerę..
Wg. mnie to raczej zależy od czynników wewnętrznych - napięcie nerwowe, stres, zmęczenie itp.

Z drugiej jednak strony czasami się zastanawiam, czy to może mieć wpływ na intensywność tego pomarańczowego koloru, ponieważ mam wakacje, śpię po 10 godzin dziennie i ogólnie rzecz biorą mam wszystko w... , a mimo tego rozluźnienia, skóra jak wyglądała, tak wygląda nadal.
Michass jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-13, 21:20   #124
justyna_k123
Przyczajenie

Hej! Jak już wcześniej pisałam byłam u dermatologa i przepisał mi on krem (kosmetyk!!) - "Ichtilium" z Pharmaceris. Stosuję go od kilku tygodni i nie widzę poprawy... chociaż raz jest bardziej a raz jest mniej widoczne. Zastanawiam się czy słońce nie wpływa na natężenie koloru skóry wokół ust.

A zdjęcie się oczywiście zgadza.... mam to samo

Pozdrawiam
justyna_k123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-23, 14:24   #125
mmm3m
BAN stały

Ja czytałam wiele opinii osób, które to mają, że to wina hormonów..ale nie, że to efekt dojrzewania (choć mnie się to pojawiło pod koniec gimnazjum i mam do tej pory - mam 20 lat) tylko po prostu mam je rozregulowane i trzeba je wyregulować...mnie nie bardzo chce się bawić w hormony ale jak już to polecam iść do endokrynologa lub endo-ginekologa. nie idzie panie do ginia po hormony bo on glownie przepisze jakies na ślepo antykoncepcyjne tabletki.
Ktoś to leczył na tle hormonów? Ja jedynie unikam słońca bo wtedy robi się ciemniejsze,,ale makijażu nie noszę bo mam mega tłustą skórę i nie widzą mi się poprawki co godzinę lub pół.

Edytowane przez mmm3m
Czas edycji: 2010-06-30 o 13:51
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-28, 13:19   #126
camillus2
Raczkowanie

GG do camillus2

Zgrozo też mam ten problem
Masakra...
Szczególnie zauważyłem, że po goleniu jakby się nasila.
Miałem coś z tym zrobic ale pomyślałem, że poczekam aż się zrobi ciepło, twarz się opali i będzie okej.

Ale nie...nic z tych rzeczy! nic nie pomogło

ratunku! znacie może jakieś kremy rozjaśniające albo co?
co myślicie o kremie "no scar"? może któraś z dziewczyn pomoże bo jesteście raczej większymi ekspertkami w dziedzinie kosmetyków

Dodam od siebie, że pokazywałem zdjęcia zażułcenia do dermatologa i powiedziała, że to może być łojotokowe zapalenia skóry.
camillus2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 11:57   #127
jagoda83
Rozeznanie

no skar jest swietnym kremem, ale moze zapychac bo ma chyba parafine w skladzie...
ja uzywalam na cala twarz na blizny i przebarwienia po tradziku, ekstra byl...
nie pamietam jaki mial wplyw na sama żółta okolice, bo stosowalam na cała twarz..
krem warty polecenia, jak nie macie problemow z zapychaniem cery
sprobowac punktowo na te obszary a nuz pomoze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-29, 12:09   #128
kasia9513
Zakorzenienie

mam ten krem w domu, zaczynam nim się mazać

Świeżynka
kasia9513 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 18:08   #129
camillus2
Raczkowanie

GG do camillus2

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź

W takim razie chyba sprawdzę ten specyfik

Kasia jeśli używasz go teraz (pod kątem likwidacji przebarwienia), byłbym bardzo wdzięczny jak dasz znać czy coś pomogło.

Edytowane przez camillus2
Czas edycji: 2010-06-29 o 18:10
camillus2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-29, 21:08   #130
wawrinka
Przyczajenie

W sumie też mam takie przebarwienia okołoustne a właściwie to poniżej dolnej wargi. Za małolata piłem mnóstwo soków marchwiowych i to chyba od tego... Jest jakiś sposób, żeby to zlikwidować moje drogie panie;-)?
wawrinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-30, 13:52   #131
mmm3m
BAN stały

to nie od soku,
mówię wam, sprawdźcie hormony i wątrobę, a nawet tarczycę, to problem wewnętrznych ujawniający się na zewnątrz.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-06, 03:55   #132
maimeri
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maimeri Pokaż wiadomość
Do tej pory myślałam, że to ostuda/melasma - ciemniejsze plamy na twarzy będące efektem działania promieni UV na skórę osoby przyjmującej antykoncepcję hormonalną. Tym bardziej, że u mnie pojawiło się toto w zeszłym roku latem, potem jesienią i zimą się rozjaśniło, a teraz, gdy słońce zaczyna przygrzewać, widzę, że pojawia się znowu 8/ I jest bardziej widoczne na zdjęciach - szczególnie na tych robionych z lampą błyskową.
U mnie wygląda to tak, że wokół ust jest najpierw jasniejsza obwódka, ok 0.5-1cm, a wokół tego - ciemniejsza, taka żółtawa właśnie, biegnąca na brodzie i ukośnie od skrzydełek nosa.
A jeśli to nie ostuda, z którą nie bardzo jest co zrobić, oprócz unikania słońca i stosowania wysokich filtrów - to co to innego może być i jak się tego pozbyć? Karotek nie pijam, z pastą do zębów uważam, bo myję je już po nałożeniu makijażu - spod którego nawiasem mówiąc przebarwienie przebija 8/
Dołączam fotki, mam na nich makijaż (fluid i puder), ale przy lampie błyskowej i tak przebija 8(
Stary 2010-07-06, 12:26   #133
jagoda83
Rozeznanie

hmm z tą białą obwódką się jeszcze nie spotkałam.. widać różnie tu u innych wygląda
poszukam puzniej jakis swoich fotek, może też wstawie..
choć ja ostatnio zauważyłam, że nie rzuca się już tak w oczy jak kiedyś, ale nadal widać..
jestem na twarzy blada i jezeli podkład puder, podkreśla tą bladosc to te okolice tez bardziej widac.
zauwazylam tez, ze stosujac kremy ktore maja jakies zabarwienie lekko żólte, to tez to podkresla...
Stary 2010-07-06, 16:31   #134
peachy_peach
Przyczajenie

Na moje oko wygląda to na zaburzenia wątroby - typowy żółty kolor.
peachy_peach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 23:19   #135
dotka128
Raczkowanie

Powiem tak... też to mam i leczyłam to już chyba na wszystkie możliwe sposoby, byłam u dermatologów,kosmetyczek, i innych dziwnych specjalistów.

Powodów tego jest wiele:
wątroba-dokładnie w tym miejscu na twarzy robi się żółta otoczka jak jest problem-trzeba zbadać

tarczyca, hormony.. również jest taki objaw i również trzeba zbadać i wykluczyć

tabletki antykoncepcyjne-również powodują przebarwienia, i oczywiście często na twarzy, jak się je przyjmuje należy baaardzo unikać słońca,niestety mało która kobieta to wie a lekarz nie raczy powiedzieć, no ale z drugiej strony jak unikać słońca w lecie...

nie używanie odpowiednich kremów z filtrem na twarz przez cały rok

solarium- najlepiej zapomnieć że istnieje..

kremy,podkłady,wszystko co nakładacie na twarz- może być to objawem uczulenia na jakiś składnik,tylko który??

marchewka,karoten-owszem też się to od tego robi z tym że w tym przypadku często też żółkną ręce, a po odstawieniu powinno zanikać samo.

Kolejny powód-bezmyślne zażywanie witamin,tabletek, innych specyfików bez czytania każdej ulotki ze zrozumieniem, niektórych po prostu nie powinno się łączyć! a która z nas nie miała tak że jednego dnia wyczytała o super działaniu jakiś tabletek na odchudzanie za chwile innych na coś innego do tego super maść na twarz, wystarczy że w tej maści jest składnik który się nie lubi składników z tabletek i organizm szaleje a skutki mamy na twarzy

Również jak to kosmetyczka jedna mi powiedziała "taka uroda" albo że w tych okolicach mam inny pigment czy jakoś tak i że wtedy nic z tym nie da się zrobić.

Robiłam peelingi,zażywałam tabletki różne, smarowałam maściami i innymi mazidłąmi, u kosmetyczki złuszczanie kwasami i specjalnymi kremami na przebarwienia (jeden był nawet bardzo drogi), niestety nic nie pomogło i dowiedziałam się że zostaje mi tylko jakieś trwałe usunięcie tego,trwały makijaż albo laser...

A to moja rada którą dostałam od kosmetyczki, może nie daje trwałych i super efektów ale poprawia trochę wygląd (sprawdziłam rok temu) jak już koniecznie musicie się opalać to na całą twarz dajcie krem z jakimś mniejszym filtrem a na okolicę ust z jak największym i jak najwięcej (oczywiście tyle żeby się wchłonęło) odczekać i jeszcze raz i w ten sposób się opalać bo wtedy koło ust opali się mniej niż cała reszta przez co kolor się zrówna

OMG ale się rozpisałam...
Stary 2010-07-07, 16:18   #136
Summer
*

Question Dot.: Żółte okolice ust.

Ale czekaj... To w takim razie - jeśli wolno wiedzieć - czy lekarz stwierdził u ciebie jakieś zaburzenia pracy wątroby albo hormonalne?
Stary 2010-07-07, 16:21   #137
jagoda83
Rozeznanie

no własnie, ja mam to od dziecka..... przeciez nie chodze od tamtej pory z choroba watroby, czy z hormonami cos nie tak... hmm
ja jestem przy wersji, ze kosmetyki, pielegnacja, słonce oraz to ze te miejsce inaczej łapie pigment -taka uroda, powoduje ze takie cos mamy...

dotka, tak czy siak fajny wywód
Stary 2010-07-07, 17:38   #138
dotka128
Raczkowanie

ze zdrowiem u mnie ok sprawdzałam... w sumie to liczyłam że coś będzie nie tak bo przynajmniej to by znaczyło że da się tego pozbyć z ryja :/ niestety...

Ja to zaczęłam zauważać w okresie dojrzewania wydaje mi się że nie mam od dziecka, moja siostra też ma ale bardzo delikatne i trzeba się dobrze przyglądnąć buzi żeby zauważyć u mnie niestety rzuca się w oczy, przynajmniej gdy jestem bez podkładu.

Wydaje mi się że głównie pojawia się u osób z tłustą cerą bo przy niej są różne problemu skórne, więc jak się już ma trądzik, wągry to dlaczego i nie żółte plamy, kolorowo...
Stary 2010-07-07, 18:19   #139
Summer
*

Cytat:
Napisane przez dotka128 Pokaż wiadomość
Ja to zaczęłam zauważać w okresie dojrzewania wydaje mi się że nie mam od dziecka
Ja chyba tak samo - nie jestem już pewna, bo mam to od tak dawna, ale jednak nie kojarzę, żeby aż od dziecka...

Cytat:
moja siostra też ma ale bardzo delikatne i trzeba się dobrze przyglądnąć buzi żeby zauważyć
Właśnie miałam napisać, że jak się tak czasem ludziom przyglądam pod tym kątem, to stwierdzam, że sporo osób ma takie zażółcenie, szczególnie pod ustami (u mnie w tym miejscu też jest najbardziej widoczne), tylko jest ono mniej wyraźne, trzeba wiedzieć, czego szukać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-23, 18:41   #140
justyna_k123
Przyczajenie

Macie stwierdzone u siebie lub podejrzewacie atopowe zapalenie skóry?
Stary 2010-07-24, 17:51   #141
Summer
*

Ja nie mam ani takiej diagnozy, ani podejrzeń.
Stary 2010-07-24, 19:19   #142
mmm3m
BAN stały

ja również. moja siostra to ma *to zapalenie"ale jakoś się nie zapowiada by miała tak straszne problemy z przebarwieniami jak ja ;]
Stary 2010-07-25, 19:58   #143
justyna_k123
Przyczajenie

ok, myślałam że to może mieć jakieś powiązanie z tym "czymś żółtym".... nawet chciałam przejść na specjalną dietę bezmleczną :P
Stary 2010-07-27, 14:21   #144
Krimi
Przyczajenie

od jakiegoś czasu używam kremu z Oriflame i widać poprawę,
trochę się rozjaśniło
http://pl.oriflame.com/products/prod...prodCode=18977
http://pl.oriflame.com/products/prod...prodCode=18826
Krimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-23, 20:33   #145
Konnii
Przyczajenie

Czerwone plamy pod ustami i w kącikach. Pomocy!

Witam, znalazlem to forum, widze ze jest ono kobiece, jestem chłopakiem, ale mam nadzieje, że ktoś będzie mógł mi poradzić.

Jako dziecko byłem uczulony na czekoladę i nabiał. Kiedy podrosłem, alergia jakby zniknęła, ale teraz, od jakiegos czasu cos sie dzieje z moją skórą pod ustami.
Kiedy rok temu na zimę nie wiem z kąd, pojawiły mi się na twarzy wielkie czerwone plamy, lekarz przepisał maść Cutivate. Używałem go zawsze kiedy tylko zaczynało mnie coś swędzieć w okolicach ust lub kącikach warg lub gdy robiło się czerwono. Teraz już raczej nie używam maści, bo podobno niszczy cerę czy coś, ale kiedy np. zjem brzoskwinie lub jabłko, odrazu zaczyna mnie swędzieć w okolicach warg i pod nimi, a po chwili wszędzie tam robi się strasznie czerwono. Wtedy smaruję Cutivatem.
Problem jest też w tym, że kiedy już nic mnie nie swędzi, kiedy nic nie robię, cały czas pod ustami mam zaczerwienione plamy, w kącikach ust też. Myślałem, że są to zajady czy coś takiego, kupiłem Tribiotic, ale on raczej pogorszył sprawę. Naprawde nie wiem co mam robić.
Proszę o jakąś sugestję co mogło by to być lub co to dokładnie jest.
Konnii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-24, 12:32   #146
wyszukiwarka
Zadomowienie

Dot.: Czerwone plamy pod ustami i w kącikach. Pomocy!

O ile się nie mylę,to Tribiotic jest na oparzenia.
A ograniczyłeś nabiał? Jeśli nie to ogranicz.Jeśli ograniczyłeś to ja bym kupiła maść Tormentiol-nie jest droga do 10zł. kupisz.Jeśli to nie pomoże to idź do dermatologa.
Stary 2010-09-27, 19:57   #147
chrupa
Zadomowienie

Dot.: Czerwone plamy pod ustami i w kącikach. Pomocy!

Jak dla mnie to uczulenie. Idź do alergologa i zrób testy, wtedy będziesz wiedział czego unikać. A tribiotic to antybiotyk w maści, na takie coś raczej nie zadziała
chrupa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-29, 23:26   #148
justyna_k123
Przyczajenie

Cześć!

Wątek już ucichł, ale ja postanowiłam tu wrócić ponieważ wciąż mam ten problem. Może już ktoś kto wcześniej pisał w tym wątku i miał z tym problem, pozbył się tego? Ja niestety nie, od poprzedniego postu minęło parę miesięcy....

W takim razie odświeżam wątek. Co zrobić z żółtym odcieniem wokół ust

Pozdrawiam
Stary 2011-01-29, 23:36   #149
dotka95
Zakorzenienie

GG do dotka95

Wydaje mi się, że moje przebarwienia się zmniejszyły Nic z tym nie robiłam... dziwne... albo mi się tak tylko wydaje
Stary 2011-01-30, 09:59   #150
mmm3m
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dotka95 Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że moje przebarwienia się zmniejszyły Nic z tym nie robiłam... dziwne... albo mi się tak tylko wydaje
Jest zima, zima zazwyczaj przebarwienia są jaśniejsze.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości