![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: stypendium socjalne, alimenty a zmiana dochodu
dzieci nie muszą wypełniać papierów. Mama odbiera pieniądze i to ona ma dochód
![]() |
#122 | |
BAN stały
|
Dot.: stypendium socjalne na WSB
Cytat:
Dochód wyliczasz na podstawie zeszłego roku, bieżący ich nie interesuje. ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Nieprawda. Moja mama odbiera za moją siostrę alimenty i rodzinne ale to na siostrę są i alimenty i rodzinne a ponieważ jest niepełnoletnia to mama odbiera i ten dochód to jest dochód mojej siostry. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Raczkowanie
|
Dot.: Stypendium socjalne - WĄTEK ZBIORCZY
Hej,właśnie załatwiam dokumenty niezbędne do stypendium. No i wymaganie jest takie,że trzeba mieć zaświadczenie o wysokosci skladek na ubezpieczenie zdrowotne z ZUS lub Krus. Otóż ja jestem w Zusie no i wszystko wyszło mi okej, moje składki wyszły z ponad 20 zł. No i poszłam do KRUSU aby wziąc to zaswiadczenie dla rodzicow, no i odebrałam to no i tam jest tylko napisane zaswiadczenie o okresach podlegania ubezpieczeniiu zdrowotnemu... no i nie ma tam żadnej kwoty podanej,jest tylko okres od jakiego moja mama tam podlega itp. i ze ma to ubezpieczenie. mi jest potrzebna kwota. Moj ojciec był dzisiaj w KRUSIE i babka powiedziała,że oni czegoś takiego nie wydają,wiec skąd ja mam do cholery wziąc tą wysokość składek. Przez to nie załatwie sobie stypendium tylko...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
Weź ten papier, który Ci dali i pokseruj od mamy blankiety czy inne pisma, jakie dostaje z krusu a jest w nich podana kwota składki i zapytaj się na uczelni, czy coś takiego by przeszło.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Przyczajenie
|
Pewnie wyjdę na kompletnego idiotę,ale serio nie wiem jak do końca wyliczyć wynagrodzenie netto za 2013 rok,które jest mi potrzebne do stypendium.
Wiem jak się wylicza miesięczny dochód netto,ale z rocznym mam problem.. W ubiegłym roku moja mama osiągnęła przychód w wysokości 24261,73 zł, koszty uzyskania przychodu to 1668,72zł, dochód 22593,01, zaliczka pobrana przez płatnika 1362, składki na ubezpieczenie społeczne 3115,33, dochód po odliczeniach 19477,68, podstawa obliczenia podatku 9739, obliczony podatek 2394, składki na ubezpieczenie zdrowotne 1588,41, odliczenia od podatku 805,59, suma zaliczek pobranych przez płatników 1362 i wyszła nadpłata 1362 zł. Do końca tygodnia czekam jeszcze za zaświadczeniem z Zus-u,mógłby mi ktoś pomóc obliczyć wynagrodzenie netto, chociaż według mnie jest to kwota 19477,68,czy może powinienem czekać za tym zaświadczeniem z Zus-u i wtedy odjąć te składki jakoś.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Dochód-podatek należny-składka na ubezp. społ. odliczone-składka na ubezp. zdrowotne*
Dostaniesz z ZUSU lub się to wyliczało bodaj 9%(przychód-składka na ubezp. społ.)
![]() |
#127 |
Przyczajenie
|
stypendium socjalne
Witam potrzebuje pilnie porady dotyczącej odwołania od decyzji o stypendium socjalne. Dzisiaj otrzymałam negatywną decyzje bo zostało przekroczone każdemu członkowi rodziny o 80 zl czyli dosc sporo. A niestety moja sytuacja materialna jest naprawde kiepska. Gdzie z takich zarobków starzy mi pomogą na studiach i z czego.Mama pracuje na najniższej krajowej , mam brata w technikum ,ojciec zarabia niewiele więcej ok.1700 na ręke a wypłaty były nieregularne spóźniali się z nimi bo firma była w fazie upadku. Z racji tego że jego zakład pracy w końcu ogłosił upadłosc otrzymał tam zapomoge o rownowartosci trzech pensji. I zapewne ta kwota wywindowala ten dochód.Ale co to za kasa, poszło na rachunki zaległe i tyle. Czy na tej podstawie mam szanse sie odwołac czy lepiej dać sobie siana na wstępie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
BAN stały
|
Dot.: stypendium socjalne
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie liczy sie dochód i z tamtego roku i w tym ale co uczelnia to onny regulamin
![]() |
![]() |
#130 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Przyczajenie
|
Czy przynają mi stypendium socjalne?
Hej, staram się o stypendium socjalne na mojej uczelni, do konca listopada mają być rozpatrzone wnioski i wydane decyzje o przyznaniu stypendium. Z różnych przyczyn, głównie zdrowotnych od trzech tygodni nie mogłam pojawić się na uczelni, zastanawiam się więc czy nie stracę przez to stypendium? Wszystkie warunki do przyznania spełniam, jednak martwię się, że ta długa nieobecność mnie zdyskwalifikuje, w koncu z jakiegoś powodu te wnioski tak dlugo rozpatruja, moze chca zapobiec sytuacji ze ktos idzie na studia tylko po to by dostac pieniadze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy przynają mi stypendium socjalne?
Czekaj. Juz dzwonie do twojej uczelni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zakorzenienie
|
A masz w regulaminie jakąkolwiek wzmiankę, że nieobecność wpływa na stypendium? Raczej nie, więc śpij spokojnie. Zresztą przy takiej nieobecności L4 i jesteś usprawiedliwiona.
![]() |
#134 |
BAN stały
|
Nieobecność może nie wpływa na stypendium ale na wielu uczelniach po kilku nieobecnościach na laboratoriach czy ćwiczeniach skreślają z listy i wtedy też stypendium od razu odcinają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Przyczajenie
|
Stypendium socjalne rezygnacja ze studiów
Witam. Otrzymuje stypendium socjalne na jednej uczelni. Gdybym zrezygnowała po pół roku ze studiów to czy w następnym roku wybierając się na nową uczelnie przez pół roku nie będę mogła otrzymywać stypendium socjalnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
.
|
Dot.: Stypendium socjalne rezygnacja ze studiów
jeśli będziesz spełniała warunki, żeby je dostawać to będziesz dostawać.
![]() |
#137 |
Przyczajenie
|
A to nie jest tak że tylko 3 lata przysługuje, czyli mi by zostało tylko 2.5 skoro już pół dostawalam ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Przyczajenie
|
stypendium socjalne i naukowe
Witam,
Powiedzcie mi, czy pobierając stypendium socjalne na kierunku A, mogę pobierać stypendium naukowe na kierunku B? Czy stypendium naukowe liczy się do dochodu? Próbowałam znaleźć odpowiedź w regulaminie UŚ i w google, ale słabo mi poszło, a niestety nie mogę porozmawiać z kobitką z dziekanatu, bo jest ona... bardzo trudna w komunikacji i każdy wniosek o stypendium socjalne traktuje jako akt okradania uczelni i jawny wyzysk. Z góry dziękuję za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
Dot.: stypendium socjalne i naukowe
Można pobierać tylko jedno stypendium socjalne. Pobieranie socjalnego nie wyłącza prawa pobierania naukowego, czyli możesz pobierać socjalne na kierunku X i naukowe też na X lub socjalne na X i naukowe na Y. Regulamin z pewnością o tym mówi.
Socjalka nie liczy się do dochodu. Edytowane przez 201702092106 Czas edycji: 2015-03-15 o 16:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Raczkowanie
|
Stypendium naukowego nie wliczasz do dochodu. I tak jak napisała poprzedniczka, działają one niezależnie od siebie. Kochane Panie z dziekanatu, znam Twój ból
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam takie pytanie. Teraz jestem na studiach pierwszego stopnia i mam stypendium naukowe i socjalne. Od października idę na mgr i wiem, że będę mieć te stypendia znowu. Czy jednak studiując w tym samym czasie studia podyplomowe nie wyklucza mnie to z otrzymywania stypendium ? Niby to tak jak z drugim kierunkiem - można pobierać stypendium na jednym, ale czy do podyplomówka to to samo ?
Muszę mieć stypendium, żeby zapłacić za podyplomowe studia ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Wtajemniczenie
|
Chodzi mi o to, czy jakiekolwiek mogę wtedy mieć. Wiem, że z podyplomówki nie -.-
![]() |
#146 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Drugi kierunek, jeśli nie pobiera się z niego stypendium, nie wpływa w żaden sposób na otrzymywanie stypendium z pierwszego kierunku. A już podyplomówka tym bardziej. To nie ma ze sobą związku ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Wtajemniczenie
|
Okej, dzięki.
![]() |
#148 |
Raczkowanie
|
Studia - jak policzyć dochód- pomoc
Witam, mam problem w tym roku będę starała się ubiegać o stypendium socjalne, wszystko jest oki po za jednym, nie wiem jak policzyć dochód uzyskany po roku bazowym. W tym roku będą brane dochody za 2014 rok. Dochód roczny mojej rodziny wyniósł 29000 zł. W 2015 nastąpiło uzyskanie dochodu, wiem że bierze się dochód z drugiego miesiąca w którym nastąpiło zatrudnienie i on wynosi 1600zł. Jak policzyć dochód ten uzyskany 29000 +1600=30600 / 12/ przez liczbę członków rodziny? czy jak. Bardzo bym prosiła o odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia - jak policzyć dochód- pomoc
Wpisujesz to jako dochód uzyskany. Zazwyczaj uczelnie mają gotowe formularze w Excelu, gdzie wpisujesz wszystko w tabelki w wyznaczonych miejscach. Nie jako 12 miesięcy, bo nie wybiegasz w przyszłość. Składając podanie w październiku w sytuacji, gdy dochód zaczął być uzyskiwany w styczniu wpisujesz 9 miesięcy. Tak sądzę. Każda uczelnia ma troszkę inne zasady, na początku roku akademickiego dopytaj w dziekanacie jeśli będziesz miała wątpliwości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Przyczajenie
|
stypednia
Czy można na uczelni wziąć stypendium z jakiejś organizacji (fundacji) i zarazem z samej uczelni? Albo czy można brać stypendium socjalne i np. z tyt. niepełnosprawności zarazem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:45.