Idzie wojna - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-20, 10:38   #121
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Dot.: Idzie wojna

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2014-11-20 o 10:40
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 10:38   #122
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ojciec bliskiej kolezanki powiedzial. To ma byc dowod. Hmmmm
Nie dla mnie, bo to nie jest ojciec mojej bliskiej kolezanki, ba, nawet Ciebie nie znam. I dlatego prosze o potwierdzenie tych wiadomosci. Tyle.

Porownuje sie jedna czystke etniczna do drugiej czystki etnicznej.
I nie zawsze wydawanie Zydow bylo spowodowane tym, ze ktos komus przystawil pistolet do glowy, ale bylo spowodowane czysta nienawiscia. Czyms co i dzis trapi dosc wiele osob. Nienawisc do pewnego narodu.
Brzmi znajomo?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-11-20 o 10:39
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 10:43   #123
Konto usunięte

Treść usunięta

Czas edycji: 2014-11-20 o 11:02
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 11:11   #124
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Wiecie co. Az się niedobrze robi jak się czyta niektóre odpowiedzi. Jak można pisać dzicz o jakimkolwiek narodzie?
Bo Ukraińcy z Wołynia byli dziczą, która zaczęła mordować swoich polskich sąsiadów. I nie z wielkich narodowych pobudek, ale z takich czysto materialnych. Wystarczyła jedna zbrojna banda UPA, to i cała wioska szła rżnąć polskich sąsiadów.

Cytat:
Treść usunięta
Ja czytałem, że potrafili zaszywać żywe.

Cytat:
Krwawa Niedziela i takie tam pierdoły, o ktorych nie warto pamiętać, bo my, Polacy, zdaniem większości, powinniśmy zapominać o wszystkim złym, co nas spotkało, jeszcze za to przeprosić i dać na siebie napluć
Najgorsze jest to, że Polacy Krwawą Niedzielę nie kojarzą z Wołyniem. Może trochę z Bydgoszczą, gdzie słusznie rozstrzelano niemieckich dywersantów (na co Niemcy tradycyjnie odpowiedzieli skalą 1 do 100). Moim zdaniem powinno się nachodzić szkoły i na lekcjach historii o tym opowiadać, żeby młodzież wiedziała jakimi katami byli Ukraińcy.

Cytat:
Proszę, ta panująca powszechnie hiperkarykatura tolerancji "Kochajmy wszystkich, szczególnie tych, którzy mają nas w dupie" sprawia, że mi niedobrze.
Kochajmy naszych braci i siostry z Węgier, szanujmy przyjaciół z Serbii i Chorwacji, bo reszta świata ma nas w du*** (USA, Francja, Wielka Brytania), nie lubi (Niemcy, Rosja) czy wręcz nienawidzi (Litwa, Ukraina).

Cytat:
Naród mordowal? Serio? Polacy tez dzicz. Cały naród Żydów wydawał Niemcom za pieniążki
Ty tak serio? Gdyby Polacy masowo wydawali Żydów Niemcom to statystyka nie mówiłaby o 90%, tylko o 99% zamordowanych Żydów polskich.

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
I owszem, jestem za tym, zeby NIE zapominac
Ale to co Ty prezentujesz swoja postawa przyprawia mnie o mdlosci, tyle w tobie tej nienawisci, ze niczym sie nie roznisz od osob, ktore nienawidza np nas, czyli Polakow.
NICZYM sie nie roznisz
Nie wolno mówić o zwyrodnialcach ukraińskich co nigdy się nie rozliczyli ze swoich zbrodni?

Cytat:
Treść usunięta
Waż się ze słowami! To było ludobójstwo, a nie czysta etniczna.

Cytat:
Była wojna, a za ukrywanie Żydów zabijali Ciebie i całą Twoją rodzinę. Byli tacy, co się nie ugięli, udało im się uratować wiele istnień, często jednak ginęli oni, cała ich rodzina oraz ukrywani Żydzi(...)
Daj spokój, Żydzi mają pretensje również o obojętność Polaków wobec ich zagłady.

Cytat:
I żeby była jasność - ja nienawidzę, tak, nienawidzę - jedynie tych Ukraińców, którzy wyznają ideologię banderowską. Jest ich cała masa. Kraj potępiam za to, że nigdy nie wykazali skruchy, nie przeprosili, wręcz mówią, że nas nienawidzą, że cały nasz wschód powinien być ich, że jesteśmy polskimi świniami do likwidacji i czczą banderowców.
Z Ukrainą problem jest taki, że tak naprawdę probanderowski jest zachód Ukrainy (dawne tereny II Rzeczpospolitej), czyli jakieś 15% kraju. Bo Ukraińcy z Kijowa, Charkowa czy Odessy brzydzą się UPA, a w Doniecku możesz dostać nie tylko w twarz za paradowanie z czerwoną-czarną flagą. Najgorsze jest jednak to, że ich okropna ideologia idzie na wschód państwa i jeśli nie będzie ostrej reakcji, to kult bandytów z UPA będzie również w Kijowie i w innych regionach Ukrainy.

W sumie to trochę głupie jest atakowanie wszystkich Ukraińców w związku z banderowcami. Jednak teraz "zachodnia" część Ukrainy zdobyła władzy i widać to po ukłonach wobec UPA ze strony Poroszenki.

Cytat:
Nie będę udawać, że Ukraina to nasi przyjaciele i trzeba im pomagać. Nie chcę im zabierać ziemi, najeżdżać ich, czy się wtrącać. Po prostu nie wyciągnę do nich ręki z powodu żalu.
Od Ukraińców z Kijowa którzy często UPA mają za bandytów i kolaborantów ciężko wymagać przeprosin. Natomiast od tych ze Lwowa to tylko siekiery w plecy można się spodziewać.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 11:12   #125
jerr
BAN stały

Cytat:
Treść usunięta
Czystka etniczna to jest wybór.Albo się wynosisz albo śmierć.To o czym piszesz to ludobójstwo vel.eksterminacja.
jerr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 11:15   #126
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jerr Pokaż wiadomość
Czystka etniczna to jest wybór.Albo się wynosisz albo śmierć.To o czym piszesz to ludobójstwo vel.eksterminacja.
Trochę tak po chłopsku: Czystka etniczna to może być w powiecie. Ludobójstwo było na skalę województwa wołyńskiego. Ukraińcy do tego samego próbowali doprowadzić w Galicji Wschodniej, ale tam mieli pecha, bo było trochę więcej Polaków i w jakiś sposób potrafili się wybronić.
Stary 2014-11-20, 11:19   #127
jerr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Trochę tak po chłopsku: Czystka etniczna to może być w powiecie. Ludobójstwo było na skalę województwa wołyńskiego. Ukraińcy do tego samego próbowali doprowadzić w Galicji Wschodniej, ale tam mieli pecha, bo było trochę więcej Polaków i w jakiś sposób potrafili się wybronić.

A jak będą chcieli wypędzić pół województwa to jak się to bedzie nazywać?
jerr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 11:48   #128
zakonna
Naczelna Nastolatka

Niektórzy tutaj to w bardzo niezdrowy sposób nakręceni. Nienawiść do całego narodu to nie jest zdrowy objaw. W zasadzie byłoby dobrze zastanowić się nad sobą, skąd takie silne nieadekwatne emocje. Mieszkam niemal na granicy z Ukrainą. Znam Ukraińców oraz osoby, które na codzień z nimi pracują, celnicy, straż graniczna. Nic tak absurdalne go jak nienawiść do CAŁEGO NARODU nie powstało w mojej głowie.
Stary 2014-11-20, 12:45   #129
Konto usunięte

Treść usunięta

Czas edycji: 2014-11-20 o 12:47
Stary 2014-11-20, 13:34   #130
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Niektórzy tutaj to w bardzo niezdrowy sposób nakręceni. Nienawiść do całego narodu to nie jest zdrowy objaw. W zasadzie byłoby dobrze zastanowić się nad sobą, skąd takie silne nieadekwatne emocje. Mieszkam niemal na granicy z Ukrainą. Znam Ukraińców oraz osoby, które na codzień z nimi pracują, celnicy, straż graniczna. Nic tak absurdalne go jak nienawiść do CAŁEGO NARODU nie powstało w mojej głowie.
To wyobraź sobie, dlaczego wiele osób stoi po stronie Rosji (tak - tej wrogiej sowiecko-carskiej!) w konflikcie ukraińskim (media o tym nie mówią, bo niby Polacy są solidarni z Ukraińcami)? Ja współczuje mieszkańcom Doniecka i Ługańska i liczę na jak najszybszą aneksję tych miast do Rosji, bo Ukraińcy mogą się nieźle mścić. Rosjanie i Niemcy byli bardzo okrutni, ale wobec wyczynów Ukraińców byli amatorami. Ostatnio wyszły na wierzch fakt o ofiarach cywilnych zwycięskiego pochodu armii ukraińskim w lecie, wyciszono sprawę spalenia żywcem zwolenników separatystów w Odessie.
Stary 2014-11-20, 14:50   #131
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie ma czegoś takiego jak naród okrutny i dziki. A nienawiść do całej nacji to naprawdę jest chore. Niemców tez wszystkich nienawidzicie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-11-20, 14:56   #132
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Nie ma czegoś takiego jak naród okrutny i dziki. A nienawiść do całej nacji to naprawdę jest chore. Niemców tez wszystkich nienawidzicie?
A ktoś pisał o nienawiści do Ukraińców? Dla mnie problemy Ukrainy z Rosjąsą obojętne i nie lubię jak nasza władza oraz media wzywają do popierania Ukraińców, co przeradza się w to, że zaczynam kibicować Władimirowi Putinowi w starciu z kijowską juntą. Jak czytam o finansowaniu ukraińskich studentów w Polsce czy leczeniu ich żołnierzy w naszych szpitalach to prowadzi do tego, od razu to przypomina mi historyczne zaszłości i ich dziadkach/pradziadkach barbarzyńcach, co widłami, kosami i piłami mordowali polskich sąsiadów.

Nikogo nienawidzę, ale niektórych nacji po prostu nie lubię.

Innymi słowy - popieranie separatystów świadczy o nienawiści do Ukraińców?

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2014-11-20 o 15:02
Stary 2014-11-20, 14:56   #133
rousse
BAN stały

Cytat:
Niektórzy tutaj to w bardzo niezdrowy sposób nakręceni. Nienawiść do całego narodu to nie jest zdrowy objaw. W zasadzie byłoby dobrze zastanowić się nad sobą, skąd takie silne nieadekwatne emocje.
Wiesz ja sobie przypomniałam jeszcze z dzieciństwa jak babcia , która pamiętała czasy wojny, a która nawet nie pochodziła z Kresów (przynajmniej nic o tym nie wiem) wypowiadała słowo "Ukrainiec", jak najgorsze przekleństwo, jak coś najgorszego co można powiedzieć o człowieku, ale nie było w tym nienawiści ani pogardy, bo czy można nienawidzić np. diabła? , jakoś ściszała głos, po prostu miała wtedy zgrozę i odrazę w głosie, nie umiem tego opisać. Byłam dzieckiem i nie rozumiałam dlaczego, o co chodzi, i nie pytałam, ale tego tonu nie można było zapomnieć, dopiero jak dorosłam to sobie to przypomniałam i dowiedziałam się co Ukraińcy robili Polakom to zrozumiałam, że babcia też to wiedziała...
Nie masz ani Ty, ani nikt nie mam prawa wypowiadać się w imieniu ofiar że nic się nie stało a już na pewno w ich imieniu przebaczać. Zupełnie też nie rozumiem, z jakimi emocjami według ciebie mielibyśmy do tej sprawy (zbrodni ukraińskich) podejść bez emocji jakby to był film? książka? fikcja?
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 15:01   #134
zakonna
Naczelna Nastolatka

O nienawiści do narodu tu przecież pisały osoby. Ja tego sobie nie wymyśliłam. Takie generalizowanie jest chore. Mój dziadek był wojskowym, dziadkowie przeżyli wojnę i okupację. Historie w szkole miałam. Jakoś nienawiści do sąsiadów nie odczuwam. To bardzo niezdrowe.
Stary 2014-11-20, 15:09   #135
rousse
BAN stały

Cytat:
Historie w szkole miałam. Jakoś nienawiści do sąsiadów nie odczuwam. To bardzo niezdrowe.
Ja też miałam i wiem jak do tego trudnego tematu podchodza nauczyciele i autorzy podreczników (podręczniki są cenzurowane , krwawe ilustracje, treści przemocy są usuwane, "żeby dzieciom nie zwichnąć psychiki") drastyczne szczególy są pomijane a młodzież musi się sama domyślić/doczytać, większość społeczeństwa się jednak nie domyśliła i nei drąży dalej tematu, sądząc po tym jak ludzie kupują to co im sprzedają stronnicze do bólu media (prawdopodobnie finansowane prze ukraińskich oligarchów, bo inngo wytłumaczenia tego nie widzę, a jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze) i łykają propagandę proukrainską.

A jak mowa o neinawiści to w encyklopedii przy tym haśle powinna być fotka Ukraińca, zawsze w ich oczach (czy to pracujacych nielegalnie tu , czy studentów) widziałam tylko pogardę i nienawiść do nas.

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-11-20 o 15:12
Stary 2014-11-20, 15:11   #136
Imperialista
BAN stały

Cytat:
O nienawiści do narodu tu przecież pisały osoby. Ja tego sobie nie wymyśliłam. Takie generalizowanie jest chore. Mój dziadek był wojskowym, dziadkowie przeżyli wojnę i okupację. Historie w szkole miałam. Jakoś nienawiści do sąsiadów nie odczuwam. To bardzo niezdrowe.
W szkole pewnie było na historii pewnie tylko o starciach AK vs UPA na Wołyniu, ale zapewne nie mówiono o wyczynach ukraińskich wieśniaków oraz bandytów z UPA wobec polskiej ludności cywilnej. Ja sam tego nie byłem świadomy dopóki nie zacząłem na własną rękę o tym czytać. A mój ojciec zna relacje naocznych szczęśliwców, którzy uciekli przed banderowskimi widłami i do dzisiaj ma mały żal do siebie, że nie nagrywał ich relacji, bo ludziom głos się załamywał jak opowiadali o tym.

Ogólnie jestem z Pomorza i doskonale znam relacje osób, które pamiętały reakcje swoich niemieckich sąsiadów kiedy Polska przegrała kampanię wrześniową. Dlatego uważam, że mam prawo nie lubić Niemców jako narodu, podobnie jak Ukraińców czy Rosjan. A na pewno ich państw. Ukraińców trochę mi szkoda, bo Ci spod Kijowa w zasadzie nic nam nie zrobili, a Ci co mieszkali po dawnej stronie sowieckiej (Żytomierz, Kamieniec Podolski) wręcz przygarniali uciekających Polaków.

I wstyd mi, że w moim kraju mainstreamowe media atakują na przykład reżysera filmu o rzezi wołyńskiej, że może zepsuć relacje z Ukrainą. O reakcjach samych Ukraińców nie piszę. Ogólnie powinno się jeszcze zrobić film o dzielnych obrońcach Przebraża, którzy wysłali 400 Banderowców do piekła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Przebra%C5%BCa

Edytowane przez Imperialista
Czas edycji: 2014-11-20 o 15:14
Stary 2014-11-20, 15:18   #137
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
I wstyd mi, że w moim kraju mainstreamowe media atakują na przykład reżysera filmu o rzezi wołyńskiej, że może zepsuć relacje z Ukrainą. O reakcjach samych Ukraińców nie piszę. Ogólnie powinno się jeszcze zrobić film o dzielnych obrońcach Przebraża, którzy wysłali 400 Banderowców do piekła:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Obrona_Przebra%C5%BCa
co do filmu to też pewne media atakowały jednego reżysera który nakręcił film o zamordowaniu żydów wzorując się na Jedwabnie, też go obrażano jak i aktorów, a takie filmy jak i ten o Wołyniu powinno się nagrywać i powinno się dzieciaki zabierać na niego tak samo jak zabiera się na Miasto 44 czy skróconą wersję Potopu.
bo tylko dzięki takim filmom dzieciaki mogą się dowiedzieć czegoś więcej i to także bolesnego o sąsiadach czy o pewnych grupach Polaków.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 15:25   #138
Niedopowiedzenia
Zakorzenienie

Cytat:
Naród mordowal? Serio? Polacy tez dzicz. Cały naród Żydów wydawał Niemcom za pieniążki
A mi jest niedobrze jak to czytam. Bo mój pradziadek za chleb,który dał Żydom został rozstrzelany i osierocił trójkę dzieci,z których najstarsza miała 8 lat.
Rodzina go za to szanuje.
Ale szanuje się także jego teściową,która głośno się temu sprzeciwiła,dzięki czemu pozostała część rodziny przeżyła,bo osoba,która o tym doniosła wspomniała o jej sprzeciwie.
Są bohaterowie,którzy ratują obcych ludzi,ale bohaterami są też ci,którzy chronią swoje rodziny.

Nie dbaj o markę ołówka, sprawdź czy jest zatemperowany.

Porozmawiaj z nami o Bułgarii

Od dupy strony, zapraszamy

Edytowane przez Niedopowiedzenia
Czas edycji: 2014-11-20 o 15:28
Niedopowiedzenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 15:26   #139
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
co do filmu to też pewne media atakowały jednego reżysera który nakręcił film o zamordowaniu żydów wzorując się na Jedwabnie, też go obrażano jak i aktorów, a takie filmy jak i ten o Wołyniu powinno się nagrywać i powinno się dzieciaki zabierać na niego tak samo jak zabiera się na Miasto 44 czy skróconą wersję Potopu.
bo tylko dzięki takim filmom dzieciaki mogą się dowiedzieć czegoś więcej i to także bolesnego o sąsiadach czy o pewnych grupach Polaków.
Na razie jednak u nas ...usuwa pomniki ofiar UPA, bo przeszkadzają Ukraińcom.
Stary 2014-11-20, 15:32   #140
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Na razie jednak u nas ...usuwa pomniki ofiar UPA, bo przeszkadzają Ukraińcom.
I to jest kur** skandal, że ustępuje się potomkom zbrodniarzy. Przemyśl demontuje polskie pomniki ofiar, ale jednocześnie sponsoruje odnowienie cmentarza ukraińskiego. Czy tam rządzą jacyś Polacy? Dobrze, że jest tam w miarę silni i "ozdobili" pomnik UPA. Jednak za późno, bo ważniejsze powinno być niedopuszczenie do usuwania polskiego pomnika.
http://w.kki.com.pl/pioinf/przemysl/dzieje/rus/upa.html

Tak swoją drogą w moim ojczystym państwie - w Polsce - usuwa się pomniki polskich ofiar UPA, bo jakiemuś przychlastowi z mniejszości ukraińskiej to się nie podoba, a w podobno wrogiej Ukrainie, Polsce i całej ludzkości ŁUGAŃSKIEJ REPUBLICE LUDOWEJ jest piękny pomnik:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_...81uga%C5%84sku

Teraz chyba wiecie po czyjej należy być stronie?
Stary 2014-11-20, 15:41   #141
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja mieszkam w Przemyślu. Owszem
Mamy polaków we władzach lokalnych
Stary 2014-11-20, 15:46   #142
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Strach pomyśleć na kogo głosujecie jak po donosie jakiegoś ukraińskiego obszczymura likwidują u was pomniki ofiar UPA. Było to dokładnie w maju tego roku.
Stary 2014-11-20, 15:51   #143
rousse
BAN stały

Cytat:
Strach pomyśleć na kogo głosujecie jak po donosie jakiegoś ukraińskiego obszczymura likwidują u was pomniki ofiar UPA. Było to dokładnie w maju tego roku.
Też się zastanawiam, co mieli w głowach ci ludzie co dali na to zgodę. I czy cokolwiek mieli. Przerasta mnie to. Zbeszcześcili pamięć ofiar, jakie mają na to usprawiedliwienie?
Stary 2014-11-20, 15:58   #144
Imperialista
BAN stały

http://yelita.pl/artykuly/art/lista-...rzeciwiajacych

Lista polskich gwiazd które sprzeciwiły się budowie pomnika ofiar UPA-OUN w Warszawie:
- Marek Borowski – komunista z PZPR, socjalista z SLD, SdRP (bratanek Bermana)
- Agnieszka Holland – znana Pani reżyser
- Zbigniew Janas – słynny opozycjonista
- Tadeusz Mazowiecki - pierwszy premier III Rzeczypospolitej
- gen. bryg. Zbigniew Ścibor-Rylski (ten co zawsze przemawia, były agent SB)
- Andrzej Wajda - znany Pan reżyser

Dlaczego tym osobom przeszkadza pomnik ofiar UPA?

Cytat:
Też się zastanawiam, co mieli w głowach ci ludzie co dali na to zgodę. I czy cokolwiek mieli. Przerasta mnie to. Zbeszcześcili pamięć ofiar, jakie mają na to usprawiedliwienie?
Ja osobiście dziwię się, że nikt o tym się nie dowiedział, bo należało zebrać "chłopaków" i nie dopuścić do profanacji pomnika.
Stary 2014-11-20, 16:11   #145
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

To jako mieszkanaka miasta masz jakies wiadomosci na temat tego czy zdemontzowano caly pomnik czy tylko jego czesc?
I jak to jest z ta rzezba dzieci na pomniku, czy to faktycznie rzezba na wzor zdjecia pochodzacego jeszcze z czasow przedwojennych?

Stary 2014-11-20, 16:23   #146
Imperialista
BAN stały

Cytat:
To jako mieszkanaka miasta masz jakies wiadomosci na temat tego czy zdemontzowano caly pomnik czy tylko jego czesc?
I jak to jest z ta rzezba dzieci na pomniku, czy to faktycznie rzezba na wzor zdjecia pochodzacego jeszcze z czasow przedwojennych?
Dokładnie poszło o rzeźbę z pomnika. Rzeczywiście była ona na wzór zdjęcia zamordowanych dzieci przez ich matkę, ale ponieważ UPA tak samo mordowała polskie dzieci (bodajże "polskie orzełki"), więc nie wiem o co była awantura. Aczkolwiek potwierdzam, że często krąży zdjęcie które nie przedstawia dzieła UPA.

Tak swoją drogą co robią narodowcy w Przemyślu? Podobno jest tyle nielegalnych pomników UPA do zniszczenia.
Stary 2014-11-20, 16:36   #147
rousse
BAN stały

Cytat:
Owszem
Cytat:
na polecenie wiceprezydenta Przemyśla Dariusza Iwaneczko ten element został zdemontowany
Nazwisko raczej nie typowo polskie , trochę brzmi jak Poroszenko, Tymoszenko...

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Cytat:
Dokładnie poszło o rzeźbę z pomnika. Rzeczywiście była ona na wzór zdjęcia zamordowanych dzieci przez ich matkę, ale ponieważ UPA tak samo mordowała polskie dzieci (bodajże "polskie orzełki"), więc nie wiem o co była awantura. Aczkolwiek potwierdzam, że często krąży zdjęcie które nie przedstawia dzieła UPA.

Tak swoją drogą co robią narodowcy w Przemyślu? Podobno jest tyle nielegalnych pomników UPA do zniszczenia.
Już nie o to chodzi, czym się inspirował artysta, bo pomnik przedstawiał prawdę historyczną o UPA i to we w miarę łagodnej formie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-11-20, 16:37   #148
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

Czyli nie demontaz pomnika ale tylko jego czesci
Poza tym czesci, ktora, historcznie prawdziwa, ale oparta na zdjeciu przedstawiajacym dzieci zamordowane przez swoja matke, czyli nie majaca nic wspolnego z mordami upa.

Sama popieralabym demontaz tej czesci, zeby nikt nie zarzucal nam zaklamywania i opierania sie na "mitach".
Decyzje popieram. Zwolennikom upa wytracono bron z reki, zamiast sie burzyc pomyslcie troche.

Cytat:
Nazwisko raczej nie typowo polskie , trochę brzmi jak Poroszenko, Tymoszenko...
To juz po prostu przechodzi wszelkie pojecie

Stary 2014-11-20, 16:41   #149
rousse
BAN stały

Cytat:

Sama popieralabym demontaz tej czesci, zeby nikt nie zarzucal nam zaklamywania i opierania sie na "mitach".
To to co Ty piszesz przekracza wszelkie pojęcie To nie są mity tylko udokumentowane fakty i zeznania ofiar, to była jedna z tortur i to łagodniejsza. Bądźmy wiec dokładni historycznie i ustawmy pomnik niemowlęcia przecinanego żywcem piłą, lub kobiety z kotem zaszytym w brzuchu? Co ty na to?
Stary 2014-11-20, 16:45   #150
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Poza tym czesci, ktora, historcznie prawdziwa, ale oparta na zdjeciu przedstawiajacym dzieci zamordowane przez swoja matke, czyli nie majaca nic wspolnego z mordami upa.
A gdyby zmieniono stylizację to byłoby OK? Przecież ukraińcy przybijali dzieci do drzew i nazywały polskimi orzełkami. Pewnie gryzło ich to, że polska młodzież pogoniła Ukraińców ze Lwowa.

Cytat:
Decyzje popieram. Zwolennikom upa wytracono bron z reki, zamiast sie burzyc pomyslcie troche.
Wiesz, że rzeźba stała ponad 10 lat? Obecnie modne wśród samorządowców są "przyjaciele zagraniczni". A przecież Przemyśl było miastem, które miało bogatą historię w walce z Ukraińcami i ustępuję jakiemuś byłemu bandycie z mniejszości ukraińskiej, który jest kombatantem UPA.

Cytat:
To juz po prostu przechodzi wszelkie pojecie
Dlaczego? Spolonizowani Rusini często mieli końcówkę nazwiska -icz, a nie -ko. Poza tym to jest przerażające, że jakaś ukraińska mniejszość dyktuje nam, co mamy mieć na pomnikach!

Brawa dla chłopaków, co dobierają się do pomników UPA w Polsce!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości