Pierwsza wizyta - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-15, 15:14   #121
_ema_
Zakorzenienie

Dot.: Pierwsza wizyta

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Autorka, mogła być najzwyczajniej w świecie bardzo zestresowana całą tą sytuacją, sparaliżowało ją i dlatego bez słowa sprzeciwu rozebrała się przy matce. Później, kiedy emocje opadły, zaczęła to wszystko analizować.
Podobne emocje wystąpią, kiedy ktoś, ot, zgwałci ją analnie, oralnie czy w inny sposób wymyślnie przymusi do czynności niechcianej.

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Nie mogę czytać tego wątku. Od kiedy uprawianie seksu likwiduje prawo do intymności, prywatności i poszanowania jako pacjenta i jednostkę ludzka.
Jesli chodzi o mnie - napisałam, że zachowanie matki było patologiczne. Nie zmienia to faktu, że autorka za seks brac się nie powinna.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 15:15   #122
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ale wątek nie jest o tym czy ma seks uprawiać czy nie. Niektóre posty mnie przerażają.
Stary 2015-04-15, 15:18   #123
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Nie mogę czytać tego wątku. Od kiedy uprawianie seksu likwiduje prawo do intymności, prywatności i poszanowania jako pacjenta i jednostkę ludzka.
zgadzam się, jak od dawna jestem na wizażu to dawno nie czytałam tak szokujących mnie wypowiedzi. Przerażające jest to, że kobiety tak podchodzą do innych kobiet/dziewczyn. A już teksty o tym jak to by rodzice wyrzucili z domu czy odcięli od wszystkiego bo nastolatka seks uprawia... masakra.

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
Podobne emocje wystąpią, kiedy ktoś, ot, zgwałci ją analnie, oralnie czy w inny sposób wymyślnie przymusi do czynności niechcianej.

gwałt ze swojej definicji ma miejsce pomimo protestu także nie wiem co ma tu do rzeczy umiejetnosc wyrażania takowego.
201803300917 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 15:20   #124
Jazgotek
Rozeznanie

Cytat:

Intymność i prywatność w domu rodziców? Gdy ci najwyraźniej w tym domu przebywali? Hm.

68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56 - 55
Jazgotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 15:21   #125
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadza się, ale u każdego z nas mogą wystąpić takie emocję, tego już raczej nikt nie przewidzi.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 15:24   #126
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Jazgotek Pokaż wiadomość
Intymność i prywatność w domu rodziców? Gdy ci najwyraźniej w tym domu przebywali? Hm.
tylko, że jako ten temat w wątku się w ogóle nie pojawił. bo też uważam, że rodzice mogli mieć pretensję o seks w ich domu pod ich obecność i uzasadnione by było jakby powiedzieli autorce, że sobie tego nie życzą. Ale ma się to nijak to odzierania autorki z prywatności i intymności u lekarza.
Stary 2015-04-15, 15:27   #127
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maconha89 Pokaż wiadomość
gwałt ze swojej definicji ma miejsce pomimo protestu także nie wiem co ma tu do rzeczy umiejetnosc wyrażania takowego.
To mało relacji z gwałtu jeszcze przeczytałaś.

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Zgadza się, ale u każdego z nas mogą wystąpić takie emocję, tego już raczej nikt nie przewidzi.
Ale większe szanse na doprowadzenie do nieszczęścia ma 15 latka niż 30 latka. Mało, która dojrzala kobieta zgodzi się na czynność obrzydzającą/upokarzającą mimo niechęci. Jak można zobaczyć na wizażu, nastolatkom idzie to znacznie łatwiej. I póki nastolatka nie ma wypracowanej jako takiej świadomości tego kiedy i co chce, i na co powinna się godzić - póty, w mojej opinii, matka powinna kontrolować sytuację. A nastolatka nie powinna brać się za pewne rzeczy, które realnie mogą rzutować na jej przyszłość i stan psychiczny - jak seks, robienie tatuaży, operacje plastyczne, porzucanie edukacji itd.

Edytowane przez _ema_
Czas edycji: 2015-04-15 o 15:29

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-15, 15:28   #128
Lunola
Raczkowanie

Moim zdaniem Autorka sama pozbawiła się tej prywatności. Jej mama mogła zostać i to wykorzystała, gdyby Autorka trochę pomyślała, że jest niepełnoletnia to by znalazła odpowiednie przepisy i wtedy powiedziała mamie, że ma ona prawo do tego by prosić ją aby wyszła. Jej mama nie musiała tego wiedzieć bo to nie było w jej interesie. Nie widzę więc powodu do tego aby robić z tego taką aferę bo Autorka sama nie zainteresowała się swoimi prawami.
Stary 2015-04-15, 15:29   #129
zakonna
Naczelna Nastolatka

Po pierwsze. Głównym aspektem jest wizyta u ginekologa i brak intymności q gabinecie. Po drugie. Owszem. Nawet w domu rodziców czy zupełnie cudzym KAŻDY ma prawo do intymności j prywatności.
Stary 2015-04-15, 15:31   #130
spaghettii
Wtajemniczenie

Nie wiemy czy rodzice byli w tym czasie w domu. Moze jej mama wczesniej wrocila i zastala ich wlasnie w takiej sutuacji. Zreszta i tak nawet we wlasnym pokoju ma sie prawo do prywatnosci.

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 15:34   #131
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Wyobraź sobie, że każdy człowiek ma do tego prawo.
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-15, 15:37   #132
Jazgotek
Rozeznanie

Cytat:
Po pierwsze. Głównym aspektem jest wizyta u ginekologa i brak intymności q gabinecie. Po drugie. Owszem. Nawet w domu rodziców czy zupełnie cudzym KAŻDY ma prawo do intymności j prywatności.
Cytat:
Napisane przez spaghettii Pokaż wiadomość
Nie wiemy czy rodzice byli w tym czasie w domu. Moze jej mama wczesniej wrocila i zastala ich wlasnie w takiej sutuacji. Zreszta i tak nawet we wlasnym pokoju ma sie prawo do prywatnosci.

Dla mnie to jest niewyobrażalne.

Stary 2015-04-15, 15:41   #133
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Dla mnie to jest niewyobrażalne.
Co konkretnie?
Stary 2015-04-15, 15:42   #134
zakonna
Naczelna Nastolatka

Co jest niewyobrazalne? To że dziecko nie jest własnością rodziców tylko autonomiczna jednostka?
Stary 2015-04-15, 15:46   #135
201803300917
Konto usunięte

Cytat:

Ale większe szanse na doprowadzenie do nieszczęścia ma 15 latka niż 30 latka. Mało, która dojrzala kobieta zgodzi się na czynność obrzydzającą/upokarzającą mimo niechęci. Jak można zobaczyć na wizażu, nastolatkom idzie to znacznie łatwiej. I póki nastolatka nie ma wypracowanej jako takiej świadomości tego kiedy i co chce, i na co powinna się godzić - póty, w mojej opinii, matka powinna kontrolować sytuację. A nastolatka nie powinna brać się za pewne rzeczy, które realnie mogą rzutować na jej przyszłość i stan psychiczny - jak seks, robienie tatuaży, operacje plastyczne, porzucanie edukacji itd.
nie, nie mało i wiem, że gwałty są rożne ale na boga na prawdę wydaje mi się, że to rozważania idą trochę za daleko i że stwierdzenie, że skoro dziewczyna nie zaprotestowała ostrzej ( bo raz przecież to zrobiła a mama się zupełnie nie przejęła, tylko zareagowała agresją) to znaczy, że zgodzi się na każdą seksualna propozycji pomimo jej nieakceptowania jest zbyt daleko posunięta psychoanalizą i ma się nijak do tematu wątku.
A co do tego czy powinna uprawiać seks- uważam, że to jest tylko i wyłącznie jej decyzja i tylko ona ma prawo decydować o swoim życiu seksualnym. Niemniej naprawdę seks w tym wieku nie musi być równoznaczny z ciążą, chorobami, rozwiązłością czy jakimś problemami w przyszłosci. Zreszta pytalam o to już wcześniej: jak Twoim zdaniem rodzice mogą " zabronić" dziecku tego seksu?

---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Co jest niewyobrazalne? To że dziecko nie jest własnością rodziców tylko autonomiczna jednostka?
no jasne. Chyba, że sie w 100% samodzielnie utrzymuje. wtedy może łaskawie o sobie decydować. Mój ulubiony wizażowy argument. Ale to oczywiście nie ma nijak związku z przemocą ekonomiczną

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2015-04-15 o 15:47
Stary 2015-04-15, 15:47   #136
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
n Zreszta pytalam o to już wcześniej: jak Twoim zdaniem rodzice mogą " zabronić" dziecku tego seksu?
Zabronić nie mogą. Ale Twoja logika [i autorki] wymaga od nich, żeby po wejściu w trakcie stosunku nastoletniej córki matka przykryła ją szczelniej kołderką, przeprosiła za zamieszanie i nigdy więcej nie wtrącała się do seksualności wolnej kobiety jaką jest jej dorosła córka
Stary 2015-04-15, 15:49   #137
201803300917
Konto usunięte

Cytat:
Zabronić nie mogą. Ale Twoja logika [i autorki] wymaga od nich, żeby po wejściu w trakcie stosunku nastoletniej córki matka przykryła ją szczelniej kołderką, przeprosiła za zamieszanie i nigdy więcej nie wtrącała się do seksualności wolnej kobiety jaką jest jej dorosła córka
Nie wiem skąd ten wniosek, parę postów temu napisałam, że rodzice mieli prawo mieć pretensje o uprawianie seksu pod ich obecnośc w domu i , że uzasadnione by było jakby powiedziała, że tego sobie nie życzą bo w tym momencie dotyka to także ich prywatności, nie tylko jej
nie twierdze, że rodzic też nie może się " wtrącać". Czym innym jest rozmowa o antykoncepcji oraz emocjonalnych i zdrowotnych aspektach seksualności a czym innym kontrolowanie, pretensje i zawstydzanie autorki.
Nie wmawiaj mi tez proszę, że pisałam o jej dorosłości. Pisałam o różnicy między dzieckiem a nastolatka/osobą w okresie dojrzewania.

Edytowane przez 201803300917
Czas edycji: 2015-04-15 o 15:54
Stary 2015-04-15, 15:53   #138
Jazgotek
Rozeznanie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Co konkretnie?

Uprawiania seksu w domu rodziców, prawdopodobnie z nimi za ścianą lub mogącymi w każdej chwili przyjść. Nie chodzi o to, że seksu ma nie uprawiać, jak chce to niech się bzyka na potęgę, ja tylko osobiście nie wyobrażam sobie robić tego w ich domu. Pokój, który mi dali służył mi za miejsce do odpoczynku i nauki, koniec, kropka.

Dom rodziców to dom rodziców, ich własność i ich zasady, a ja do 18. roku życia prawnie pod nich podlegam. Oni za mnie odpowiadali i mnie utrzymywali. Jeśli chciałabym stwarzać sobie swoją własną intymność, prywatność i swoje własne reguły to pod swoim dachem, za pomocą własnych pieniędzy.

Ja po prostu szanowałam wtedy własnych rodziców i ich zasady, ponieważ wiem czym się kierowali. Nie piłam przy nich piwa w wieku 16 lat, nie paliłam przy nich papierosów, więc seksu też nie uprawiałam.

Stary 2015-04-15, 15:56   #139
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Uprawiania seksu w domu rodziców, prawdopodobnie z nimi za ścianą lub mogącymi w każdej chwili przyjść. Nie chodzi o to, że seksu ma nie uprawiać, jak chce to niech się bzyka na potęgę, ja tylko osobiście nie wyobrażam sobie robić tego w ich domu. Pokój, który mi dali służył mi za miejsce do odpoczynku i nauki, koniec, kropka.

Dom rodziców to dom rodziców, ich własność i ich zasady, a ja do 18. roku życia prawnie pod nich podlegam. Oni za mnie odpowiadali i mnie utrzymywali. Jeśli chciałabym stwarzać sobie swoją własną intymność, prywatność i swoje własne reguły to pod swoim dachem, za pomocą własnych pieniędzy.

Ja po prostu szanowałam wtedy własnych rodziców i ich zasady, ponieważ wiem czym się kierowali. Nie piłam przy nich piwa w wieku 16 lat, nie paliłam przy nich papierosów, więc seksu też nie uprawiałam.
No ale zrozum. TO SĄ DWIE OSOBNE SPRAWY. Nic nie tłumaczy tego, co stało się u ginekologa. Ty natomiast próbujesz obarczyć autorkę winą za tę konkretną sytuację.

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-04-15 o 15:57

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-15, 15:59   #140
klauduchcha
BAN stały

Cytat:

Współczuje. Rozumiem że nie mając intymności w domu rodziców a także w swoim pokoju to nigdy się nie masturbowałaś? Jak brałaś kąpiel to drzwi też na klucz nie zamykałaś? Bo wiesz to dom rodziców ICH i oni rządzą co robisz w ich lokum.
klauduchcha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 16:03   #141
Jazgotek
Rozeznanie

Cytat:
No ale zrozum. TO SĄ DWIE OSOBNE SPRAWY. Nic nie tłumaczy tego, co stało się u ginekologa. Ty natomiast próbujesz obarczyć autorkę winą za tę konkretną sytuację.
Ale nie drzyj się na mnie.

Wiem czego dotyczy ten post, odniosłam się do tego wcześniej, uznałam to tylko za trochę zabawne mówić o intymności i prywatności w takiej sytuacji i chyba mam prawo wypowiedzieć się również na ten temat, prawda?

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Cytat:
Napisane przez klauduchcha Pokaż wiadomość
Współczuje. Rozumiem że nie mając intymności w domu rodziców a także w swoim pokoju to nigdy się nie masturbowałaś? Jak brałaś kąpiel to drzwi też na klucz nie zamykałaś? Bo wiesz to dom rodziców ICH i oni rządzą co robisz w ich lokum.
Ale kojarzysz, że jest różnica między kąpielą, a seksem, nie?

Poza tym nie napisałam, że nie miałam "prywatności" w domu. Miałam właśnie bardzo dużo i z szacunku do moich rodziców nie robiłam takich numerów, bo uważałam to za niedojrzałe.

Stary 2015-04-15, 16:06   #142
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Ale nie drzyj się na mnie.

Wiem czego dotyczy ten post, odniosłam się do tego wcześniej, uznałam to tylko za trochę zabawne mówić o intymności i prywatności w takiej sytuacji i chyba mam prawo wypowiedzieć się również na ten temat, prawda?

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Ale kojarzysz, że jest różnica między kąpielą, a seksem, nie?

Poza tym nie napisałam, że nie miałam "prywatności" w domu. Miałam właśnie bardzo dużo i z szacunku do moich rodziców nie robiłam takich numerów, bo uważałam to za niedojrzałe.
Nie drę się. Nie unoszę się. Spokojnie.
Tego właśnie nie rozumiem. "Uprawia seks, jak może wstydzić się pokazywać krocze własnej matce i jak może być zażenowana jej uczestnictwem w badaniu" . Nie, w tym momencie nie jest ważne, gdzie ten seks uprawia. Bardzo możliwe, że nie miała bladego pojęcia, że matka może wrócić do domu. Poza tym, co to ma za znaczenie? Nie chciała, by matka uczestniczyła w badaniu. Po prostu.
Ponadto uważasz, że takie zachowanie matki:
Cytat:
Skisłam XD
Została by uświadomić Autorce, że nie dorosła jeszcze nawet do pójścia samej do ginekologa, ale uważa, że seks jest dla niej
jest właściwe. Nie mogę się do tego nie ustosunkować.

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2015-04-15 o 16:12
Stary 2015-04-15, 16:12   #143
Jazgotek
Rozeznanie

Cytat:
Nie drę się. Nie unoszę się. Spokojnie.
Tego właśnie nie rozumiem. "Uprawia seks, jak może wstydzić się pokazywać krocze własnej matce i jak może być zażenowana jej uczestnictwem w badaniu" .
Być może mi to umknęło, ale Autorka chyba nie napisała, że jej matka stała tuż obok ginekologa i zupełnie jak on nachylała się i zaglądała w jej krocze?
Matka miała prawo zostać to skorzystała z tego prawa, trudno. Czyja to jest wina, że Autorka nie jest jeszcze na tyle dorosła, żeby samej móc iść do ginekologa?

Stary 2015-04-15, 16:15   #144
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Być może mi to umknęło, ale Autorka chyba nie napisała, że jej matka stała tuż obok ginekologa i zupełnie jak on nachylała się i zaglądała w jej krocze?
Matka miała prawo zostać to skorzystała z tego prawa, trudno. Czyja to jest wina, że Autorka nie jest jeszcze na tyle dorosła, żeby samej móc iść do ginekologa?
Wyżej napisałam - uważasz, że właściwe jest, aby matka przyglądała się badaniu po to, żeby uświadomić córce, że jest jeszcze gówniarą i branie się za seks było nieodpowiedzialne. Mnie się to nie mieści w głowie.
Czyja wina? Cóż to za pytanie? Po co zadane? Odpowiedź brzmi - niczyja.
Stary 2015-04-15, 16:15   #145
201803300917
Konto usunięte

też się właśnie zastanawiałam jak się ma do masturbacja do podejścia pt. " rodzice dali mi pokój do nauki i odpoczynku wiec z szacunku do nich nie uprawiam tam seksu" ? też w domu nie wolno? spójrzmy prawdzie w oczy większość osób nie uprawiających seksu w domu rodzinnym, nie robi tego bo nie chcą być przyłapani co zawstydzi obie strony. jakoś przy wolnej chacie skrupuły znikają
Cytat:
Oni za mnie odpowiadali i mnie utrzymywali. Jeśli chciałabym stwarzać sobie swoją własną intymność, prywatność i swoje własne reguły to pod swoim dachem, za pomocą własnych pieniędzy.

.
Bardzo sie ciesze, że moi rodzice nigdy nie uzależniali mojego prawa do intywności, prywatności i własnych poglądów od pieniędzy.
Stary 2015-04-15, 16:22   #146
ankaankaankaanka
BAN stały

Cytat:
Dziewczna nie powie własnej matce 'wyjdź z gabinetu', uważasz, że jest na tyle pewne siebie, swoich praw i godności, że odmówi czegokolwiek chłopakowi, do którego ma słabość?
Bez przesady, umiem powiedzieć nie chłopakowi, ale z chłopakiem jestem na równi, a mama to mama, ona mnie utrzymuje, ona daje mi kieszonkowe, i nie tak łatwo odmówić.
Jak się jej postawie, to co najmniej odetnie mnie od kasy, a z chłopakiem to inna sytuacja.
Zaprotestowałam, a ona dalej swoje, to miałam się wykłócać przy lekarzu? Zachowałam się kulturalnie i dopiero w domu powiedziałam co o tym myślę.

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Siedziała bokiem na krześle, wiec jak spojrzała wzrokiem to wszystko widziała.

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Byłam sama w domu, mama wróciła i spytała ( moje imię) jesteś? I zajrzała do mojego pokoju, tak to wyglądało.
Nie wiedziała czy jestem wiec nawet nie zapukała do pokoju.
ankaankaankaanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 16:24   #147
Merys
Zakorzenienie

Cytat:

A tutaj bym spekulowała, jest bardzo dużo dorosłych kobiet, które są w toksycznych związkach, są gwałcone, bite i poniżane. W dużej mierze jest to wina rodziców, bo one same pochodzą z patologii. Dlatego uważam, że rozmowa, jest tutaj kluczem, nie zakazy, obserwację, to nic nie da. Dziecko, powinno mieć poczucie bezpieczeństwa, żeby w razie problemu mogło się zwrócić do rodzica. Dziewczyna, od małego powinna wiedzieć, że jest kimś ważnym i wartościowym, uczyć się asertywności i nie bać się odmówić, żeby w przyszłości łatwiej jej było żyć między ludźmi. I żeby potrafiła wybrać sobie fajnego partnera. Tylko o takim modelu rodziny można sobie pomarzyć, patrząc na to co się wokół dzieje. Nawet tutaj, niektóre komentujące dziewczyny dają jej do zrozumienia, że jest kimś gorszym, bo zaczęła tak wcześnie uprawiać seks.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-15, 16:25   #148
Jazgotek
Rozeznanie

Cytat:
Wyżej napisałam - uważasz, że właściwe jest, aby matka przyglądała się badaniu po to, żeby uświadomić córce, że jest jeszcze gówniarą i branie się za seks było nieodpowiedzialne. Mnie się to nie mieści w głowie.
Czyja wina? Cóż to za pytanie? Po co zadane? Odpowiedź brzmi - niczyja.
Gdyby ta córka zaszła w ciążę to nie byłaby nawet na tyle dorosła by móc iść do pracy, by to dziecko w ogóle utrzymać. Uważam, że matka tej dziewczyny zachowała się bardzo w porządku godząc się z tym, że skoro młoda już zaczęła, to nie skończy i lepiej po prostu upewnić się, że nie zaciąży. Problem leży w tym, że ta młoda po prostu nie zdaje sobie w ogóle z tego sprawy, zachowuje się jakby jej mama przeczytała pamiętnik.

Wydaje mi się, że to że została na tym badaniu jest formą pokazania jej, że bez niej nie da sobie z niczym rady i mogłaby przestać tak wojować, bo do dorosłości jej tak naprawdę daleko, bo Autorka uważa, że jest co najmniej tak samo dorosła i samodzielna jak jej matka. Zauważ, że do Autorki i tak nic nie dociera, matka pewnie uznała, że w ten sposób ją wychowa - bo tak, 15. latkę da się jeszcze wychować. A przynajmniej powinno się reagować na błędy które popełnia, żeby potem nie było "a gdzie byli jej rodzice, blebleblebleble".

Cytat:
też się właśnie zastanawiałam jak się ma do masturbacja do podejścia pt. " rodzice dali mi pokój do nauki i odpoczynku wiec z szacunku do nich nie uprawiam tam seksu" ? też w domu nie wolno? spójrzmy prawdzie w oczy większość osób nie uprawiających seksu w domu rodzinnym, nie robi tego bo nie chcą być przyłapani co zawstydzi obie strony. jakoś przy wolnej chacie skrupuły znikają

Bardzo sie ciesze, że moi rodzice nigdy nie uzależniali mojego prawa do intywności, prywatności i własnych poglądów od pieniędzy.
Po pierwsze - "Większość", słowo kluczowe.

Po drugie - Good for you. I co w związku z tym?

Może niedługo rodzice będą złymi rodzicami, bo przestrzegają prawa i dalej czują się odpowiedzialni za niepełnoletnie dziecko? Albo będą złymi rodzicami, bo nie pozwalają na wszystko nastolatkom?

Edytowane przez Jazgotek
Czas edycji: 2015-04-15 o 16:28
Stary 2015-04-15, 16:28   #149
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Gdyby ta córka zaszła w ciążę to nie byłaby nawet na tyle dorosła by móc iść do pracy, by to dziecko w ogóle utrzymać. Uważam, że matka tej dziewczyny zachowała się bardzo w porządku godząc się z tym, że skoro młoda już zaczęła, to nie skończy i lepiej po prostu upewnić się, że nie zaciąży. Problem leży w tym, że ta młoda po prostu nie zdaje sobie w ogóle z tego sprawy, zachowuje się jakby jej mama przeczytała pamiętnik.

Wydaje mi się, że to że została na tym badaniu jest formą pokazania jej, że bez niej nie da sobie z niczym rady i mogłaby przestać tak wojować, bo do dorosłości jej tak naprawdę daleko, bo Autorka uważa, że jest co najmniej tak samo dorosła i samodzielna jak jej matka. Zauważ, że do Autorki i tak nic nie dociera, matka pewnie uznała, że w ten sposób ją wychowa - bo tak, 15. latkę da się jeszcze wychować. A przynajmniej powinno się reagować na błędy które popełnia, żeby potem nie było "a gdzie byli jej rodzice, blebleblebleble".

Po pierwsze - "Większość", słowo kluczowe.

Po drugie - Good for you. I co w związku z tym?
Nie zauważyłam. Wybacz, ale wyciągasz wnioski znikąd, trudno w ten sposób dyskutować.
Stary 2015-04-15, 16:30   #150
Jazgotek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ankaankaankaanka Pokaż wiadomość
Bez przesady, umiem powiedzieć nie chłopakowi, ale z chłopakiem jestem na równi, a mama to mama, ona mnie utrzymuje, ona daje mi kieszonkowe, i nie tak łatwo odmówić.
Jak się jej postawie, to co najmniej odetnie mnie od kasy, a z chłopakiem to inna sytuacja.
Zaprotestowałam, a ona dalej swoje, to miałam się wykłócać przy lekarzu? Zachowałam się kulturalnie i dopiero w domu powiedziałam co o tym myślę.

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Siedziała bokiem na krześle, wiec jak spojrzała wzrokiem to wszystko widziała.

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:19 ----------

Byłam sama w domu, mama wróciła i spytała ( moje imię) jesteś? I zajrzała do mojego pokoju, tak to wyglądało.
Nie wiedziała czy jestem wiec nawet nie zapukała do pokoju.
1) A przyłapałaś ją na patrzeniu?
2) Trzeba się było odezwać. Może myślała, że śpisz, a chciała wiedzieć czy jesteś w domu?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości