chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-27, 06:22   #121
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: chciałabym mieć dziecko, ale nie mam gdzie mieszkać

z własnego doświadczenia :

dziecko do roku -koszty minimalne przy zdrowym dziecku i kp (inna rzecz,że kupiłam sporo dupereli,które do niczego się nie przydały)
dziecko chodzące -buty !!! ,ceny jak dla dorosłych ,a para starcza na parę m-cy,ciuszki szybciej zużywane ,przy powrocie do pracy trzeba doliczyć koszt niani lub żłobka (zależnie od miejsca zamieszkania od ok 350 zł ,niania ok 1.000 )
jeśli żłobek -choroby,jesli choroby ,leki.
Dziecko przedszkolne - koszt przedszkola ,wycieczek,teatrzyków,but y !!! ,ubrania,zabawki.
Do tego trzeba doliczyć od ok 12 m-ca to,że dziecko je więcej niż mleko i powinno to być dobre jakościowo jedzenie (nie koniecznie najdroższe,ale nie oszukujmy się, za 2 zł dobrego chleba się nie kupi). Potrzeby dziecka też rosną, dla niemowlaka wystarczy grzechotka,3-latek potrzebuje kredek,bloków,ciastoliny, farb,klocków ,nie wspomnę już o zabawkach,które chce 'bo koledzy mają'.Nie chciałabym musieć odmawiać każdej zabawki,loda na mieście.Weekend,czas wolny,wakacje....każde wyjście kosztuje.
Nie widzę opcji,żeby przeżyć z dzieckiem za 1500 zł /mc ,czy to w Wa-wie, czy w małym mieście. Da sie,tylko jeśli ktoś świadomie decyduje się na dziecko chyba chce dla niego lepiej niż tylko 'jakoś to będzie',ja chcę,żeby moje dziecko żyło ,a nie tylko jakoś przetrwało.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 06:29   #122
CDN2015
Rozeznanie

Wiele osób myśli, że mieszkania w kamienicach są złe. Pewnie mają swoje wady lecz także zalety .Są stosunkowo tanie, wysokie co daje ogromne pole do popisu jeśli chodzi o aranżacje wnętrz -antresole.Każde mieszkanie można samemu zaprojektować i zrobić. Tak samo z dzieckiem kreatywny rodzic sam zrobi zabawkę niż ją kupi.Dziecko do 5-7 roku życia nie potrzebuje mega drogich zabawek. Pewnie można dziecku w wieku 3 lat kupić tablet albo nawet laptopa. Kupić samochodzik Bmw tylko to nie zastąpi samodzielnej zabawy z dzieckiem , a dla niego najlepszą zabawą jest zabawa z rodzicami.Przykład taniego zamieszkania oraz inne porady można zobaczyć na [ciach]

Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Czas edycji: 2015-05-01 o 14:21
CDN2015 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 06:58   #123
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez CDN2015 Pokaż wiadomość
Wiele osób myśli, że mieszkania w kamienicach są złe. Pewnie mają swoje wady lecz także zalety .Są stosunkowo tanie, wysokie co daje ogromne pole do popisu jeśli chodzi o aranżacje wnętrz -antresole.Każde mieszkanie można samemu zaprojektować i zrobić. Tak samo z dzieckiem kreatywny rodzic sam zrobi zabawkę niż ją kupi.Dziecko do 5-7 roku życia nie potrzebuje mega drogich zabawek. Pewnie można dziecku w wieku 3 lat kupić tablet albo nawet laptopa. Kupić samochodzik Bmw tylko to nie zastąpi samodzielnej zabawy z dzieckiem , a dla niego najlepszą zabawą jest zabawa z rodzicami.Przykład taniego zamieszkania oraz inne porady można zobaczyć na <ciach>

powiedz dziecku ,które marzy o lodziarni ciastoliny,że zrobisz mu ją sama albo książeczkę o Franklinie sama napiszesz nikt nie mówi o tabletach

a reklamę zgłaszam

Czas edycji: 2015-05-03 o 20:57
Stary 2015-04-27, 07:08   #124
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
powiedz dziecku ,które marzy o lodziarni ciastoliny,że zrobisz mu ją sama albo książeczkę o Franklinie sama napiszesz nikt nie mówi o tabletach

a reklamę zgłaszam
Dziecko możesz wychowywać i traktować jak zabawkę lub dawać mu serce. Kupować mu ciastka i czekoladę lub jabłka i gruszki. Jak dziecko nauczysz , że w nagrodę za dobre zachowanie dostanie książkę to będzie się cieszyć z każdej książki kupionej przez ciebie.Będzie myślało tak jest w każdym domu. Ale możesz mu kupować filmiki na płytach.Twoje dziecko twoja sprawa. Dla dziecka liczy się miłosć rodziców a nie ich pieniądze

to następna reklama do zgłoszenia <ciach>

Nie zapomnij zgłosić

Czas edycji: 2015-05-01 o 14:20
Stary 2015-04-27, 07:21   #125
wika82
Zakorzenienie

Najtańsze buty kupiłam dla 11 miesięczniaka za 119 zł, ale już sandałki za 179, bo inne się nie nadsją. To było moje największe zaskoczenie. I boli świadomość, że dziecko zaraz wyrośnie..
Stary 2015-04-27, 07:26   #126
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
z własnego doświadczenia :

dziecko do roku -koszty minimalne przy zdrowym dziecku i kp (inna rzecz,że kupiłam sporo dupereli,które do niczego się nie przydały)
dziecko chodzące -buty !!! ,ceny jak dla dorosłych ,a para starcza na parę m-cy,ciuszki szybciej zużywane ,przy powrocie do pracy trzeba doliczyć koszt niani lub żłobka (zależnie od miejsca zamieszkania od ok 350 zł ,niania ok 1.000 )
jeśli żłobek -choroby,jesli choroby ,leki.
Dziecko przedszkolne - koszt przedszkola ,wycieczek,teatrzyków,but y !!! ,ubrania,zabawki.
Do tego trzeba doliczyć od ok 12 m-ca to,że dziecko je więcej niż mleko i powinno to być dobre jakościowo jedzenie (nie koniecznie najdroższe,ale nie oszukujmy się, za 2 zł dobrego chleba się nie kupi). Potrzeby dziecka też rosną, dla niemowlaka wystarczy grzechotka,3-latek potrzebuje kredek,bloków,ciastoliny, farb,klocków ,nie wspomnę już o zabawkach,które chce 'bo koledzy mają'.Nie chciałabym musieć odmawiać każdej zabawki,loda na mieście.Weekend,czas wolny,wakacje....każde wyjście kosztuje.
Nie widzę opcji,żeby przeżyć z dzieckiem za 1500 zł /mc ,czy to w Wa-wie, czy w małym mieście. Da sie,tylko jeśli ktoś świadomie decyduje się na dziecko chyba chce dla niego lepiej niż tylko 'jakoś to będzie',ja chcę,żeby moje dziecko żyło ,a nie tylko jakoś przetrwało.
Od jakiegoś czasu jest coś takiego jak <ciach>
Wózek można kupić za 2 tysiące ale można taki sam tylko używany kupić za 100.
Dziecku można wpajać rożne wartości np. aby mówiło prawdę-fakt będzie miało potem problemy w życiu ale ja swojemu powiedziałem u nas w domu wszyscy mówimy tylko prawdę lub mieć gdzieś i ograniczać się do kupna zabawek.<ciach>I te dzieci mogą wyrosnąć na uczciwych ludzi-niektórym rodzicom na tym zależy.Jak ktoś nie umie korzystać z możliwości jakie daje internet to ma problem. Ale jak to się mówi nie chciało się dźwigać teczki trzeba dźwigać woreczki.

Czas edycji: 2015-05-03 o 20:58
Stary 2015-04-27, 08:10   #127
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Są ludzie, którzy chowają dzieci będąc na rencie -600-700 zł. I te dzieci mogą wyrosnąć na uczciwych ludzi-niektórym rodzicom na tym zależy.Jak ktoś nie umie korzystać z możliwości jakie daje internet to ma problem. Ale jak to się mówi nie chciało się dźwigać teczki trzeba dźwigać woreczki.

Ale niektórych rzeczy nie przeskoczysz, nie można kupować używanych butów, czy tych ze sztywną podeszwą, bo dziecku zafundujesz wadę postawy.
I takich rzeczy jest więcej..

Czas edycji: 2015-05-03 o 21:00
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-27, 08:29   #128
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Ale niektórych rzeczy nie przeskoczysz, nie można kupować używanych butów, czy tych ze sztywną podeszwą, bo dziecku zafundujesz wadę postawy.
I takich rzeczy jest więcej..
pewnie, ale można portali lub blogów czy faceeboków korzystać bądź nie można kupować leki a jak się wie to można kupić tańszy zamiennik. Tu chodzi o myślenie . To co można kupić taniej trzeba wykorzystać. A nie siedzieć z założonymi rączkami.
Nie trzeba być krawcem aby uszyć dziecku prostą bluzkę co pokazuje np.
<ciach>
Torbę można samemu uszyć lub wydać na nią tysiąc złotych <ciach> są blogi gdzie pokazują jak tanio umeblować mieszkanie <ciach>
i wiele innych nie będę podawał bo stokrotka zablokuje
Dużo zależy od znajomych jakich mamy. Jeśli nasz znajomy będzie palił przy dziecku to nasze dziecko też sięgnie szybko po papierosa i mamy dodatkowy wydatek.Możliwości jest sporo. Wtedy okaże się, że nie wydamy na dziecko 1500 jak mówi stokrotka tylko mniej. No i warto poczytać książki o rozwoju dziecka np. ,,Mama tata i ja,, wiele osób ma niestety problemy z czytaniem ale są filmiki w necie. Sam korzystam więc wiem. Moja żona nie kupuje staników za 15 tysięcy czy 100 złotych nie wypożycza torebek chanela za 100 na dzień. Nie kupuje bransoletek lecz je robi sama.Sami robimy zabawki uczy to kreatywności.

Czas edycji: 2015-05-03 o 21:01
Stary 2015-04-27, 08:31   #129
zakonna
Naczelna Nastolatka

Twoje posty są tak głupio oderwane odc rzeczywistości ze aż śmieszne.
Stary 2015-04-27, 08:42   #130
Luba
Zakorzenienie

Fajnie, idziesz czleku do pracy a po pracy rzezbisz dziecku zabawki, szyjesz bluzeczki, szperasz po internecie gdzie kupic cos pare groszy taniej, jakie zamienniki lekow (przydaloby sie rowniez jakos przeszkolic w tym wzgledzie), no i nie zapominajmy, ze trzeba sie z dzieckiem bawic, uczyc itd.
Troche brakowalaoby mi czasu na sen, nie wspomne o myciu, ale przeciez mozna? mozna!

Wiecie, ja jednak wolalam sobie wyszywac hobbystycznie a nie z przymusu, nie bylam specjalnie sprawna maualnie wiec zabawki wolalam kupic itd.
Dlatego autorce radze po prostu by na poczatek zastanowila sie wraz z partnerem czy maja jakas szanse na wieksze zarobki (zmiana pracy).
Chyba, ze sa kreatywni i beda rzezbic, poczynajac od lozeczka.
Moga wybrac przeciez czy jak beda zyli, w koncu kto komu zabroni np przeprowadzic sie na wies, kupic krowe, swinie i kury?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 08:50   #131
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Twoje posty są tak głupio oderwane odc rzeczywistości ze aż śmieszne.
Może na nie nie weszłaś. Co jest śmieszne w urządzeniu własnego mieszkania w kupowaniu tańszych ubrań na portalach - śmieszne jest to , że tego nie widzisz lub po prostu jest zła bo masz dwie lewe rączki i problem z zalogowaniem się np na alegro. Ale wyobraź sobie aby kupić nie musisz się logować. Jak masz problem z kupnem przez internet to są lumpeksy.

Jak byś poczytała te posty, lub książkę zobaczyłabyś ilu ludzi tak robi. Masz problem z czytaniem są filmiki
https://www.youtube.com/watch?v=lqVbzniYBO4

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Fajnie, idziesz czleku do pracy a po pracy rzezbisz dziecku zabawki, szyjesz bluzeczki, szperasz po internecie gdzie kupic cos pare groszy taniej, jakie zamienniki lekow (przydaloby sie rowniez jakos przeszkolic w tym wzgledzie), no i nie zapominajmy, ze trzeba sie z dzieckiem bawic, uczyc itd.
Troche brakowalaoby mi czasu na sen, nie wspomne o myciu, ale przeciez mozna? mozna!

Wiecie, ja jednak wolalam sobie wyszywac hobbystycznie a nie z przymusu, nie bylam specjalnie sprawna maualnie wiec zabawki wolalam kupic itd.
Dlatego autorce radze po prostu by na poczatek zastanowila sie wraz z partnerem czy maja jakas szanse na wieksze zarobki (zmiana pracy).
Moga wybrac przeciez czy jak beda zyli, w koncu kto komu zabroni np przeprowadzic sie na wies, kupic krowe, swinie i kury?
Mnóstwo ludzi tak robi zamiast wchodzić na bado lub grać w kurki
można wykorzystać to na zakupy w necie. Szycie nie jest tak czasochłonne. Bycie rodzicem to odpowiedzialność. Albo rodzisz dziecko aby je wychować i wtedy tylko ono się dla ciebie liczy albo dla zabawy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-27, 08:58   #132
wika82
Zakorzenienie

Dziewczyny po co karnić trola.
Stary 2015-04-27, 09:04   #133
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Może na nie nie weszłaś. Co jest śmieszne w urządzeniu własnego mieszkania w kupowaniu tańszych ubrań na portalach - śmieszne jest to , że tego nie widzisz lub po prostu jest zła bo masz dwie lewe rączki i problem z zalogowaniem się np na alegro. Ale wyobraź sobie aby kupić nie musisz się logować. Jak masz problem z kupnem przez internet to są lumpeksy.

Jak byś poczytała te posty, lub książkę zobaczyłabyś ilu ludzi tak robi. Masz problem z czytaniem są filmiki
https://www.youtube.com/watch?v=lqVbzniYBO4

---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Mnóstwo ludzi tak robi zamiast wchodzić na bado lub grać w kurki
można wykorzystać to na zakupy w necie. Szycie nie jest tak czasochłonne. Bycie rodzicem to odpowiedzialność. Albo rodzisz dziecko aby je wychować i wtedy tylko ono się dla ciebie liczy albo dla zabawy
Ojej, naprawde bardzo sie ciesze, ze mi wszytsko wyjasniles

Co do ostatniego akapitu i podkreslonej czesci, to zapamietam, jesli bede chciala jeszcze kiedys rodzic dzieci

Wika, no dla zabawy przeciez
W przerwie na rzezbienie

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 09:13   #134
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Wiele osób myśli, że mieszkania w kamienicach są złe. Pewnie mają swoje wady lecz także zalety .Są stosunkowo tanie, wysokie co daje ogromne pole do popisu jeśli chodzi o aranżacje wnętrz -antresole.Każde mieszkanie można samemu zaprojektować i zrobić.
Zapomniałeś/aś dodać, że koszmarnie drogie w utrzymaniu - ogrzewanie
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 09:33   #135
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

CDN ,gotuję,piekę chleb,robię własnoręcznie przetwory,piękę mięsa zamiast kupować wędliny,zdarza mi się szyć ,robić córce różne pierdoły ale wybacz,butów jej nie wydziergam,przyborów plastycznych też nie,wyśnionej bluzki z peppą również.Korzystam i z allegro i z olx i wielu innych ,i co z tego? Uda sie coś kupić 10,20 ,50 zł taniej,ale i tak trzeba to KUPIĆ. A niektóre rzeczy owszem, można zrobić samemu,tyle że poświęcisz na to czas ,który możesz spędzić z dzieckiem,albo w pracy w której zarobisz,żeby kupić.
Za angielski samo się nie zapłaci.Jasne,mogę uczyć w domu i odmówić dziecku frajdy z nauki w grupie. Za gimnastykę artystyczną też zapłacić trzeba.Pewnie,dziecko chodzić nie musi,przeżyje. Tyle,że chodzi chyba o coś więcej.

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2015-04-27 o 09:36
Stary 2015-04-27, 10:35   #136
kawa_1
Przyczajenie

no to jeszcze i ja się wypowiem,bo przeżyłam wszystko o czym wszyscy piszecie ,a więc:
wyjechałam z mojej małej miejscowości za pracą do dużej aglomeracji,po 4 miesiącach dołączył do mnie mój facet,mieszkaliśmy kątem u znajomych,aż w końcu po kolejnych kilku miesiącach postanowiliśmy wynająć kawalerkę,na którą nie było nas stać, oboje wyjechaliśmy z domów z walizką, na początku spaliśmy na podłodze,pranie robiłam ręcznie w wannie,jedzenie trzymałam na balkonie,bo nie mieliśmy lodówki,moja pensja szła na opłaty,męża na skromne życie( zupki chińskie itp.) od początku zapisywałam nasze dochody i wydatki,planowaliśmy długo każdy zakup,pomału dorobiliśmy się materaca do spania,używanej lodówki i pralki,telewizora, po kilku latach wzięliśmy skromny ślub,a rodzina szczodrze nas obdarzyła prezentami,dalej mieszkaliśmy w kawalerce,mąż poszukał lepszej pracy i w końcu wieku 30 lat urodziłam córeczkę,oczywiście bardzo się baliśmy,że nie będzie nas "stać na dziecko",ale potrafiliśmy dalej się zmobilizować,z czegoś zrezygnować,kupić coś używane,przyjąć od znajomych coś po dzieciach itp.itd,było bardzo ciężko,bo nie mieliśmy na miejscu rodziców i gdy wracałam do pracy,płakałam,ale cudowna pani Ewa od której wynajmowaliśmy mieszkanie zgodziła się opiekować naszą córeczką i wszystko się poukładało,potem nagle mąż dostał super pracę i nagle mieliśmy zdolność kredytową,postanowiliśmy kupić mieszkanie,ale gdy okazało się ,że takie same pieniądze można wybudować dom,zdecydowaliśmy się na to drugie, w tym czasie zdecydowaliśmy się też na drugie dziecko, po dwóch latach wprowadziliśmy się do naszego wymarzonego domu razem z dwiema córeczkami,trochę pomogli rodzice,trochę teściowie,ale większość ciężaru budowy i kredyt spoczywa dalej na nas,
nie było i nie jest lekko,ale jestem szczęśliwa,warto dążyć do celu,ale trzeba go sobie najpierw założyć,było już tak ,że mąż z jednej pracy szedł do drugiej i ja również,ale udaje się też wyjechać na wakacje,oboje z mężem nie boimy się pracy,planujemy budżet,kochamy dzieci i siebie i nie żałujemy żadnej decyzji, w życiu nie da się zaplanować ,że najpierw kariera,potem mieszkanie,potem dzieci,bo życie zweryfikuje plany i nałoży na siebie pewne rzeczy no i życia może nie wystarczyć
za bardzo się nie zastanawiaj
nie jestem co prawda zwolenniczką narobienia dzieci na koszt państwa i podatników,ale jak macie pracę to nic nie stoi na przeszkodzie,pozdarwiam
kawa_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 17:12   #137
CDN2015
Rozeznanie

Cytat:
CDN ,gotuję,piekę chleb,robię własnoręcznie przetwory,piękę mięsa zamiast kupować wędliny,zdarza mi się szyć ,robić córce różne pierdoły ale wybacz,butów jej nie wydziergam,przyborów plastycznych też nie,wyśnionej bluzki z peppą również.Korzystam i z allegro i z olx i wielu innych ,i co z tego? Uda sie coś kupić 10,20 ,50 zł taniej,ale i tak trzeba to KUPIĆ. A niektóre rzeczy owszem, można zrobić samemu,tyle że poświęcisz na to czas ,który możesz spędzić z dzieckiem,albo w pracy w której zarobisz,żeby kupić.
Za angielski samo się nie zapłaci.Jasne,mogę uczyć w domu i odmówić dziecku frajdy z nauki w grupie. Za gimnastykę artystyczną też zapłacić trzeba.Pewnie,dziecko chodzić nie musi,przeżyje. Tyle,że chodzi chyba o coś więcej.
Jeśli tak jest jak mówisz to jesteś wspaniałą matką. Ja nie mówię, ze dziecko nie potrzebuje fundusze bo potrzebuje z czasem traktuje cię jak bankomat. Jednak pewne wydatki można uprościć innych się niestety nie da. Gimnastyka artystyczna to wg. mnie wyrzucenie kasy.Chcesz rozwijać dziecko naucz je aby lubiło czytać. Co szkodzi aby od samego początku wyznaczyć np .godzinę 17 na czas kiedy wszyscy czytają.Jak dziecko jest małe czyta mu tatuś lub mamusia. Koleżanka tak zrobiła i dziecko uwielbia czytać. Jednak wiele osób potrzebuje dziecka jako zabawki.Potem się biorą takie przykłady , że Mamusia bije dziecko bo dziecko płacze Luba jestem pewny , że większość z was skorzysta z linków i stron jakie podałem. Są zbyt profesjonalne i ciekawe aby z nich nie skorzystać.

Edytowane przez CDN2015
Czas edycji: 2015-04-27 o 17:16
Stary 2015-04-27, 17:33   #138
ajumpats
Ajumpats

Nie spodziewałam się takiego odzewu.
Dużo się tu pisze o kosztach związanych z posiadaniem dzieci. Chodziło mi właściwie o to, że moim zdaniem dużo większy jest koszt przeskoczenia pewnego progu, który pozwala mieć dzieci (swoje kilka metrów + samochód + itp), niż później wydatki miesięczne na dziecko).
Pewne rzeczy też wolę zrobić sama (jakąś wędlinę, przetwory, nawet ciuchy i kosmetyki), ale to jest często droższe niż gotowe ze sklepu i przede wszystkim czasochłonne.
Uważam, że dziecku nie trzeba kupować wszystkiego co chce, ale ja miałam wyrzuty sumienia, kiedy wyciągałam od rodziców pieniądze na buty zimowe czy dodatkowy angielski, a gdzie mowa o wycieczkach szkolnych czy później np. erasmusie (na moim kierunku był właściwie obowiązkowym elementem edukacji. Nie muszę chyba mówić, że mnie to ominęło).
Co do pracy - można ją zmienić, ale ja mam pracę, za którą nie dostaję kokosów, ale za to dużo się w niej uczę, pracuję w przyjemnych warunkach, mam łatwy dojazd i pracodawca jest uczciwy plus jeśli chcemy iść na jakiś kurs/szkolenie, to on organizuje na to kasę i nas po prostu wysyła, więc no cóż...
Właściwie nie szukałam porady "czy stać mnie na dziecko teraz czy nie", bo wiem, że mnie nie stać, tylko czy Wam udało się uciszyć instynkt macierzyński na jakiś czas, jak udało Wam się dotrwać do momentu, w którym już można było pomyśleć o dziecku, jak rozwiązałyście kwestię dziecka i zarobków?
ajumpats jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 18:25   #139
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Jeśli tak jest jak mówisz to jesteś wspaniałą matką. Ja nie mówię, ze dziecko nie potrzebuje fundusze bo potrzebuje z czasem traktuje cię jak bankomat. Jednak pewne wydatki można uprościć innych się niestety nie da. Gimnastyka artystyczna to wg. mnie wyrzucenie kasy.Chcesz rozwijać dziecko naucz je aby lubiło czytać. Co szkodzi aby od samego początku wyznaczyć np .godzinę 17 na czas kiedy wszyscy czytają.Jak dziecko jest małe czyta mu tatuś lub mamusia. Koleżanka tak zrobiła i dziecko uwielbia czytać. Jednak wiele osób potrzebuje dziecka jako zabawki.Potem się biorą takie przykłady , że Mamusia bije dziecko bo dziecko płacze Luba jestem pewny , że większość z was skorzysta z linków i stron jakie podałem. Są zbyt profesjonalne i ciekawe aby z nich nie skorzystać.
Wg Ciebie gimnastyka to wyrzucenie kasy,wg mojego dziecka super zabawa uwielbia to i myślę,ze o to chodzi,żeby robiła to co ją pasjonuje.Czytamy jej,ja od zawsze dużo czytam,ale czytanie to nie wszystko. A co do bicia...wiele osób nadal uważa,że klaps to nie bicie, 'moje dziecko moja sprawa itd' ,trzeba zaczac od zmiany postrzegania dzieci.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-27, 18:43   #140
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez ajumpats Pokaż wiadomość
Nie spodziewałam się takiego odzewu.
Dużo się tu pisze o kosztach związanych z posiadaniem dzieci. Chodziło mi właściwie o to, że moim zdaniem dużo większy jest koszt przeskoczenia pewnego progu, który pozwala mieć dzieci (swoje kilka metrów + samochód + itp), niż później wydatki miesięczne na dziecko).
Pewne rzeczy też wolę zrobić sama (jakąś wędlinę, przetwory, nawet ciuchy i kosmetyki), ale to jest często droższe niż gotowe ze sklepu i przede wszystkim czasochłonne.
Uważam, że dziecku nie trzeba kupować wszystkiego co chce, ale ja miałam wyrzuty sumienia, kiedy wyciągałam od rodziców pieniądze na buty zimowe czy dodatkowy angielski, a gdzie mowa o wycieczkach szkolnych czy później np. erasmusie (na moim kierunku był właściwie obowiązkowym elementem edukacji. Nie muszę chyba mówić, że mnie to ominęło).
Co do pracy - można ją zmienić, ale ja mam pracę, za którą nie dostaję kokosów, ale za to dużo się w niej uczę, pracuję w przyjemnych warunkach, mam łatwy dojazd i pracodawca jest uczciwy plus jeśli chcemy iść na jakiś kurs/szkolenie, to on organizuje na to kasę i nas po prostu wysyła, więc no cóż...
Właściwie nie szukałam porady "czy stać mnie na dziecko teraz czy nie", bo wiem, że mnie nie stać, tylko czy Wam udało się uciszyć instynkt macierzyński na jakiś czas, jak udało Wam się dotrwać do momentu, w którym już można było pomyśleć o dziecku, jak rozwiązałyście kwestię dziecka i zarobków?
No cóż, skoro sama pracy nie chcesz zmieniać, to jakiej właściwie porady oczekujesz? Samo się nie zrobi. No chyba, że szefostwo dozna olśnienia i wspaniałomyślnie zwiększy Ci znacząco pensję.

Co do Twojego pytania, to po prostu uzbroiliśmy się z TŻ w cierpliwość i powoli "dorabiamy się". W wieku 25 lat zarabiałam połowę tego co teraz (od tamtego momentu zmieniłam pracę 2 razy, na dniach stuknie mi trzydziestka). Na mieszkanie wzięliśmy kredyt, 2 lata temu urodziłam nasze pierwsze dziecko. Powoli odkładamy pieniądze na jakieś większe lokum, bo w planach mamy kolejne dziecko.
Stary 2015-04-27, 19:51   #141
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Przykład taniego zamieszkania oraz inne porady można zobaczyć na http://modniak.polecamy.org.pl/category/ciekawostki/
Na podanej stronie nie ma żadnego przykładu taniego mieszkania a jedynie lakoniczne stwierdzenie, że jak cię na meble nie stać to bądź kreatywny i zrób je sam. A jak cię nie stać na materiały?

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

To nawet dobrze, im mniej mycia tym niższe koszty życia a przecież miało być oszczędnie

Cytat:
Czytanie jest bardzo ważne, ale jak dziecko chce grać w piłkę to bez sensu oferować mu zamiast tego czytanie.
Jak dla mnie to rodzicielstwo polega na spełnianiu potrzeb dziecka a nie moich, więc jak ono chce bluzkę z kucykiem pony to nie będę mu oferować samodzielnie dzierganego podkoszulka z ojcowskiej koszuli, zamiast pluszaka z kubusia puchatka lalki z gałganków itd. już pomijam, że nie każdy ma talent, czas i chęci aby wszystko robić samemu.

Zamienniki leków - zamiennik to nie to samo co oryginalny lek, o czym się przekonałam na własnych dzieciach.

Cytat:
Napisane przez ajumpats Pokaż wiadomość
No przecież twoim życiem steruje głowa więc dlaczego miało by się nie udać zaplanować swojego macierzyństwa? Jeśli "czuję, że chciałabym mieć dziecko" to nie znaczy jeszcze, że to musi być już teraz tu i natychmiast. Najpierw tworzy się warunki dla dziecka a potem dziecko, nie odwrotnie bo może się nie udać
Stary 2015-04-27, 20:15   #142
wika82
Zakorzenienie

Włożę kij w mrowisko, ale co tam..
Wszyscy piszą pięknie o kp jako o sposobie na minimalizowanie kosztów, tylko mało kto wspomina tym, że teoria teorią, a życie życiem.

Jestem ogromną zwolenniczką kp, zgodnie z zaleceniami karmiłam dziecko wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy, ale ze wszystkich znajomych mam znam raptem jedną, która karmiła tylko i wyłącznie piersią przez 6 miesięcy. Pozostałe deklarowały kp, ale zaprzestawały w ciągu kilku tygodni.

Niestety wciąż pokutuje myślenie, że dziecko ma się najeść, potem spać przez trzy godziny i od nowa. Dziecko butelkowe potrzebę ssania zaspokaja z reguły smoczkiem i faktycznie można je odłożyć do łóżeczka na te 3 godziny, ale dziecko kp chce być przy piersi niemal cały czas. Przez pierwsze 4-5 miesięcy nie robiłam nic poza karmieniem non stop. Wszystkie znane mi mamy, które próbowały kp nie wytrzymywały tego "poświęcenia". Poza tym niewiele kobiet ma wiedzę w zakresie laktacji, kryzysów laktacyjnych, wciąż pokutują ludowe mądrości w stylu: "płacze, bo się nie najada, masz słaby pokarm", bla bla bla.

Więc lepiej nie zakładać kp, bo może się okazać, że dziecko będzie mm, a to niemały koszt.

I jeszcze doliczyłabym koszt prowadzenia ciąży. Akurat ja prowadziłam ciążę na nfz, bo naprawdę miałam rewelacyjną przychodnię, ale w gronie znanych mi mam byłam jedyna. W mojej okolicy to wydatek ok. 1800-2000 zł.
A szkoła rodzenia? Vide wiedza o laktacji, etc., kolejne 500 zł, etc., etc.

Edytowane przez wika82
Czas edycji: 2015-04-27 o 20:19 Powód: dopisek
wika82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 20:42   #143
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda_go Pokaż wiadomość
No to ja nie wiem jak wy zyjecie skoro te 3tys to malo. Nawet niech rachunki pochlona tysiac. Samo jedzenie to ok 500zl/mies. Zostaje drugie tyle wolnych pieniedzy. Jak ktoś by nimi z glowa dysponował to by spokojnie wyzyl.
500zł na miesiąc? Jak przeprowadziłam się do dużego miasta to jeden miesiąc żyliśmy we dwoje na najtańszym chlebie, parówkach i serkach topionych, do tego ketchup, a na obiad ryż z jogurtem truskawkowym i faktycznie wyszło 500zł, jak dorzucić podpaski, proszek i papier toaletowy to da się za 600zł/mc przeżyć

Darmowe przedszkole kosztuje 250zł/mc.

Swoją drogą ktoś pamięta wątek jak wyżyć za 50zł tygodniowo? To by pasowało nawet do tej kwoty 500zł. Skoro za 200 jedna osoba wyżyje to 250zł to faktycznie luksus. A ile kotletów wyjdzie z pół kilo filetu z kurczaka.

Co za różnica czy kredyt czy wynajem, za mieszkanie trzeba zapłacić.
Serio nie wyobrażam sobie współlokatorom zwalać na głowę noworodka jak się nie ma gdzie mieszkać to nie powinno się sprowadzać dzieci.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 20:52   #144
żurawinka
Zakorzenienie

Autorko, nie wiem czy da sie wyciszyć instynkt macierzyński, wiem że w wieku 25 lat masz jeszcze czas na dziecko i czas żeby swoją sytuację materialną/mieszkaniową zmienić na lepsze. To że znajomi zakładają rodziny nie znaczy że Ty musisz się śpieszyć a zaznaczyłaś że jakoś wtedy ten instynkt dał o sobie znać.

Wyobrażasz sobie taką sytuację że z jednej pensji opłacacie czynsz, życie, potrzeby dziecka? I jeszcze coś odłożyć? ( przy założeniu że po porodzie nie wracasz od razu do pracy)
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 21:51   #145
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem ogromną zwolenniczką kp, zgodnie z zaleceniami karmiłam dziecko wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy, ale ze wszystkich znajomych mam znam raptem jedną, która karmiła tylko i wyłącznie piersią przez 6 miesięcy. Pozostałe deklarowały kp, ale zaprzestawały w ciągu kilku tygodni.

Niestety wciąż pokutuje myślenie, że dziecko ma się najeść, potem spać przez trzy godziny i od nowa. Dziecko butelkowe potrzebę ssania zaspokaja z reguły smoczkiem i faktycznie można je odłożyć do łóżeczka na te 3 godziny, ale dziecko kp chce być przy piersi niemal cały czas. Przez pierwsze 4-5 miesięcy nie robiłam nic poza karmieniem non stop. Wszystkie znane mi mamy, które próbowały kp nie wytrzymywały tego "poświęcenia". Poza tym niewiele kobiet ma wiedzę w zakresie laktacji, kryzysów laktacyjnych, wciąż pokutują ludowe mądrości w stylu: "płacze, bo się nie najada, masz słaby pokarm", bla bla bla.
Serio? Większość mam w moim otoczeniu karmiło/wciąż karmi piersią min. 6 miesięcy.
I nie wszystkim na początku dzieci "wisiały" na piersi non stop, niektóre jadły jak butelkowe, co ok. 3 godziny

Cytat:
Więc lepiej nie zakładać kp, bo może się okazać, że dziecko będzie mm, a to niemały koszt.
Z tym się zgadzam.

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2015-04-27 o 21:55
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 22:12   #146
Ania_Frania1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Serio? Większość mam w moim otoczeniu karmiło/wciąż karmi piersią min. 6 miesięcy.
I nie wszystkim na początku dzieci "wisiały" na piersi non stop, niektóre jadły jak butelkowe, co ok. 3 godziny

Z tym się zgadzam.
W moim otoczeniu podobnie-sporo mam KP min do roku. I też nie genrealizowalabym z tym wiszeniem na piersi. Znam sporo matek długo KP dla których to abstrakcja. Jedna z nich jestem ja

Co do wiedzy o laktacji to absolutnie się zgadzam. Inna kwestia to dostęp do kompetentnej pomocy.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ania_Frania1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-27, 22:33   #147
wika82
Zakorzenienie

Byłam ogromnie zdziwiona i w zasadzie ciągle mnie to dziwi, że wszystkie mamy w moim otoczeniu karmią dzieci mm. Mój syn ma 11miesięcy i ciągle jest kp.

Z kolei śmiem twierdzić, że "wiszenie" na piersi to norma, a pozostałe przypadki to rączej wyjątki niż reguła.
Stary 2015-04-27, 22:50   #148
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Byłam ogromnie zdziwiona i w zasadzie ciągle mnie to dziwi, że wszystkie mamy w moim otoczeniu karmią dzieci mm. Mój syn ma 11miesięcy i ciągle jest kp.
No widzisz, a ja z kolei jestem zdziwiona, że tyle mówi się o tym, że Polki generalnie kiepsko wypadają jeśli chodzi o kp. Owszem, mało która mama karmi 2 lata i dłużej (osobiście znam tylko dwie takie kobiety, karmiących mm mogę wymienić o wiele więcej), ale 6-12 miesięcy to chyba taki standard

Cytat:
Z kolei śmiem twierdzić, że "wiszenie" na piersi to norma, a pozostałe przypadki to rączej wyjątki niż reguła.
Możliwe Chociaż nawet w poradnikach dotyczących kp mowa jest o tym, że dziecko je z piersi 15-20 minut, więc byłam w szoku, jak trafił mi się "wisielec". A oto, co wisiało na korytarzu w szpitalu, w którym rodziłam, polecam punkt 7 i 8 A ja się cieszyłam, że będę rodzić w szpitalu, który niby wspiera karmienie piersią. Masakra.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2696.jpg (92,7 KB, 65 załadowań)

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2015-04-27 o 23:06
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-28, 06:23   #149
wika82
Zakorzenienie

Jedzenie, a bycie przy piersi to dwie różne sprawy.
Stary 2015-04-28, 06:27   #150
zakonna
Naczelna Nastolatka

Możecie skończyć ten off top o KP???? Mogłabyś cie chociaż na szaro pisać
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości