W drodze do minimalizmu, czyli kiedy mniej znaczy więcej - cz. II - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-17, 14:32   #121
istari
Paul's girl

Dot.: W drodze do minimalizmu, czyli kiedy mniej znaczy więcej - cz. II

Cytat:
Napisane przez pikdaria Pokaż wiadomość
Dziewczyny a co sądzicie o niezbieraniu pamiątek? Moze juz pisalyscie ale przyznam sie szczerze, ze nie nadrobiłam całego poprzedniego watku

Mam np. Stare listy i kartki pocztowe, które pisałyśmy z przyjaciółkami do siebie.
Strasznie mi szkoda sie tego pozbywać.
W jednej książce o minimalizmie wyczytałam, ze nie powinno sie trzymać niczego tylko ze względów sentymentalnych. No ale kurcze....
Nie zbieram pamiątek i wyrzuciłam niemal wszystko co do tej pory zachomikowałam. Zostawiłam tylko część zdjęć i kilka kartek, które pisali do siebie moi pradziadkowie. Natomiast mam kilka rzeczy, które są jednocześnie pamiątkami i przedmiotami, których używam, np. sztućce, porcelana, pierścionek itd.

Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
zbieranie sentymentalnych pierdół to nie to. Te rzeczy spełniły juz swoją funkcję. Dla mnie trzymanie karteczek z podstawówki to nic innego jak chomikowanie, wybaczcie dziewczyny
Mam takie samo podejście.

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
A jak u Was z pamiatkami z wakacji? My nie kupujemy, nie pzzywozimy zadnych dupereli. Tylko jakies jedzenie, przyprawy, ew. ubrania i zdjecia. Nie znosze kurzolapow
Kupuję to, co mi jest potrzebne. Np. z ostatniej podróży przywiozłam kilka haftowanych ściereczek kuchennych. Jak się zużyją to wyrzucę bez sentymentu, ale póki co ciągle mi przypominają o wakacjach
istari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 14:39   #122
Charlotta11
Zadomowienie

Mnie własnie najbardziej imponują ludzie, którym mimo relatywnie niskich dochodów wystarcza na wyszystkie potrzeby i są zadowoleni z życia. Nie sztuką jest miec mnóstwo kasy i nią szastac na prawo i lewo.

Dla mnie luksusem jest sen, dzień wolny, możliwośc zjedzenia posiłku w domu a nie gdzieś na kolanie w zakładzie pracy, czas dla siebie, odpoczynek, spotkania z przyjaciółmi. To są chwile na wagę złota.
Stary 2015-08-17, 14:44   #123
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
A wiesz, ze masz racje! Jak tak pomyśle, to zakupy mnie relaksują, traktuje je troche jak prezenty. Tym bardziej, ze czesto zamawiam przez internet, wiec nie do konca wiem co przyjdzie musze poszukać innego hobby.

Przeprowadzki są pomocne w uświadomieniu sobie, ze pewne dobra materialne sa nam zupełnie zbędne...dwa razy to przerabiałam

Jestem za
Bardzo lubię proste potrawy.

Od siebie do kategorii dorzucam minimalizm w słowach!

Ile nowych minimalistek!

Dziewczyny a co sądzicie o niezbieraniu pamiątek? Moze juz pisalyscie ale przyznam sie szczerze, ze nie nadrobiłam całego poprzedniego watku

Mam np. Stare listy i kartki pocztowe, które pisałyśmy z przyjaciółkami do siebie.
Strasznie mi szkoda sie tego pozbywać.
W jednej książce o minimalizmie wyczytałam, ze nie powinno sie trzymać niczego tylko ze względów sentymentalnych. No ale kurcze....takie listy wyrzucić ?

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Jaki ?
A nie można zarchiwizować wirtualnie?
Porobić jakieś zdjęcia tego?
Albo zachować tylko część np. w formie jakiegoś albumu albo pudełka typu "wehikuł czasu"?
Stary 2015-08-17, 14:58   #124
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
Nie zbieram pamiątek i wyrzuciłam niemal wszystko co do tej pory zachomikowałam. Zostawiłam tylko część zdjęć i kilka kartek, które pisali do siebie moi pradziadkowie. Natomiast mam kilka rzeczy, które są jednocześnie pamiątkami i przedmiotami, których używam, np. sztućce, porcelana, pierścionek itd.

Mam takie samo podejście.

Kupuję to, co mi jest potrzebne. Np. z ostatniej podróży przywiozłam kilka haftowanych ściereczek kuchennych. Jak się zużyją to wyrzucę bez sentymentu, ale póki co ciągle mi przypominają o wakacjach
Ja tak samo, szczególnie biżuteria ma dla mnie dużą wartość sentymentalną i właściwie noszę taką samą cały czas, nawet do spania.

Jedyne z czym się głowię to futra po babci, wyrzucić/sprzedać/oddać mi szkoda, a sama nie chcę ich nosić - i ze względów ideologicznych i z powodu takiego, że osoba w moim wieku wyglądałaby w nich moim zdaniem bardzo pretensjonalnie.
Plus część z nich zwilgotniała - czy w pralni da się je odratować?

Kiedyś wrzucałyście przydatne linki jak zagospodarowac małe mieszkanie, macie może jeszcze coś w tym stylu? Przeglądam często pinteresta w poszukiwaniu pomysłów, ale mam wrażenie, że niektóre pomieszczenia składają się po prostu z samych mebli stojących jeden przy drugim - nie podoba mi się to w ogóle, daje wrażenie bałaganu.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 15:36   #125
xxxescapismxxx
Pani Pech

Jigoku na twoim.miejscu odratowalabym je jakoś i zrobiła narzutke na łóżko albo dywanik
Stary 2015-08-17, 15:40   #126
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
Jigoku na twoim.miejscu odratowalabym je jakoś i zrobiła narzutke na łóżko albo dywanik

Narzuta na łózko niezły pomysł.
Pytanie czy nie śmierdzą i nie maja moli
Stary 2015-08-17, 15:47   #127
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
W niektórych pralniach odswiezaja futra, ale mole to inna sprawa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-08-17, 15:55   #128
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
Fajny pomysł, ale one mają różne faktury i kolory, które nie za bardzo do siebie pasują

Cytat:
Moli nie mają, ale niestety specyficzny zapach wilgoci już tak. Nie wiem czy w pralni umieliby to usunąć, ogólnie są w bardzo dobrym stanie, tylko ten zapach. Próbowałam je wietrzyć, ale nic z tego.

książki
Stary 2015-08-17, 16:04   #129
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Fajny pomysł, ale one mają różne faktury i kolory, które nie za bardzo do siebie pasują

Moli nie mają, ale niestety specyficzny zapach wilgoci już tak. Nie wiem czy w pralni umieliby to usunąć, ogólnie są w bardzo dobrym stanie, tylko ten zapach. Próbowałam je wietrzyć, ale nic z tego.
Widziałam juz takie narzutki na necie gdzieś, różne kolory, różne faktury ładnie to wygląda
Stary 2015-08-17, 16:54   #130
Charlotta11
Zadomowienie

Jeżeli w tych futrach czuc specyficzny zapach to niestety może oznaczc, że jest to pleśń czy zagrzybienie. I z tym się raczej nic nie da zrobic.
Stary 2015-08-17, 17:11   #131
_czarny_kot
Zakorzenienie

Sub

Uprzedzając pytania, opcja subskrybcji na apce nie działa

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 17:23   #132
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość
Sub

Uprzedzając pytania, opcja subskrybcji na apce nie działa

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

U mnie działa

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 19:04   #133
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość
U mnie działa

A ja sie niezmiennie zastanawiam po co ktoś subskrybuje watki o zgrozo społecznościowe nie po to zeby sie w nich udzielać

Ps - to co, żadna z was nie ma wrażliwych oczu i nie poleci mi żadnego tuszu? nie bądźcie takie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez 201608160903
Czas edycji: 2015-08-17 o 19:30
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-17, 23:37   #134
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
(...)

Uwielbiam to uczucie gdy nigdzie sie nie spieszę. I sporo pracuje nad sobą aby bardziej byc tu i teraz i nie myślec co sie wydarzy za chwile. To tez fajne uczucie. Troche ciezko jest mi nie myślec o milionie rzeczy ale fajnie to sobie uświadomić, jak duzo rzeczy, na które nie mamy wpływu zaprząta nam głowę i nie skupiamy sie na przeżywaniu teraźniejszości.

Dzien dobry!

Dzisiaj odwyk od minimalistycznej idei. W lidlu dzieciowe ubranka, trzeba zrobic zapasy na jesień. Ale zeby nie było - w zamian cała siatkę wywiozłam
Racja, racja, wszystko niby wiemy..w teorii Trochę tez pomaga zminimalizowanie bodźców, ale z tym też bywa problem Fajnie byłoby też nauczyć się skupić na jednej wykonywanej rzeczy, a nie na kilku, ale to rzeczywiście czasami niewykonalne, i w pracy i w domu, syndrom obecnych czasów i ery internetu
Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
O bezkarnym leniuchowaniu jest napisane w książce " Jak leniuchować". Dopiero czekam na książkę, ale czytałam kilka opinii i akurat zbiegła się Twoja wypowiedź z moim zamówieniem, to piszę
O, tak, leniuchowanie to bardzo przydatna umiejętność I dzieci na przykład z nią nie mają problemu, dopiero w miarę "starzenia się" ludziom trudno wyhamować i zrelaksować się
Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Taki czas to luksus, totalnie nieosiągalny z małym dzieckiem.

Mysle, ze żadne zabezpieczenie moze sie okazać niewystarczające - chyba, ze komuś worki kasy sypią się z nieba, zwłaszcza jak np. Okazuje się, że jedyne skuteczne leczenie u młodej osoby musi trwać do końca zycia i kosztuje 10 tys/mc - sama znam kilka takich przypadków.
Dokładnie tak. Też mam takie wrażenie, że takie zabezpieczenie się całkowite to walka z wiatrakami i trzeba się liczyć z tym, że i tak może nam na coś ważnego zabraknąć. Mnie jeszcze nurtuje kwestia na ile jestem w stanie zabezpieczyć start mojemu dziecku i ile to jest wystarczająco

Cytat:
może macie doświadczenia i możecie polecić jakiś fajny hipoalergiczny tusz do wrażliwych oczu?
Bardzo chwalony jest na KWC Pierre Rene Medic, Sensitive Mascara, ma ponad 4 gwiazdki, może spróbuj, kosztuje coś ok 13 zł, ale ja nastawilam się na fajerwerki po tych opiniach, a fajerwerków brak Nie polecam jeśli lubisz mocny, teatralny look i mocno wytuszowane rzęsy. Ten tusz daje bardzo codzienny wygląd, podkreśla delikatnie i tyle
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 06:37   #135
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Racja, racja, wszystko niby wiemy..w teorii Trochę tez pomaga zminimalizowanie bodźców, ale z tym też bywa problem Fajnie byłoby też nauczyć się skupić na jednej wykonywanej rzeczy, a nie na kilku, ale to rzeczywiście czasami niewykonalne, i w pracy i w domu, syndrom obecnych czasów i ery internetu

O, tak, leniuchowanie to bardzo przydatna umiejętność I dzieci na przykład z nią nie mają problemu, dopiero w miarę "starzenia się" ludziom trudno wyhamować i zrelaksować się
Dokładnie tak. Też mam takie wrażenie, że takie zabezpieczenie się całkowite to walka z wiatrakami i trzeba się liczyć z tym, że i tak może nam na coś ważnego zabraknąć. Mnie jeszcze nurtuje kwestia na ile jestem w stanie zabezpieczyć start mojemu dziecku i ile to jest wystarczająco

Bardzo chwalony jest na KWC Pierre Rene Medic, Sensitive Mascara, ma ponad 4 gwiazdki, może spróbuj, kosztuje coś ok 13 zł, ale ja nastawilam się na fajerwerki po tych opiniach, a fajerwerków brak Nie polecam jeśli lubisz mocny, teatralny look i mocno wytuszowane rzęsy. Ten tusz daje bardzo codzienny wygląd, podkreśla delikatnie i tyle
Tu tez pewnie zależy co chcesz zrobić - na dziecko w każdym wieku myślę że bez trudu idzie wydać każde pieniądze - i nie chodzi mi o kupowanie pierdyliarda zabawek, ale o porządny kalendarz szczepień, prywatnego dentystę, zdrowe jedzenie, dobrą szkołę, naukę języków, hobby, sport, podróże - długo by wymieniać. JesCze sama powinnaś sie utrzymać w tym czasie, pospłacać kredyty, zadbać o swoje zdrowie, zeby moc prowadzić te w sensie ekonomicznym totalnie nierentowne inwestycje a jeszcze przydałaby ci sie kasa na emeryturę. Pewnie wszystko zależy co rozumiesz przez ten start - wkład własny na mieszkanie? Mieszkanie? Kasa na koncie na jakiś początek? Nikt ci konkretnej sumy nie poda.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 08:11   #136
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Ja dziś w ramach pozbywania się zalegających rzeczy idę do pracy z dwiema szminkami i odzywkami do paznokci, może dziewczyny je adoptuja

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 08:35   #137
Mitsukki
Naczelny Hipster

Ja wyjezdzam na weekend, rodzice beda mieli gosci, mama mnie poprosila czy mogliby goscie spac u mnie w pokoju. No to bede miala motywacje zeby porzadnie ogarnac do weekendu, bo straszny burder zrobilam juz, ostatnio wychodze o 8, wracam o 21 i juz nie mam na nic siły dzisiaj wieczorem sprobuje rozpracowac 3 siaty z rzeczami do posegregowania

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 09:36   #138
Kusum
Zakorzenienie

Trafiłam na artykuł o Marie Kondo: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...rzataniu_.html
Obejrzałam kilka filmików o składaniu ubrań i powiem tak: to nie dla mnie. Bez sensu jest składać rzeczy na minikostki, a potem wyciągać takie pomiętolone. Ja lubię mieć rzeczy bez zagnieceń. Gadanie do ciuchów też nie jest dla mnie
Pozbywanie się rzeczy mam we krwi - moja mama wyrzuca wszystko bez skrupułów: od ubrań po kwiaty, sprzęty domowe, szklanki, talerze - nikt nie musi mnie tego uczyć. Od dziecka byłam uczona porządków i pozbywania się zbędnych rzeczy.
Stary 2015-08-18, 11:48   #139
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
Fav - czy miałaś okazję używać kosmetyków firmy Helan? Jeśli nie to bardzo Ci je polecam. Sama mam bardzo kapryśną cerę a te kosmetyki działają cuda. Zero podrażnień, zero zaczerwienienia, zero wysuszenia czy ściągnięcia. Używam serii do cery naczynkowej od lat i jestem zachwycona.

dziekuje za polecenie przyjrze się im zwłaszcza ze mój ukochany krem którego zuzylam juz pewnie z 10 opakowań i ostatnie 2 pudełka leżą w szafie z wyprzedaży właśnie został wycofany ze sprzedaży ((

Cytat:
może macie doświadczenia i możecie polecić jakiś fajny hipoalergiczny tusz do wrażliwych oczu?

ja tylko raz używałam białego Bourjois ale nie mam innego porównania, nie byłam zadowolona wtedy pamiętam.

Cytat:
Napisane przez Charlotta11 Pokaż wiadomość
Mnie własnie najbardziej imponują ludzie, którym mimo relatywnie niskich dochodów wystarcza na wyszystkie potrzeby i są zadowoleni z życia. Nie sztuką jest miec mnóstwo kasy i nią szastac na prawo i lewo.

Dla mnie luksusem jest sen, dzień wolny, możliwośc zjedzenia posiłku w domu a nie gdzieś na kolanie w zakładzie pracy, czas dla siebie, odpoczynek, spotkania z przyjaciółmi. To są chwile na wagę złota.
Czas faktycznie jest luksusem, ale nie gloryfikowalabym tego życia z niskimi dochodami i minimalistycznie niby. Co innego jest świadomie się wyrzekac pewnych rzeczy a co innego kiedy wyrzeczenie to przymus a do tego dochodzi zwykły problem chociażby z odłożeniem pieniędzy na tzw poduszkę.
Niby pieniądze szczęścia nie dają ale lepiej się płacze we własnym mieszkaniu niż pod mostem.

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ----------

Pisałam już o plastiku ale tu jeszcze świetny artykuł o tym
http://ulicaekologiczna.pl/tematy-dn...co-to-takiego/
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 11:56   #140
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Cytat:
Ja tak samo, szczególnie biżuteria ma dla mnie dużą wartość sentymentalną i właściwie noszę taką samą cały czas, nawet do spania.

Jedyne z czym się głowię to futra po babci, wyrzucić/sprzedać/oddać mi szkoda, a sama nie chcę ich nosić - i ze względów ideologicznych i z powodu takiego, że osoba w moim wieku wyglądałaby w nich moim zdaniem bardzo pretensjonalnie.
Plus część z nich zwilgotniała - czy w pralni da się je odratować?

Kiedyś wrzucałyście przydatne linki jak zagospodarowac małe mieszkanie, macie może jeszcze coś w tym stylu? Przeglądam często pinteresta w poszukiwaniu pomysłów, ale mam wrażenie, że niektóre pomieszczenia składają się po prostu z samych mebli stojących jeden przy drugim - nie podoba mi się to w ogóle, daje wrażenie bałaganu.
Dla mnie ikea jest mistrzem bałaganu. Widzialam ostatnio aranzacje 3-pokojowego mieszkania 55m kw. Czulam sie jak na 40 metrach, tyle mebli, wszedzie, zero wolnej sciany. Ile trzeba miec rzeczy, zeby te wszystkie polki zapelnic. Chyba musiałabym miec 5 dzieci.

Wlasnie sie przeprowadzam, pakuje kuchnie i usiadlam zeby odsapnac. Moj facet ma wiecej rzeczy niz ja, ile tego, matko... okazuje sie, ze wcale nie tak najgorzej ze mna

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2015-08-18 o 11:57
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 13:11   #141
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Trafiłam na artykuł o Marie Kondo: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...rzataniu_.html
Obejrzałam kilka filmików o składaniu ubrań i powiem tak: to nie dla mnie. Bez sensu jest składać rzeczy na minikostki, a potem wyciągać takie pomiętolone. Ja lubię mieć rzeczy bez zagnieceń. Gadanie do ciuchów też nie jest dla mnie
Pozbywanie się rzeczy mam we krwi - moja mama wyrzuca wszystko bez skrupułów: od ubrań po kwiaty, sprzęty domowe, szklanki, talerze - nikt nie musi mnie tego uczyć. Od dziecka byłam uczona porządków i pozbywania się zbędnych rzeczy.
U mnie tak jak już pisałam, Marie Kondo spowodowała rewolucję w garderobie i zmiany na duuużo lepsze TŻ jak mu opowiadałam, rzucał "porozmawiaj z nimi[ubraniami] to może się będą mniej niszczyć" , ale teraz, kiedy ma wszystko poukładane w ten sposób też jest zadowolony. Z 3 maksymalnie zawalonych szuflad komody i 5 półek wszystko zmieściło się elegancko w komodzie. Nawet jak te rzeczy wiszą na wieszakach trzeba je przeprasować, więc co to za różnica?

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
ja tylko raz używałam białego Bourjois ale nie mam innego porównania, nie byłam zadowolona wtedy pamiętam.

Czas faktycznie jest luksusem, ale nie gloryfikowalabym tego życia z niskimi dochodami i minimalistycznie niby. Co innego jest świadomie się wyrzekac pewnych rzeczy a co innego kiedy wyrzeczenie to przymus a do tego dochodzi zwykły problem chociażby z odłożeniem pieniędzy na tzw poduszkę.
Niby pieniądze szczęścia nie dają ale lepiej się płacze we własnym mieszkaniu niż pod mostem.
Fav jak zwykle napisała to, co myślę.

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52452912]Dla mnie ikea jest mistrzem bałaganu. Widzialam ostatnio aranzacje 3-pokojowego mieszkania 55m kw. Czulam sie jak na 40 metrach, tyle mebli, wszedzie, zero wolnej sciany. Ile trzeba miec rzeczy, zeby te wszystkie polki zapelnic. Chyba musiałabym miec 5 dzieci.

Wlasnie sie przeprowadzam, pakuje kuchnie i usiadlam zeby odsapnac. Moj facet ma wiecej rzeczy niz ja, ile tego, matko... okazuje sie, ze wcale nie tak najgorzej ze mna[/QUOTE]

Półki i meble są po to, żeby mieć gdzie chomikować, wiadomo

Edytowane przez 201608160903
Czas edycji: 2015-08-18 o 13:12
Stary 2015-08-18, 13:44   #142
kalwinka
Zadomowienie

Spakowałam się na miesięczny wyjazd (zakładając że może się przedłużyć o ok tydzień). Udało mi się zmieścić rzeczy dla 2 osób w 1 średniej walizce (prawie całą zajmują ciuchy tż), małej portowej torbie którą tż zabiera zwykle na treningi i 2 małych plecakach. Myślę, że to niezły wynik Ciekawa jestem, czy będzie nam czego będzie brakowało, czy wręcz przeciwnie
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 13:45   #143
Konto usunięte

Zeby nie bylo, ja sie wlasnie urzadzam w ikei, uwaz ze meble sa dla ludzi i chce rozwiazan tanich, zeby mebli nie bylo zal jak cos sie zniszczy, ale kurde te ich systemy kombinowania i przechowuwania sa niesamowite. Raj dla graciarzy. Stoje w tym zaaranżowanym mieszkaniu i akurat przechodzi Polka ze swoim facetem "tutaj wszystko jest tak fajnie zagospodarowane", ludzie naprawde to lubia

Czas edycji: 2015-08-18 o 13:46
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 13:55   #144
201608160903
Konto usunięte

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52454454]Zeby nie bylo, ja sie wlasnie urzadzam w ikei, uwaz ze meble sa dla ludzi i chce rozwiazan tanich, zeby mebli nie bylo zal jak cos sie zniszczy, ale kurde te ich systemy kombinowania i przechowuwania sa niesamowite. Raj dla graciarzy. Stoje w tym zaaranżowanym mieszkaniu i akurat przechodzi Polka ze swoim facetem "tutaj wszystko jest tak fajnie zagospodarowane", ludzie naprawde to lubia [/QUOTE]

ja też mam meble z ikei (i westwinga) i je uwielbiam, ale nie znajdziesz u mnie ani jednej półki na przykład teraz bym najchętniej dokupiła drugą komodę... żeby mieć gdzie składać rzeczy w krateczkę
Stary 2015-08-18, 13:55   #145
favianna
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52454454]Zeby nie bylo, ja sie wlasnie urzadzam w ikei, uwaz ze meble sa dla ludzi i chce rozwiazan tanich, zeby mebli nie bylo zal jak cos sie zniszczy, ale kurde te ich systemy kombinowania i przechowuwania sa niesamowite. Raj dla graciarzy. Stoje w tym zaaranżowanym mieszkaniu i akurat przechodzi Polka ze swoim facetem "tutaj wszystko jest tak fajnie zagospodarowane", ludzie naprawde to lubia [/QUOTE]

Kiedyś byłam z wizytą u znajomych, którzy wynajmują piękny dom. Mają olbrzymia kuchnie i jadalnię i w tej kuchni strasznie dużo szafek. Ja popatrzylam ze bym nawet połowy nie zajęła a ona nie mogła się pomieścić i rzeczy ladowaly poupychane w dziwnych miejscach. Mieszkają we dwoje i 2 koty.

Pisze dlatego ze juz dawno zauważyłam że jak jest miejsce to je człowiek wypełni czymś. Dlatego pomimo że wynajmujemy apartament na 2 piętra z 2 sypialniami to w 2 sypialni trzymamy tylko walizki i osobno wiszą zimowe płaszcze. Zakazałam wrzucania tam czegokolwiek bo za rok byśmy się nie wygrzebali spod stosu rzeczy. Tak samo z szafami na ubrania, są duże pojemne i maja głębokie półki, do najwyższych trudno się dostać. Wiec tez stwierdziłam ze maja stać puste bo jeśli się tam trudno dostać to rzeczy tam leżące będą nie używane. A skoro nie używane to znaczy ze tego nie potrzebujemy.
Tz ma 2 półki w swojej szafie wolne. Ja zostawiłam jedna szufladę w komodzie wolną. I dobrze mi to "na głowę" robi

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2015-08-18 o 14:00
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 14:18   #146
dacn
Zakorzenienie

Dokładnie Ikea to raj dla graciarzy. Wiele praktycznych rozwiązań jak spakować nienoszone ubrania, super nowa półka na upchanie nieczytanych książek i schowek na przydasie.
Ikee lubię ale przeraża mnie to jak bardzo przyczynia się do zagracania mieszkania właśnie przez systemy przechowywania.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 14:40   #147
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Charlotta11 Pokaż wiadomość
Jeżeli w tych futrach czuc specyficzny zapach to niestety może oznaczc, że jest to pleśń czy zagrzybienie. I z tym się raczej nic nie da zrobic.
Właśnie tego się obawiam.

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52452912]Dla mnie ikea jest mistrzem bałaganu. Widzialam ostatnio aranzacje 3-pokojowego mieszkania 55m kw. Czulam sie jak na 40 metrach, tyle mebli, wszedzie, zero wolnej sciany. Ile trzeba miec rzeczy, zeby te wszystkie polki zapelnic. Chyba musiałabym miec 5 dzieci.

Wlasnie sie przeprowadzam, pakuje kuchnie i usiadlam zeby odsapnac. Moj facet ma wiecej rzeczy niz ja, ile tego, matko... okazuje sie, ze wcale nie tak najgorzej ze mna[/QUOTE]

To prawda, Ikea ma też meble mniej i bardziej funkcjonalne. Mam parę mebli z Ikei, które naprawdę lubię, ale ten regał mieliśmy w wynajmowanym mieszkaniu i według mnie jest zupełnie niefunkcjonalny. Można dokupić do niego pudełka, co grozi wkładaniem do nich byle czego - ubrań nie da rady w tym trzymać. Albo można trzymać na nim różne bibeloty i książki, co skutkuje tym, że połowa półki zawsze zostaje pusta, a sam regał zajmuje dużo miejsca.

książki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-08-18, 14:49   #148
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:

To prawda, Ikea ma też meble mniej i bardziej funkcjonalne. Mam parę mebli z Ikei, które naprawdę lubię, ale ten regał mieliśmy w wynajmowanym mieszkaniu i według mnie jest zupełnie niefunkcjonalny. Można dokupić do niego pudełka, co grozi wkładaniem do nich byle czego - ubrań nie da rady w tym trzymać. Albo można trzymać na nim różne bibeloty i książki, co skutkuje tym, że połowa półki zawsze zostaje pusta, a sam regał zajmuje dużo miejsca.
Wszystko zależy do czego się go wykorzysta - u mnie to podstawowy mebel w pokoju córki - właśnie mam dużo tych pudeł i mimo że nie ma jeszcze 2,5 roku świetnie utrzymuje porządek, bo wie co w pudle jakiego koloru, a na półkach świetnie grupuje rzeczy. Co do książek wszystko zależy od ich wielkości - na dziecinne, które przeważnie mają dość duży format nadaje się świetnie.

Na YT często widziałam garderoby właśnie z ubraniami leżacymi na nim, ja w pudłach na wyższych półkach trzymam zapasową pościel i ręczniki córki, kurtki których akurat nie nosi itp. Biurko do tego regału służy mi jako przewijak, mam tam ułożone pampersy, kosmetyki itp.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-18, 15:07   #149
Konto usunięte

Cytat:

Powiem Ci, ze tez sie zastanawialam nad tym regalem, ale właśnie coraz mniej jestem do niego przekonana z tego względu właśnie. Jak wstawić kosz wiklinowy, to nie widać co w środku i robi się bałagan. W planach mam kupić łóżko, szafę, komodę, stół, krzesła, kanapę i biurko dla TŻ. On się upierał na jakieś witryny "żeby wstawić szkło", albo szafę z lustrzanymi drzwiami. O niee, to nie na moje nerwy czyszczenie takiej szafy, ciągle to się paluchami maca. Mamy duże lustro, wystarczy. Ja nawet dla siebie biurka nie kupuję, bo nie potrzebuję. I tak bytuję na kanapie, a jak potrzebuję coś napisać to mogę przy stole. Nie chcę większego mieszkania zastawić większą ilościa rzeczy, bo znowu wrócimy do punktu wyjścia.

Czas edycji: 2015-08-18 o 15:10
Stary 2015-08-18, 15:23   #150
Jigoku
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;52455557]Powiem Ci, ze tez sie zastanawialam nad tym regalem, ale właśnie coraz mniej jestem do niego przekonana z tego względu właśnie. Jak wstawić kosz wiklinowy, to nie widać co w środku i robi się bałagan. W planach mam kupić łóżko, szafę, komodę, stół, krzesła, kanapę i biurko dla TŻ. On się upierał na jakieś witryny "żeby wstawić szkło", albo szafę z lustrzanymi drzwiami. O niee, to nie na moje nerwy czyszczenie takiej szafy, ciągle to się paluchami maca. Mamy duże lustro, wystarczy. Ja nawet dla siebie biurka nie kupuję, bo nie potrzebuję. I tak bytuję na kanapie, a jak potrzebuję coś napisać to mogę przy stole. Nie chcę większego mieszkania zastawić większą ilościa rzeczy, bo znowu wrócimy do punktu wyjścia.[/QUOTE]
Ja właśnie nie lubię trzymać rzeczy w koszach, bo łatwo o bałagan, jedynie psie rzeczy mam w wielkim pudle. Ciężko mi znaleźć zastosowanie dla tego regału, nie chciałabym mieć ubrań na wierzchu, żeby się kurzyły, zostają książki.

Też mnie czeka kupowanie mebli do mieszkania i wstepnie planuję kupić narożnik, stolik kawowy z opcją podwyższania, fotel, niską komodę, biurko-toaletkę (niestety dużo piszę) + zrobić dużą szafę na wymiar. Najgorsze dla mnie są rzeczy typu puchowe kurtki, walizki, akcesoria do sprzątania typu odkurzacz, mop itd. - zajmują dużo miejsca, a pozbyć się tego nie sposób.

książki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości