![]() |
#121 | |||||||||||||
BAN stały
|
Dot.: Zazdrosnik do naprawy
Cytat:
![]() Cytat:
Na czym polega ten kompromis, bo za cholerę nie mogę pojąć? Chyba nie napisałaś właśnie, że na tym, że on ŁASKAWIE nie krzyczy na Ciebie i w związku z tym masz zrobić to, czego on chce? ![]() A niby co byś zrobiła? Przecież meble olałaś. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dodam jeszcze, że jak ktoś ma taką potrzebę kontroli, to dlatego, że sam nie ma czystego sumienia delikatnie mówiąc, ale WIEM, to na 100000000000000000000000% niemożliwe. I nie, to, że nic nie znajdziesz w jego telefonie/komputerze, które obsesyjnie sprawdzasz (jakbyś tego nie nazwała), bo boisz się, że coś Ci umknęło, to żaden dowód. |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |||
BAN stały
|
Zazdrosnik do naprawy
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zakladajac ten watek chcialam sie poradzic jak tu naprawic jedna drobna usterke w dobrze funkcjonujacym, stabilnym zwiazku. Nawet nie ze ja mam jakis problem, tylko zeby maz dla wlasnego spokoju sie ogarnal. A sie dowiaduje, ze wyszlam za chorego psychopate, sama zreszta niewiele lepsza. Te fragmenty zebrane do kupy wygladaja po prostu strasznie, ale z drugiej strony nie czuje, zeby to w ogole mnie dotyczylo. Nie spieram sie, bo nie zgadzam sie z tym, co piszecie. Wrecz przeciwnie. Po prostu nie dochodzi do mnie, ze to wlasnie tak moze byc, bo ogolnie sie czuje szczesliwa, tylko ta zazdrosc mi zaczela przeszkadzac. Latwiej jest pisac, kiedy nie jest sie emocjonalnie zamieszanym w cala sytuacje. Stac z boku i skrytykowac, luz. Ale mi jest ciezko wychwycic pewne rzeczy, niekoniecznie dlatego bo jestem bezdennie glupia zdaniem niektorych. Nie wstane, nie spakuje sie i nie wyjde, bo darze tego czlowieka miloscia i zanim postawie na nim krzyzyk, chce miec pewnosc, ze sprobowalam absolutnie wszystkiego. Co byscie zrobily w mojej sytuacji? Ah i dlaczego kazdy zwiastuje przemoc fizyczna? Maz nigdy nie byl wobec mnie agresywny, owszem moze zdarzaly mu sie jakies incydenty z innymi facetami, ale kobiety albo zwierzaka nie uderzy. Dlaczego ma byc tak, ze skoro jest agresywny wobec mebla to na pewno przeniesie agresje na mnie? Edytowane przez Charlena Czas edycji: 2016-02-08 o 22:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Wtajemniczenie
|
Bo agresja to agresja.
W pewnym momencie może nad nią nie zapanować, i zamiast rzucić talerzem, może rzucić tobą o ścianę. To co piszesz jest... Straszne. Naprawdę, straszne. Ty nie widzisz,że on zwyczajnie Tobą MANIPULUJE ? Manipulacja w związku to nie związek, to toksyk. Kurze kobieto ty masz dziecko Nie łódź się,że dziecka nie będzie kontrolować. Będzie na milion procent. Co do siostry.Jak to do siostry nie ma zobowiązan? Przecież to jego siostra, kobieta w dodatku, musi pilnować jej. Takie ma myślenie. I to jest chore. A i btw, jeśli ktoś jest aż tak zazdrosny, to ma poważne kompleksy i zaburzenia. Bo wybacz, ale z d.upy ta jego zazdrość się nie wzięła. I nie łódź się ze bedzie lepiej. Nie będzie. Nic ci nie obiecał, zalagodzil tylko twoje myślenie, abys myślała ze coś ugralas. A nic nie ugralas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
O RLY?
|
Charlena, moja matka tez nie miala swiadkow, tez nie miala dowodow. Rodzina ojca zeznawala, ze to zloty czlowiek. Ojciec w sadzie urzadzil cyrk jak to bardzo matke kocha i nie rozumie jak moze chciec sie z nim rozwiesc.
I mimo to rozwod dostala. Troche to trwalo przyznaje, ale w koncu sie udalo. Twoj maz to nie jest biedny mis, ktory nid wie co robi. On po prostu Toba swietnie manipuluje. Tylko, ze Ty nie w pelni to widzisz na chwile obecna i bagatelizujesz. Jego obietnice to nie kompromis tylko kolejna manipulacja. Zgodzil sie przystopowac dla swietego spokoju a pozniej i tak bedzie jak wczesniej. Dlacsego mialoby byc inaczej? Przeciez od niego ne odejdziesz.
![]() |
#125 |
plum plum
|
Jak dla mnie to Twój mąż ma chorą wizję kobiety. Nie wiem, czemu Ci pochlebia fakt, że uważa, że jesteś rzeczą, którą każdy mu może zabrać. Nie wiem, jak ładny rower. Bo do tego się sprowadza.
Wiesz, te bite przez mężów alkoholików kobiety też czują się kochane. I powiedziałyby Ci to samo, co Ty nam - że generalnie jest dobrze, gdyby jeszcze nie pił od czasu do czasu i nie wracał na czworakach. To by było już w ogóle idealnie. To się nazywa współuzależnienie, gdy osoba poddana dużej styczności z osobą toksyczną zaczyna wypierać rzeczywistość i poddawać coraz większej manipulacji. To, co robi Twój mąż to forma przemocy psychicznej. Opowiedz o tym psychologowi. To może być w przyszłości Twoja oręż w rozwodzie, bo możesz wezwać go na świadka. Co do przemocy - to kolejny level. Nie musi nastąpić szybko, ale może być taki moment, że jak mu już urodzisz to pińćset dzieci i postanowisz wrócić do pracy, to zwyczajnie Cię uderzy. Czas działa na Twoją niekorzyść, bo Twój mąż się coraz bardziej upewnia, że Ty i tak mu ulegniesz. A z każdą kolejną potyczką, jego małym świństewkiem -on wygrywa. Znasz chyba opowieść o gotowaniu żaby? Że jak wrzucisz żabę do wrzątku to będzie próbowała uciec, ale jak wsadzisz do letniej wody i zaczniesz powoli podgrzewać, to nawet nie zauważy, jak się ugotuje? To robi Twój mąż.
![]() |
![]() |
#126 |
on tired little feet
|
Ten wątek jest straszny. Autorko jesteś zaślepiona, opowiedz to wszystko koniecznie psychologowi, ale WSZYSTKO, łącznie z chowaniem kluczy, awanturami, każdy drobny szczegół.
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie schlebia mi to ani troche, ale mysle ze poczatkow takiego myslenia mozna sie doszukac w poczatkach naszej znajomosci. Kiedy go poznalam bylam w innym zwiazku, uderzal do mnie ale gdzie tam, bylam kobieta zajeta. Po kilku miesiacach staran mozna powiedziec, ze mnie sobie "wychodzil". Oczywiscie tamten zwiazek byl oparty na przyzwyczajeniu, od dawna sie delikatnie mowiac nie ukladalo. Jednak bezposrednio od jednego faceta przeszlam do drugiego, on sobie mysli ze mnie odbil, chociaz wiecej faktorow na to wplynelo. Wiec teraz mysli, ze jak sie trafi wystarczajaco wytrwaly konkurent, historia moze sie powtorzyc. Dodatkowo, mialam w towarzystwie przez chwile opinie dziewczyny zdradzajacej, chociaz to nie byla prawda. Wiadomo co sie mowi o takich osobach - kto zdradzil raz, zrobi to ponownie itp. Mysle ze ta cala sytuacja mogla wplynac na ta jego potrzebe kontroli i zazdrosc |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | ||
on tired little feet
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:20 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#130 |
zuy mod
|
Przeczytałam wszystko. Smutne to. Nie wiem czemu nie chcesz stosować antykoncepcji do czasu, aż wszystkiego nie poukladacie, skoro Ty dopiero zaczęłas terapię a mąż, podobno, pracuje nad sobą. Zdajesz sobie sprawę ile ryzykujesz jeśli teraz znajdziesz w ciążę?
Uderzyło mnie jeszcze, że bardzo się ucieszyłas, że nie będziesz musiała pracować, oh, raj na ziemi, nie muszę uzerac się z szefem ![]() PS tak z innej beczki - dlaczego to, że w razie ewentualnego rozstania mąż miałby zająć się dzieckiem jest traktowane jak szantaż i coś złego? Jeśli to on będzie miał ku temu lepsze warunki to tylko lepiej.
![]() |
![]() |
#131 |
Zakorzenienie
|
Autorko, to jest przemoc i nie ma znaczenia, że Cię nie bije. Tutaj jest przemoc psychiczna i manipulacje, że jak czegoś nie zrobisz to jest niezadowolony (np jak założysz coś innego niż on by chciał) albo robi wszystko, by Ci się nie udało z czymś np chowa klucze o czymś pisałaś. Swoją drogą to jest manipulacja, żebyś w razie czego nie powiedziała, że Ci czegoś zabronił a z kluczami pewnie powiedziałby, że Ci się wydawało. To jest mocne wpływanie na drugą osobę. To jest jeszcze gorsze niż mniej subtelne formy. Dlatego masz wątpliwości i raczej o to mu chodzi. Rozumiem, że mimo wszystko nie jest łatwo się rozstać, ale sama widzisz, że dałaś mu przyzwolenie, by on nadal nic z tym nie zrobił i jeszcze myślałaś, że tak jest ok. On postępuje tak jak widział, że było w jego domu, ale to go nie usprawiedliwia. Dorosły człowiek ma wpływ na swoje zachowanie. Na Twoim miejscu otwarcie bym powiedziała co o tym myślę, nie wyobrażam sobie nosić tego co uważa za dobre mój facet. To nie znaczy, że zakładam ciągle dekolty itp, ale czasem zakładam i mój facet nie ma nic przeciw, a jakby miał, to ja bym przez to nie zmieniała tego. Dlatego, że wiem jaka jestem, jestem oddana i to mógłby być już brak zaufania. No ok, jeszcze jakby zdarzyło się raz, że powiedziałby, że to po prostu nie pasuje do miejsca gdzie idziemy czy coś, ale tak delikatnie i raz, to ok, ale nie to, że ciągle by uważał, że moje ubrania nie są dobre.
Tak samo nie jest prawdą, że ufa Tobie, ale nie ufa innym. Jeśli Ty niczego nie będziesz chciała zrobić z innym facetem, to nie zrobisz. A on chce, byś nie miała kontaktu z facetami, większość czasu była w domu i jak piszesz teraz tak jest. No, ale to nie znaczy, że on się zmienił. Na razie nie czuje tego bezsensownego zagrożenia, to jest spokojny. No, ale Ty sama przecież nie czujesz się z tym dobrze, nie da się ciągle unikać facetów, bo Twój facet coś nagle pomyśli. To on powinien Ci ufać. A pobicie nic niewinnego faceta, bo uznał, że on się na Ciebie patrzy to coś strasznego. Tego nie ma co usprawiedliwiać, bo to świadczy o jego problemach i tak jak pisze u Ciebie też jest przemoc - psychiczna. Moim zdaniem w takich przypadkach nie ma możliwości łagodnych rozwiązań. Dlatego powiedziałabym, że albo podejmuje leczenie, bo to nie jest normalne albo ja będę i tak będę wychodziła, widywała się z ludźmi, bo nikt nie może mi tego zakazać. Wiesz, sama jestem taką osobą, że po prostu nie mogłabym z tego zrezygnować. On wtedy sam zobaczy, że nie może wobec Ciebie tak postępować. No albo coś zrobi ze swoim zachowaniem albo lepiej będzie się rozwieść. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2016-02-14 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
przeczytalam watek - facet jest mega slaby psychicznie, ma nieodcieta pepowine od rodzicow. Bedziesz miec z nim stale pod gorke, no chyba ze jakims cudem wyprowadzi sie z rodzinnego domu i zamieszkacie tylko Wy i Wasze dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
Co ma pępowina do tego? To, że on się rodziców boi to może być jedyny powód, dla którego ona jeszcze w twarz nie obrywa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
Ta, a potem "macierzyństwo to praca jak każda inna dajcie nam emerytury!" xd
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#136 |
zuy mod
|
I na pewno nie walczyły po to, by kobiety z własnej woli wchodziły w toksyczne związki i uzaleznialy się od takiego partnera finansowo.
![]() |
![]() |
#137 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak, bo wchodzac w zwiazek od razu wiadomo jaki bedzie nasz facet za x lat. Czasami mozna zauwazyc rozne znaki, a czasem nie. Zreszta idac do pracy tez mozna trafic na mobbing i tym podobne akcje, o ktore nasze babki na pewno nie walczyly. Tinkerbell, emeryture mozna ogarnac tez z domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
zuy mod
|
Jak można ogarnąć emeryturę z domu? Ciekawe to.
A prace można zmienić. A jak jesteś uzależniona od faceta to już trudniej ![]()
![]() |
![]() |
#139 |
BAN stały
|
A chociazby prywatny fundusz, na ktory co miesiac laduje kasa ze wspolnego konta.
Mowie tylko o tym, ze kobieta powinna miec wybor i wedle upodoban istnieje wiecej niz jedna wlasciwa opcja. Duzo babek w moim otoczeniu nie pracuje i pukaja sie w czolo kiedy mowie im o swoich planach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Jakiego wspólnego konta? Jeśli babeczka nigdy nie pracowała (NIGDY) i nic nie włożyła na to "wspólne konto" to jakie wspólne pieniądze? Pieniądze faceta którego dobrą wolą jest wpłacanie ich na konto/lokatę kobiety. Jak go zmusisz, żeby wpłacał?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
BAN stały
|
Cytat:
Chyba nie jest tez tak, ze babka ktoregos pieknego poranka postanawia przestac chodzic do pracy i od dzis jedzie na pieniadzach faceta. Takie rzeczy sie wspolnie dyskutuje, najczesciej w dlugodystansowych zwiazkach. Jasne, ze nikogo nie zmusisz, ale wiekszosc par, ktore znam ma podobne podejscie do finansow, w sensie wspolna wizje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
BAN stały
|
Sa rozne wizje wspolnego zycia, staram sie nie krytykowac zadnego, o ile obojgu pasuje - nie moja sprawa.
Ale jezeli mialabym trakowac wyplate faceta, z ktorym - jestem w zwiazku malzenskim - mam dziecko - wspolnie uzgodnilismy kwestie finansow x czasu temu za jego wlasne, prywatne i osobiste pieniadze, to musialabym upasc na glowe. Z 3. pietra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Gdyby mi facet oznajmił, że będzie siedział w domu, gotował obiady i sprzątał i zajmował się dzieckiem które od 8 do 15 jest w przedszkolu i za to chce mieć swobodny dostęp do moich pieniędzy, a do tego mam mu jeszcze za to PŁACIĆ to bym się zastanawiała gdzie miałam oczy jak go brałam.
Nie, siedzenie w domu i sprzątanie i gotowanie to nie jest praca. Ok, jeśli dziecko jest malutkie - jak najbardziej rozumiem siedzenie w domu i opiekę, bo to jest wtedy główny obowiązek matki (nie, że tylko matki). Ale jak dziecko jest starsze i może iść do przedszkola? Jak jest starsze i idzie do szkoły? NIE OGARNIAM. I jeśli twoje koleżanki siedzą w domu i "pukają się w czoło" to są po prostu głupie i leniwe. I wygodne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Reasumując, cały wątek można skwitować słowami "trudno, jej problem, takiego se wybrała takiego ma" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Z drugiej strony, ewidentnie wprowadzasz temat zastępczy, poboczny, i wygląda na to, ze chcesz odwrócić uwagę od głównego problemu: twój mąż jest popaprany, a ty jesteś w toksycznym związku. W tym świetle układ: siedzę w domu, on zarabia to jak szykowanie sobie szubienicy. Sama automatycznie uniemożliwiasz sobie wybór, a już na pewno mocno go ograniczasz.
![]() |
![]() |
#149 | |
plum plum
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ty miałaś znaki na złotej tacy podane, i zignorowałaś. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:19.