|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#121 |
|
Pyskatka
|
Dot.: Mężczyźni, którzy sie mądrzą w sprawie cesarek-specjalna kategoria szumowiny
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63474206]Ale jaki ma to wszystko związek z moją wypowiedzią? Ja piszę o nietrzymaniu moczu, które jest powikłaniem poporodowym, a nie o nietrzymaniu moczu w ogóle u każdego. Nie pisałam też o ogólnej skali zjawiska, tylko o fakcie, że z powikłań poporodowych właśnie to zdarza się względnie często. Na tyle często, że należy liczyć się z jego wystąpieniem w zestawie połogowych dolegliwości.[/QUOTE]
Liczyc sie mozna, ale po co z góry zakładać że tak sie stanie? Zreszta niewazne. EOT
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mężczyźni, którzy sie mądrzą w sprawie cesarek-specjalna kategoria szumowiny
Cytat:
i oczywiście, że są tutaj osoby które chcą decydować za innych chociażby ajah napisała, że jest przeciwna cc na życzenie nie tylko w swoim indywidualnym przypadku a w odniesieniu do wszystkich rodzących kobiet @dorris23 no z Twojego punktu widzenia nie ma co zakładać, że będzie problem a z punktu widzenia innej kobiety ryzyko może być nieakceptowalne - i co, jak ktoś podchodzi do tego na luzie to inni też muszą? (juz nie mówię o nietrzymaniu moczu ale ogólnie o tych wszystkich za i przeciw)
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2016-07-26 o 23:58 |
|
|
|
|
|
#123 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63474206]Ale jaki ma to wszystko związek z moją wypowiedzią? Ja piszę o nietrzymaniu moczu, które jest powikłaniem poporodowym, a nie o nietrzymaniu moczu w ogóle u każdego. Nie pisałam też o ogólnej skali zjawiska, tylko o fakcie, że z powikłań poporodowych właśnie to zdarza się względnie często. Na tyle często, że należy liczyć się z jego wystąpieniem w zestawie połogowych dolegliwości.[/QUOTE]
Sama ciaża, a nie poród przyczynia się do rozciagnięcia więzadeł i mięśni dna miednicy, przez co dochodzi do np. wysiłkowego nietrzymania moczu czy wypadania pochwy. Sposób zakończenia ciaży ma drugorzędne znaczenie u osób podatnych na takie następstwa. Chociaż u takich osób poród sn może faktycznie pogorszyć sytuację. Warto ćwiczyć i dużo się ruszać przez całe życie, żeby uniknac takich problemów
|
|
|
|
|
#124 | |
|
Pyskatka
|
Cytat:
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2016-07-27 o 00:18 |
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
z całym szacunkiem ale z oczami u mnie wszystko w porządku - może i chciałaś kogoś innego zacytować, nie wnikam ale jak taka pewna jesteś z kim i kiedy dyskutujesz to polecam małą retrospekcję https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=115
|
|
|
#126 | |
|
Pyskatka
|
Cytat:
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2016-07-27 o 01:05 |
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ja, jako cywil uszanuję każdą decyzję. Jednak to nie ja a lekarz odpowiada za przebieg porodu i jeśli są ku cc wyraźne przeciwwskazania to chyba nie może tu się akurat zastosować do życzenia pacjentki. Pomijam już etykę zawodu ale potem ma się ciągać z nią po sądach, stracić prawo wykonywania zawodu z powodu blędu w sztuce bo uległ życzeniom? Nie chcę nikomu umniejszać ani robić z żadnej kobiety głupka, Borze zielony broń. Ale jednak pacjent nie zawsze wie, co w danej sytuacji jest dla niego najlepsze i nie każde życzenie lekarz może wziąć pod uwagę. Bo o ile wiem nie może powiedzieć: "Zgoda ale to na pani/pana ryzyko", gdyż to on jest w efekcie rozliczany za stan zdrowia pacjenta. Więc tak na logikę porodówka to nie salon fryzjerski, gdzie możemy sobie wybrać usługę gdyż w salonie najwyżej spartolą nam fryzurę a włosy odrosną.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#128 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6347436 6]Sama ciaża, a nie poród przyczynia się do rozciagnięcia więzadeł i mięśni dna miednicy, przez co dochodzi do np. wysiłkowego nietrzymania moczu czy wypadania pochwy. Sposób zakończenia ciaży ma drugorzędne znaczenie u osób podatnych na takie następstwa. Chociaż u takich osób poród sn może faktycznie pogorszyć sytuację. Warto ćwiczyć i dużo się ruszać przez całe życie, żeby uniknac takich problemów [/QUOTE]i nie jest wiedzą tajemną, ze w ciąży należy ćwiczyć mięśnie krocza. Cytat:
Gdyby cc na życzenie było legalne i traktowane jak operacja plastyczna to całej tej dyskusji by nie było. IMHO po chwilowym wzroście cc po kilku latach byłby ich zanczący spadek a internet bty dla odmiany zalały fizjologiczne i krwawe opowieści o tych strasznych cc. |
|||
|
|
|
|
#129 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- Ale w ramach operacji plastycznych też jesteś taka konserwatywna? Czyli uważasz, że jak ktoś chce sobie powiększyć biust czy wyprostować nos to nie powinien tego robić, bo to operacja a operacja niesie ze sobą ryzyko? |
||
|
|
|
|
#130 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#131 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dacn ma większy staż niż ty i większą wiedzę w swojej dziedzinie.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#132 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
czuję się rozgrzeszona...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#133 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Mijanou, nie mam jak zacytować z komórki, ale skąd wytrzasnęłaś taką opinię, że lekarz jest tozliczany za stan zdrowia pacjenta?! I skąd w ogóle takie przekonanie, że to lekarz wie lepiej? Co to, cudotwórca, jasnowidz? Taki sam człowiek jak każdy inny, może być niedouczony, na kacu, może zwyczajnie olewać swoją pracę, to nie jakiś byt wyższego rodzaju.
|
|
#134 |
|
Konto usunięte
|
Wcale się nie dziwię :yes: zdziwiło mnie stwierdzenie, że jak dacn jest lekarzem (a jaka specjalizacja?) to Mijanou bierze jej zdanie jako pewnik.
|
|
|
|
|
#135 |
|
wańka wstańka
|
Lisbeth jeśli chodzi o koszt: dam zabieg cc jest droższy niż sn, pobyt w szpitalu dłuższy zdecydowanie), istnieje większe ryzyko pojawienia się u dziecka różnego rodzaju schorzeń.
Sent from my HTC One using Tapatalk
|
|
|
#136 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
tabuWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#137 |
|
Konto usunięte
|
Możesz przedstawić jakie to schorzenia i w jaki sposób powstają? Jestem ciekawa, nie złośliwie, serio jestem ciekawa
|
|
|
|
|
#138 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
http://www.vbac.com/how-does-a-cesar...fect-the-baby/
|
|
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Czytając wypowiedzi tutaj mamy cały przekrój wszelkich przekonań jakie krażą w społeczeństwie. Z jednymi się zgadzam z innymi nie.
Mnie tylko boli, gdy ktoś twierdzi, że dziewczyny, które nie rodziły nie maja prawa dyskusji, nic nie wiedza itp. Bo żeby móc o tym temacie popisać to trzeba w bólach urodzić lub dać sobie pociąć brzuch. Nagle wskakujemy na wyższy level z łaski możemy wyrazić swoje zdanie.
|
|
#141 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Tym niemniej, zgadzam się z tym, że warto patrzeć, jakie ryzyko niesie wybrana przez nas opcja i czy jednak nie warto byłoby zmienić decyzji. Cytat:
No i jednak osobno traktowałabym cesarskie cięcia wykonane w terminie wybranym przez organizm, a osobno te wykonane w terminie wybranym przed np. matkę. No i co innego zaplanowane cesarskie cięcie, a co innego cesarskie cięcie wykonane po iluś godzinach prób urodzenia siłami natury – to też przecież może wpłynąć na stan dziecka.
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2016-07-27 o 08:50 Powód: dopisek |
|||
|
|
|
|
#142 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
|
#143 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#144 |
|
ma zielone pojęcie
|
No to jeszcze pozostaje pytanie, jak bardzo podwyższa. I jak ma się to do ryzyka związanego z przebiegiem porodu siłami natury, gdzie jest jest jednak ryzyko chociażby użycia kleszczy czy próżnociągu, które niekoniecznie pozostaną bez wpływu na zdrowie dziecka.
|
|
#145 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I na 99% bede musiała mieć cesarke bo juz mi kiedys gin mowił, że mam mala macice itp i dziecko moze nie przejść. Pamietam że kiedyś wśród znajomych wjechał właśnie temat porodów i cesarek i powiedziałam tylko że ja bede miała raczej cesarke i pamietam że mnie zhejtowali właśnie faceci ![]() to było sto lat temu wiec nie pamietam dokładnie co mowili, ale argumenty były typu że ból porodowy to to samo co kopniak w jaja a oni co chwila dostaja na boisku piłką w jaja i jakoś żyją ![]()
|
|
|
#146 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#147 |
|
ma zielone pojęcie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;63478751]Wręcz przeciwnie - cesarka na zimno (bez rozpoczęcia akcji, przy czym nie mówię tutaj o jakichś męczacych 24-godzinnych porodach) [i nadal mówię o takiej bez wskazań] jest najgorszą dla dziecka opcją, bo jest totalnie nieprzygotowane do wyjścia na świat.[/QUOTE]
Wiem o tym, ale może nieprecyzyjnie się wyraziłam w poprzednim poście
|
|
#148 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie będę się powtarzać.
|
|
|
|
#149 |
|
Zadomowienie
|
Nie rozumiem w ogóle tej dyskusji o porodzie. Ja urodziłam dwoje dzieci SN. Oba porody bez znieczulenia, bo nie było czasu. Przy pierwszym byłam nacinana, przy drugim nie. I muszę przyznać, że ból porodowy był do zniesienia. Ale to ja, u innych może być inaczej i dlatego uważam, że SN czy CC to wybór kobiety przy pełnej świadomości wszelkich powikłań i konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę. A innym nic do tego w jaki sposób kobieta urodziła.
|
|
|
|
|
#150 |
|
BAN stały
|
Zacytowalam zanim doczytałam do końca
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:56.

czuję się rozgrzeszona...
tabu