Mężczyźni, którzy sie mądrzą w sprawie cesarek-specjalna kategoria szumowiny - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-26, 23:46   #121
dorris23
Pyskatka

Dot.: Mężczyźni, którzy sie mądrzą w sprawie cesarek-specjalna kategoria szumowiny

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63474206]Ale jaki ma to wszystko związek z moją wypowiedzią? Ja piszę o nietrzymaniu moczu, które jest powikłaniem poporodowym, a nie o nietrzymaniu moczu w ogóle u każdego. Nie pisałam też o ogólnej skali zjawiska, tylko o fakcie, że z powikłań poporodowych właśnie to zdarza się względnie często. Na tyle często, że należy liczyć się z jego wystąpieniem w zestawie połogowych dolegliwości.[/QUOTE]
Liczyc sie mozna, ale po co z góry zakładać że tak sie stanie? Zreszta niewazne. EOT
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-26, 23:50   #122
eyo
Zakorzenienie

Dot.: Mężczyźni, którzy sie mądrzą w sprawie cesarek-specjalna kategoria szumowiny

Cytat:
Napisane przez dorris23 Pokaż wiadomość
Nie odnosiłam sie do tego, co Ty pisalaś to po 1. Po 2 nikt tu nie chce za nikogo decydować. A chodziło o to, że z góry załozyła iż będzie cierpiała na nietrzymanie moczu po porodzie. Może sie tak zdarzyc, a wcale nie musi.
aha - a ja myślałam, że jak się kogoś cytuje i dopisuje coś pod cytatem (i to jeszcze związanego z cytatem) to właśnie jest odnoszenie się do cytowanej treści, człowiek to jednak nic nie może w życiu brać za pewnik

i oczywiście, że są tutaj osoby które chcą decydować za innych
chociażby ajah napisała, że jest przeciwna cc na życzenie nie tylko w swoim indywidualnym przypadku a w odniesieniu do wszystkich rodzących kobiet

@dorris23
no z Twojego punktu widzenia nie ma co zakładać, że będzie problem a z punktu widzenia innej kobiety ryzyko może być nieakceptowalne - i co, jak ktoś podchodzi do tego na luzie to inni też muszą? (juz nie mówię o nietrzymaniu moczu ale ogólnie o tych wszystkich za i przeciw)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2016-07-26 o 23:58
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-26, 23:53   #123
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;63474206]Ale jaki ma to wszystko związek z moją wypowiedzią? Ja piszę o nietrzymaniu moczu, które jest powikłaniem poporodowym, a nie o nietrzymaniu moczu w ogóle u każdego. Nie pisałam też o ogólnej skali zjawiska, tylko o fakcie, że z powikłań poporodowych właśnie to zdarza się względnie często. Na tyle często, że należy liczyć się z jego wystąpieniem w zestawie połogowych dolegliwości.[/QUOTE]

Sama ciaża, a nie poród przyczynia się do rozciagnięcia więzadeł i mięśni dna miednicy, przez co dochodzi do np. wysiłkowego nietrzymania moczu czy wypadania pochwy. Sposób zakończenia ciaży ma drugorzędne znaczenie u osób podatnych na takie następstwa. Chociaż u takich osób poród sn może faktycznie pogorszyć sytuację.
Warto ćwiczyć i dużo się ruszać przez całe życie, żeby uniknac takich problemów
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 00:17   #124
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
aha - a ja myślałam, że jak się kogoś cytuje i dopisuje coś pod cytatem (i to jeszcze związanego z cytatem) to właśnie jest odnoszenie się do cytowanej treści, człowiek to jednak nic nie może w życiu brać za pewnik

i oczywiście, że są tutaj osoby które chcą decydować za innych
chociażby ajah napisała, że jest przeciwna cc na życzenie nie tylko w swoim indywidualnym przypadku a w odniesieniu do wszystkich rodzących kobiet

@dorris23
no z twojego punktu widzenia nie ma co zakładać, że będzie problem a z punktu widzenia innej kobiety ryzyko może być nieakceptowalne - i co, jak ktoś podchodzi do tego na luzie to inni też muszą? (juz nie mówię o nietrzymaniu moczu ale ogólnie o tych wszystkich za i przeciw)
Cytowałam "patacky" i do jej postu nawiązywałam. EOT

Edytowane przez dorris23
Czas edycji: 2016-07-27 o 00:18
Stary 2016-07-27, 00:47   #125
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Cytowałam "patacky" i do jej postu nawiązywałam. EOT

z całym szacunkiem ale z oczami u mnie wszystko w porządku - może i chciałaś kogoś innego zacytować, nie wnikam ale jak taka pewna jesteś z kim i kiedy dyskutujesz to polecam małą retrospekcję

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=115

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 01:03   #126
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość

z całym szacunkiem ale z oczami u mnie wszystko w porządku - może i chciałaś kogoś innego zacytować, nie wnikam ale jak taka pewna jesteś z kim i kiedy dyskutujesz to polecam małą retrospekcję

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=115
Nie o tym tu pisze ja dobrze wiem w ktorym momencie Ciebie zacytowalam - a konkretniej odpowiedzialam an Twoje pytanie do mnie skierowane - ale malo to ma do sprawy , spojrz na str 4 a bedziesz wiedziala co i jak sie zaczelo, kogo zacytowalam i o co mi chodzilo. Dodatkowo Ci napisze, ze chcialas zabłysnąć ale nie wyszlo a ja nie mam ochoty na dalsza konwersacje z Tobą na tym poziomie.

Edytowane przez dorris23
Czas edycji: 2016-07-27 o 01:05
Stary 2016-07-27, 02:34   #127
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Według mnie operowanie na życzenie nie jest dziwne. A już na pewno nie dziwniejsze niż całkiem legalne operowanie w celu wykonania operacji plastycznej.

Oczywiście, że cesarskie cięcie niesie ze sobą pewne ryzyko. Z drugiej strony, poród siłami natury też niesie. Zawsze warto przekazać kobiecie rzetelne informacje na temat obu rodzajów porodu i upewnić się, że kobieta nie decyduje się na któryś z nich z powodu błędnych przekonań lub braku wiedzy. A jak kobieta już się zdecyduje na konkretny rodzaj porodu, to według mnie należy uszanować jej decyzję. W gruncie rzeczy oba rodzaje porodu mają swoje plusy i minusy, więc dlaczego by zakazywać rodzenia w ten, czy w inny sposób.
Chatul, nie mi decydować o czyichś wyborach. Napisałam jedynie, co dla mnie byłoby priorytetem, czyli opinia lekarza.Osobiście jestem raczej z tych, które nie lubią cierpieć jeśli nie muszą. Jeśli byłabym w ciąży (odpukać) i lekarz uznałby, że nie ma przeciwwskazań do cc- dlaczego nie? Jeśli uznałby, że jednak cc stanowi zagrożenie dla mnie lub dziecka wtedy szukałabym innych rozwiązań zniwelowania bólu i dyskomfortu podczas porodu.

Ja, jako cywil uszanuję każdą decyzję. Jednak to nie ja a lekarz odpowiada za przebieg porodu i jeśli są ku cc wyraźne przeciwwskazania to chyba nie może tu się akurat zastosować do życzenia pacjentki. Pomijam już etykę zawodu ale potem ma się ciągać z nią po sądach, stracić prawo wykonywania zawodu z powodu blędu w sztuce bo uległ życzeniom? Nie chcę nikomu umniejszać ani robić z żadnej kobiety głupka, Borze zielony broń. Ale jednak pacjent nie zawsze wie, co w danej sytuacji jest dla niego najlepsze i nie każde życzenie lekarz może wziąć pod uwagę. Bo o ile wiem nie może powiedzieć: "Zgoda ale to na pani/pana ryzyko", gdyż to on jest w efekcie rozliczany za stan zdrowia pacjenta. Więc tak na logikę porodówka to nie salon fryzjerski, gdzie możemy sobie wybrać usługę gdyż w salonie najwyżej spartolą nam fryzurę a włosy odrosną.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 06:11   #128
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Być może masz rację. Jednak dla mnie w kwestii cesarki na życzenie byłyby miarodajne słowa lekarza. Nie jestem lekarzem ale moim zdaniem to jednak dziwne by operować się na zyczenie, bo cesarka jest operacją a operacja zawsze nieie ze sobą jakieś tam ryzyko. Stawiałabym raczej na dobre i skuteczne znieczulenie.

No ale oczywiście, co kto woli. Są ludzie z bardzo niskim progiem tolerancji bólu.
Cytat:
Według mnie operowanie na życzenie nie jest dziwne. A już na pewno nie dziwniejsze niż całkiem legalne operowanie w celu wykonania operacji plastycznej.

Oczywiście, że cesarskie cięcie niesie ze sobą pewne ryzyko. Z drugiej strony, poród siłami natury też niesie. Zawsze warto przekazać kobiecie rzetelne informacje na temat obu rodzajów porodu i upewnić się, że kobieta nie decyduje się na któryś z nich z powodu błędnych przekonań lub braku wiedzy. A jak kobieta już się zdecyduje na konkretny rodzaj porodu, to według mnie należy uszanować jej decyzję. W gruncie rzeczy oba rodzaje porodu mają swoje plusy i minusy, więc dlaczego by zakazywać rodzenia w ten, czy w inny sposób.
Statystycznie, sn jest dla kobiety lepszym sposobem porodu. Statystycznie co nie oznacza że nie ma kobiety co dobrze zniosły cc ( super że wszystko było ok) anie że nie ma kobiet cierpiących po sn.

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6347436 6]Sama ciaża, a nie poród przyczynia się do rozciagnięcia więzadeł i mięśni dna miednicy, przez co dochodzi do np. wysiłkowego nietrzymania moczu czy wypadania pochwy. Sposób zakończenia ciaży ma drugorzędne znaczenie u osób podatnych na takie następstwa. Chociaż u takich osób poród sn może faktycznie pogorszyć sytuację.
Warto ćwiczyć i dużo się ruszać przez całe życie, żeby uniknac takich problemów [/QUOTE]

i nie jest wiedzą tajemną, ze w ciąży należy ćwiczyć mięśnie krocza.

Cytat:
Chatul, nie mi decydować o czyichś wyborach. Napisałam jedynie, co dla mnie byłoby priorytetem, czyli opinia lekarza.Osobiście jestem raczej z tych, które nie lubią cierpieć jeśli nie muszą. Jeśli byłabym w ciąży (odpukać) i lekarz uznałby, że nie ma przeciwwskazań do cc- dlaczego nie? Jeśli uznałby, że jednak cc stanowi zagrożenie dla mnie lub dziecka wtedy szukałabym innych rozwiązań zniwelowania bólu i dyskomfortu podczas porodu.

Ja, jako cywil uszanuję każdą decyzję. Jednak to nie ja a lekarz odpowiada za przebieg porodu i jeśli są ku cc wyraźne przeciwwskazania to chyba nie może tu się akurat zastosować do życzenia pacjentki. Pomijam już etykę zawodu ale potem ma się ciągać z nią po sądach, stracić prawo wykonywania zawodu z powodu blędu w sztuce bo uległ życzeniom? Nie chcę nikomu umniejszać ani robić z żadnej kobiety głupka, Borze zielony broń. Ale jednak pacjent nie zawsze wie, co w danej sytuacji jest dla niego najlepsze i nie każde życzenie lekarz może wziąć pod uwagę. Bo o ile wiem nie może powiedzieć: "Zgoda ale to na pani/pana ryzyko", gdyż to on jest w efekcie rozliczany za stan zdrowia pacjenta. Więc tak na logikę porodówka to nie salon fryzjerski, gdzie możemy sobie wybrać usługę gdyż w salonie najwyżej spartolą nam fryzurę a włosy odrosną.

Gdyby cc na życzenie było legalne i traktowane jak operacja plastyczna to całej tej dyskusji by nie było. IMHO po chwilowym wzroście cc po kilku latach byłby ich zanczący spadek a internet bty dla odmiany zalały fizjologiczne i krwawe opowieści o tych strasznych cc.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 07:25   #129
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość

A potem przyszłaby pora na ludzkie zarodki. Poświęciłabyś swój zarodek do tych celów? Robisz test ciążowy, wychodzą 2 kreski, a na pierwszej wizycie u ginekologa ten mówi "Mam dla pani pewną propozycję...".
Pewnie, jeśli zaszłabym w niechcianą ciążę i miałabym do wyboru rodzić, usunąć i oddać zarodek na cele naukowe np. W 7 tygodniu to wybrałabym to ostatnie.

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ----------

Cytat:

Ja wierzę dacn, skoro lekarz mówi, że cc jest mniej komfortowe niż poród sn to wie, co mówi i z lekarzem nie ma co się spierać.
Wiesz... Ja dzisiaj odbieram dyplom i jestem już pedagogiem. Czy z racji tego, że studiowałam to co studiowałam zawierzyłabyś mi tak w kwestii swojego (wiem że nie chcesz dzieci, ja też nie, ale to czysto teoretyczne rozważania) potomstwa jak dacn w kwestii porodów?

---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ----------

Cytat:
moim zdaniem to jednak dziwne by operować się na zyczenie, bo cesarka jest operacją a operacja zawsze nieie ze sobą jakieś tam ryzyko.
Ale w ramach operacji plastycznych też jesteś taka konserwatywna? Czyli uważasz, że jak ktoś chce sobie powiększyć biust czy wyprostować nos to nie powinien tego robić, bo to operacja a operacja niesie ze sobą ryzyko?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 07:48   #130
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Kurczę, o czym teraz gadamy? O cesarce, czy o znieczuleniu przed porodem lub w trakcie nacinania?

Ja wierzę dacn, skoro lekarz mówi, że cc jest mniej komfortowe niż poród sn to wie, co mówi i z lekarzem nie ma co się spierać. Natomiast znieczulenie to chyba jest standard obecnie? Czy...nie? W sumie z ciekawości pytam bo nie planuję posiadania potomstwa.
Oczywiście że nie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 07:52   #131
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Pewnie, jeśli zaszłabym w niechcianą ciążę i miałabym do wyboru rodzić, usunąć i oddać zarodek na cele naukowe np. W 7 tygodniu to wybrałabym to ostatnie.

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ----------

Wiesz... Ja dzisiaj odbieram dyplom i jestem już pedagogiem. Czy z racji tego, że studiowałam to co studiowałam zawierzyłabyś mi tak w kwestii swojego (wiem że nie chcesz dzieci, ja też nie, ale to czysto teoretyczne rozważania) potomstwa jak dacn w kwestii porodów?

---------- Dopisano o 07:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ----------

Ale w ramach operacji plastycznych też jesteś taka konserwatywna? Czyli uważasz, że jak ktoś chce sobie powiększyć biust czy wyprostować nos to nie powinien tego robić, bo to operacja a operacja niesie ze sobą ryzyko?
Biorąc pod uwagę twoje wypowiedzi na forum i brak pedagogicznego doświadczenia nie ufalabym ci bezgranicznie.
Dacn ma większy staż niż ty i większą wiedzę w swojej dziedzinie.
Stary 2016-07-27, 07:53   #132
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
dla wszystkich. Troska o cudze dziecko to jedno, a koszta generowane przez cc na życzenie to druga kwestia.

CC to kwestia medyczna. Jeśli nie ma podstaw do poważnej operacji po co ją wykonywać. Tak samo jak nie ma powodu serwować niepotrzebnie antybiotyku w wielu przypadkach, a pacjent się piekli, bo on chce.
Decyzja o cc to nie jest kwestia jedynie przekonań czy stylu życia.

Dodam, że spokojnie mogę przystać na to, że podłoże psychiczne bywa wystarczającym powodem do przeprowadzenia cc.
Dzieki, dzięki czuję się rozgrzeszona...

Stary 2016-07-27, 07:53   #133
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Mijanou, nie mam jak zacytować z komórki, ale skąd wytrzasnęłaś taką opinię, że lekarz jest tozliczany za stan zdrowia pacjenta?! I skąd w ogóle takie przekonanie, że to lekarz wie lepiej? Co to, cudotwórca, jasnowidz? Taki sam człowiek jak każdy inny, może być niedouczony, na kacu, może zwyczajnie olewać swoją pracę, to nie jakiś byt wyższego rodzaju.
Stary 2016-07-27, 07:54   #134
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Wcale się nie dziwię :yes: zdziwiło mnie stwierdzenie, że jak dacn jest lekarzem (a jaka specjalizacja?) to Mijanou bierze jej zdanie jako pewnik.
Stary 2016-07-27, 07:56   #135
ajah
wańka wstańka

Lisbeth jeśli chodzi o koszt: dam zabieg cc jest droższy niż sn, pobyt w szpitalu dłuższy zdecydowanie), istnieje większe ryzyko pojawienia się u dziecka różnego rodzaju schorzeń.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Stary 2016-07-27, 07:57   #136
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Znam mnóstwo kobiet, które rodziły sn, w tym moja śp. mama i nie miały prolemow z nietrzymaniem moczu. Bez sensu ten Twoj argument.
A mnóstwo ma. Tylko nikomu o tym nie mowi tabu

Stary 2016-07-27, 08:12   #137
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Lisbeth jeśli chodzi o koszt: dam zabieg cc jest droższy niż sn, pobyt w szpitalu dłuższy zdecydowanie), istnieje większe ryzyko pojawienia się u dziecka różnego rodzaju schorzeń.

Możesz przedstawić jakie to schorzenia i w jaki sposób powstają? Jestem ciekawa, nie złośliwie, serio jestem ciekawa
Stary 2016-07-27, 08:26   #138
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Możesz przedstawić jakie to schorzenia i w jaki sposób powstają? Jestem ciekawa, nie złośliwie, serio jestem ciekawa
Choćby tu możesz znaleź informacje
http://www.vbac.com/how-does-a-cesar...fect-the-baby/
Stary 2016-07-27, 08:40   #139
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

http://www.rodzicpoludzku.pl/Wiedza-...naukowych.html
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 08:42   #140
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Czytając wypowiedzi tutaj mamy cały przekrój wszelkich przekonań jakie krażą w społeczeństwie. Z jednymi się zgadzam z innymi nie.

Mnie tylko boli, gdy ktoś twierdzi, że dziewczyny, które nie rodziły nie maja prawa dyskusji, nic nie wiedza itp. Bo żeby móc o tym temacie popisać to trzeba w bólach urodzić lub dać sobie pociąć brzuch. Nagle wskakujemy na wyższy level z łaski możemy wyrazić swoje zdanie.
Stary 2016-07-27, 08:47   #141
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chatul, nie mi decydować o czyichś wyborach. Napisałam jedynie, co dla mnie byłoby priorytetem, czyli opinia lekarza.
Rozumiem.

Cytat:
A czy podobnie nie jest przy operacjach plastycznych? Operacja nie ma żadnych podstaw medycznych, jej alternatywą jest brak jakiejkolwiek ingerencji w organizm (i jest to opcja jednoznacznie bezpieczniejsza dla organizmu), a i tak człowiek ma prawo się na taką operację zdecydować.

Tym niemniej, zgadzam się z tym, że warto patrzeć, jakie ryzyko niesie wybrana przez nas opcja i czy jednak nie warto byłoby zmienić decyzji.

Cytat:
Choćby tu możesz znaleź informacje
http://www.vbac.com/how-does-a-cesar...fect-the-baby/
Pytanie, czy to cesarskie cięcie te schorzenia powoduje, czy jednak problem jest w drugą stronę, problematyczne ciąże są zwykle rozwiązywane przez cc.

No i jednak osobno traktowałabym cesarskie cięcia wykonane w terminie wybranym przez organizm, a osobno te wykonane w terminie wybranym przed np. matkę. No i co innego zaplanowane cesarskie cięcie, a co innego cesarskie cięcie wykonane po iluś godzinach prób urodzenia siłami natury –€“ to też przecież może wpłynąć na stan dziecka.

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2016-07-27 o 08:50 Powód: dopisek
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 08:49   #142
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Rozumiem.

A czy podobnie nie jest przy operacjach plastycznych? Operacja nie ma żadnych podstaw medycznych, jej alternatywą jest brak jakiejkolwiek ingerencji w organizm (i jest to opcja jednoznacznie bezpieczniejsza dla organizmu), a i tak człowiek ma prawo się na taką operację zdecydować.

Tym niemniej, zgadzam się z tym, że warto patrzeć, jakie ryzyko niesie wybrana przez nas opcja i czy jednak nie warto byłoby zmienić decyzji.

Pytanie, czy to cesarskie cięcie te schorzenia powoduje, czy jednak problem jest w drugą stronę, problematyczne ciąże są zwykle rozwiązywane przez cc.

No i jednak osobno traktowałabym cesarskie cięcia wykonane w terminie wybranym przez organizm, a osobno te wykonane w terminie wybranym przed np. matkę.
CC podwyższa ryzyko powyzszych zachorowań (bez względu na to czy ciąża była problematyczna czy nie).
Stary 2016-07-27, 08:58   #143
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
No i jednak osobno traktowałabym cesarskie cięcia wykonane w terminie wybranym przez organizm, a osobno te wykonane w terminie wybranym przed np. matkę. No i co innego zaplanowane cesarskie cięcie, a co innego cesarskie cięcie wykonane po iluś godzinach prób urodzenia siłami natury –€“ to też przecież może wpłynąć na stan dziecka.
Wręcz przeciwnie - cesarka na zimno (bez rozpoczęcia akcji, przy czym nie mówię tutaj o jakichś męczacych 24-godzinnych porodach) [i nadal mówię o takiej bez wskazań] jest najgorszą dla dziecka opcją, bo jest totalnie nieprzygotowane do wyjścia na świat.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 08:58   #144
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
CC podwyższa ryzyko powyzszych zachorowań (bez względu na to czy ciąża była problematyczna czy nie).
No to jeszcze pozostaje pytanie, jak bardzo podwyższa. I jak ma się to do ryzyka związanego z przebiegiem porodu siłami natury, gdzie jest jest jednak ryzyko chociażby użycia kleszczy czy próżnociągu, które niekoniecznie pozostaną bez wpływu na zdrowie dziecka.
Stary 2016-07-27, 09:46   #145
LovinLight
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wolha wRedna Pokaż wiadomość

Ja już dziś wiem, że jeśli kiedyś będę chciała mieć dzieci to niestety będę musiała korzystać z pomocy psychologa. O tym jak ogromną mam fobię przed widokiem krwi i szwów przekonałam się 3 miesiące temu. Mogę nigdy nie być gotowa do jakiejkolwiek formy porodu. I dlatego wierzę, że to co robi się na porodówkach w Polsce może zniechęcić kobietę nawet z największym instynktem macierzyńskim.
.
Mam dokładnie takie samo zdanie. Marze o dziecku, ale po zasłyszanych od znajomych historiach z porodówek już się panicznie boje porodu mimo że nie jestem w ciąży nawet.

I na 99% bede musiała mieć cesarke bo juz mi kiedys gin mowił, że mam mala macice itp i dziecko moze nie przejść. Pamietam że kiedyś wśród znajomych wjechał właśnie temat porodów i cesarek i powiedziałam tylko że ja bede miała raczej cesarke i pamietam że mnie zhejtowali właśnie faceci to było sto lat temu wiec nie pamietam dokładnie co mowili, ale argumenty były typu że ból porodowy to to samo co kopniak w jaja a oni co chwila dostaja na boisku piłką w jaja i jakoś żyją

LovinLight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 09:47   #146
Ingrid80
BAN stały

Cytat:

Oswieć mnie jakież to schorzenia pojawiają się u dziecka po cc?

Stary 2016-07-27, 09:51   #147
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;63478751]Wręcz przeciwnie - cesarka na zimno (bez rozpoczęcia akcji, przy czym nie mówię tutaj o jakichś męczacych 24-godzinnych porodach) [i nadal mówię o takiej bez wskazań] jest najgorszą dla dziecka opcją, bo jest totalnie nieprzygotowane do wyjścia na świat.[/QUOTE]

Wiem o tym, ale może nieprecyzyjnie się wyraziłam w poprzednim poście W gruncie rzeczy chodziło mi o to, że cesarka cesarce nierówna i to też trzeba brać pod uwagę, choćby poprzez ustalanie ryzyka, z którym się cesarka wiąże.
Stary 2016-07-27, 09:57   #148
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Oswieć mnie jakież to schorzenia pojawiają się u dziecka po cc?

Wrzucalam wcześniej, Press również.
Nie będę się powtarzać.
Stary 2016-07-27, 10:02   #149
pfffh
Zadomowienie

Nie rozumiem w ogóle tej dyskusji o porodzie. Ja urodziłam dwoje dzieci SN. Oba porody bez znieczulenia, bo nie było czasu. Przy pierwszym byłam nacinana, przy drugim nie. I muszę przyznać, że ból porodowy był do zniesienia. Ale to ja, u innych może być inaczej i dlatego uważam, że SN czy CC to wybór kobiety przy pełnej świadomości wszelkich powikłań i konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę. A innym nic do tego w jaki sposób kobieta urodziła.
pfffh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-27, 10:13   #150
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Wrzucalam wcześniej, Press również.
Nie będę się powtarzać.
Zacytowalam zanim doczytałam do końca

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości