![]() |
#121 |
BAN stały
|
Dot.: Dlaczego ludzie opuszczają Polskę?
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;65333646]Subtelna różnica między 500+, a świadczeniami w tych innych państwach jest taka, że te inne państwa na to stać.[/QUOTE]
Polska pod względem transferów społecznych zajmuje ostatnie miejsce wśród państw UE i jedno z ostatnich wśród państw OBWE (gorzej jest np. w Chile czy Korei Południowej). Odnoszę wrażenie, że osoby, które się tu wypowiadają i są za wyjazdem z Polski, żyją w jakimś matriksie, bo ich wypowiedzi nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
On za miesięczną pensję wyżył i jeszcze kupił sobie PS3 (nie było czwórki wtedy). Ja odkładałam pół roku. Co prawda ja mam czwórkę, ale on tez Nie mówię, że jadł kawior. Ale w imię czego mam harować na ten sam przedmiot 6 razy dłużej, bo zarabiam w złotówkach, a cena w sklepie jest przeliczana z dolarów/euro. To tylko taki przykład, ale to samo jest z telefonami, komputerami, czy nawet z masłem w sklepie. ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#125 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;65335541]I co z tego? Jakoś nie widzę w tym argumentu za programem 500+[/QUOTE]
Te biedniejsze państwa jakoś nie zbankrutowały. Już rozumiesz? W Chile też ludziom wciskano kit, że np. emerytury w systemie repartycyjnym to zło, ale jakoś ludzie nie dali się przekonać, więc musiano użyć karabinów, żeby im wyperswadować opór (nota bene w tym systemie zostały policja, wojsko i urzędnicy). Niedawno 1,5 mln Chilijczyków na ulicach miast żądało powrotu do tamtego systemu, bo w obecnym 2/3 osób w wieku emerytalnym nie ma emerytury (państwo wypłaca im zasiłek z państwowej sakwy). Wystarczyło kilka kryzysów na rynku kapitałowym, by wyzerować licznik. Na wprowadzeniu systemu zyskały tylko towarzystwa emerytalne, które pobierały 20-40% prowizji od wpłat - wpłat, nie zysków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To, że większość społeczeństwa zarabia pracując w takich zawodach nie oznacza, że mają dostać nagle 4 k na rękę, przy nie zmieniających się wynagrodzeniach w pozostałych zawodach, bo Pani Basia z Żabki by chciała na Karaiby lecieć, bo jej się należy. ![]() Pomijając fakt, ze w stosunku do innych Państw chociażby wakacje są dla nas drogie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;65337466]Nie mamy się co produkować. KaerbEmEvig i tak lepiej wie, że skoro Chile, które ma związek z Polską w sumie nie wiem jaki, nie zbankrutowało, to pińćset plus z pewnością jest wporzo.[/QUOTE]
Ty serio masz problem z czytaniem ze zrozumieniem. Że też Ci nie wstyd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
A to prawda. Ale nie ma powodu dla którego nie miałabym z Londynu przylecieć do dentysty raz na rok.
![]() Po prostu częściej korzystam z towarów, a z usług raz na rok? Nie ma wymarzonej krainy mlekiem i miodem płynącej, ale będę szukać takiej, w której mi będzie dobrze. ![]()
![]() |
#131 |
BAN stały
|
No to już jest hit
![]() - komunikacja miejska - komunikacja pozamiejska - fryzjer - lekarz - dentysta - Internet - telefon - naprawa czegokolwiek - kosmetyczka - przegląd auta Ale tylko raz w roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 | |
I tak powiem
|
Cytat:
http://www.rp.pl/artykul/1128603-Chi...alem.html#ap-1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedyne co, to Internet. Nie mierz wszystkich swoja miarą. No i lekarz, ale nigdy mi się nie zdarzyło potrzebować większego zabiegu, a w razie czego zaryzykuję. Jasne, jak usiądziesz i będziesz marudzić, to wszystko jest źle i nie tak, nieważne gdzie zamieszkasz. Kwestia gustu, co kto woli mieć tańsze. Ja nie wydaję pieniędzy na kosmetyczki, tipsy i solarium, nie wiszę z psiapsiółkami na telefonie, tylko kupuję gry, gadżety i elektronikę - ergo bardziej mnie interesuje zakup towarów niż usług. Moim jedynym wydatkiem stałym, który można nazwać usługą, jest subskrypcja WoWa, która w przeliczeniu na zarobki jest o wiele droższa w Polsce (12,99 euro w systemie miesięcznym, płacę 62zł). Edycja kolekcjonerska Legionu - 50 euro kontra 300zł. Koszulka - 200zł z przesyłką kontra 25 euro. Ceny gier również nieporównywalne czy filmów. Ściągam filmy ze Stanów czy z Wielkiej Brytanii tylko dlatego, że mówię po angielsku i napisów polskich nie potrzebuję, a nawet z przeliczeniem złotówek na dolary/funty wychodzę taniej niż jeśli miałabym kupić w Polsce. Plus nikt mi nie wynagrodzi ceny dojazdu na Comic Con czy Blizzcon, gdybym tak na oba chciała się wozić co roku. Więc nie wmawiaj mi, że w Polsce życie, które lubię wieść i wiodę jest tańsze. Ale tak, jeśli ktoś planuje rodzinę, potrzebuje dużej ilości usług, to owszem, to nie jest dla niego. W dalszym ciągu niedługo nie będę mogła usunąć ciąży z gwałtu, więc wolę już nawet dopłacić, byle być jak najdalej. ![]()
![]() |
![]() |
#136 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
I tak powiem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2016-09-15 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzenienie
|
Ale dodaj ze na aplikacji ogolnej w szkole gdzie pozniei wybiera sie aplikacje sedziowska lub prokuratorska.
Aplikant adwokacki nie dostaje zadnych pieniedzy, nie ma ubepieczenia. Czesc aplikantow zarabia grosze w kancelariach podczas aplikacji. Ba placi ok 6000zl za rok+ comiesieczna skladka na rade plus dojazdy na zajecia cotygodniowe. Trzy lata aplikacji z egzaminami kosztuja aplikanta ponad 20tysiecy zlotych. Gdy zostanie adwokatem, nie moze pracowac nigdzie, nie moze ten byc adwokatem na etacie, moze tylko zalozyc wlasna dzialanosc gospodarcza, gdy normalny czlowiek na otwarcie moze gdzies indziej zarbiac, mlody adwokat nie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#140 |
Blood and fire
|
Miałem okazję pomieszkiwać w paru państwach Europy, a także Stanach. Aktualnie mieszkam w Polsce i bardzo możliwe, że zostanę tu na zawsze. Doceniam zalety innych krajów - np. świetny klimat Portugalii, gdzie mieszkałem czy niesamowite przestrzenie i wolność USA. Doskonale rozumiem wady, o których mówicie, czyli pazerny i wszędobylski kościół, kiepski nastrój społeczny w polityce, szowinizm. Też mi to przeszkadza.
Tym niemniej, wiele zależy od tego, jakimi osobami człowiek się otacza. Tak się złożyło, że wśród znajomych nie mam nacjonalistów, rasistów, tradycjonalistów czy chamów. Takie znajomości od razu ucinam. Znam za to masę inteligentnych, tolerancyjnych, dowcipnych i otwartych na świat Polaków. Nigdzie na świecie nie spotykałem masowo ludzi tak dobrze wykształconych, tak dobrze orientujących się w świecie, tak młodych duchem, elastycznych, zaradnych. I coś, co jest nie do przecenienia: dorastanie we wspólnym kręgu kulturowym, wspólnota językowa, rozumienie się bez słów, wspólne dowcipy, wspólne kody kulturowe. W język obcym jest to bardzo trudne do osiągnięcia i tego najbardziej mi zawsze brakowało. Wbrew powszechnym narzekaniom większość moich znajomych dobrze sobie radzi w polskich realiach. Często ciężką pracą, no i są to ludzie zwykle sporo po 30-tce. Da się przyzwoicie żyć i w Polsce, chociaż wszyscy zdajemy sobie sprawę z trudności, jakie u nas występują, często wymaga to długiej pracy, nie wszyscy żyją na poziomie, jaki łatwiej uzyskaliby na Zachodzie. Nie podoba mi się agresja przebijająca się z niektórych postów. Zarzucanie "pazerności" komuś, kto wyjeżdża za granicę czy zarabia więcej niż my albo absurdalne pomysły ograniczające prawa obywatelskie. mi nie przeszkadza,że ktoś zarabia 100 tysięcy miesięcznie, niech zarabia. Weźcie jednak pod uwagę, że w internecie jest dużo więcej frustratów niż w realnym życiu. Ostatnio po raz pierwszy usłyszałem w realnym życiu teksty, jakie tu się często przebijają - o pazerności kobiet, jak to lecą na kasę itd. Mówił to w rozmowie telefonicznej dość normalnie wyglądający gość w Warsie w PKP. Byłem w takim szoku, że aż obejrzałem go dokładnie. W życiu codziennym takich psychopatów nie ma zbyt wielu, ukrywają się, a jeśli są, to często dzieciaki, które dorastają i łagodzą potem poglądy. W praktycznym życiu w Polsce nie miałem nigdy problemów nawet z osobami popierającymi konserwatywne opcje polityczne. Na co dzień Polacy olewają spory polityczne, politykę mają głęboko gdzieś, dobrze się bawią ze sobą- taki jest trend dominujący wśród tzw normalnych ludzi. W sobotniej "Wyborczej" był bardzo dobry tekst o Januszach i Grażynach. Linkuję dla tych, którzy mają dostęp. Doskonała analiza i podoba mi się to, co ktoś tu już napisał: że za dużo narzekamy. Niech każdy mieszka, gdzie chce, ale nie ma co nadmiernie narzekać i pluć na Polskę. To kraj, który ma wady i zalety, jak każdy inny. Jeśli ktoś pisze, że nienawidzi Polski czy polskiego języka, to znaczy, że ma problem ze sobą. Tak samo, gdy nadmiernie narzeka na polskie buractwo, Sebiksy itd. Te zjawiska występują wszędzie na świecie i o tym m.in. jest ten linkowany tekst. Polska ma swoje wady, ale jej klimat nie jest wcale najgorszy do życia, mamy piękne krajobrazy i przyrodę, w wielu aspektach całkiem liberalne prawo, no i decydująca jest dla mnie wspólnota kulturowa. Dowodem jest zresztą fakt, że rozmawiamy tu po polsku, na polskim forum. Mógłbym mieszkać za granicą, ale ponieważ mam tu rodzinę, znajomych, dobrze się czuję, wybieram Polskę. Moja wymarzona sytuacja to na starość posiadanie dwóch domów: jednego w Polsce, gdzie siedziałbym od wiosny do jesieni, drugiego w Portugalii na spędzanie zimy ![]()
Natura twoja jest zła Z tym się pogódź Woła przez ciebie głosem który cię przeraża Słowami których zdawało ci się - nie miałeś w sobie Wytryska z ciebie inna niźli o niej mniemasz jak wrzące źródło o zapachu siarki pod którym omdlewają zielone łąki pozoru |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wspaniale ujęte w słowa, chwała bogu że przemykają w czeluściach internetu jednostki takie jak Ty, o takim myśleniu i inteligencji. Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś ![]() Dzięki, że mogłam pośród tego marudzenia i żółci, przeczytać Twój racjonalny, błyskotliwy i bardzo mądry post. Oby dane mi było obracać się cały czas wśród ludzi o takiej mentalności jak Ty. ![]() ![]() Kocham mój kraj i pozytywnie patrzę w przyszłość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Rozeznanie
|
Dorzucam swoje powody:
1. Świat jest ogromny, różnorodny i piękny. Zawsze będę miała sentyment do miejsca w którym się urodziłam, ale to nie oznacza, że mam zostać w nim na zawsze. Zwłasza jeśli są miejsca, które odpowiadają mi bardziej np. pod względem estetycznym czy kulturowym. 2. Jak większość osób tu wspomniała - mieszanie się Kościoła w politykę i życie świeckie. 3. 500+. Rozumiem, że w innych krajach też jest socjal i utrzymywanie cudzych dzieci...ALE - jest też lepszy start na to, żeby mieć własne. Ja płacę na rodziny z 2+ dzieci, a samej mnie nie stać nawet na jedno, co mnie po prostu wku...wia. Jak ktoś chce spłodzić więcej dzieci to niech bierze na siebie konsekwencję ich utrzymania. 4. Śmieszne emerytury za które nie da się przeżyć. 5. Obecny rząd, który wcale nie jest lepszy od poprzedniego.. Ludzie głosują głównie na dwie partie polityczne, bo ,,i tak nikt inny nie wygra". 6. Wszechobecna hipokryzja. Idealni katolicy (i nie tylko) po rozwodach; po zdradach i kochający swoich bliźnich (ale oprócz gejów, lesbijek, ateistów, feministek i chu...wie kogo jeszcze). Tak to: jesteśmy katolikami...Papież jest na szczycie Kościoła! Ale...jak już powie coś, co akurat się nie spodoba (np. że nie wolno ustalać cenników za sakramenty) to ,,yyy...papież miał coś innego na myśli". Wszędzie są hipokryci, ale w Polsce jest to bardzo widoczne. 7. Niskie kary dla kryminalistów (morderstwa, defraudacje, pobicia), a wysokie dla drobnych cwaniaczków (posiadanie marihuaen). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Że zaraz odezwą się "forumowe mądrości", które ten naprawdę mega tekst zaczną podważać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Cytat:
Skoro nie każdy będzie zaradnym prawnikiem czy lekarzem, i celuje w te mniej ambitne prace, to co tu się dziwić, że sobie przekalkuluje gdzie bardziej mu się opłaca pracować na magazynie czy stać przy zmywaku? I wyjedzie? Ale jak mają wybór, pracować za grosze, albo wcale, to nie dziwię się, że wybierają pracę. Mówi się, że trzeba być zaradnym, że doświadczenie jest ważne, no to starają się zdobyć i liczą, że za kilka lat będzie lepiej... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Ja jestem zadziwiona z kolei tymi narzekaniami na Stany. A juz do reszty rozsmieszyl mnie tekst, ze zycie tam jest ciezkie. Perspektywa jest taka, ze jak ktos jest wyksztalcony, ambitny i pracowity to sobie poradzi bez problemu. Zwlaszcza w Stanach. Znam ludzi, ktorzy sa milionerami i dorobili sie tam ciezka praca (praca w korpo, nie wlasne biznesy). Rozumiem, ze nie kazdy ma takie mozliwosci i talent, ale pisanie jak tam zycie jest ciezkie jest doprawdy kuriozalne.
Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2016-09-15 o 21:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Już teraz się to dzieje - zamiast kasjerek mamy kasy samoobsługowe a zamiast sprzątaczy - roboty sprzątajace. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() W sumie lekarzy też można by robotami zastąpić. Precyzja większa, ręka nie zadrży, łapówki nie weźmie, nie zmęczy się i nie przyśnie, nie zapomni nic z tego, czego się nauczył, nie będzie miał złego dnia, bo pogoda nie taka, nie będzie grał roli jego charakter ani życie rodzinne ani w ogóle nic, poza serwisem technicznym oczywiście... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2016-09-15 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:50.