|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
miałam dzisiaj ustny angielski
Miła komisja i zdobyłam 18/20 ![]() Z tego co wiem to bardzo proste zestawy są. eh jeszcze hista i ustny polski ... ide sie uczyć na wtorek
|
#1472 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1473 |
|
Konto usunięte
|
boje sie polaka ustnego nic nie umiem a mam we wtorek!!
|
|
|
|
#1474 |
|
Raczkowanie
|
1. Dzwonisz do lekarza: -mowisz jakie masz objawy -ile już trwają -jakie leki brałaś 2. Opowiadasz corce gospodarza o koncercie: -jak dotarlas na koncert -dlaczego został przerwany -co się zdarzyło w drodze powrotnej 3. Twoja kolezanka chce kupić pamątki w duzym sklepie handlowym -zaproponuj pojscie do małych sklepow -nie zgodz sie z jej argumentem i powiedz dlaczego -zaproponuj wyjscie kompromisowe ( i własie w tej trzeciej rozmowie to ta baba sie pomyliła bo skrocila tą rozmowe jak ja powiedziałam ze się nie zgadzam z nią bo to i to... to ona mi przerwałai powiedziała OK. (a ja jeszcze kompromisu nie powiedziałm hehe a tu juz koniec ))a obrazek to miałam taki. Siedzi kobieta na kanapie ( w swoim domu) czytam jakąs gazete ma kubek na kolanie i się umiecha ... jest stolik a na nim telefon ... a za nią lampa połki z ksiązkiami i lapmpa 1. Czy sadzisz, ze ta kobieta dobrze spędza swój czas?Dlaczego? 2. Jak ty sie relaksujesz?
|
#1475 |
|
Konto usunięte
|
Jak tam poszła geografia ?? Wg mnie mogła mi pójść znacznie lepiej, ale umiejętne czytanie poleceń pomogło mi w kilku rozwiązaniach
![]() Jak oceniacie gegrę ?? |
|
|
|
#1476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W mojej pracy pisałam o Syzyfie, Makbecie, duchach z II części dziadów i Raskolnikowie. Takie konkretne streszczenie to mam tylko do Syzyfa, ale moja koleżanka w swojej prezentacji ma krótkie streszczenie do wszystkich lektur i nasza polonistka (nauczycielka z wieloletnim stażem, która sama co roku zasiada w komisji) nie powiedziała że to jest źle, więc nie masz co sie martwić Podczas matury ustnej z polskiego o wiele bardziej liczą sie odpowiedzi na pytania komisji niż sama prezentacja. A Ty jakie książki zamieściłaś w swojej pracy? i kiery masz mature?
|
|
|
|
|
#1477 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1478 |
|
Zadomowienie
|
a mogłaby mi któraś z Was powiedzieć w jaki sposób oceniana jest prezentacja?
![]() tzn ile punktów za sama prezentacje ile pytań muszą mi zadać itd... szukałam tego w necie, ale chyba jakoś źle to tytułowałam .
|
#1479 |
|
Zadomowienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;1222224 5]Jak tam poszła geografia ?? Wg mnie mogła mi pójść znacznie lepiej, ale umiejętne czytanie poleceń pomogło mi w kilku rozwiązaniach
![]() Jak oceniacie gegrę ??[/QUOTE] Pisałam rozszerzoną. Wyszłam z sali z myślą " ..jaka trudna..", a teraz jak przeglądam arkusz na spokojnie, to wydaje się dość prosta. Ogólnie jestem w miarę zadowolona, jednak wolę poczekać na oficjalny klucz, bo jak pewnie tez zauważyłyście... na każdej stronce inne odpowiedzi.
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;1222224 5]Jak tam poszła geografia ?? Wg mnie mogła mi pójść znacznie lepiej, ale umiejętne czytanie poleceń pomogło mi w kilku rozwiązaniach
![]() Jak oceniacie gegrę ??[/quote] byłam zadowolona dopóki nie sprawdziłam wyników :d. właśnie przez te proste zadania straciłam najwięcej punktów. nie wiem jakoś za wolno robiłam te zadania i pod koniec czasu nie zdążyłam ich przejżeć na spokojnie i mam efekty. no ale zaliczłam
|
#1481 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo chyba wiecej nie zadają....
|
|
|
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1483 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1484 |
|
Raczkowanie
|
boję się polskiego ustnego niemożliwie
to czego się nauczyłam jakoś wydukam, ale pewnie jak mi zadadzą te pytania to nic nie powiem |
|
|
|
#1485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1486 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,a ile mniej więcej komisja zadaje pytań?
![]() Koleżanka,która zdawała w zeszłym roku mówiła,że ostro ją maglowali i zadali chyba z 15 pytań i to wnikliwych ... Za to TŻ i mój brat mówią,że mieli raptem kilka pytań i to lajtowych w stylu dlaczego ten,a nie inny temat (tylko,że to było 4 lata temu) itp. |
|
|
|
#1487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1488 |
|
Konto usunięte
|
umiem 1 akapit czyli 3 zdania prezentacji
nie wchodzi mi wcale;/ |
|
|
|
#1489 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam w poniedziałek ustną z polskiego, a jak na razie umiem "mniej więcej" 1/3...ale spokojnie, jakoś damy radę
|
#1490 |
|
Zakorzenienie
|
hej mam w pon prezentacje i wlasnie zaczelam sie uczyc
ale mam pilna sprawe, a mianowicie jest tutaj ktos kto zna francski?albo ma w prezentacji pania bovary?bo nie wiem jak wymawiac nazwiska bohaterow i miejscowosci ;p wypisze je tutaj moze ktos pomoze ![]() Bovary- slyszalam kilka wresji i nie wiem, ktora jest dobra Homais Rudolf Boulanger Yonville Rouault Dupuis Rouen |
|
|
|
#1491 |
|
Konto usunięte
|
umiem tak ze spogladaniem na kartke 3/4 1 strony
a mam 3 strony prezentacji |
|
|
|
#1492 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam 5 i umiem uwaga uwaga - nic nie umiem!
|
|
#1493 |
|
Przyczajenie
|
hej, wiecie co ja usłyszałam gdzieś ze dobrze sobie nagrac i odsłuchiwac np na mp3, wiec ja tak zrobilam i odsluchałam narazie tylko kilka razy a potem powiedziałam sobie i troszke lepiej mi szło, dzisiaj przed pojsciem spac odslucham sobie z kilka razy i tez tak robcie, mysle ze to dobry pomysł. Zawsze cos zapamietacie a jak zgubicie sie to mowcie to co pamietacie, w sumie lepiej powiedziec "cos" niz nic.
A jezli nie zdazy sie w te 15 minut to komisja przerywa? kurde boje sie ze za wolno bede gadac i nie zdaze |
|
|
|
#1494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1495 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez pokrzewka Czas edycji: 2009-05-09 o 20:08 |
|
|
|
|
#1496 |
|
Ona przychodzi nocą ;)
|
Nie chcę straszyć, ale matura ustna z polskiego była dla mnie najgorszą z możliwych i słusznie robiłam bojąc się jej
![]() Przede wszystkim - wszystko zależy od komisji ![]() Jedni będą przebierać papiery i nie zwracać na Ciebie uwagi, inni będą się wpatrywać i wyszukiwać zająknięć. Od nich też zależy jakie pytania zadadzą. Ogólnie miałam pecha, bo trafiłam do tej "gorszej" komisji - która rzekomo zadawała pytania z czapy i niespecjalnie słuchała ![]() No i prawda, jedna babcia ciągle coś pisała, przewracała kartki, nawet na mnie nie spojrzała, a druga z kolei cały czas się we mnie wpatrywała tak, jakbym jej rodzinę własnymi rękoma udusiła ![]() Na nic kucie na pamieć, bo nie powiedziałam ani jednego zdania w takiej formie, w jakiej było napisane. Poza tym, nie mogłam się skupić, zaczynałam zdanie i nie wiedziałam jak je dokończyć. A centralnie przed moimi oczami był zegar, chyba po to, żebym się w niego wpatrywała, ale to jednak jeszcze bardziej stresuje. Prezentacja jakoś poszła, ale pytania ![]() Zadano mi 3 pytania i tylko jedno wiązało się w zasadzie z moją prezentacją. Pozostałe dwa były dosłownie z czapy wzięte, nawet nie wiem, jak można było wpaść, aby takie zadać ![]() Byłam mega zestresowana W ogóle bałam się, że nie zdam, albo z łaską dostanę graniczne 6pkt, ale było niewiele lepiej - 50% (10pkt). Słaby wynik, ale osobiście cieszę się, że mam to za sobą. Ustne i tak się nigdzie nie liczą (więc są chyba tylko po to, aby stresować maturzystów), a i tak wiem, że na więcej by mnie stać nie było. Koszmarne przeżycie i pierwszy w życiu taki stres
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez *Insane Czas edycji: 2009-05-09 o 20:20 |
|
|
|
#1497 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz to chyba nie pójdę wcale na ten egzamin :|albo ucieknę z sali... ech. |
|
|
|
|
#1498 |
|
Konto usunięte
|
jak teraz sie ucze to na stojaco a raczej chodząco tej prezentacji, lepiej tak mi wchodzi
![]() ale nie wyobrazam sobie stac przy komisji bo bym wymachiwala dlonmi, a znowu siedziec i sie gapic w nich to glupio a nie patrzec sie w oczy tez zle;/ nie wiem co robic |
|
|
|
#1499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a takim plusem na naszą korzyśc jak zapomnimy prezentacji to powiedziała nam, abyśmy poprosili komisję, że chcemy się napić wody. wtedy ktoś z komisji wstaje nalewa i podaję nam. jest to kwestia minuta, dwie. ale czas wlicza nam się do prezentacji a my możemy sobie wtedy przypomnieć to co zapomniałyśmy. dlatego powiedziała, że dobra prezentacja powinna trwać około 13,5 minuty. aby mieć te 1-1,5 minuty na przypomnienie sobie
|
|
#1500 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.

))

?