![]() |
#1471 | |
Rozeznanie
|
Dot.: izotek
joaś905, odsyłam do ulotki:
Cytat:
![]() |
#1472 |
Raczkowanie
|
Marcusia, czytałam ulotkę. Imo, autor ma na myśli silne peelingi kwasowe (o wysokich stężaniach, wykonywane u dermatologa/kosmetyczki), a nie delikatnie złuszczające dermokosmetyki/kosmetyki drogeryjne. Stąd też moje pytanie.
Ale mogę się oczywiście mylić ![]() pixie088, dzięki za wskazówkę ![]()
![]() |
#1473 |
Zadomowienie
|
Ja tez stosowalam gruboziarnisty i to raz w tygodniu w sobote wieczorem i pozniej megaodzywczy i nawilzajacy krem, przynajmnkej nie mialam stada odstajacych skorek i szybciej wszystko sie goilo bo skora oddychala bez tych suchych skorek
|
![]() ![]() |
![]() |
#1474 |
Rozeznanie
|
Peeling enzymatyczny, jest również zabiegiem chemicznym, jak chcesz to dla mnie możesz nawet wspomniane gruboziarniste stosować, Twoja skóra, Twoja decyzja. Ja bym się nie odważyła. Tylko, moim zdaniem jest to nieodpowiedzialne.
Gdyby farmaceuta miał na myśli wysokostężone zabiegi, napisałby o tym. To nie wypracowanie z polskiego. To jest ulotka do leku. Mi lekarz kategorycznie zabronił nawet enzymatycznego o czym poinformował mnie wypisując pierwszą receptę na ten lek.
Myśl pozytywnie i częściej się uśmiechaj! ![]() Edytowane przez Marcusia Czas edycji: 2014-09-13 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#1475 |
Zakorzenienie
|
Czy w trakcie kuracji nie ma żadnych przeciwwskazań jeżeli chodzi o basen? Czy lepiej sobie darować?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1476 | |||
Raczkowanie
|
Peeling enzymatyczny to nie zabieg.
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1477 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1478 |
Rozeznanie
|
Synonimem słowa zabieg jest np. czynność czy działanie, "zabieg" jest nie tylko medyczny...
Cieszę się, że dermatolog rozwiał Twoje wątpliwości. Pozdrawiam.
#1479 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję a odpowiedź
![]() A czy w trakcie kuracji używałyście zewnętrznie jakichś maści/kremów na receptę, typu Rozex, Duac, Epiduo? |
![]() ![]() |
![]() |
#1480 |
Raczkowanie
|
Nie, nic innego nie wolno używać, tylko nawilżające.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1481 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest to zalecenie lekarza,nic złego się nie dzieje,wręcz przeciwnie,ma to zapobiec większym wysypom. Punktowo nakładam nawet kilka razy dziennie,jak mam coś ropnego na twarzy ![]()
![]() |
#1482 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1483 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1484 |
Rozeznanie
|
withi_as ja miałam zużyć jak najszybciej dużą tubkę isotrexu, ale za bardzo zaczęłam sie łuszczyć i po miesiącu isotrex odstawiłam. Fakt, że miałam bardzo dużo zmian grudkowych. Może dlatego. Plus bardzo dużo nawilżać! i absolutnie nic więcej.
#1485 |
Raczkowanie
|
co do nawilżania, jak często w ciągu dnia myjecie buzię i nakładacie krem?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1486 |
Rozeznanie
|
na początku kuracji myłam twarz rano i w ciągu dnia co 3-4h musiałam nakładać krem, bo skóra była sucha, łuszcząca się wszędzie. Kiedy organizm przyzwyczaił się do dwaki to krem przed make-upem + po zmyciu + na dobranoc. Z czasem można dojść do rano+wieczór, o ile dawki sie nie zmienia. Ale to zależy, zobaczysz w zależności od dyskomfortu jaki będziesz czuła.
![]()
#1487 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() usta, ciało ogarnęłam, ale twarz to jakiś dramat. tym bardziej, że już przed kuracją była baaaaardzo wrażliwa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1488 |
Nawiedzona PeMa
|
Cześc
![]() Wczoraj zaliczyłam kontrolną wizytę i z dawki 20mg doktorka schodzi do 10mg co drugi dzień więc mam nadzieję że jeszcze trochę i koniec, bo biorę od marca. Co do kremów do ja używam biodermy do skóry wrażliwej, ale poszukuję toniku bez alkoholowego i w miarę w przystępnej cenie. Możecie coś polecic?
#1489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może to nie do końca tonik ale polecam ten spray https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ale-spray.html Można go zamówic na DOZ ie i jest taniutki. Nawilża cudnie ![]()
![]() |
#1490 |
Wtajemniczenie
|
Zainteresował mnie ten spray, chyba go zamówię
![]() Dziewczyny, a ja mam takie pytanie ... Picie pokrzywy nie jest chyba zakazane przy kuracji izotekiem? |
![]() ![]() |
![]() |
#1491 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1492 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem, nie byłam pewna czy pokrzywa nie ma witaminy A ;-)) No to spoko.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1493 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, dzisiaj rano zrobiłam wszystkie badania, wszystko jest pięknie ładnie oprócz cholesterolu ... Czy podwyższony wynik może być przeszkodą na zaczęcie kuracji?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1494 |
Raczkowanie
|
to zależy czy ten Twój cholesterol jest dużo wyższy niż norma...bo czytałam, że jesli jest niewiele przekroczony to spokojnie ludzie zaczynają kurację..
|
![]() ![]() |
![]() |
#1495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1496 |
Zakorzenienie
|
Do twarzy polecam krem nawilżający fitomed
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1497 |
Zakorzenienie
|
Przyjmiecie?
![]() Od wczoraj biorę izotek, rok przygody przede mną..Tak się bałąm zacząć, że tydzień chodziłam z receptą i myślałam co tu począć. Moja historia nieco inna niż Wasze, ze względu na wiek chociażby bo z trądzikiem żyłam ok 20 lat, w tym wypróbowane chyba wszystko, co możliwe, najdłużej na tetralysalu byłam, a najbardziej pomagała finacea (skinoren). Teraz właściwie trafiłam do dermatologa trochę już przypadkowo bo leczę oczy i chciałam wyeliminować ze skóry to, co ewentualnie może powodować nawracające infekcje oczu. Okulista zresztą zalecił. Twarz w tej chwili, zresztą przez dłuższy okres dorosłego życia nie wyglądała tak, jak to opisujecie, czyli masakrycznie, było kilka krostek, niestety mam dużą tendencję do przebarwień, pewnie przez dość ciemną karnację, więc tych kilka krostek non stop przez wszystkie lata pozostawiły brzydkie przebarwienia, bardzo trudne do wyeliminowania. No i ciąża pozostawiła kolejne. Bawiłam się kwasem migdałowym, pomagało nawet, poźniej jakieś krostki, i kolejne przebarwienia..No ale do rzeczy. Przyszłam do dermatologa tydzień temu, wywiad trwał niemal półtorej godziny, byłam w szoku bo chyba nigdy tyle mi lekarz czasu nie poświęcił no i po analizie problemu padło na izotek. Jak wróciłam do domu, poczytałam, również Wasz wątek, to się przeraziłam co ja najlepszego wyrabiam bo pod tapetą to nawet trudno zobaczyć, ze ten problem jest. No ale komfortowo rzeczywiście nie jest. Boję się strasznie, co się będzie działo, może niepotrzebnie nastawiam się na najgorsze, ale uprzedziłam córkę, że mogę jakieś doły łapać i żeby była wyrozumiała, na usta farmaceutka dołączyła gratis jakiś francuski balsam, na osłonę wątroby sylimarol chcę brać. No i przydałoby się coś też na włosy i paznokcie. Pisałyście o Silice, czy coś może jeszcze jest godnego polecenia? Coś z krzemem? Jak z Waszą wagą? Czytałam, że ten lek powoduje zatrzymywanie tłuszczu w organizmie, bzdura czy uważać na to? I jeszcze ostatnie pytanie, jakiś krem, który będzie odżywiał odpowiednio ale nie zostawiał tłustego filmu na skórze, typowo pod podkład macie sprawdzony? Acha, i na oczy coś nawilżająco-osłonowego bo w tej chwili dochodzi ta infekcja na oczach, którą leczę i boję się, że znowu będę wyglądała jak królik przy działaniu retinoidów..Dermatolog zasugerowała krople bepanthen eye, może macie jakieś jeszcze inne, dobre? Mam nadzieję, że u mnie chociaż ze względu na 40 na karku problem po zakończeniu kuracji już nie wróci ![]() Jak tak dumałam, brać czy nie brać, to robiłam rozeznanie w aptekach w mieście i wyobraźcie sobie, że rozpiętość cenowa za 60 sztuk dawki 0,02 wahała się od 109 do 180 zł ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-09-18 o 21:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#1498 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam tyle lat co ty i od miesiąca jestem na Izo. Równiez nie mam wielkiego trądziku ale ogromny łojotok,skłonnośc do duzych ropnych pryszczy i przebarwień. Przez prawie kilkanaście lat brałam tabletki anty ,co trzymało mój tradzik w jako takich ryzach.Nigdy nie miałam idealnej cery ale nie było źle. Po odstawieniu przez kilka miesięcy było w miare ok,aż nagle zaczął sie tak ogromny łojotok i wysyp ropnych pryszczy,że zaczęłam kurację antybiotykiem (Unidox).Pomógł dopóki brałam,pryszcze przestały wychodzic a łojotok został.Po odstawieniu w lipcu wszystko wróciło ze zdwojona siłą. Zdecydowałam sie na Izotek i na razie nie żałuję,wręcz jestem mega zadowolona.Od dwóch tygodni moja cera jest matowa przez cały dzień. Pojawiaja się drobne wypryski,nawet czasem ropne ale to nic w porównaniu z tym co było. Nie odczuwam jakiegoś dużego dyskomfortu jesli chodzi o wysuszenie czy łuszczenie.Uzywam Biodermy sensibio legere i na razie daje radę.Mam tez Cetaphil DA Ultra,nawilża nawet lepiej niz Bioderma ale zostawia film,którego nie chcesz.Mysle że z czasem wszystko ci sie bedzie wchłaniać do matu.Wczoraj posmarowałam się przepisową ilością filtra i wszystko się wchłonęło po pięciu minutach.Mat trzymał sie cały dzień pod makijażem mineralnym.Do tej pory jestem w szoku . ![]()
![]() |
#1499 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, Iwona, że napisałaś, podnosi to na duchu, no i fakt, że nie jestem tutaj sama jakąś weteranką jeśli chodzi o wiek
![]() ![]() Ja na antykoncepcyjnych byłam kilka lat, ale jakoś większej zmiany na twarzy to nie widziałam. Tetralysal, dłuuugo, gdy brałam było ok, gdy przestawałam, problem wracał, sama nie wiem, po co tyle czasu pozwoliłam to w siebie pakować ![]() Dzięki za wskazówki kremowe ![]() ![]() Super, że jesteś zadowolona, na pewno samopoczucie od razu lepsze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1500 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tak,samopoczucie sto razy lepsze ![]() Dokuczaja mi trochę skutki uboczne.Głównie są to usta i takie ogólne osłabiebienie.Szybciej się meczę,wczesniej chodze spać bo wieczorem jestem padnięta.Zauwazyłam jednak że od kilku dni i z tym jest lepiej,więc myslę że organizm juz sie do leku przyzwyczaja. Dziś idę zrobic morfologię,próby wątrobowe i cholesterol.We wtorek wizyta u dermatologa. ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.