izotek - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-03, 13:08   #1441
gestapo
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez vilandravalo Pokaż wiadomość
Mi na usta pomógł Carmex, gdzieśtam dziewczyny jeszcze polecały Blistex, ale tego nie probowałam
Od razu zaopatrz się w dobre nawilżacze do twarzy i ciała
ja uważam, że nie ma co szaleć z zaopatrywaniem się w kremy czy inne kosmetyki nawilżające na zapas. to tylko wyrzucanie kasy. dopiero jak coś zacznie się dziać należy reagować. wtedy widać i czuć czego skóra potrzebuje i można łatwiej trafić w odpowiedni produkt.
ja do tej pory smaruję twarz zwyczajnym Nivea Soft i nadal się sprawdza. dopóki skóra nie zacznie domagać się czegoś bogatszego nie zamierzam wydawać kasy na coś co może być nieodpowiednie lub po prostu zbędne.
gestapo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-03, 20:40   #1442
ssea
Przyczajenie

Hej dziewczyny, dziekuje za podpowiedzi!
Powiem Wam, ze Pani w aptece namowila mnie na Avene Cold Cream do ust (od razu zapytala czy to kuracja izotekiem lub pochodnym lekiem), a jako ze cena byla przystepna, to wzielam.
Jesli nie pomoze, wyprobuje Carmex lub Blistex
Do twarzy tez jeszcze uzywam mojego kremu, ktory i tak jest do cery wrazliwej, ale bede dzialac jak przestanie wystarczac
Stary 2014-09-04, 08:20   #1443
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gestapo Pokaż wiadomość
ja uważam, że nie ma co szaleć z zaopatrywaniem się w kremy czy inne kosmetyki nawilżające na zapas. to tylko wyrzucanie kasy. dopiero jak coś zacznie się dziać należy reagować. wtedy widać i czuć czego skóra potrzebuje i można łatwiej trafić w odpowiedni produkt.
ja do tej pory smaruję twarz zwyczajnym Nivea Soft i nadal się sprawdza. dopóki skóra nie zacznie domagać się czegoś bogatszego nie zamierzam wydawać kasy na coś co może być nieodpowiednie lub po prostu zbędne.
wiadomo, każda skóra i organizm reaguje inaczej na kurację Ja stosuję Cetaphil, bo mam straszne uczucie ściągnięcia skóry i wysuszoną skórę zwłaszcza rano. Kiedyś posmarowałam się kremem nawilżającym z Bielandy, którego używałam przed terapią Izotekiem i bardzo go sobie chwaliłam, to niestety, ale po upływie pół godziny makijaż zaczynał mi schodzić płatami razem z łuszczącą się skórą. A cena Cetaphilu, jak na jego dużą pojemność tak naprawdę nie jest wcale wyższa od większości drogeryjnych kremów. Powiedziałabym raczej, że 32 zł za 100 ml przy tak wydajnym kremie (spokojnie starczy mi na dwa miesiące) to dobry wynik Trzeba po prostu na sobie wypróbować
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 19:46   #1444
migotkaq
Raczkowanie

Też używałam Cetaphil i był ok a do ust najlepiej sprawdzała się auchanowska pomadka..
Teraz jestem już 3 miesiące po terapii. Po izo stosowałam przez 2 miesiące Differin. Teraz zaczęły mi wyskakiwać drobne czerwone krosteczki, niby nie ma tragedii, ale kurczę...
migotkaq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 15:35   #1445
phideaux
Wtajemniczenie

Czy taki trądzik wg Was kwalifikuje się już do leczenia Izotekiem? Wiem oczywiście, że nie jesteście dermatologami, ale po prostu Wasze zdanie

Jak sobie radzicie z plamkami po pryszczach? Ja mam tego mnóstwo...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pry.jpg (106,4 KB, 53 załadowań)
Stary 2014-09-08, 17:03   #1446
BehindU
Raczkowanie

phideaux

Ogólnie Izotretynoinę przypisuję się w ciężkich postaciach trądzika (Twój trądzik ma postać co najwyżej średnią) lub w przypadku, gdy trądzik ten nie zostanie wyleczony metodami zewnętrznymi/antybiotykami (tetra).

Powiem Ci, że mój trądzik przed kuracją Tetrą był mniejszy niż Twój teraz (podczas kuracji jest jeszcze lepiej), ale już wiem, że Tetralysal nie wyleczy mi trądzika całkowicie, więc lekarz poinformował mnie o Izotretynoinie.

Bardzo ważne jest, by mieć dobrego dermatologa, do którego ma się zaufanie.
Taki dermatolog powinien dokładnie Cię prowadzić przez leczenie, informować o pielęgnacji, przestrzeganiu niektórych pokarmów, zrobieniu odpowiednich badań.

Co do plamek po zmianach hmm
Najważniejsza jest profilaktyka :
- filtr słoneczny,
- nie wyciskać zmian !!!
- nie dotykać twarzy !!!!

Dodałbym jeszcze:
-peeling (w Twoim przypadku enzymatyczny)
-spora ilość warzyw/ryb(omega-), by nasza skóra wyglądała zdrowo i miała równomierny kolor.

Edytowane przez BehindU
Czas edycji: 2014-09-08 o 17:05
BehindU jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 17:29   #1447
kate_jk
Raczkowanie

marcusia bralam izotek przez 10 miesiecy w dawce 40 mg, na razie nawet nie mam po co sie wybierac do dermatologa, poniewaz dopiero co odzyskuje siły po kuracji (wypadajace włosy, osłabienie organizmu, itd.);/ nie chce straszyc, po prostu jestem załamana i nie wiem co robic...
kate_jk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 17:43   #1448
Stella275
Nawiedzona PeMa

Witajcie

Znalazłam ten wątek przypadkowo i postanowiłam opisac swoje leczenie z izotekiem. Moje problemy z cerą zaczęły się mnie więcej w połowie gimnazjum ( w tej chwili mam 23 lata), przez długi czas nic z tym nie robiłam. Wyskakiwały mi pryszcze, trądzik był nasilony ale nie aż tak żeby wstyd było wyjśc z domu. Problem zaczął się w momencie kiedy trądzik zaczął pojawic się na dekolcie i ramionach. Wiecie przychodziły ciepłe dni a ja nie mogłam sobie pozwolic na założenie bluzeczki na ramiączkach. Dodatkowo pogorszyłam swoją sytuację rozdrapując ropne krostki ( ), przez teraz ma przebarwienia. Na szczęście dodatkowo nie pogarszałam stanu cery zapychając ja podkładami czy pudrami. Starłam się jakoś sobie pomóc używając drogeryjnych produktów. Pierwsze leczenie dermatologiczne przeszłam w liceum, jednak zażywałam wtedy Unidox i maści miejscowe. Jednak nie zauważyłam znacznych efektów i przerwałam kurację. Samodzielnie starałam sobie radzic produktami drogeryjnymi, problemy z cerą odchodziły i powracały. W marcu tego roku podjęłam decyzję że zaczynam ponownie walkę, zmieniłam dermatologa i udałam się na wizytę. Został zlecony mi izotek raz dziennie oraz maści do stosowania zewnętrznego. Oczywiście na początku mega wkurzało mnie wysuszenie ust ( pomadka Regenerum niezastąpiona). I muszę stwierdzic że przynosiła efekty. Cera mi się znacznie zaczęła poprawiac, nowe krostki nie wyskakiwały i istniejące zaczęły się leczyc. Od lipca zażywam izotek co drugi dzień. 17 września mam kontrolną wizytę. Podsumowując wywód: twarz wygląda o niebo lepiej, nie pamiętam kiedy ostatni raz musiałam użyc korektora, nie mam już oporów aby wyjśc bez makijażu na ulicę . Zmiany na ramionach znacznie się poprawiły, teraz wystarczy kwestia całkowitego doleczenia i wyzbycia się nawyku nerwowego drapania. Mam nadzieję że efekt się utrzyma i problem trądziku zniknie raz na zawsze.

ps: gratulacje dla tych co wytrwali do końca

19/2017
7/2018

Stella275 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 20:29   #1449
Marcusia
Rozeznanie

ja dziś byłam na kontroli u lekarza, jeszcze dwa opakowania, doktor boi się, że trądzik powróci, niepodobają jej się moje zmiany na policzkach (ma wrażenie, że się odrodzą) po dwóch ostatnich opakowaniach jeśli trądzik powróci to mam wrócić do antybiotyków

mam sporo przebarwień, jestem przemęczona mam bóle pleców, pękajace usta. Chce juz koniec
Stary 2014-09-09, 10:54   #1450
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marcusia Pokaż wiadomość
ja dziś byłam na kontroli u lekarza, jeszcze dwa opakowania, doktor boi się, że trądzik powróci, niepodobają jej się moje zmiany na policzkach (ma wrażenie, że się odrodzą) po dwóch ostatnich opakowaniach jeśli trądzik powróci to mam wrócić do antybiotyków

mam sporo przebarwień, jestem przemęczona mam bóle pleców, pękajace usta. Chce juz koniec
A ja Ci życzę z całego serca,żeby trądzik nie wrócił, nie martw się na zapas
Stary 2014-09-09, 12:25   #1451
migotkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kate_jk Pokaż wiadomość
marcusia bralam izotek przez 10 miesiecy w dawce 40 mg, na razie nawet nie mam po co sie wybierac do dermatologa, poniewaz dopiero co odzyskuje siły po kuracji (wypadajace włosy, osłabienie organizmu, itd.);/ nie chce straszyc, po prostu jestem załamana i nie wiem co robic...
Widzę, że nie tylko ja borykam się z osłabionymi włosami, paznokciami itd.. Łykasz coś na poprawę włosów?
Stary 2014-09-09, 13:39   #1452
asiuniaskc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez migotkaq Pokaż wiadomość
Widzę, że nie tylko ja borykam się z osłabionymi włosami, paznokciami itd.. Łykasz coś na poprawę włosów?
Ja biorę Piorin Extra świetna sprawa, na początku byłam przerażona ilością wypadających włosów teraz już 3 tygodnie biorę i jest dużo lepiej
asiuniaskc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 15:22   #1453
migotkaq
Raczkowanie

To faktycznie szybko działa ja łykam skrzyp polny. Też około 3 tygodnie. Jest trochę lepiej,ale poczekam jeszcze z miesiąc na ostateczny werdykt
Stary 2014-09-09, 16:19   #1454
withi_as
Zakorzenienie

Hej. Już jakiś czas temu udzielałam się u Was w wątku, wtedy bardziej pytałam, podczytywałam, ale bardziej z czystej ciekawości, temat mnie po prostu trochę mniej dotyczył. Za kilkanaście dni dołączę już do Was pełnoprawnie, bo i na mnie padło, i ja zaczynam kurację izotretynoiną.
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 16:30   #1455
Stella275
Nawiedzona PeMa

Ja po stosowaniu izoteku nie zauważyłam żeby włosy mi jakoś bardziej zaczęły wypadac, ciekawe dlaczego

19/2017
7/2018

Stella275 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-10, 07:35   #1456
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stella275 Pokaż wiadomość
Ja po stosowaniu izoteku nie zauważyłam żeby włosy mi jakoś bardziej zaczęły wypadac, ciekawe dlaczego
To nie, tylko się cieszyć Ja niestety aż takiego szczęścia nie mam
Stary 2014-09-11, 12:37   #1457
Asiek03
Przyczajenie

hej. Czy jest tu jakaś dziewczyna,która po zakończeniu kuracji tym lekiem zaszła w ciążę?
Asiek03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-11, 14:17   #1458
phideaux
Wtajemniczenie

Po 8 latach walki z trądzikiem zdecydowałam się na krok ostateczny, czyli Izotek. Kurację zacznę po niezbędnych badaniach - szczerze, już nie mogę się doczekać.

Niepokoi mnie tylko jedno ... Dziewczyny, czy każda z Was brała tabletki anty podczas kuracji? Czy dermatolog wypytywała o to w jakikolwiek sposób? Jestem świadoma oczywiście konieczności skutecznego zabezpieczania się, ale nie chcę brać tabletek anty. Jak jest/było u Was?
Stary 2014-09-11, 14:36   #1459
krakowianka1991
Raczkowanie

ja tabletek anty nie przyjmuję.Na poczatku kuracji rozmawiałam z lekarzem powiedziałam,że jestem świadoma jaki lek przyjmuje i jakie to niesie ze sobą skutki na wypadek ciąży. Tabletki mi darował kazał podpisac tylko takie oświadczenie,ze wiem o wszystkim itp. Trochę się wkurzył,ze przed rozpoczęciem kuracji nie przyniosłam mu testów ciążowych, ale recepte przepisał i potem podczas żadnej z wizyt już nic nie chciał, nie wspominał o ciąży....
krakowianka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-11, 15:35   #1460
bleuclair
Zakorzenienie

Ja też nie przyjmuję tabletek anty. Podpisałam tylko deklarację, że zdaje sobie sprawę z konsekwencji jakie przyniosłoby ewentualne zajście w ciążę.
Stary 2014-09-11, 17:05   #1461
pixie088
Zakorzenienie

Dziewczyny - jakiego fluidu uzywacie podczas kuracji? Szukam czegos co bedzie dobre dla cery suchej i wyrowna jej koloryt. Nie zalezy mi na duzym kryciu, izo daje rade. Pomozecie?
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-11, 17:36   #1462
Asiek03
Przyczajenie

Polecam podkład mineralny z Oriflame ładnie komponował się z moją skórą, trafiłam na idealny odcień, nie zapychał, ładnie krył oraz fajnie nawilżał.
Asiek03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-11, 17:59   #1463
migotkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Niepokoi mnie tylko jedno ... Dziewczyny, czy każda z Was brała tabletki anty podczas kuracji? Czy dermatolog wypytywała o to w jakikolwiek sposób? Jestem świadoma oczywiście konieczności skutecznego zabezpieczania się, ale nie chcę brać tabletek anty. Jak jest/było u Was?
Ja nie musiałam podpisywać żadnego oświadczenie, derma tylko powiedziała, że jest całkowity zakaz zachodzenia w ciąże i dała mi ulotkę o sposobach zabezpieczenia się a anty nie brałam
Stary 2014-09-11, 19:19   #1464
kennedy
Zakorzenienie

Troche to nieodpowiedzialne jezeli ktoras z was uprawia seks.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-12, 06:25   #1465
10september
Raczkowanie

Witam! 2 września zakończyłam kurację. Co mogę jeść i czy mogę przyjmować jakieś witaminy?

Dzięki temu schudłam:
60kg -> 48kg
10september jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-12, 10:29   #1466
migotkaq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Troche to nieodpowiedzialne jezeli ktoras z was uprawia seks.
Wystarczy znać swój organizm i wiedzieć kiedy na ile można sobie pozwolić.
Stary 2014-09-12, 10:30   #1467
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez migotkaq Pokaż wiadomość
Wystarczy znać swój organizm i wiedzieć kiedy na ile można sobie pozwolić.
Co to znaczy dokladnie?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-12, 10:35   #1468
migotkaq
Raczkowanie

Wiedzieć kiedy ma się dni płodne, kiedy jest tzw. względny okres niepłodności. I np. w czasie dni płodnych zrezygnować z intymnych stosunków albo "ograniczyć" się do pettingu..
Stary 2014-09-13, 10:55   #1469
joaś905
Raczkowanie

Hej, Izotek stosuję dopiero od 4 dni i frapuje mnie jedna kwestia - czy w trakcie jego używania można stosować łagodne peelingi enzymatyczne i maseczki oczyszczające (np. Organique z glinką Ghassoul)? Czy może jest to niewskazane i powinnam raczej ograniczyć się do nawilżania?

joaś905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-13, 11:02   #1470
pixie088
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joaś905 Pokaż wiadomość
Hej, Izotek stosuję dopiero od 4 dni i frapuje mnie jedna kwestia - czy w trakcie jego używania można stosować łagodne peelingi enzymatyczne i maseczki oczyszczające (np. Organique z glinką Ghassoul)? Czy może jest to niewskazane i powinnam raczej ograniczyć się do nawilżania?
Wydaje mi sie,ze to zalezy od tego jaka bd reakcja Twojej skory. Ja nie zauwazylam duzego przesuszenia, dlatego pare razy potraktowalam swoja twarz gruboziarnistym peelingiem.
pixie088 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości