|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Żony, Mamy, Wizażanki - rozgadane koleżanki PM2012
Nie dołuj się
Cytat:
ja właśnie robię listę co muszę kupić, ale dalej się w tym nie ogarniam i nie wiem co mam a czego nie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a to masz jakoś narzucone z góry czy Twoja decyzja?Mi to niecałe 11 tyg do porodu zostało
|
|
#1472 |
|
Zakorzenienie
|
Malgos to rzeczywiscie optymistyczna perspektywa
![]() Monia zrob sobie jeszcze beta hcg z krwi, to da 100% pewnosci. Idz do lekarza zbadac co sie dzieje. I najwazniejsze to sie nie zamartwiac. Jak nie teraz to na pewno niedlugo sie uda ![]() Justii szalejesz ![]() Katie to z indywidualnym tokiem powinnas sobie jakos wszystko poukladac. Mi ciaza troche komplikuje doktorat, ale napisze sobie teraz prace a egzamin i obrona zostana na grudzien w przyszlym roku. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Edytowane przez jojla Czas edycji: 2013-10-08 o 09:50 |
|
|
|
#1473 |
|
Zakorzenienie
|
Justii - to ja poproszę porcję takiej zupki dyniowej
bardzo lubię, choć rzadko robię. Katie - to zależy czy zgodzą się na mój 2 tyg urlop zaraz przed macierzyńskim ... bo na 1 tydzień powinni bez problemu... kwestia tego pewnie czy wróci jedna supervisor-ka z macierzyńskiego, a jeszcze moja managerka odchodzi... strasznie szkoda bo super babeczka i dobrze mi się z nią pracowało |
|
|
|
#1474 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam słonecznie
Troszkę was zaniedbałam, ale weekend minął mi nie wiem kiedy, a wczoraj miałam bardzo pracowity dzień, więc jak wróciłam po 19 do domu to padłam jak mucha i spałam jak dziecko ![]() Cytat:
gratuluję będziesz ciocią - znów.Cytat:
A grudzień, fakt ani się nie obejrzysz i już będą świeta i będziecie już we trójkę ![]() nic sie nie martw... Myśl pozytywnie i goń do lekarza... 3 mam za was kciuki Cytat:
ja też nie dotykam półek męża. On sam sobie układa i przynajmniej nikt za mną nie chodzi i nie pyta gdzie co leży ![]() Dziewczyny ludzie narzekają że w PL jest źle, że wszystko do d... NFZ, szpitale, i w ogóle system... Ale jak się okazało opieka zdrowotna kobiet w ciąży moim zdaniem (prywatnie) jest na dość wysokim poziomie, powiedzmy że wiem to po sobie. Z perspektywy UK - to to co tam się dzieje to jakaś masakra. Kilka dni temu dowiedziałam się że bratowa jest w 2 ciąży. Super cieszyłyśmy się że nasze dzieci będą rówieśnikami itp. Okazało się że plamiła więc jej mówię działaj. Leż i idz do lekarza. Nie poszła. A za to poszła do pracy... Po kilku dniach zadzwoniła do polskiego lekarza ( do mojej lekarki) i ta jej powiedziała że ma lezec i brac duphaston. Po kilku dniach dokłądnie 2 dostała w nocy obfitego krwawienia (czerwona krew) nie jakiś tam brunatny śluz... W szpitalu lekarz powiedział że pporoniła, za chwilę że nie i dopiero w środe ma pojawić się w szpitalu ponownie na usg... wtedy jej coś więcej powiedzą... Dla mnie skandal jak lekarz nie może powiedzieć że nie wie czy poroniła czy nie, czy jesyt nadal w ciąży czy nie.... Jakiś absurd
|
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
Justynaa - strasznie mi przykro z powodu twojej bratowej, nikomu nie życze takich przejść.... jednak niestety o polskiej opiece zdrowia też można się nasłuchać.... posiłki w szpitalach to porażka, nieprawidłowe zdiagnozowanie też niestety wiele razy się zdarza... to chyba zależy po prostu od naszych doświadczeń z lekarzem.
wiesz co ja patrzę na to troszkę inaczej... tutaj jest podobnie jak w UK. Nie raz takie leki po prostu nie pomagają bo czasem nic nie pomoże. Na NFZ jednak niewiele kobiet się decyduje i chodzi prywatnie a i tutaj tak samo prywatnie możesz chodzić do lekarza ile chcesz, mają super sprzęt... tam w UK chyba opieka lekarska jest za darmo jeśli dobrze pamiętam ... czasami podejście do pacjenta jest rzeczywiście troszkę dziwne (tym bardziej, że my jesteśmy przyzwyczajeni do czegoś innego). Rzeczywiście dość długo musi czekać na usg - co jest dziwne... a nie ma gdzie pojechac prywatnie?? Choć fakt, że ogólnie nie ma tutaj wizyt u gin, chyba że są jakieś wskazania... ale ostatnio na jednym forum dziewczyna pisała że chodziło prywatnie do gin i kobieta nawet nie miała usg w gabinecie... wiele tu by roztrząsać i każdy może mieć inne zdanie. Ja akurat ciąży w PL nie prowadziłam, ale ogólnie z opieki zdrowotnej nie bardzo byłam zadowolona, bo choć często nie chorowałam to jak mnie jakieś dziwne bóle łapały to w byłam u kilku lekarzy i dalej nic się nie dowiedziałam co mi jest... a jakie mi kazali leki przyjmować to szkoda gadać. Raz nawet farmaceutka odmówiła mi sprzedaży leku mówiąc że jest to strasznie silny lek i zupełnie nie dla mnie Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-10-08 o 14:05 |
|
|
|
#1476 |
|
Zakorzenienie
|
ufff wróciłam z maista
miałam wezwanie do strazy miejskiej bo na zakazie zapaarkowałam ![]() mandat mi darowali Oczywiście potem pojechałam do tesco.... miałam kupić TYLKO spodenki a skończyło się tak jak poniżej ![]() Dziewczynki są bardzo fajne przeceny w tesco- za ten komplet z tygryskiem zapłaciłam 43 zł a rozwaliły mnie te spodenki z wyszytym pupie bodziaki po 8,40 zł- 100% bawełna, niebieskie ogrodniczki 12 zł też bawełna, spodenki po 17 zł, bluzka z tygryskiem z długim rękawem 11 zł, komplet ten żółty spodenki i koszulka 17 zł jestem bardzo zadowolona z zakupów niektóre wzięłam na 68 np te ogrodniczki.
|
|
#1477 |
|
Zakorzenienie
|
Justyna- a bratowa nie może prywatnie iśc na usg? przecież to też o zdrowie chodzi, jeśli poroniła to trzeba wyczyścić i sprawdzić czy jakieś zakażenie się nie robi czy cooś. Współczuję bratowej serdecznie
|
|
#1478 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mielismy 1 taką dziewczynę, która normalnie chodziła z nami na zajęcia i bez podpytania innych próbowała pozamieniać zajęcia-pod siebie, co niestety nie każdemu pasowało- ale była afera....ktoś nawet jej powiedział, że jak sie jej nie podoba to ma sobie załatwić zajęcia indywidualne. Według mnie warto załatwić sobie taki tok nauczania.....jeśli masz okienka to po co masz się męczyć... ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
![]() pochwal się co kupiłaś....uwielbiam oglądać ciuszki!!! test zrobiłam zwykły ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
chwal się szafką właśnie...jak wygląda u Was chorobowe, macieżyński....wiem że keidyś pisałam ale nie mam czasu szukać ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
generalnie, to ie po to sie płaci mega wysokie składki zdrowotne aby potem biegac do lekarza prywatnie, bo tylko wtedy moga sie Tobą odpowiednio zająć......sama wiem na swoim przykładzie.....wydaję duzo pieniędzy na endokrynologa, a jak dostałam się na NFZ to pani zaproponowała mi abym u niej leczyła się prywatnie, bo mam bliżej ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
|
|
#1479 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja ostatnio tez kupiłam parę rzeczy w H&M i muszę przyznać, że cenowo są bardzo przystępni tutaj wszystkie moje dotychczasowe zdobycze, a i moja mama kilka też kupiła, ale dostanę dopiero od niej razem z wózkiem ... w sumie nie mam tego za wiele... https://picasaweb.google.com/1098247...CJzz4e7flMSGeA Cytat:
szafka jest w tym linku powyżej, wraz z moimi zdobyczami mam już taką na swoje rzeczy (tylko w ciemnym drewnie) i jest bardzo pojemna. Ta jest używana, ale właściwie nie widać tego po niej no i cena była przystępna. Na macierzyński najpóźniej muszę iść na 2 tyg przed terminem. Trwa 6 miesięcy i jest płatny z socjala, więc nie zależy za bardzo od zarobków (tzn między min a max jest niewielka różnica), ale to nie są jakieś wielkie pieniądze. Po tym wszystkim można dobrać sobie jeszcze 16 tyg całkiem bezpłatnego. Chorobowe - moja firma zapewnia mi 8 dni chorobowego płatnego tyle co normalnie zarabiam za godz. Jak wykorzystam te 8 dni to potem już tylko znów z socjala i to jest znów niewiele - powiedzmy że połowę tego co normalnie zarabiam, więc niewiele. |
||
|
|
|
#1480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szafka bardzo mi sie podoba my też musimy sobie dokupić 1 komódkę do sypialni bo w 1 się oboje nie miescimy![]() jeśli chodzi o chorobowe, to....nie ma u was tak jak u nas?? tzn. można (o ile kobieta źle się czuje) iśc na chorobowe "od zaraz"? aż do rozwiazania? ja powiem szczerze, że jakbym miała byc w ciąży to nie wyobrażam sobie pracować z moją szefową.....trochę bym odczekała i myslę, że bym po jakimś czasie poszła na chorobowe....kiedys tam
|
|
#1481 |
|
Zakorzenienie
|
Monika - możesz iść na chorobowe, mimo to jednak nie jest takie łatwe jak w PL, nie dają tego tak chętnie, a poza tym jest niewiele płatne.....
|
|
|
|
#1482 |
|
Zakorzenienie
|
Małgoś- śliczne ciuszki
w HM są dobre gatunkowo i jeszcze sa fajne promocje, w CA też jakościowo są bardzo dobre
|
|
#1483 |
|
Zakorzenienie
|
Magnusia - tutaj niestety nie ma CA
|
|
|
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#1485 |
|
Zakorzenienie
|
Dostawa tylko na terenie PL... chyba, że coś wybiorę i wyślę do mamy, ale nie wiem czy to będzie mi się opłacało...
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ---------- piękne mają tam ciuszki
|
|
|
|
#1486 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
;'opłaca' się być w ciążyciuszki piękne Cytat:
![]() Nieciekawe rozwiązanie z tymi urlopami... Przynajmniej moim zdaniem. A po tych 6 mc po urodzeniu z kim synusia zostawisz? Ja mam zamiar iść na roczny urlop, bo nie będzie miał mi kto pilnować młodej. A niańce musiałabym więcej zapłacić niż sama zarabiam
|
|
#1487 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak napisałam chodziło mi o opiekę w PL ale prywtnie. Sama chodzę do gin prywatnie i jestem zadowolona. A wiem że powinnam być również zadowolona na NFZ - a tak nie jest. To jest mojej bratowej druga taka sytuacja w UK. I dlatego wydaje mi się że tam podchodzą do sprawy ciąży - na początku bardzo lekko. W PL poród to podobno też nic przyjemnego masę rzeczy słyszę o niedotlenieniu dzieci czy zbyt późnej cc. Cytat:
Zazdroszcze ci tych zakupów, ja będę mogła je zacząć robić chyba po nowym roku... Ile to jeszcze czasu... Wczoraj rozpoczęłam 12 tc. Cytat:
Cytat:
)Rzeczy dla dzieci są słodkie... Czyli patrząc z perspektywy irlandii czy UK w Pl całkiem jest nieźle z tym macierzyńskim czy chorobowym... Ostatnio dopada mnie marazm... Zwłaszcza w pracy... Ciągle mam nad głową nową pracownicę, więc nie mogę się tak lenić jak bym była sama ![]() Poza tym dopada mnie senność... Ech a gdzie do 16... Miłego dnia mamuśki pewnie mnie dziś juz tu nie będzie po pracy gonię do teściów na obiad a potem z małżem jedziemy na konferencję o tematyce" jak zarabiać pieniądze w obecnych czasach" ciekawe jakie farmazony wymyślą
|
|
#1488 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
![]() jak dowiesz się czegos ciekawego to sie podziel
|
|
#1489 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tyle że używana, ale nie widać wcale ... no i połowę ceny mam też taka samą w ciemnym drewnie ![]() no co do urlopów macierzyńskich jest nie najfajniej, ale widocznie niektórym się opłaca (zwłaszcza czarnym bo mają mnóstwo benefitów)... mi też nie wiem czy będzie opłacało się pracować bo nianie tanie nie są, a dodatkowo nie mam tutaj nikogo z kim mogłabym zostawić syneczka, ale będę się nad tym jeszcze zastanawiać... może wrócę na pół etatuCytat:
Powiem ci, że z tym usg to aż mi się podejrzane wydaje, że tyle jej kazali czekać, no ale ja nie wiem... mam nadzieję, że jednak wszystko jest OK. to z chorobowym czy macierzyńskim rzeczywiście nie jest najciekawsze, ale to może przez to, że ja jednak nie zarabiam najniższej krajowej, więc dla mnie to spora różnica... ale plus w tym wszystkim jest taki, że jak się zachodzi w ciążę to nikt nikomu nie robi problemów, nawet w ciąży pracę można dostać, nikt nie drży, że zaraz go zwolnią, więc jak widać to są plusy i minusy tego wszystkiego. a kiedy masz genetyczne?? ja tutaj uwielbiam stronkę adverts.ie - gdzie ludzie wystawiają przez neta rzeczy darmowe, które chcą oddać, lub do sprzedaży - można się licytować i w ogóle... ta moja komoda właśnie została kupiona takim sposobem, a dziś jadę odebrać bazę pod fotelik ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No skąd... Ty też jesteś przyszłą mamuśką więc się zaliczasz do nas...
|
|
#1491 |
|
Zakorzenienie
|
przykleiłam naklejki w sypialni- nagimnastykowałam się nieźle przy tym ale dałam radę
|
|
#1492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ekstra! super to wygląda
|
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wygląda to rewelacyjnie. W ogóle nie widać żeby to było klejone. Ale tu cisza... Gdzie są wszyscy???
|
|
#1494 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
też mam naklejki w sypialni...tylko czarne kwiatuszki (takie puchowe)....mogę pokazać jak chcecie ![]() ---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- dzisiaj dzwoniłam do mojej lekarki, bo zaniepokoiło mnie to, że mam od nocy meeega obfitą @ ( juz jakiś 36 dzień). Mam odstawić moje tabletki , iiii....będę musiała podjechać do niej bo być może bedę miała skierowanie do szpiatala na oczyszczanie.....jejju!!! jak to brzmi strasznie!! w ogóle lekarka uzyła inne słowo, ale tamto jakoś trudno mi pisać.......wrrrrrr...... .
|
|
#1495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jedź do lekarza bo 36 dni to nie jest normalne - jeśli coś jest w środku trzeba to wyczyścić aby nie było jakiegoś zakażenia albo coś
|
|
|
#1496 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak w ogóle znów jest promocja w Smyku na ubranka -30%, fajne spodenki niemowlęce po 16 zł, więc zlukaj sobie Ja już zamówiłam dwie pary ![]() ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1497 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
znów ubranka do ciebie mówiły??
|
|||
|
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
muszę popatrzec czego ile mam i dokupic to co nie mam
|
|
|
#1499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Coś na pewno nie jest halo z tą twoją @. jakaś masakra biegnij do lekarza i się w ogóle nie zastanawiaj. Zajrzę do smyka chociażby pooglądać... ![]() Kurczę ale się piękny weekend zapowiada. Słońce, słońce i jeszcze raz słońce... Ja mam rodzinną imprezkę w sobotę 50 rocznica ślubu wujka i cioci dostaliśmy zaproszenie na obiad, więc nie wypada odmówić... Tylko że ja nie mam się w co ubrać A w niedziele planujemy wypad na grzyby i spotkamy się ze znajmomymi którzy mają 9 mc dziewczynkę... Miłego dnia
|
|
#1500 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musze wszystko przeliczyć i zobaczyć czego brakuje , a na pewno brakuje Nam koca, wózka, łóżeczka, pościeli itp do obsługi malucha , więc znów zakupy ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
Ja tez nigdy nie mam się w co ubrać, zawsze mam ten problem , ale taka już nasza natura ![]() My w sobotę jedziemy do Naszych znajomych w odwiedziny mają 2,5 miesięczną córeczkę ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Cytat:
i znów wyjdzie, że sporo rzeczy Nam brakuje ciekawe czy do stycznia się wyrobię z całym tym wyprawowym mętlikiem ![]() Wózek już wybrany ?
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:32.

jeszcze w środę albo czwartek ma przyjść kolejna paczka ze smyka i stopuję, muszę wszystko przejrzeć pospisywać i dopiero dokupić czego brakuje bo inaczej przepadnę 

tak że czuję że ten grudzień już się zbliża coraz większymi krokami

16.06.2012