|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1471 | |
Perfume Lover
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
![]() Średnio raz w tygodniu odbywam rozmowę telefoniczną po angielsku, więc to nie jest pic na wodę, tylko autentyczna potrzeba ![]()
![]() |
#1472 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1473 |
Raczkowanie
|
Tak z ciekawości czytam Wasze posty o konkursach-nawet nie wiedziałam o czymś takim,zawsze byłam pewna że urzędasy wkręcają do pracy swoją rodzinę i tak to się napędza. Skąd dowiadujecie się o takich konkursach? Moje pytanie jest stricte z ciekawości,gdyż nie mam wykształcenia w tym kierunku i nie widzę siebie jako urzędniczki,ale zainteresowało mnie to.
Dodam że moja koleżanka tylko po LO została skierowana z PUP na staż do sądu,potem okazało się że jedna z pracownic jest w ciąży i koleżanka już w sądzie sobie została ![]() Ja codziennie rozsyłam jakieś CV,raz mniej,raz więcej,ale ogółem mnóstwo tego wysłałam a odpowiedziały mi tylko 3 osoby,z czego jedno okazało się ściemą(akwizycja,a w ogłoszeniu było coś innego) a na 2 pozostałe musiałabym robić dodatkowe kursy i uprawnienie. Ciężko inwestować w doszkalanie się,jak nie masz kasy. A teraz wszędzie potrzebują ludzi najlepiej z biegłym angielskim,studiami,doświ adczeniem,statusem studenta,orzeczeniem o niepełnosprawności,nie wspominam już o aparycji i takich cechach jak wysoka kultura osobista,silna motywacja bla bla bla... Poważnie rozważam pomysł przeniesienia się do większego miasta,bo u mnie jest masakra,wszędzie musiałabym dojeżdżać co nie zawsze się opłaca. Jak są jakieś fajne oferty to dla studentów lub osób z grupą inwalidzką,a dla reszty osób-jedynie przedstawiciel handlowy lub pracownik fizyczny. |
![]() ![]() |
![]() |
#1474 | |
Perfume Lover
|
Cytat:
Gorzej jeśli student ma być zaoczny, żeby być dyspozycyjnym te 40 godzin w tygodniu. Jabluszko9, aplikuj na wszystko co Ci wpadnie w oko. Serio. Ja też się na studiach nasłuchałam, że ćwiczenia OBOWIĄZKOWE, że jak się nie pojawię to obleję, że indywidualny tok nauczania to tylko osoby przewlekle chore i nikt więcej nie otrzyma takiej możliwości, bla bla bla. I co? I g. mnie to obeszło. Ćwiczeniowcy wyrzucali mnie drzwiami, wracałam oknem, aż w końcu ich przekonałam, że mają zapamiętać dobrze moją twarz, bo następny raz zobaczą ją dopiero na zaliczeniu. Pracowałam i po prostu nie mogłam już przesiadywać na uczelni na fefnastu zajęciach dziennie. Paru ćwiczeniowców się zgodziło, paru postawiło dodatkowe warunki (prace grupowe robiłam samodzielnie, tworzyłam po nocach bazy danych potrzebne do projektu, robiłam prezentacje) i gładko skończyłam te studia. A też studiowałam dziennie, na państwowym uniwersytecie.
![]() |
#1475 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
O konkurach się dowiesz ze stron BIP (Biuletyn Informacji Publicznej) danego miasta (np. BIP Warszawa) ![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Nemme Czas edycji: 2014-10-30 o 17:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1476 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No i ten wykrzyknik :P A pisałam, to pół etatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1477 | |
Perfume Lover
|
Cytat:
https://www.bip.gov.pl/
![]() |
#1478 |
Zakorzenienie
|
beyza rozumiem, spora konkurencja, tym bardziej gratki, ale widać, że miałaś najlepsze kwalifikacje. Masz może jakieś rady dla szukających pracy w budżetówce? Jak zachowywać się na rozmowach?
BalbinaZwanzig warto przeglądać BIPy każdego z urzędów, sądów. Ale polecam też portal praca.pl tam są ogłoszenia z tej kategorii często umieszczane. |
![]() ![]() |
![]() |
#1479 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi. Ja tak tylko z ciekawości pytałam,nie widzę siebie w tym zawodzie bo mam zupełnie inne kwalifikacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1480 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój facet dostał się do pracy, a tam warunkiem koniecznym było ukończenie odpowiednich studiów (mechaniki i budowy maszyn) a on miał inny kierunek... i pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1481 |
Konto usunięte
|
Już poszło, jakoś szał - dzisiaj poszalałam - 3 CV - i to w jeden dzień!
Śmieję się, bo chyba tyle nigdy jednego dnia nie wysyłałam, bo nie było ciekawych ofert. |
![]() ![]() |
![]() |
#1482 |
Perfume Lover
|
Tak samo jak na każdej innej rozmowie kwalifikacyjnej - to są ludzie tacy sami, jak w każdym innym miejscu pracy. Ameryki nie odkryję. Należy przygotować się merytorycznie (jeśli wymagana jest znajomość konkretnych ustaw - przejrzeć, poczytać komentarze). Powiedzieć dlaczego chce się pracować w instytucji takiego rodzaju - podać konkretne argumenty - nie tylko te ekonomiczne, że to praca i płaca pewna, ale też to, że w tak dużej i skomplikowanej organizacji każdy może się wiele nauczyć, zdobyć nowe umiejętności. Postawić na swoje dobre cechy - opisać swoją skrupulatność lub jeśli np. dane stanowisko będzie wymagało stałego kontaktu z obywatelami opisać swoje doświadczenie w obsłudze klienta (nawet jeśli to była budka z kebabem) powiedzieć, że umie się porozumieć z tzw. trudnym klientem, że jest się cierpliwym, empatycznym.
[B]Z perfumami jest jak z alkoholem. Liczy się tylko kolejna flaszka ![]() WYMIANA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280992 Edytowane przez beyza Czas edycji: 2014-10-30 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#1483 |
Raczkowanie
|
U mnie niestety posucha, studia podyplomowe nie ruszą raczej... więc od marca pewnie czeka mnie magisterka na IŚ i szukanie jakiś praktyk darmowych po biurach...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1484 |
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48734495]Dla mnie biedronka to porażka. Wszystko porozrzucane, nic nie da się znaleźć, ludzi pełno, kolejki do kasy jak w innych sklepach przed świętami. Dodatkowo zacofanie jakim był brak możliwości płacenia katą, a potem zrobienie z wprowadzenia tej możliwości sukcesu na miarę odkrycia ameryki. Poza tym cały czas mam gdzieś w głowie, aferę sprzed kilku lat, jakoby biedronka była obozem pracy dla pracowników.
Nie wiem czemu ludzie tak sobie ulubili ten sklep. Nowych sklepów wyrasta obok mnie jak grzybów po deszczu. Ponadto funkcjonują nawet w miejscach, gdzie inne sklepy nie miały by szans, np. przy drodze szybkiego ruchu, na parkingu zawsze pełno aut. ![]() Dlatego ze nie maja wyjścia, w końcu to chyba największą sieć w Polsce i jeżeli porównać do lokalnych mini sklepików to jest tam jednak taniej. Nie każdy ma pd nosem Tesco, Auchan i Carrefoura żeby sobie przebierać i porównywać oferty. Ja miałam jeden staż, na którym dużo się nauczyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1485 |
Konto usunięte
|
Niekoniecznie, u mnie np. jest biedronka zaraz obok Tesco, i tak zawsze w biedronie jest więcej ludzi. Ale racja, jeżeli miałabym wybór pomiędzy biedronką, a sklepikiem osiedlowym, wybrałabym biedronkę. Aczkolwiek w moim mieście, jest ogromny wybór marketów, a i tak większość ludzi woli biedronkę.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1486 |
Rozeznanie
|
Moje miasto nie dorobiło się jeszcze Tesco. Mam nadzieje, że kiedyś Tesco otworzą, że "cywilizacja " dotrze i do nas.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1487 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1488 |
Raczkowanie
|
U mnie w mieście 5 biedronek a miasto 40 tys mieszkańców
![]() ![]() Ale faktycznie, zawsze w kolejce to stoję w biedronce. I czy jest to 7 rano, 11 czy 19 to i tak zawsze jest mnóóóstwo ludzi! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1489 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1490 |
Wtajemniczenie
|
odpowiem na pytanie o staz;]
otoz bylam na stazu pol roku, o to czego sie nauczylam : - jaki pasztet lubi kierowniczka i gdzie go mozna tanio kupic - ktorej go dzinie lepiej myc okna zeby nie razilo slonce - na co choruje tesciowa kierowniczki i kiedy jej nalezy kupic recepte - jakie kredki i pastele preferuje jej synek - co jada pies kierowniczki - wprowadzanie faktur do systemu
#1491 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że możesz strzelać w ok. 1800zł-2300 netto z ewaluacją zarobków po okresie próbnym, jeżeli to Kraków, choć ja bym pewnie zaryzykowała o więcej, ale podejrzewam, że na podobnym stanowisku (entry level) w takiej branży w większym mieście, można dostać pomiędzy 1500-2500zł netto. W korporacji trochę więcej.
#1492 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez kasia1608 Czas edycji: 2014-10-30 o 21:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1493 |
Zakorzenienie
|
ja na stażu nauczyłam się jak przez osiem godzin dziennie udawać przed innymi działami, że pracuję a tak na prawdę przeglądać internet co kazał mi robić opiekun stażu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1494 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Lazada, a u Ciebie to była sytuacja w miarę ustabilizowana(wystarczył a kontynuacja programu leczenia) czy jeszcze w trakcie diagnozowania? Miałaś problem z znalezieniem kolejnego, dobrego lekarza w nowym mieście (czy ze względu na posiadanie w rodzinie lekarzy nie bałaś się tak o to, ze względu na możliwość skonsultowania?) ? Mam rozterki ze względu na kilka problemów z zdrowiem: jedna sprawa zdiagnozowana niedawno właściwie, wcześniej specjaliści nie wiedzieli o co chodzi. Lekarz jest specjalistą w swojej dziedzinie, na wizytę w ramach NFZ czeka się ok. roku więc chodzę prywatnie. Na razie jest próba leczenia "pokojowego", bez operacji ![]() - inne sprawy- w trakcie diagnozy, więc i tak czeka mnie szukanie metodą prób i błędów specjalisty ![]() - ostatnie ale ważne- mam po raz pierwszy dobrego rodzinnego który nie olewa mnie gdy doprowadzona do skrajności przychodzę prosić o pomoc ![]() ![]() Na koniec: szukanie poza regionem interesuje mnie tylko w przypadku pracy w zawodzie. Moje wymarzone zajęcie może wymagać <mniej lub więcej, w zależności od specyfiki placówki i preferencji pracodawcy> aktywności fizycznej. Obecnie mam kontuzję, nadmierne obciążenie nie jest dla mnie dobre. Znajomi więc namawiają, żebym szukała pracy siedzącej <poza zawodem>. A ja wiem, że potrafię też się spiąć i zrobić rzeczy wymagającego wysiłku fizycznego <czasem zdarzało się że przesadziłam z obciążaniem się, oj bolało ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Napisałam to i czuję się jak emocjonalna ekshibicjonistka i malkontent ![]() Beyza witaj ![]() ![]()
![]() |
#1495 | |
Konto usunięte
|
Fatilda zacznij szukać poza miejscem zamieszkania. Nie chce źle życzyć, ale pewnie nie od razu coś znajdziesz, więc będziesz miała czas na przemyślenia. Może do tego czasu twoja sytuacja zdrowotna się ustabilizuje. A przecież nie każdą ofertę musisz od razu przyjmować.
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1496 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czyli ludzie są z tymi 1800zł netto mniej więcej zgodni widzę. Uspokoiłyście mnie nieco, bo właśnie taką mniej więcej kwotę (1800-2000) rozważałam żeby podać. Później się naczytałam ogłoszeń z neta, że ludzie prowadzą fejsa 30 wpisów w miesiącu za 150zł i zwątpiłam ![]() Jeśli ktoś jeszcze coś wie, słyszał, albo ma doświadczenie - zapraszam do dzielenia się! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1497 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ja też siedzę praktycznie cały dzień na wizażu, ale dużo pracy wykonuję (w porównaniu do innych urzędników) . Musiałam nauczyć się wszystkich obowiązujących mnie ustaw i stosuję to w praktyce. Tylko to o kant tyłka potłuc, bo jeśli nie będę pracować tu gdzie pracuję to do niczego mi się to w życiu nie przyda. Kawy nikomu nie robię, kubków nie myję- bo każdy to robi sam. Urządzenia biurowe umiałam obsługiwać wcześniej. Oprócz wiedzy fachowej to niczego więcej się nie nauczyłam. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1498 |
Rozeznanie
|
Ja jestem na stażu bezpłatnym, nie z urzędu.Uczę się sporo, ale w sumie raczej zasad obowiązujących w pracy w konkretnej firmie i jak robić, żeby moja praca się podobała szefowi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1499 |
Zakorzenienie
|
Taaa... ja tez robilam darmowy staz w bardzo znanej firmie z branzy IT jako Local community developer (wow jaka nazwa) a zajmowalam sie glownie szukaniem roznych nformacji w internecie i organizacja kilku eventow. LoL
A z tymi eventami tak dupa bo odbywaly sie juz jak ja skoncylam staz a w miedzyczasie ktos juz przyszedl na moje miejsce i sobie pozmienial to co ja juz zaplanowalm wiec sie czuje jakbym nic nie robila w tej pracy -_- |
![]() ![]() |
![]() |
#1500 |
Raczkowanie
|
Zastanawiam się... czy ktoś orientuje się może, jak jest z pracą po energetyce?
![]() Ech, tak siedzę i rozmyślam, co robić, ale tyle mam pomysłów że już sama nie wiem na co się decydować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.