Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-29, 20:49   #1441
Fatalida
Raczkowanie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Jabłuszko, podpisuję się pod tym wszystkim co dziewczyny napisały (z tym jedynym że nie myliłabym pojmowania potocznego wrażliwości z psychologicznym. Wrażliwość w sensie psychologicznym nie jest destrukcyjna) Jeżeli Twoim problemem jest bierność to głaskanie Cię po główce i robienie słodko pierdzącej atmosfery byłoby dla Ciebie destrukcyjne jak nie wiem co. Dziewczyny tym ironizowaniem usiłują Ci aluzyjnie pokazać (żebyś sama zrozumiała) że zamykasz się w błędnym kole- nic nie robię bo i tak nic się nie zmieni a po chwili czujesz się nieszczęśliwa bo nic się nie zmienia. Mi też jest przykro gdy widzę że czujesz się kopana, i każdą uwagę odbierasz jako atak gdy naprawdę chcemy Ci pomóc ale cóż... lanie lukru też nie pomoże. Jeżeli nie wierzysz nam, zapytaj kogoś Ci bliskiego czy on też zauważa że reagujesz alergicznie na każdą uwagę pod swoim kontem.
Czasem aż boję się czy to co napiszę nie zinterpretujesz w zupełnie odmienny sposób, jako afront.
Co kilka postów ktoś musi się kajać że wcale nie chciał zrobić Ci krzywdy.
Aż mi się przypomniało zdanie najsłynniejszej terapeutki rodzin "Dziecko któremu całe życie się pomaga nigdy nie dorasta"
Antidotum ja jestem z branży w której nadmierne hipsterstwo było by prowokacją ale spotkałam się z LM w formie krótkiej prezentacji z zdjęciami<jakieś stanowisko kreatywne, nie pamiętam dokładnie >

Co do mojego wcześniejszego postu: naprawdę żadna z Was nie miała poważniejszych problemów ze zdrowiem podczas poszukiwania pracy? Mam pewne rozkminiany ale samo teoretyzowanie mi nie wystarcza, brakuje mi jakichkolwiek wniosków osoby w podobnej sytuacji
Stary 2014-10-29, 20:56   #1442
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Chyba nikt nie miał takich poważnych problemów zdrowotnych. Każdy jakieś ma, mniejsze, większe.
Ciężko mi coś mówić, bo nie wiem jak poważna jest twoja przypadłość.
O ile lekarze, okuliści, dentyści są w każdych miastach, tak inni już nie.
Jeśli bym miała przychodnię leczenia mojej poważnej choroby u siebie, to ciężko by mi było wyjechać.
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 21:01   #1443
Marbella85
Zakorzenienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48728137]Widziałam wczoraj aktualizację oferty firmy, do której chciałam się wybrać osobiście ale wybierałam się jak sójka za morze.
Z tym, że w aktualizacji był dopisek: Proszę nie przesyłać aplikacji na stanowisko : magazynier, hostessa, ochroniarz, sprzedawca, itd..

Czy ludzie są aż tak nieogarnięci. [/QUOTE]
o co chodzi, bo nie rozumiem, kto nieogarnięty?
Marbella85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 21:10   #1444
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Marbella85 Pokaż wiadomość
o co chodzi, bo nie rozumiem, kto nieogarnięty?
No ci ludzie, którzy na stanowisko kosztorysanta wysyłają aplikacje na całkiem inne stanowisko typu hostessa.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 21:13   #1445
Nemme
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Chyba nikt nie miał takich poważnych problemów zdrowotnych. Każdy jakieś ma, mniejsze, większe.
Ciężko mi coś mówić, bo nie wiem jak poważna jest twoja przypadłość.
O ile lekarze, okuliści, dentyści są w każdych miastach, tak inni już nie.
Jeśli bym miała przychodnię leczenia mojej poważnej choroby u siebie, to ciężko by mi było wyjechać.

Jabłuszko, po pierwsze, to próbuj do urzędów, nic się nie traci wysyłając CV, a czasami się zyskuje Więc nie ma co się poddawać i załamywać, bo tak się pracy nie znajdzie. A jak dziewczyny mówiły, musisz w sobie wyrobić jakiś efekt obronny, bo nie wszyscy są zawsze mili i głaszczą po głowie. Ale czasami przyjdą i przywalą kilkoma tekstami i wtedy nie można się załamać, tylko zmotywować i działać dalej!

A co do choroby przewlekłej. Zależy czego ona by dotyczyła. Jeżeli potrzebna Ci naprawdę specjalistyczna opieka, to bym pewnie została. Ale jeżeli np. każdy lekarz kardiolog mógłby przeprowadzać u mnie leczenie, to mogłabym się przeprowadzić, oczywiście najpierw sprawdzając opinie o lekarzach.

Ja ostatnio wysłałam na kosztorysanta, ale odpisali, że mimo iż znam program to oni chcą kogoś z kilkuletnim doświadczeniem i jeszcze najlepiej gdyby miał uprawnienia budowlane Za 1800 brutto, skandal jakiś...

Edytowane przez Nemme
Czas edycji: 2014-10-29 o 21:14
Nemme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-29, 21:13   #1446
lazada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fatalida Pokaż wiadomość
Co do mojego wcześniejszego postu: naprawdę żadna z Was nie miała poważniejszych problemów ze zdrowiem podczas poszukiwania pracy? Mam pewne rozkminiany ale samo teoretyzowanie mi nie wystarcza, brakuje mi jakichkolwiek wniosków osoby w podobnej sytuacji
Można powiedzieć, że ja miałam, ale ponieważ przeprowadzałam się również do dużego miasta to nie było większego problemu (no może poza tym, że pochodzę z lekarskiej rodziny i w swoim rodzinnym mieście mogłam mieć wizytę u dowolnego lekarza w dowolnym terminie, po przeprowadzce odczułam jak wygląda rzeczywistość).
Każdy przypadek jest inny, ciężko się wypowiedzieć na ten temat nie wiedząc o co dokładnie chodzi.
Stary 2014-10-30, 07:37   #1447
uniperfect
Rozeznanie

U mnie dziś otwarli kolejną biedronkę. Ogłoszeń o pracę nie było. Nigdzie bynajmniej nie widziałam. Dużo młodych dziewczyn pracuje. Ciekawe jak się dostały. Koleżanka prosiła mnie, bym dziś poszła do tej nowej biedronki i kupiła jej lokówkę za 15 zł z promocji. Ona ma daleko, ja mam bliżej. Więc poszłam 7.30 rano, od 7.00 otwierali, ludzi czarno. Inaczej bym nawet nie szła. Jeden drugiego by podeptał hehe. Jak zaszłam to już wiele nic nie było. Ludzie tak kupowali dużą ilość towarów, jakby ja nie wiem za darmo im przy kasie ten towar dawali. A ponoć taka bieda w Polsce. Ludzie na widok promocji szaleją. Miały być buty po 30 zł, jak zaszłam to już zostały same 39 rozmiar( z ciekawości się zapytałam, czy są inne rozmiary). Przez te biedronki lokalne sklepy upadają. Są dwa sklepy spożywcze obok tej nowej biedronki. Znajoma pracuje w jednym. Właściciel jednego spożywczaka już straszy, że pół załogi zwolni przez biedronkę. Sprzedaż mu spadnie.

Edytowane przez uniperfect
Czas edycji: 2014-10-30 o 07:39
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-30, 07:48   #1448
justynahre
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
U mnie dziś otwarli kolejną biedronkę. Ogłoszeń o pracę nie było. Nigdzie bynajmniej nie widziałam. Dużo młodych dziewczyn pracuje. Ciekawe jak się dostały. Koleżanka prosiła mnie, bym dziś poszła do tej nowej biedronki i kupiła jej lokówkę za 15 zł z promocji. Ona ma daleko, ja mam bliżej. Więc poszłam 7.30 rano, od 7.00 otwierali, ludzi czarno. Inaczej bym nawet nie szła. Jeden drugiego by podeptał hehe. Jak zaszłam to już wiele nic nie było. Ludzie tak kupowali rolety zewnętrzne wrocław , jakby ja nie wiem za darmo im przy kasie ten towar dawali. A ponoć taka bieda w Polsce. Ludzie na widok promocji w szaleją. Miały być buty po 30 zł, jak zaszłam to już zostały same 39 rozmiar( z ciekawości się zapytałam, czy są inne rozmiary). Przez te biedronki lokalne sklepy upadają. Są dwa sklepy spożywcze obok tej nowej biedronki. Znajoma pracuje w jednym. Właściciel jednego spożywczaka już straszy, że pół załogi zwolni przez biedronkę. Sprzedaż mu spadnie.
Haha, dokładnie Polacy są bardzo "oddani" Biedronce. Uważają, że nie ma tańszego marketu, a tak naprawdę w Netto, czy Lidlu możemy zrobić porównywalne, a nawet lepsze zakupy. Ostatnio Biedronka musiała właśnie zrobić te swoje tematyczne promocje, gdyż zaczynali generować straty...
justynahre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 08:10   #1449
uniperfect
Rozeznanie

Co do chorób. Swego czasu miałam poważną chorobę. Przez rok czasu nie mogłam nic dźwigać ciężkiego. Było to jeszcze na studiach. Także wtedy każda praca fizyczna, wyjazd za granicę itp odpadał. Do tej pory dużo ludzi mi się dziwi, czemu zaraz po studiach nie wyjechałam za granicę albo nie poszłam pracować na produkcje czy do lidla itp sklepów, bo wtedy o taką pracę wg nich było łatwiej. Tylko ludzie nie bardzo zdają chyba sobie sprawę z tego, co za poważną operację miałam. Nadal bardzo ciężkiej fizycznej pracy nie mogę wykonywać.
Moja koleżanka kilka miesięcy temu wyjechała do męża za granicę. ok 2 miesiące po przyjeździe szukała pracy za granicą. Mówiła do mnie, że jest bardzo ciężko o pracę tam gdzie ona jest. Znalazła pracę w chłodni z mięsem. Praca okropnie ciężka, ledwo daje radę, codziennie dźwiga ciężkie paki z mięsem, na chłodni zimno jest. Mówi, że liczy na to, że kiedyś coś lepszego znajdzie, bo nie wie ile wytrzyma w tej pracy. Ale szukanie innej pracy idzie jej bardzo źle. Gdyby kiedys znalazła jakąś lżejszą ciut pracę, to wtedy zagadam do niej czy i dla mnie by się jaka praca nie zlazła, czy przez miesiąc mogłabym u nich zamieszkać, za nim bym zarobiła kase na wynajem czegoś. Do takiej pracy jak ona ma teraz nie pojadę nigdy, zdrowie nie pozwala. Nadal się leczę, za tydz wizyta u lekarza. Także teraz i za granicą kolorowo nie jest.

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ----------

Cytat:
Napisane przez justynahre Pokaż wiadomość
Haha, dokładnie Polacy są bardzo "oddani" Biedronce. Uważają, że nie ma tańszego marketu, a tak naprawdę w Netto, czy Lidlu możemy zrobić porównywalne, a nawet lepsze zakupy. Ostatnio Biedronka musiała właśnie zrobić te swoje tematyczne promocje, gdyż zaczynali generować straty...
Netto nie znam. Nie ma u mnie takiego sklepu. Lidl znam, dawniej chodziłam do niego. Powiem ci, że ceny chleba, bułek, bardzo podobne do cen w innych sklepach. Mama chleb kupiła. I stwierdziła, że mają mały wybór pieczywa. Moja mama szła obejrzeć patelnię. Po 15 zł były. Ludzie rzucili się na nie, jakby ze złota były. W końcu nie kupiła tej patelni. Ciekawe czy co warta taka patelnia. Raz kupiła patelnię za 10 zł w innym markecie, bo paru razach używania nadawała się do wyrzucenia. Ludzie myślą, że jak jest coś bardzo taniego, to będzie im lata służyć. A za jakoś trzeba nie raz zapłacić wysoką cenę. Ale buty fajnie mieli. Botki czarne. Szkoda, że wszystkie o 7 rano wykupili.

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Co do pracy w US i innych urzędach, to faktycznie trzeba mieć szerokie plecy. Każda praca w urzędach jest obstawiona przez swoich. U mnie ostatnio były przyjęcia w ZUS. Przyjęta została synowa byłej Pani Burmistrz, obecnie posłanki.
Ja nawet nie startuje w konkursach do Urzędów. Byłam na wielu konkursach dawniej i nikt nie ukrywał tego, że miejsce jest już obstawione. Tak jak ktoś tu pisał ostatnio, że dziewczyna przyszła na konkurs bez torebki, pewna siebie itp.

Czas edycji: 2014-10-30 o 08:20
Stary 2014-10-30, 08:12   #1450
201703271121
Konto usunięte

Cześć dziewczyny, można do Was dołączyć?
201703271121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 08:48   #1451
20160901857
Konto usunięte

Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez justynahre Pokaż wiadomość

Netto ma 300 sklepów, Lidl 500, a Biedronka jakieś 2500, wiec nic dziwnego, ze jest najpopularniejsza z tych 3. Ja nie lubię Biedronki - drożyzna (wbrew pozorom, tylko niektóre produkty maja taniej), mnóstwo śmieciowego jedzenia (porównajcie np parówki made in Biedra do made in Lidl), a przez ciągły milion promocji i gazetek wiecznie panuje tam syf, w tych koszach nic nie można znaleźć, bo niby jak skoro słoiki z dżemami rzucają obok szlafrokow? ja tam chodze tylko po pare produktów i jak CZASAMI są fajne promocje.

Edytowane przez 20160901857
Czas edycji: 2014-10-30 o 08:49
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:03   #1452
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez summerlove0 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, można do Was dołączyć?
Witaj
Stary 2014-10-30, 09:13   #1453
uniperfect
Rozeznanie

Ja lubię w biedronce kupować jogurty. Mają dużo tańsze i dobre. Te z musem limetkowym są najlepsze.
Stary 2014-10-30, 09:27   #1454
ama09
Zakorzenienie

Jak dla mnie jakość produktów w B. jest znacznie gorsza, dlatego kupuję tam tylko jeśli muszę i gdy mają jakieś fajne akcje

aktualizacja mojej sytuacji () - jutro kończy mi się zlecenie, a tu zero fajnych ofert pracy
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:43   #1455
summerisgone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
U mnie dziś otwarli kolejną biedronkę. Ogłoszeń o pracę nie było. Nigdzie bynajmniej nie widziałam. Dużo młodych dziewczyn pracuje. Ciekawe jak się dostały. Koleżanka prosiła mnie, bym dziś poszła do tej nowej biedronki i kupiła jej lokówkę za 15 zł z promocji. Ona ma daleko, ja mam bliżej. Więc poszłam 7.30 rano, od 7.00 otwierali, ludzi czarno. Inaczej bym nawet nie szła. Jeden drugiego by podeptał hehe. Jak zaszłam to już wiele nic nie było. Ludzie tak kupowali dużą ilość towarów, jakby ja nie wiem za darmo im przy kasie ten towar dawali. A ponoć taka bieda w Polsce. Ludzie na widok promocji szaleją. Miały być buty po 30 zł, jak zaszłam to już zostały same 39 rozmiar( z ciekawości się zapytałam, czy są inne rozmiary). Przez te biedronki lokalne sklepy upadają. Są dwa sklepy spożywcze obok tej nowej biedronki. Znajoma pracuje w jednym. Właściciel jednego spożywczaka już straszy, że pół załogi zwolni przez biedronkę. Sprzedaż mu spadnie.
A sprawdzałaś u nich w zakładce "kariera"? Bo oni prowadzą rekrutację przez swoją stronę a nie ogłoszenia i cały czas mają sporo ofert: http://karierawjm.pl/oferty-pracy/wy...ierawjmd&LG=PL
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 09:54   #1456
20160901857
Konto usunięte

Biedronka chyba często przerzuca pracownikow miedzy sklepami.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 10:15   #1457
uniperfect
Rozeznanie

Przez ogłoszenia też szukają. Na wiosnę jak otwierali inną biedronkę to szukali przez ogłoszenia. Właściciel tego sklepu, (mi się wydaje, że pewnie na zasadach ajenci wziął ten sklep- choć nie wiem jak to jest w tych biedronkach) szukał ludzi do pracy przez ogłoszenia. CV zanosiło się do biura nieruchomości, które to ten gościu prowadził. Sama byłam mocno zdziwiona, że do biura nieruchomości CV trzeba było zanosić. Dziś w tej nowej biedronce chodził jakiś gościu pod krawatem, (wyglądał jak dyrektor banku ) . Zastanawiałam się kim on jest w tej biedronce. Małe miasto , a jest już 5 biedronek.

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
A sprawdzałaś u nich w zakładce "kariera"? Bo oni prowadzą rekrutację przez swoją stronę a nie ogłoszenia i cały czas mają sporo ofert: http://karierawjm.pl/oferty-pracy/wy...ierawjmd&LG=PL
Nie ma w zakładce kariera ofert do mojego miasta.

Czas edycji: 2014-10-30 o 10:07
Stary 2014-10-30, 11:39   #1458
Konto usunięte

Dla mnie biedronka to porażka. Wszystko porozrzucane, nic nie da się znaleźć, ludzi pełno, kolejki do kasy jak w innych sklepach przed świętami. Dodatkowo zacofanie jakim był brak możliwości płacenia katą, a potem zrobienie z wprowadzenia tej możliwości sukcesu na miarę odkrycia ameryki. Poza tym cały czas mam gdzieś w głowie, aferę sprzed kilku lat, jakoby biedronka była obozem pracy dla pracowników.
Nie wiem czemu ludzie tak sobie ulubili ten sklep. Nowych sklepów wyrasta obok mnie jak grzybów po deszczu. Ponadto funkcjonują nawet w miejscach, gdzie inne sklepy nie miały by szans, np. przy drodze szybkiego ruchu, na parkingu zawsze pełno aut.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 12:02   #1459
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

W Biedrze pracuje moja koleżanka. Wszystko zależy od lokalizacji. Gdy pracowała w miejscu A, miała ruch i premie, wychodziła z 1800 na ręke.
Teraz pracuje w miejscu B, nie ma opcji na premie (dzięki rejonowej czy komuśtam) i wychodzi 1300-1400.
Pracuje po 11 godzin, grafik ustalany jest często z tygodnia na tydzień.

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 13:18   #1460
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

"Na stażu nie nauczyłem się niczego"

Artykuł na gazeta.pl:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...html#BoxBizTxt

zgadzacie się z tym?
Mi się wydaje że jest odwrotnie, miałam staż w urzędzie, wszystkiego musiałam się nauczyć i pracować za normalnych urzędników.

Nauczyłam się dużo, ale ta wiedza chyba się nie przyda, ponieważ stanowiska w urzędach są dziedziczne
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 14:15   #1461
Koci Pazur
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Koci Pazur Pokaż wiadomość
Dziewczyny, proszę o poradę.

Jestem na dwumiesięcznym stażu w małej, ale rozwijającej się agencji social media. Fajnie się stażuje, ale staż jest darmowy. Staż jest z bardzo prawdopodobną opcją zatrudnienia po nim - mam już swoje obowiązki i raczej ciężko byłoby im co 2 miesiące wprowadzać w to kogoś nowego. W pracy prowadzę portale społecznościowe dla 4 firm i markating szeptany dla jednej. Czasem też coś robię w html, albo coś z grafiką - drobne rzezy.

I mam wątpliwości. Chciałabym zostać, oczywiście. Umowa będzie na zlecenie, to już wiem. Ale jaką powinnam podać szefowi stawkę? Próbowałam wygooglować rynkową stawkę, ale nic z tego nie wyszło - zbyt rozbieżne dane, albo jakieś kierownicze stanowiska.

Czy ktoś pracował na takim stanowisku? Albo ktoś znajomy? Ktoś się orientuje w potencjalnej stawce za godzinę, albo pełen etat? Nie chcę się wygłupić, ale też nie chcę pracować za dużo mniej niż normalnie się płaci za taką pracę...
Ponawiam pytanie. Ktoś coś?
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 14:22   #1462
Konto usunięte

Cytat:
A nie masz w pracy żadnej osoby, którą mogłabyś podpytać o zarobki. Najlepiej skalkuluj ile by ci odpowiadało, w sensie wystarczyło na życie i zostało coś jeszcze na przyjemności i zapytaj kogoś na podobnym stanowisku czy uważa, że tyle można wyciągnąć.
Stary 2014-10-30, 14:29   #1463
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4873601 6]"Na stażu nie nauczyłem się niczego"

Artykuł na gazeta.pl:

http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...html#BoxBizTxt

zgadzacie się z tym?
Mi się wydaje że jest odwrotnie, miałam staż w urzędzie, wszystkiego musiałam się nauczyć i pracować za normalnych urzędników.

Nauczyłam się dużo, ale ta wiedza chyba się nie przyda, ponieważ stanowiska w urzędach są dziedziczne [/QUOTE]

Ja na swoich też dużo się nauczyłam (miałam 2) ale koleżanka wylądowała w gorszym miejscu i tylko kserowała albo robiła za "ciecia"
Stary 2014-10-30, 14:34   #1464
Vault101
Raczkowanie

Cytat:

Napisze Ci PW

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Vault101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 14:47   #1465
Koci Pazur
Rozeznanie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;48736904]A nie masz w pracy żadnej osoby, którą mogłabyś podpytać o zarobki. Najlepiej skalkuluj ile by ci odpowiadało, w sensie wystarczyło na życie i zostało coś jeszcze na przyjemności i zapytaj kogoś na podobnym stanowisku czy uważa, że tyle można wyciągnąć.[/QUOTE]

No właśnie nie ma nikogo, bo firma się rozrasta i osoby, pracujące tam wcześniej mają szereg obowiązków, których ja na razie nawet nie dotykam. Na stażu jest jeszcze jedna dziewczyna. Wcześniej nie mieli stażystów, więc nie mam kogo podpytać niestety, a dane z neta są tak poodrywane od rzeczywistości i tak rozbieżne, że można zwariować
Koci Pazur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 16:08   #1466
beyza
Perfume Lover

Cytat:
No właśnie nie ma nikogo, bo firma się rozrasta i osoby, pracujące tam wcześniej mają szereg obowiązków, których ja na razie nawet nie dotykam. Na stażu jest jeszcze jedna dziewczyna. Wcześniej nie mieli stażystów, więc nie mam kogo podpytać niestety, a dane z neta są tak poodrywane od rzeczywistości i tak rozbieżne, że można zwariować
Nadal nie napisałaś co to za miasto. W mieście ok. 500 tys. na Twoim miejscu spróbowałabym ok. 1800 netto - ustawiłabym widełki pomiędzy 1700 a 1900 netto.

Przy okazji się ujawniam.

Cześć dziewczyny, podczytuję Was od jakiegoś czasu i chciałabym dorzucić swoje trzy grosze. Gorąco namawiam Was do startu na stanowiska do wszelkiego rodzaju urzędów. Pół roku temu startowałam, właściwie z czystej ciekawości - chciałam się przekonać jak wygląda taka rekrutacja. Byłam z innego miasta, nie miałam ŻADNYCH znajomości i byłam mocno w szoku, gdy się dostałam - byłam przekonana, że skoro to urząd - to NA PEWNO kogoś mają. Pracuję od pół roku, w tym czasie w naszym wydziale zatrudnione zostały 2 nowe osoby - takie same świeżynki jak ja, bez znajomości, układów, układzików. Nie mówię, że tak jest wszędzie i wierzę w opowieści typu "pracę dostała córka/siostra/kuzynka", ale naprawdę - nie poddawajcie się i próbujcie.

Co do stażu - swoją pierwszą pracę w zawodzie dostałam po miesiącu bezpłatnych praktyk. Miałam mało doświadczenia, więc stwierdziłam, że trochę "niewolnictwa" mi nie zaszkodzi. Praktyki były naładowane nomen omen praktyką - każdy dzień wypełniony zadaniami podobnymi do tych, które wykonywali etatowi pracownicy. Firma była mała - żadne korpo, które miałoby spektakularny program stażowy - a mimo to, program praktyk był nie tylko ciekawy, ale i przydatny. Wiedziałam co robię, po co, jaki to ma wpływ na działanie firmy. Nie parzyłam kawy, nie kserowałam, tylko faktycznie pracowałam.

Praktyki trwały tylko miesiąc, ale nawet gdybym miała robić za taką niewolnicę dłużej - 2, 3 miesiące i tak bym się na to zdecydowała. Wtedy jeszcze studiowałam i stwierdziłam, że skoro mam coś ze sobą zrobić, to nawet za darmo, ale czas już zdobywać umiejętności, które mi się przydadzą.

Wiem, że u wielu z Was działa czynnik ekonomiczny - musicie chwycić cokolwiek i bardzo dobrze to rozumiem, bo pracowałam i w solarium, i jako barmanka, i jako hostessa. Mimo to nie możecie się poddać i warto, warto próbować, a kiedyś ktoś na pewno da Wam szansę spełniać się w wymarzonym zawodzie

Ze swojej strony odradzałabym jednak chodzenie po firmach i wręczanie CV osobiście - nawet w małej firmie, często jest to niemile widziane i może nie przynieść efektu. W zamian radziłabym szukanie na stronach internetowych kontaktu do osób zajmujących się kadrami - nawet jeśli firma w danym momencie nie prowadzi rekrutacji, warto im podesłać mailem swoje CV, a nuż się uda.

A co do fikuśnych LM - to zależy od stanowiska, na które aplikowałam - do branż tzw. kreatywnych faktycznie zdarzało mi się wychodzić poza standard - działało - byłam zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne.

Się rozpisałam... niemniej jednak... trzymam mocno kciuki za Was wszystkie i każdą z osobna. Wiem, że Wam się uda

WYMIANA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280992

Edytowane przez beyza
Czas edycji: 2014-10-30 o 16:11
beyza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 16:21   #1467
ama09
Zakorzenienie

beyza witaj i dzięki za motywację. Ja niestety jeśli chodzi o urzędy to mam niemiłe doświadczenia (premiowane są osoby po znajomości - ale tu u mnie to małe miasta). Gratulacje i zazdroszczę, że Tobie się udało. Zdradzisz jaki to region i jak trudno było pokonać innych kandydujących? (test?rozmowa kwalif.?)
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 16:32   #1468
beyza
Perfume Lover

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
beyza witaj i dzięki za motywację. Ja niestety jeśli chodzi o urzędy to mam niemiłe doświadczenia (premiowane są osoby po znajomości - ale tu u mnie to małe miasta). Gratulacje i zazdroszczę, że Tobie się udało. Zdradzisz jaki to region i jak trudno było pokonać innych kandydujących? (test?rozmowa kwalif.?)
Poznań. Aplikacje zgłosiło 160 osób, na test składający się z pytań dot. wiedzy ogólnej, administracyjnej i samego stanowiska oraz zadań sprawdzających umiejętność formułowania tekstów w języku polskim oraz angielskim zaproszonych zostało osób 80. Potem rozmowa kwalifikacyjna - 11 osób. Na rozmowie pytania typowe - o motywację, o rozwój, o doświadczenie, o stanowisko- branżowe i znowu rozmowa po angielsku. Nie wierzyłam, że się dostanę - traktowałam to jako kolejne doświadczenie. Szok - gdy zadzwoniła pani z kadr i powiedziała: zapraszamy - trzymał mnie długo.

WYMIANA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1280992
beyza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-30, 16:44   #1469
uniperfect
Rozeznanie

A można wiedzieć o jaki urząd chodzi ? Byłam na wielu konkursach w urzędach,( m.in ZUS, MOPS, Sąd) , ale nigdzie nie wymagali znajomości języka.
Stary 2014-10-30, 16:55   #1470
Konto usunięte

No i plączecie w głowie

A tak w ogóle znalazłam ogłoszenie, na pół etatu, wszystko ładnie, ale pisze WARUNEK KONIECZNY: student ZAOCZNY. Jeszcze z wykrzyknikami. Szkoda, bo bym złożyła, ale wiem, że jak ktoś krzyczy (tj. "!") to wolę się nie wychylać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości