|
|
#1471 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niemcy V
Zapisz sie do dm i rossmanna... i powinnas od kekarza albo poloznej dostac terminy kiedy przyjezdrza takie duze auto z pieluchami...
|
|
#1472 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was zdawała tu Goethe Zertifikat Deutsch B2? Jeśli tak, chętnie zadałabym parę pytań. Za miesiąc zdaję ten egzamin, bez kursu- próbuję się sama przygotować, ale boję się trochę, że zdam go słabo :/
|
|
|
|
|
#1473 |
|
Zadomowienie
|
A propo kursu. Mam na myśli VHS, są jakieś konsekwencje za opuszczenie lekcji?
|
|
|
|
|
#1474 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zdawalam ale to bylo 20lat temu...
|
|
#1475 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może od położnej się dowiem coś więcej ![]() A co do nacinań to interesowało mnie tylko jak jest w DE Bo z praktycznej strony widziałam jak to wygląda więc mniej więcej wiem na co się szykować Ale co ma być to będzie ![]() Tez chętnie poczytam, bo sama dopiero książki organizuję i ogólnie materiały i też już się boję tego :/ |
|
|
|
|
|
#1476 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bedzie dobrze 😊 ja bym wolala jeszcze raz rodzic niz miec migreny 😛
|
|
|
#1478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A pampersy na amazonie, jak mamy darmowy prime. |
|
|
|
|
|
#1479 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#1480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi trudnosci zadnej nie sprawił. jak mowisz po niemiecku, problemu zadnego nie powinnas miec
|
|
|
|
|
|
#1481 |
|
Zadomowienie
|
Ja zdawałam B2 Goethe Institute ale w PL, jeśli masz jakieś pytania to pisz
|
|
|
|
|
#1482 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1483 |
|
Rozeznanie
|
Hej hej, przeszukalam ten watek i nie znalazlam. Mianowicie, czy ktoras z was moze polecic dobrego Steuerberatera w Berlinie? Wolalabym znalezc kogos z polecenia.
|
|
#1484 |
|
Zakorzenienie
|
Raspberry19, dziewczyny już Ci wiele powiedziały, więc stwierdziłam, że nie dodam nic od siebie, ale znalazłam Twój analogiczny wątek na innym forum i wypowiadający mają tam dużo racji.
Po pierwsze sama pracuję w HR już kilka ładnych lat, niemiecki znam bdb, angielski również, mam odpowiednie kursy w tym kierunku i wyobraż sobie, że tutaj w Niemczech nie jest to wystarczające. Wiele się naszukałam pracy w branży, bo dla nich istotna jest znajomośc obowiązujących przepisów, niemieckie układy zbiorowe pracy pomiędzy tym a tym, Tarifvertragi itd. Angielski tutaj zna każdy i prócz biegłego niemieckiego jest wymagany właśnie biegły angielski. Poza tym inny tutaj jest system nauki. Mnie niektórzy sugerowali jeszcze zrobienie Kaufmännische Ausbildung, bo jakoś ich moje doświadczenie nie przekonało... ![]() Dziewczyny potrzebuję porady ![]() Znajoma pracowała do końca roku na mini job i firmą ją zwolniła. I teraz w styczniu dostała od nich wypłatę- raczej omyłkowo, jak już nie pracuje. I co z tym fantem zrobić? Pomijam kwestia uczciwości, bo firma wb. niej uczciwa nie była, ale jak to wygląda od strony prawnej? W Polsce to wiem, bo jako były pracownik nie miałaby obowiązku tego zwracać, byłaby to jej dobra wola, a firma w takiej sytuacji ma 10 lat na odzyskanie pieniądzy przed sądem. Inaczej miałaby się kwestia, gdyby była nadal pracownikiem tej firmy... Ktoś coś wie?
"...są w życiu chwile, w których trzeba podjąć ryzyko i dać się ponieść szaleństwu." Edytowane przez 21kasia21 Czas edycji: 2016-02-02 o 10:59 Powód: dodano |
|
|
|
|
#1485 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny
mam takie pytanie, czy orientujecie sie może czy w DE są takie tańsze drogerie internetowe typu Paatal lub Kosmetyki z Ameryki ? Pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#1486 |
|
Zadomowienie
|
Czy możecie zainstalować na swoim telefonie aplikacje Payback? Polska wersje mogę, niemiecka nie, mimo że numer i tel niemiecki....wtf :s
|
|
|
|
|
#1487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny mam pytania odnośnie elternzeit. 1) chciałabym wrócić do pracy wcześniej. Antrag mam na 2 lata, ale po 1,5 chciałabym na pół etatu wrócić (miałam cały). Czy szef może mi odmówić wcześniejszego powrotu? Albo redukcji etatu (teilzeit in elternzeit). 2) jak wyglada zwolnienie się w trakcie elternzeit. Np znajdę nową pracę. Czas wypowiedzenia obowiązuje tak samo? Czy mogę podjąć pracę gdzie indziej w trakcie elternzeit? ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Mam niemiecką albo angielską, jest okm |
|
|
|
|
|
#1488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1489 |
|
Zakorzenienie
|
Tak. Samsung. A angielska wersja jezykowa?
|
|
|
|
|
#1490 |
|
Zakorzenienie
|
W jakim sklepie dorwę budyń winiary ?
|
|
|
|
|
#1491 |
|
Zadomowienie
|
W polskim sklepie albo może real polski dział. Swoja drogą u mnie w polskim sklepie ten budyń kosztuje 2,50 euro, szok
![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Zainstalowalam polska wersje, ale tam nie pasuje moj numer tel, za duzo cyfr...jutro z tym powalcze. |
|
|
|
|
#1492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1493 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam do was pytanie dotyczące ubezpieczenia zdrowotnego. Zakładam, że skoro pracujecie w DE to jesteście ubezpieczone już w niemieckiej kasie chorych. Czy musiałyście składać jakieś papiery do naszego polskiego NFZ'u o wyrejestrowanie? Byłam ostatnio u doradcy ubezpieczeniowego i mi powiedział, że jak znajdę pracę tu, to muszę automatycznie "się odubezpieczyć" w PL. Prawda to? Nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam....
Dodam, że póki co jestem zatrudniona w PL na 1/4 etatu (u znajomej, robię jej zdalnie deklaracje, więc nie muszę się nawet tam pojawiać) więc figuruje w NFZ jako pracująca. Umówiłyśmy się, że jak znajdę pracę tu, to automatycznie zakończymy stosunek pracy tam. |
|
|
|
|
#1494 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1495 |
|
Raczkowanie
|
Tak, pracuję w polskiej firmie, nie mam ubezpieczenia w Niemczech, tylko EKUZ i prywatną polisę na nagłe wypadki póki co. Jeszcze na razie kursuje, DE-PL-DE-PL, ale jak trafi się jakaś praca, to kursy się skończą. Wiedziałam, że będzie tu problem z ubezpieczeniem na początku, dlatego nie chciałam rezygnować z tego w Polsce. Stąd 1/4 etatu. Dlatego byłam taka zdziwiona kiedy on mi tak walnął o tym druku.
|
|
|
|
|
#1496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym skoro pracujesz w Polsce, jesteś tam zatrudniona, to jesteś zgłoszona do ubezpieczenia (wnioskuję, że masz umowę o pracę, bo piszesz o stosunku pracy) I w sytuacji, gdy ową pracę zakończysz automatycznie nie masz odprowadzanych składek z umowy=brak ubezpieczenia, co będzie wyszczególnione np. na druku E-104. Masz tutaj meldunek? Wiesz o tym, że w Niemczech jest obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego od momentu przyjazdu? EKUZ zrobiona w Polsce nie działa tak, jak tutejsze ubezpieczenie. Zresztą i tak za leczenie będziesz musiała tutaj zapłacić (jak taka sytuacja nastąpi) z własnej kieszeni, a potem dopiero ubiegać się o zwrot w polskim NFZ. Nieco skomplikowane to jest.
|
|
|
#1497 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będąc tutaj na stałe ich nie interesuje fakt, gdzie i za co zapłacisz ubezpieczenie, masz po prostu być ubezpieczona, bo mają taki obowiązek. Ubezpieczasz się albo sama (koszt w AOK 165euro/m-c) albo zostajesz zgłoszona do ubezpieczenia rodzinnego przez męża. Chyba, że masz prawo do ALG I lub II, wtedy ubezpiecza Cię Arbeitsamt, ale w Twoim wypadku, gdy pracujesz jest to niemożliwe. I zaległe ubezpieczenie trzeba i tak nadpłacić, nie ma zmiłuj się. Nawet mając pracę np. Mini Job też musisz zadbać sobie sama o ubezpieczenie, bo nie masz odprowadzanych żadnych składek. Przy MJ nie masz ubezpieczenia, a pracę masz.
"...są w życiu chwile, w których trzeba podjąć ryzyko i dać się ponieść szaleństwu." Edytowane przez 21kasia21 Czas edycji: 2016-02-09 o 16:54 Powód: dodano |
|
|
|
|
|
#1499 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ubezpieczenie zdrowotne niemieckie w Niemczech jest obowiazkowe, od chwili zameldowania sie w kraju. Ja w Polsce przestałam pracować w sierpniu i w grudniu sie zameldowalam w Niemczech. W ubezpieczalni niemieckiej nikogo nie interesowało, gdzie bylam ubezpieczona przez te 4 miesiące, to z mojego doświadczenia. Edytowane przez Bysanda Czas edycji: 2016-02-09 o 17:15 |
|
|
|
|
|
#1500 |
|
Wtajemniczenie
|
Musisz "wykupic" freiwilige Versicherung po prostu... w kazdej panstwowej kasie chorych mozesz...a Arbeitsamt czy HartzIV oplacaja ubezpieczenie ale wczesniej samemu trzeba sie ubezpieczyc
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:05.

Ale co ma być to będzie 

i mysle, ze przyszle mamy tez.