|
|
#1501 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Gra o tron
Widziałyście już trailer 4 sezonu
http://www.youtube.com/watch?v=GLsVF2BfdVI Edytowane przez kotek77 Czas edycji: 2014-01-20 o 18:46 |
|
|
|
|
#1502 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety nie kazdy ma charakter 'genialnego' Robba i nie kazdy rwie sie do wyskakiwania na wrogow z mieczem. Sansa, moim zdaniem, ma zadatki na kobieca wersje Littlefingera, choc szlachetniejsza, ale mysle, ze bys to wiedzial, gdybys przeczytal reszte tomow, a nie opieral sie na serialu ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
stop what you're doin', get into this groove, can't you see the signs? Encore Precission Bass Player. ![]() Lancia Kappa 2.0 driver. ![]() Edytowane przez regularkate Czas edycji: 2014-01-21 o 13:50 |
||
|
|
|
|
#1503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się bardzo cieszę, że Sansa jest inteligentniejsza niż jej rodzice i brat i nie wyskoczyła na Lannisterów z mieczem. Poza tym radziłabym pamiętać, że młoda dziewczyna na dworze swoich wrogów nie ma za wielkiego pola manewru. To żadna sztuka stracić głowę
Edytowane przez Fleur_D Czas edycji: 2014-01-21 o 16:53 |
|
|
|
|
|
#1504 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyna jest nie tylko w gnieździe żmij, że tak powiem, ale też dowiaduje się o kolejnych zgonach członków swojej rodziny. Naprawdę nie uważam, żeby pomagało jej to być hardą i powoli przejmować władzę na dworze. Czy też zrobić zamach stanu (nie wątpię, że impulsywna Arya by się o coś takiego pokusiła, a czy by to przeżyła... )Wręcz przeciwnie, gniew i nienawiść Sansy do Lannisterów rośnie wewnątrz niej, nie okazuje tego spotykanym ludziom (wszak kryje się także przez pewien czas przed Tyrellami, mimo że wykazują się ewidentnie przyjaznymi zamiarami i właściwie chcą tego samego, co Sansa), ale sądzę, że te emocje będą miały upust w odpowiednim momencie, po dokładnym przemyśleniu strategii i zaplanowaniu niezłej, skutecznej intrygi. Sansa uczy się tego wszystkiego powoli, nie zapominajmy, że ma okazję obserwować to, jak politykę uprawiają Lannisterowie, a podstawą jest poznać wroga.
stop what you're doin', get into this groove, can't you see the signs? Encore Precission Bass Player. ![]() Lancia Kappa 2.0 driver. ![]() Edytowane przez regularkate Czas edycji: 2014-01-21 o 17:34 |
|
|
|
|
|
#1505 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jedynym błędem Robba był wybór żony. Wszystko od początku wojny obracało się na korzyść lannisterów. |
|
|
|
|
|
#1506 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Czytałem całego Martina i brakowało mi tylko, żeby Sansa doniosła wszystkim o zrzuceniu Lady Arryn przez Littlefingera z Orlego Gniazda. Cytat:
A co Tywin mógł zrobić Sansie gdyby odmówiła ślubu z Tyrionem bądź ostentacyjnie pokazywała wrogość Lannisterom? Nic. Zresztą swojej głupoty dowiodła chcąc wyjść za takie zero jak Joffrey, kryjąc go podczas incydentu z wilkorem i mając pretensje do ojca o śmierć Damy (sama ją spowodowała). I jako jedyna z rodziny (bo jej matkę można jeszcze zrozumieć) tak sobie traktowała swojego przyrodniego brata. |
|||
|
|
|
|
#1507 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Widzę, że Ty tylko oglądasz serial, nie czytasz książek, więc zaufaj nam, że dziewczyna się nieco wyrobi. Nie bronię jej zachowania, po prostu nie uważam, żeby trzeba było ją aż tak atakować. |
||
|
|
|
|
#1508 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Upozorować upadek ze stromych schodów? Zamordować i zrzucić winę na inny ród? Wątpię, żeby Tywin pozwalał sobie na taką słabość, jak publiczne oczernianie Lannisterów przez zakładniczkę na dworze. Neda też byliśmy pewni, że nie będą mieć odwagi zabić, a jednak.Nie uważam, że potrzeba krytykować postępowanie Sansy przez dotarciem jej wraz z ojcem i Aryą do Królewskiej Przystani. Nikt jeszcze nie wiedział, co się kroi i ile głów się posypie, a dziewczyna, przekonana, że jest szykowana na królową, zauroczona chłopaczkiem, który przez długi czas dość przekonywująco udawał wrażliwego i szlachetnego młodzieńca, po prostu nie miała prawa domyślać się, do czego to doprowadzi. A więc nie miała właściwie podstaw do innego zachowania (podejrzliwości, wycofania). A na dworze, kiedy została sama, po przejściowym kryzysie (za który chyba nie można mieć do niej pretensji - vide wcześniejsze wychowanie, brak podobnych sytuacji i tak dramatycznych problemów w jej dotychczasowym życiu), próbowała tylko przeżyć. Honor honorem, ale uważam, że żywa przyda się bardziej, jeśli, jak piszesz, Imperialisto, Stannis i Jon pomaszerują na królewskie miasto. Poza tym, po co spoilerujesz o wydarzeniach w Orlim Gnieździe?
|
|
|
#1509 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie. Właśnie wydarzenia przed Królewską Przystanią szczególnie pokazały, że jest najgłupszym z dzieci Starków. Nawet Rickonowi nie podobali się złotowłosi. |
|
|
|
|
|
#1510 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1511 | |||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cersei wolała ją jako żonę dla syna, bo była głupia i uległa w przeciwieństwie do córy Wysogrodu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wszyscy wiedzieli, że Lannisterowie śmierdzą, ale wdali się z nimi w alianse. Jedynie Dorne ma do nich zdrowy stosunek. |
|||||||
|
|
|
|
#1512 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I Tyrellowie. Wbrew pozorom są najgroźniejszy z nich wszystkich ponieważ oprócz Lorasa połykającego miecze nie ma wśród nich skazy czy ukrytych układów. Stara Tyrellowa jest nie mniej przebiegła od Tywina. Skrupułów też jej nie brakuje raczej. Jestem pewien, że wie o pochodzeniu dzieci Cersei. Po prostu postawili na nich dlatego, że w Starków się wżenić nie mogli. W Baratheonów również. Stannis by ich trzymał na odległość miecza. Lannisterowie mieli tron, armię, dziewczynę północy, Joffreya, Tommena, Myrcelle, Cersei do przypieczętowania przymierza. A lord Tywin zawsze płaci swoje długi. Zdrowy stosunek ? Chyba tylko Doran. Żmija z Dorn była tak naprawdę świrniętą myszą w gnieździe pytonów. Jego bękarcim córkom brakuje ogłady. Córa Dorana jest głupią dziewczyną myślącą vaginą chociaż wydaje się bardzo powoli mądrzeć. Ale cena była bardzo wysoka. Chyba ma pewne podobieństwa z Dany. Szkoda mi natomiast dzieciaka Dorana. Spodziewał się kogoś innego. Miał dobry plan. Niestety nie podołał i zapłacił za to straszną cenę. |
|
|
|
|
|
#1513 |
|
Zakorzenienie
|
A moim zdaniem to nie Tyrellowie, ale właśnie Martellowie z Dorn będą w kolejnych częściach najciekawszym i najniebezpieczniejszym rodem jeśli chodzi o walkę o tron
![]() Chociaż z drugiej strony Greyjoy'owie także mogą zaskoczyć. |
|
|
|
|
#1514 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, poczytałam Wasze posty i chyba zgadzam się z visionAM, to Greyjoy'owie mogą sporo namieszać. Zarówno Theon jak i Asha.
Mam również wrażenie, że wątek Sansy potoczy się inaczej. Była głupią gąską, ale czytając ostatnie strony jej wątku miałam wrażenie, że jakieś zmiany w niej jednak zachodzą. |
|
|
|
|
#1515 |
|
Przyczajenie
|
Drogie wizazanki,
Od paru miesiecy śledzę forum ale dzisiaj zdecydowalam sie zalozyc wlasny profil gdyz mam problem. Nie widziałam ani nie czytalam nigdy Gry o Tron ale moj mezczyzna jest wielkim fanem. Za dwa tygodnie ma urodziny i chcialam mu kupic koszulke z motywem z serialu. Znalazlam jakies na tej stronce http://koszulki-gra-o-tron.cupsell.pl/ ale nie wiem jak z trwaloscia. Czy ktoras z was moze tu kupowala i wie czy sie oplaca? Dodatkowo prosze o podpowiedz ktory z motywow najlepszy bo tez jakos nie moge zdecydowac. Z gory dziekuje za odpowiedz i licze na wasza pomoc
|
|
|
|
|
#1516 |
|
Ha ha ha ha ha
|
Olej tamto, kup to http://celprohurt.pl/product-pol-372...az-czarna.html
|
|
|
#1517 |
|
BAN stały
|
Jedno pytanie.
Dlaczego Robb nie ściął Jaimego kiedy go uwięził a Neda zamordowano ? Albo chociaż nie zażądał za Jaimiego sióstr, złota, Lodu ? Biały Port miał flotę. Czemu po porażce Stannisa nie użył jej i nie pożeglował na Królewską Przystań albo Casterly Rock, Lannisport ? Dotarłby pod mury miasta a przy odrobinie szczęścia nikt by o tym nie wiedział. Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2014-01-24 o 12:42 |
|
|
|
|
#1518 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#1519 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Więc mógł zażądać od Tywina sióstr, złota, Lodu. Tywin kochał syna ale jeszcze bardziej kochał swój ród. Gdyby Robb robił jego armię i doszłoby do oblężenia Królewskiej przystani i tak zagroziłby ich zgwałceniem i ścięciem jeżeli Robb by nie odpuścił. Po ataku Stannisa Królewska Przystań była zrujnowana. Brama Błotna by nie wytrzymała. |
|
|
|
|
|
#1520 |
|
BAN stały
|
Najpierw to trzeba było podejść pod Królewską Przystań, bo Rob wolał pojechać na pogrzeb dziadka niż atakować jak to oczekiwał Karstark i Bolton I chyba właśnie w tym momencie Bolton się wkurzył.
Rob nie był w stanie tak szybko zdobyć Królewskiej Przystani z powodu sił Tyrellów i zapewne musiałby ich pobić w jakiejś bitwie między Harenhallem a Królewską Przystanią. Dla Lady Stark wojna była o córeczki, ale dla lordów Północy wojna była o niepodległość. |
|
|
|
|
#1521 |
|
Raczkowanie
|
Mam dla was trailer 4 sezonu w innej odsłonie
http://www.youtube.com/watch?v=OE8-JhBGBWs |
|
|
|
|
#1522 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A nowy Daario wygląda za porządnie. Bardziej by się nadał na Brandona Starka. |
|
|
|
|
|
#1523 |
|
BAN stały
|
Najbardziej wkurza mnie to, że w serialu zepsuto postać Stannisa. W książce facet był wbrew pozorom niezależny, a w serialu jest marionetką Melisandre. W książce bardzo szanował Sir Davosa, a w serialu można odnieść wrażenie, że los namiestnika jest mu obojętny. Jeśli chodzi o wiarę w Czerwonego Boga można odnieść wrażenie, że w serialu jest jego wyznawcą, a w książce ewidentnie traktuje nową wiarę instrumentalnie jako środek do zdobycia władzy.
Stannis (przynajmniej ten książkowy) powinien zostać królem. Raz z mocy prawa. Dwa z powodu swoich cech. Na tle swoich rywali odznacza się wyjątkowymi zdolnościami (chociażby dobór doradców) do pełnienia władzy. Zapewne Littlefinger i Varys musieliby ewakuować się ze stolicy, bo przy nim nie mieliby co robić. Mam nadzieję, że w 4 sezonie przedstawią Stannisa jak prawowitego króla powinno się przedstawiać. Edytowane przez Imperialista Czas edycji: 2014-02-11 o 01:03 |
|
|
|
|
#1524 |
|
BAN stały
|
https://www.youtube.com/watch?v=wdA6lQ6ymhU Jak powinna wyglądać Pieśń lodu i ognia
|
|
|
|
|
#1525 |
|
BAN stały
|
Na trailerach zauważyłem, że trochę zmienią fabułę z książki. Ciekawe jak to im wyjdzie.
|
|
|
|
|
#1526 |
|
Raczkowanie
|
Od początku 2 serii zmieniają różne wątki mniej istotne i jakoś trzymają poziom . Więc i tym razem tak będzi.
|
|
|
|
|
#1527 |
|
Rozeznanie
|
Twórcy serialu są w stałym kontakcie z Martinem i jestem pewna, że jeżeli coś zmieniają to za jego zgodą
|
|
#1528 |
|
Rozeznanie
|
A czy wiadomo coś, kiedy wyjdzie kolejna część książki? Bo z tego co słyszałam, to podobno miało się to odbyć w styczniu... 2013...
|
|
#1529 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1530 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.

Niestety nie kazdy ma charakter 'genialnego' Robba i nie kazdy rwie sie do wyskakiwania na wrogow z mieczem. Sansa, moim zdaniem, ma zadatki na kobieca wersje Littlefingera, choc szlachetniejsza, ale mysle, ze bys to wiedzial, gdybys przeczytal reszte tomow, a nie opieral sie na serialu 
(nie wątpię, że impulsywna Arya by się o coś takiego pokusiła, a czy by to przeżyła...
)