Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz. 5. - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-06, 19:36   #1501
Mother Hedgehog
BAN stały

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Dziwi mnie takie popadanie ze skrajności w skrajność. Mowa jest albo o przyjęciu dla kilku osób albo o weselu na 200 osób. Szczerze? Osobiście z takim dużym weselem się jeszcze nie spotkałam. W mojej rodzinie zawsze są wesela na około 100 osób i zaproszona jest najbliższa rodzina + przyjaciele. Są zabawy, wykupiny, ale nie ma w tym kiczu, tylko dobra zabawa i ZAWSZE widać, że młodzi cieszą się z tego, że wszyscy goście są z nimi w tym ważnym dla nich dniu.
Też nie popieram wesel, gdzie zaprasza się osoby, które widziało się raz w życiu lub zaciąga się olbrzymi kredyt, ale tak jak pisałam, nie uogólniajcie.

A co do tego, że nasze wesela wypadają blado przy tych zagranicznych... Moi rodzice byli ostatnio na weselu we Francji. I przyznam, że jak mi opowiadali przebieg imprezy, to przeszło mi przez myśl, że w porównaniu do tego francuskiego wesela, nasze polskie, wiejskie wesela wypadają bardzo elegancko

monikafaustyna - zgadzam się. W ogóle dziwi mnie to porównywanie do Ameryki i ciągłe kompleksy z tego powodu. Rozumiem, że kiedyś, w XVIII i XIX wieku to mogła być dla wielu Polaków kraina mlekiem i miodem płynąca, ale teraz? Jeszcze nie jest aż tak źle w Polsce, żeby ciągle narzekać. I nawet na wizażu ciągle widzę narzekanie, że w Polsce wszyscy narzekają (masło maślane, ale wiadomo o co chodzi) - dla mnie to trąci hipokryzją. A w Ameryce nie jest tak różowo, jak się wszystkim wydaje. Wiadomo, stać ich na więcej niż nas, ale też mają swoje problemy.
Przede wszystkim nasze polskie wesela nie są takie sztywne. Panna młoda nie płacze nad kolorem kwiatów w wazonie, nie cacka się z byle kokardką i zwyczajnie się bawi. No ale tak jak mówiłam, ja wolę skromny obiad/kolację z najbliższymi (15 osób?) a potem np. wsiurrr do Tajlandii na wymarzoną podróż.
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 19:36   #1502
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

U nas było max 80 osób. Sama najbliższa rodzina i przyjaciele. Zero żenujących zabaw, zero bram, zero wykupowania panny młodej, nawet cukierków dla dzieci nie było, bo u nas dzieci jak na lekarstwo a rozdawać dzieciakom z ulicy, które żerują pod kościołem w każdą sobotę, dawać nie zamierzałam. Było normalnie, bez przegięć. Poprawiny też robiliśmy, chociaż w sumie mogło ich nie być, no ale od mojej strony było dużo osób spoza miasta, którzy mieli długą drogę przed sobą, więc chcieliśmy, żeby zjedli obiad i wzięli coś na drogę. Poza tym impreza była na obiekcie z miejscami noclegowymi, więc ci najbliżsi, którzy właśnie przyjechali z daleka, spali w hotelu.

Ja miałam w nosie kolor kwiatków, serwetek itp. Ważne było dla mnie, że biorę ślub z najukochańszą osobą.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-09-06 o 19:38
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 19:37   #1503
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez gazowane lody Pokaż wiadomość
nie mylmy ślubu z weselem
Nie mylę, tylko już mi się nie chce pisać "ślub a po ślubie..." ^^ Uznajmy, że w tej chwili to jedno i to samo, ze zwykłego mego lenistwa.
Stary 2012-09-06, 19:37   #1504
gazowane lody
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
A nie możesz wziąć pod uwagę, że na prawdę im się zmieniło? Kiedyś też myślałam o ceremonii przygotowanej w najdrobniejszym szczególe, dla WSZYSTKICH, od cioć po dzieci kuzynostwa - byłam dzieckiem .
Obecnie mam inną wizję ślubu i inne potrzeby. Wolę by mąż szczerze złożył przysięgę małżeńską przy najbliższych niż jakieś wesele z pompą za grubą kasę. I nie jest tak, że jakaś moda mi się wbiła do łba. O takim ślubie marzę od 13 roku życia. Że niby ta moda trwa już 9 lat?
mówię o koleżankach ze szkoły średniej.. więc to nie są marzenia od 13 roku życia.. bo idąc nawet do 1 klasy szkoły średniej ma się już te 16 lat.. a pod koniec ma się 20 (w moim przypadku 4 letnie technikum) i dopiero teraz im się odmienia.. mimo że jak chodziłyśmy jeszcze do szkoły to mówiły zupełnie inaczej

Udowodniłam samej sobie, że się da!
75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
gazowane lody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 19:38   #1505
reverse
Zadomowienie

Cytat:
Przede wszystkim nasze polskie wesela nie są takie sztywne. Panna młoda nie płacze nad kolorem kwiatów w wazonie, nie cacka się z byle kokardką i zwyczajnie się bawi. No ale tak jak mówiłam, ja wolę skromny obiad/kolację z najbliższymi (15 osób?) a potem np. wsiurrr do Tajlandii na wymarzoną podróż.
Zgodzę się. Z jednej strony też bym chciała takie skromne przyjęcie z najbliższymi i później wypasioną podróż poślubną, ale moja najbliższa rodzina* to 60 osób

*wszystkie ciocie, wujkowie, kuzyni i kuzynki z którymi utrzymuję bardzo bliski kontakt
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 19:40   #1506
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
mówię o koleżankach ze szkoły średniej.. więc to nie są marzenia od 13 roku życia.. bo idąc nawet do 1 klasy szkoły średniej ma się już te 16 lat.. a pod koniec ma się 20 (w moim przypadku 4 letnie technikum) i dopiero teraz im się odmienia.. mimo że jak chodziłyśmy jeszcze do szkoły to mówiły zupełnie inaczej
No ale może zwyczajnie im się zmieniło? Zobaczyły może jak to coś "innego" wygląda i uznały, że tak na prawdę tego pragną? No nie wiem
Stary 2012-09-06, 19:42   #1507
Troian
Raczkowanie

Może po prostu stwierdziły, że szkoda pieniędzy na takie wesele i lepiej zrobić coś skromniejszego? Mi przede wszystkim byłoby szkodza pieniędzy, ale ja jestem dziwna.
Troian jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-06, 19:42   #1508
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Zgodzę się. Z jednej strony też bym chciała takie skromne przyjęcie z najbliższymi i później wypasioną podróż poślubną, ale moja najbliższa rodzina* to 60 osób

*wszystkie ciocie, wujkowie, kuzyni i kuzynki z którymi utrzymuję bardzo bliski kontakt
Mnie trochę przeraża co ja powiem części rodziny, której nie chcę zaprosić no ślub bo mimo, że bliska to słaby mam z nimi kontakt. Ogółem moim ideałem byłoby takie coś:
rodzie, dziadkowie, rodzeństwo.
Ale mam też jedną ciocię i wujka, których bardzo kocham i jak ich zaproszę, to reszta będzie czuła się gorsza

Dobra,, luzik. Jeszcze nie jestem nawet zaręczona
Stary 2012-09-06, 19:42   #1509
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:

Mój mąż ma właśnie tak liczną rodzinę, z którą ma bliski kontakt. Pozostali to byli od mojej strony. Dzisiaj liczyliśmy ile osób będzie na chrzcinach... no i nam wyszło 21 osób (licząc z nami). A to tylko rodzice, teściowie, jego dwie siostry z partnerami, mój brat z partnerką, jego dziadkowie, moja babcia z mężem, no i jego ciocia z wujkiem, kuzyn i kuzynka z partnerem, bo będą na święta (chrzciny robimy w Boże Narodzenie).

Czas edycji: 2012-09-06 o 19:45
Stary 2012-09-06, 19:43   #1510
gazowane lody
Zakorzenienie

Cytat:
Nie mylę, tylko już mi się nie chce pisać "ślub a po ślubie..." ^^ Uznajmy, że w tej chwili to jedno i to samo, ze zwykłego mego lenistwa.
ale kiedy to nie jest jedno i to samo.. bo ślub też według mnie jest tylko dla mnie mojego męża i najbliższej rodziny.. bo znajomi nie wchodzą przecież do mojej rodziny i nic im do tego z kim się hajtam..ale miło jest jak widzisz że się cieszą z Twojego szczęścia i przyjdą na ślub i wesele.. weselić się mogą ze mną chyba wszyscy? czy nie? to takie dziwne że chcę aby na weselu były koleżanki ze szkoły z podwórka z pracy ze studiów żeby się cieszyły razem ze mną tym dniem? żeby się bawiły razem ze mną?

75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
Stary 2012-09-06, 19:43   #1511
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Troian Pokaż wiadomość
Może po prostu stwierdziły, że szkoda pieniędzy na takie wesele i lepiej zrobić coś skromniejszego? Mi przede wszystkim byłoby szkodza pieniędzy, ale ja jestem dziwna.
Mnie szkoda pieniędzy, nerwów i czasu (zaklepywanie wszystkiego rok wcześniej? :O).

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-06, 19:45   #1512
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
ale kiedy to nie jest jedno i to samo.. bo ślub też według mnie jest tylko dla mnie mojego męża i najbliższej rodziny.. bo znajomi nie wchodzą przecież do mojej rodziny i nic im do tego z kim się hajtam..ale miło jest jak widzisz że się cieszą z Twojego szczęścia i przyjdą na ślub i wesele.. weselić się mogą ze mną chyba wszyscy? czy nie? to takie dziwne że chcę aby na weselu były koleżanki ze szkoły z podwórka z pracy ze studiów żeby się cieszyły razem ze mną tym dniem? żeby się bawiły razem ze mną?
Nieee, kochanie. To nic dziwnego! Nie bronię Ci
Zwyczajnie napisałam, że ja mam inne plany i bardzo mnie czasami wręcz rani gdy słyszę komentarze np. mojej babci co ona o tym myśli, bo ona chce się bawić na moim weselu.
Stary 2012-09-06, 19:45   #1513
gazowane lody
Zakorzenienie

Cytat:
No ale może zwyczajnie im się zmieniło? Zobaczyły może jak to coś "innego" wygląda i uznały, że tak na prawdę tego pragną? No nie wiem
co do tych moich koleżanek..

75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
Stary 2012-09-06, 19:48   #1514
gazowane lody
Zakorzenienie

co do tych moich koleżanek jasne.. odmieniło im się..
okej zobaczyły że można zaoszczędzić i ja to rozumiem.. ale na Boga czy tak trudno powiedzieć że nas nie stać bo wolimy sobie kupić odkurzacz? no widocznie trudno.. bo oczywiście lepiej sobie i innym wmawiać że mi się nie podoba takie wielkie wesele i te oczepiny i bramy sramy bla bla bla.. a jeszcze przed kilkoma miesiącami/latami im się podobały .. no popatrz..

75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
Stary 2012-09-06, 19:49   #1515
Troian
Raczkowanie

Cytat:
Zwyczajnie napisałam, że ja mam inne plany i bardzo mnie czasami wręcz rani gdy słyszę komentarze np. mojej babci co ona o tym myśli, bo ona chce się bawić na moim weselu.
To trzeba dyplomatycznie odpowiedzieć, że Ty pragniesz spędzić ten dzień z najbliższymi, bo to TWÓJ (i Twojego przyszłego męża) jeden z najważniejszych dni w życiu, a na skromnym weselu też można się bawić. Wiem, bo sama byłam na takim i miło wspominam.
Troian jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-06, 19:50   #1516
gazowane lody
Zakorzenienie

Cytat:
no to zaproś babcię na obiad i z nią zatańcz i też się zabawi

75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
Stary 2012-09-06, 19:53   #1517
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
no to zaproś babcię na obiad i z nią zatańcz i też się zabawi
Hahaha, zacznie narzekać, że muza nie ta, i że brak wódy

Edytowane przez Mother Hedgehog
Czas edycji: 2012-09-06 o 20:00
Stary 2012-09-06, 19:58   #1518
201604181004
Konto usunięte

chwilka, ja policzę..
rodzice... rodzeństwo.. z żoną.. dziećmi.. babcie... chrześni... razem 20 osób.
od faceta drugie tyle a to sama bliska rodzina a jeszcze by świadków... nie wiem czy się da zrobić bardzo skromnie chociaż bym chciała.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 20:01   #1519
201604190949
Konto usunięte

Cytat:

chodzi mi o ludzi którzy w duszy chcieli by mieć takie mega wielkie weselicho ale wizja zaoszczędzonych 3 tysięcy jest tak zaślepiająca że wolą zrobić coś skromnego i sobie wmawiać że wolą skromnie..
Chyba lepiej, żeby sobie wmówili, że wolą skromne niż żeby robili skromne i cały czas płakali, że chcieli sukienkę bezę i powóz konny i byli nieszczęśliwi?

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2012-09-06 o 20:02
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 20:02   #1520
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
chwilka, ja policzę..
rodzice... rodzeństwo.. z żoną.. dziećmi.. babcie... chrześni... razem 20 osób.
od faceta drugie tyle a to sama bliska rodzina a jeszcze by świadków... nie wiem czy się da zrobić bardzo skromnie chociaż bym chciała.
A skromnie, to ile? 5 osób? Po prostu, jeśli ma się rodzeństwo i to w takim wieku, że mają partnerów, ewentualnie dzieci, to raczej nie da się inaczej. Chyba, że jest się skłóconym z najnajbliższą rodziną.
Stary 2012-09-06, 20:04   #1521
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
monikafaustyna - zgadzam się. W ogóle dziwi mnie to porównywanie do Ameryki i ciągłe kompleksy z tego powodu. Rozumiem, że kiedyś, w XVIII i XIX wieku to mogła być dla wielu Polaków kraina mlekiem i miodem płynąca, ale teraz?
Że co słucham?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 20:06   #1522
Mother Hedgehog
BAN stały

Hahaha, to pasuje idealnie do dziwnych zachowań. Tym razem w Egipcie:
http://muslitotek.blogspot.com/2012/09/poteflon.html

W sumie kiedyś panie domu tylko na takich smażyły i jakoś sobie radziły.

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Że co słucham?
Też musiałam szybko przeanalizować moją wiedzę historyczno-kulturową z tego okresu. Ale już się kłócić z fajną osobą nie będę.
Stary 2012-09-06, 20:07   #1523
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Chyba lepiej, żeby sobie wmówili, że wolą skromne niż żeby robili skromne i cały czas płakali, że chcieli sukienkę bezę i powóz konny i byli nieszczęśliwi?
Zgadzam się

A ja tam polubiłam weselne zabawy, znaczy się ostatnio byłam na weselu i była fajna - zebrało się 10 ochotników i wydawano komendy - trzeba było łowić fanty, w kazdej rundzie osoba która ostatnia znalazła fant odpadała. Rzeczy typu kieliszek, papieros, szminka itp do wygrania wódka. Ścigałam się ale przegrałam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-06, 20:07   #1524
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
A skromnie, to ile? 5 osób? Po prostu, jeśli ma się rodzeństwo i to w takim wieku, że mają partnerów, ewentualnie dzieci, to raczej nie da się inaczej. Chyba, że jest się skłóconym z najnajbliższą rodziną.
Mam pomysł
Skłócę się z całą rodziną i będę miała święty spokój

Głupi żart prowadzącego.
Stary 2012-09-06, 20:12   #1525
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Hahaha, to pasuje idealnie do dziwnych zachowań. Tym razem w Egipcie:
http://muslitotek.blogspot.com/2012/09/poteflon.html

W sumie kiedyś panie domu tylko na takich smażyły i jakoś sobie radziły.

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Też musiałam szybko przeanalizować moją wiedzę historyczno-kulturową z tego okresu. Ale już się kłócić z fajną osobą nie będę.
A ja dodam że mit że patelnie teflonowe są super najlepsze, to powszechny i dla mnie niezrozumiały mit najdroższe patelnie używane przez kucharzy np dobra ze stali szlachetnej, żeliwne takie z indukcją są 5 razy droższe od wychwalanego pod niebiosy i popularnego tefala nie mają nic wspólnego z powierzchnią teflonową. (ta, widziałam panią gadżet na tvn style to wiem ) to nie znaczy że coś musi przywierać... no ale zdrapany teflon ze zdjecia to inna historia
Stary 2012-09-06, 20:12   #1526
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Jeżyku - no ba i problem wesela z głowy
A co do hAmeryki...no wizażanka się pomyliła, ojeeej.

Przygody Muslitotka w Egipcie przyprawiają mnie o jedno wielkie zdziwienie. Podziwiam tą dziewczynę, że tam jeszcze teściowej nie uśmierciła. No i w ogóle podziwia, bo o ile jestem osobą otwartą, to raczej nie widziałabym siebie w rodzinie z kompletnie innego kręgu kulturowego. Aczkolwiek życzę im jak najlepiej i duużo zdrowia dla ich córci

Czas edycji: 2012-09-06 o 20:15
Stary 2012-09-06, 20:15   #1527
WhiteCherry
Zakorzenienie

policzyłam na szybko
gdybym miała wyprawiać wesele, to z mojej strony byłoby 29 osób (i to nie sama rodzina, już łącznie z osobami towarzyszącymi dla kuzynek itp. ), zobaczę jak mi się życie ułoży i czy będę utrzymywać kontakty studenckie na takim poziomie, na jakim są teraz, bo jeśli tak - to zaproszę dodatkowe 3/4 osoby

z mojej strony tyle, póki co TŻ brak
Stary 2012-09-06, 20:16   #1528
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ja miałam w nosie kolor kwiatków, serwetek itp. Ważne było dla mnie, że biorę ślub z najukochańszą osobą.
a ja nie w brzydkiej sukience z mleczem i papierowymi ręcznikami na stole, nie przeżyłabym wesela
Stary 2012-09-06, 20:16   #1529
reverse
Zadomowienie

Dziewczyny, rzeczywiście Ale wtopa Nie ma to jak cały dzień nauki za mną Wolę skasować ten fragment, chociaż i tak będzie w cytowanych, ale co mi tam.

Edytowane przez reverse
Czas edycji: 2012-09-06 o 20:18
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 20:16   #1530
Melanchton
Zakorzenienie

Cytat:
15... I wish...

Niestety mój chłop ma bardzo dużą rodzinę z którą oboje jesteśmy w stałym kontakcie. Cioteczno-stryjecznego rodzeństwa - 10 osób, z czego siedmioro po ślubach i większość ma już dzieci. Lubię ich wszystkich, spotykamy się regularnie, byłam na wszystkich siedmiu weselach, ale przeraża mnie to w kontekście mojego własnego ślubu.
Do tego dziadkowie, rodzice, moja jakaś tam najbliższa rodzina (kuzynka z mężem i trójką dzieci, z czego najstarsze już na studiach i druga z córką w moim wieku, kuzyn z żoną....), a gdzie nasi najbliżsi i najukochańsi przyjaciele w liczbie dwucyfrowej, chrzestni i rodzeństwo rodziców, z którym też utrzymujemy bliski kontakt...

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Matko, przy okazji każdego weselicha w rodzinie TŻ-ta ciągle jesteśmy zasypywani pytaniami "kiedy my". Kiedy słyszą, że u nas wesela nie będzie, zaczynają się śmiać, że głupoty opowiadają i że jak to tak
O, tego też nie lubię. Szczególnie, że zauważyłam, że wszyscy zawsze pytają o to tylko kobiet.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości