|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
Cytat:
Cytat:
To już w Twisterze czy BigMacu jest 4x więcej warzyw. Cytat:
|
|||
|
|
|
#1502 | ||||
|
Zadomowienie
|
Jak nic MLEKO!
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To tak jak ja
|
|
|
#1503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1504 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oooo parówy są okej ![]() No nic, trzeba by coś zjeść... to ja kabanoski z majonzem (o dżizaz) swojadrogą majonez ma IG 0 hehehe keczup gorszy.Ja nareszcie przybrałam 1kg! jak schudłam 2 od września to dopiero nadrobiłam troszkę. Pytałam was wczoraj czy dziecko może się odwrócić z prawej na lewą (mój już jest główką na dół, ale teraz smyra mnie jakoś z innej strony).... Chyba możliwe na to miejsce ma ![]() Cytat:
(w brązowo żólte kupki, które będziemy kochać hahah).Do mnie też dociera, że będę mamą, ledwo bo ledwo ale jakoś powoli dociera....i chwilami ogarnia mnie panika totalna. Cytat:
Ambrella, jedzenie cud miód i orzeszki, i teraz słodkie mamy!? jak mamy jeść przepraszam bardzo?? po takim czymś cukier CAŁY dzień będę miała w kosmosie!! Kto pisał, że cukrzyca mija po urodzeniu łożyska najczęściej? Znalazłam b. ciekawy artykuł (który durna zamknęłam i nie mogę znaleźć), gdzie napisano, że miedzy 24-28 tc hormony odpowiedzialne za łożysko są "przeciwstawne" to insuliny, stąd te zabrzenia i stąd po urodzeniu łożyska, powinno być tylko lepiej. Nie wiem jak wy ale ja taki plan mam i niech mi lepiej nikt i nic tego nie krzyżuje chcę jeść :PDziś odbrałam w aptece zamówienie, dostałam materac, wanienkę i takie tam. Prawie koniec. Jeszcze... 4 tygodnie i kilka dni i mogę rodzić. Kupiłam liście malin, myślałam, że to droższe, a tu proszę 3,80 zł
|
|
#1505 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A to są same obiady. Gdzie te kolacje, podwieczorki, przekąski i inne pyszne rzeczy których ciągle się chce? ![]() Kurcze, piszecie o tym sianie którym karmią w PL, i mam wyrzuty sumienia że narzekałam na jedzenie u siebie w szpitalu - Irlandia. Mi TŻ też jedzenie przywoził, ale to tylko dlatego że wychodzi na to jestem bardzo wybredna, i nie jadłam tego co dawali bo mi zwyczajnie nie smakowało i tyle. Rano było codziennie takie samo śniadanie, które jako jedyne jadłam bo trafili akurat w to co jem w domu - gęsta owsianka i dzbanek herbaty, do tego był chleb, masło i do wyboru dżem lub marmolada. Podczas śniadania pani od cateringu zbierała zamówienia na obiady i kolacje - zwykle można było sobie wybrać spośród 4-5 opcji. Ja tych śniadań ani obiadów nie jadłam - np. kolacja kanapki z papierowego chleba tostowego ze zwiędłą sałatą, zwiędłym pomidorem i kurczakiem były zwyczajnie niesmaczne. Ale warzywa były w zauważalnej ilości i przy obiedzie i przy kolacji, i oprócz tych posiłków koło piątej chodzili i rozdawali dzbanuszki z herbatą i chleb, masło i dżem - tea time - a wieczorem łazili z takim śmiesznym automatem na kółkach i kawa herbata czekolada. I po obiedzie dawali jeszcze desery do wyboru - jakieś jogurty, galaretki, lody, też do wyboru. Wogóle jak dla mnie w tej diecie było stanowczo za dużo kofeiny i jak to irlandzkie żarcie była niesmaczna i papierowa, ale były i warzywa, i ryby, i mięso. Szpital państwowy, "standard lokalu" że tak to ujmę, wcale imponujący nie był, a jednak udało im się to żarcie w miarę znośnie ogarnąć. Półżywe irlandzkie babcie które leżały ze mną na sali miały masy odwiedzających, i jakoś nie widziałam żeby ktokolwiek im jedzenie donosił. Tylko do mnie TŻ przyłaził zawsze z wałówką
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
Migotka jako słodka mamusia pewnie będziesz miała inną dietę w szpitalu niż reszta mam. Choć w sumie jeśli cukrzyca ma minąć po porodzie to problem sam się rozwiąże
![]() Trzeba być dobrej myśli.
|
|
#1507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dali jej wszystko co zabronione kotleta z marchewką na gęsta i ziemniaki..... nie zwracali w ogóle na to uwagi :/. co do szlafroczka, chyba macie rację, muszę się za czymś rozejrzeć... ale w ostateczności jakiś mam, więc ok.
|
|
#1508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1509 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję że do karmienia się przyda, bo głupio tak, taka wielka poduszka żeby po glebie się non stop walała![]() Cytat:
A niby ta cała akcja Rodzić po Ludzku to nie bubel.
|
|
#1510 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście każdy szpital działa inaczej, jeśli zobaczę białą bułkę z dżemem to powiem, że nie wolno mi jeść takich rzeczy i to nie jest moje widzimisie. Szpital bardzo dba o opinię, więc mam nadzieję, że u mnie nie będzie problemu
Oczywiście wcześniej zaznaczę komu trzeba, że mam cukrzycę, zeby to uwzględnili,z obaczymy.Zjadłam dwa kabanoski na ciepło z biedronki z majonzem kanapkę z pomidorem jak mi skoczy cukier to selena - Twoja wina :P:P to te parówki z majonezem. Zjadłabym pizzę z pizza hut..... a potem pączka. Albo na odwrót a może razem...? SŁODKIE MAMUSIE! Czy wasz diabetolog mówił wam, że mąż (lub ktoś) w trakcie porodu ma wam mierzyć cukier? hahahah, moja się śmiała, że przynajmniej nie zemdleje, bo będzie musiał skupić się na kłuciu palca :P jeszcze nie wiem jak ma to wyglądać, będę pytać niebawem. Będzie ŚMIESZNIE...
wymiana Edytowane przez malaMigotkAaa Czas edycji: 2013-11-21 o 12:46 |
|
|
|
#1511 |
|
Zadomowienie
|
Moje dziecko ma dzień porządków dzis, wziął mokrą chusteczke do wycierania kurzu i pucuje swoje auta
![]() Z nowosci z życia mojego 2,5 latka, dzis oglądał bajki i drapał się stopą po nosie Mówie wam dziewczyny dzieciaki są świetne
|
|
|
|
#1512 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie powinni sami o dietę pytać przy przyjęciu?
|
#1513 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z tymi serowymi cusiami na brzegu pizzy
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
o właśnie na FB wyskoczyło mi info że jutro w SR mamy wyprawka do szpitala, zasady przygotowania do porodu, pozycje porodowe
|
|
#1515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I te cusie tak rozssmarowane na całym kawałeczku..... Korzystaj bo możesz:P
|
|
#1516 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1517 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam zielonego pojęcia jak to wygląda - dlatego pytam.
U mnie przy przyjęciu robili pełny wywiad zawsze.
|
|
#1518 | ||
|
Zadomowienie
|
Przy każdym moim pobycie w szpitalach, różnych, na różnych oddziałach pytano mnie w którym miejscu chcę go mieć. I zawsze miałam na przedramieniu.
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Grzecznie więc zrobiłabym tej Pani wykład. Biedna dziewczyna.....
|
|
#1520 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki mam pytanie odnośnie giftów ze SR: kiedy i co dostawałyście? Ja wczoraj miałam drugie zajęcia i jak na razie nic nam nie rozdawali nawet małej próbki...
|
|
#1521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1522 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1523 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
|
|
#1524 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do wyprawki, my też nic nie dostaliśmy, wszystko musieliśmy kupić sami. Ale nie narzekam, tak jak Nattalli uważam, że w sumie nikt nie ma obowiązku czegokolwiek nam dawać/kupować/prezentować. |
||
|
|
|
#1525 |
|
Zadomowienie
|
Z serii glupie pytania - czy czkawka to takie rytmiczne pukanie, coś jak bicie serduszka tylko wolniej ?
bo tu 31tydz a ja dopiero od kilku dni coś takiego czuję czasami ![]() W ogóle za mną kolejna noc do tyłu Na temat jedzenia się nie wypowiem- lezalam tylko kilka dni po poronieniu, którego nie mogli wywołać. Czekałam na zabieg i przez kilka dni w zasadzie nie jadłam, bo ten mógł się odbyć w każdej chwili. Ale jak spojrzałam na posiłki (które dawane były w pokoju "dziennym" z tv, chociaż tak jak np u mnie w sali na nas 4 trzy były zagrożone i nie powinny chodzić ) to nie zachęcały. Więc w sumie dobrze, że mnie to omijało, bo jestem wybredna jeśli o jedzenie chodzi niestety. Tak samo zwrocilam uwagę na dyskusję o rzeczach od innych. Ja powiem tak - jeśli ktoś mi oddaje te rzeczy i rób z nimi co chcesz, chętnie przyjmę. Ale jak np. koleżanka dała mi pościel, ręczniki, ubranka itd i wszystko do zwrotu, to część odłożyłam na bok w razie "w" , a części odmówiłam. I to dlatego, że nie wiem w jakim stanie oddałabym to wszystko - są rzeczy na które nie mamy wpływu. A glupio by mi było oddawać w takim stanie jak niektóre z Was pisały (mamusie, które "użyczyły" rzeczy po swoich pociechach chyba wiedzą o co chodzi). Więc wolę coś kupic, nawet używanego, ale wiem, że jak coś wyplamię, albo cokolwiek to nikt nie bedzie mial mi tego za złe, bo to bedzie moje. My np "pożyczamy" wózek (fotelik, łożeczko i inne większe rzeczy), od cioci, która dzieci już nie planuje, a rzeczy po małej kurzą się na strychu. W zasadzie to ona nawet nie pożycza, a oddaje. Wiadomo, jak okaże się, że jednak rodzina się powiększy to oddamy jeśli będą jeszcze chcieli, ale wiem, że w tym przypadku nie muszę martwić się zużyciem, bo o tym rozmawiałyśmy.
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jest tylko automat z ciepłymi napojami (tzn. w tym budynku co jest ginekologia i położnictwo jest tlko automat, bo w drugim budynku podobno jest jakiś sklepik.)
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2013-11-21 o 13:44 |
|
|
|
|
#1527 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
co do rzeczy to ja jak dostałam od jednej znajomej fanty to usłyszałam właśnie że na części jest "napis wróć do mnie" - to od razu jej powiedziałam żeby sobie te wracające zatrzymała bo ja nie będę się przez rok zastanawiać które to były i czy mogę użyć. a od kuzynki dostaliśmy paczkę z hasłem "kolejnego dziecka nie planuje więc jak ci coś nie spasuje to zrób z tym co chcesz" - co mi bardzo odpowiada bo nie muszę się właśnie martwić jakimiś plamami itp.
|
|
|
#1528 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ponoć dobra jest w późniejszym okresie.Cytat:
Ubić go! Mój też pochłania przy mnie różne pyszności. Choć ostatnio się z tym kryje :P Jak idzie po bułki to kupuje sobie pączka i zjada go jak ja jeszcze śpię Dopiero ostatnio się do tego przyznał ![]() Cytat:
Ambrella brawo! Niesamowita relacja Ja dalej mam dylemat czy Borowska, czy Chałubińskiego ![]() Najbardziej na Chałubińskiego przeraża mnie ... parking :| Już 2 razy tam byłam i za każdym razem jeździłam 20 min dookoła szpitala aby gdzieś zaparkować ![]() Cytat:
Jak będę w sklepie to sobie zakupię te z szynki. Niby mają 90 % mięsa więc będą ok Cytat:
U mnie na śniadanie już same 2 kromki wywaliłyby cukier. Mogę zjeść max jedną maleńką. Cytat:
O np. tutaj https://polki.pl/indeks-glikemiczny-tabele.html . Co do drugiej części - o tym samym pomyślałam. Po takich 'pysznych' zestawach miałabym cukier 150 :P Cytat:
A pizzę też bym zjadła! ![]() Cytat:
Aha i dostajemy też gazetki 'twój maluszek' i 'mam dziecko' i maaasę ulotek ![]() EVI cieszę się, że bigos smakował!
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-11-21 o 14:04 |
||||||||
|
|
|
#1529 | |||
|
Rozeznanie
|
Magnusia myślę, że większość z nas ma takie obawy - szczerze mówiąc mi dopiero ostatnio zaczęły przechodzić. Kiedy zaszłam w ciążę nie miałam od razu takiego "wow" - wszystko nie zrobiło się nagle piękne, słodkie i różowe. Wiele rzeczy musiałam w sobie przepracować. Ale jak to mówi mój lekarz - lepiej mieć takie myśli teraz, niż potem, gdy dziecko się urodzi.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Na stronce www mojego szpitala też nie ma info co trzeba mieć. A na SR nie chodzę. Tak sobie pomyślałam - może pójdę na oddział i zapytam? Od razu zobaczyłabym sale porodowe. Nie wiem, czy można przyjść sobie tak z zewnątrz ale może mnie wpuszczą.
|
|
#1530 |
|
Raczkowanie
|
od rana boli mnie brzuch w górnej części czasami promieniuje w dół nie wiem czy mam się tym martwić na razie leże zobaczę czy minie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:19.

W szpitalach jest 6zł a w więzieniach 11zł. Z tym że w więzieniu musi być smaczne,bo inaczej są skargi na kucharzy. W szpitalu jak mogą Ci jedzenie przynieść dodatkowo to w porządku,gorzej jak masz dietę i jesz tylko co dostajesz
To jest tak smutne i przerażające, że łatwiej podejść do tego z przymrużeniem oka. Oczywiście jeśli ma się kogoś, kto o nas zadba i podrzuci nam godziwe jedzenie. Sytuacja luszi chorych i samotnych jest tu beznadziejna. Nie wiem, czy zwróciłaś uwagę na pory posiłków kolacja 16.3, a śniadanie 8 rano dnia następnego!!! Jest to dieta dla kobiet ciężarnych i matek karmiących, więc zgodnie ze wszystkimi wytycznymi powinna obfitować w świeże warzywa, owoce, ryby... Tymczasem jest jak jest 

oooo parówy są okej
hehehe keczup gorszy.
chcę jeść :P

Z tymi serowymi cusiami na brzegu pizzy
16.06.2012
wiec jestem troche w szoku, jak czytam, ze w ogole cos sie dostaje...
A prosiłam... na noc zakręcać wodę, jeśli gdzieś idziesz chociaż na chwilę - zakręcać wodę. Ehh..
O np. tutaj