![]() |
#1501 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
jogurty te z żelatyna i bez nawet różnią się smakiem
![]() a powiedzcie, jak oswoić kiełki? kupiłam dzisiaj, bo naczytałam się,że mają łatwo przyswajalne żelazo i mnóstwo witamin. z czym sie je je? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kiełki - np. do sałatek, surówek, można nimi kanapki posypywać, albo inne gotowe dania ![]() ![]() ja najbardziej lubię pikantne kiełki, inne smaqją trochę zielskowato ![]()
![]() |
![]() |
#1503 |
Wtajemniczenie
|
ja na wiosnę zawsze gotuję zupę z kiełkami i tofu - to już taka tradycja
![]() poza tym, kiełki można też dodawać pod sam koniec smażenia do niektórych potraw np. tofu, czy dania a la chińszczyzna. pamiętam, że w Polsce były nawet sprzedawane takie mieszanki pt. "kiełki do smażenia" w okrągłych, przezroczystych pudełkach. a poza tym polecam spróbować najpierw różnych rodzajów kiełków na surowo i bez dodatków - ja np. uwielbiam kiełki z soczewicy - potrafię zjeść tyle, że aż mnie brzuch boli ![]()
![]() |
#1504 |
Konto usunięte
|
no to dzisiaj po prostu jadłam łyżką, smakują jak zielsko, takie słodkie błoto
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja się męczę i sama hoduję ![]()
![]() |
![]() |
#1506 |
Zakorzenienie
|
mi zdaża się skubac kiełki ot tak
moje ulubione to słonecznika i rzodkiewki ![]() dodaję do czego sie da ![]()
![]() |
#1507 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem wegetarianką od roku (nie przyczyniam się do zabijania zwierząt) i jedyne co doprowadza mnie do szału to to, że gdy jestem na wizycie u rodziny (a mam ją liczną) to zaczyna się litania i użalanie się moich: ciotek, wujków, babć, dziadków itp., że jak to można mięsa nie jeść, że to niezdrowo! I każdy się zaczyna wymądrzać i nagle wszyscy stają się specami od żywności. A do tego patrzą się na mnie takim wzrokiem pełnym litości, jakby wegetarianizm to była choroba. Po prostu mam tego dosyć. Już nie raz zastanawiałam się jak im się odgryźć i co takiego dowalić, żeby im w pięty poszło i wreszcie się odczepili. Czy Wy też macie takie problemy naokoło?
![]() |
#1508 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1509 |
Rozeznanie
|
Kiełki uwielbiam. Jeśli są to jem ze wszystkim, można dodać do kanapek, można posypać obiadek, pycha!
Jestem wege od 10 lat, względy ideologiczno - etyczne. I również jestem z tego powodu uciemiężona i obsypywana mnóstwem wciąż tych samych pytań :/. Dlatego zwykle unikam tego tematu i staram się nie zwracać na siebie uwagi, jeśli nie trzeba. Przy imprezach typu studniówka, bal absolutoryjny, wesele, niektórzy patrzą z głupkowatym uśmieszkiem kiedy pytam o jedzenie wege (bynajmniej nie ziemniaki z surówką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko słonecznik mi sprawia problemy w hodowli ![]() ![]() ![]() lubię jeszcze kiełki pod tytułem "mieszanka pikantna" ![]() kiedyś wyhodowałam kiełki kukurydzy - była ohydna .... nie spodziewałam się że cokolwiek może być tak słodkie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1511 |
Konto usunięte
|
tak, ja kupiłam gotowe, kiełki pszenicy
![]() ![]() ![]() co do imprez, spotkań itd. to ja się zdążyłam przez 2 lata przyzwyczaić, i mnie to nie dziwi, ba, nawet nie zwracam na to uwagi!!! i taka mała uwaga - nawet nie zauważyłam, jak... schudłam 3 kg!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1513 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
I to już nawet nie chodzi o najbliższą rodzinę(przyzwyczaili się i każde moje 'dziwactwo' to dla nich chleb powszedni). Najgorzej to z tymi dalej. Bo jak to tak można! O Jezu! Zmieniłaś wiarę? Jesteś w sekcie? Kłamiesz! Nie da się wytrzymać bez mięsa. W poniedziałek jadę na tydzień do kuzynki z babcią. Ciekawe czy będzie mi wciskała swoje mięsne potrawy ![]() Dobrze, że tam blisko sklep mają to będę mogła sobie chodzić na własne zakupy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1514 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1515 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja wczoraj zrobiłam kisiel malinowy <sama , nie z torebki> w życiu mi nie przyszło do głowy, że to jest takie proste. Dobrze, że przed 30- stką się samouświadomiłam ![]() Co do kiełków, to kurzą mi się w szufladzie torebki z nasionkami, ale się jakos przemóc nie mogę do tych słoików i płukania ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1516 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1517 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() mam taką małą trzypoziomową, można robić trzy rodzaje kiełków jednoczesnie, a wychodzi ich tyle że wielodzietna rodzina mogłaby się pożywić ![]()
![]() |
![]() |
#1518 |
Konto usunięte
|
tak, tak, tak, i na galaretkę przepis chcę!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1519 |
Konto usunięte
|
o, same hodujecie kiełki?
na to jeszcze nie wpadłam ![]() ![]() podzielicie się radami? i co to jest ta kiełkownica? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1520 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1716490 3]o, same hodujecie kiełki?
na to jeszcze nie wpadłam ![]() ![]() podzielicie się radami? i co to jest ta kiełkownica?[/QUOTE] http://www.e-rosa.pl/images/Kielkownica3_01.jpg na przyqad to co powyżej ![]() masz trzy szalki na które wsypujesz nasiona. Na każdej szalce jest taki cypelek -odpływ wody, na który nakładasz taki czerwony zaworek. Wystarczy górna szalkę zalać woda, woda samoczynnie spływa na dwie dolne i je nawadnia, a na koniec zlatuje do najdolniejszego zbiornika z którego ją zlewasz. Jeśli hodujesz inne zielska, np. doniczkowe, to ta woda od kiełków jest znakomita do podlewania ![]() częstotliwość nawadniania zależy od rodzaju kiełków, ale z reguły trzeba lać wodę dwa razy dziennie. Po kilku dniach masz gotowe kiełki. I to cała filozofia ![]() przed rozłożeniem na szalkach nasiona można namaczać kilka godzin, wtedy szybciej rosną ![]() ![]()
![]() |
#1521 |
Rozeznanie
|
no proszę, niezły patent z tą kiełkownicą
![]() ![]() ![]() ![]() A galaretek nie próbowałam jeszcze. Czytałam tylko, że ten agar jest b. prosty w obsłudze i tężeje w pokojowej temperaturze. Najlepiej będzie jak złapiesz ten agar i przetrzesz szlaki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.cincin.cc/index.php?showt...&mode=threaded wygląda nietrudno, tyle że jakaś mała ilość tego wszystkiego ![]() ![]() nooo, kiełkownicę warto mieć ![]() ![]() swoją kiełkownice zaqpiłam na allegro, ale ostatnio widziałam w bomi na obrzeżach miasta, więc przy odrobinie szczęścia można ją też dopaść stacjonarnie. Może w sklepach ze zdrową żywnością? w Wawie na pewno macie większe możliwości niż u mnie na tym gdańskim zadoopiu ![]()
![]() |
![]() |
#1523 |
Konto usunięte
|
bardzo korcą mnie te kiełki, porozglądam się za kiełkownicą. nie ma co, zielarka pełną gębą
![]() dla upewnienia - wystarczy zwykłe sklepowe nasiona zalać wodą i czekać grzecznie aż wykiełkują? nie bardzo mam dostęp do specjalistycznych sklepów, ale mojego ukochanego zad*pia nie opuszczę tak łatwo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1524 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1716828 1]bardzo korcą mnie te kiełki, porozglądam się za kiełkownicą. nie ma co, zielarka pełną gębą
![]() dla upewnienia - wystarczy zwykłe sklepowe nasiona zalać wodą i czekać grzecznie aż wykiełkują? nie bardzo mam dostęp do specjalistycznych sklepów, ale mojego ukochanego zad*pia nie opuszczę tak łatwo ![]() nie wszystkie sklepowe ![]() ![]() można qpić specjalne nasiona na kiełki, w sklepach ze zdrową żywnością albo w niektórych supermarketach, i one kiełkują najlepiej. Można też użyć spożywczych nasion - np. soi, soczewicy, słonecznika, fasolki mung. One są bez konserwantów ![]()
![]() |
#1525 |
Konto usunięte
|
wczoraj najadłam się białego ryżu z serem i jestem zadowolona, ha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1526 |
Konto usunięte
|
porozglądam się za tymi specjalnymi kiełkami, może znajdę gdzieś w tej mieścinie
![]() dzisiaj robię na obiad soczewiaki. sporo z nimi roboty, kilka godzin w kuchni jak nic, ale nie mogę się im oprzeć - po prostu mam do ich słabość. aż się buzia uśmiecha, gdy wcinam staropolskie specjały w pełni wegetariańskie. taki mój bzik kulinarno-patriotyczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1527 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;1717859 4]porozglądam się za tymi specjalnymi kiełkami, może znajdę gdzieś w tej mieścinie
![]() dzisiaj robię na obiad soczewiaki. sporo z nimi roboty, kilka godzin w kuchni jak nic, ale nie mogę się im oprzeć - po prostu mam do ich słabość. aż się buzia uśmiecha, gdy wcinam staropolskie specjały w pełni wegetariańskie. taki mój bzik kulinarno-patriotyczny ![]() Białystok to nie takie zadoopie, powinnaś coś znaleźć ![]() a co to są soczewiaki? mogłabyś coś bliżej napisać? pierwsze słyszę - a brzmi ciekawie ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1528 |
Zakorzenienie
|
już wiem co to są soczewiaki
![]() ![]() ![]() ale te godziny spędzone w qchni ... ![]()
![]() |
#1529 |
Konto usunięte
|
mam chwilę wolną to odpiszę
![]() niekoniecznie bułeczki, ja robiłam w formie pierożków, ale nie z ciasta pierogowego tylko z staropolskiego przepisu wydartego od babki jednej z moich nauczycielek. ciasto jest bardziej chrupiące i bardziej kojarzy mi się z przysmakami Podlasia. już prawie napęczniały mi te soczewiaki, za chwilę będę smażyć ![]() ja co prawda jadam je same, z dodatkiem śmietany albo jakichś grzybków, bo dla mnie są świetne, ale dla ewentualnych gości zachowałam jeszcze ziemniaki pieczone. a coś sąsiad ciekawy był dzisiaj o to, co w kuchni się u mnie dzieje... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1530 |
Rozeznanie
|
Kiedyś na studiach mieliśmy objazd Białystok + dosyć szerokie okolice i w jakiejś wiosce jadłam najpyszniejsze pierogi z soczewicą w życiu. Do dziś pamiętam, że były duże i pięknie wypieczone
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.