|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1561 | |
Wredny kotecek
|
Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1562 | ||
Wtajemniczenie
|
laska starsza ode mnie o.. rok.
A ja głupia się zastanawiam, czy mnie na jedno dziecko będzie stać... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() pierwszy komputer w domu pojawił się, jak z rodzeństwem sobie na niego zarobiliśmy (komuś skosiliśmy trawnik, innemu pograbiliśmy liście, sąsiadce, która nie wychodziła z domu pomogliśmy zrobić porządek wokół grobowca rodzinnego na cmentarzu itp)
![]() |
#1563 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
KOD RODZINY: POD-826-052219 Opis rodziny Pani Krystyna (42 l.) i pan Stanisław (47 l.) wychowują piątkę dzieci: Agnieszkę (21 l.), Artura (19 l.), Andżelikę (16 l.), Przemka (13 l.) i Mateusza (12 l.) Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest wielodzietność, niskie dochody, niepełnosprawność intelektualna najmłodszego syna Mateusza, a także niskie wykształcenie pełnoletnich członków rodziny. Sytuacja rodziny pogorszyła się jeszcze bardziej w ciągu ostatniego roku, gdyż pan Stanisław – żywiciel rodziny - otrzymuje mniej zleceń jako pomocnik pilarza, a najstarsza córka, pozostająca na utrzymaniu rodziców, jest w zagrożonej ciąży. W miejscu zamieszkania rodziny bardzo ciężko o pracę dla pani Krystyny - na co dzień zajmuje się ona domem i rehabilitacją najmłodszego syna. Na dochód rodziny składają się pensja pana Stanisława (1230 zł) i zasiłek rodzinny na troje dzieci (318 zł). Po odliczeniu wydatków na opłaty i opał na jedną osobę w tej rodzinie przypada ok 167zł. Jest to stanowczo za mało na zapewnienie dzieciom dobrych warunków. Ostatnio rodzina musiała uporać się z dużymi wydatkami -koniecznością zapewnienia opału na zimę i zakupu munduru szkolnego dla córki Andżeliki, niezbędnego w klasie o profilu policyjnym. Rodzina żyje w odziedziczonym po dziadkach małym, wymagającym remontu domu, składającym się z 2 pokoi i kuchni. Brak w nim łazienki, a nawet bieżącej wody. Pomieszczenia są ogrzewane piecami kaflowymi. Pani Krystyna codziennie rehabilituje syna i bohatersko walczy w sądzie o przyznanie Mateuszowi zasiłku pielęgnacyjnego. Najstarszy syn poszukuje pracy, aby pomagać rodzicom. Dla rodziców bardzo ważny jest czas spędzony z dziećmi. Jedynym ich marzeniem jest: „by dzieci mądrze poukładały sobie życie”. Rodzina jako najważniejsze potrzeby wymienia: żywność i obuwie na zimę dla najmłodszych dzieci. Przydałby się również odkurzacz, gdyż nie posiadają żadnego a ze względu na domowy budżet jest to dla rodziny produkt luksusowy. Odkurzacz pomógłby pani Krystynie utrzymać czystość, tak ważną zwłaszcza dla niepełnosprawnego Mateusza, który podczas podłączania do respiratora miał przebite płuca i oskrzela i jest alergikiem. chyba narazie marzenie się im nie spełnia |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1564 | |||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1565 |
Zakorzenienie
|
bieda w domu aż piszczy, ale przynajmniej w oparach Diora
![]()
#1566 | |||||
Zadomowienie
|
Cóż za bulwers na fanpejdżu. Oszukała ta niedobra Paczka!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
#1567 | |
Wredny kotecek
|
![]() Jak mnie wezmą do SzP to w najważniejszych potrzebach poproszę o słownik, obiecuję ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1568 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1569 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się, choć wiem że to na wizażu rzadki pogląd. Cytat:
Stać mnie na moją tonę węgla, bo oszczędzam na nią pół roku. Na cudzą nie musi mnie stać. (To tak w przenośni, bo ja akurat gazem ogrzewam). A na opał na pewno jest jakaś celówka, bo rozmawiałam ostatnio z babką która się żaliła że gmina daje jej tylko kasę na tonę węgla czy ileś, a jej więcej potrzeba. I że ma mieszkanie od miasta ze wspólną łazienką na korytarzu (zrozumiałam że socjalne, bo nie płaci za nie), a to skandal żyć w takich warunkach w XXI wieku. I zaskoczenie że ja sobie swoje lokum kupiłam. Po co, skoro mam dzieci, to miasto by mi dało ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1570 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
#1571 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To naprawdę często widać po rodzinie. Nie raz jest tak, że niby w pierwszym arkuszu wszystko ok, przychodzi się na drugie spotkanie i zaczyna rozmowę o tym, czego rodzina potrzebuje a tam pralki, lodówki, zmywarki itp... I wtedy do wolontariusza i liderów należy czy podejmą mądrą decyzję o włączeniu takiej rodziny, czy nie. Nie generalizowałabym, że wszystkie rodziny chcą nas oszukać i wyłudzić paczkę, a trochę tak Twój komentarz odbieram. Jeśli się mylę to mnie popraw, jestem otwarta na wszelkie sugestie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1572 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Dajcie linka do tych kłótni fb.
#1573 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam kiedyś jak to takie blaszaki są beee, bo się tworzą getta. Że lepiej dla osób wykluczonych społecznie, jak mieszkają wśród innych, to wtedy prędzej wrócą do normalności. I kojarzę jakieś protesty na południowym krańcu Krakowa. Budowali nowe osiedle w polu. Głównie młodzi ludzie brali kredyty do emerytury, żeby kupić tam 2 pokoje z kuchnią dla swoich rodzin. Miało być pięknie place zabaw, alejki i takie tam. I było do czasu aż jeden blok miasto wykupiło na mieszkania socjalne. Zbieram szczękę z podłogi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1574 |
Zakorzenienie
|
Ja w zeszłym roku też postanowiłam pomoc. Wybrałam rodzinę z dwójką nastolatków, rodzice bezrobotni.potrzebowali opału, jedzenia,ubrań. Dostali od Nas tonę węgla, oraz paczkę z żywnością i chemia za około 600 zł. Później odezwała się do mnie wolontariuszka czy mogłabym podać jej moje dane bo dziewczyna z obdarowanego rodziny chciała wysłać kartkę świąteczna z podziękowaniem. Podałam i co? Nic.. . Ludzka ciekawość. 1300zl na paczkę to sporo-tak uważam. ALE CZUJĘ SIE OSZUKANA!
Dziwi mnie to.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1575 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Gdzie Wy to czytacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1576 |
Zadomowienie
|
Link do FB:
https://www.facebook.com/szlachetna.paczka?sk=reviews Jakby nie działał, to wejdźcie na fanpejdż SZP i po lewo w zakładkę "Recenzje".
#1577 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To niech się zdecydują czy za free czy z łazienką... A jak teraz są całe ulice, dzielnice kamienic z samymi mieszkaniami socjalnymi to to nie są getta? Takie miejsca też powinno się niwelować i rozbijać ludzi na mniejsze grupy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1578 |
Zakorzenienie
|
W stolycy pojedyncze rodziny zostały, w wielu rejonach wszystkie rodziny wybrane.
Czy wolontariusze przeglądają paczki jak zostawia się je w magazynie żeby ocenić czy rzeczywiście zawartość paczki odpowiada potrzebom rodziny? |
![]() ![]() |
![]() |
#1579 |
Crazy turtle lady
|
Kod rodziny: SLA-1076-405713
Pan Tomasz (27 l.) mieszka z mamą, panią Anielą (55 l.). Pan Tomasz wiódł szczęśliwe życie, ukończył szkoły - z wykształcenia jest technikiem chemikiem oraz technikiem rachunkowości, znalazł prace za granicą, żył w udanym związku. Miał swoje plany, związane również z pomocą swojej schorowanej mamie Anieli, która dwukrotnie przezwyciężyła nowotwór. Niestety podczas urlopu ponad rok temu, pan Tomasz został napadnięty i brutalnie pobity. Lekarze nie dawali większych szans przeżycia, lecz chęć i siła walki nie pozwalała panu Tomkowi się podać, dziś uczy się żyć na nowo. Rodzina utrzymuje się z zasiłku pielęgnacyjnego i pomocy OPS (łącznie 806 zł), a po odjęciu kosztów utrzymania i lekarstw (654 zł) pozostaje 41 zł na osobę. Dla pana Tomka codzienne życie to nieustająca walka o siebie - uczy się mówić, pisać, czytać na nowo. Ma jeszcze zatracone zmysły smaku i węchu lecz śmieje się, że i to wypracuje. Nie narzeka na los - wychodzi mu naprzeciw. Pani Aniela czerpie siły z syna, bo jak on dał rade i wstał na własne nogi, to ona nie może się poddać - przeszła podwójną mastektomie, lecz uśmiech nie schodzi jej z twarzy bo przecież wygrała. Do najważniejszych potrzeb rodziny należy żywność, której często brakuje, lodówka - stara naraża rodzinę na wysokie koszty za prąd, nie mrozi już i często się psuje oraz fotel rozkładany - mieszkanie jest małe, a łóżko Pana Tomasza jest w opłakanym stanie. Kurcze,mieć wszystko i za chwile nie mieć nic. Przy tych diorach ,playstationach i innych oparach absurdu to jest prawdziwa bieda. |
![]() ![]() |
![]() |
#1580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1581 |
Raczkowanie
|
Paczki są otwierane dopiero przez rodzinę. Wolontariusze nie mają prawa ich otwierać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1582 |
Konto usunięte
|
Pewnie już ktoś wrzucał, ale fajny tekst:
http://olafgalecki.blogspot.com/2014...ej-paczce.html |
![]() ![]() |
![]() |
#1583 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1584 |
Zakorzenienie
|
Bardziej chodziło mi o to, że dostarcza się niezaklejone paczki, żeby wolontariusz zajrzał czy najbardziej potrzebne produkty dla danej rodziny są w paczce. Żeby nie było rozczarowań o których piszą odbiorcy paczek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1585 |
Zakorzenienie
|
Zawozi się zapakowane i pozaklejane paczki.
#1586 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-11-26 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1587 |
Zakorzenienie
|
Przeglądam właśnie Warszawę i jej okolice i jedyne rodziny jakie zostały to albo samotne osoby, albo rodziny z maksymalnie trójką dzieci.
Jak widać dziecioroby są rozrywane ![]() A tu co ja znalazłam: Pani Ewelina (24 l.) i pan Krzysztof (29 l.) wychowują trójkę dzieci: Zuzię (6 l.), Zosię (3 l.) i Mikołaja (1 rok). Rodzina jest w trudnej sytuacji od dnia ślubu. Mieszkają w starym, wynajętym domu i muszą się bardzo starać, aby wystarczyło na jego utrzymanie. Gdy dzieci przyszły na świat doszły nowe wydatki. Pracuje tylko Pan Krzysztof (zarabia 1237 zł.). Innym źródłem dochodu jest zasiłek rodzinny w wysokości 260 zł. Pani Ewelina opiekuje się małymi dziećmi. Po odjęciu kosztów mieszkania, miesięcznie na życie pozostaje ok. 151 złotych na jednego członka rodziny. Pani Ewelina i pan Krzysztof - perfumy. Hm ![]()
#1588 |
O RLY?
|
Pewnie to już było, ale
"Szkoda tylko,że ludzie prosząc o dary nie dostają najważniejszych rzeczy.Nie jażdy darczyńca wywiązuje się z umowy niestety taka prawda :-\" ![]() ![]() ![]() ![]()
#1589 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1590 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Szlachecka sraczka <3 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.