Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-09, 09:51   #1561
Elfelins
Raczkowanie

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
Yyy... Troche za bardzo zbijasz TSH... 1,17 bylo dobrym wynikiem. Jak tak dalej pojdzie, to wpadniesz w nadczynnosc.

Moja endokrynolozka mowila, ze ft3, ft4 wracaja do normy jesli poziom TSH jest dobry i odpowiedni dla danego organizmu.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
no właśnie ja też uważam że 1,17 było dobrym wynikiem ale co z tego skoro miałam bardzo nisko FT3 i FT4 i powoli zaczynałam mieć znowu objawy niedoczynności, zwiększyłam dawkę by się pozbyć objawów a teraz się okazuje że fakt TSH spadło ale co z tego skoro FT3 jest jeszcze niżej niż w czerwcu i teraz czuję się jeszcze gorzej...nie wiem może zmienić eutyrox na letrox? czemu wgl TSH nie reaguje na spadające wyniki hormonów tarczycy?

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

poza tym nadczynności polekowej nie diagnozuje się na podstawie niskiego TSH tylko hormonów tarczycowych FT3 i FT4 powyżej normy, a mi do powyżej normy bardzo daleko
Stary 2016-09-09, 09:56   #1562
201611290918
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość

zależy na jakiego lekarza trafisz. mój przy nieregularnych cyklach stwierdził od razu, że nie będzie wypisywał mi recepty na tabletki dopóki nie zrobi mi badań.

.
To trzymaj się go! Ja byłam u kilku różnych ginekologów, i dla każdego (oprócz ostatniej lekarki) tabletki anty to było lekarstwo na wszystkie bolączki, of kors bez żadnych badań.
201611290918 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 10:29   #1563
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Elfelins Pokaż wiadomość
no właśnie ja też uważam że 1,17 było dobrym wynikiem ale co z tego skoro miałam bardzo nisko FT3 i FT4 i powoli zaczynałam mieć znowu objawy niedoczynności, zwiększyłam dawkę by się pozbyć objawów a teraz się okazuje że fakt TSH spadło ale co z tego skoro FT3 jest jeszcze niżej niż w czerwcu i teraz czuję się jeszcze gorzej...nie wiem może zmienić eutyrox na letrox? czemu wgl TSH nie reaguje na spadające wyniki hormonów tarczycy?

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ----------

poza tym nadczynności polekowej nie diagnozuje się na podstawie niskiego TSH tylko hormonów tarczycowych FT3 i FT4 powyżej normy, a mi do powyżej normy bardzo daleko
moja koleżanka miała podobny problem, ale nikt jej nie zalecał zwiększenia dawki euthyroxu! masz zwyczajnie problem z konwersją, więc powinnaś mieć wdrożone inne leczenie. później zapytam koleżankę, co ona bierze. ale wydaje mi się, że ma zamieniony euthyrox na letrox i coś jeszcze bierze.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 10:49   #1564
Elfelins
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
moja koleżanka miała podobny problem, ale nikt jej nie zalecał zwiększenia dawki euthyroxu! masz zwyczajnie problem z konwersją, więc powinnaś mieć wdrożone inne leczenie. później zapytam koleżankę, co ona bierze. ale wydaje mi się, że ma zamieniony euthyrox na letrox i coś jeszcze bierze.
zastanawiam się co się zmieniło...w maju miałam oba hormony tarczycowe na poziomie 70% i czułam się fantastycznie, potem wyniki zaczęły lecieć na łeb na szyję a TSH nie drgnęło. W desperacji zwiększyłam dawkę ale okazało się też wtedy że mam anemie, czy to może być powód słabej konwersji i spadku hormonów tarczycowych?

wizytę u endo mam pod koniec września, idę do nowej babeczki i zupełnie nie wiem na co trafię
Stary 2016-09-09, 11:06   #1565
skazana_na_bluesa
.

raczej bym powiedziała, że anemia jest przyczyną kiepskiego samopoczucia a niekoniecznie słaba konwersja. moja kolezanka jest przykładem osoby, której konwersja jeszcze spadła przy przyjmowaniu euthyroxu.

Stary 2016-09-09, 12:35   #1566
urszula87
Przyczajenie

Moja koleżanka, znacznie poprawiła sobie wyniki dzięki diecie bezglutenowej i suplementacji jodem - ale nie był to jod podawany w szpitalu, taki jest radioaktywny i tak naprawdę dużo szkód wyrządza w organizmie.
urszula87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 21:57   #1567
natalkaa7522
Zakorzenienie

skazana na bluesa ale ile mozna zwiekszac dawki? tak serio to ja zaczynalam od 50 mg, minely nawet ponad 2 lata a TSH mam dalej duzo za wysokie. To czy to kwestia dawki? bo ja mam wrażenie ze nie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-09-09, 22:08   #1568
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
skazana na bluesa ale ile mozna zwiekszac dawki? tak serio to ja zaczynalam od 50 mg, minely nawet ponad 2 lata a TSH mam dalej duzo za wysokie. To czy to kwestia dawki? bo ja mam wrażenie ze nie.

No a jak nie lekow to czego?

Chcesz to mozesz probowac diet, innego stylu zycia. Moze bedzie lepiej. Ale skoro masz dalej za wysokie TSH to wieksza dawka...

Masz hashimoto?

Moja endo mowila, ze dopoki tarczyca produkuje swoje hormony to ciezko dobrac dawke i moga dziac sie rozne skoki, sytuacja sie normuje dopiero jak hormonow wytwarzanych przez tarczyce jest mniej. Skoro masz tak wysokie TSH to moze tarczyca produkuje malo hormonow, a lekami dostarczasz i tak za malo...

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-09, 22:13   #1569
natalkaa7522
Zakorzenienie

nie mam.

a np problemy z przysadka?

Stary 2016-09-09, 22:18   #1570
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
nie mam.

a np problemy z przysadka?

Jesli sie martwisz, to moze po prostu to zbadaj? Bo na razie mozesz bladzic w ciemnosci.

Stary 2016-09-10, 07:27   #1571
natalkaa7522
Zakorzenienie

Wiem, będę robic badania

Stary 2016-09-10, 07:31   #1572
skazana_na_bluesa
.

Cytat:

Można zwiększać do skutku. Niby dwa lata się leczysz a nadal nie masz dobrze dobranej dawki. Kwestia czy ty zaniedbałaś sprawę czy lekarz.

Stary 2016-09-10, 07:40   #1573
aga99792
Zakorzenienie

Hej.
Mozna bylo pospac bo tydzien mnie wykonczyl.
Tz po 3 dniach brania tabletek zapytal sie mnie czy sie lepiej czuje xD

On te bierze euthyrox bo ma za wysokie tsh ale on czuje sie normalnie zadnych sennosci ani nic... Bral tabletki i w sumie tsh mu nie spadlo. Poza tym musi zmienic lekarza bo pow ze jest dobrze i zwiekszyla dawke.. 5 grudnia idziemy razem do mojej endo
Za ok rok (w zaleznosci od mojej pracy czy bede miec czy nie) chcielibysmy juz brac sie za dziecko a tu ani moje wni jego wyniki nie sa dobre.
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-10, 07:52   #1574
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga99792 Pokaż wiadomość
Hej.
Mozna bylo pospac bo tydzien mnie wykonczyl.
Tz po 3 dniach brania tabletek zapytal sie mnie czy sie lepiej czuje xD

On te bierze euthyrox bo ma za wysokie tsh ale on czuje sie normalnie zadnych sennosci ani nic... Bral tabletki i w sumie tsh mu nie spadlo. Poza tym musi zmienic lekarza bo pow ze jest dobrze i zwiekszyla dawke.. 5 grudnia idziemy razem do mojej endo
Za ok rok (w zaleznosci od mojej pracy czy bede miec czy nie) chcielibysmy juz brac sie za dziecko a tu ani moje wni jego wyniki nie sa dobre.
W rok moze sie duzo zadziac i to wystarczajacy czas, by unormowac prace tarczycy. Nie martw sie na zapas .

Stary 2016-09-10, 09:57   #1575
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Jakie tsh powinni mieć mężczyźni? Tzn wiadomo norma normą ale chodzi mi o taką najlepsza opcje jak w przypadku kobiet ze tsh powinno wynosić 1-1,5

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-10, 10:05   #1576
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaksy Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któraś z Was mieszka za granicą i kupuje tam leki na tarczycę? Przeprowadziłam jakiś czas do innego kraju, mam jeszcze euthyrox na jakieś 3 miesiące, ale zaczęłam już teraz kombinować co robić potem (nie znam języka i nie wiem jak będzie wyglądała wizyta u lekarza, nie wiem nawet czy mogę dostać się od razu do endo prywatnie bez skierowania), ale parę dni temu, mój tż był w aptece i zapytał odnośnie leków na tarczycę. Pani w aptece sprzedała mu 4 opakowania Levothyroxine,w każdym po 28 tabletek. Zaczęłam czytać i niby to to samo co euthyrox, ale pani sprzedała te leki bez recepty i jeszcze pytała czy to dla niego czy dla kobiety i dała te po 28 tabletek. Chcę się upewnić czy to na pewno to samo co euthyrox czy tam letrox
Ja mieszkam w uk i biorę właśnie levothyroxine. To jest to samo.

Dziewczyny, które suplementują żelazo, jakie dawki bierzecie?
Stary 2016-09-10, 10:50   #1577
aga99792
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pretty_girl19892 Pokaż wiadomość
Jakie tsh powinni mieć mężczyźni? Tzn wiadomo norma normą ale chodzi mi o taką najlepsza opcje jak w przypadku kobiet ze tsh powinno wynosić 1-1,5

Ja w sumie nawet nie wiem... Mojego Tz endo nic nie mowila na ten temat. Tylko dala leki zeby zbic te tsh.
Jak pojdziemy razem do mojej to sie zapytam😁 a moze i nawet razem wejdziemy to bede wiedziec bo moj Tz o nic nigdynie pyta. To co lekarz powie to tyle wie. Czyli jak na razie nic

Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-10, 13:49   #1578
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Ja mieszkam w uk i biorę właśnie levothyroxine. To jest to samo.
Dzięki niby przeczytałam, że jest to samo, ale chciałam się upewnić, bo leki były sprzedane bez recepty...

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
Napisane przez pretty_girl19892 Pokaż wiadomość

Nie wiem, jaka jest norma dla mężczyzn, ale gdzieś wyczytałam, że u nich poziom TSH nie wpływa na płodność (niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam te informacje )
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-10, 16:18   #1579
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241
Konto usunięte

Ja byłam u pani doktor i super. Zrobiła USG żeby do końca wykluczyć hashi. Zapytała o objawy, no i zapytala czy planuje dziecko. Powiedziałam ze na pewno nie wczesniej niż za rok wiec na razie na podstawie badań wszystkich dala supementy i jod, za 3 miesiące ponowne badania i kontrola. Powiedziała że mamy czas na spróbowanie zamiast od razu hormony to naturalnie. Gdybym chciała zachodzić juz to wtedy hormony musiałyby byc. Podoba mi się jej podejście dziękuję dziewczyny za polecenie
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-10, 18:08   #1580
Eunice9
Zakorzenienie

[1=45326ef568a8cdb5ffa32c6 42ee06bebadb9e802_6045692 5b2241;65154066]Ja byłam u pani doktor i super. Zrobiła USG żeby do końca wykluczyć hashi. Zapytała o objawy, no i zapytala czy planuje dziecko. Powiedziałam ze na pewno nie wczesniej niż za rok wiec na razie na podstawie badań wszystkich dala supementy i jod, za 3 miesiące ponowne badania i kontrola. Powiedziała że mamy czas na spróbowanie zamiast od razu hormony to naturalnie. Gdybym chciała zachodzić juz to wtedy hormony musiałyby byc. Podoba mi się jej podejście dziękuję dziewczyny za polecenie [/QUOTE]
Bardzo dobre podejście fajnie że do takiej trafiłaś

Stary 2016-09-10, 18:17   #1581
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki niby przeczytałam, że jest to samo, ale chciałam się upewnić, bo leki były sprzedane bez recepty...

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Nie wiem, jaka jest norma dla mężczyzn, ale gdzieś wyczytałam, że u nich poziom TSH nie wpływa na płodność (niestety nie pamiętam, gdzie znalazłam te informacje )
To w uk ci tak bez recepty sprzedali?
Stary 2016-09-10, 23:33   #1582
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
To w uk ci tak bez recepty sprzedali?
Tak, w Gibraltarze Tż od razu kupił 4 opakowania.
Stary 2016-09-11, 07:48   #1583
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, w Gibraltarze Tż od razu kupił 4 opakowania.
A te tabletki co masz maja normalnie Twoja dawke hormonow?

Stary 2016-09-11, 09:32   #1584
zaksy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość
A te tabletki co masz maja normalnie Twoja dawke hormonow?

Tak, biorę teraz euthyrox 100 i tż kupił takie http://www.totalpharmacy.co.uk/levot...cg-p-3710.html Właśnie patrzę, że jest napisane Only available with a prescription, nie wiem jak pani w aptece sprzedała bez recepty
Stary 2016-09-11, 09:44   #1585
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, biorę teraz euthyrox 100 i tż kupił takie http://www.totalpharmacy.co.uk/levot...cg-p-3710.html Właśnie patrzę, że jest napisane Only available with a prescription, nie wiem jak pani w aptece sprzedała bez recepty
To właśnie moje, ale ja mam na receptę. Chociaż nie próbowałam kupować bez.
Stary 2016-09-14, 10:37   #1586
olcyn
Przyczajenie

Cześć kochane

Jestem właśnie po wizycie u mojej endo. Po badaniach kreatyniny, ALT, FT3, FT4, TSH i PRL - nie wiem nic

Prolaktyna po 2 miesiącach nagle spadła z 90,56 na 20,26. Badam ją regularnie od ponad 2 lat (albo już nawet 3? :O ) i jeszcze nigdy nie miałam takiego poziomu.

Lekarka dała mi Euthyrox 25 mg bo TSH 3,27 (poprzednio 4,38). Powiedziała, że gdybym miała ok. 70 lat, to nie rozpoczynałaby leczenia, ale wzięła pod uwagę skaczącą prl i to TSH takie niepewne, bo uznała, że zapewne w niedługim czasie (tj. KILKA LAT ) będę chciała starać się o dziecko i później mogę mieć już spory kłopot i że w moim wieku (22l.) mam za wysokie tsh.

Kolejna wizyta 12 października i tym razem kontrolnie ft3 ft4 i tsh a do tego anty TPO.

Nie do końca wiem czy moje wyniki były super, bo teoretycznie wszystko w normie, lekarka bardziej skupiła się na wywiadzie (choroby w rodzinie - cukrzyca, hashimoto, niedoczynność; jak tam z moim libido przy prl itp), a o wynikach nic nie powiedziała. :/
Fajna kobitka, ale trochę roztrzepana

Kreatynina 0,78 mg/dl (0,52 - 1,04 ref.)
eGFR wg CKD-EPI >90 ml/min/1,73m^2 (ref. >90)
FT4 (w1-O69) 1,04 ng/dl (ref. 0,78 - 2,19)
ALT (W1-I17) 17 U/l (ref. 9 - 52)
FT3 4,08 pg/ml (ref. 2,6 - 5,4)

Czy ktoś się orientuje, czy to ft3 i ft4 jest okej? Bo ja też strasznie nerwową osobą jestem i bardzo się denerwowałam wizytą - właśnie przez wyniki - że aż ciśnienie miałam 140

Buziaki i miłego dnia!
~Frank Ocean
olcyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-14, 11:32   #1587
Eunice9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olcyn Pokaż wiadomość
Prolaktyna po 2 miesiącach nagle spadła z 90,56 na 20,26. Badam ją regularnie od ponad 2 lat (albo już nawet 3? :O ) i jeszcze nigdy nie miałam takiego poziomu.

Lekarka dała mi Euthyrox 25 mg bo TSH 3,27 (poprzednio 4,38). Powiedziała, że gdybym miała ok. 70 lat, to nie rozpoczynałaby leczenia, ale wzięła pod uwagę skaczącą prl i to TSH takie niepewne, bo uznała, że zapewne w niedługim czasie (tj. KILKA LAT ) będę chciała starać się o dziecko i później mogę mieć już spory kłopot i że w moim wieku (22l.) mam za wysokie tsh.

Kolejna wizyta 12 października i tym razem kontrolnie ft3 ft4 i tsh a do tego anty TPO.

Nie do końca wiem czy moje wyniki były super, bo teoretycznie wszystko w normie, lekarka bardziej skupiła się na wywiadzie (choroby w rodzinie - cukrzyca, hashimoto, niedoczynność; jak tam z moim libido przy prl itp), a o wynikach nic nie powiedziała. :/
Fajna kobitka, ale trochę roztrzepana

Kreatynina 0,78 mg/dl (0,52 - 1,04 ref.)
eGFR wg CKD-EPI >90 ml/min/1,73m^2 (ref. >90)
FT4 (w1-O69) 1,04 ng/dl (ref. 0,78 - 2,19)
ALT (W1-I17) 17 U/l (ref. 9 - 52)
FT3 4,08 pg/ml (ref. 2,6 - 5,4)

Czy ktoś się orientuje, czy to ft3 i ft4 jest okej? Bo ja też strasznie nerwową osobą jestem i bardzo się denerwowałam wizytą - właśnie przez wyniki - że aż ciśnienie miałam 140

Buziaki i miłego dnia!
Dobrze, że przeprowadziła porządny wywiad.
Skoro nie powiedziała że wyniki złe, to pewnie znaczy że dobre. I są dobre Kreatynina w normie, fT3 i fT4 ok. A co do prolaktyny to się nie orientuję, ale czemu miałaś aż 90? Ja miałam raz robione badanie i miałam 19, lekarka powiedziała że jest idealne... Chyba że to inne jednostki.
Bierz Euthyrox skoro ci zapisała, kontroluj często wyniki, zbadaj też to aTPO i się nie przejmuj, widać że lekarka zna się na rzeczy skoro ci zapisuje tyle badań i przeprowadza dokładny wywiad
Stary 2016-09-14, 14:03   #1588
olcyn
Przyczajenie

Lekarka wspomniała jedynie coś o tym ft4, że zbyt blisko dolnej granicy. A prolaktyna.. cóż, jednostka ta sama - ciągle mam poziom w okolicach 90 - 99. W momencie, gdy górna granica normy waha się (w zależności, gdzie robię badania) od 18 do 23,30.

Endo powiedziała, że spróbujemy zbijać TSH, dzięki czemu uda się też unormować prolaktynę. ALT i kreatynina były robione, żeby wykluczyć, że to przez nerki bądź wątrobę ta prl właśnie taka wysoka.

Pytam o te wyniki, bo właśnie nie zawsze to, że coś się mieści w normie oznacza, że wszystko jest w porządku

A lekarka rzeczywiście - pomimo swojego potrzepania jest naprawdę super kobietą i cieszę się, że do kogoś takiego trafiłam. Moja mama już nie miała takiego szczęścia
~Frank Ocean
olcyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-14, 14:37   #1589
natalkaa7522
Zakorzenienie

A polecacie kogos w Wawie?

Stary 2016-09-15, 17:58   #1590
medzik90
Rozeznanie

hej dziewczyny,
jestem nowa w tym wątku. Choruje na niedoczynność tarczycy, biorę jak wiekszość osób euthyrox 75 i dwa razy w tygodniu 50. Niby wyniki sa w normie, ale moje ciało, szczegolnie twarz, okolice szyi sa strasznie opuchnięte, nabrzmiałe, nie moge przez to patrzeć w lustro księzyc w pełni nadal tez bardzo przybueram na wadze mimo, ze jem normalnie, staram sie zdrowo, cwiczę...
czy to może byc wina euthyroxa?
medzik90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości