|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1531 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Dziś po miesiącu brania tabletek sprawdziłam jeszcze raz hormony TSH - 1.46! Ft4 i Ft3 już w normie! Bardzo się cieszę, bo martwiłam się, że to jednak problem z konwersją a nie samą tarczycą. Jutro znów idę do lekarza bo jestem po inseminacji i ciekawam co powie. Dalej tracę strasznie włosy, ale cera w mojej opinii jest lepsza no i mam wrażenie, że jednak mimo wszystko lekko schudłam. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1532 |
Zakorzenienie
|
Ja dsis wzielam tab o 5:45 i mniej wiecej godzine pozniej zjadlam bulke. Niestety ale wstaje o 5:45 wyjezdzam na pociag o 6:15 i dopiero w pociagu moge cos zjesc.
Sugarfree z czego wyszlo ze jestes nieplodna? Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#1533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1534 |
Zakorzenienie
|
Ja mysle ze to nie bedzie mialo znaczenia czy sie zje 35 minut po tabletce czy godzine, najwazniejsze zeby te 30min opdczekac, zeby lek sie wchłonął
|
![]() ![]() |
![]() |
#1535 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję!!! Mam nadzieję, że ten lekarz pomoże. A ja się zapisałam do ginekologa-endokrynologa - ma dobre opinie na znanylekarz. Mam nadzieję, że jak pójdę z wynikami a TSH spadło.
![]() |
#1536 | |
Konto usunięte
|
Drogie panie, nie wiecie może przypadkiem, czy zarwana noc albo totalne niewyspanie mogą mi zafałszować wynik badania TSH? Ostatnio rzadko zdarza mi się zasnąć przed 4-6, ze dwa miesiące się z tym szarpię i dopóki nie wrócę na uczelnię nie ma szans, że zacznę spać normalnie.
![]() ![]() Edit: Cytat:
Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2016-09-08 o 05:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1537 |
Zakorzenienie
|
na mnie akurat działa bosko
![]() Włosy rosły szybko, nawet bardzo. W ogóle nie wypadały (ale wtedy nie miałam jeszcze problemów z tarczycą) , wyrosło mi mnóstwo BH ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1538 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie jakieś rady na poprawienie konwersji T4 do T3 kurcze załamałam się bo TSH spadło już do 0,6 ale spada też FT4 i Ft3 tym razem do 15% zwiększyłam dawkę eutyroxu a zaczynam mieć objawy niedoczynności a było tak pięknie
![]() ![]()
#1539 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1540 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja badałam zwykle regularnie TSH ze względu na rodzinne powtarzanie się choroby (babcia, mama, ciocia, dziadek, kuzynka...) Nigdy nie wychodziło nic powyżej 3. Za to - co ciekawe - ginekolog kiedyś "z przypadku" (ze względu na bardzo nieregularne okresy) zlecił mi zrobienie PRL właśnie. Jakie było moje zdziwienie, jak norma do 23.30 a ja zobaczyłam u siebie prawie 99 (!). Też dostałam bromegron, ale nie byłam w stanie go brać. Pisałam w pierwszym poście tutaj, że czułam sie po nim okropnie. Na dodatek dostałam końską dawkę, bo zwykle dostawało się 1/4 tabletki a ja od razu miałam pic po całej. Mdłości, zawroty głowy, wymioty, słabości, utrata swiadomości (na krótko, ale nie wiedziałam co się ze mną dzieje. Takie "zgonowanie" lekkie jak na dobrej domówce ![]() Przy wizycie u gine powiedziałam co się działo, to usłyszałam "jak będzie pani chciała mieć dzieci to się będziemy martwić, niech go pani nie bierze"... Ostatnio mówiłam mojej endo, że dostałam bromergon i z tych w/w. musiałam go odstawić. Zrozumiała, że odstawiłam, bo mówiła, że sporo osób się na takie objawy skarży. Dopiero właśnie ENDOKRYNOLOG mnie uświadomiła, że podwyższona prl to przez niedoczynność. A - co lepsze - chce się upewnić w 100%, więc czeka mnie badanie nerek i wątroby. Nieźle! Na m-c czerwiec prl moja to 90,56, a dopiero w poniedziałek idę powtórzyć wszystkie badania. 14.09 się dowiem co i jak u mnie konkretnie wygląda. Ale podwyższona prolaktyna to zło. Czuję się przez to tragicznie. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1541 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja biorę bromergon od niedzieli, endo tez mi zapisala od poczatku jedną tabletkę, ale na szczęście poczytalam trochę i zaczelam od 1/4. Pierwszego dnia kręciło mi się w glowie i nic więcej. Potem nic. Ze wzgledu na praktyczny brak objawów wczoraj wzielam 1/2 i tez się czuję ok, moze minimalnie bardziej senna jestem i trochę kreci mi się w głowie. Zdecydowanie polecam zaczac od mniejszych dawek, moze jak sprobujesz stopniowo to będzie lepiej? Ja nie chcę na razie zachodzic w ciążę. Przeszkadzaja mi nieregularne cykle i kilka innych objawów. I tez mi powiedzieli, ze to najprawdopodobniej od niedoczynności ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1542 |
Konto usunięte
|
Wypasione te laboratoria teraz mają, o 8 pobranie, o 16 wyniki w necie...
![]() 6,28 przy normie 3,63. Przynajmniej nie jestem hipochondryczką. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej ze znowu odczuwam taki sam bol jak podczas gdy mialam torbiel na jajniku. Po ostatniej miesiaczce sie wchlonela i nic nie bolalo, lekow zadnych na to nie bralam. A teraz od kilku dni taki sam bol...😠 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1544 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1545 |
Konto usunięte
|
Czasem warto zbadac prolaktynę po obciazeniu. Ja raz mialam prl w normie, za drugim razem znacznie powyzej normy, za trzecim razem znow w normie ale właśnie ta po obciążeniu dużo za duża. A podwyzszona prolaktyna jest ponoc czesta przy niedoczynności. Z objawow, ktore mam, to dlugie i nieregularne cykle, bol piersi juz ponad tydzien przed miesiączka. No i problemy z cerą ale nie wiem czy to akurat od prolaktyny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1546 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam i nieregularne i bardzo krotkie i skape. gora 4 dni . Ale zadnych innych badan nie mialam. ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Czy ginekolog moze przepis skiero ma ta prolaktyne? Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1547 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1548 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1549 | |
dead & alive
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1550 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1551 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1552 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1553 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=aga99792;65089381]To bym mu przedstawila wyniki tarczycy... .. Moze by sie cos zdzialalo.
Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka Ojeju . to bardzo duza! Ja mam cos kolo 60mm i duuuzo powiekszony jajnik pow ze to juz zle. Ale sie wchlonela na szczescie sama po kolejnej miesiaczce . Wysłane z mojego LG-H635 przy użyciu Tapatalka Cytat:
Ale skiero na tsh mialam od rodzinnej 😁 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1554 |
Przyczajenie
|
Co do bromergonu: sama sobie zmniejszałam dawkę, najpierw do połówki, później właśnie 1/4, ale nic to nie pomagało.
![]() ![]() Objawy? O rany. Mogłabym wymieniać i wymieniać ![]() ![]() ![]() A tak bardziej na poważnie: zaczęło się właśnie od nieregularnych okresów. Bardzo obfitych. Zdarzało się, że nie mogłam kroku zrobić. Dostałam własnie wtedy antykoncepcyjne, które faktycznie uregulowały, ale nie zlikwidowały problemu. Dodatkowo mam spory kłopot z owłosieniem (jak na złość nie na głowie ![]() Pod pachami muszę się golić codziennie. Nie zarastam buszem co prawda, ale bardzo szybko odrastają i są widoczne. To samo z nogami. Staram się nie golić codziennie, bo wiadome, że wtedy odrastają szybciej i twardsze. Nogi jakoś da się przeżyć, ale pachy już jakoś tak... cóż. Nie czuję się komfortowo, wiedząc, co się tam odstawia ![]() Wahania nastroju i to dosyć mocne. Nic mnie nie cieszy, czasem nawet mam wrażenie, że deprecha jak nic. Mogłabym beczeć godzinami. No a co najgorsze... mam wrażenie, że mój chłop ma mnie dosyć, bo nie mam ochoty, żeby mnie dotknął palcem w nos, a co dopiero brać się do konkretów. Libido na poziomie ujemnym jak nic. ![]() ![]() Z kolei teraz dzięki anty okresy są regularne, ale... no właśnie. Przy takim poziomie prl już praktycznie zanikają. 3 dni max, a do tego strasznie skąpe. Plus wiele, wiele innych, które właściwie można przypisać też niedoczynności tarczycy. Chociazby przybieranie na wadze (głównie w obrębie brzucha - od 1,5 roku tyję cały czas, chociaż wcale się nie opycham niezdrowym jedzeniem, słodkości nie jadam w ogole... a 18 kg się do mnie przyssało... i ciężko się pozbyć). Ciągłe zmęczenie. Sypiam ostatnio po 8, a nawet 9 godzin, budzę się rano i ciągle jestem padnięta. Czasami mam też problemy z oczami. Pomijam krótkowzroczność, ale robią mi się takie "świdrujące oczy" ![]() ![]() Do tego - wiadomka - bóle głowy, praktycznie codziennie. I to takie, że tylko ketanol mnie ratuje, bo ibuprom czy apap nie dawały rady. A na sam koniec - strasznie się pocę. Próbowałam stosować te specyfiki typu medispirant etc. Antyperspiranty. Nic nie pomaga. Nawet zimą. Mam nadzieję, że Cię nie zdołowałam ![]() Przypominam, że mój poziom prolaktyny dobija prawie setki, więc to wszystko się ciągle nasila i to temu. Jak miałam (aż!) raz w życiu poziom ok. 78, to było okej. Nie odczuwałam tego tak, jak teraz. ![]() Ależ się rozpisałam! Ps. aga99792 : a czy gine na USG nie wykrył przypadkiem powiększonego endometrium (endometriozy)? Jeśli takie bóle występują przy okresie tylko, to może to jest przyczyną? Na chłopski rozum gine mi tłumaczył, że to tak, jakbym przeżywała drugi okres "do wewnątrz", stąd te bóle mam ![]()
![]() |
#1555 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Masz TSH 0,6 i ZWIEKSZYLAS dawke euthoryxu? Bardzo nierozsadnie... Powinnas ja zmniejszyc jak dla mnie. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1557 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1558 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was mieszka za granicą i kupuje tam leki na tarczycę? Przeprowadziłam jakiś czas do innego kraju, mam jeszcze euthyrox na jakieś 3 miesiące, ale zaczęłam już teraz kombinować co robić potem (nie znam języka i nie wiem jak będzie wyglądała wizyta u lekarza, nie wiem nawet czy mogę dostać się od razu do endo prywatnie bez skierowania), ale parę dni temu, mój tż był w aptece i zapytał odnośnie leków na tarczycę. Pani w aptece sprzedała mu 4 opakowania Levothyroxine,w każdym po 28 tabletek. Zaczęłam czytać i niby to to samo co euthyrox, ale pani sprzedała te leki bez recepty i jeszcze pytała czy to dla niego czy dla kobiety i dała te po 28 tabletek. Chcę się upewnić czy to na pewno to samo co euthyrox czy tam letrox
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja endokrynolozka mowila, ze ft3, ft4 wracaja do normy jesli poziom TSH jest dobry i odpowiedni dla danego organizmu. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1560 | ||||||||||
.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
pomijam fakt, że przy hashi ograniczenie tych rzeczy = mniejszy stan zapalny. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.