|
|
#1591 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
Właśnie przed chwilą zakupiłam na allegro od Dabur Vatika
Już zapłaciłam - przyjdzie pewnie w następnym tygodniu ![]() Teraz idę pomasować skalp z wodą brzozową
04.01.11 - zaczynam kurację włosów 14.01.11 r. - piję pokrzywę. 20.01.11 r. - długość odrostu: 3,5 - 4,0 cm długość włosów - 38; 39,5; 43,5; Cel 70 cm mój kolor -piękny mysi ![]() 20.12.2011 r., podcięcie końcówek 3 cm Edytowane przez taszita Czas edycji: 2011-03-18 o 10:16 |
|
|
|
|
#1592 |
|
Zakorzenienie
|
taszita a który zamówiłaś? Bo ja mam ten http://www.helfy.pl/vatika-dabur wiem że nie jest on na parafinie. Wczoraj uzyłam pierwszy raz, w sumie to mój pierwszy kokos który nie jest czystym olejkiem tylko ma np. neem, amle i inne zioła. Przedtem miałam kokosowy z efavitu i z mazideł i oba były świetne chociaz ten z efavitu był troszke bardziej wodnisty w konsystencji.
|
|
|
|
|
#1593 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak, najzwyklejszych w świecie, naturalnych olejków eterycznych. Zależy o jakie superefekty chodzi. Bo jeśli oczekujesz po nich, że włosy będą błyszczące jak tafla lustrzana, to chyba nie ten adres ![]() Jak chcesz nieco więcej poczytać, zajrzyj tutaj: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...7&postcount=17 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...2&postcount=18 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...2&postcount=20 Camilla, chyba i ja w końcu pokuszę się o dodanie olejku do odżywki ![]() Chociaż rzeczywiście, ciekawe czy taki rozmarynowy nie przesuszy włosów przy stosowaniu na całą długość..? |
|
|
|
|
|
#1594 |
|
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2579621 4]A stosowałaś już wcześniej u siebie Glorię?[/QUOTE]
Tak, ale tylko jako odżywkę i ze skalpem raczej nie miała kontaktu. Wczoraj, noc po myciu, nic sie juz nie działo, ale dziś wypróbuję Isane do mycia i zobaczę jak zareaguje skóra. |
|
|
|
|
#1595 |
|
Konto usunięte
|
Po Isanie powinnaś być zadowolona, jedna z najlepszych prostych odżywek do mycia
|
|
|
|
|
#1596 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie żeby uniknąć przesuszenia to będę dodawać rozmarynowy i herbaciany do odżywki co drugie mycie albo częśc odżywki którą będę kłaść na skalp wymieszam z olejkami a bez olejków nałożę na resztę włosów
|
|
|
|
|
#1597 |
|
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2582478 3]Po Isanie powinnaś być zadowolona, jedna z najlepszych prostych odżywek do mycia
[/QUOTE]Dziś rano właśnie umyłam nią włosy i jest fajnie, lepiej niż po Glorii, skalp czyściutki, nie swędzi i nie piecze. Dodatkowo przed myciem natarłam włosy naftą na 10 min. i Isana ładnie się jej pozbyła. A po myciu nałożyłam jeszcze na kilka minut maskę Boots'a (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...sk.html&next=1) i jeszcze potem w końcówki wtarłam olej kokosowy. Efekt: włoski błyszczące i gładkie jak po silikonach
Edytowane przez ivana Czas edycji: 2011-03-19 o 16:19 |
|
|
|
|
#1598 |
|
Konto usunięte
|
Naprawdę udało Ci się pozbyć nafty?
Zero śladów na włosach, nie były jakieś tłuste? Chyba i ja po raz kolejny spróbuję, bo zadziwiająco sporo osób na wizażu potrafi się tego odżywką pozbyć. Chociaż, w pamięci nadal chowam obraz moich włosów po ostatnim takim myciu..
|
|
|
|
|
#1599 |
|
Raczkowanie
|
Udało, udało.
Nie są w żadnym wypadku tłuste, tyle, że ja nałożyłam samą naftę, tylko na włosy (bez skalpu) i w sumie niewiele, tak jakby dwa "siknięcia" w zagłębienie dłoni No i w czasie mycia wymasowałam też odżywką włosy, żeby nie polegać tylko na tym, co mi spłynie ze skóry głowy podczas spłukiwania
|
|
|
|
|
#1600 |
|
Konto usunięte
|
A, no fakt, małe ilości na pewno łatwiej zmyć.
Ja mam taki nawyk, że jak olejuję czy też kładę naftę, to porządnie, żeby nie było wątpliwości, że jakiś kosmyk nie dostał ode mnie prezentu
|
|
|
|
|
#1601 |
|
Raczkowanie
|
Crema al latte... Orientuje się ktos czy sie nadaje ?
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Methosulfate, Parfum, Phenoxyethanol, Methyldibromo Glutaronitrile, Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Casein, Citric Acid, Hydrolized Milk Protein, Methylchloroisothiazolino ne, Sodium Cocoyl Glutamate, Methylisothiazolinone |
|
|
|
|
#1602 |
|
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2583839 7]A, no fakt, małe ilości na pewno łatwiej zmyć.
Ja mam taki nawyk, że jak olejuję czy też kładę naftę, to porządnie, żeby nie było wątpliwości, że jakiś kosmyk nie dostał ode mnie prezentu [/QUOTE]Tatty ja też jak już olejuję czy też kładę naftę to zawsze porządnie i zmywam odżywką ten tłuszczyk z włosów. Fakt mycie jest długie bo masaż głowy jest długi i żmudny ale opłaca się masuję tylko skalp ale odżywkę rozciągam na całe włosy i nie masuję odżywką całej długości kłaczki żeby olejek został na końcach i chronił je ![]() sklap jest czyściutki i swieżutki ![]() Najważniejszy jest masaż długi i delikatny!!!!
04.01.11 - zaczynam kurację włosów 14.01.11 r. - piję pokrzywę. 20.01.11 r. - długość odrostu: 3,5 - 4,0 cm długość włosów - 38; 39,5; 43,5; Cel 70 cm mój kolor -piękny mysi ![]() 20.12.2011 r., podcięcie końcówek 3 cm |
|
|
|
|
#1603 |
|
Konto usunięte
|
W moim przypadku odżywka daje rady olejom, ale i tak muszę zmyć większość tego oleju. Manii czyszczenia nie mam, ale pozostałości skutecznie obciążyłyby moje długie włosy, nie mówiąc o tym, że głowę myję co kilka dni, więc włosy szybciej by mi się przetłuszczały.
Jednak na zmycie nafty kosmetycznej odżywką jeszcze się nie ważyłam, obawiam się, że znowu mogę nabroić. |
|
|
|
|
#1604 |
|
Rozeznanie
|
Chyba wypróbuję mycie odżywką
Skoro i tak muszę myć codziennie. Mam tylko nadzieję, że wtedy nie będę miała tłustych już w połowie następnego dnia ( bo myję wieczorami ).
|
|
#1605 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czyli jak usunąć ewentualne oblepiacze, które kolidują z metodą mycia odżywką, jakie odżywki się nie nadają (czy też które się nadają), o różnych metodach na mycie (chociażby kubeczkowa) i o masowaniu, które jest dosyć ważne. Nie wystarczy przecież tylko chlusnąć odżywkę i poczochrać włosy z wierzchu. |
|
|
|
|
|
#1606 |
|
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2622965 3] Nie wystarczy przecież tylko chlusnąć odżywkę i poczochrać włosy z wierzchu.[/QUOTE]
Zgadzam się!!! pięknie napisane
04.01.11 - zaczynam kurację włosów 14.01.11 r. - piję pokrzywę. 20.01.11 r. - długość odrostu: 3,5 - 4,0 cm długość włosów - 38; 39,5; 43,5; Cel 70 cm mój kolor -piękny mysi ![]() 20.12.2011 r., podcięcie końcówek 3 cm |
|
|
|
|
#1607 |
|
Konto usunięte
|
Geniuszu literackiego tu nie widzę, ale zdanie całkiem trafne, fakt.
![]() Poprzedni post to taki zbiorek podstawowych podstaw na początek, żeby nie zrazić się i wiedzieć co i jak. |
|
|
|
|
#1608 |
|
Rozeznanie
|
A nie wystarczy zmyć tych wszystkich silikonowych rzeczy szamponem z SLS?
|
|
#1609 |
|
Konto usunięte
|
Z SLS na pewno.
Jednak to nie jest ot tak po prostu "wystarczy", bo te szampony z SLS są mocne. No i zależy jeszcze ile tego się uzbierało. Jeśli sporo, to jedno mycie może nie wystarczyć i warto wspomóc się czymś jeszcze, np. sodą. |
|
|
|
|
#1610 |
|
Rozeznanie
|
No, ale ja od zawsze codziennie myłam szamponami z SLS i tym podobnymi, więc się chyba aż tak dużo nie zdążyło odłożyć?
---------- Dopisano o 14:31 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Btw. gdzieś przeczytałam, że po ciągłym myciu szamponami ze SLS/SLES warto przez jakiś czas myć włosy delikatnym szamponem ( np. nabytym przeze mnie ostatnio Hippem ), a po tym dopiero odżywką, żeby przyzwyczaić włosy do delikatniejszych środków i żeby się tak nie przetłuszczały, co o tym myślicie?
|
|
#1611 |
|
Konto usunięte
|
Ja też tak zrobiłam.
I oczywiście nie mam skali porównawczej z innymi sposobami
|
|
|
|
|
#1612 |
|
Raczkowanie
|
ja też nie mam skali porównawczej.
Przeszła z mycia włosów szamponami z sls na szampony bez (jakieś ziołowe) i po kilku myciach od razu przeszłam na odżwykę myję włosy co 3 dzień.
|
|
|
|
#1613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1614 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy te nowe odzywki z Rossmana Alterra będą się nadawać do mycia włosów? Niby bez silikonów, parabenów i w większości z naturalnych składników roślinnych
|
|
#1615 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam od znajomej mieszkającej w Anglii, tutaj nie próbowałam jej szukać. Może jest na allegro lub ebayu?
Dodam, że ja od razu przeszłam z szamponów z SLS'em na mycie odżywką. Na pierwszy ogień poszła maska Glorii, ale skóra głowy piekła i swędziała. Teraz wiem, że to reakcja na zmianę pielegnacji, bo znów myję glorią i jest super, nic złego się nie dzieje A dziś spróbuję nią zmyć olej, który nałożyłam wczoraj na włosy na noc, mam nadzieję, że sobie z nim poradzi
|
|
|
|
|
#1616 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Odżywki Alterry lepiej spiszą się do odżywiania, co nie oznacza, że nie możesz próbować.
|
|
|
#1617 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja od początku myję Glorią ale już przestanę bo mnie swędzi skalp Teraz szukam idealnej dla mnie do mycia
|
|
|
#1619 |
|
Raczkowanie
|
Włosy mam przetłuszczające się. W poniedziałek umyłam je kallosem late, a potem nałożyłam na to biovax. Włosy jak tafla wody, cuuudowne. Żadna odżywka z silikonami mi tego nie dała.
Jestem zadowolona. Jednak raz na jakiś czas dla pewności umyje włosy szaponem, babydreamem.
|
|
|
|
|
#1620 |
|
Raczkowanie
|
Umyłam dziś włosy emulsją Gloria, potem nałożyłam odżywkę Hegron. Właśnie mi wyschły i wyglądają jeszcze gorzej niż przed myciem, tzn. są posklejane i tłuste. Nie wiem co zrobiłam nie tak
Może powinnam użyć innej odżywki do mycia? Chyba kupię Isanę, skoro większości pasuje. Albo wypróbuję inną metodę mycia... Tylko jaką??
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:09.

Już zapłaciłam - przyjdzie pewnie w następnym tygodniu 

Teraz szukam idealnej dla mnie do mycia