ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-27, 21:19   #1591
HelloKejt
Raczkowanie

Dot.: ciąża mimo tabletek anty? - wątek zbiorczy

Po odstawieniu tabletek latwo jest zajsc w ciaze jezeli nie dostalo sie pierwszej miesiaczki po odstawieniu?
HelloKejt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 18:04   #1592
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

Zaczęłam brać Sidretelle 30. Czy podczas pierwszego opakowania powinnam się dodatkowo zabezpieczać?

"Don't you know there ain't no devil, there's just God when he's drunk."
DagmaraRose2000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 18:58   #1593
the rock
Zakorzenienie

GG do the rock

Cytat:
Napisane przez DagmaraRose2000 Pokaż wiadomość
Zaczęłam brać Sidretelle 30. Czy podczas pierwszego opakowania powinnam się dodatkowo zabezpieczać?
Jeśli zaczęłaś brać je wraz z początkiem @ to nie widze takiej potrzeby.

regeneruję włosy - start 11.11.11
Ewka i nie tylko 22.10.12
- 25 kg
the rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 19:08   #1594
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

Tak, zaczęłam Słyszałam jednak różne opinie, że przez okres brania pierwszego opakowania należy uwzględnić dodatkową antykoncepcje itd. i nie bardzo wiem ile w tym prawdy

Stary 2014-05-05, 19:15   #1595
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, zaczęłam Słyszałam jednak różne opinie, że przez okres brania pierwszego opakowania należy uwzględnić dodatkową antykoncepcje itd. i nie bardzo wiem ile w tym prawdy
Pisze w ulotce)
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 19:22   #1596
motyl03
Raczkowanie

Cytat:
nie trzeba
Stary 2014-05-05, 22:47   #1597
DagmaraRose2000
Perfumoholik z wyboru

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-27, 17:16   #1598
SceneQueene
Zakorzenienie

Własnie, dziewczyny. Odświeżam. Czy łatwo jest zajść w ciążę dajmy na to po trzech latach brania tabletek? Tak się tylko zastanawiam, biorę od paru miesięcy, a słyszałam że po odstawieniu mogą być kłopoty...

Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-27, 17:44   #1599
annabelka
Szop pracz

Cytat:
Napisane przez SceneQueene Pokaż wiadomość
Własnie, dziewczyny. Odświeżam. Czy łatwo jest zajść w ciążę dajmy na to po trzech latach brania tabletek? Tak się tylko zastanawiam, biorę od paru miesięcy, a słyszałam że po odstawieniu mogą być kłopoty...

Zależy od organizmu oczywiście. Mam jedną kumpelę, która jest w tym momencie w 3 ciąży, za każdym razem odstawia tabletki i zachodzi w ciążę od razu pierwszego miesiąca . Po ciąży jak tylko może znowu bierze tabletki i tak już 3 raz u niej zadziałało.
annabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-27, 17:59   #1600
SceneQueene
Zakorzenienie

O dzięki. Tak się zastanawiam, bo mój tz mi mówił, że zna parę która po paru latach anty kilka lat się starala... Biorę daylette.

OkiemJulii
FB
Insta
FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy?
FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb
SceneQueene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-27, 19:39   #1601
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez SceneQueene Pokaż wiadomość
O dzięki. Tak się zastanawiam, bo mój tz mi mówił, że zna parę która po paru latach anty kilka lat się starala... Biorę daylette.

Ja po odstawieniu zaszłam bardzo szybko. Ba, lekarz celowo kazał nam sie starać o dziecko właśnie po odstawieniu anty, bo u wielu kobiet dochodzi wtedy do pobudzenia owulacji. Tak wiec to kwestia organizmu;-)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-06, 16:43   #1602
Olka_86
Przyczajenie

Tabletki anty a ciąża... aż taki pech??

Od pierwszego dnia zażywania tabletek antykoncepcyjnych (Sylvie30) biorę je regularnie, każdego dnia jak w zegarku, żadnej nie pominęłam, z żadną się nie spóźniłam, nie przyjmowałam żadnych leków, antybiotyków, ziół, nie było żadnych wymiotów i biegunek ani nie robiłam nic co mogłoby zaburzyć ich działanie.. bardzo na to uważałam od początku. Teraz biorę trzecie opakowanie. Postanowiłam nie panikować, nie histeryzować, zaufać tabletkom, kochać się z partnerem do końca, bo w końcu po to się je bierze... i co?

Współżyłam bez zabezpieczenia 4 razy (w ogóle jedyne 4 razy w ostatnim czasie): 19 lutego, 14 marca, 24 i 26 marca (w trakcie przerwy)..

Na początku ostatniej przerwy pojawiły się dość mocne chwilowe kłucia w podbrzuszu, które zrzuciłam na efekt uboczny tabletek. Ale 3 kwietnia zaczął się koszmar.. mogę biegać do łazienki co godzinę, pojawiło się wzmożone wydzielanie śliny, pochwa jest cała "rozpulchniona", wciąż pojawiają się te kłucia i mam białą, gęstą, bezwonną wydzielinę (na żadną infekcję to nie wygląda - grzybice kiedyś miałam i wiem jak wygląda, a na zapalenie pęcherza nie wygląda tym bardziej).

Od 19 lutego minęło 6 tygodni - ale po tamtym razie brałam Escapelle, bo to było po pierwszych 13 tabletkach, miałam wrażenie, że pojawiła się owulacja, pani doktor choć nie widziała wskazań ani śladów owulacji, to przepisała mi tę tabletkę dla mojego spokoju psychicznego.. robiłam test ciążowy domowy po 14 dniach oraz betaHcg (po 16 dniach) i nic nie wyszło.

Od 24 i 26 marca to chyba trochę za mały odstęp żebym już 3 kwietnia miała takie bardzo wyraźne objawy, to tylko 8-10 dni, a zapłodnienie i implantacja trochę trwają.... Dodam, że 27 marca dostałam planowego krwawienia z odstawienia (poprzednie też przyszło, trwało 1 dzień i było całkiem obfite) - trwało 3 dni i było normalne, całkiem mocne, jak zwykły okres tylko bez żadnych dolegliwości. Wiem, że krwawienia z odstawienia nie wykluczają ciąży, bo to sztuczne krwawienia, ale aż dziw, że przy takim dość obfitym ewentualny zarodek przetrwał..

Pozostaje ewentualność, że wszystko wydarzyło się ok. tego 14 marca (partner nawet wtedy nie skończył we mnie, no ale wiadomo, że nie tylko w spermie są plemniki). Do 3 kwietnia to 20 dni i tego typu objawy już by się mogły CHYBA pojawić. A pojawiły się z dnia na dzień. 2 kwietnia wszystko było dobrze, a 3 kwietnia pojawiło się nagle wzmożone wydzielanie śliny i to bieganie do toalety, które początkowo zrzuciłam na to, że wypiłam wtedy od rana prawie litr płynów, w tym kawę, która tak na mnie zawsze działa, no ale "problem" trwa do dziś (noc przesypiam spokojnie, rano jak leżę to też mnie nie "goni", w ciągu dnia jak leżę bądź siedzę również nie odczuwam szczególnie parcia na pęcherz - nasila się to przy chodzeniu).

Zrobiłam dzisiaj rano test ciążowy z moczu i nic (przy tak wyraźnych objawach nie powinien już czegoś wykazać?). Jutro idę na betaHcg. Ale te objawy są już bardzo charakterystyczne.. żadnych innych póki co nie mam..

Chciałam ułatwić sprawę sobie, chciałam aby partner również czerpał maksymalną przyjemność ze współżycia.. postawiłam na tabletki i zaufałam... Czy aż tak to wszystko u mnie totalnie zawiodło? Na każdym polu? Aż niewiarygodne...

Edytowane przez Olka_86
Czas edycji: 2015-04-06 o 16:45
Olka_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 17:18   #1603
201607040946
Konto usunięte

Dot.: Tabletki anty a ciąża... aż taki pech??

Polecam ten wątek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=54325&page=54
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 17:50   #1604
Weronka9292
Raczkowanie

Po 1. jeżeli utrzymujesz, że bierzesz tabletki regularnie i skrupulatnie, na co Ci było to Escapelle?
Po 2. krwawienie z odstawienia wyklucza ciążę, mówią o tym zarówno lekarze jak i producenci pigułek.
Po 3. wydaje mi się że bardzo boisz się tej ciąży i dlatego tak panikujesz (nie osądzam Cię, sama tak miałam, dopiero niedawno to się trochę uspokoiło). Krwawienie w terminie, dość obfite, test z moczu negatywny, beta negatywna - czego jeszcze potrzebujesz żeby się upewnić że wszystko jest ok?
Co do objawów to daj sobie trochę czasu, 3 miesiące stosowania tabletek to mało i Twój organizm dopiero się do nich przyzywczaja, stąd te rewelacje. Albo zwyczajnie są źle dobrane. Idź do ginekologa ale na konkretne badania, a nie po tabletkę "po".
Weronka9292 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 18:00   #1605
Olka_86
Przyczajenie

1. Wzięłam wtedy Escapelle, ponieważ to było moje pierwsze opakowanie tabletek, wzięłam ich 13 i dokładnie wtedy dostałam takiego bólu jaki zawsze miałam podczas owulacji, która wystąpiłaby dokładnie tego dnia gdybym tabletek nie brała. Przestraszyłam się wtedy, że tabletki nie zdążyły zadziałać. Pani doktor śladów owulacji nie widziała, nie widziała wskazań do brania tabletki 'po', ale sama mi ją przepisała bez mojego proszenia o to - zażycie pozostawiła mojej decyzji.
2. I tu własnie zdania są bardzo podzielone. Nawet wielu lekarzy mówi, że to jest krwawienie sztuczne i z brakiem ciąży nie musi mieć nic wspólnego, szczególnie na samym jej początku.
3. Robiłam tylko test z moczu. BetaHcg robiłam poprzednio, po zażyciu Escapelle. Teraz jeszcze nie robiłam - idę jutro.

Gdyby to było kłucie jajnika, ból głowy, ból piersi itp. to bym pewnie zrzuciła winę na tabletki. Ale to jest częste oddawanie moczu, nadmiar śliny i rozpulchniona pochwa z wydzieliną iście ciążową... to już nie są zwykłe objawy przy "skutkach ubocznych"..
Stary 2015-04-06, 18:36   #1606
Sunnivaa
Zadomowienie

Akurat częste oddawanie moczu często sie zdarza przy tabletkach takich jak daylette jako ze wspomagają one usuwanie wody z organizmu. Poza tym tabletki powinny działać od 1szej. Skoro test wszedł negatywny to no, w ciąży nie jestes.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-04-06, 18:43   #1607
Olka_86
Przyczajenie

Stosuję Sylvie30. Przy dwóch pierwszych opakowaniach takiego objawu nie było A to nie jest jedyny jaki teraz mam.. wszystkie razem dość przerażająco wskazują na ciążę.. i największego pecha w moim życiu..

Test owszem wyszedł negatywny tylko pytanie z kiedy ta ewentualna ciąża by była.. czy sprzed 3 tygodni czy ekspresowo sprzed 10 dni..

Edytowane przez Olka_86
Czas edycji: 2015-04-06 o 19:11
Stary 2015-04-06, 19:20   #1608
Weronka9292
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olka_86 Pokaż wiadomość
Stosuję Sylvie30. Przy dwóch pierwszych opakowaniach takiego objawu nie było A to nie jest jedyny jaki teraz mam.. wszystkie razem dość przerażająco wskazują na ciążę.. i największego pecha w moim życiu..
Zaczęłaś brać tabletki, dodatkowo dorzuciłaś Escapelle, więc nie dziw się że jest jak jest. Wszystkie objawy jakie masz najprawdopodobniej nie wskazują na ciążę, tylko na hormonalną karuzelę którą sama sobie zafundowałaś.
Jeżeli nie ufasz tabletkom to z nich zrezygnuj, bo przez twoje kombinacje z hormonami kiedyś rzeczywiście możesz wpaść.
Cytat:
Test owszem wyszedł negatywny tylko pytanie z kiedy ta ewentualna ciąża by była.. czy sprzed 3 tygodni czy ekspresowo sprzed 10 dni .
Skoro test wyszedł negatywny to dlaczego zastanawiasz się nad "ewentualną ciążą" i "z kiedy ona by była"? Wygląda mi to na zaawansowaną ciążoschizę.

Edytowane przez Weronka9292
Czas edycji: 2015-04-06 o 19:24
Weronka9292 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 19:26   #1609
Olka_86
Przyczajenie

Właśnie chodzi o to, że zaufałam. Po przygodzie z Escapelle i negatywnych testach ciążowych postanowiłam się nie przejmować tylko zaufać tabletkom tak jak robią to miliony kobiet. Dla siebie i dla partnera. Przestrzegałam dokładnie wszystkich zasad stosowania.

I wszystko było dobrze do 3 kwietnia kiedy nagle zaczęły się te objawy, których nijak nie mogę przypisać skutkom ubocznym tabletek... Mam nadzieję, że BetaHCG wyjaśni sprawę...

Co do testu z moczu to zastanawiam się, bo JESLI wpadłam ok 14 marca to to już 3 tygodnie więc objawy mogą być, ale test też powinien już być wiarygodny.. A JEŚLI wpadłam 24 lub 26 marca to na test z moczu za wcześnie.. ale i na takie objawy?

O ile częste oddawanie moczu czy nadmiar śliny mogłabym zrzucić na stres i na to, że ciągle o tym myślę to na stan pochwy i śluz nie mam takiego wpływu :/ A nie wygląda to normalnie, nie ma co ukrywać :/

Edytowane przez Olka_86
Czas edycji: 2015-04-06 o 19:31

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-06, 19:46   #1610
pffe
BAN stały

Cytat:
Właśnie chodzi o to, że zaufałam. Po przygodzie z Escapelle i negatywnych testach ciążowych postanowiłam się nie przejmować tylko zaufać tabletkom tak jak robią to miliony kobiet. Dla siebie i dla partnera. Przestrzegałam dokładnie wszystkich zasad stosowania.

I wszystko było dobrze do 3 kwietnia kiedy nagle zaczęły się te objawy, których nijak nie mogę przypisać skutkom ubocznym tabletek... Mam nadzieję, że BetaHCG wyjaśni sprawę...

Co do testu z moczu to zastanawiam się, bo JESLI wpadłam ok 14 marca to to już 3 tygodnie więc objawy mogą być, ale test też powinien już być wiarygodny.. A JEŚLI wpadłam 24 lub 26 marca to na test z moczu za wcześnie.. ale i na takie objawy?

O ile częste oddawanie moczu czy nadmiar śliny mogłabym zrzucić na stres i na to, że ciągle o tym myślę to na stan pochwy i śluz nie mam takiego wpływu :/ A nie wygląda to normalnie, nie ma co ukrywać :/
Idź do psychologa a najlepiej od razu do psychiatry bo najprawdopodobniej i tak się to u niego skończy.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-06, 21:14   #1611
quench
Are you talking to me?!

Wiesz co, mnie interesuje ten śluz i rozpulchniona pochwa Bo widzisz- jestem w 9 miesiącu ciazy i jakoś nie zauważyłam u siebie rozpulchnionej pochwy ani niezwykłego, ciazowego sluzu. Tabletki tez brałam przez pare lat:P Sluz jak śluz, pochwa jak pochwa
Stary 2015-04-06, 21:36   #1612
Olka_86
Przyczajenie

Wiele kobiet z tego co wiem ma właśnie takie objawy na początku.. częstomocz, nadmiar śliny i ta "rozpulchniona" pochwa (bardzo ciasna, nabrzmiała)... od tabletek anty się to nie bierze chyba tylko poza kłuciem w dole brzucha, bo to owszem może być skutek uboczny.. :/

Pożyjemy, zobaczymy.. jutro zrobię badanie krwi choć ni cholery nie wiem czy to będzie dobry czas czy za wcześnie.. tylko nie wiem kiedy dam rade odebrać :/
Stary 2015-04-12, 20:56   #1613
Olka_86
Przyczajenie

9 kwietnia zrobiłam test z krwi.. beta hCG <0,1 mIU/ml. Radość trwała krótko, bo okazało się, że mogłam go zrobić za wcześnie Moja pani ginekolog w rozmowie telefonicznej nie bardzo wiedziała co powiedzieć, bo chyba trochę ją sytuacja zaskoczyła.. Z uwagi na to, że biorę tabletki to trudno ustalić moment ewentualnej owulacji i to kiedy właściwie test będzie naprawdę wiarygodny. Robiłam test w domniemany 11 dzień od ewentualnej owulacji, ale nie musiał to być 11, bo owulacja mogła być ze 2 dni później. Więc jutro powinno już być czasowo dobrze.. ale objawy bardzo wyraźne.. dużo więcej niż było

Jeśli jestem w ciąży to jest to jakaś kpina i ponury żart ze strony losu. Zapłodnienie podczas krwawienia z odstawienia i zagnieżdżenie zarodka po obfitym krwawieniu czyszczącym macicę, zażytych wcześniejszych tabletkach i kolejnych tabletkach z nowego opakowania..

Edytowane przez Olka_86
Czas edycji: 2015-04-12 o 20:57

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-12, 21:00   #1614
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Moja pani ginekolog w rozmowie telefonicznej nie bardzo wiedziała co powiedzieć, bo chyba trochę ją sytuacja zaskoczyła...
Szczerze mówiąc, też bym nie wiedziała co mądrego powiedzieć osobie która uroiła sobie ciążę i zafundowała sobie końską dawkę hormonów

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-12, 21:06   #1615
Olka_86
Przyczajenie

Jaką końską dawkę hormonów? Mówisz o Escapelle? To było dawno temu i sama mi ją przepisała bez proszenia.. sama zaproponowała (Dziwne prawda? Skoro ponoć nie widziała ani śladów owulacji, ani powodów do zażycia..) Nie zdziwię się jak już wtedy coś się święciło :/

Teraz nie wiedziała co powiedzieć, bo opis objawów pasuje na ciąże bez dwóch zdań i pani doktor uznała, że zdarzają się rzadkie przypadki kobiet, na które antykoncepcja hormonalna po prostu nie działa, ale jutrzejsze badanie może da odpowiedź.. Wizytę mam w tygodniu.
Stary 2015-04-13, 09:35   #1616
Sunnivaa
Zadomowienie

Dziewczyno... Ehh.. Rób sobie te testy, bierz te tabletki po, nie wiem, wyjedź za granice i przy okazji weź te wczesnoporonne a po kilku miesiącach zmus lekarzy zeby zrobili ci aborcje. A i tak watpię zeby Cie to przekonało ze nie jestes w ciąży.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-04-13, 10:32   #1617
Frutti
Zakorzenienie

Wizytę u ginekologa zamień na wizytę u psychologa. I nie mówię tego złośliwie, po prostu najwyraźniej potrzebujesz pomocy. Żadna zdrowo myśląca kobieta, biorąca prawidłowo pigułki nie spanikowałaby i nie pobiegłaby po Escapelle. A jeśli lekarz zaproponował - to lekarza się zmienia.
Nie wiem o czym Ty w ogóle piszesz, bo plemniki w takich warunkach o jakich napisałaś nie mają prawa bytu przedostać się gdziekolwiek (proponuję poczytać jak dokładnie działa pigułka), nie mówiąc o tym, że masz sztuczny cykl i brak owulacji.
Test z krwi po tylu dniach jest jak najbardziej wiarygodny, a Ty wciąż masz ciążę urojoną. Może rzeczywiście podświadomie tego chcesz
Stary 2015-04-13, 10:49   #1618
201605161428
Konto usunięte

A jak juz wpadlas w ta panike to przeczytalas chociaz ulotke od tabsa po? Bo mozliwe skutki uboczne obejmuja jakies pol strony A4. Rozwalilas sobie gospodarke hormonalna, a teraz zdziwko.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 10:58   #1619
Olka_86
Przyczajenie

Co Wy się tak tej Escapelle uczepiłyście... Brałam ją 21 LUTEGO. Nie miałam ŻADNCYH skutków ubocznych. Dokończyłam wtedy normalnie pierwsze opakowanie tabletek, miałam krwawienie, zażyłam potem całe drugie opakowanie tabletek, przyszło planowo kolejne krwawienie - NIC się nie działo, wszystko było w najlepszym porządku. Jedne co odczuwałam od początku brania tabletek (6 lutego) to czasem kłujący prawy jajnik i nic poza tym...

"Problemy" mam od 3 KWIETNIA, a wy dalej o tej Escapelle.. sikanie, ślinienie, zmiany w pochwie i szyjka macicy taka jakiej nigdy nie miałam to od Escapelle po 1,5 miesiąca? Proszę was...

Edytowane przez Olka_86
Czas edycji: 2015-04-13 o 11:04
Stary 2015-04-13, 11:05   #1620
201605161428
Konto usunięte

Bo od escapelle nie umiera sie ma drugi dzien, to moze odbic sie na organizmie po dlugim czasie. I ciezko to nawet wykryc, bo nie mozna zbadac hormonow jak to sie robi przy braku anty. Wyniki i tak beda przeklamane.

Oprocz walniecia sobie anty, ktora dla kazdego organizmu sa szokiem hormonalnym - potrzeba 3 cykli tabsow, aby organizm sie "przyzwyczail", walnelas sobie poczworna dawke hormonow i zeby bylo smieszniej kontynuuowalas branie anty. Zdziwilabym sie jakbys miala dobra gospodarke hormonalna.

Edytowane przez 201605161428
Czas edycji: 2015-04-13 o 11:07
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości