|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Dziewczyny, bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi! Czy teraz jest wymagana również matura z fizyki, aby dostać się na kierunek lekarski? Czytałam, że powinno się mieć zdaną biologię, chemię i właśnie fizykę, stąd też nastawiałam się na ten biol-chem-fiz (tyle że dziś się dowiedziałam, że fizyk z tej szkoły wie o przedmiocie mniej od gimnazjalisty...).
|
|
|
|
|
#1592 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1593 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moje matury poszły chyba nieźle- z chemii będzie powyżej 90% (jeśli wierzyć kluczowi Witowskiego to 93-95), z biologii trudno oceniać, bo wiadomo, że wiedza swoje, a klucz swoje... ale jestem dobrej myśli. ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
|
#1594 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie ma co sobie dokładać - moim zdaniem - więcej przedmiotów niż biologia i chemia R, bo one same są dość obszerne i aby się do nich przygotować na 100% to sporo czasu zajmuje. A jeśli chce się jeszcze mieć życie prywatne, a nie jest się geniuszem z fizyki czy rozszerzonej matmy... Lepiej wyszłam na mojej matmie P napisanej na 100% niż osoby, które będąc na biolchemie próbowały ogarniać jednocześnie biologię, chemię i fizykę/matmę na rozszerzeniu.
|
|
|
|
|
|
#1595 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1596 |
|
Rozeznanie
|
A uwazacie, ze uda sie przygotowac przez rok (kalendarzowy -od maja dk maja) z biologii i chemii R, zakladajac, ze bedzie to nauka dosc intensywna?
|
|
|
|
|
#1597 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4325,"CampaignName":"Ecom_box","WidgetId":4177}
-->
|
|
#1598 |
|
Konto usunięte
|
U mnie już w tym roku skrócili łacinę do 1 semestru (ja miałam 2 semestry), nie wiadomo co będzie w przyszłym roku, może też całkowicie ją usuną z planu.
|
|
|
|
|
#1599 |
|
Raczkowanie
|
Bylo by wspaniale. Nienawidze laciny - calosc mozna zamknac w nauce 2 (sic!) przypadkow - mianownika i dopelniacza, a lektorzy wymagaja nie wiadomo czego ;-)
|
|
|
|
|
#1600 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, jak będzie na farmacji. Wiąże się to z tym, na ile farmaceucie się łacina przydaje - bo lekarzowi teoretycznie nie powinna się już przydawać wcale. Od kilku lat jest zalecenie/obowiązek, by wszystkie wypisy, diagnozy etc. pisać w języku narodowym. Właściwie tylko histopatolodzy są w tej kwestii nieugięci i większość z nich nie zrezygnowała z łaciny. Chociaż ja akurat ten przedmiot w Zabrzu będę miło wspominała
|
|
|
|
|
#1601 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4326,"CampaignName":"Ecom_box","WidgetId":4180}
-->
|
|
#1602 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A na studiach, to tylko, jak pisalem - dwa przypadki mianownik i dopelniacz :-D |
|
|
|
|
|
#1603 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Mam pytanie odnosnie medycyny niestacjonarnej, chodzi mi O ŚUM konkretniej o uczelnie w Zabrzu, czy biorąc udział w rektutacji mogę wybrać uczelnie? czy jest tak samo jak w przypadku stacjonarnej- miejsca przydzielają sami? czy mam jednak to prawo glosu w tym przypadku?
|
|
|
|
|
#1604 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1605 |
|
Raczkowanie
|
Dokladnie o tym mowie :-P Za duzo zbednej wiedzy ;-)
|
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4327,"CampaignName":"Ecom_box"}
-->
|
|
#1606 |
|
Przyczajenie
|
Hejka
![]() Mam problem.. Otoz jestem na trzecim roku matematyki, wlasciwie za dwa miesiace ja koncze i marza mi sie studia lekarskie... Dobrze powiedziane-"marza" Mam watpliwosci co do tego, czy dam rade na odpowiednim poziomie przygotowac sie w przeciagu roku do matury z bilogii i chemii od podstaw... Jakie jest Wasze zdanie? Oczywiscie wiem, ze jesli teraz sie nie uda, to mozna w nastepnym roku probowac, jednak tak jak juz wczesniej pisalam swoje lata mam i troche przeraza mnie w tym wszystkim to, ze konczac studia bede okolo trzydziestki:/ czy to nie jest za pozno? Moze sa osoby na tym forum, ktore dostaly sie na medycyne kilka lat po skonczeniu liceum i moglyby mi doradzic jak sie do tego przygotowac, w jakie ksiazki najlepiej zaopatrzyc i mniej wiecej ile czasu dziennie same sie przygotowywaly do matury? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz i udzielenie jakichkolwiek wskazowek![]() Ps. Zdaje sobie z tego sprawe, ze pewnie nie raz byla mowa o podobnej sytuacji na tym forum, jednak storn jest az 52, wiec wybaczcie, jesli sie powtarzam
|
|
|
|
|
#1607 |
|
Raczkowanie
|
Ja wychodzę z założenia, że dla chcącego nic trudnego.
Tylko trzeba CHCIEĆ, a nie "może chcę, a może nie", być konsekwentnym i ciężko pracować. Aczkolwiek na studia medyczne się nie dostałam, więc lepiej posłuchać kogoś, kto doświadczył tego na własnej skórze.Dzisiaj właśnie przebrnęłam przez te 52 strony - wow, niesamowicie pozytywny wątek. Tylko jakoś tak ostatnio cisza, czyżby nikt nie zdawał matury z bio i chemii w 2014? |
|
|
|
|
#1608 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1609 |
|
Przyczajenie
|
Najwiekszaa obawe jaka mam przed tymi studiami, to dlugosc ich trwania i chyba wyboru pomiedzy rodzina a nauka:/ wiadomo, ze taki studia, to nie jst odpowiedni czas na rodzenie dzieci, pozniej jest specjalizacja to tez nie za bardzo, a na kocu stuknie mi 35-36 lat i to mnie przeraza:/
|
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4328,"CampaignName":"Ecom_box","WidgetId":4299}
-->
|
|
#1610 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Większość lekarzy i lekarek ma dzieci, także nie ma co sobie wymyślać problemów. Są i takie studentki, które wpadną/celowo zajdą w ciążę na studiach, mają ITS i jakoś też sobie dają radę. To nie są studia ani praca dla cyborgów
|
|
|
|
|
|
#1611 |
|
Przyczajenie
|
Jesli wszytsko pojdzie dobrze, to studia zaczne za rok- czyli w wieku 24 lat, stad rowniez moje watpiliwosci dotyczace zakladania rodziny.
Nadis- jestes na medycynie i jesli tak, to na ktorym roku? Moglabys troche podzielic sie doswiadczeniami? Jak jest , czy duzo osob odpadlo po pierwszym roku, czy faktycznie jest tyle nauki, ze nie ma sie czasu dla siebie itp
|
|
|
|
|
#1612 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To, czy jest czas dla siebie zależy wyłącznie od tego, jakie się ma zdolności, organizację czasu i wiele też zależy od uczelni i prowadzących. Ja studiuję w Zabrzu. W pierwszym semestrze miałam niesamowite luzy, wiadomo, też kilka godzin dziennie się uczyłam, ale chyba nie zdarzało mi się wtedy uczyć w nocy czy wstawać wcześniej, żeby się jeszcze douczyć. W drugim semestrze zmiana była o 180 stopni, bo doszło nam dość dużo przedmiotów, z których zaliczenia były tydzień w tydzień i to dość sążniste. Przyznaję, że ja uczę się dość szybko, ale i tak często bywałam zniechęcona. Wiele razy było tak, że wracałam do domu o 18 po 10 godzinach zajęć, jadłam, spałam do 2-3 w nocy i się uczyłam do rana, spałam godzinę i szłam na zajęcia. Nie była to norma, ale się zdarzało. Osoby, które chciały utrzymać swój tryb życia z pierwszego semestru czyli np. impreza piątek, sobota i trzeźwienie w niedzielę pozawalały wiele rzeczy, teraz mają spore problemy bo np. nie są dopuszczone do ani jednego egzaminu i czeka ich masakryczna kampania wakacyjno-wrześniowa. U nas póki co nie odpadł nikt, kilkanaście może osób zrezygnowało z własnej woli bo np. im się nie spodobało, przerosła ich ilość nauki. Co roku z powodu biofizyki w Zabrzu odpada kilka osób, ale nie jakoś bardzo dużo. Mój brat też tutaj studiował, skończył już studia i jego spostrzeżenia pokrywają się z moimi - żeby wylecieć albo mieć bardzo duże problemy, to trzeba albo olewać, albo zupełnie nie umieć sprzedać swojej wiedzy, tak jak w przypadku mojej dobrej koleżanki. Na kwestię zakładania rodziny można też spojrzeć z tej perspektywy, że po większości studiów sytuacja finansowa jest na tyle zła, że ludzie chcąc czy nie chcąc dzieci odkłada na później albo nie decydują się na dziecko w trakcie studiów. Mówiąc szczerze, nie znam za wielu osób, które na jakichkolwiek studiach mają dziecko zaplanowane. Po medycynie przynajmniej masz ten komfort, że nie jesteś zatrudniona na umowie śmieciowej i masz realną perspektywę, że będzie Cię na posiadanie dziecka w przyszłości stać. A nie wszyscy muszą wybierać specjalizacje, które wymagają nieustannego siedzenia na dyżurach i bieganiu z poradni do szpitala a ze szpitala do prywatnego gabinetu. Mam dwie koleżanki w grupie w zbliżonym do Twojego wieku, obie prezentują właśnie takie podejście, jak napisałam
|
|
|
|
|
|
#1613 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz
a moglabys jeszcze powiedziec jak sie przygotowywalas do matury?ile czasu? Ja dopiero nauke intensywna moge zaczac od pazdziernika i planuje do matury siedziec w domu, bo niestety musze zaczynac zarowno bilogie jak i chemie od podstaw... Mam jednek nadzieje, ze sie wyrobie Z jakich ksiazek korzystalas? Ja mam w domu wszystkie czesci pwn, ale zastanawiam sie czy przypadkiem opern nie bylby lepszy...jak uwazasz?
|
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4329,"CampaignName":"Ecom_box"}
-->
|
|
#1614 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednak wychodzę z założenia, że dla chcącego nic trudnego. Nie takie rzeczy ludzie robią. Na studiach w najgorszym wypadku zawsze można wziąć dziekankę, a specjalizacja już w ogóle nie przeszkadza w założeniu rodziny. Wiem, że łatwo nie będzie, ale nie wyobrażam sobie, że załóżmy zostanę mamą i nie będę mogła swoim dzieciom powiedzieć, że walczyłam o siebie, robię to co kocham i jestem z tego dumna. Damy radę, mówię Ci ![]() A na jaką uczelnię starasz się dostać?
|
|
|
|
|
|
#1615 |
|
Przyczajenie
|
Fajnie, ze jest ktos w podobnej sytuacji do mojej
biore pod uwage Poznan, Lodz albo Gdansk, a Ty? Jak sie zamierzasz przygotowywac?
|
|
|
|
|
#1616 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej byłoby do Gdańska albo Poznania, ale inne uczelnie też biorę pod uwagę. Mam swoje notatki, ale przede wszystkim chcę przerobić jak najwięcej zbiorów zadań.
|
|
|
|
|
#1617 |
|
Raczkowanie
|
Fantaghiro7, Koza2013, paczek_w_masle
cieszę się, że jesteście i że razem będziemy przechodzić przez to jakże ciekawe doświadczenie zdawania matury ponownie w kupie raźniej!ja też w 2014 podchodzę zarówno do biologii, jak i chemii, a oba te przedmioty miałam w liceum realizowane na poziomie podstawowym (i to kilka lat temu), więc praca, praca i jeszcze raz praca. dokładnie, Dziewczyny, WALCZYMY! Edytowane przez licencjatka Czas edycji: 2013-06-10 o 10:48 |
|
|
medycyna lub kierunki pokrewne)","PageType":"Forum","SiteCategory":"Forum\/Kobieta\/Szko\u0142a i edukacja","ContentUrl":null,"Keywords":[],"NoAdvertisement":"none","Images":[],"LocationId":19194333,"ContentDomain":"none","disableViewportLimits":false,"renderType":"ssr","alternative":"A","device":"desktop","eagerLoad":false,"PlacementId":4330,"CampaignName":"Ecom_box"}
-->
|
|
#1618 | |
|
Raczkowanie
|
moj brat tez by chciala na medycyne albo zwykla albo dentystyczna...ale nei wie czy jej starczy pkt chemie rozszerzona napisal na gdzies 90% i biologia ok. 70 % ..zastanawia sei tez nad farmacją ale jak myslicie czy warto tam isc? podobno jest kryzys farmaceutyczny czasem ciezko o prace no , a w koncu porównywalnie nauki na studiach?? jak myslicie?
czy lepiej poprawic ta mature ??i isc na jakis lekarski jakby nie dal rady,,,,, bo gryzie sie z tym bo mozliwe ze bedzie 65- 70 % z tej biologii i niestety sie nie dostanie...przez te kilka %. swoja droga zazdroszcze wszystkim na medycynie ;D;D super kierrunek![]() ciekawy prestizowy przyszlosciowy ( nei trzeba wysylac nachalnie cv) no i jednak ludzie maja szacunek ![]() nawet nie wiecie ile osob by chcialo tam isc;P ale brakuje checi i wytrwalosci. ---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Cytat:
da sie zrobic o wiele wiecej bo czlowiek ma zywszy umysl ale co czlowiek to inaczej to przeebiega wszystko.KWESTIA TO DOBRA ORGANIZACJA CZASU MOTYWACJA I DZIALANIE. dzialanie i jeszcze raz dzialanie
„Powinien mnie akceptować taka, jaka jestem!”mówi kobieta z gatunku zbyt miłych. Powinien cię akceptować? O nie, Puknij się w czoło. On powinien za tobą szaleć. Akceptacja nie ma z tym nic wspólnego. On akceptuje popychadło.. Jeśli chcesz akceptacji, zgłoś się do grupy wsparcia"
Edytowane przez kaska3010 Czas edycji: 2013-06-11 o 19:01 |
|
|
|
|
|
#1619 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie dziewczyny! Walczymy, walczymy i idziemy po swoje! ) Teraz mamy jeszcze trochę czasu zanim zacznie się naukowy maraton ( u mnie w LO było trudno przez to, że nauczyciele chyba nie zauważyli, że mamy maturę a przez to zaczeli z nami jakiekolwiek powtórki i odpuścili byśmy mieli czas na naukę (a nie np. sprawdziany z wosu, woku itd) dopiero pod koniec marca ;/)
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.

Nie ma co sobie dokładać - moim zdaniem - więcej przedmiotów niż biologia i chemia R, bo one same są dość obszerne i aby się do nich przygotować na 100% to sporo czasu zajmuje. A jeśli chce się jeszcze mieć życie prywatne, a nie jest się geniuszem z fizyki czy rozszerzonej matmy... Lepiej wyszłam na mojej matmie P napisanej na 100% niż osoby, które będąc na biolchemie próbowały ogarniać jednocześnie biologię, chemię i fizykę/matmę na rozszerzeniu.

dzialanie i jeszcze raz dzialanie