|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
różowa, ale słodka niuńka
|
|
|
|
#1592 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Nieważne za ile.
Jaka wesolutka. Z tą opaską to już w ogóle słodko.
|
#1593 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Znalazłam, gdzie czytałam o różnym zastosowaniu pudru BD O tutaj https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...eam-puder.html
|
|
|
|
|
#1594 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:43 ---------- Poprzedni post napisano o 07:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 07:43 ---------- dziękuje ---------- Dopisano o 09:26 ---------- Poprzedni post napisano o 09:25 ---------- Cytat:
|
|
#1595 |
|
Raczkowanie
|
rozowa, jaka z Liwki modeleczka.. no no
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2012-12-10 o 09:57 |
|
|
|
#1596 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja ubieram bodziak z krótkim rękawem, bluza, spodnie, skarpety, rękawiczki, czapka, szalik, buciki mam wszyte w kombinezon. martula dziękuje za zdjęcia
Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-12-10 o 09:42 |
|
|
|
|
#1597 | |
|
Zadomowienie
|
dziękuje
---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- co sądzicie o tej spacerówce http://allegro.pl/show_item.php?item...fb8b71e1e483bb
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1598 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam nadzieje, ze pomogly. Udalo Ci sie cos tam wykombinowac?
|
|
|
|
|
#1599 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam pytanie, wyparzacie jeszcze butelki??
|
|
#1600 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłałam Ci foty na maila. Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-12-10 o 10:31 |
|
|
|
|
#1601 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1602 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
Zaczęłam sobie przypominać jak cieszyłam się na święta jak sama byłam dzieckiem.Cytat:
![]() agatka i różowa - dzieci macie baaardzo fotogeniczne btw, zawsze marzyłam o piwnych/ciemnych oczach, a te węgielki mi się jeszcze bardziej u takich maluchów podobają Ostatnio hitem wśród zabawek u nas jest... zwykły dmuchany balon Dziecka nie ma przez dobrych kilkanaście minut jak zacznie się nim bawić. Czasami tylko szkoda, że tak szybko odlatuje z zasięgu ręki ![]() Co do spacerów, to ja wychodzę w te mrozy, ale Celinka już mniej chętnie śpi na nich. Owszem, zaśnie, ale zwykle tylko na około pół godzinki. Już nie pamiętam kiedy ostatni raz wyparzałam Ale dziecku nic nie jest
Edytowane przez joss Czas edycji: 2012-12-10 o 10:26 |
||
|
|
|
#1603 |
|
Zadomowienie
|
To tylko ja to robię po każdym myciu
|
#1604 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Body na długi rękaw, cienka bluzeczka, rajstopy, spodenki, ciepłe skarpetki, kurtka, czapka, rękawiczki. Na to kocyk i zapinka do wózka. Zawsze jest cieplutka jak wracamy. Tylko nos ma czerwony i pultynki zimne.
|
|
#1606 | |
|
Zakorzenienie
|
Jaka słodka
Cytat:
---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- He he, Majka własnie korzysta i pije z cyca
|
|
|
|
|
#1607 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam!
My już po godzinnym spacerze. Hania strasznie marudzi rano, nie wiem o co chodzi, może jest jeszcze niewyspana dostatecznie, ale uśpic się nie chce w domu. ![]() Rzeczywiście, ubieracie cieniej swoje pociechy. Ja mam 2 kombinezony, ale jeden, taki widac nieprzemakalny i osłaniający przed wiatrem jest już za mały i teraz mam taki gruby z misia. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby ją przegrzac. Ale może rzeczywiście za ciepło ją ubieram?? W domu ma na sobie body z dł. rękawem i jeszcze bluzke z dł. rękawem + rajtki. W domu nie mam super ciepło, 21st.---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Hmmm Szymek podobny do mojej Hani
|
#1608 |
|
Wtajemniczenie
|
moniczka, faktycznie bardzo ciepło ubierasz Hanię.
Temperatura w domu 21 stopni, to jest bardzo dobra temperatura dla dziecka. Wydaje mi się, że sam bodziak z dł. rękawem i rajstopki by wystarczyły. Podobno najkorzystniejsza temp. pomieszczenia, w którym powinno przebywać dziecko, to 18, 19 stopni Dla mnie to za zimno Ja bym musiała siedzieć w polarze, bo ja lubię ciepełko ![]() Na spacer ubieram Hanię tak: góra: body z dł. rękawkiem, bluzeczka dół: rajtuzki lub półśpiochy, czasami skarpetki na to wszystko kombinezon i już. Kombinezon zakładam grubszy (ten z powłoką nieprzemakalną) na spacer, cieńszy (z polarka, misia), jak jedziemy do sklepu, lub w odwiedziny do kogoś
|
|
|
|
#1609 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() Cytat:
Ja też ostatnio o sankach pomyślałam, bo z wózkiem ciężko się przedzierać przez śnieg, a w chuście trochę niebezpiecznie, można się poślizgnąć... cudny!! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A do tego w tym roku dochodzi widmo wyprowadzki, wielkiego wyrzucania... ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- W ogóle w kwestii zabawek... Jeszcze ani jednej zabawki nie kupiliśmy małemu, a ma ich po prostu OGROMNE ilości... Ciągle coś dostaje, od chrzestnej po ich dzieciach (generalnie zabawki sa nawet spoko, zawsze nie zniszczone, porządne itd - chociaż ja nie lubię tych piszczących, gadającyh i śpiewających...) i teraz na mikołaja kolejne zabawki, od chrzestnego maskotkową "rodzinę słoni" z ikei, jakiś "uczony warsztat" z fisher price... Fajnie fajnie, ale kurde się przeprowadzamy i na prawdę ostatnie czego potrzebujemy to masy wielkich zabawek i pluszaków... Zwłaszcza, że przy każdej okazji powtarzam o książkach, audiobookach... Kurczę, cieszę się, ze ma czym się bawić itd, ale no masakra. Większość pewnie będziemy musieli oddać. Głupio oddawać prezenty, no ale przecież tego nie weźmiemy do francji... |
|||||
|
|
|
#1610 | |
|
Rozeznanie
|
ja też już nie wyparzam
czasem jak mi sie przypomni to przeleję wrzątkiem.Cytat:
- jeszcze z takimi wypustkami małymi http://mmo.pl/3020-pilka-jezyk-22cm.html łatwiej chwycić- super zabawka. w ogóle jak chodzimy na rehabilitację to tam cała masa zabawek- większość takich zwykłych, prostych za parę groszy, dużo drewnianych - idealne jak dla mnie ale ja takich w sklepach nie widzę moja Agata dostaje tam oczopląsu.Hitem u nas jest też taki mały kolorowy wiatraczek
Edytowane przez doris888 Czas edycji: 2012-12-10 o 12:44 |
|
|
|
|
#1611 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć dziewczyny!
Ja ostatnio jakoś znowu mniej wyrabiam z domem i dzieciakami, więc dla Was mam mało czasu, choć czytam regularnie Chłopaki znowu chore... Maks ma katar i kaszle, więc siedzi w domu, Kaj na szczęście znowu tylko katar, więc chodzimy codziennie na spacery, żeby wirusy z niego wywietrzyć Tyle, że z kolei mi te spacery na mrozie średnio służą i nie mogę do końca się doleczyć, tak źle i tak niedobrze ![]() Tak więc od rana jedziemy z syropkami, inhalacjami, odciąganiem kataru, psikaniem w nosy, gardła. Do tego Kaj już je owoce, zupkę i kaszkę, więc też to wszystko jakoś próbuję poogarniać , z Maksem robię zadania, żeby nie miał zaległości w szkole, domem wiadomo też trzeba trochę się zająć i tak dzień mija nie wiadomo kiedy.Niech oni już skończą chorować ![]() Dobre wiadomości są takie, że Kajko wreszcie przybrał jak należy 550g w ciągu miesiąca Z naszej nowej pediatry jesteśmy dalej ogromnie zadowoleni. Na ostatniej wizycie miałam długą listę zaległych i obecnych pytań co do obydwóch chłopaków, na każde mi szczegółowo i poważnie odpowiedziała, a jak czegoś nie wiedziała, to nie ściemniała, tzn. pytałam o oczy Kaja, bo mnie taki szczegół niepokoi, to powiedziała, że tego nie wie, żebyśmy poszli do okulisty. Więc tu mam pytanie do dziewczyn, które były z maluchami u okulisty... Jak wyglądało badanie??? Obdzwaniałam różne przychodnie, żeby umówić wizytę i nie wszędzie mogli niemowlę przyjąć, wspominali o jakiś rozwórkach czy rozwornikach, źle mi to brzmi ![]() A Maksowi wprowadzam w pewnym sensie dietę... Zapytałam o skierowanie do dietetyka, czy jak to działa w ogóle, bo Maksiu praktycznie od kilku lat ma ze 2 kg nadwagi (niby niewiele, ale jednak), ciągle przewyższa 97 centyl, wpłynęło to już na wady postawy więc najwyższy czas za to się zabrać. Okazało się, że nasza pani dr ma też specjalizację z dietetyki ![]() Na Sylwestra zostajemy w domu, nie braliśmy innej opcji pod uwagę Może znajomi z córką w wieku Maksa przyjdą.To tyle co u nas w skrócie ![]() Kochane, pozwólcie zbiorowo - gratulacje za wszystkie nowe umiejętności, skończone miesiące i śliczne foty! Cytat:
nawet nie wyciągam. Więc właśnie rozglądam się za różnymi niekapkami, kubkami z dzióbkami, zwykłymi, itp. Kajko praktycznie pije tylko z piersi na razie, woda go nie interesuje A Wy, inne mamy butelkowe, myślicie coś o zmianie smoków na jakieś dzióbki, kubki, itp.? Cytat:
Wy przodujecie z apetytem A u nas z tym średnio... choć 2 razy Kajko zjadł już ponad 100g zupki, więc też robimy postępy.Cytat:
My najczęściej leczymy przeziębienia u Maksa Pulneo ![]() Jest faktycznie paskudny, ale Maks go lubi Sam pomysł sanek też mi się podoba, ale z drugiej strony sądzę, że dziecku zimniej będzie na sankach, w końcu nie osłania go buda i materiał wózka, więc trzeba jeszcze grubiej ubrać... a z tym ubieraniem to wiadomo jak jest, więc summa summarum my mamy na spacery póki co pancerny wózek z pompowanymi kołami, śnieg nam nie straszny, więc Kajko jeździ wózkiem, a z sanek będzie korzystać Maks ![]() Wygląda interesująco, ma co trzeba, jest lekka ![]() Miałam podobną dla Maksa, tylko składała się bardziej na płasko, ale była pewnie dłuższa. Minusem wózka w tym przedziale cenowym jest to, że pewnie za rok czy dwa będzie już nieco rozklekotany, siądą amortyzatory, coś tam się popruje, itp. Tak czy siak można go rozważyć ![]() Z powyższych względów ja przy drugim dziecku, znając już te mechanizmy, wybrałam tańszy pierwszy wózek, a droższą i porządniejszą spacerówkę ![]() Ja też ciągle wyparzam po każdym myciu butelkę czy miseczki, łyżeczki do kaszki/obiadku
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-12-10 o 14:39 |
|||
|
|
|
#1612 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak to jest właściwie z tym piciem wody? My dajemy Antkowi wodę, melisę, rumianek. Kupiliśmy ten doidy cup, taki podobno wspaniały - i Młody faktycznie chętnie z niego pije, wiciąga rączki i chłepcze, ale POTWORNIE rozlewa...
Czasem dajemy tez na łyżeczce, pije bardzo ładnie. No i w butelce ze smoczkiem - ale tak się nie powinno podobno? I mam pytanie, daleczego właściwie? Czy przez to może mi się bardziej przyzwyczaić do smoczka? (też używamy praktycznie tylko do zasypiania w domu) Czy ze zgryzem może byc nie tak? Lepszy wobec tego będzie niekapek, czy próbować dalej z tym doidy...? |
|
|
|
#1613 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oczywiście jak będziesz miała wolną chwilę.Zdrówka Wam życzę. My również przechodzimy pierwszą infekcję wirusową, młody dzielnie wszystko znosi, a córka każdego ranka sama prosi o tran, a ja mam odruch wymiotny jak odkręcam butelkę, fujj |
|
|
|
|
#1614 |
|
Zadomowienie
|
Szymon zabójczy
![]() ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Kism- a Ty byś jaką mi poleciła ,obojętnie jaka cena bo chce dobrą kupić.
|
#1615 |
|
Wtajemniczenie
|
Kism, zdrówka dla Was!
I powodzenia z Waszą dietą Na pewno dobrze pójdzie, 2 kg to niedużo, i im wcześniej tym lepiej
|
|
|
|
#1616 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziś Szymonkowi tak super sie spało na spacerze ze go wniosłam na klatke w wózku i spał dalej,ja tylko co jakis czas do niego zagladałam.Heh a zaczynało mi sie nudzić bo spał az 1,5h a on zazwyczaj tyle nie spi. |
||
|
|
|
#1617 |
|
Zadomowienie
|
Bry
Kism, wracajcie do zdrowia, nienawidzę jesieni i zimy przez te choróbska. Mój Adaś dzisiaj jakiś nieswój, w nocy obudził się o 2ej i płakał, bo miał coś w nosie, wyciągnęłam fridą, ale do rana się wiercił i wstał po 7ej, gdzie ostatnimi czasy wstawał kolo 9ej. No ale nic, położyłam go żeby patrzył na karuzelkę a on zacząl marudzić i tak cały dzień, dosłownie śniadanie jadłam o 12ej, bo jak tylko odeszłam to marudził, nigdy tak nie było, już zaczęłam myśleć czy może go coś boli, wzięłam latarkę i zajrzałam mu do buzi czy gardła nie ma czerwonego, ale nie ma, dziąsła też ok. Czekałam z utęsknieniem kiedy mama wróci z pracy, bo M to dopiero po 19ej, ale mama przyszła do nas i mówi "no Adasiu, dzisiaj babcia nie ma siły się z tobą bawić" i poszła do siebie ![]() Na szczęście bardzo zainteresował się tą latarką, którą przyświecałam gardło i trochę mu się humor poprawil. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1618 |
|
Zadomowienie
|
hej, w końcu dostałam zdjęcia z Chorwacji
Ninka, oczywiście ząbkuje i nieźle daje nam popalić Na szczęście są te żele no i trochę nam ulżyło Ja w styczniu idę na operację, wycięcia brodawczaka XD STRASZNE;P Nie wiem jak M da sobie radę z małą ... No to dodam fotki Jakieś ;P |
|
|
|
#1619 |
|
Wtajemniczenie
|
Sailor - czy Ty napawdę byłaś w ciąży??
Gratuluję Ci figury i zazdroszczę, że jesteś taka szczuplutka Ale dzidzi to nam nie pokazałaś
|
#1620 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
A ja znalazłam chyba spacerówkę używany x lander (2010r) za 550zł. W zestawie śpiworek i osłona na nóżki. Na zdjęciach wygląda ok, jeszcze chcę go obejrzeć osobiście.Poza tym dostaliśmy od mojego brata po jego córci fotelik do karmienia BUMBO. No i powiem Wam, że fajna sprawa - moga w nim być dzieci, które jeszcze stabilnie nie siedzą, dobrze podtrzymuje kręgosłup, a jednocześnie dziecko nie jest w pozycji półleżącej, więc się nie zachłystuje Antek zachwycony. Je teraz razem z nami, mam wrażenie że lepiej niż gdy był trzymany na kolanach (chociaż mniej chętnie to, co łyżeczką - czyli np kaszkę albo zupę... posmakował samodzielności![]() )Sailor, chyba mocno potrzebujesz dowartościowania ![]() Figurę po ciąży masz doskonałą! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.

O tutaj

Zaczęłam sobie przypominać jak cieszyłam się na święta jak sama byłam dzieckiem.
btw, zawsze marzyłam o piwnych/ciemnych oczach, a te węgielki mi się jeszcze bardziej u takich maluchów podobają
Dziecka nie ma przez dobrych kilkanaście minut jak zacznie się nim bawić. Czasami tylko szkoda, że tak szybko odlatuje z zasięgu ręki

13.08.2011
Maks ma katar i kaszle, więc siedzi w domu, Kaj na szczęście znowu tylko katar, więc chodzimy codziennie na spacery, żeby wirusy z niego wywietrzyć