Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegnamy - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-06-08, 10:11   #1591
Listopadowaa
Zakorzenienie

Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn

Cytat:
Napisane przez patrycjazuzanna Pokaż wiadomość
Jak szukałam prezentu na dzień dziecka dla chrześnicy, widziałam zabawkowy zestaw do sprzątania dla dziewczynki: wiadro z mopem i inne akcesoria.
Taaa uczmy dziewczynki ze od malego tylko do garow i mopa są stworzone
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 10:11   #1592
Cherry_24
Wtajemniczenie

Dot.: Listopadowe Mamy 2016 cz.III II trymestr witamy, siły znowu mamy i mdłości żegn

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
-

A ty nie miałaś przeczucia co do chlopca? Ja też mam przeczucie na chlopca i pewnie tez byłabym w szoku
Ja całe życie mówiłam, że absolutnie nie chcę córki, chcę syna, i cały czas w mówiłam, że czuję, że mam chłopaka w brzuchu. Mało tego od kiedy mam chrześniaka to już całkiem chłopiec wbił się w moje myśli, kupowałam ubrania i zabawki dla chłopca. Miałam wczoraj naprawdę ciężki orzech do zgryzienia i w nocy spać nie mogłam bo ta dziewczynka totalnie zburzyła moją wizję ale dziś już bardzo się cieszę, i powoli oswajam z córką
Cherry_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 10:11   #1593
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
do 3 lat jest najlepsza różnica między rodzeństwem. Bynajmiej tak na psychologii rozwojowej nas uczyli.[COLOR="Silver"]
O widzisz, jak sobie to dobrze wymyśliliśmy Teraz pozostaje tylko wstrzelić się dobrze w termin
aleksandramaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 10:12   #1594
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez desire87 Pokaż wiadomość
wiesz, w PL teraz każde kolejne dziecko to 500 zł więc warto się zastanowić czy nie zrobić drużyny siatkarskiej :P
jak dla mnie to przy nastepnych wyborach i zmianie władzy 500+ juz nie bedzie
Stary 2016-06-08, 10:14   #1595
desire87
Zadomowienie

mam wśród swoich znajomych parę która żyje na bardzo wysokim poziomie. Przy tym nie wykazuje żadnych dochodów (wszystko na czarno, na lewo etc) i cały czas dostają jeszcze zastrzyk od Państwa a to becikowe a to kase na oboje dzieci (skoro nie wykazują dochodu to przysługuje im na wszytkie dzieci).
A my ciężko pracujemy i zawsze przekraczamy odrobinę wszelkie progi. Becikowego nie będzie, na dziecko tez nie bo mamy tylko jedno jak zdecydujemy się na drugie t na pewno program się skończy albo wprowadzą kryterium dochodu..
desire87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 10:17   #1596
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aleksandramaj Pokaż wiadomość
Ja nie uważam, żeby 500+ bylo złym pomyslem. Wielu rodzinom, takim średniakom, to może jednak pomóc i nieco odciążyć budżet.
A propos patolków - uważam, że ośrodki pomocy społecznej powinny zrobić wywiad środowiskowy (bądź powinna być jakaś inna forma sprawdzenia sytuacji rodziny) przed przyznaniem pomocy i takim "patolkom" powinno dawać się te 500+ w fomie jedzenia, ubrań czy talonów na ubrania, artykułów szkolnych itd.
rozdają tyle pieniędzy a nie lepiej za to zmniejszyć podatki chociażby na rzeczy dla dzieci, sfinansować podręczniki, czy artykuły szkolne?

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
I wlasnie czesto maja jedno dziecko, ale durny prog przekraczaja o zlotowke bo byli uczciwi i ona nie zwolniła sie z polowy etatu albo on nie zmniejszyl podstawy w pracy.
Wg mnie polityka prorodzinna owszem ale nie w takim wydaniu jak teraz serwuje nam.rzad. Powinni zadbac i dostępność do zlobkow,.przedszkolo, dofinansowan dla nian itd zeby mama mogla wrocic spokojnie i na dobrych warunkach do pracy po macierzynskim.
dokładnie

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez KarolinaMagdalena Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
Jednak jestem w szpitalu Pojechałam w nocy na pogotowie, przyjęli mnie na oddział.. na razie nic nie wiadomo, dostaje zastrzyki na rozkurczenie i przeciwbólowe
trzymaj sie

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Cherry_24 Pokaż wiadomość
Ale patola odda te pieniądze państwu w postaci akcyzy - bo wszystko na wódkę wydadzą ;/
a dzieci na tym ucierpią
Stary 2016-06-08, 10:18   #1597
Panna Izabela
Zakorzenienie

Cytat:
nasi rodzicie sadzali nas w niewygodnych fotelikach, bujali na koślawych huśtawkach, spaliśmy w twardych wózkach po 3 kuzynkach i żyjemy i mamy proste plecki nie ma co się nakręcać...
Zgadzam się, żeby nie przesadzać, ALE nie zgadzam się, że to nie szkodzi. To, że macie proste plecy to albo kwestia nie sprawdzenia, albo farta. Wiele osób ma krzywe plecy i to od czasów dzieciństwa.
Cytat:
Napisane przez jalouse Pokaż wiadomość
Rozni sa ludzie. Znam takich, ktorzy dawali do bujaka na caly dzien i mieli spokoj.
Albo przed tv w bujaku, ja takich znam

Cytat:
Klin?

Jak to jest z tymi nianiami elektrycznymi, warto to kupić? Mieszkam w bloku i z góry zakładałam, że nie potrzebuję takich bajerów. Niemowlak będzie spał w naszej sypialni, a potem wyniesiemy łóżeczko do pokoju obok.
Jak się bardzo boisz to tak. Zawsze jak pewna nie jesteś możesz poczekać do porodu

Cytat:
My mamy ogromny salon Bedzie wielki naroznik, na pewno zmiesci sie obok jeszcze stół z krzesłami i jakieś biurko albo stolik z boku. Na kolyske miejsce tez sie znajdzie.

Przyjrzyj sie diecie może coś ci szkodzi? Najlepiej jakby skonsultowała sie z lekarzem.

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Podobaja mi się te dostawki ale u nas nie będzie juz miejsca , ja to sie martwie czy na lozeczko znajdziemy miejsce

Dziewczyny a jak wyglada sytuacja u tych co mają już dzieci ze spaniem. Faceci uciekaja wam na noc z pokoju jak dziecko nie daje spać a trzeba rano do pracy wstać?
Chciałam z tz przedyskutować kwestia jak ustawimy lozko i lozeczko a ten wyleciał z tekstem ze dziecko mu nie da spać i on albo dziecko i tak bedzie musialo spac w innych pomieszczeniach. No myslalam ze normalnie mu...
Ja tż będę spała razem, dziecko w łóżeczku i innej opcji nie ma. Ale mojego tż to bomba nie obudzi. Zresztą czasem będzie też wstawał.

Cytat:
Nie znam się kompletnie na tym, więc w razie czego proszę mnie wyprostować, ale to czy to będzie w jakiś sposób nieodpowiedzialne, jak zostawię śpiące niemowlę w łóżeczku i pójdę do kuchni, blisko bo w mieszkaniu, gotować, albo np. ogarnąć coś? Nie pytam irocznie w żadnym razie. Przez dużą część dnia będę z dzieckiem sama w domu.

Wiem że po porodzie mogę zacząć schizować i po pięćset razy sprawdzać czy dziecko oddycha, ale póki co staram się podejść do tego na chłodno, chociażby żeby nie nakupić miliona niepotrzebnych rzeczy.
Niee no coś Ty. Chcesz 24h dziecko obserwować?

Cytat:
Jak ja teraz jestem mega zestresowana, całą noc nie mogłam spać, a dlaczego ? Bo dziś idziemy na wizytę i ja już mam w głowie wizję, że wysztko jest źle...ledwo siedzę bo cała noc była nerwowa
Rozumiem doskonale. Ja się ostatnio w ogóle nie czuję jakbym w ciąży była. Brzuch mogę wciągnąć. Ruchów nie czuję wcale od kilku dni. Jakoś zapamiętałam sobie, że powinnam mieć już bardziej napięty brzuch i w ogóle... Czekam tylko na poniedziałkową wizytę.
Cytat:
Napisane przez doooti Pokaż wiadomość
A co sądzicie o np kupnie przed porodem jakiś ciuszków takich mniejszych typu 50 a potem w przypadku nie użycia ich oddania do sklepu? Mi tak TZ zaczął mowić ze bez sensu nakupowac ciuszków co sie okaże ze dziecko jest za duze na nie. Ktoś z Was tak robił? Tylko to wtedy mozna je wyprać dopiero jak dziecko sie urodzi.. Bo z metkami to niebardzo :P
Ja mam kilka takich.
Cytat:
Napisane przez KoniKa4 Pokaż wiadomość
tak się zastanawiam... bo jak np ubiorę Malcowi body z długim rękawem i do tego półśpiochy czyli 1 warstwa bawełnianego ubrania to będzie mu ciepło? Czy raczej trzeba ubrać body i na to kaftanik - czyli na tułowiu 2 warstwy?

Mamy raczej stałą temperaturę - będzie tak 20-22 stopnie w okresie zimowym.
Wystarczy 1 warstwa

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Dziewczyny myślicie, że jak na tym etapie dzisiaj np nie czułam Maluszka to jest się czym niepokoić? (15t5d)
W sumie nawet w 100% nie wiem, czy w ogóle czułam do tej pory, ale od kilku dni miałam takie dziwne uczucie 2-3 razy na dzień o których już wcześniej Wam pisałam, a dzisiaj nie.
Nie, jakbyś w szpitalu powiedziała tydzień i że ruchów nie czujesz, to by Cię pewnie wyśmiali (no, może nie dosłownie)
Cytat:
Proszę Pań, Cherry_24 ma zaszczyt przedstawić wam swoją CÓRKĘ ZOSIĘ
Wczoraj byłam w szoku ale dziś jestem bardzo szczęśliwa
Proszę mnie zaznaczyć na mój od dziś ulubiony kolor PINK :brzyda l:
Gratuluję i witam Zosię!!!!

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png

ŻONA od 30.08.2014

ZARĘCZENI 28.11.2012
RAZEM 17.09.2010
Panna Izabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 10:19   #1598
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja całe życie mówiłam, że absolutnie nie chcę córki, chcę syna, i cały czas w mówiłam, że czuję, że mam chłopaka w brzuchu. Mało tego od kiedy mam chrześniaka to już całkiem chłopiec wbił się w moje myśli, kupowałam ubrania i zabawki dla chłopca. Miałam wczoraj naprawdę ciężki orzech do zgryzienia i w nocy spać nie mogłam bo ta dziewczynka totalnie zburzyła moją wizję ale dziś już bardzo się cieszę, i powoli oswajam z córką
Dziewczynki są urocze i slodkie
Stary 2016-06-08, 10:21   #1599
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
rozdają tyle pieniędzy a nie lepiej za to zmniejszyć podatki chociażby na rzeczy dla dzieci, sfinansować podręczniki, czy artykuły szkolne?

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

dokładnie

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

trzymaj sie

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

a dzieci na tym ucierpią
jakby dzieci które przez wódkę cierpią było mało to obecny rząd jeszcze ten wynik poprawi ;/

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Dziewczynki są urocze i slodkie
Nie mogę sobie wyobrazić dziewczynki, chłopca tak ale małej laleczki nie ale już oglądam ubranka dla dziewczynek
Stary 2016-06-08, 10:24   #1600
Sibbyl
Zadomowienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Jednak jestem w szpitalu Pojechałam w nocy na pogotowie, przyjęli mnie na oddział.. na razie nic nie wiadomo, dostaje zastrzyki na rozkurczenie i przeciwbólowe
Trzymaj się! Oby to nie było nic poważnego...

Cytat:
I niesprawiedliwe, że osoby które mają naprawdę duży dochód i więcej niż jedno dziecko, wparcie dostaną. Natomiast rodzina z jednym dzieckiem, gdzie rodzice zarabiają po najniższej krajowej, już nie, ponieważ nie puszcza ich dochód na osobę. To jest normalne?

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Trzymaj się tam, dobrze że jesteś pod opieką lekarzy.
Ale dlaczego osoby, które dobrze zarabiają mają nie dostać tego 500+? Płacą podatki, tak samo się starają, tak samo to 500 zł się należy. Nie rozumiem podejścia, że jeśli ktoś dużo zarabia, to mu się nie należy. Należy i tyle, dokładnie tak samo jak tym, którzy zarabiają najniższą krajową.
A to, że na jedno dziecko się nie dostaje, to jest zupełnie inna sprawa i moim zdaniem jedno z drugim w ogóle nie ma nic wspólnego.

Dla mnie cały program 500+ to pomyłka... Pomoc owszem, ale rozdawanie pieniędzy (których w zasadzie nie ma) jeszcze nikomu na dobre nie wyszło. Wspiera to tylko niezaradność życiową...

Cytat:
Obawiam się, że może jednak zostać. Gdyby zabrali to 500+ to automatycznie straciliby rzesze wyborców - ludzie się do takich rzeczy szybko przyzwyczajają...
Sibbyl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 10:36   #1601
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
poczekaj po narodzinach czy entuzjazm mu nie opadnie

---------- Dopisano o 11:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

do 3 lat jest najlepsza różnica między rodzeństwem. Bynajmiej tak na psychologii rozwojowej nas uczyli.

---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Gratuluję!

A ty nie miałaś przeczucia co do chlopca? Ja też mam przeczucie na chlopca i pewnie tez byłabym w szoku
Myślę że wychodzi to z jego praktyczność ;-)
Cytat:
Nie mogą tego wycofać, mogą pozmieniać
mietowka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:01   #1602
basiczek24
Wtajemniczenie

To ja się też pochwalę, będziemy mieli córę - Julcię Cały czas wbijałam sobie do głowy że wiem kogo noszę pod sercem, że będzie chłopak wiec też jak Cherry byłam w wielkim szoku gdy dowiedzieliśmy się od gina, że to jednak dziewczynka. Narządy żeńskie bardzo dobrze widoczne więc już się nic nie zmieni, tak powiedział. Póki co jeszcze nic nie kupiliśmy.
Ja chcę kupić łóżeczko (kojec) na kółkach że w dzień jak będę chciała zobaczyć dziecko to będę je miała przy sobie, a na noc oczywiście do naszej sypialni. Nie będę chciała żeby dziecko się przyzwyczaiło do naszego łóżka więc nie będę praktykować zasypiania z nami w łóżku jak będzie starsze.
Mam w rodzinie rodziców trójki dzieci którzy nauczyli dzieci kłaść o 20 a później mają czas dla siebie więc jak najbardziej tego będę pilnować.
Chustować też zamierzam. Nie będę kupować leżaczków czy chodzików.
W planach karmienie piersią jak najdłużej i w planach również nie używanie wszelkich pampersów, ale nie wiem czy coś wyjdzie z tego.
Karolina, dobrze że jesteś pod opieką bo tak w domu byś się jeszcze bardziej zamartwaiała.
Zazdroszczę Wam ze czujecie ruchy, ja kompletnie nic nie czuję a jestem w 19 tc. Mi lekarz powiedział że mam się nie martwić, bo z dzidzią wszystko dobrze, a w tym tygodniu tak naprawdę niewiele kobiet jeszcze czuje (w 17t6d byłam u lekarza) Uspokoił mnie

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

A co do 500+ to dla mnie ten program to porażka.

Jestem mamą
basiczek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:01   #1603
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basiczek24 Pokaż wiadomość
To ja się też pochwalę, będziemy mieli córę - Julcię Cały czas wbijałam sobie do głowy że wiem kogo noszę pod sercem, że będzie chłopak wiec też jak Cherry byłam w wielkim szoku gdy dowiedzieliśmy się od gina, że to jednak dziewczynka. Narządy żeńskie bardzo dobrze widoczne więc już się nic nie zmieni, tak powiedział. Póki co jeszcze nic nie kupiliśmy.
Ja chcę kupić łóżeczko (kojec) na kółkach że w dzień jak będę chciała zobaczyć dziecko to będę je miała przy sobie, a na noc oczywiście do naszej sypialni. Nie będę chciała żeby dziecko się przyzwyczaiło do naszego łóżka więc nie będę praktykować zasypiania z nami w łóżku jak będzie starsze.
Mam w rodzinie rodziców trójki dzieci którzy nauczyli dzieci kłaść o 20 a później mają czas dla siebie więc jak najbardziej tego będę pilnować.
W planach karmienie piersią jak najdłużej i w planach również nie używanie wszelkich pampersów, ale nie wiem czy coś wyjdzie z tego.
Karolina, dobrze że jesteś pod opieką bo tak w domu byś się jeszcze bardziej zamartwaiała.
Zazdroszczę Wam ze czujecie ruchy, ja kompletnie nic nie czuję a jestem w 19 tc. Mi lekarz powiedział że mam się nie martwić, bo z dzidzią wszystko dobrze, a w tym tygodniu tak naprawdę niewiele kobiet jeszcze czuje (w 17t6d byłam u lekarza) Uspokoił mnie
Witamy Julcię i zmieniamy kolor ;-)
Stary 2016-06-08, 11:01   #1604
geosmina
Wtajemniczenie

Cytat:
Ooo super!! Gratulacje Zosi 😀 a na chłopca miałaś tylko przeczucie, czy na którymś usg było widać bardziej chłopca?? Tak pytam bo u mnie usg ostatnio wyglądało bardziej na chłopca i ciekawe czy się zmieni 😏 jutro wizyta w przychodni, może dr coś konkretnego powie...

(I psssst... zdarzają się czasem tak cudne różowe rzeczy że nie da się obok nich przejść obojętnie&#128540

Cytat:
Jak szukałam prezentu na dzień dziecka dla chrześnicy, widziałam zabawkowy zestaw do sprzątania dla dziewczynki: wiadro z mopem i inne akcesoria.
Dużo jest takich zestawów, albo zmiotka z szufelką, albo jakieś żelazko itp. Nie lubię takich zabawek😒

Cytat:
Ja nie uważam, żeby 500+ bylo złym pomyslem. Wielu rodzinom, takim średniakom, to może jednak pomóc i nieco odciążyć budżet.
A propos patolków - uważam, że ośrodki pomocy społecznej powinny zrobić wywiad środowiskowy (bądź powinna być jakaś inna forma sprawdzenia sytuacji rodziny) przed przyznaniem pomocy i takim "patolkom" powinno dawać się te 500+ w fomie jedzenia, ubrań czy talonów na ubrania, artykułów szkolnych itd.
Wiecie co, ja mam przykład w rodzinie, bliska ciocia ma 3 dzieci, pojawiały się co dwa lata, teraz już jedno pełnoletnie a dwójka to nastolatki. I pamiętam jak ciężko im było jak dzieci były małe, pracował tylko wujek, na tirach za granicą, ciocia do pracy nie mogła iść bo mieszkali jeszcze z niepełnosprawną babcią którą trzeba się było opiekować, pieniędzy z jednej pensji było zawsze na styk albo mało, i od państwa żadnej pomocy, jedynie rodzinne na każde dziecko w wysokości 90 zł na miesiąc. I to nie żadna patologia, a te kilkanaście lat temu dużo osób ich tak odbierało, bo wszystko najtaniej, najniższym kosztem itd. A zawsze jak się spotykamy to taka pozytywna rodzina z nich, tyle śmiechu i optymizmu że aż zarażają.
I uważam, że takim właśnie rodzinom należy się pomoc finansowa, na ubrania, dodatkowe zajęcia itp..
Słyszałam że w 500+ mają zacząć kontrolować te rodziny alkoholików itd., a według mnie podstawą wypłacania takich pieniędzy powinno być sprawdzenie, czy dani rodzice albo przynajmniej jedno pracuje, bo te podatki od dochodu są chore, zarabiasz 1300 a płacisz państwu 500 zł.

Cytat:
Cześć dziewczyny,
O kurczę, trzymaj się tam, dobrze że masz opiekę.

Ja się witam w 18 tyg.😱 szok!

Piszę z telefonu-pozdro szejset

"Zenek, co ty jakiś nie w sosie jesteś? Może zjadłbyś jakichś pierożków babcinych?"
geosmina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:05   #1605
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratulacje! Juleczka
A tak z ciekawości, to czym zamierzasz pampersy zastąpić? Pytam nie złośliwie, ale dlatego że jestem zielona w temacie
Stary 2016-06-08, 11:12   #1606
basiczek24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mietowka25 Pokaż wiadomość
Witamy Julcię i zmieniamy kolor ;-)
Tak na róż, dziękuję
A przypomniało mi się że był temat o zaliczaniach na studiach, u mnie na roku dziewczyna w ósmym miesiącu ciąży skończyła studia bez problemu i nie musiała się martwić czy później z dzieckiem da radę jeszcze podejść do egzaminu końcowego.

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
Gratulacje! Juleczka
A tak z ciekawości, to czym zamierzasz pampersy zastąpić? Pytam nie złośliwie, ale dlatego że jestem zielona w temacie
Pieluszki tetrowe, tak jak było kiedyś w praniu zupełnie inaczej może wyjść, więc napisałam że nie wiem czy się zdecyduję

Jestem mamą
Stary 2016-06-08, 11:12   #1607
aleksandramaj
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez geosmina Pokaż wiadomość
(I psssst... zdarzają się czasem tak cudne różowe rzeczy że nie da się obok nich przejść obojętnie&#128540

To prawda! Grunt to wybrać te ładne, niektórzy niestety lubią kicz i wtedy lepiej się wystrzegać różowych prezentów

Wiecie co, ja mam przykład w rodzinie, bliska ciocia ma 3 dzieci, pojawiały się co dwa lata, teraz już jedno pełnoletnie a dwójka to nastolatki. I pamiętam jak ciężko im było jak dzieci były małe, pracował tylko wujek, na tirach za granicą, ciocia do pracy nie mogła iść bo mieszkali jeszcze z niepełnosprawną babcią którą trzeba się było opiekować, pieniędzy z jednej pensji było zawsze na styk albo mało, i od państwa żadnej pomocy, jedynie rodzinne na każde dziecko w wysokości 90 zł na miesiąc. I to nie żadna patologia, a te kilkanaście lat temu dużo osób ich tak odbierało, bo wszystko najtaniej, najniższym kosztem itd. A zawsze jak się spotykamy to taka pozytywna rodzina z nich, tyle śmiechu i optymizmu że aż zarażają.
I uważam, że takim właśnie rodzinom należy się pomoc finansowa, na ubrania, dodatkowe zajęcia itp..
Słyszałam że w 500+ mają zacząć kontrolować te rodziny alkoholików itd., a według mnie podstawą wypłacania takich pieniędzy powinno być sprawdzenie, czy dani rodzice albo przynajmniej jedno pracuje, bo te podatki od dochodu są chore, zarabiasz 1300 a płacisz państwu 500 zł.
Właśnie takim ludziom pomoc się należy, zgadzam się. Ale tak jak mówiłam, jest wiele rodzin średniaków, kórym to pomoże w ustalaniu domowego budżetu, może pomoże częściej z dziećmi iść do teatru czy kina chociażby. Może ktoś powie, że głupota, niepotrzebne... no nie wiem.
A patologia czy rodziny z jednym dzieckiem to inna sprawa i nad tym z pewnością trzeba jeszcze popracować.
Stary 2016-06-08, 11:14   #1608
Coco_Blanco
Raczkowanie

Hej, hej!
Pamiętacie mnie jeszcze?
Wybaczcie, trochę mnie tu nie było, bo przez 2 tyg. miałam tż w domu i chcieliśmy na maksa wykorzystać ten czas. Teraz przyjedzie dopiero w połowie lipca
Ale jak zwykle wszystko grzecznie nadrabiałam i z czytanie jestem na bieżąco.

Cytat:
No ale moja mina wczoraj bezcenna, nie wiedziałam co powiedzieć ani co robić, byłam w takim szoku, nie mogłam tego pojąć
Gratuluję córeczki!
Miałam identycznie w pierwszej ciąży tak mi się wkręcił syn, że nie mogłam uwierzyć kiedy lekarz powiedział "będzie baba"
A teraz marzy mi się druga córcia
Jak napisałaś, że lekarz nie ma terminów to szybko w panice odpaliłam jego grafik i się zapisałam na 16 czerwca, mam nadzieję że dzidzia ładnie się pokaże

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Oby wszystko było dobrze!

Cytat:
do 3 lat jest najlepsza różnica między rodzeństwem. Bynajmiej tak na psychologii rozwojowej nas uczyli.[COLOR="Silver"]
U mnie będą 4 lata różnicy. Chciałam 3, ale jakoś nie wyszło
I podziwiam kobiety które decydują się na drugą ciąże przy niemowlaku. Chociaż wiem, że jak się trochę odchowa takie maluchy to jest fajnie :P

A co do ruchów to u mnie druga ciąża, jutro zaczynam 17t i kompletnie nic nie czuję
Coco_Blanco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:25   #1609
jalouse
Wtajemniczenie

Cytat:
No właśnie to jest pytanie ;-) myślę że pół roku.
Chyba że któraś wyprowadzi mnie z błędu ;-)
Myślę, ze jak się mylisz, to życie wyprowadzi Cię z błędu. Ja doczekałem prawie tyle ile zalecaja po cc, bo chcę mała różnicę wieku. Tylko, ze moja córeczka nie sprawia mi większych problemów, porod nie byl dla mnie traumom, mamy dobrą sytuację finansową. Niestety różnie bywa w życiu.

Cytat:
Bratki

Cytat:
jednak córka! ale numer gratulacje!!
ja jeszcze tydzień muszę czekać na potwierdzenie.. nie wytrzymie :P

dziewczyny jak się wnosi wózek na pierwsze piętro? odczepia się gondole i niesie samą a później stelaż czy w całości czy może najlepiej w ogóle zostawić na parterze i zasuwac z dzieckiem w ręku?
W Polsce wózek stoi na korytarzu, wiec wnosilam tylko dziecko. W Niemczech wnosilam dziecko w gondoli, bo wózek stoi na dworze pod dachem i nie chciałam, żeby jakieś zwierzak wchodził do gondoli.

Cytat:
Napisane przez shine_sky Pokaż wiadomość
A kupowałaś stacjonarnie czy gdzieś na necie? Ja powoli nie mam w czym chodzić mam mase kiecek, ale takich bardziej jesiennych. Chcę kupić dużo maxi sukienek i spódnic bawełnianych,do tego bokserka i myślę że spoko ałtfit na lato dla ciężarnej ale ciężko takie maxi, szczególnie te od pasa w dół i jeszcze bawełniane w jednym kolorze dorwać.

Witaj Zosiu

też tak miałam z tym zasłabnięciem przy robieniu śniadania
jak ja Ci zazdroszczę że Ty już czujesz malca. U mnie ani widu, ani słychu.

Przez jakiś czas oprócz rosnącego brzucha nie czułam nic więcej. Ale od 2 dni bardziej wyczuwam brzuch, czasem mnie zakłuje, ciągnie w pachwinach, wiem, że to normalne, ale ja się stresuję..

Dla dziewczyn które mają smaka na nutellę, ale chcą być fit - polecam zblendować sobie suszone śliwki, mleko i kakao i wychodzi przepyszna gęsta czekoladka ja ją jem z placuszkami z bananów, polecam
Ja robię nutelle ze zblendowanych daktyli, orzechów nerkowca i kakao, też pycha. Nawet córka je, chociaż nie daje jej słodyczy.

Cytat:
Napisane przez doooti Pokaż wiadomość
Tzn lekarz powiedział że nie zmieni się bo ma dobrze wykształcone narządy i że nic jej nie urośnie, ale zapytamy dzisiaj czy widzi to samo TŻ ostatnio jak byliśmy na zakupach ze smutkiem w oczach patrzył się na klocki lego które uwielbia.. haha bywa
I w tym 11 tygodniu, powiedział, ze narzady są dobrze wykształcone?

Cytat:
Cześć dziewczyny,
Żeby szybko zapanowali nad sytuacją.

Cytat:
Napisane przez Sibbyl Pokaż wiadomość
Trzymaj się! Oby to nie było nic poważnego...

Ale dlaczego osoby, które dobrze zarabiają mają nie dostać tego 500+? Płacą podatki, tak samo się starają, tak samo to 500 zł się należy. Nie rozumiem podejścia, że jeśli ktoś dużo zarabia, to mu się nie należy. Należy i tyle, dokładnie tak samo jak tym, którzy zarabiają najniższą krajową.
A to, że na jedno dziecko się nie dostaje, to jest zupełnie inna sprawa i moim zdaniem jedno z drugim w ogóle nie ma nic wspólnego.

Dla mnie cały program 500+ to pomyłka... Pomoc owszem, ale rozdawanie pieniędzy (których w zasadzie nie ma) jeszcze nikomu na dobre nie wyszło. Wspiera to tylko niezaradność życiową...

Obawiam się, że może jednak zostać. Gdyby zabrali to 500+ to automatycznie straciliby rzesze wyborców - ludzie się do takich rzeczy szybko przyzwyczajają...
Też mam takie zadanie. Ogólnie jestem przeciwna takim programom. No ale jak dają, to czemu rodzina patologiczna, ma być lepsza, niż ta bogatsza. Wprawdzie bogatsza poradzi sobie bez, ale to mają byc pieniądze dla dziecka i jest wieksza szansa, ze w niej zostaną na nie wydane. U patoli dzieci nie zobaczę nawet grosze.
jalouse jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-06-08, 11:26   #1610
MajWija
Wtajemniczenie

Cytat:
Też już się nie mogę doczekać ;-)
Ale ja dziewczyny też nie wiem, czy to już jest to.
Będę wiedziała, jak poczuję już ruchy w 100% to wtedy można porównać i stwierdzić, czy czuło się już ruchy wcześniej

Cherry a w którym tc jesteś?
MajWija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:26   #1611
doooti
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zielinka_87 Pokaż wiadomość
Teraz.w lidlu beda dlugie maxi kiecki jakby co.

A ja.wczoraj w h&m kupilam czarne dlugie spodnie ciazowe (super wygodne, rewelacja) i szorty ciazowe teraz na lato.
Do tego mam 4 spodniczki, 3 sukienki, legginsy 3/4 2 pary wiec mysle ze lato jakos opekam w tych rzeczach z rosnacym brzuszkiem.
a w reserved -40% sialalala.. chyba zjem obiad i jadę!

Cytat:
Cześć dziewczyny,
trzymaj się! i nie poddawaj i pisz co tam

Cytat:
I niesprawiedliwe, że osoby które mają naprawdę duży dochód i więcej niż jedno dziecko, wparcie dostaną. Natomiast rodzina z jednym dzieckiem, gdzie rodzice zarabiają po najniższej krajowej, już nie, ponieważ nie puszcza ich dochód na osobę. To jest normalne?[COLOR="Silver"]
Trochę masz rację ale trochę się nie zgodzę.. w dużej mierze sama wybierasz swoją ścieżkę kariery którą idziesz.. ja np jakbym nie poszła na studia pewnie nie miałabym dobrej pracy. Z drugiej strony dużo ludzi po studiach też nie ma pracy. Ale to też kwestia powrotu do swojego miasta, jakbym ja wróciła do swojego miasta to nie miałabym czego szukać. Więc mieszkam tu gdzie studiowałam, ponoszą dwukrotnie wyższe koszty życia niestety. Już nie mówiąc ile placę za podatki, a ile będę płacić jak PIS coś fantastycznego wymyśli. Stawka VAT miała być podwyższona tylko przez kilka lat a jakoś nie widać aby miała być obniżona, wręcz przeciwnie. Niedługo znajdą sposób na to aby zabrać wszystkim, przecież już teraz budżety gmin nie mają na wypłatę 500+. Dlatego myślę że to sprawiedliwe że za pierwsze dziecko nie dostanę pieniędzy a dostaną Ci co potrzebują a na drugie dostanę. Tzn uważam że to padnie zanim będę miała drugie Ale mając drugie też będę płaciła za to dziecko do budżetu państwa pieniądze więc chociaż 500+ trochę mi zwróci. Osoby których nie stać na kolejne dzieci świadomei się na nie nie decydują - chyba że wpadną. A jeżeli decydujesz się na dziecko to zasilasz budżet. Czyli teoretycznie Ci co zarabiają najmniej - dają państwu najmniej, a Ci co więcej - sponsorują tych co zarabiają mniej. Rodząc dziecko zwiększasz przecież możliwości państwa.

Cytat:
Ale patola odda te pieniądze państwu w postaci akcyzy - bo wszystko na wódkę wydadzą ;/

akcyzja miała być podwyższona w 2016 roku ale jakoś coś ucichło..

Cytat:
też się czaję na Julcię ale jeszcze Oliwka, Agatka wchodzi w grę.. ale może coś jeszcze nam wpadnie do głowy
doooti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:29   #1612
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny,
duzo sily i zdrowka. najwazniejsze, ze jestes pod fachowa opieka. odzywaj sie i dawaj znac co u was

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:31   #1613
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

A co do 500+ to dla mnie ten program to porażka.
Gratuluję
Stary 2016-06-08, 11:32   #1614
Cherry_24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MajWija Pokaż wiadomość
Ale ja dziewczyny też nie wiem, czy to już jest to.
Będę wiedziała, jak poczuję już ruchy w 100% to wtedy można porównać i stwierdzić, czy czuło się już ruchy wcześniej

Cherry a w którym tc jesteś?
15 TYDZIEŃ i 4 dzień

Edytowane przez Cherry_24
Czas edycji: 2016-06-08 o 11:47
Stary 2016-06-08, 11:32   #1615
puffa25
Rozeznanie

Dzień dobry dziewczyny 😊
Zmykam na pierwszą stronę podziwiać ile mamy chłopców, ile dziewczynek😍
puffa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:34   #1616
basiczek24
Wtajemniczenie

Dziewczyny, dziękujemy wszystkim za gratki

Jestem mamą
Stary 2016-06-08, 11:35   #1617
mietowka25
Zakorzenienie

Cytat:
16 TYDZIEŃ i 4 dzień
A nie 15t4d? Mamy ten sam termin ;-)
Stary 2016-06-08, 11:36   #1618
basiczek24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez puffa25 Pokaż wiadomość
Dzień dobry dziewczyny 😊
Zmykam na pierwszą stronę podziwiać ile mamy chłopców, ile dziewczynek😍
Na razie przewaga chłopców

Jestem mamą
Stary 2016-06-08, 11:38   #1619
puffa25
Rozeznanie

Tylko na razie bo wszystko może się zmienić 😊Ja tam obstawiam że więcej będzie panienek

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

A tak w ogóle to ja się ostatnio gubię z tymi tygodniami
puffa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-06-08, 11:39   #1620
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
rozdają tyle pieniędzy a nie lepiej za to zmniejszyć podatki chociażby na rzeczy dla dzieci, sfinansować podręczniki, czy artykuły szkolne?[COLOR="Silver"]
podreczniki sa juz darmowe, chociaz to tez durny pomysl ale to juz inna para kaloszy.
za ta kase w kazdej gminie powinien byc np. zlobek, tansze/darmowe leki dla dzieci, obiady dla wszystkich dzieci w szkole, tansze ubranka dla dzieci, zwiekszyc pomoc finansowa dla dzieci niepelnosprawnych, gabinet dentystyczny w szkole, dofinansowania do wycieczek, tanie bilety do kina/teatru/muzeum, mozna tak wymieniac i wymieniac...

wlasnie wypilam konkajl pietruszkowo-jablkowy. o mamunciu, zrobilam z calej pietruszki ale ile z tym roboty

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości