![]() |
#1621 |
Raczkowanie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Większość warszawiaków zachowuje się jak by wszystkie rozumy pozjadała.
Syndrom stolicy tzw. Większość wozi się z kasą gardząc tymi co jej nie mają, zarabiają srednio 30-40% więcej niż w pozostałych większych miastach kraju. Większość jest zarozumiała, wywyższa się, twierdząc, że wszystko poza stolicą to już prowincja. Postawa roszczeniowa tez na porządku dziennym u większości warszawiaków. Nie genaralizuję ale 90% warszawiaków, których znam tak ma. Nawet moja rodzina tam mieszkająca. I ci warszawscy kierowcy.... Tak z grubsza ale można by tak powymieniać. Żeby nie było piszę na podstawie kontaktów z przedstawicielami Warszawy właśnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1622 |
Konto usunięte
|
widzisz susinko, a ja się z tym nie zgodzę... nie jestem rodowitą Warszawianką, ale tu mieszkam i znam wielu Warszawiaków i jak dla mnie opis, który przedstawiłaś wcale do nich nie pasuje. znam tylko jedną taką osobe, reszta to uprzejmi, mili ludzie (w tym mój kochany TŻ
![]() nie lubię takiego generalizowania. nie zakładajmy z góry, że ten kto jest z Wawy jest taki, tak samo jak nie zakładajmy, że ten kto nie ma pracy jest beznadziejny i dlatego nie może jej znaleźć. taki mały off-top, ale jakoś mnie korciło, żeby się wypowiedzieć na ten temat i już mam nadzieję, nie będziemy go ciągnąć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1623 |
Raczkowanie
|
to w takim razie cieszę się, że nie masz "przyjemności" z takimi ludźmi
ja nie generalizuje tylko niestety do tej pory spotykałam takich a nie innych warszawiakow, ba nawet moja warszawska rodzinka pasuje do mojego punktu widzenia natomiast mam nadzieję, że istnieją normalni warszawiacy a twoi znajomi są na to widocznie dowodem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1624 |
Zakorzenienie
|
podczytuje ten watek od dawna, ale nie wypowiadam sie, bo jeszcze studiuje.
susinko - twoje wypowiedzi/odpowiedzi do MdM sa ponizej wszelkiej krytyki. ![]() ![]() a z twoich wypowiedzi odnosnie warszawiakow wiesz co mozna wyczytac? ogromne rozgoryczenie, KOMPLEKSY i zazdrosc, ze komus sie powodzi lepiej. ![]() MdM, zglosilas zly post za obrazanie cie (m.in. nazwanie glupia, zadufana i ze jestes dla niej nikim)? bo powinnas, kazdy jeden.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. ![]() 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1625 | |
in love with life
|
Cytat:
ja nie naleze do osob zazdrosnych. nie przeszkadza mi ani to, ze sasiad ma lepszy samochod, ani to ze kolezanka przeniosla sie na zaoczne i pracuje w 'swojej branzy' za duza kase. bardzo sie z tego ciesze. mysle, ze mnie tez sie uda. a takie wypowiedzi jak twoja tylko mnie w tym upewniaja, ze jest szansa iz dojde do celu. naleze do osob upartych, aczkolwiek znam umiar. nie sadze, zebym zniszczyla zycie wielu ludziom. najwyzej zniszcza je oni sobie sami zazdroscia albo kompleksami. nie oceniam cie, robisz co chcesz. nic mi do tego. ale twoje chamstwo juz ci sie odplaca. bo warszawiacy nie lubia takiego nastawienia w ludziach jak twoje i moge cie zapewnic, ze poza ta 1 osoba z warszawy, ktora lubisz wiecej takich nie spotkasz. bo warszawiacy potrafia byc mili i przyjazni, ale tylko dla ludzi, ktorzy nie patrza na nich takim spojrzeniem jak ty.
![]() |
![]() |
#1626 |
Wtajemniczenie
|
Udzielałam się tu kilka razy sporadycznie bo tez sama studia skończyłam w zeszłym roku i też bardzo dłuuugo szukałam pracy. Przez ten czas poszukiwań jednak nigdy nie czułam zazdrości, że inni znajomi maja pracę i sie im powodzi (czasem tylko myślałam co będzie jak ja już ta pracę też będę mieć), przecież każdemu w końcu sie musi udać
![]() Nie rozumiem za bardzo dlaczego ktoś tu miesza Warszawiaków do tego wszystkiego? zazdrość? rozgoryczenie czy co? To że ktoś jest z Warszawy i co? Tam się wychował więc jest jaki jest, mi to nie przeszkadza, jeśli komuś tak to niech nie zadaje się z takimi osobami. Może Krakowiaków też wmieszamy ![]() ![]()
Edytowane przez Buena Dzidzia Czas edycji: 2009-05-19 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1627 |
Raczkowanie
|
Buena dzidzia - - na krakowiaków też jest mnóstwo stereotypów.
I to prawda - zazdrość to typowa cecha wielu Polaków. Jeśli komuś coś sie uda, to najłatwiej obgadać i złożyć donos do urzedu Skarbowego... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1628 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1629 |
Zakorzenienie
|
Jesli chcecie dyskutowac o warszawiakach czy krakowiakach, OK, bo to jest już bardziej wątek plotkowy niż tematyczny. Ale każdy kolejny komentarz w rozmowie na linii susinka - MdM skończy się kiepsko. Uprzedzam i proszę nie ciągnąc tej dysputy o sztachetach we łbie i czyimś chamstwie...
![]() |
#1630 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie widze nic złego w tym , że ktoś ma ambije/marzenia i dązy do ich realizacji . Nikt nie mówi przecież , że wszystko zawsze będzie szło po jego myśli . To normalne , że zdażają się niepowodzenia ale najważniejsze jest przeciwstawić się takim sytuacją i iść dalej . A może akurat jej uda się osiągnąć to co chce , bo własnie nie poddaje się i idzie do przodu . Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Nie pojęte dla mnie pozostanie to dlaczego tak bardzo przeszkadzają wam czyjeś plany/ambije/marzenia. Dlaczego tak bardzo unosicie się kiedy ktos powie , że ma zamiar zarabiać więcej , że ma zamiar coś osiągnąć .. To czy się to uda zweryfikuje zycie , więc nie widzę powodu dla którego konieczne było takie "naskakiwanie" . Nikt was nie uraził ( a przynajmniej nie chciał ) . Ok , ja rozumiem , że można byc zbulwersowanym trudnością znalezienia pracy ale to nie powód, żeby swoje frustracje wyzywac na osobach , ktore takich problemów nei mają . Ok , jestem jeszcze studentką i co ja moge wiedziec o szukaniu pracy itp . Fakt , nie szukalam pracy po studiach ale znam mnóstwo osób , które skończyły studia i orientuję się jak ich sytuacja wyglądała/wygląda . Nie każdy dostał prace od reki i dla mnie to zrozumiałe , że z pierwsza czy nawet drugą pracą taką poważną nie jest najłatwiej , ale są tez osoby , które bez większych problemów taką pracę dostały . Mieszkam w dużym miescie więc zapewne jest to także powód dla którego moim znajomym jest pracę łatwiej znaleźć .Ale jeszcze raz powiem , że dla mnie nie wyobrazalne jest , żebym juz na starcie mojej edukacji wychodziła z założenia , że po studiach pracy nie znajde lub bede zasuwac za grosze , bo naprawde starciłabym zapał i chęci , żeby się kształcić , realizowac swoje plany i zajmować się tym co mnie interesuje . Może za 5-8 lat gdy bede po studiach i bede próbowała znalezc pracę dostane kopniaka , bo okaże się , że jest inaczej niż myslałam ale nie mam pewności , że tak się stanie . Może mnie się akurat uda osiągnąć to co chce . Nie wiem co przez Was przemawia bulwersując się na plany innych i denerwując się tym , bo ja nie widze tu niczego co mogłoby wywołac u kogokolwiek zdenerwowanie . Może Wam nie do końca udało się osiągnąć to na co liczylyscie po studiach ( wszystko przed Wami ) , ale to czy innym się uda nie możecie przewidzieć . . .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1631 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast jeśli o studentki chodzi - ja się nie bulwersuję czytając takie optymistyczne opinie. Niektórym ten optymizm może i nawet pomoże, bo człowiek wierzący w siebie na pewno sprawia lepsze wrażenie na potencjalbym pracodawcy. Chodzi mi tylko o to, żebyście miały świadomośc jak w życiu może być. Nie namawiam do rezygnacji z planów zarabiania jak najlepiej po studiach, ale do jakiegoś takiego nie wiem, zastanowienia i przyjęcia do wiadomości, że na każdego może przyjść gorszy moment. Jeśłi będziecie tego świadome i kiedyś (nie życzę tego oczywiście) życie zweryfikuje Wasze plany, może będziecie jakoś psychicznie przygotowane do każdej sytuacji. Głownie chodzi mi o obalenie stereotypu: mam dobre studia, znam język, mam praktyki - przecież mi się należy dobra praca - dużo osób tak myśli i się boleśnie rozczarowuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podczytuję ten wątek regularnie, chociaż pracy nie szukam. Po prostu jestem ciekawa jak sobie ludzie radzą, jak sytuacja może wyglądać, bo sama mogę w każdej chwili mieć ten sam problem. Mam teraz niby pewną i spokojną pracę, ale wcześniej swoje przeszłam, łącznie z oszukaniem przez pracodawcę na kilka tysięcy złotych, wtrącaniem się byłego kierownika w następną moją pracę (miał tam znajomości i w końcu mi podziękowali) i niedocenianiem przez kolejnego (jak rzuciłam wypowiedzenie dopiero chciał negocjować). Życie to nie bułka z masłem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1634 |
Rozeznanie
|
american girl mam pytanie do Ciebie - jak zamierzasz pogodzić studia na 2 kierunkach z wolontariatem, stażem, praktykami czy czymś tam jeszcze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1635 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czasem zastanawiałam się kiedy ona wogóle sypia bo zawsze dobrze wyglądała i tez codziennie widywała się z chłopakiem więc na to tez miała czas. Ja bym chyba tak nie dała rady...
Edytowane przez Buena Dzidzia Czas edycji: 2009-05-20 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1636 |
Zadomowienie
|
Można wiedzieć co za kierunki studiowała?
![]() |
#1637 |
Wtajemniczenie
|
całkowicie 2 różne - pedagogikę i ekonomię (jeśli chodzi o ekonomie to nie potrafię dokładnie przytoczyć nazwy czy rachunkowość itd.)
natomiast inna koleżanka teraz mi się przypomniało 2 dziennie kierunki - pedagogikę i ochronę środowiska ja może jestem leniwa, ale mi by sie dwóch kierunków "robić" nie chciało ![]()
Edytowane przez Buena Dzidzia Czas edycji: 2009-05-20 o 21:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1638 |
Zadomowienie
|
Pedagogika podobno łatwy kierunek, tak przynajmniej twierdzą pewne osoby, które studiowały to
![]() Buena Dzidzia - jeszcze czas przed nami, żeby zrobić drugi kierunek ![]() ![]()
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-05-20 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1639 |
Raczkowanie
|
Napiszę tylko tyle, że osoby, które nie przeszły przez wyboistą drogę bezskutecznego poszukiwania pracy przez długi okres czasu nie mają moralnego prawa porównywać nas do "sierot nie radzących sobie z życiem" ( tak w przenośni oczywiście).
Nie potępiam cudzych ambicji i marzeń ale należy dostrzegać realia a nie udawać, że ich nie ma albo nas nie dotyczą. Ok owszem osobowośc jest ważna ale jeśli którakolwiek z Was była na więcej niż 2 rozmowach kwalifikacyjnych to zapewne jesteście świadome tego, że padają tam te same schematyczne pytania. i podobnie jak z teraźniejszą maturą, z odpowiedziami trzeba trafić w klucz rekrutera. Dobra gra aktorska, gadka, pewność siebie odpowiadające rekruterowi i szczęście trafienia w owy klucz daje nam pracę. Po za kwalifikacjami oczywiście. aha i to forum jest właśnie od tego aby wylać tu swoje żale i flustracje. A atakowanie nas za to przez innych pozostawię bez komentarza. Nie chcesz nie wchodź i nie czytaj. A co do Warszawiaków, to już pisałam, że nie genaralizuję ani nie powielam stereotypów, tym bardziej się nimi nie kieruję. Piszę z własnego doświadczenia w kontaktach z nimi. Ale lepiej widzieć to co chce się widziec a nie przeczytać ze zrozumieniem. ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- P.S. Dziś podpisałam umowę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1640 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zależy tez podejście danej osoby ja wybrałam taki kierunek bo w innym się nie widziałam (np. ja do ekonomii wogóle sie nie nadaję, nudzi mnie to itd.) i nie patrzyłam czy jest trudny czy łatwy - miał być mój ![]() Zresztą oczywistym jest chyba, że powinniśmy studiować te kierunki którymi się interesujemy i w których się widzimy. I dla osób które no powiedzmy "kochaja" to co studiuja będzie to łatwe przynajmniej w większości, nie chce tu uogólniać oczywiście ![]() Na drugi kierunek narazie nie dam się namówić ![]() ![]() susinka1 ja pracy szukałam 8 miesięcy ![]()
Edytowane przez Buena Dzidzia Czas edycji: 2009-05-20 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1641 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale łatwo nie było. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1642 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1643 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tyle ode mnie. gratulacje, że znalazłaś pracę. pozdrawiam ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1644 |
Zadomowienie
|
Buena Dzidzia - bardzo dobrze, ze studiowałaś cos co Ci się podobało
![]() Susinka - gratuluję pracy ![]() Tak jak czytałam to wszystko przypomniała mi się rozmowa z moją koleżanką byłej pracy, która szukała pracy 3 lata po studiach. Mówiła, że wtedy był kryzys, skończyła ochronę środowiska. Ja czekam cierpliwie na swoja kolej ![]()
![]() |
#1645 |
Raczkowanie
|
a ja chce zmienić pracę , zarobki kiepskie 1500 zł na rękę , ale chodzi mo o to że się nie rozwijam , nie mam widoków na jakąś podwyżkę , więc nawet kredytu na własne M nie dostanę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1646 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1647 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1648 |
Rozeznanie
|
fakt, że jak ma się dużo zajęć to człowiek się mobilizuje, ale z drugiej strony nie można przedobrzyć. Jak się chce robić coś dobrze ...
Nie mówię, że A Girl nie da rady, ale dziewczyna ma przed sobą całe życie, a plan jakby za 2 lata miałby być koniec świata ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1649 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
No niezłe kwalifikacje...ale czy znajomość łaciny pomaga w życiu zawodowym? Napisz co to za trudne do zdobycia kwalifikacje bo brzmi bardzo zagadkowo. Takie pytanko z innej beczki; Czytałyście drogie panie książki autorstwa Briana Tracy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1650 |
Wtajemniczenie
|
O właśnie susinka1 napisz o jakich kwalifikacjach trudnych do zdobycia mówisz bo nie ukrywam, że też mnie to zaciekawiło
![]()
Edytowane przez Buena Dzidzia Czas edycji: 2009-05-21 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.