|
|
#1621 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Mycie włosów odżywką
Cytat:
A poczytałaś sobie wątek? Jest kilka rzeczy, o których warto wiedzieć - np. że pielęgnacja z silikonami i mycie odżywką raczej się nie lubią (chyba że to łatwo-zmywalne silikony). I fakt, ważna jest technika - a najbardziej dokładne rozprowadzenie odżywki po skalpie i masaż. |
|
|
|
|
|
#1622 |
|
Raczkowanie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2635509 7]Tutaj Glorią już próbowały kobietki myć i nie miały większych problemów.
A poczytałaś sobie wątek? Jest kilka rzeczy, o których warto wiedzieć - np. że pielęgnacja z silikonami i mycie odżywką raczej się nie lubią (chyba że to łatwo-zmywalne silikony). I fakt, ważna jest technika - a najbardziej dokładne rozprowadzenie odżywki po skalpie i masaż.[/QUOTE] Czytałam wątek. Używam odżywek/masek bez silikonów, bo moje włosy także ich nie lubią. Dziś spróbuję wykonać dłuższy masaż, a jeśli to nie poskutkuje to kupię Isane..
|
|
|
|
|
#1623 | |
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
|
|
|
#1624 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=Eloe77;26362555]Kallos ma w składzie substancję, która może nie zmyć się delikatnym szamponem (babydream do nich należy). Warto czasem więc sięgnąć po prosty szampon z sls.[/QUOTE]
jak na przykład byłby dobry ?
|
|
|
|
|
#1626 |
|
Zadomowienie
|
supper dzieki
bardzo mi pomoglas
Edytowane przez Tindomerel Czas edycji: 2011-04-14 o 19:48 |
|
|
|
|
#1627 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Nie stosuję raczej silikonów, więc trudno będzie mi odpowiedzieć. Jedne silikony są zmywalne delikatnym szamponem (BD), inne potrzebują SLS. Jeśli myjesz co dwa dni BD, to myślę, że raz na dwa tygodnie SLS wystarczy. Przez ten czas nie zdążą się za bardzo nadbudować. Obserwuj stan swoich włosów, to będzie najlepszym miernikiem .
|
|
|
|
|
|
#1628 |
|
Zadomowienie
|
dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
#1629 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Widzę znajome awatarki z zakręconego wątku? Istnieje może aktualna lista odżywek używanych przez Was do mycia? Znam dobrze listę z blogu Małgosi i mój przewybredny skalp tolerował tylko Hegrona i to do czasu. Chciałabym spróbować innej i szukam, pomóżcie. |
|
|
|
|
#1630 |
|
Przyczajenie
|
Witam szanowne Panie
![]() Uważnie przeczytałam calutki wątek (zajęło mi to wprawdzie kilka dni, ale zapoznałam się z całą teorią, głosami za i przeciw itd.) i zaczęłam stosować tę metodę bez przechodzenia przez szampony dla dzieci, sodę oraz inne metody "oswajania włosów" z myciem odżywką. Efekt na początku był całkiem niezły - sianowate, zniszczone rozjaśnianiem (raptem dwukrotnym!) włosy stały się bardziej mięsiste i gładsze. Ale coś jest nie teges - okropnie swędzi mnie skalp! Jak nigdy! Podczas pierwszych myć wypadało mi też sporo włosów, ale nie przejęłam się tym aż tak bardzo (ktoś tutaj też zgłaszał takie problemy), teraz jest już trochę lepiej (i to nie dlatego, że zupełnie wyłysiałam... )Zaczęłam od Glorii - po dwóch użyciach swędziało chwilami, później było już nieco gorzej - dlatego umyłam OMO. Wczoraj kupiłam balsam Potters, umyłam i jakoś szału nie ma - nadal swędzi, a włosy sprawiają wrażenie niedopranych. Dopatrzylam się w składzie odżywki Indoli (podukt profesjonalny) polimerów - może dlatego wlosy są jakby niedomyte? Jutro umyję szamponem skalp (metodą kubeczkową) - ale nie mam szamponu bezsilikonowego, jedynie różowy Elseve Light (ma tylko dimethicon, ale też detergenty, więc chyba nie powinno mi jakoś strasznie zaszkodzić?). Nie wiem tylko, co zrobić z Indolą - tania nie była... I jeszcze jedno - Wax. W składzie ma lanolinę, czyli to, co jest w płynach do płukania tkanin - słyszałam, że rozpuszcza ona wierzchnią warstwę włosa, silnie zmiękcza (poprawcie mnie, jeśli się mylę) i w konsekwencji jeszcze bardziej ścieńcza i niszczy. Co o tym sądzicie? |
|
|
|
|
#1631 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
polecam gruntownie przejrzeć te listy, razem z analizami i próbować, próbować i jeszcze raz próbować... niestety nie ma gotowej recepty, trzeba trochę poświęcić czasu i energii, żeby ułożyć odpowiedni program pielęgnacji dla swoich włosów.Cytat:
jeśli nie masz dość czytania, to zapraszam na forum dla zakręconych w szczególności warto przejrzeć podwieszone wątki: FAQ, pigułkę, także na wątku o pielęgnacji loków jest bardzo dużo informacji, ale to trochę ciężko ogarnąć ![]() żeby nie było zbyt pesymistycznie, to warto podkreślić, że taka pielęgnacja wielu osobom bardzo służy i warto spróbować i nie zrażać się szybko |
||||||
|
|
|
|
#1632 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję
![]() Oczywiście z tą sodą to miałam na myśli, tylko nieprecyzyjnie się wyraziłam.... Myślę, że moje włosy nie były naładowane silikonami i nie potrzebowały tak silnego oczyszczenia. Użyłam kiedyś sody do umycia włosów - wyczytałam, że pomaga częściowo usunąć nieudany kolor, a ponieważ byłam po farbowaniu i miałam na głowie okrutną czerwień , postanowiłam spróbować. Włosy po umyciu wyglądały strrrrasznie - matowe, szorstkie, nie dało się ich rozczesać, a kolor ani drgnął. Nigdy więcej sody!![]() Nie zamierzam w każdym razie rezygnować i zaraz biorę za się oczyszczanie szamponikiem. Miłego dnia! Edit Umyłam i jest super. Nic nie swędzi, chociaż wierzchnie warstwy włosów znowu są sianowate. Następnym razem znów będzie odżywka - poobserwuję, co dalej, najwyżej będę oczyszczać szamponem co 3-4 mycia - to i tak lepsze niż ciągłe wysuszanie loczków slsami. Rude loki - napisałaś, że Tobie służy mycie odżywką - jak długo? czego używasz? i jak Twoje włosy znosiły przez pierwsze tygodnie zmianę sposobu pielęgnacji? Edytowane przez septienna Czas edycji: 2011-05-12 o 21:27 |
|
|
|
|
#1633 |
|
Raczkowanie
|
Czytałam ten wątek jakiś miesiąc temu, ale nie przypominam sobie, żeby ktoś pisał o czymś takim
No więc chodzi o to czy któraś z Was miała problem z puszącymi się włosami po rozpoczęciu mycia odżywką. Używam odzywki do mycia włosów od jakiegoś tygodnia i od tamtego czasu jest jakiś koszmar :-/ Mam istny puch na głowie. To znaczy ja zawsze miałam puszące się włosy ale nie aż tak. Myję Isaną beżową, ale nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ. A jak próbuję je czymś obciążyć to zlepiają się w strąki ale i tak się puszą :-(
|
|
|
|
|
#1634 |
|
Konto usunięte
|
Ja po tej samej Isanie ("mit Vitaminkomplex", tak?) miałam wręcz wygładzone włosy.
|
|
|
|
|
#1635 |
|
Raczkowanie
|
Tak, to ta
Wcześniej używałam jej po myciu szamponem i było ok, tzn bez rewelacji ale włosy mi się wcale mocniej nie puszyły. Hm może to wina odrobiny miodu, który dodaje do odżywki, ale nie do mycia tylko później. No nic będę musiała to sprawdzić. Mam tylko nadzieję, że ten puch nie oznacza że ta metoda jest nie dla mnie, bo po przeczytaniu tylu pozytywnych opinii oczami wyobraźni widziałam swoje włosy jako lśniące, gładko spływające po ramionach |
|
|
|
|
#1636 |
|
Przyczajenie
|
Mnie też się puszyły ostatnio po zmianie odżywki, ale... tylko wierzchnia warstwa
Myślę, że to może być kwestia przyzwyczajenia się do nowego preparatu. Teraz się uspokoiły.Może warto poczekać jeszcze kilka myć? |
|
|
|
|
#1637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może jakiś składnik Isany nie służył po prostu moim włosom.
|
|
|
|
|
|
#1638 |
|
Przyczajenie
|
Babeczki powiedzcie mi czy do mycia nadałaby się odżywka z takimi składnikami? Pytam, dlatego że ma bardzo intensywny chemiczny zapach co mogłoby wskazywać na nieprzydatność ale mam jej dużo więc dobrze byłoby spożytkować
![]() Skład: AQUA, CETYL ALCOHOL, BEHENOYL PG-TRIMONIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, GLYCERIN, PARFUM, BENZYL ALCOHOL, METHYLCHLOROISOTHIAZILONO NE, METHYLISOTHIAZOLINONE, CITRIC ACID. |
|
|
|
|
#1639 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
#1640 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, chciałabym spróbować mycia odżywką, postanawiam zrezygnowac z silikonow, chociaz sprobuje jak to bedzie
mam kilka odzywek w domu i zastanawiam sie czy ktoras sie nada?Bingo maslo shea i piec alg, Gloria do wlosow suchych zniszczonych i farbowanych, Ziaja intensywna regeneracja miód bez splukiwania, mam jeszcze pantene intensywna regeneracja odzywka bez spukiwania ale raczej sie nie nadaja... doradzcie czy musze kupowac cos nowego czy moge ktoras wykorzystac?
|
|
#1641 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Pozostałe odżywki na pewno się nie na nadadzą. Polecam Ci balsam potters (wszystkie są fajne), odżywka fajnie myje, a nawet troszkę się pieni. Do mycia nadają się również odżywki Hegron (z różową i fioletową nakretką) i Isana z olejem babasu (dostępna w Rossmanie). Te odżywki mogę Ci polecić, ponieważ sama je stosuję do mycia. Tutaj znajdziesz spis odżywek nadających się do mycia. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2011-07-21 o 20:05 |
|
|
|
|
|
#1642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1643 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Odżywki Alterry zupełnie nie nadają się do mycia. Są emolientowe i mogą skutecznie obciążyć włosy. Za to rewelacyjnie nadają się do odżywiania. Mam je i uwielbiam.
|
|
|
|
|
#1644 |
|
Zakorzenienie
|
wiec kupie odzywke potters
bo nie wiem gdzie znajde tego hegrona.
|
|
#1645 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Z Pottersów jest balsam i odżywka. Kup balsam, bo jest w większej butelce, a odżywka w małej.
A Hegrony dostaniesz w sklepach PSS Społem, osiedlowych drogeriach, bazarkach. |
|
|
|
|
#1646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musze sie wybrac na poszukiwania jak bede w miescie... poki co bede myla babydreamem, ale postaram sie odstawic silikony.
|
|
|
#1647 |
|
Mod-Śnieżynka
|
To na pewno był Potters? Nie widziałam go nigdy w rossmanie. Na pewno jest w supermarketach (ja kupuję min. w Realu), poza tym tak samo jak Hegron w małych drogeriach bądź bazarkach.
|
|
|
|
|
#1648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to byl chyba balsam czy odzywka z apteczki babuni, ma podobna butelke dlatego mi sie pomylilo przepraszam
|
|
|
#1649 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli chodzi o włosy zniszczone to jak najbardziej,zgadzam się że można zastąpić szampon dobrą odżywką,choć pamiętajmy że nie ustnie ona większych zanieczyszczeń i przynajmniej raz na jakiś czas szampon zastosować trzeba.
Gdy z kolei mamy włosy przetłuszczające się taki zabieg tylko niepotrzebnie je obciąży. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2011-08-01 o 01:29 |
|
|
|
|
#1650 |
|
|
Do przetłuszczającego się skalpu warto zatem zastosować OMO (opis w FAQ - link w moim podpisie) - odzywka ochroni włosy, a skóra będzie odpowiednio oczyszczona (ważne, by szampon był delikatny).
Oczywiście i omo będzie wymagało od czasu do czasu zastosowania szamponu z siarczanem.
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

Może powinnam użyć innej odżywki do mycia? Chyba kupię Isanę, skoro większości pasuje. Albo wypróbuję inną metodę mycia... Tylko jaką??

Jestem zadowolona. 

bardzo mi pomoglas

, postanowiłam spróbować. Włosy po umyciu wyglądały strrrrasznie - matowe, szorstkie, nie dało się ich rozczesać, a kolor ani drgnął. Nigdy więcej sody!