Mycie włosów odżywką - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-14, 07:24   #1621
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez ane8 Pokaż wiadomość
Umyłam dziś włosy emulsją Gloria, potem nałożyłam odżywkę Hegron. Właśnie mi wyschły i wyglądają jeszcze gorzej niż przed myciem, tzn. są posklejane i tłuste. Nie wiem co zrobiłam nie tak Może powinnam użyć innej odżywki do mycia? Chyba kupię Isanę, skoro większości pasuje. Albo wypróbuję inną metodę mycia... Tylko jaką??
Tutaj Glorią już próbowały kobietki myć i nie miały większych problemów.
A poczytałaś sobie wątek? Jest kilka rzeczy, o których warto wiedzieć - np. że pielęgnacja z silikonami i mycie odżywką raczej się nie lubią (chyba że to łatwo-zmywalne silikony).
I fakt, ważna jest technika - a najbardziej dokładne rozprowadzenie odżywki po skalpie i masaż.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 09:31   #1622
ane8
Raczkowanie

[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2635509 7]Tutaj Glorią już próbowały kobietki myć i nie miały większych problemów.
A poczytałaś sobie wątek? Jest kilka rzeczy, o których warto wiedzieć - np. że pielęgnacja z silikonami i mycie odżywką raczej się nie lubią (chyba że to łatwo-zmywalne silikony).
I fakt, ważna jest technika - a najbardziej dokładne rozprowadzenie odżywki po skalpie i masaż.[/QUOTE]
Czytałam wątek. Używam odżywek/masek bez silikonów, bo moje włosy także ich nie lubią. Dziś spróbuję wykonać dłuższy masaż, a jeśli to nie poskutkuje to kupię Isane..
ane8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 14:04   #1623
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Kaaamilkaaaaa Pokaż wiadomość
Włosy mam przetłuszczające się. W poniedziałek umyłam je kallosem late, a potem nałożyłam na to biovax. Włosy jak tafla wody, cuuudowne. Żadna odżywka z silikonami mi tego nie dała. Jestem zadowolona. Jednak raz na jakiś czas dla pewności umyje włosy szaponem, babydreamem.
Kallos ma w składzie substancję, która może nie zmyć się delikatnym szamponem (babydream do nich należy). Warto czasem więc sięgnąć po prosty szampon z sls.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 15:19   #1624
Tindomerel
Zadomowienie

[QUOTE=Eloe77;26362555]Kallos ma w składzie substancję, która może nie zmyć się delikatnym szamponem (babydream do nich należy). Warto czasem więc sięgnąć po prosty szampon z sls.[/QUOTE]

jak na przykład byłby dobry ?
Tindomerel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 18:47   #1625
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Tindomerel Pokaż wiadomość

jak na przykład byłby dobry ?

Spójrz tutaj masz spis takich właśnie szamponów

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 19:36   #1626
Tindomerel
Zadomowienie

supper dzieki bardzo mi pomoglas mam jeszcze pytanie: jeśli używam produktów z silikonami, lakieru i normalnie(co dwa dni) myje wlosy babydream to co ile powinnam umyć szampnem z SLSem ?

Edytowane przez Tindomerel
Czas edycji: 2011-04-14 o 19:48
Stary 2011-04-14, 19:41   #1627
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez Tindomerel Pokaż wiadomość
supper dzieki bardzo mi pomoglas mam jeszcze pytanie: jeśli produktów z silikonami, lakieru i normalnie(co dwa dni) myje wlosy babydream to co ile powinnam umyć szampnem z SLSem ?
Nie ma za co
Nie stosuję raczej silikonów, więc trudno będzie mi odpowiedzieć.
Jedne silikony są zmywalne delikatnym szamponem (BD), inne potrzebują SLS.
Jeśli myjesz co dwa dni BD, to myślę, że raz na dwa tygodnie SLS wystarczy. Przez ten czas nie zdążą się za bardzo nadbudować.
Obserwuj stan swoich włosów, to będzie najlepszym miernikiem.

Stary 2011-04-14, 19:49   #1628
Tindomerel
Zadomowienie

dzięki za pomoc
Stary 2011-05-11, 17:24   #1629
AjriszMarta
Zakorzenienie

Witajcie
Widzę znajome awatarki z zakręconego wątku?
Istnieje może aktualna lista odżywek używanych przez Was do mycia?
Znam dobrze listę z blogu Małgosi i mój przewybredny skalp tolerował tylko Hegrona i to do czasu. Chciałabym spróbować innej i szukam, pomóżcie.

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 21:43   #1630
septienna
Przyczajenie

Witam szanowne Panie
Uważnie przeczytałam calutki wątek (zajęło mi to wprawdzie kilka dni, ale zapoznałam się z całą teorią, głosami za i przeciw itd.) i zaczęłam stosować tę metodę bez przechodzenia przez szampony dla dzieci, sodę oraz inne metody "oswajania włosów" z myciem odżywką.
Efekt na początku był całkiem niezły - sianowate, zniszczone rozjaśnianiem (raptem dwukrotnym!) włosy stały się bardziej mięsiste i gładsze. Ale coś jest nie teges - okropnie swędzi mnie skalp! Jak nigdy! Podczas pierwszych myć wypadało mi też sporo włosów, ale nie przejęłam się tym aż tak bardzo (ktoś tutaj też zgłaszał takie problemy), teraz jest już trochę lepiej (i to nie dlatego, że zupełnie wyłysiałam...)
Zaczęłam od Glorii - po dwóch użyciach swędziało chwilami, później było już nieco gorzej - dlatego umyłam OMO.
Wczoraj kupiłam balsam Potters, umyłam i jakoś szału nie ma - nadal swędzi, a włosy sprawiają wrażenie niedopranych.
Dopatrzylam się w składzie odżywki Indoli (podukt profesjonalny) polimerów - może dlatego wlosy są jakby niedomyte?
Jutro umyję szamponem skalp (metodą kubeczkową) - ale nie mam szamponu bezsilikonowego, jedynie różowy Elseve Light (ma tylko dimethicon, ale też detergenty, więc chyba nie powinno mi jakoś strasznie zaszkodzić?).
Nie wiem tylko, co zrobić z Indolą - tania nie była...

I jeszcze jedno - Wax. W składzie ma lanolinę, czyli to, co jest w płynach do płukania tkanin - słyszałam, że rozpuszcza ona wierzchnią warstwę włosa, silnie zmiękcza (poprawcie mnie, jeśli się mylę) i w konsekwencji jeszcze bardziej ścieńcza i niszczy.
Co o tym sądzicie?
septienna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 22:30   #1631
rude loki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez septienna Pokaż wiadomość
Witam szanowne Panie
Uważnie przeczytałam calutki wątek (zajęło mi to wprawdzie kilka dni, ale zapoznałam się z całą teorią, głosami za i przeciw itd.) i zaczęłam stosować tę metodę bez przechodzenia przez szampony dla dzieci, sodę oraz inne metody "oswajania włosów" z myciem odżywką.
jeśli chodzi o sodę dodaną do szamponu, to nie ma ona za zadanie oswoić włosy z myciem odżywką, a gruntownie oczyścić włosy z wszelkich substancji, które się na nich nabudowują. takie wstępne oczyszczenie włosów to podstawa, jeśli chcesz myć włosy w ten sposób.
Cytat:
Ale coś jest nie teges - okropnie swędzi mnie skalp! Jak nigdy!
może to być spowodowane jakimś składnikiem odżywki, który cię podrażnia. trzeba próbować różnych produktów, żeby znaleźć odpowiedni dla siebie.
Cytat:
Zaczęłam od Glorii - po dwóch użyciach swędziało chwilami, później było już nieco gorzej - dlatego umyłam OMO.
gloria zawiera ekstrakty ziołowe - mogą podrażniać/uczulać.
Cytat:
Dopatrzylam się w składzie odżywki Indoli (podukt profesjonalny) polimerów - może dlatego wlosy są jakby niedomyte?
jest to bardzo prawdopodobne
Cytat:
Jutro umyję szamponem skalp (metodą kubeczkową) - ale nie mam szamponu bezsilikonowego, jedynie różowy Elseve Light (ma tylko dimethicon, ale też detergenty, więc chyba nie powinno mi jakoś strasznie zaszkodzić?).
do takiego szamponu możesz dodać sodę, żeby oczyścić włosy. albo kupić prosty szampon bez silikonów itp. na blogu małgosi jest lista szamponów do oczyszczania z SLS/SLES. w większości są tanie, więc nie będzie bardzo bolało polecam gruntownie przejrzeć te listy, razem z analizami i próbować, próbować i jeszcze raz próbować... niestety nie ma gotowej recepty, trzeba trochę poświęcić czasu i energii, żeby ułożyć odpowiedni program pielęgnacji dla swoich włosów.
Cytat:
Nie wiem tylko, co zrobić z Indolą - tania nie była...
musisz wybrać, czy chcesz chcesz myć odżywką (mi bardzo służy), czy używać produkty z silikonami itp. ewentualnie możesz stosować te produkty i raz na jakiś czas (raz na 1-2 tygodnie, to tylko orientacyjna częstotliwość, sama będziesz widziała, kiedy włosy będą domagały się oczyszczenia) myć szamponem do oczyszczania.

jeśli nie masz dość czytania, to zapraszam na forum dla zakręconych w szczególności warto przejrzeć podwieszone wątki: FAQ, pigułkę, także na wątku o pielęgnacji loków jest bardzo dużo informacji, ale to trochę ciężko ogarnąć

żeby nie było zbyt pesymistycznie, to warto podkreślić, że taka pielęgnacja wielu osobom bardzo służy i warto spróbować i nie zrażać się szybko
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-12, 09:29   #1632
septienna
Przyczajenie

Dziękuję
Oczywiście z tą sodą to miałam na myśli, tylko nieprecyzyjnie się wyraziłam.... Myślę, że moje włosy nie były naładowane silikonami i nie potrzebowały tak silnego oczyszczenia. Użyłam kiedyś sody do umycia włosów - wyczytałam, że pomaga częściowo usunąć nieudany kolor, a ponieważ byłam po farbowaniu i miałam na głowie okrutną czerwień, postanowiłam spróbować. Włosy po umyciu wyglądały strrrrasznie - matowe, szorstkie, nie dało się ich rozczesać, a kolor ani drgnął. Nigdy więcej sody!
Nie zamierzam w każdym razie rezygnować i zaraz biorę za się oczyszczanie szamponikiem.
Miłego dnia!

Edit
Umyłam i jest super. Nic nie swędzi, chociaż wierzchnie warstwy włosów znowu są sianowate. Następnym razem znów będzie odżywka - poobserwuję, co dalej, najwyżej będę oczyszczać szamponem co 3-4 mycia - to i tak lepsze niż ciągłe wysuszanie loczków slsami.

Rude loki - napisałaś, że Tobie służy mycie odżywką - jak długo? czego używasz? i jak Twoje włosy znosiły przez pierwsze tygodnie zmianę sposobu pielęgnacji?

Edytowane przez septienna
Czas edycji: 2011-05-12 o 21:27
Stary 2011-06-03, 15:47   #1633
mimi1812
Raczkowanie

Czytałam ten wątek jakiś miesiąc temu, ale nie przypominam sobie, żeby ktoś pisał o czymś takim No więc chodzi o to czy któraś z Was miała problem z puszącymi się włosami po rozpoczęciu mycia odżywką. Używam odzywki do mycia włosów od jakiegoś tygodnia i od tamtego czasu jest jakiś koszmar :-/ Mam istny puch na głowie. To znaczy ja zawsze miałam puszące się włosy ale nie aż tak. Myję Isaną beżową, ale nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ. A jak próbuję je czymś obciążyć to zlepiają się w strąki ale i tak się puszą :-(
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 17:22   #1634
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Ja po tej samej Isanie ("mit Vitaminkomplex", tak?) miałam wręcz wygładzone włosy.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 20:03   #1635
mimi1812
Raczkowanie

Tak, to ta Wcześniej używałam jej po myciu szamponem i było ok, tzn bez rewelacji ale włosy mi się wcale mocniej nie puszyły. Hm może to wina odrobiny miodu, który dodaje do odżywki, ale nie do mycia tylko później. No nic będę musiała to sprawdzić. Mam tylko nadzieję, że ten puch nie oznacza że ta metoda jest nie dla mnie, bo po przeczytaniu tylu pozytywnych opinii oczami wyobraźni widziałam swoje włosy jako lśniące, gładko spływające po ramionach a tu jak człowiek patrzy, że jest jeszcze gorzej, chociaż wcześniej myślał że gorzej być nie może to załamać się idzie
Stary 2011-06-05, 11:52   #1636
septienna
Przyczajenie

Mnie też się puszyły ostatnio po zmianie odżywki, ale... tylko wierzchnia warstwa Myślę, że to może być kwestia przyzwyczajenia się do nowego preparatu. Teraz się uspokoiły.
Może warto poczekać jeszcze kilka myć?
Stary 2011-06-05, 14:19   #1637
mimi1812
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez septienna Pokaż wiadomość
Mnie też się puszyły ostatnio po zmianie odżywki, ale... tylko wierzchnia warstwa Myślę, że to może być kwestia przyzwyczajenia się do nowego preparatu. Teraz się uspokoiły.
Może warto poczekać jeszcze kilka myć?
No zaczęłam myć Hegronem, dopiero dwa razy umyłam, ale juz widzę że jest znacznie lepiej. Włosy dalej się puszą, bo takie już są, ale tak..hm normalnie jak dawniej Może jakiś składnik Isany nie służył po prostu moim włosom.
Stary 2011-07-12, 11:00   #1638
antusia7
Przyczajenie

Babeczki powiedzcie mi czy do mycia nadałaby się odżywka z takimi składnikami? Pytam, dlatego że ma bardzo intensywny chemiczny zapach co mogłoby wskazywać na nieprzydatność ale mam jej dużo więc dobrze byłoby spożytkować

Skład:
AQUA, CETYL ALCOHOL, BEHENOYL PG-TRIMONIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, GLYCERIN, PARFUM, BENZYL ALCOHOL, METHYLCHLOROISOTHIAZILONO NE, METHYLISOTHIAZOLINONE, CITRIC ACID.
antusia7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 12:36   #1639
Eloe77

Cytat:
Napisane przez antusia7 Pokaż wiadomość
Babeczki powiedzcie mi czy do mycia nadałaby się odżywka z takimi składnikami? Pytam, dlatego że ma bardzo intensywny chemiczny zapach co mogłoby wskazywać na nieprzydatność ale mam jej dużo więc dobrze byłoby spożytkować

Skład:
AQUA, CETYL ALCOHOL, BEHENOYL PG-TRIMONIUM CHLORIDE, SODIUM CHLORIDE, GLYCERIN, PARFUM, BENZYL ALCOHOL, METHYLCHLOROISOTHIAZILONO NE, METHYLISOTHIAZOLINONE, CITRIC ACID.
Bo w zasadzie taki zapach powinna mieć. Możesz myć, ale uwaga na podrażnienia. Sól jest 4 w składzie.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-21, 17:58   #1640
party_girl7
Zakorzenienie

Hej, chciałabym spróbować mycia odżywką, postanawiam zrezygnowac z silikonow, chociaz sprobuje jak to bedzie mam kilka odzywek w domu i zastanawiam sie czy ktoras sie nada?
Bingo maslo shea i piec alg, Gloria do wlosow suchych zniszczonych i farbowanych, Ziaja intensywna regeneracja miód bez splukiwania, mam jeszcze pantene intensywna regeneracja odzywka bez spukiwania ale raczej sie nie nadaja... doradzcie czy musze kupowac cos nowego czy moge ktoras wykorzystac?
Stary 2011-07-21, 19:48   #1641
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
Bingo maslo shea i piec alg, Gloria do wlosow suchych zniszczonych i farbowanych, Ziaja intensywna regeneracja miód bez splukiwania, mam jeszcze pantene intensywna regeneracja odzywka bez spukiwania ale raczej sie nie nadaja... doradzcie czy musze kupowac cos nowego czy moge ktoras wykorzystac?
Glorią dziewczyny chyba myją włosy, nigdy jej nie stosowałam, wobec tego nie wiem jak działa.
Pozostałe odżywki na pewno się nie na nadadzą.
Polecam Ci balsam potters (wszystkie są fajne), odżywka fajnie myje, a nawet troszkę się pieni. Do mycia nadają się również odżywki Hegron (z różową i fioletową nakretką) i Isana z olejem babasu (dostępna w Rossmanie).
Te odżywki mogę Ci polecić, ponieważ sama je stosuję do mycia.
Tutaj znajdziesz spis odżywek nadających się do mycia.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2011-07-21 o 20:05
Stary 2011-07-21, 20:17   #1642
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Glorią dziewczyny chyba myją włosy, nigdy jej nie stosowałam, wobec tego nie wiem jak działa.
Pozostałe odżywki na pewno się nie na nadadzą.
Polecam Ci balsam potters (wszystkie są fajne), odżywka fajnie myje, a nawet troszkę się pieni. Do mycia nadają się również odżywki Hegron (z różową i fioletową nakretką) i Isana z olejem babasu (dostępna w Rossmanie).
Te odżywki mogę Ci polecić, ponieważ sama je stosuję do mycia.
Tutaj znajdziesz spis odżywek nadających się do mycia.
Aha, a moze jakas Alterra tez bedzie ok? bo mam ochote wyprobowac, tak je wiele osob chwali
Stary 2011-07-21, 20:25   #1643
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Aha, a moze jakas Alterra tez bedzie ok? bo mam ochote wyprobowac, tak je wiele osob chwali
Odżywki Alterry zupełnie nie nadają się do mycia. Są emolientowe i mogą skutecznie obciążyć włosy. Za to rewelacyjnie nadają się do odżywiania. Mam je i uwielbiam.

Stary 2011-07-21, 20:29   #1644
party_girl7
Zakorzenienie

wiec kupie odzywke potters bo nie wiem gdzie znajde tego hegrona.
Stary 2011-07-21, 20:34   #1645
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
wiec kupie odzywke potters bo nie wiem gdzie znajde tego hegrona.
Z Pottersów jest balsam i odżywka. Kup balsam, bo jest w większej butelce, a odżywka w małej.
A Hegrony dostaniesz w sklepach PSS Społem, osiedlowych drogeriach, bazarkach.

Stary 2011-07-21, 21:02   #1646
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Z Pottersów jest balsam i odżywka. Kup balsam, bo jest w większej butelce, a odżywka w małej.
A Hegrony dostaniesz w sklepach PSS Społem, osiedlowych drogeriach, bazarkach.
pamietam ze potter's widzialam w rossmannie, ale nie jestem pewna czy te duze balsamy tam byly musze sie wybrac na poszukiwania jak bede w miescie... poki co bede myla babydreamem, ale postaram sie odstawic silikony.
Stary 2011-07-21, 21:15   #1647
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
pamietam ze potter's widzialam w rossmannie, ale nie jestem pewna czy te duze balsamy tam byly musze sie wybrac na poszukiwania jak bede w miescie... poki co bede myla babydreamem, ale postaram sie odstawic silikony.
To na pewno był Potters? Nie widziałam go nigdy w rossmanie. Na pewno jest w supermarketach (ja kupuję min. w Realu), poza tym tak samo jak Hegron w małych drogeriach bądź bazarkach.

Stary 2011-07-22, 10:48   #1648
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
To na pewno był Potters? Nie widziałam go nigdy w rossmanie. Na pewno jest w supermarketach (ja kupuję min. w Realu), poza tym tak samo jak Hegron w małych drogeriach bądź bazarkach.
Nie! Faktycznie to byl chyba balsam czy odzywka z apteczki babuni, ma podobna butelke dlatego mi sie pomylilo przepraszam
Stary 2011-08-01, 01:26   #1649
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Jeżeli chodzi o włosy zniszczone to jak najbardziej,zgadzam się że można zastąpić szampon dobrą odżywką,choć pamiętajmy że nie ustnie ona większych zanieczyszczeń i przynajmniej raz na jakiś czas szampon zastosować trzeba.
Gdy z kolei mamy włosy przetłuszczające się taki zabieg tylko niepotrzebnie je obciąży.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2011-08-01 o 01:29
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-01, 11:20   #1650
Eloe77

Do przetłuszczającego się skalpu warto zatem zastosować OMO (opis w FAQ - link w moim podpisie) - odzywka ochroni włosy, a skóra będzie odpowiednio oczyszczona (ważne, by szampon był delikatny).
Oczywiście i omo będzie wymagało od czasu do czasu zastosowania szamponu z siarczanem.

MÓJ IDEAŁ

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości