|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części wątku | |||
Mamusie wrześniowo-październikowe 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 3,23% |
Glowa siwa, wszystko boli, moje dziecko ciągle broi! |
12 | 38,71% |
Nasze maluchy biegają i skaczą, a mamy się ciągle za głowę łapią |
0 | 0% |
Jemy już wszystko, mamy pełno siły, spokojne chwile już się skończyły! |
3 | 9,68% |
Nasze dzieci nie są już małe, to już roczniaki są wspaniałe |
0 | 0% |
Wszystkie dzieci roczek mają , teraz drugi zaczynają. |
3 | 9,68% |
Za nami pierwsze urodzinki, wszyscy mamy uśmiechnięte minki. |
1 | 3,23% |
Każdy "roczniak" rośnie zdrowo, zachowuje się wzorowo. |
0 | 0% |
Już po pierwszych urodzinach. Drugi roczek się zaczyna. |
3 | 9,68% |
Wszystkie chodzą i gadają , nasze dzieci roczek mają. |
2 | 6,45% |
Uśmiechnięte , rozkrzyczane to roczniaki ukochane. |
4 | 12,90% |
Pierwszy roczek minął kolorowo, drugi zaczyna się przebojowo. |
2 | 6,45% |
Głosujący: 31. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1621 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
Teraz lepiej. Lekarz przepisał maść i krople. Oczka mial straszne zaropiałe. W nocy kilka razy wstawałam. Na ranem lepiej, bo ok 3, 6, a teraz śpi dalej.
---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:02 ---------- Cytat:
Głupia jestem, przez nasze zaniedbanie tak jest, za późno poszliśmy do lekarza. Teraz co chwile będziemy chodzić do lekarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1622 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zanim zdmuchnę pierwszą świeczkę, będę chodził już troszeczkę! Mamy IX-X 2013 c
wlasnie sie skapnelam ze wczoraj zapomnielismy o wrozbie... ale co tam - i artur i kinia okazalo sie ze kieliszek łapia, moze chociaz nati nieswiadomie po niego nie siegnie
![]() edit: zrobilam nati i co? same zobaczcie ![]() Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2014-09-29 o 08:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#1623 | |||||
Zakorzenienie
|
Czeeeść
![]() ja dziękuję za gratulacje, ale wyniki będą za jakiś miesiąc, więc jeszcze nie wiem czy zdałąm ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() i tak czytam co robią wasze maluchy, to muszę napisać,że moja też łobuzuje,ale przy tym jest bardzo ostrożna. Do tej pory jedynie kilka razy miała siniaki. Wszyscy się śmieją,że nawet jak upada, to z gracją ![]()
![]() |
#1624 |
Zakorzenienie
|
Maja, Maja i Natka
zaległe Sto Lat Panienki ![]() ewacia, zdrówka dla Ciebie i chłopaków ![]() gorgulku ![]() ![]() ![]() Aniołku ![]() tassia masz fajne pismo ![]() ![]() larysa z tego co wiem ekwiwalent za niewykorzystany urlop jest liczony od podstawy - premie, dodatki etc... nie są w nim ujmowane niestety ![]() papalinka, na pewno nie wyjdziesz - podyplomówka fajna sprawa ![]() A co robisz i gdzie? kaska girlanda super ![]() poli Lila jest przecudowna ![]() ![]() ![]() Poziomka, ja daję, ale Jaśko traktuje je jak zabawki - tak się fajnie toczą ![]() ![]() motylku, super, że już jesteś po ![]() ![]() Szybko, szybko - i w żłobie i na placu zabaw wszyscy zdziwieniu, że Jasiek już tak śmiga ![]() anutka, brawa dla Kubusia ![]() ja-ika, mi jak wyskakuje, że przeładowany post, to po prostu dzielę go i wysyłam w dwóch częściach ![]() Lola super, że urodziny udane ![]() No, Żuk wrócił do żłobka i już widzę na podglądzie, że szał jest ![]() A ja zaczęłam ostatni tydzień "wolności" - od przyszłego poniedziałku wracam do pracy ![]() Na szczęście urlopu z ubiegłych lat mam tyle, że wracam na razie na trzy dni w tygodniu i jeszcze labę sobie robię od 18 grudnia do końca roku ![]() Podglądam jak dzieci jedzą drugie śniadanie. Żuk zjadł już swoją kanapkę i zgodnie z moją prośbą, Pani dokarmia go jeszcze kaszą. Tylko, że kanapka mu chyba bardziej smakuje, bo jak Pani się odwróciła do innych dzieci, to porwał kawałek chleba z tacki dziewczynki siedzącej obok ![]() Byłam z Jaśkiem w piątek na kontroli u mojej Pediatry i w temacie szczepień powiedziała tak - można szczepić na jednej wizycie odra&co i ospę, ale z jej doświadczenia wynika - jej dzieci i dzieci pacjentów - że to najgorzej znoszone połączenie. Podobno najwięcej nieciekawych rzeczy dzieje się właśnie po szczepieniach 13-14 mc - jej córa po takim miksie chorowała dwa tygodnie - i ona jednak radzi zaszczepić odrę&co (i w moim przypadku pneumo i meningo), a ospę osobno. Przy rozdzieleniu jednak mniej niechcianych powikłań wychodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
#1625 |
Zakorzenienie
|
jeszcze nie skończone, ale
![]()
#1626 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moja Julka wybrala dlugopis ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1627 |
Zakorzenienie
|
tassia, mam pytanie do Pani Psycholog
![]() Na początku myślałam, że zachowanie Jaśka jest związane z chorobą i generalnie złym samopoczuciem, ale jest już zdrowy, a mu zostało... już pisze o co chodzi. Od mniej więcej tygodnia Janek wprowadził kilka zmian w swoim jasiowym świecie. Po pierwsze zmienił pory i sposób spania - zmiana radykalna, bo w sumie z dnia na dzień - praktycznie przestał się budzić w nocy, skrócił czas spania - wstaje o 6-6.30 (poprzednio spał do 7, jadł i dosypiał do 9.00) ale za to wydłużył drzemkę (z godziny na dwie/dwie i pół). Drzemkę ma jedna zamiast dwóch, ale ze długą to specjalnie mnie to nie martwi. Zadziało się natomiast coś złego z budzeniem - wcześniej jak się budził, to spokojnie, z uśmiechem, bawił się jeszcze w łóżeczku albo leżał sobie i dosypiał. W tej chwili budzi się z płaczem, jeszcze ma zamknięte oczy, a już siada i chce wyjść z łóżeczka. Nie daje się przytulić, nawet dotknąć - odpycha ręce - natomiast jak tylko postawię go na podłogę to śmiga i się bawi. Widać natomiast, że jest nadal śpiący - trze oczka, ziewa - ale za chiny nie da się położyć i uśpić. Do tego dochodzi histeria, kiedy czegoś mu zabraniamy - ale zrzucam to na karb wyznaczania granic. Natomiast niepokoi mnie to, że potrafi ugryźć, uszczypnąć czy uderzyć, kiedy coś mu się nie podoba. I nie bardzo działa tłumaczenie, że "to mamę boli, nie rób tak proszę". Generalnie zrobił się mocno "niedotykalski" - mam problem czasami, żeby mu pieluchę zmienić. Owszem, zdejmę, ale już zakładanie niestety czasami na siłę, bo wierzga rzuca się, gryzie, etc... Najgłupsze jest to, że u niego idzie falami - ma momenty totalnie na "nie", a za chwilę już przychodzi z książeczką, chce się przytulać, bawić, itp... Razem z tą zmianą przyszły też nowe umiejętności - "rozgadał się" po swojemu co prawda, ale nawija non stop, zaczął układać zabawki, znosić je sobie w jedno miejsce albo chować do pudełka. Próbuje budować wierze z kloców i walczy z łyżeczką podczas jedzenia. I teraz moje pytania: - czy to skok, czy taki etap w rozwoju? - jak reagować na histerie i ataki na nas - jak mu sensownie wytłumaczyć, że po pierwsze, nie tedy droga, a pod drugie, że robi nam krzywdę? - czy i co może być powodem takich pobudek z płaczem? Czy mogę coś na to poradzić? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1628 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1629 |
Zakorzenienie
|
to jeden i ten sam kot, a raczej kotka Olivka
![]()
#1630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co jeszcze będzie dodane? Jak patrzę na zabawki pod ścianą, to aż się prosi o jakąś fajną skrzynię/kufer - taki, żeby mógł sobie chować/wyciągać, ale tez wspinać się, siadać na nim, etc.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1631 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1632 | |||
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1633 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny czy to się wreszcie skonczy
![]() adi juz myslałam że lepiej ale katar straszny zielony i nadal kaszle na mokro ![]() seba to samo i jeszcze goraczkuje...spalam dzisiaj moze ze dwie godz z seba na brzuchu lub w pozycji siedzącej ...a on jedynie na mnie zasypiał lub na stojąco spał jak o nosiłam ![]() żalowac ze mi się do kibelka chce ![]() wszystko robie praktycznie z sebkiem na rekach/gotuje piore , wieszam pranie ,zamiatam myje podłogi itp/ ![]() ja tez zdrowa nie jestem choć juz i tak lepiej jest no ale matka nie ma urlopu ani chorobowego ![]() to tak w skrócie co u mnie ...staram sie czytać ale obecnie mi nie idzie bo nie mam zwyczajnie jak ![]() kaśka śliczny pokoik motyl mam nadzieje ze zdałaś donat a właściwie dlaczego byłyście w szpitalu...pamietam złe wyniki ale pierwszy powód jaki był /przepraszam za niedoczytanie ![]() ehhhh i ttyle pamietam ...mózg mi wyparował... |
![]() ![]() |
![]() |
#1634 |
Zakorzenienie
|
A w ogóle to coś mnie brzuch coraz bardziej boli z każdym dniem i cały czas się pocieszam, że wszystko się rozciąga, itp, ale kurcze boli mnie no
#1635 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jaika super że impreza udana i że Emilka była dzielna no i Ty ![]() zdrówka;*
![]() |
#1636 |
Zakorzenienie
|
Papalinka on i tak się nie bawi w miejscu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1638 |
Wtajemniczenie
|
![]() nie macie pojęcia jaka jestem wściekła... na szczęście wychodzi na to że gorączka była na zęby jak z soboty na niedziele o 4.30 było 38,2 tak po czopku ładnie spadło i już gorączka nie wróciła ale... mój tż się uparł że chce jechać do szanownej t. marudził marudził wiec się zgodziłam ale zaznaczyłam ze to ostatni raz kiedy się zgadzam bo Lena miała gorączke a on jak zwykle wymyśla.. noi w dodatku w niedziele pożyczył wujkowi swojemu samochód i już w ogole tym mnie wkurzył..pomijając już to pojechaliśmy do t a tam siostrzeniec tż dalej katar i kaszel siostra tż na wstępie ze się nie zbliża do małej a później bierze ją na ręce t zakatarzona bierze mi dzieck na ręce i ją całuje no kuźwa chciałam już tam wrzasnąć miałam takie ciśnienie powstrzymałam się tylko dlatego że był wujek i ciotka tż ale tż się oberwało i zaznaczyłam ze ostatni raz kiedy tam pojechaliśmy bo on chciał i to było ważniejsze niż zdrowie dziecka owszem w piątek miała katar dość mocny ale w sobote prawie nic wieczorem cos tam jej poleciało i tyle wczoraj tez nie dopóki nie przyszedł wieczór i dzisiaj to ma na nowo gile no wściec się idzie!! :/ normalnie mam dość tej chorej rodzinki, w ogole sióstr tż również w sumie może dwie się interesują Leną i t jdena posiedziałą chwile w kuchni i poszła do pokoju druga w ogole nosa nie wychyliła z pokoju tylko jedna jej zaniosła Lene no paranoja.. ale mam ich gdzieś tylko nerwy mnie na nich biorą :/ to się wyżaliłam..ide szykować się do pracy
#1639 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Oki, tak czy tak, ładnie u Mikiego ![]() Cytat:
A z jakiego języka? No właśnie Jaśko nie miał - nagle mu się zrobiło i właśnie to mnie zdziwiło - że tak nagle... Cytat:
![]() A TŻowi należą się ![]() Cytat:
![]() Cierpliwości i szybkiego powrotu do zdrowia życzę ![]() A w ogóle decyzja zapadła i w tym tygodniu kupujemy samochód ![]() Zostało tylko najważniejsze - wybrać kolor ![]() Pomożecie - srebrny czy beż cappuccino ![]() |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1640 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
![]() |
#1641 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec jeszcze raz Jak to czytam to jestem na ciebie wsciekła. Obwiniasz cąly świat, ale wybacz, co Ty zrobiłas, żeby zabezpieczyć swoje dziecko??? Jak by ktos kto jest chory/przeziebiony brał na rece moje dziecko to powiedziałabym:"rozumiem ze chcesz pobawic sie z Lena, ale jej zdrowie jest ważniejsze, wiec wybacz ale nie wyrazam zgody na zblizanie sie do mojego dziecka z katarem" nie widze problemu. a ty podchodzisz biernie do sytuacji i liczysz ze ktos sam to zauwazy. Kto ma dbac o nasze dzieci jak nie my??? jestes tak samo odpowiedzialna za katar Leny jak tz. A jedyne co zrobiłas to FOCH... to troche niedojrzałe... jak bedziesz dbała o interesy swojego dziecka jak bedzie starsze??? tak ! to był kubeł zimenej wody na glowe.
![]() |
#1642 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
to Miki już śpi u siebie?
![]() |
#1643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
odkad poszedl do zlobka
![]() |
#1644 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() zdrowka dla was ![]() Julka byla w szpitalu ze wzgledu na tarczyce, wyniki miala kiepskie... ale juz wszystko w normie ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja nie znoszę koloru srebrnego na autach, są takie...bezpłciowie ![]() rodzice na Sceniku mają taki właśnie beż cappucino metalik i jest super, naprawdę brudu nie widać. i teraz moja mama kupuje Kię Venga i też sobie taki kolor wybrała,no, lekko ciemniejszy ![]()
![]() |
#1646 |
Zakorzenienie
|
angelikada no wlasnie ja sie Tobie dziwie, ze nic nie powiedzialas. W ogole ja jak czytam posty typu "chcialam cos powiedziec ale siedzialam cicho bo cos tam" to mnie trzepie, ja tak nie umiem
![]() ![]()
#1647 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kaska pokoj sliczny ![]() ![]() ja dalej na L4 tym razem Alek znowu zakatarzoy, drugie ucho tym razem zarozowione... no nic, musimy sei porzadnie wykurowac ewacia zdrowka dla was: ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:46 ---------- Cytat:
a wymowka bo byl wujek tza itd to zadna wymowka tez mialam problem z asertywnoscia ale jakos powoli sie jej nauczylam ![]()
![]() |
#1648 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Vea bierz czerrrwony ![]() Byłam w Rossmanie i kupiłam już mleko nr 3 ![]() ![]() Kurczę ostatnio coraz częściej daję tą emotkę ![]() ![]()
![]() |
#1649 |
Zakorzenienie
|
vea cappuccino
![]()
#1650 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.