Politechnika Rzeszowska :) - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-06, 10:18   #1651
nat00
Przyczajenie

Dot.: Politechnika Rzeszowska :)

zmniejszyli limit na fir do 60 osob ;( niesprawiedliwe!
nat00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 11:24   #1652
Nulka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nat00 Pokaż wiadomość
rzeczywiście! żegnaj kierunku..

Nulka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 11:53   #1653
netka00130
Rozeznanie

Cytat:
Boże! To oszustwo, jak tak można? Najpierw było wyraźnie napisane, ze przyjmą 150 osób, a teraz 60?! Wyłudzili tylko pieniądze od ludzi, żeby jak najwięcej zyskać, bo nie oszukujmy się, że to oblegany kierunek.
To nieuczciwe!

I gdzie ja teraz mam szansę się dostać? Liczyłam ,ze dostanę sie w 2 turze, a teraz? Zapłaciłam tylko za politechnike ;/
Jestem wściekła
Stary 2012-07-06, 12:25   #1654
nat00
Przyczajenie

to fakt że miały być jakieś cięcia ale to jest już przesada
Stary 2012-07-06, 13:05   #1655
aa77
Raczkowanie

Odwoluje do mojego postu poniżej.

Edytowane przez aa77
Czas edycji: 2012-07-09 o 08:28
aa77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 14:41   #1656
Sunny93
Raczkowanie

Dajann
Masz rację
Słyszałam też o wielkim przesiewie na 1 roku, ale myślę, że to by mnie ominęło :P Rejestrowałam się też na Politechnice Świętokrzyskiej i zastanawiam się, którą wybrać w razie gdybym się dostała na obie, a niestety nie znam nikogo osobiście po żadnej z nich żeby porównać

Edytowane przez Sunny93
Czas edycji: 2012-07-06 o 14:44
Sunny93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 18:26   #1657
ania9393
Rozeznanie

GG do ania9393 Send a message via Skype™ to ania9393

ciekawe na ilu kierunkach jeszcze zrobią cięcia
na zarządzaniu miało być 300 miejsc, jest 180.

daniel169 nie pisało bo było o tym wspominane gdzieś na forach dotyczących politechniki
ania9393 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-06, 18:50   #1658
nat00
Przyczajenie

na stosunkach było 120 jest 30 :/ zmniejszyli limity chyba na całym wydziale zarządzania
Stary 2012-07-06, 20:49   #1659
aneciulka151
Przyczajenie

Czesc dziewczyny,tez sie wybieram na Politechnike Rz,tylko jeszcze nie wiem na co
Chcialam na inzynierie chemiczna i procesowa,ale widze ze ona nie jest kierunkiem zamawianym,a bardzo mi zalezy na stypendium,bo bez niego nie pojde na dzienne...
Ewentualnie technologia chemiczna,ale to mi sie mniej podoba.Jezeli sie nie uda to ide na zaoczne,w sumie od poczatku mialam taki zamiar,ale np na budownictwo.
aneciulka151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-07, 00:17   #1660
magdaxxx
Rozeznanie

GG do magdaxxx

Cytat:
Ehh.. czyli raczej nie mam szans z moimi 310 punkcikami?

A w razie czego można pisać podania o przeniesienie? Z tego co czytałam dużo osób pisało, że spokojnie można się przenieść, ale moja koleżanka w tamtym roku pisała jakoś we wrześniu z zarządzania na fir i jej odrzucili. I nie wiem co myśleć, czy jest sens w ogóle...
Albo odwołanie, czy coś?

Myślę też nad j.angielskim w NKJO , myślicie, że jak zrobię tam licencjat to mam szansę później gdzieś się dostać na magisterkę na rachunkowość ? ? ? (Już nawet się nie martwię o to czy bym sobie poradziła, bo załóżmy że dodatkowo oprócz tego ang bym poszła do szkoły policealnej na rachunkowość, ale czy w ogóle po licencjacie z takiej dziedziny miałabym szansę na mgr na rachunkowosc??? Słyszałam już o takich dziwnych licencjacko-magisterskich wariacjach ze zmianą specjalizacji o 180stopni, ale pewnie ciężko by się było tak dostać... )
Stary 2012-07-07, 10:47   #1661
Nulka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaxxx Pokaż wiadomość
Ehh.. czyli raczej nie mam szans z moimi 310 punkcikami?

A w razie czego można pisać podania o przeniesienie? Z tego co czytałam dużo osób pisało, że spokojnie można się przenieść, ale moja koleżanka w tamtym roku pisała jakoś we wrześniu z zarządzania na fir i jej odrzucili. I nie wiem co myśleć, czy jest sens w ogóle...
Albo odwołanie, czy coś?

Myślę też nad j.angielskim w NKJO , myślicie, że jak zrobię tam licencjat to mam szansę później gdzieś się dostać na magisterkę na rachunkowość ? ? ? (Już nawet się nie martwię o to czy bym sobie poradziła, bo załóżmy że dodatkowo oprócz tego ang bym poszła do szkoły policealnej na rachunkowość, ale czy w ogóle po licencjacie z takiej dziedziny miałabym szansę na mgr na rachunkowosc??? Słyszałam już o takich dziwnych licencjacko-magisterskich wariacjach ze zmianą specjalizacji o 180stopni, ale pewnie ciężko by się było tak dostać... )
Ja też mam dokładnie 310 punktów i raczej nie liczę na cud

Nulka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-07, 22:25   #1662
magdaxxx
Rozeznanie

GG do magdaxxx

Do tych wszystkich którzy chcieli iść na fir - będziecie próbowali na zaoczne w takim razie, czy inny kierunek, jakaś logistyka czy jeszcze coś innego ?
Stary 2012-07-08, 11:17   #1663
aa77
Raczkowanie

Ja nie próbuje jak się nie dostane, złożyłam do Krakowa na kilka uczelni. nie stać mnie na zaoczne. Na FiR mam 344 pkt, ale to raczej za mało. ;/
Stary 2012-07-08, 13:37   #1664
caroline27829
Przyczajenie

Ja próbuję dostać się na matematykę. Zobaczymy jak to będzie, bo fizyka poszła mi bardzo kiepsko, a jest mnożona razy 4. Nie mogę też nigdzie znaleźć informacji o progach w tamtym roku.
caroline27829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 14:38   #1665
ania9393
Rozeznanie

progi są podane na oficjalnym forum PRz, trzeba się najpierw zarejestrować
Stary 2012-07-08, 17:15   #1666
Donna_Monte_Christo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dajann Pokaż wiadomość

dzięki Ty też studiujesz IŚ?
Ekhmmm... Studiowalam, przez cale 5 miesięcy Miałam próbować jeszcze raz, ale nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki.

Dziewczyny, jednoczę się z wami w niezadowoleniu z powodu obcięcia limitów na FiR. Z tego co wiem to wiele osób po FiR-rze drugi kierunek wybiera logistykę i będą mi robić konkurencję.
Boże, chyba skończę na informatyce...
Donna_Monte_Christo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 00:08   #1667
izka0078
Przyczajenie

Orientujecie się dziewczyny jak to jest z tymi zdjęciami? Ja dałam zdjęcie w wersji elektornicznej takie które miałam w dowodzie bo mi zostalo jakies to zeskanowalam a do fotografa planuje się wybrać nieco pózniej, czy Jak będę składać papiery to mogę im dostarczyć inne zdjęcia niż to co mam w rejestracji?
izka0078 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 07:01   #1668
asiulka092
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aneciulka151 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny,tez sie wybieram na Politechnike Rz,tylko jeszcze nie wiem na co
Chcialam na inzynierie chemiczna i procesowa,ale widze ze ona nie jest kierunkiem zamawianym,a bardzo mi zalezy na stypendium,bo bez niego nie pojde na dzienne...
Ewentualnie technologia chemiczna,ale to mi sie mniej podoba.Jezeli sie nie uda to ide na zaoczne,w sumie od poczatku mialam taki zamiar,ale np na budownictwo.
technologia chemiczna a inżynieria chemiczna i procesowa to praktycznie to samo jest mamy takie same przedmioty i tylko chemia jest troszeczke okrojona bo mniej godzin
asiulka092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 07:45   #1669
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Cytat:
Napisane przez netka00130 Pokaż wiadomość
Boże! To oszustwo, jak tak można? Najpierw było wyraźnie napisane, ze przyjmą 150 osób, a teraz 60?! Wyłudzili tylko pieniądze od ludzi, żeby jak najwięcej zyskać, bo nie oszukujmy się, że to oblegany kierunek.
To nieuczciwe!

I gdzie ja teraz mam szansę się dostać? Liczyłam ,ze dostanę sie w 2 turze, a teraz? Zapłaciłam tylko za politechnike ;/
Jestem wściekła
Cytat:
Napisane przez aa77 Pokaż wiadomość
Dokładnie ! Zgadzam się z wami w 100% ! oszustwo i tyle !

Drogie Panie, ważcie słowa!
Jeżeli nie wiecie jakie sa powody obcięcia limitów, nie interesujecie się polityką, nie czytacie prasy itd. to lepiej się nie wypowiadajcie. Jak powszechnie wiadomo - obcięcie limitów na wybranych uczelniach publicznych nie jest wymysłem uczelni, ale MNiSW. Publiczne posądzanie politechniki o oszustwa i wyłudzanie od kandydatów pieniędzy jest już naprawdę - delikatnie mówiąc - przesadą.
Jeżeli ktoś chce zrezygnować, zapraszamy. Proszę przyjść z dowodem wpłaty, opieczętujemy go, usuniemy Was z bazy i pieniążki od ręki wybierzecie w kasie. Jest to możliwe do chwili zamknięcia rejestracji, macie wiec jeszcze sporo czasu.

mulier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-09, 08:18   #1670
aa77
Raczkowanie

Muszę zgodzić się z przedmowczynia powyżej, znalazłam artykuł i to nie jest wina politechnika, zwracam honor. Zainteresowanych proszę o przeczytanie artykułu : http://m.rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1...e_ciasno_.html

Sama nie wiedziałam o limitach MNiSW, przykro mi z tego powodu i z tego co napisałam nie znając faktów.
Dostałam się na uczelnie do Krakowa i tam podejmę studia.
Wszystkim życzę powodzenia w dalszej rekrutacji.

Edytowane przez aa77
Czas edycji: 2012-07-09 o 08:48
Stary 2012-07-09, 11:41   #1671
magdaxxx
Rozeznanie

GG do magdaxxx

Cytat:
Muszę zgodzić się z przedmowczynia powyżej, znalazłam artykuł i to nie jest wina politechnika, zwracam honor. Zainteresowanych proszę o przeczytanie artykułu : http://m.rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1...e_ciasno_.html

Sama nie wiedziałam o limitach MNiSW, przykro mi z tego powodu i z tego co napisałam nie znając faktów.
Na jaką i na jaki kierunek jeśli można spytać? Też gdzieś na rachunkowość?

A jeszcze co do FiRu na Politechnice, mam takie małe pytanko do kogoś, kto już studiuje na tym kierunnku - myślicie, że w trybie zaocznym byłoby łatwiej niż w dziennym? Trochę mnie przeraża matematyka... czy jest na bardzo zaawansowanym poziomie? Zawsze wolałam się uczyć przedmiotów humanistycznych i języków, ale z 2 strony jak się przykładałam do matmy to jakoś szło, sama nie wiem... I czy po tym kierunku ma się uprawnienia księgowej, wie ktoś może jak to wygląda?
Stary 2012-07-09, 14:49   #1672
netka00130
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mulier Pokaż wiadomość
Drogie Panie, ważcie słowa!
Jeżeli nie wiecie jakie sa powody obcięcia limitów, nie interesujecie się polityką, nie czytacie prasy itd. to lepiej się nie wypowiadajcie. Jak powszechnie wiadomo - obcięcie limitów na wybranych uczelniach publicznych nie jest wymysłem uczelni, ale MNiSW. Publiczne posądzanie politechniki o oszustwa i wyłudzanie od kandydatów pieniędzy jest już naprawdę - delikatnie mówiąc - przesadą.
Jeżeli ktoś chce zrezygnować, zapraszamy. Proszę przyjść z dowodem wpłaty, opieczętujemy go, usuniemy Was z bazy i pieniążki od ręki wybierzecie w kasie. Jest to możliwe do chwili zamknięcia rejestracji, macie wiec jeszcze sporo czasu.
Rozumiem, niż demograficzny, dostosowanie się do rynku pracy... no ale jeśli już mieli wprowadzić te limity, mogli to ustalić i zrobić nieco wcześniej, a nie dawać komuś nadzieję...
Co do zwrotu pieniędzy, mam niezły kawałek do Rzeszowa, więc bez sensu byłaby podróż po to tylko żeby zwróciło mi się za bilety i sądzę też, że wiele innych osób z tego powodu się na to nie zdecyduje.

Edytowane przez netka00130
Czas edycji: 2012-07-09 o 14:52
netka00130 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 15:50   #1673
chocolate_cake
Przyczajenie

Cytat:

A jeszcze co do FiRu na Politechnice, mam takie małe pytanko do kogoś, kto już studiuje na tym kierunnku - myślicie, że w trybie zaocznym byłoby łatwiej niż w dziennym? Trochę mnie przeraża matematyka... czy jest na bardzo zaawansowanym poziomie? Zawsze wolałam się uczyć przedmiotów humanistycznych i języków, ale z 2 strony jak się przykładałam do matmy to jakoś szło, sama nie wiem... I czy po tym kierunku ma się uprawnienia księgowej, wie ktoś może jak to wygląda?
Witam właśnie jestem po 1 roku na FiR :P no i od początku - moim zdaniem na pewno na zaocznym FiR jest zdecydowanie łatwiej niż na dziennym. Przeważnie tak bywa. Ale pewnie jak by się ktoś z zaocznych wypowiadał to by mi zaprzeczył ^^ no ale to moja opinia. Co do matematyki - była przez jeden semestr może jakaś najłatwiejsza to ona nie była, ale trudna też nie miałam świetną kobietę od matematyki - tłumaczyła wszystko krok po kroku, więc jak na zajęcia się chodziło to nie było z niczym problemu . Jedyną przeszkodą były wykłady o 7
chocolate_cake jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-09, 15:53   #1674
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Cytat:

Szczerze gratuluje i życzę wszystkiego dobrego

Cytat:
Napisane przez netka00130 Pokaż wiadomość
Rozumiem, niż demograficzny, dostosowanie się do rynku pracy... no ale jeśli już mieli wprowadzić te limity, mogli to ustalić i zrobić nieco wcześniej, a nie dawać komuś nadzieję...
Co do zwrotu pieniędzy, mam niezły kawałek do Rzeszowa, więc bez sensu byłaby podróż po to tylko żeby zwróciło mi się za bilety i sądzę też, że wiele innych osób z tego powodu się na to nie zdecyduje.
Na to już nic nie poradzimy, Pani wybór. Proszę jednak uważać na słowa i nie rzucać poważnych oskarżeń na lewo i prawo. Człowiek dorosły musi być odpowiedzialny i za to co robi i za to co mówi.

Stary 2012-07-09, 16:55   #1675
aa77
Raczkowanie

Dziękuję.

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

Cytat:

Nie związany z rachunkowością. Chociaż na politechnice dałam ten kierunek. Jest to bezpieczeństwo wew na UP. Czekam jeszcze na wyniki AGH i Politechniki Krakowskiej.

Edytowane przez aa77
Czas edycji: 2012-07-09 o 16:53
Stary 2012-07-09, 17:01   #1676
ania9393
Rozeznanie

izka moim zdaniem powinnaś dać jednakowe zdjęcia i tu i tam, najlepiej wybierz się do fotografa w najbliższym czasie i zrób sobie, albo po prostu dorób odbitki tego zdjęcia z dowodu o którym wspominałaś.
Stary 2012-07-09, 19:08   #1677
netka00130
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mulier Pokaż wiadomość
Szczerze gratuluje i życzę wszystkiego dobrego

Na to już nic nie poradzimy, Pani wybór. Proszę jednak uważać na słowa i nie rzucać poważnych oskarżeń na lewo i prawo. Człowiek dorosły musi być odpowiedzialny i za to co robi i za to co mówi.
Przepraszam
Ale jestem tylko człowiekiem, każdemu się zdarza zdenerwować i zestresować. Nic co ludzkie nie jest nam obce i nawet dorosłym zdarza się popełnić błędy...

Swoja drogą. Znalazłam inną uczelnię, która prowadziła jeszcze rekrutację. Mam nadzieję, że tam się dostanę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-10, 15:08   #1678
incessanthope
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez chocolate_cake Pokaż wiadomość
Witam właśnie jestem po 1 roku na FiR :P no i od początku - moim zdaniem na pewno na zaocznym FiR jest zdecydowanie łatwiej niż na dziennym. Przeważnie tak bywa. Ale pewnie jak by się ktoś z zaocznych wypowiadał to by mi zaprzeczył ^^ no ale to moja opinia. Co do matematyki - była przez jeden semestr może jakaś najłatwiejsza to ona nie była, ale trudna też nie miałam świetną kobietę od matematyki - tłumaczyła wszystko krok po kroku, więc jak na zajęcia się chodziło to nie było z niczym problemu . Jedyną przeszkodą były wykłady o 7
Zgadzam się! Dr W.-M. jest prześwietna Nie tylko jako wykładowca, ale też jako człowiek ;D

Jak ktoś się będzie systematycznie uczył to zda bez problemu ( mówię po własnym przykładzie- trochę sobie olałam i później było trochę "wesoło" ale dałam radę )
incessanthope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-10, 19:48   #1679
mulier
Zakorzenienie

GG do mulier

Życzę wszystkim powodzenia i trzymam kciuki za wyniki rekrutacji

Do zobaczenia w październiku drogie Wizażanki

Stary 2012-07-10, 20:14   #1680
magdaxxx
Rozeznanie

GG do magdaxxx

Cytat:
Napisane przez incessanthope Pokaż wiadomość
Zgadzam się! Dr W.-M. jest prześwietna Nie tylko jako wykładowca, ale też jako człowiek ;D

Jak ktoś się będzie systematycznie uczył to zda bez problemu ( mówię po własnym przykładzie- trochę sobie olałam i później było trochę "wesoło" ale dałam radę )
Aha, rozumiem, że teraz mówisz o matmie? A ogólnie całe studia?

Czy są do przetrwania dla typowej humanistki nie lubiącej przedmiotów ścisłych? Bardziej by mnie interesowała specjalność "samodzielny księgowy'' niż finanse...

I jak wygląda podział na te specjalności, co jeśli jest za dużo chętnych na jedną z nich, a na drugą za mało? I która cieszy się większą popularnością wśród studentów?

EDIT:
Aaaaa i jeszcze jedno Myślicie, że zostaną niebawem uruchomione studia magisterskie na tym kierunku?

Edytowane przez magdaxxx
Czas edycji: 2012-07-10 o 20:18
magdaxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości