"Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka? - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-23, 19:30   #1681
andziasek
Raczkowanie

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Znam jedną Magdę, która nie jest Magdaleną, ale mówiła, że zawsze ma przerąbane, bo z automatu wpisują ją wszędzie jako Magdalenę...
Bo właśnie większości osób Magda kojarzy się ze zdrobnieniem od Magdaleny. Znowu druga córcia ma na drugie imię Izabela. I wszędzie się mnie pytają czy przez jedno L czy przez dwa...
andziasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:31   #1682
emssi
Przyczajenie

Stare imiona przeważnie są krzywdzące wyobraźcie sobie nastolatka Zdzisława... Za to swojego nie wyobrażam sobie na starość. Babcia Martyna.

Ja już na przyszłość upatrzyłam sobie imiona Zosia i Syriusz. To drugie troche "dzikie" i pewnie mi sie odwidzi, bo na dzieci jeszcze nie czas.
Choć myślicie, że mocno bym skrzywdziła synka?
emssi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:32   #1683
kejtiCe
Zakorzenienie

Ja znam także Izę, która nie jest Izabelą.

A poza tym Wirginia i Konstancja - siostry o nazwisku Justyna.

22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:38   #1684
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez emssi Pokaż wiadomość
Stare imiona przeważnie są krzywdzące wyobraźcie sobie nastolatka Zdzisława... Za to swojego nie wyobrażam sobie na starość. Babcia Martyna.

Ja już na przyszłość upatrzyłam sobie imiona Zosia i Syriusz. To drugie troche "dzikie" i pewnie mi sie odwidzi, bo na dzieci jeszcze nie czas.
Babcia Martyna brzmi fajnie Babcia Dżesika za to... hm, ciekawie Albo dziadek Brajan. Co do Syriusza, nie mam zdania, Sergiusz wydaje mi się mniej ryzykowne, głównie ze względu na skojarzenia z Syriuszem Blackiem Tylko zdrobnienie brzydkie, Serek. Niby jestem przykładem, że można się do faceta zwracać wyłącznie pełnym imieniem (Jędrzej) ze względu na drgawki, gdy słyszę JENDREK. Ale na początku było ciężko.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:47   #1685
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emssi Pokaż wiadomość

Hmm... W Polsce jest 25 Syriuszów, więc imię nie jest jakieś częste Na pewno KAŻDY wiedziałby za to, że rodzice to potteromaniacy, chociaż może kiedyś się to zatrze, tak jak z Grażyną
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:48   #1686
Kiciunia21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
Babcia Martyna brzmi fajnie Babcia Dżesika za to... hm, ciekawie Albo dziadek Brajan. Co do Syriusza, nie mam zdania, Sergiusz wydaje mi się mniej ryzykowne, głównie ze względu na skojarzenia z Syriuszem Blackiem Tylko zdrobnienie brzydkie, Serek. Niby jestem przykładem, że można się do faceta zwracać wyłącznie pełnym imieniem (Jędrzej) ze względu na drgawki, gdy słyszę JENDREK. Ale na początku było ciężko.
Jeśli poniesie ich melanż tak jak rodziców którzy nadali im to imię to pewnie wnucząt nie doczekają

-15

Edytowane przez Kiciunia21
Czas edycji: 2015-05-23 o 19:49
Kiciunia21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:56   #1687
Ammia
Zadomowienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;51493945]Dla dziewczynki: Lidia, Pola, Kornelia, Irma, Larysa, Inga, Karolina, Ida, Patrycja, Irmina, Leokadia, Daria, Mila, Jaga, Łucja, Gerda.

Dla chłopczyka: Tymon, Leon, Emil, Erwin, Nikodem, Feliks, Konrad, Mikołaj, Filip, Wiktor, Gustaw, Borys, Kazimierz, Seweryn.

Z obecnym wskazaniem na: Feliks lub Gustaw, Irma lub Gerda lub Lidia (co chwila mi się zmienia).

Moim zdaniem nie są to imiona jakoś zbytnio wymyślne ani też nazbyt popularne (chociaż niektóre z nich zyskały ostatnio na popularności).[/QUOTE]

Leon, Filip, Wiktor i Borys to między innymi również moje typy, podobają mi się.
Kuzynka TŻ ma dwóch synów- Mikołaja i Tymona, na Mikołaja wszyscy mówią Mikuś lub Miki, dostaję drgawek jak to słyszę. Ogólnie uznaję zdrobnienia, ale nie do wszystkich imion, Mikołaj jest jednym z nich, to dla mnie na tyle uniwersalne imię dla dziecka i dorosłego że wołanie Mikuś to kompletna porażka.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-23, 20:00   #1688
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kiciunia21 Pokaż wiadomość
Jeśli poniesie ich melanż tak jak rodziców którzy nadali im to imię to pewnie wnucząt nie doczekają
Albo doczekają przed 40stką :P
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 20:00   #1689
michalova
Wtajemniczenie

Cytat:
Z osobą tak, ale nie z psem

(również jestem pedagogiem)
Co za różnica z czym? Jakby imię "Bartek" kojarzyło mi się z drzewem, to byłoby to lepsze skojarzenie niż skojarzenie "Kajtka" z psem mojej babci? (wspaniałym psem z resztą)

Cytat:
I Ty, pedagog, masz uprzedzenia? Nieładnie! Wybacz, ale mnie imię skojarzyło się z czworonogiem, a Ty przypisujesz konkretne imiona do patologii. Chciałaś się do mnie przyczepić o nic, ale zupełnie Ci nie wyszło. Miłego wieczoru.
Stary 2015-05-23, 20:15   #1690
emssi
Przyczajenie

Cytat:
Dobre skojarzenie, bo myślisz skąd mi sie kiedyś uwidziało to imię? Ze zdrobieniem byłoby cięzko, ale od czego jest google, cos by sie znalazło.

---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Ammia Pokaż wiadomość
Leon, Filip, Wiktor i Borys to między innymi również moje typy, podobają mi się.
Kuzynka TŻ ma dwóch synów- Mikołaja i Tymona, na Mikołaja wszyscy mówią Mikuś lub Miki, dostaję drgawek jak to słyszę. Ogólnie uznaję zdrobnienia, ale nie do wszystkich imion, Mikołaj jest jednym z nich, to dla mnie na tyle uniwersalne imię dla dziecka i dorosłego że wołanie Mikuś to kompletna porażka.
Kiedyś uczyłam sie z Mikołajem i wcale podobały mi się zdrobnienia "Miki". Zresztą ja lubie używać zdrobnień i ksywek macie jakies swoje ksywki co wam w pamięc zapadły?

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ----------

Cytat:
Napisane przez michalova Pokaż wiadomość
Co za różnica z czym? Jakby imię "Bartek" kojarzyło mi się z drzewem, to byłoby to lepsze skojarzenie niż skojarzenie "Kajtka" z psem mojej babci? (wspaniałym psem z resztą)
To chyba normalne, że są skojarzenia?! moja Babcia ma psa o imieniu Kacper i też mam skojarzenia jak słyszę, że jakiś chłopiec ma tak na imie. A jakby nazywał sie Max to już w zupełności miałabym skojarzenia .
emssi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 20:22   #1691
Kiciunia21
Zadomowienie

Cytat:
Albo doczekają przed 40stką :P
Jeśli się mocno postarają to nawet koło 30stki

Cytat:

I Ty, pedagog, masz uprzedzenia? Nieładnie! Wybacz, ale mnie imię skojarzyło się z czworonogiem, a Ty przypisujesz konkretne imiona do patologii. Chciałaś się do mnie przyczepić o nic, ale zupełnie Ci nie wyszło. Miłego wieczoru.
To był o akurat sarkastyczne i Nadis dobrze o tym wie

1. O f..k, mój chrześniak to Bartek i nigdy nawet nie skojarzyłam go z drzewem
2. Psa Maksa ma sąsiad i kolega to również Maks- nigdy nie pomyślałam o drugim widząc pierwszego

-15

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-23, 20:29   #1692
michalova
Wtajemniczenie

Emssi, uważam tak jak Ty ;-) to Kiciunia21 uważa że mam uprzedzenia.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Kiciunia, Ty masz inne skojarzenia, a ja inne. Nie odebrałam Twojej wypowiedzi o imionach typu "Brajan" jako sarkazmu. Z resztą nic to nie zmienia. Gdzieś z tyłu głowy musi Ci siedzieć że Brajan i Dżesika pochodzą z nieprzeciętnych rodzin, skoro o tym napisałaś, nawet jeżeli w formie żartu. Ja uprzedzeń nie mam, imię nie sprawi, że będę kogoś traktowała czy postrzegała tak a nie inaczej. Dopiero jak kogoś poznam to wyrabiam sobie opinię na temat tej osoby, bez względu jakie ma imię. A to, że mi się z czymś/kimś jakieś imię kojarzy to normalne i nie tylko ja tak uważam. Także dla mnie EOT.
Stary 2015-05-23, 20:36   #1693
Kiciunia21
Zadomowienie

Cytat:
Emssi, uważam tak jak Ty ;-) to Kiciunia21 uważa że mam uprzedzenia.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Kiciunia, Ty masz inne skojarzenia, a ja inne. Nie odebrałam Twojej wypowiedzi o imionach typu "Brajan" jako sarkazmu. Z resztą nic to nie zmienia. Gdzieś z tyłu głowy musi Ci siedzieć że Brajan i Dżesika pochodzą z nieprzeciętnych rodzin, skoro o tym napisałaś, nawet jeżeli w formie żartu. Ja uprzedzeń nie mam, imię nie sprawi, że będę kogoś traktowała czy postrzegała tak a nie inaczej. Dopiero jak kogoś poznam to wyrabiam sobie opinię na temat tej osoby, bez względu jakie ma imię. A to, że mi się z czymś/kimś jakieś imię kojarzy to normalne i nie tylko ja tak uważam. Także dla mnie EOT.
Uhuhu... Psychoanaliza

Znamy się z Nadis z innego wątku i ona wie, że lubię takie pogawędki I nic do tych imion nie mam ( Dżesika to córka bogatego hurtownika w moim mieście)

Po prostu ja nie mam takich skojarzeń i wg mnie pracując z dziećmi trzeba je wyplenić.

-15

Stary 2015-05-23, 20:46   #1694
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cytrynowe_Marzenie Pokaż wiadomość
Ale Nel/ Nela to nie jest zdrobnienie (od czego niby mialobybyc?). I znam co najmniej 3 dorosłe już kobiety (2 40+ i trzecia po 30) o tych imionach. I dwie mają wpisane w papiery Nela a jedna Nel.

Mariola to też nie jest zdrobnienie. Inaczej by a Ci go w urzedzie ponad 20 lat temu nie wpisala a poznałam kiedyś jedna Mariolke.
Nel z angielska od Heleny, w końcu mała Nel u Sienkiewicza była Angielką.

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
BTW - są jakieś imiona, które barrrrrdzo Wam się podobają, ale nie nazwałybyście tak swojego dziecka? I dlaczego?
Podoba mi się Bartłomiej, ale to imię mojego eks. Podobają mi się też Regina, Krzysztof, Barbara, Maria, ale występują w mojej bliskiej rodzinie. I bardzo podoba mi się Marta, ale zbyt podobna do mojego imienia.

Cytat:
Napisane przez andziasek Pokaż wiadomość
Ja jakoś nie rozumiem tych że tak powiem 'Owocowych Imion'. Wolę standarowe polskie. Moja jedna córka ma na imię Magdalena, chociaż zdziwiłam się gdy byłam ją zapisywać w US i z roztargnienia podałam imię Magda, a urzędniczka chciała wpisać jako podstawowe imię. Jestem chyba mega zacofana (a raczej byłam), nie wiedziałam że można zapisać takie imię jak Magda, czy Bartek. Zawsze myślałam że są to zdrobnienia...
Magdę w takiej formie rejestrują już od dawna, chodzą w Polsce egzemplarze ponad trzydziestoletnie Ale to chyba wciąż nie jest popularne.

Cytat:

Mi się Oskar. Borys i Czarek kojarzą z psami, bo większość psów w mojej okolicy właśnie tak się nazywa. Filemon kojarzy mi się z kotem, wiadomo dlaczego

ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 20:46   #1695
michalova
Wtajemniczenie

Nie odróżniasz skojarzeń od uprzedzeń? Kurcze, albo chcesz się do mnie doczepić tak po prostu albo masz bardzo ograniczone pojmowanie. Skojarzenia to nic złego, skojarzenie imienia (IMIENIA, NIE OSOBY) z psem jest neutralne. Po prostu imię kojarzy mi się z psem mojej babci i tyle. Nie niesie to za sobą żadnych skutków. Ty ciągle masz jakieś skojarzenia, o których piszesz w tym wątku.
Stary 2015-05-23, 20:58   #1696
Kiciunia21
Zadomowienie

Cytat:
Nie odróżniasz skojarzeń od uprzedzeń? Kurcze, albo chcesz się do mnie doczepić tak po prostu albo masz bardzo ograniczone pojmowanie. Skojarzenia to nic złego, skojarzenie imienia (IMIENIA, NIE OSOBY) z psem jest neutralne. Po prostu imię kojarzy mi się z psem mojej babci i tyle. Nie niesie to za sobą żadnych skutków. Ty ciągle masz jakieś skojarzenia, o których piszesz w tym wątku.
Gdyby napisał to ktoś inny a nie nauczyciel to absolutnie nie zwróciłabym uwagi I tyle

-15

Stary 2015-05-23, 21:00   #1697
michalova
Wtajemniczenie

Cytat:
Gdyby napisał to ktoś inny a nie nauczyciel to absolutnie nie zwróciłabym uwagi I tyle
Luzik ;-) zapamiętam, że nauczycielom nie można mieć skojarzeń ;-)
Stary 2015-05-23, 21:03   #1698
Kiciunia21
Zadomowienie

Cytat:
Luzik ;-) zapamiętam, że nauczycielom nie można mieć skojarzeń ;-)
Bo lepiej zachować je tylko dla siebie. Luzik

-15

Stary 2015-05-23, 21:08   #1699
michalova
Wtajemniczenie

Cytat:
Bo lepiej zachować je tylko dla siebie. Luzik
Kurcze, zachowuję je dla siebie. Napisałam o tym na anonimowym forum jako anonimowa osoba. Ludzie...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-23, 21:27   #1700
phony
Wtajemniczenie

Ja rozumiem, że ma się jakieś skojarzenia z imionami grunt to nie przenosić tego na relację z nowo poznaną osobą, czyli nie zakładać z góry że Dżesika to tępa dzida z tipsami zamiast mózgu, a Genowefa ma pewnie matkę- dziwaczkę i nierówno pod kopułą w związku z tym.

Mnie się na przykład tak lubiany ostatnimi czasy Leon kojarzy z pewną częścią ciała mojego kumpla, który tym mianem ją (a właściwie go) określa no i sorry, ale gdy mi się jakiś Leon przedstawia to mimowolnie się uśmiecham, co na szczęście nie jest źle odbierane, bo ludzie myślą, że jestem uprzejma i miła gdyby wiedzieli co mi siedzi w głowie...
Stary 2015-05-23, 21:28   #1701
Kiciunia21
Zadomowienie

Cytat:
Kurcze, zachowuję je dla siebie. Napisałam o tym na anonimowym forum jako anonimowa osoba. Ludzie...
Nie. Napisalaś to pisząc, że jesteś NAUCZYCIELEM. Sorry ale widocznie inaczej odbieramy ten zawód. To tak jakby lekarz żartował tutaj ze swojego pacjenta.

-15

Stary 2015-05-23, 21:45   #1702
michalova
Wtajemniczenie

Przeginasz i to grubo. Czy ja żartuję z mojego przedszkolaka? Wyrażam opinię na jego temat? Nawet nie napisałam, czy mi się imię "Kajtek" podoba, czy nie. Napisałam tylko, że moja babcia miała psa Kajtka i z tym psem kojarzy mi się to imię. Tak jak phony pisze, skojarzenia są normalne, ważne żeby nie przenosić ich na relacje z nowo poznaną osobą. I ja to robię - jakieś skojarzenia dotyczące imion mam, ale nie ma to dla mnie znaczenia w kontaktach z ludźmi, nie ma to żadnego wpływu na moją pracę z dziećmi. Tyle. Teraz już naprawdę EOT, bo ręce mi opadły.
Stary 2015-05-23, 22:03   #1703
Kiciunia21
Zadomowienie

Cytat:
Moim zdaniem są imiona, które brzmią jak zdrobnienia, np Maja albo Mariola. Mikołaj, Kacper czy Lena są dla mnie infantylne, jakoś nie mogę sobie wyobrazić dorosłych osób z takimi imionami. A co do Kajetana, to imię zawsze będzie mi się kojarzyć z imieniem typowo psim. Moja babcia miała psa Kajtka. Pracuję w przedszkolu i od niedawna mam w grupie jednego chłopca o imieniu Kajtek, na razie nie mogę przywyknąć.
O to jedno słowo chodziło. I to wystarczy.

-15

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-23, 22:26   #1704
201607111040
Konto usunięte

Cytat:

Bez przesady
Mi np Sonia kojarzy sie z psem, bo nie znam zadnej dziewczyny o tym imieniu, a u mnie lata mnóstwo psiakow o takim imieniu. Tak samo Baska z koniem albo Tosia, Tola i Leon z szynszylem, bo moje mialy tak na imie.
Nie widze w tym nic zlego.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 22:29   #1705
Kalioope
Raczkowanie

Ja mam świnki Zosie i Ineske :P
A co powiecie na Jagode?

78kg... 70kg... 64kg...--->cel 58/60kg
Kalioope jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 22:48   #1706
michalova
Wtajemniczenie

Wiedziałam że się czepisz tego słowa, nawet chciałam edytować ale wtedy już zacytowałaś. W następnym poście wytłumaczyłam, że pewnie zaraz się osłucham z tym imieniem i będzie mi się kojarzyć z moim przedszkolakiem.
Lusia, Kalioope, jak ludzkie imiona mogą Wam się kojarzyć ze zwierzętami. Lusia, pewnie jak kiedyś poznasz jakąś Sonie, to będziesz na nią gwizdać bo Ci się imię z psem kojarzy. Chyba że nie jesteś nauczycielem, wtedy na szczęście możesz mieć skojarzenia. ;-)

---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

A co do imienia "Jagoda", jest duże prawdopodobieństwo że moja potencjalna córka będzie miała tak na imię. Bardzo mi się podoba. I przy okazji kojarzy mi się z owocem, ale to raczej oczywiste skojarzenie.
Stary 2015-05-23, 22:59   #1707
201607111040
Konto usunięte

Cytat:
Wiedziałam że się czepisz tego słowa, nawet chciałam edytować ale wtedy już zacytowałaś. W następnym poście wytłumaczyłam, że pewnie zaraz się osłucham z tym imieniem i będzie mi się kojarzyć z moim przedszkolakiem.
Lusia, Kalioope, jak ludzkie imiona mogą Wam się kojarzyć ze zwierzętami. Lusia, pewnie jak kiedyś poznasz jakąś Sonie, to będziesz na nią gwizdać bo Ci się imię z psem kojarzy. Chyba że nie jesteś nauczycielem, wtedy na szczęście możesz mieć skojarzenia. ;-)

]
Jak poznam jakas Baske to zamiast mowic do niech "chodz" bede mowic "wio".
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-24, 03:59   #1708
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Dla mnie ultra babciowo-dziadkowe są te popularne obecnie imiona w stylu Ignacy, Antoni, Franciszek i inne Mieczysławy albo Aniele, Klary. Nie nazwałabym tak dziecka Moje najbardziej realne obecnie typy to Natalia, Martyna, Agnieszka dla dziewczyny a Łukasz, Filip, Jacek dla chłopca.
Tylko dla naszych dzieci Ignacy, Antoni i Franciszek z pewnością nie bedą dziadkowate, bo jak napisałaś - teraz są popularne, wiec w każdej klasie będzie po dwóch.
Natomiast Agnieszka będzie ostro ciotkowata - teraz jest zupełnie niepopularna, za to prawie że każde dziecko będzie miało jakąś ciotkę Agnieszkę. I właśnie takiego imienia bym nie nadała.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-24, 05:41   #1709
andziasek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Tylko dla naszych dzieci Ignacy, Antoni i Franciszek z pewnością nie bedą dziadkowate, bo jak napisałaś - teraz są popularne, wiec w każdej klasie będzie po dwóch.
Natomiast Agnieszka będzie ostro ciotkowata - teraz jest zupełnie niepopularna, za to prawie że każde dziecko będzie miało jakąś ciotkę Agnieszkę. I właśnie takiego imienia bym nie nadała.
Ja mam 25 lat i w telefonie mam z 10 Agnieszek
Mam też kolegę który ma na imię Bogusław (a ma 26 lat) mówi że w czasie dzieciństwa miał ciężko, bo naśmiewali się z niego, ale od czasu liceum się to zmieniło. Każdy do niego mówi Boguś i praktycznie każdy uważa to za ksywkę.
andziasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-24, 09:38   #1710
Listopadowaa
Zakorzenienie

Bogdan ładniej brzmi, a Boguś to ładne zdrobienie, ale dziecku takiego imiona bym nie dała.
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości