Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010 cz.IV - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Który weekend wakacyjny najbardziej Ci pasuje?
23-24.07 5 29,41%
30-31.07 4 23,53%
6-7.08 3 17,65%
13-14.08 1 5,88%
20-21.08 3 17,65%
27-28.08 1 5,88%
Głosujący: 17. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-17, 16:25   #1711
entertete
Rozeznanie

Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010

hd, dopiero doczytałam, stosuję wyjątkowo robiony krem z hydrokortizonem [małe stężenie] od dermatolożki na zmiany, od rodzinnego stosuję syrop ketotifen na receptę - on ma łagodzić objawy i zapobiegac astmie. I powiem Ci, że od tego czasu jak stosujemy ten syrop jest lepiej, ale też piorę w orzechach, nie mam żadnych ubrań niebawłnianych, wyniosłam kwiatki, częściej odkurzamy, bardzo ostrożnie z nowym żarciem. No i balsam z mocznikiem 2 razy dziennie[tez polecony przez rodzinnego], niestety drogi więc oszczędnie używam - svr xerial 10 [to tez bardzo pomogło nam na okropną ciemieniuchę], 85 zeta za 500 ml, do mycia sebamed baby - mydło, przy nawrotach -mustela stelatopia płyn do kąpieli., kapię co dwa dni krótko. Najgorsze, ze to drogie wszystko, ale jest efekt - choć nie wiem na pewno czy od tego wszysTkiego czy po prostu.

Ten syrop sprawia też, że dziecko może być senne, więc daję tylko na noc, bo w dzień mały był niemrawy, więc marny plus jest taki, że ładnie śpi w nocy.

Edytowane przez entertete
Czas edycji: 2011-01-17 o 16:33
entertete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 16:36   #1712
anoxa
Zakorzenienie

Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
myślę, że przy alergi AZS w mniejszym czy większym stopniu jest nieuniknione. u nas narazie ładna buźka ale znowu na ciele się zrobiły dzisiaj w nocy placki zaraz pokaże ci zdjęcie. nie mówiąc o odparzeniu na szyjce bo ono nie znika nigdy
faktycznie mocno jest wysypany moj mlody az tak mocno nie jest poza tym ostatnio tylko delikatne krostki na policzkach sie pojawily a tak uczulenia nam sie ostatnio objawialy czerwonymi jak ogien polikami a na suche plamy nam pomagal alantan plus super je leczyl

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Mama przyszła i mnie zdenerwowała do rana. Zawsze w sobotę jeździmy do dużej babci ze strony taty na obiad. Przyjeżdża też tata i to już tradycja. Dziś mama mi zaczęła wyrzucać, że do małej babci nie jeździmy, a ona się nami zajmowała, a duża babcia nie i że jak tak mogę itp, itd. No kurde, wszystko rozumiem, ale mała babcia ma bardzo ciężki charakter, mimo, że ją proszę, nosi Natalię, a ma Parkinsona i ją rzuca. Boję się, że się z nią przewróci, albo ją upuści, bo przez chorobę traci czucie w rękach. Jak tam jadę, to tylko się denerwuję. Kocham małą babcię bardzo, ale to mnie naprawdę strasznie męczy i drażni.
Na dodatek, jak w czasie mojej wizytu u niej jest mama, to już w ogóle, bo non stop zwraca babci na coś uwagę, fuka na nią i ja później do wieczora nawerwowa jestem.
tak rady innych... olej to i rob tak jak trobie dobrze a swoja droga to usmialam sie z tych okreslen na duza i mala babcie

Cytat:
Napisane przez Lilka___ Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie odnośnie materaca gryka-pianka-kokos. Czy Wasze dzieci dalej śpią na kokosie czy już zmieniłyście na grykę, bo ja odnoszę wrażenie, że Szymkowi już za twardo. W dzień w ogóle nie chce spać w łóżeczku, a w nocy się strasznie wierci. Nie wiem od kiedy się przekręca materac. A i czy dajecie już poduszeczki, czy dalej na płasko.
moj spi na kokosie caly czas a poduszeczke ta plaska podkladamy

Cytat:
Napisane przez Misiulka1 Pokaż wiadomość

A to się pochwalę dziś kończymy 6 miesięcy zaparaszamy na party
wszystkiego dobrego

Cytat:
Napisane przez Linka24 Pokaż wiadomość
no i byliśmy u lekarza. Stwierdziła że to 3 dniowka.. No zobaczymy.. W sumie dziś 4 dzień i już nie ma gorączki. A czy ta wysypka to wyskakuje zawsze? Bo dr kazała mi obserwować czy nie wyskoczyło coś. Mam nadzieję że już jest po wszystkim..
trzymam kciuki oby to bylo to!

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość

jakos mi weny brak do pisania...

doszly tabl. dziekuje

tez dostalam przesylke z nestle z bobofrutem jablkowym gerbera jablkiem i reszta pier.dulek

a my bylismy dzisiaj 2 godz na spacerze bo tak ladnie na dworze maly sie wyspal chociaz

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

a wiolek mialam jeszcze o chodziku napisac ze wiadomo ze kazdy podjemuje decyzje sam ale mi sie wydaje ze wszystko z rozsadkiem... ja mlodek wsadzam na 15-20min dwa razy dziennie moze zwieksze z czasem do 25min dwa razy na dzien poza tym klade go na puzzlach piankowych zeby sam sie obracal i pelzal do zabawek wiec chyba wszytsko jest kwestia podejscia tym bardziej ze ja mlodego nie zostawiam samego w chodziku bo sie boje a do tego on ma tak ogromna frajde ze mi tez to sprawia przyjemnosc i uwielbiam go wtedy obserwowac
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 16:58   #1713
aneciaslonko
Raczkowanie

My wróciłyśmy z basenu..było super!!!8 pań z dziećmi w wieku od 4 miesiąca do 9 ( w tym ja z Patuśką),dwie instruktorki i specjalny basen,oczywiście szatnia z całym dziecięcym wyposażeniem..zajęcia trwały 30 min,Patuśka była zachwycona,w ogóle nie płakała,tylko się śmiała.Różne ćwiczenia robiliśmy,zabawy-kolejne zajęcia w piątekJuż nie mogę się doczekać
aneciaslonko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 17:01   #1714
anoxa
Zakorzenienie

anecia super ze dobrze sie bawilyscie szkoda ze ja mieszkam na zadupiu

dziewczyny cos do posmiania sie http://www.youtube.com/watch?v=91SWC...eature=related "save the whale"
Stary 2011-01-17, 17:19   #1715
Misiulka1
Zadomowienie

GG do Misiulka1

aneciaslonko, AGAMARCIO, aniaa22, kociamborek, anoxa ślicznie dziękujemy wszystkim ciociom
Cytat:
Napisane przez Linka24 Pokaż wiadomość
no i byliśmy u lekarza. Stwierdziła że to 3 dniowka.. No zobaczymy.. W sumie dziś 4 dzień i już nie ma gorączki. A czy ta wysypka to wyskakuje zawsze? Bo dr kazała mi obserwować czy nie wyskoczyło coś. Mam nadzieję że już jest po wszystkim..
oby to była ta 3 dniówka, dobrze, że poszliście do lekarza

AGA- poszło dzisiaj poleconym priorytetem, mam nadzieję, ż jutro dojdzie

29tc - 1230g
33tc - 1919g
37tc - 2538g
40t3d - 3440g, 54cm

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0z1lc1asm8.png
Misiulka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:23   #1716
modro
Rozeznanie

Jestem padnięta i nie mam siły cytowac, ale dziękuję wszystkim za dobre słowa
Oj ciężki był ten dzień...
3 razy dawałam paracetamol w syropie - efekt żaden, już nie będę dawać. Czopki tez mam, ale jakoś mi tak jej żal na te czopki...
Marudzi biedna, płacze tak specyficznie i mówi przy tym : bebebebebebebebe, a to u niej oznaka wielkiego nieszczęścia
Gorączki nie ma, więc to chyba nie 3-dniówka. Oprócz zębów nic mi nie przychodzi do głowy
Ale zębów nie widać.
Największe jaja były jak zwykle ze spacerem, bo pogoda super, więc ubrałam ją jak wstała (i tak późno, bo o 14-stej), wychodzę, a ta swoje bebebebe i ani ręce nie pomagały ani nic i do domu po 10 minutach Sąsiedzi mają polewkę jak chole.ra.

Trzymam kciuki za wszystkie wątkowe chorowitki i marudki

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Mam znowu pytanie do WSZYSTKICH:

jak się zajmujecie dziećmi? Niby głupie pytanie, a o co mi chodzi...

Czy poświęcacie im cały swój czas czy w ciągu dnia normalnie wykonujecie swoje prace, jakieś tam domowe obowiązki typu sprzątanie gotowanie itp. a dziecko zajmuje się samo sobą np. na macie?

Ja muszę przyznać, że sporo czasu poświęcam Małej, sama to ona się nie bawi tylko z mamusią i muszę zweryfikować swoje nastawienie przed powrotem do pracy. Bo ja niestety mam wyrzuty sumienia jak ona sobie tak sama leży, że się będzie: 1) czuła osamotniona, 2) nudziła 3) inne takie...usłyszał am ostatnio, że jestem nadopiekuńcza i że ją tak nauczyłam, że ktoś musi przy niej być.
Jak to wygląda u Was?

modro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:41   #1717
anoxa
Zakorzenienie

modro ja tez malemu poswiecam sporo czasu bo najzwyczajniej w swiecie siedze sama w domu ale w czasie gdy ja sprzatam lub gotuje jak maz jest to mlody zajmuje sie sam soba tzn bawi sie na puzzlach piankowych lub w lezaczku siedzi i ma zabawki a ja robie co mam zrobic i nie ma u nas z tym zadnego problemu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-01-17, 20:45   #1718
martysek
Zadomowienie

Modro, może jestem wyrodna, ale Natalia większośc czasu spędza w bujaczku, na kanapie albo w łóżeczku podziwiając włączoną karuzelę. Rozmawia wtedy z zabawkami, śpi, rozgląda się. Staram się w tym czasie z nią rozmawiać. Gdy mam juz załatwione swoje sprawy, noszę ją, przytulam, rozmawiamy odbiciem w lustrze, albo sadzam sobie tyłem na kolanach i tak sobie siedzimy.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:51   #1719
entertete
Rozeznanie

Ja normalnie robię inne rzeczy, sprzątam, gotuję, pracuję przy kompie, siedzę na wizażu
mój dzieć jest nauczony sam się bawić (Na macie, "na kocu", w foteliku,. w łóżeczku). Oczywiście bawimy się też razem, wychodzimy na spacer itp. ale spokojnie mogę dużo rzeczy zrobić. Chyba, że ewidentnie chce. żeby z nim pobyć to muszę coś odłożyć na później. Nawet gdzieś czytałam, że dziecko poiwnno mieć czas dla siebie, żeby samo poznawalo różne rzeczy i rozwijało się ruchowo.

Czas edycji: 2011-01-17 o 20:53
Stary 2011-01-17, 20:58   #1720
ola_k11
Zadomowienie

Dziewczyny dzięki za kciuki!
Zaczęło się delikatnym kaszelkiem i lekkim katarkiem w piątek. Nie było już numerków u pediatry, nawet prywatnie więc kupiłam syrop prawoślazowy i nasivin na katar. Gorączki nie było. Myślałam, że w poniedzialek pójdę do lekarza. W sobotę kaszel był już brzydki i częsty a katar wyplywał z noska. Zaznaczam, że nie wyszlam już z małym na dwór, cieplutko ubralam. Zrobiłam ciepłą kąpiel żeby się rozgrzał i zasnął. Obudził się za 3h z płaczem i od tamtej pory kaszel wybudzał go co chwilę ze snu. Do tego stopnia, że kolo 3 nad ranem zasypial mi na ręku ze zmęczenia (nawet bez smoka! co nigdy normalnie by się nei zdarzylo) i za 5min wybudzał go kaszel. O 5 nad ranem było juz tak źle, że mały nawet nie mial już sily płakać tylko pojękiwał ze zmęczenia. Pojechaliśmy na pogotowie myśląc, że to ostre przeziębienie i dostanie receptę na antybiotyk i zaraz do domku wrocimy. Lekarz od razu wypisał skierowanie do szpitala.
Uważajcie dziewczyny na Wasze maluszki, bo panuje infekcja wirusowa i podobno szpitale są pelne.
Dziś już jest lepiej. Maly już nie kaszle często, kataru prawie nie ma. Ale i tak nadal oskrzela i płuca są trochę powiększona, choć podobno osłuchowo jest lepiej. Najwcześniej wyjdziemy we środę, po 7 dniach antybiotyku.
Trzymajcie się !!

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Aaa i nie byloby źle w szpitalu ale musze spać na leżaku (nie ma miejsc dla matek). No i najgorsze jest to, że dzieci się nawzajem wybudzają ze snu. Mały zasnął na noc o 20 a obok lezy dzieciaczek 2msc i dostal kolki i mały się obudził. Nic zmykam Go potulić.
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:18   #1721
kociamborek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ola_k11 Pokaż wiadomość
ucałuj Robercika! Dobrze, ze juz lepiej!

modro moj maly tez wymaga duzej uwagi, chwile sie pobawi sam ale najchetniej to by chcial z mamusią, ale da mi szybko posprzątać, choc zazwyczaj sprzatam, gotuje jak ma akurat drzemkę
kociamborek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:37   #1722
Bajka9
Raczkowanie

Hej dziewczynki

Nie wiem czy mnie jeszcze to ktoś pamięta..
1000 lat mnie tu nie było aktywnie , bo biernie jestem często ale z reguły mam problem z wkręceniem się w wątek a jeśli już to akurat coś zawsze wypada przy córci...mam nadzieję, że uda mi się to w najbliższym czasie poprawić.

U nas prawie, że ok bo cały czas ćwiczymy Vojte..ale mam nadzieję, że już bliżej końca niż dalej.

Jak niektóre z Was postanowiłam również wziąć udział w wizażowym konkursie:
https://wizaz.pl/akcje/rossmann/ross...il-402798.html
Bardzo proszę o głosy na moją córcię, odwdzięczę się -obiecuję

[ori_bas]402798[/ori_bas]
Bajka9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:49   #1723
glooria
Raczkowanie

Cytat:
Najwcześniej wyjdziemy we środę, po 7 dniach antybiotyku.zawsze tak w PL jest że po 7 dobie wypuszczają u nas było to samo
pwenie pokuli maluszka
u nas też nie było gorączki i z lekkiego katarku zapalenie płuc rozwinęło sie w tępie blyskawicznym trzymaj się dzielnie

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Aaa i nie byloby źle w szpitalu ale musze spać na leżaku (nie ma miejsc dla matek). No i najgorsze jest to, że dzieci się nawzajem wybudzają ze snu. Mały zasnął na noc o 20 a obok lezy dzieciaczek 2msc i dostal kolki i mały się obudził. Nic zmykam Go potulić.
kiedyś o tym pisalam że jak Milka chorowała to nie mogła zasnąć bo dzieci płakały jak wreszcie wszystkie zasnęły to przyszła piguła i ... trzasnęła drzwiami i mówi że dzieci powinny być nauczone w halasie spać ale jak dziecko chore to nawet kichnięcie obudzi i nic nato sie nie poradzi i żadne nauki nie pomogą
glooria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:53   #1724
modro
Rozeznanie

anoxa, entertete, kociamborek, martysek - dzięki za odpowiedzi
Młoda jest już tak przyzwyczajona, że cały czas jestem z nią - chyba będzie mi trudno nauczyć ją, że czasami musi pobawić się sama.
Chol.era, im bliżej mojego powrotu do pracy tym częściej myślę o tym, że gdyby cofnąć czas wiele rzeczy zrobiłabym inaczej

ola_k11 - trzymajcie się ciepło

Edytowane przez modro
Czas edycji: 2011-01-17 o 21:54
Stary 2011-01-17, 22:02   #1725
glooria
Raczkowanie

Milena bawi sie sama, jak była mniejsza i sie jeszcze nie kręciła to jak gotowałam to zawsze była ze mną w kuchni
teraz nie jest tak łatwo bo po wszystko wyciąga rączki więc wole sama gotować chyba ze jest w chodziku to kibicuje i się uczy od mistrza
najczęściej lezy na podlodze albo siedzi ale wtedy to ja obok niej bo lubi się zapominać i wyciągać za daleko ręce i wtedy buuuumm i po zabawie
ale u nas jest rutyna ....jak Milka śpi to jest obiad przygotowywany-ok 1 godziny , wstaje nocnik i daje jej jeść a później zabawa ok 2 godzin
no i znów śpi więc ogarniam kuchnię lub sprzątam, wstaje to to samo lub spacer i zakupy ... i tak w kółko
czasmi jak chce twarzystwa to woła jak zniknę w kuchni to wtedy ja biorę ale nie poświęcam jej 100 % ona musi mieć czas dla siebie i ja dla siebie no i tż też chce sie z nia pobawić itd...
glooria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 22:16   #1726
modro
Rozeznanie

glooria, u nas rutyna się skończyła, ale tez miałyśmy system 2 x 2 - 2 godz. zabawy i około 2 godzin drzemki. Ale to było tydzień temu

Stary 2011-01-17, 22:32   #1727
bajka1807
Zakorzenienie

modro Blanka czesto bawi sie sama tylko dlatego bo na mojej glowie jest cale mieszkanie, gotowanie, pranie, prasowanie, sprzatanie klade ja wtedy na koldrze na podlodze bo jako jedyna ma duzy rozmiar bo z mojej cory wedrownik a ze dwa razy juz przyrznela glowa o podloge przy przewrotach. albo biore ja w lezaczku do kuchni, albo poprostu chce troche czasu poswiecic dla siebie. chociaz ostatnio ma jakies dziwne fazy ze zaczyna wyc jak tylko od niej odchodze. ja blad popelnilam taki, ze tylko ja ja karmilam i efekt jest taki ze zje z butli tylko ode mnie i ewentualnie od mojej matki. moj maz jest w stanie ja nakarmic tylko w nocy bo w tedy jest jej wszystko jedno. wiec nawet w weekend kiedy moj m jest w domu to i tak ja wszystko musze robic przy malej boi sie jej wykapac, z przewijaniemm tylko nie ma problemu, ale i tak jak dla mnie to zle pieluchy zaklada ogolnie chyba nauczylam go ze ja robie wszystko lepiej jesli chodzi o malutka.... nakrecilam na siebie bacik
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 00:18   #1728
niezawsze
Zakorzenienie

Wiolek moja Maja ma tez pod szyjka i za kolankami takie odparzone, strasznie czerwone i smaruje sudocremem i jest bladsze, ale nie moge sie tego pozbyc
Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Wiolek, Natalia miała od urodzenia identyczne odparzenie na szyjce. Smarowałam juz wszystkim - Alantanem, kremem na odparzenia, itp. Zeszło dopiero po kkilku dniach smarowania kremem Nivea na każdą pogodę.
o i cale zeszlo mowisz? Ten krem nie ma wody w skladzie to pewnie dlatego
Cytat:
Napisane przez aneciaslonko Pokaż wiadomość
My wróciłyśmy z basenu..było super!!!8 pań z dziećmi w wieku od 4 miesiąca do 9 ( w tym ja z Patuśką),dwie instruktorki i specjalny basen,oczywiście szatnia z całym dziecięcym wyposażeniem..zajęcia trwały 30 min,Patuśka była zachwycona,w ogóle nie płakała,tylko się śmiała.Różne ćwiczenia robiliśmy,zabawy-kolejne zajęcia w piątekJuż nie mogę się doczekać
ale super, tez bym chciala, ale nie wiem czy Maja tez podziela moje zdanie

Ola wspolczuje strasznie szpitala i choroby Roberta W ktorym szpitalu jestescie? JA to nawet nie wiedzialabym gdzie jechac, na lindleya? Koszmar z tym wybudzaniem sie maluszkow, nie wyobrazam sobie nawet jaka to musi byc meka

Misiulka wszystkiego naj dla Lili

Dzis po raz pierwszy na spacerze zdarzylo sie, ze Maja sie obudzila i co gorsza zaczela marudzic i jeczec/plakac, co sie okazalo nudzilo jej sie i jak odslonilam bude to przestala szok normalnie, bo zawsze od wyjscia z klatki do wejscia do domu spala i nie wazne czy spacer trwal 2h czy 4h.

Dziewczyny bardzo wam wspolczuje alergii dzieci Ja jeszcze w ciazy bardzo sie balam aby Maja nie pieski nie byla uczulona i na szczescie odpukac jest wszystko ok.

Modro Maja nawet woli byc na podlodze niz na rekach, bo ona lubi lazic, przewracac sie, pelzac itp. W sumie na macie jest 5 sek, z puzzli tez szybko zlazi, bo juz prawie zalapala raczkowanie, tzn na lozku jak ja klade i sie nie slizga moge jej ruchy nazwac raczkowanio-czolganiem, ale zasuwa dosc szybko. W sumie to pelza po podlodze, czasem sie chuknie w glowe, ale zazwyczaj o jakas szafke, noge od krzesla, staram sie patrzec na nia czesto, ale ona mnie coraz bardziej zadziwia

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 00:40   #1729
Siala_Bala
Zakorzenienie

Widzę sporo znajomych dzieciaków, więc i ja wrzucam swojego śmiecholka

Kto zechce niech zagłosuje
https://wizaz.pl/akcje/rossmann/ross...il-565164.html
Za głosy dziękujemy

Czytam Was i czytam i czytam i nadrobić nie mogę.
Udało mi się uruchomić złom u rodziców i o dziwo jakoś ciągnie

Wzrost 175cm. Start: 90,2
Plan minimum: 70
Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam)

Obecnie: 74,2kg
Siala_Bala jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-18, 07:17   #1730
papeteria
Zakorzenienie

czesc dziewczyny nie nadrobilam was jeszcze spiesze tylko by dac znac co u nas
temperatura spada tylko po syropku jednak gdy przestaje dzialac wzrasta ponownie do ponad 39
wczoraj bylismy u lekarza i plucka, oskrzela byly czyste.
Przepisal nifuroksazyd przeciwbakteryjne na przewod pokarmowy i kazal zbijac temperature.Powiedzial ze byc moze na zabki ale raczej to jakis wirus bo teraz tego pelno w powietrzu a maly ma wzmozona motoryke jelit.Do tego doszly 3-4 wodniste kupki na dzien ...dzis cos zaczyna kaszlec mam nadzieje ze nie skonczy sie tak jak u oli i jej maluszka moze po zawiesinie ktora podaje tak kaszle ?
ola mam nadzieje ze maluszek zdrowieje
buziaki

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2011-01-18 o 07:20
papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 08:22   #1731
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez entertete Pokaż wiadomość
hd, dopiero doczytałam, stosuję wyjątkowo robiony krem z hydrokortizonem [małe stężenie] od dermatolożki na zmiany, od rodzinnego stosuję syrop ketotifen na receptę - on ma łagodzić objawy i zapobiegac astmie. I powiem Ci, że od tego czasu jak stosujemy ten syrop jest lepiej, ale też piorę w orzechach, nie mam żadnych ubrań niebawłnianych, wyniosłam kwiatki, częściej odkurzamy, bardzo ostrożnie z nowym żarciem. No i balsam z mocznikiem 2 razy dziennie[tez polecony przez rodzinnego], niestety drogi więc oszczędnie używam - svr xerial 10 [to tez bardzo pomogło nam na okropną ciemieniuchę], 85 zeta za 500 ml, do mycia sebamed baby - mydło, przy nawrotach -mustela stelatopia płyn do kąpieli., kapię co dwa dni krótko. Najgorsze, ze to drogie wszystko, ale jest efekt - choć nie wiem na pewno czy od tego wszysTkiego czy po prostu.

Ten syrop sprawia też, że dziecko może być senne, więc daję tylko na noc, bo w dzień mały był niemrawy, więc marny plus jest taki, że ładnie śpi w nocy.
o Boże ...
Przerażają mnie te wszystkie ograniczenia. Z jednej strony jedzeniowe, z drugiej kosmetyczno - życiowe (ale sobie wymyśliłam nazwę )

Zapisałam sobie co używacie.
Zobaczę co powie nasz lekarz.
Miałam iśc dzisiaj na izbę chorych ale zmieniłam zdanie i umówiłam sie do zdrowych na wtorek.Wolę nie pojawiać się na izbie chorych. Tyle teraz przeziębień. Przypomniałam sobie o Roberciku Oli Biedactwo

U nas ciemieniucha OK. Była ale malutka. Teraz właściwie nie ma. Kąpię małego codziennie ale krótko i używam tylko zwykłego mydła BIAŁY JELEŃ (dla alergików). Żadnych balsamów ani oliwek tylko maść od lekarza(robiona na zamówienie).
Do tego orzechy piorące i bawełna.

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ----------

Cytat:
Napisane przez aneciaslonko Pokaż wiadomość
super. Tez planowaliśmy basem ale czytałam, że w przypadku alrgii powinniśmy sobie to odpuścić

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

mordo-mój Szymek bawi sie sam. Musze co jakiś czas do niego podejść i lubi jak jest blisko, jak ma mnie na oku Nawet jak robię coś w kuchni to kładę mate w przedpokoju aby mnie widział (mam małą kuchnię). No i musze do niego mówić.Mówić, mówić i jeszcze raz mówić Czasem czuje się jak w programie kulinarnym bo gdy cos gotujeto mu o tym opowiadam. Ona jest zadowolony a ja moge cos zrobić.

Wieczorem wymaga od nas większej uwagi. Przychodzi M i mały oczekuje zainteresowania.

Od kilku dni niestety budzi nam sie w nocy.
Przesypiał całe noce a teraz potrafi piszczeć 2-3 razy Zaczęło się od zębów. W święta wyszły dwa na raz i od tamtej pory jest gorzej ze spaniem

Miałam wpaść na "chwilę" a już się wciągnęłam

...

Edytowane przez hd2005
Czas edycji: 2011-01-18 o 08:30
hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 08:42   #1732
entertete
Rozeznanie

hd nie przerażaj się, idzie się przyzywczaić, tylko inni mogą patrzeć na Ciebie jak na kosmitkę, że tak się trzęsiesz nad dzieckiem, ja tak czasem mam. Uparcie wyjmujemy np. paluszki z buzi, ale nie dlatego, że to brzydko czy jak tylko dlatego, że od śliny robią się ranki u nas, taka mega szorstka skórka. Z tego, co Ci opisałam to nie wiem, co pomaga, ale już się przyzywczaiłam, że robimy to i to. No i może bym tego nie robiła, ale widzę, że jest lepiej niż było. A ciemieniucha była tak straszna, że jak szłam z nim w obce miejsca to brałam cienką czapeczkę, bo to był jeden wielki strup.

tu jest naukowo, m.in. o roli mocznika i emolientów, klasyfikacja sterydów i ich skutki uboczne, o terapii:
http://alergia.org.pl/lek/index.php?...=220&Itemid=72

tu o diecie podstawy (popularnonaukowo) (i tu jest o tym, że najlepiej alergika właśnie do 6 miesiąca tylko piersią lub preparatem mlekozstępczym, także w dobrym momencie zaczynasz):
http://www.przychodnia.pl/alergia/in...p3?s=3&d=5&t=4

tu kilka podstawowych porad, z których też korzystam (podstawowe odruchy):
http://www.mustela.pl/pl/main.html?#...-sucha-atopowa
(żeby nie było, że ich reklamuję, to u nas sprawdził się szampon na ciemiuchę i płyn do kąpieli, a kremy zupełnie nie)

zbiór linków, forum (ale stare wpisy), no i głównie wpisy ludzi, którzy próbują walczyć alternatywnie, także tzreba czytać z dystansem czasem, a może i nie, zależy jakie masz podejście:
http://www.atopowe-zapalenie.pl/atop...C5%82%C3%B3wna

Ja jak to sobie poczytałam to wybrałam, co chcę zastosować i już o tym na co dzień nie myślę intensywnie

No i czasem odstępujemy od czegoś, np. pozwalamy pobawić się dywanem, który jeszcze mamy. Roztocza roztoczami ale nie chcę ograniczac go tylko do bawełnianego koca, niech trochę poeskploruje, zwłaszcza że dywan jest nie gładki i fajnie się nim bawić.

Czas edycji: 2011-01-18 o 08:59
Stary 2011-01-18, 08:50   #1733
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cześć dziewczynki! Kurcze nie miałam czasu ostatnio a jak miałam to nie działała mi klawiatura, więc tylko mogłam czytać.

Co do zabaw to Franek duzo bawi sie sam na kocu, w łóżeczku albo w takim niby pontonie. Ma mnie na oku i ja jego. Jak marudzi to go biore na ręce albo kolana. Jak gotuje to siedzi w bujaczku. Niestety u nas nie ma drzemek, więc mogę sprzątać 9 odkurzać, wycierać kurze) jak jest z kims na spacerze. Nie chce tego robić jak jest w domu, bo mamy bardzo małe mieszkanie i jak sprzątam to wietrze, zeby kurz wygonić.

ola bardzo współczuje i mocno trzymam kciuki za Was!!

hd

Oddałam głosy na wszystkie dzieciaczki.

Właśnie gotuje Frankowi zupe pierwszy raz. Taka podstawa marchew, ziemniak, pietruszka i troche oliwy z oliwek. Ciekawe czy mu zasmakuje.
Stary 2011-01-18, 09:00   #1734
entertete
Rozeznanie

marta Franek śpi tylko raz?????? nie marudzi???
Stary 2011-01-18, 09:13   #1735
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez entertete Pokaż wiadomość
marta Franek śpi tylko raz?????? nie marudzi???
Jak ne jest na spacerze to w południe spi pół godziny a popołudniu ok godziny. No własnie zupełnie nie marudzi.
Stary 2011-01-18, 09:18   #1736
ola_k11
Zadomowienie

niezawsze pojechaliśmy na Bródno - nie było miejsc, na Bielany - nie było miejsc. Przemek się wkurzył i powiedzial, że mają nam znaleść miejsce w jakimś sszpitalu, bo z niemowlakiem nie będziemy jeździć i szukać w ciemno. Miejsc w całej W-wie nie bylo, było 1 msc w Wołominie i w Nowym Dworze i tu trafiliśmy. Szpital stary, warunki do bani ale z opieki jestem zadowolona a to najważniejsze.
Jutro odstawimy jedną inhalację, bo jest poprawa.
ola_k11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 09:48   #1737
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość

doszly tabl. dziekuje

a my bylismy dzisiaj 2 godz na spacerze bo tak ladnie na dworze maly sie wyspal chociaz

przelew tez
misiek wczoraj spal 2,5 h na balkonie

Cytat:
Napisane przez modro Pokaż wiadomość
Jestem padnięta i nie mam siły cytowac, ale dziękuję wszystkim za dobre słowa
Oj ciężki był ten dzień...
3 razy dawałam paracetamol w syropie - efekt żaden, już nie będę dawać. Czopki tez mam, ale jakoś mi tak jej żal na te czopki...
Marudzi biedna, płacze tak specyficznie i mówi przy tym : bebebebebebebebe, a to u niej oznaka wielkiego nieszczęścia
Gorączki nie ma, więc to chyba nie 3-dniówka. Oprócz zębów nic mi nie przychodzi do głowy
Ale zębów nie widać.
Największe jaja były jak zwykle ze spacerem, bo pogoda super, więc ubrałam ją jak wstała (i tak późno, bo o 14-stej), wychodzę, a ta swoje bebebebe i ani ręce nie pomagały ani nic i do domu po 10 minutach Sąsiedzi mają polewkę jak chole.ra.

Trzymam kciuki za wszystkie wątkowe chorowitki i marudki

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Mam znowu pytanie do WSZYSTKICH:

jak się zajmujecie dziećmi? Niby głupie pytanie, a o co mi chodzi...

Czy poświęcacie im cały swój czas czy w ciągu dnia normalnie wykonujecie swoje prace, jakieś tam domowe obowiązki typu sprzątanie gotowanie itp. a dziecko zajmuje się samo sobą np. na macie?

Ja muszę przyznać, że sporo czasu poświęcam Małej, sama to ona się nie bawi tylko z mamusią i muszę zweryfikować swoje nastawienie przed powrotem do pracy. Bo ja niestety mam wyrzuty sumienia jak ona sobie tak sama leży, że się będzie: 1) czuła osamotniona, 2) nudziła 3) inne takie...usłyszał am ostatnio, że jestem nadopiekuńcza i że ją tak nauczyłam, że ktoś musi przy niej być.
Jak to wygląda u Was?
wspolczuje dzionka mam nadzieje ze dzis bedzie lepiej
misiek jesli tylko nie marudzi to lezy sobie sam na podlodze i sie bawi, jak mu sie znudzi to go daje do lozeczka albo do krzeselka do karmienia i dalej sie bawi. czasem jak ma zly dzien to praktycznie caly czas na rekach i nic nie mam jak zrobic. ale jesli nic mu nie dolega to staram sie wszystkie prace domowe ogarnac

Cytat:
Zaczęło się delikatnym kaszelkiem i lekkim katarkiem w piątek. Nie było już numerków u pediatry, nawet prywatnie więc kupiłam syrop prawoślazowy i nasivin na katar. Gorączki nie było. Myślałam, że w poniedzialek pójdę do lekarza. W sobotę kaszel był już brzydki i częsty a katar wyplywał z noska. Zaznaczam, że nie wyszlam już z małym na dwór, cieplutko ubralam. Zrobiłam ciepłą kąpiel żeby się rozgrzał i zasnął. Obudził się za 3h z płaczem i od tamtej pory kaszel wybudzał go co chwilę ze snu. Do tego stopnia, że kolo 3 nad ranem zasypial mi na ręku ze zmęczenia (nawet bez smoka! co nigdy normalnie by się nei zdarzylo) i za 5min wybudzał go kaszel. O 5 nad ranem było juz tak źle, że mały nawet nie mial już sily płakać tylko pojękiwał ze zmęczenia. Pojechaliśmy na pogotowie myśląc, że to ostre przeziębienie i dostanie receptę na antybiotyk i zaraz do domku wrocimy. Lekarz od razu wypisał skierowanie do szpitala.
Uważajcie dziewczyny na Wasze maluszki, bo panuje infekcja wirusowa i podobno szpitale są pelne.
Dziś już jest lepiej. Maly już nie kaszle często, kataru prawie nie ma. Ale i tak nadal oskrzela i płuca są trochę powiększona, choć podobno osłuchowo jest lepiej. Najwcześniej wyjdziemy we środę, po 7 dniach antybiotyku.
Trzymajcie się !!
dobrze ze juz jest lepiej. wracajcie szybko do domku

Cytat:
Napisane przez Bajka9 Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki

Nie wiem czy mnie jeszcze to ktoś pamięta..
1000 lat mnie tu nie było aktywnie , bo biernie jestem często ale z reguły mam problem z wkręceniem się w wątek a jeśli już to akurat coś zawsze wypada przy córci...mam nadzieję, że uda mi się to w najbliższym czasie poprawić.

U nas prawie, że ok bo cały czas ćwiczymy Vojte..ale mam nadzieję, że już bliżej końca niż dalej.

Jak niektóre z Was postanowiłam również wziąć udział w wizażowym konkursie:
https://wizaz.pl/akcje/rossmann/ross...il-402798.html
Bardzo proszę o głosy na moją córcię, odwdzięczę się -obiecuję
witaj zaglosowalam

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość
Widzę sporo znajomych dzieciaków, więc i ja wrzucam swojego śmiecholka

Za głosy dziękujemy

oczywiscie 5 dla Sebulka

Cytat:
Napisane przez hd2005 Pokaż wiadomość

...

nocka nasza bez zmian wiekszych i od rana maruda. zaczynam powoli miec dosc
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-18, 09:54   #1738
martysek
Zadomowienie

Ola_k11 kciuki za Robercika. Niech szybciutko zdrowieje.

Niezawsze, odparzenie zeszło całe, ale wyszło teraz z drugiej strony. Nie wiem, na ile to odparzenie, a na ile podrażnienie, bo Natalia bardzo często ulewa. Faktem jest, że ten krem jest super. Sama sobie nim czasem ręce i usta smaruje.
Jak były silne mrozy, to ładnie ochronił buźkę Byłam sceptycznie nastawiona do Nivei, ale kremowe mydło w kostce, krem przeciw odparzeniom i właśnie ten na każdą pogodę są dla nas idealne.

Hd, napisałaś, że użwyasz Białego Jelenia. U nas wspaniale sprawdził się do spierania kupy z ciuszków Do ciała próbowałam go sama używać, ale tak śmierdział i wysuszył skórę, że nie odwarzyłabym się umyć nim Natalki.
martysek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-18, 09:54   #1739
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

aniu biedaczko. Już nie wiem jak Cie pocieszyć. Może to ząbki i sie skończy jak wyjdą? Podziwiam Cie bo ciagle masz pod górkę a sie nie poddajesz.
Stary 2011-01-18, 10:11   #1740
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
ja blad popelnilam taki, ze tylko ja ja karmilam i efekt jest taki ze zje z butli tylko ode mnie i ewentualnie od mojej matki. moj maz jest w stanie ja nakarmic tylko w nocy bo w tedy jest jej wszystko jedno. wiec nawet w weekend kiedy moj m jest w domu to i tak ja wszystko musze robic przy malej boi sie jej wykapac, z przewijaniemm tylko nie ma problemu, ale i tak jak dla mnie to zle pieluchy zaklada ogolnie chyba nauczylam go ze ja robie wszystko lepiej jesli chodzi o malutka.... nakrecilam na siebie bacik
u nas podobnie mlody tylko ode mnie je nie chce od nikogo innego a bynajmniej strasznie przy tym wydziwia a co do zajmowania sie przez tz'ta tez z poczatku tak jak ty robilam ale mi przeszlo i teraz maz dosc czesto jak jest to go kapie przewinie rozbiera ubiera itp a czasem bywa ze jakas natretna klientka upiera sie na wlosy lub pazury to tez maz sie mlodym zajmuje w tym czasie

Cytat:
Napisane przez Siala_Bala Pokaż wiadomość

Za głosy dziękujemy

zaglosowane i super ze masz z nami kontakt bo smutno bez ciebie poza tym bylo wiele tematow poruszanych odnosnie ktorych ty jestes nasza ekspertka tak jak uczulajaca wit C

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Modro Maja nawet woli byc na podlodze niz na rekach, bo ona lubi lazic, przewracac sie, pelzac itp. W sumie na macie jest 5 sek, z puzzli tez szybko zlazi, bo juz prawie zalapala raczkowanie, tzn na lozku jak ja klade i sie nie slizga moge jej ruchy nazwac raczkowanio-czolganiem, ale zasuwa dosc szybko. W sumie to pelza po podlodze, czasem sie chuknie w glowe, ale zazwyczaj o jakas szafke, noge od krzesla, staram sie patrzec na nia czesto, ale ona mnie coraz bardziej zadziwia
maly robaczek wszedzie jej pelno

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość
temperatura spada tylko po syropku jednak gdy przestaje dzialac wzrasta ponownie do ponad 39
wczoraj bylismy u lekarza i plucka, oskrzela byly czyste.
Przepisal nifuroksazyd przeciwbakteryjne na przewod pokarmowy i kazal zbijac temperature.Powiedzial ze byc moze na zabki ale raczej to jakis wirus bo teraz tego pelno w powietrzu a maly ma wzmozona motoryke jelit.Do tego doszly 3-4 wodniste kupki na dzien ...dzis cos zaczyna kaszlec mam nadzieje ze nie skonczy sie tak jak u oli i jej maluszka moze po zawiesinie ktora podaje tak kaszle ?
a nie mowil Ci lekarz zeby na zmiane dawac np czopek paracetamolu i syrop nurofen (przyklad) ? podobno lepszy efekt i dziecko sie nie przyzwyczaja ja tak daje i u nas po czopku na dluzej temp spada a co do kupek to moze tak byc od lekow czasem jest taka reakcja no i kupki luzne moga byc tez od zebow to samo z kaszlem

Cytat:
Napisane przez hd2005 Pokaż wiadomość

mordo-mój Szymek bawi sie sam. Musze co jakiś czas do niego podejść i lubi jak jest blisko, jak ma mnie na oku Nawet jak robię coś w kuchni to kładę mate w przedpokoju aby mnie widział (mam małą kuchnię). No i musze do niego mówić.Mówić, mówić i jeszcze raz mówić Czasem czuje się jak w programie kulinarnym bo gdy cos gotujeto mu o tym opowiadam. Ona jest zadowolony a ja moge cos zrobić.

Od kilku dni niestety budzi nam sie w nocy.
Przesypiał całe noce a teraz potrafi piszczeć 2-3 razy Zaczęło się od zębów. W święta wyszły dwa na raz i od tamtej pory jest gorzej ze spaniem

...
hehe ja tez do Hubcia tak duzo gadam czasem mysle czy jak sasiedzi slysza (mieszkoamy w domku ala blizniak) jak gadam to czy nie mysla sobie ze jakas stuknieta jestem poza gadaniem jeszcze spiewam i rozne glosy nasladuje

co do spania w nocy i wybudzania niestety u nas tez jak wyszly dwa zeby na raz tak samo jak u was Hubcio zaczal sie wiercic w nocy

wlasnie zauwazylam ze sie wciagnelas ale bardzo mnie to cieszy

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
Jak ne jest na spacerze to w południe spi pół godziny a popołudniu ok godziny. No własnie zupełnie nie marudzi.
sa dzieci ktore dosc szybko odrzucaja drzemki w dzien podobno najzwyczajniej ich nie potrzebuja moze Franiu wlasnie jest takim dzieckiem?u nas po drzemce dwie czasem dwie i pol godz aktywnosci i znow lulu bo inaczej marudzenie

Cytat:
Jutro odstawimy jedną inhalację, bo jest poprawa.
wracajcie szybko do domu!

dziewczyny co z anuszka i dzidzia? az tak zabalowaly na ur ze sily na wizaz nie maja ?

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

aniaa wspolczuje nocki u nas tez dzisiaj kiepsko bylo i o 24.00 wzielam mlodego do siebie i tez sie wiercil spal w poprzek wogole cos sie o 1.30 przebudzil tak calkiem wiec mowie ze moze glodny bo wieczorem tylko 70ml wypil wiec zrobilam mu mleko wypil az 30ml i obudzil sie o 4.20 wypil 110ml ale sie obudzil i kombinowal gadal cos do siebie smial sie ja dosypialam obok wkoncu dalam smoczka i dospalismy do 8
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości