Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-04-25, 20:42   #1711
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 891
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez credo Poka¿ wiadomo¶æ
Szkoda, ¿e o tym, ¿e na P nigdy nie jest za du¿o potrafisz tylko mówiæ..

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

jw. + pysznie Je¿eli kromki by³y z mas³em to naprawdê bardzo dobrze.

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

jw.+ brak nnkt no i II ¶niadanie z kolacj± stosunkowo ma³e, ale skoro U/R to wybaczam

A co do ¿urku to u mnie osobi¶cie te ¶wiêta no normalne dni w roku, mo¿e te¿ przez to, ¿e mam remont, nie chodzê w go¶ci, ani nikt nie przychodzi do nas.

Btw. Ale siê dzisiaj naocenia³am, czekam, a¿ mi siê odwdziêczycie dziewczyny.
Dziêkujê za ocenê Po wczorajszym ob¿arstwie dzisiaj by³am wyj±tkowo ma³o g³odna, nie zdarza mi siê nie je¶æ wêgli do obiadu, a dzisiaj patrz±c na jedzenie mia³am chêæ odej¶æ od sto³u, wiêc zjad³am "byleby zje¶æ". Chleba nie jem ze wzglêdu na to, ¿e co¶ mi siê niedobrego po nim dzieje z ¿o³±dkiem/jelitami No i próbujê go zastêpowaæ, ale nie mam zbyt du¿ego wyboru, bo odpada wszystko, co ma w sobie m±kê (prócz makaronu)
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 20:44   #1712
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;26535285]Dziêkujê za ocenê Po wczorajszym ob¿arstwie dzisiaj by³am wyj±tkowo ma³o g³odna, nie zdarza mi siê nie je¶æ wêgli do obiadu, a dzisiaj patrz±c na jedzenie mia³am chêæ odej¶æ od sto³u, wiêc zjad³am "byleby zje¶æ". Chleba nie jem ze wzglêdu na to, ¿e co¶ mi siê niedobrego po nim dzieje z ¿o³±dkiem/jelitami No i próbujê go zastêpowaæ, ale nie mam zbyt du¿ego wyboru, bo odpada wszystko, co ma w sobie m±kê (prócz makaronu)[/QUOTE]

Zamiast chleba polecam sa³atki z pe³noziarnistym makaronem/br±zowym ry¿em, kurczakiem/indykiem i warzywami Jem je prawie codziennie, do tego owoc i mam idealne II ¶niadanie
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 20:47   #1713
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 891

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
Zamiast chleba polecam sa³atki z pe³noziarnistym makaronem/br±zowym ry¿em, kurczakiem/indykiem i warzywami Jem je prawie codziennie, do tego owoc i mam idealne II ¶niadanie
Zwykle w³a¶nie tak robiê, ale bardziej lubiê kaszê i tuñczyka na przyk³ad. Tyle, ¿e dzisiaj polecia³am "na gotowca", bo nie mia³am ochoty staæ w kuchni
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 20:47   #1714
agnieszka16
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 375

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Poka¿ wiadomo¶æ
Dzisiejsze P,

I. kromka z mas³em, serkiem topionym i ogókiem, jajko na twardo, kubek kakao- jedna kanapka plus jedno jajko? jak na pierwsze ¶niadanie, z docelowym przytyciem- bardzo ma³o.

II. kawa³ek sernika, 1/2 banana, kubek kefiru pó³ banana? po co to ograniczenie?

III. 2 ³y¿ki ziemniaków t³uczonych polanych t³uszczem, ogórek konserwowy (u go¶ci - by³a sma¿ona karkówka, a sma¿one mi nie s³u¿y) ma³y i bardzo ma³o warto¶ciowy posi³ek. rozumiem, ¿e to nie do koñca zale¿a³o od ciebie

IV. kawa³ek makowca, kubek czekolady do picia ok

V. go³±bek z ketchupem, 1,5 kromki z mas³em (grubo) i ogórkiem, kubek bia³ego barszczu z kilkoma kawa³kami bia³ej kie³basy znowu ogórek? urozmaicaj, dodaj wiêcej warzyw, a kromki spokojnie mog³y byæ 2

VI. 100g czekoladowego "deseru z koron±", 1/2 banana, kawa³ek ciasta toffi

herbata
nie za du¿o tego?
na przytyciu trudno, ¿eby jakkolwiek by³o "za du¿o". Jad³ospis mi siê nie podoba. jest ograniczony, do¶æ nudny. obecno¶æ s³odyczy nie zast±pi porz±dnego, urozmaiconego, kolorowego zdrowego jad³ospisu P z du¿± ilo¶ci± NNKT, bia³ka, warzyw, owoców, wêglowodanów z³o¿onych. S³odycze oczywi¶cie mo¿na je¶æ w sporych ilo¶ciach, jest to wrêcz wskazane. Maj± byæ jednak przyjemnym dodatkiem do bogatej reszty takie jedzenie jak dzisiaj szybko zmêczy ciebie i twoj ¿o³±dek ...
agnieszka16 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 21:04   #1715
Margolcia0703181
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 459

Cytat:
Napisane przez agnieszka16 Poka¿ wiadomo¶æ
na przytyciu trudno, ¿eby jakkolwiek by³o "za du¿o". Jad³ospis mi siê nie podoba. jest ograniczony, do¶æ nudny. obecno¶æ s³odyczy nie zast±pi porz±dnego, urozmaiconego, kolorowego zdrowego jad³ospisu P z du¿± ilo¶ci± NNKT, bia³ka, warzyw, owoców, wêglowodanów z³o¿onych. S³odycze oczywi¶cie mo¿na je¶æ w sporych ilo¶ciach, jest to wrêcz wskazane. Maj± byæ jednak przyjemnym dodatkiem do bogatej reszty takie jedzenie jak dzisiaj szybko zmêczy ciebie i twoj ¿o³±dek ...
Dziêki za komentarz, wiem, to ciasto to raczej z okazji ¶wi±t, ale kawa³ki nie by³y za du¿e. Je¶li chodzi o owoce i warzywa, to dodajê je stopniowo, ¿o³±dek dochodzi do siebie jeszcze po antybiotyku.
Stary 2011-04-25, 21:23   #1716
Winky
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 231

Cytat:
Napisane przez Margolcia0703181 Poka¿ wiadomo¶æ
Dziêki za komentarz, wiem, to ciasto to raczej z okazji ¶wi±t, ale kawa³ki nie by³y za du¿e. Je¶li chodzi o owoce i warzywa, to dodajê je stopniowo, ¿o³±dek dochodzi do siebie jeszcze po antybiotyku.

Ty o tym antybiotyku piszesz ju¿ chyba z miesi±c albo i d³u¿ej. Lekarz nie zaleci³ ci braæ leków przeciwos³onowych?
Zreszt±, ka¿da wymówka jest dobra, nie?
Margolciu, wybacz, ale twoje posty s± ¿a³osne. Tobie siê choroba PODOBA, wcale nie chcesz byæ zdrowa, i tyle w temacie.
Oto jest ¿ycie: nic a jak¿e dosyæ...
Winky jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 21:26   #1717
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 024

wrzucê.

wyjazdowe U.
1¶n -
dwa i pó³ jajka na twardo z groszkiem i odrobin± majonezu, pó³ ma³ej kromki ¿ytniego razowego z past± z oliwek i migda³ów, pó³ z topionym serem kozim. ( fuj. ) kawa³eczek fety, kawa z mlekiem.
2¶n - jajko na twardo ze ¶niadania, trochê sa³aty, jab³ko.
3¶n - miseczka twaro¿ku z gar¶ci± suszonych moreli.
obiad - fasolka szparagowa, ma³y szasz³yk wieprzowy i kawa³ek indyka z grilla.
kolacja - miseczka twaro¿ku.

ech. jako¶ nie ten mi.
pozytywna-wariatka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 21:37   #1718
_becia_
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 121

cze¶æ
*¿urek z wêdzonk±, skwarkami, chlebem i jajem oraz kawa³ babki piaskowej z lukrem (¶wiêconka) potem
kawa³ sernika z wiórkami kokosa, i kawa³ piernika z marmolad± i budyniem, kubek mleka (¶n.jedzone powolutku z rodzink±)
*rosó³ z makaronem, kawa³ pieczeni wo³owej z jajem i bekonem; 4kluski z sosem ; æwik³a z chrzenem i jab³kiem
*kawa³ torku "pani walewskiej" banan, i lette na mleku
*sa³atka jarzynowa tradycyjna, chleb z mas³em domowym pasztetem i ¿urwin±/ mas³em wêdzonk±
*3¶ledziowe koreczki. kapu¶niaczki na ciep³o i kubek barszczu again sok
*gruszka i reszta soku
*dwie galaretki miêsne z groszkiem,marchwia i sokiem z cytyny, chleb z mas³em, talerzyk sa³atki z pekinki, sosu ketachp-majonez, kukurydzy, ogórka kiszonego, i sma¿onego kurczaka (moja najulubieñsza oraz debitu sa³atkowy, ca³kiem udany)

chyba tyle/ aczkolwiek s±dzê ¿e gdzie¶ tam by³o jeszcze kilka kawa³ków sernika ale sama nie wiem

Mateusz
_becia_ jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 21:49   #1719
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Wrzucam i od jutra wracam do codzienno¶ci.

Dzisiejsze, ma³o ¶wi±teczne U:
1. 2 cienkie kie³baski wêdzone (wieprzowe, ale do¶æ chude. Nie wiem dok³adnie jakie) z musztard±, chrzanem i sosem barbecue, galaretka drobiowa z octem, 2 kromki razowca:
~z szynk±
~z pieczeni± rzymsk±
(brak margaryny, bo bra³am co by³o na stole, a jej akurat nie by³o);
2. talerz ¿urku z jajkiem i kie³bas±, szklanka ¿urawinowej ice tea;
3.duszona z cukini± rolada z piersi kurczaka nadziewana serem ¿ó³tym, pieczarkami i ogórkiem kiszonym, 2 ³y¿ki t³uczonych ziemniaków z koperkiem, sa³ata ze ¶mietan± i cukrem;
miêtowa czekoladka after eight;

1h roweru

4. (bardziej przek±ska z nudów, ni¿ posi³ek) kilka kulek lodów ¶mietankowo-karmelowych, kawa³ek rolady z obiadu;
5. 3 kromki chleba graham:
~z pieczeni± rzymsk±
~z pasztetem pieczonym wieprzowo-drobiowym
~z serkiem topionym zio³owym;
miseczka pestek s³onecznika lekko solonego w ³upinkach, du¿a marchewka, herbata owocowa.

W ci±gu dnia wpad³o jeszcze sporo tego s³onecznika, co po kolacji.

Mniej chleba ni¿ zwykle. I jak?

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-04-25 o 21:53
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 21:51   #1720
Margolcia0703181
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 459

Cytat:
Napisane przez Winky Poka¿ wiadomo¶æ

Ty o tym antybiotyku piszesz ju¿ chyba z miesi±c albo i d³u¿ej. Lekarz nie zaleci³ ci braæ leków przeciwos³onowych?
Zreszt±, ka¿da wymówka jest dobra, nie?
Margolciu, wybacz, ale twoje posty s± ¿a³osne. Tobie siê choroba PODOBA, wcale nie chcesz byæ zdrowa, i tyle w temacie.
Nie chcê za¶miecaæ w±tku, ale to trwa rzeczywi¶cie trwa ju¿ ponad miesi±c i wed³ug lekarza mo¿e potrwaæ jeszcze miesi±c mimo, ¿e biorê lakcid- tak wolno odbudowuje siê flora bakteryjna, choæ leki os³onowe braa³am. Os³abiony orgnizm robi swoje...a to wcale nie jest przyjemne.
Stary 2011-04-25, 22:01   #1721
credo
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 274

Cytat:
Napisane przez Tynusia Poka¿ wiadomo¶æ
brak warzyw,ma³o owoców ogólnie trochê nie konkretnie , rozumiem ,¿e ¶wiêta no ale nie najlepsza ta dzisiejsza R
By³o pó³ szklanki mleka 1,5% do owsianki, jak zawsze, tylko zapomnia³am napisaæ. A banana mia³am resztkê, wiêc go po prostu koñczy³am. Na kolacje zjad³am jednak serek wiejski 150g z wkrojonym jajkiem i posypane szczypiorkiem, przedobre! A co do nó¿ki to one po prostu by³y takie malutkie i zosta³a jedna, wiêc j± zjad³am.

62-61-60-59-58-57-56-55-54-53-52

credo jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-25, 22:24   #1722
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 801

Utrzymanie ^^

I. 4 orkiszowe pancakes z bananem i odrobin± bitej ¶mietany.
II. Serek wiejski z migda³ami & rodzynkami.
III. Barszcz z uszkami; schab duszony w sosie, ³y¿ka ziemniaków, mizeria z ogórkiem i rzodkiewk±; na deser kawa³ek sernika i biszkoptu z galaretk±. (czyli ¶wi±teczny obiad full wypas ;P)
kawa z mlekiem
IV. Pó³ wêdzonej makreli, kromka razowca z twarogiem i pomidorem; ma³e jab³ko.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-25, 22:47   #1723
santos
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 631
GG do santos

Zostalam poproszona o wrzucenie, to wrzucam.

U.

Posilek przedtreningowy:

wafel kukurydziany suchy
Odzywka bialkowa

trening 30 min silowy + 20 min HIIT

Sniadanie
1.5 kromy zytniego chleba (tego mokrego) z odrobina wiesniaka (zamiast masla) szynka parmenska, kielkami alfalfa, pomidorem i 2 jajami na twardo
0.5 ww kromki z maslem orzechowym

Kakao pol na pol z goraca czekolada (sama czego za slodka)
Herbata z karczocha

Cappuchino extra mocne

Obiad (?)
Fajita z piersi z kurczaka ( kawalki cyca w przyprawavh i sezamie pieczone/duszone z warzywami) + salatka z 1/4 awokado, pomidora,
lodowej i kielkow alfalfa
70g mixu orzechow i rodzynek (opakowanie rzeklo 240 kcal)
Kawa z mlekiem

Kolacja
kubek mixu : awokado, activia naturalna, mleko (wyszla 1 activia i moze 3/4 awokado) z 2 lyzkami slonecznika, 3 amarantusa i 1 suszonych zurawin.

Zaznaczam, ze mam problem z apetytem, bo wrocilam kilka dni temu z wakacji i znowu dowalila mi wysokosc (mieszkam 2300m npm.)

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2011-04-26 o 03:39
santos jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-26, 06:31   #1724
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez credo Poka¿ wiadomo¶æ
Szkoda, ¿e o tym, ¿e na P nigdy nie jest za du¿o potrafisz tylko mówiæ..
No to tak... ;P dobrze, ¿e jest lepiej... ale musi by jeszcze lepiej... ehh cos mi to pamalu idzie a mi sie wydaje ze tak duzo jem. Wlasnie dzisiaj kupuje mieszanke studeck± =D Co do ¶niadanka to po kawalku bo taka tradycja ¿e ¶wiêcone po¿ywienie sie dzieli miedzy domowników Do drugiego to bylo po polowie bo sie z siostra podzielilam a owoce byly dosc spore wiec i tak bylo duzo i tam wlasnie chcialam wypic cappuccino, ale nie mialam w domu ! ehh Na obiadek drugiego dania nie bylo w domu, jestem skazana na to co gotuja. Ale pilnuja mnie zebym zjadla cala porcje ze wszystkim. No a wiejski czesto jem ze swiezymi owocami a czasami nie moge skusic sie na to pyszne "badziewie" ?? Z wiejskim smakuje mega .

Dzisiaj postaram sie zjesc ladniej
Dziekuje za nadzór
Stary 2011-04-26, 07:21   #1725
MadziulaV
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 12

Hej wiza¿anki...
Mam pewien probelm .. odchudzam siê od grudnia i spad³o mi 5 kg. Jem mniej wiêcej takie co¶:
¦niadanie
P³atki owsiane górskie gar¶æ, kilka rodzynek, gar¶æ muesli tam s± jakie¶ suszone owoce itp. Zalewam jogurtem naturalnym.
II sniadanie
Jaki¶ owoc pomarañcza, jab³ko z marchewk± utarte itp
Lub grahamka z wêdlin± drobiow±, sa³at±, ogórkiem, pomidorem , rzodkiewk± itp
Obiad
Tu ró¿nie, zale¿y co babcia ugotuje
Ale zazwyczaj to kotlety sojowe z ry¿em , jaka¶ zupa mleczna, no najczê¶ciej zupy ró¿nego rodzaju..
Podwieczorek
to serki wiejskie ze szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewk±
Kolacja
Jajko na miêkko
Teraz waga stanê³a, zwiêkszy³am aktywno¶æ fizyczn± i ... od 3 tyg ani gram "w te ani we wte" .. Do tego wydêty brzuch jak balon i problemy z wypróznianiem siê, dodam, ze jem 2 ³y¿eczki b³onnika w proszku i pijê ogromne ilo¶ci wody...
Co robiê nie tak?
MadziulaV jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-26, 08:18   #1726
GreenBalance
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 469

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Zostalam poproszona o wrzucenie, to wrzucam.
U.
Posilek przedtreningowy:
wafel kukurydziany suchy
Odzywka bialkowa
trening 30 min silowy + 20 min HIIT
Sniadanie
1.5 kromy zytniego chleba (tego mokrego) z odrobina wiesniaka (zamiast masla) szynka parmenska, kielkami alfalfa, pomidorem i 2 jajami na twardo
0.5 ww kromki z maslem orzechowym
Kakao pol na pol z goraca czekolada (sama czego za slodka)
Herbata z karczocha
Cappuchino extra mocne
Obiad (?)
Fajita z piersi z kurczaka ( kawalki cyca w przyprawavh i sezamie pieczone/duszone z warzywami) + salatka z 1/4 awokado, pomidora,
lodowej i kielkow alfalfa
70g mixu orzechow i rodzynek (opakowanie rzeklo 240 kcal)
Kawa z mlekiem
Kolacja
kubek mixu : awokado, activia naturalna, mleko (wyszla 1 activia i moze 3/4 awokado) z 2 lyzkami slonecznika, 3 amarantusa i 1 suszonych zurawi

Zaznaczam, ze mam problem z apetytem, bo wrocilam kilka dni temu z wakacji i znowu dowalila mi wysokosc (mieszkam 2300m npm.)
Bardzo fajnie zw³aszcza ¿e apetytu brak. Chocia¿ zjadla¶ 3 posi³ki to masz w nich wszystkie sk³adniki od¿ywcze. Fajnie ¿e jest du¿o NNKT, dorzucilabym tylko gdzie¶ jeszcze owoce

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie ^^

III. Barszcz z uszkami; schab duszony w sosie, ³y¿ka ziemniaków, mizeria z ogórkiem i rzodkiewk±; na deser kawa³ek sernika i biszkoptu z galaretk±. (czyli ¶wi±teczny obiad full wypas ;P)
kawa z mlekiem
mniam! Bardzo fajnie & zdrowo, moje smaki.
Stary 2011-04-26, 09:25   #1727
karateczka000
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 683

Cytat:
Napisane przez MadziulaV Poka¿ wiadomo¶æ
Hej wiza¿anki...
Mam pewien probelm .. odchudzam siê od grudnia i spad³o mi 5 kg. Jem mniej wiêcej takie co¶:
¦niadanie
P³atki owsiane górskie gar¶æ, kilka rodzynek, gar¶æ muesli tam s± jakie¶ suszone owoce itp. Zalewam jogurtem naturalnym.
II sniadanie
Jaki¶ owoc pomarañcza, jab³ko z marchewk± utarte itp
Lub grahamka z wêdlin± drobiow±, sa³at±, ogórkiem, pomidorem , rzodkiewk± itp
Obiad
Tu ró¿nie, zale¿y co babcia ugotuje
Ale zazwyczaj to kotlety sojowe z ry¿em , jaka¶ zupa mleczna, no najczê¶ciej zupy ró¿nego rodzaju..
Podwieczorek
to serki wiejskie ze szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewk±
Kolacja
Jajko na miêkko
Teraz waga stanê³a, zwiêkszy³am aktywno¶æ fizyczn± i ... od 3 tyg ani gram "w te ani we wte" .. Do tego wydêty brzuch jak balon i problemy z wypróznianiem siê, dodam, ze jem 2 ³y¿eczki b³onnika w proszku i pijê ogromne ilo¶ci wody...
Co robiê nie tak?
kotlety sojowe nie s± wskazane zbyt czêsto maj± do¶æ s³abo przyswajane bia³ko, do tego ry¿ jak ju¿ to powinien byæ br±zowy, nie wiem sk±d ten Twój zastój i problemy ¿o³±dkowe, byæ mo¿e masz zbyt monotonn± dietê, je¿eli od grudnia jesz w podany wy¿ej sposób, odbija siê to wlasnie jako wdêcia itp. a zastój wagi, to po prostu moze taki zastój, który trzeba przeczekaæ...

karateczka000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-26, 12:28   #1728
aleksandra112233
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 014

Moje U i odzyskiwanie @:
¶n; jogurt naturalny danone, p³atki fitela diat bez cukru 30g, platki zdorwy b³onnik 30gr kilka ³y¿ek otrêbów i amarantusa, wkrojone pó³ jab³ka i pó³ kiwi, 2 kromki razowca z szynk±, sa³at± ogórkiem æwik³±
2 h roweru
Ob: ry¿ br±zowy(nie wiem ile dok³adnie ale spora porcja) szasz³yk pieczony (pier¶ z kurczaka, cukinia, cebula,papryka) do tego ró¿ne surówki du¿a ilo¶æ
podwieczorek: p³atki owsiane na mleku 3 ³y¿ki z gar¶ci± jagód, du¿e jab³ko, inka czekoladowa z mlekiem i paczka s³onecznika
kolacja: 2 kromki razowca z szynk± pieczon± posmarowane musztard± i z warzywami( sa³ata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek) kubek roso³u z kluskami
do filmu mix (s³onecznik, dynia, p³atki migda³owe wszystko pra¿one na teflonie) w miêdzyczasie du¿o wody z cytryn±, herbatki zio³owe
i jak ?))
aleksandra112233 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-26, 12:35   #1729
kasia220112
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 162

Prosze o odp.
Czy na redukcji mo¿na je¶æ serki wiejskie 5%, mleko 1,5 %?
kasia220112 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-26, 12:40   #1730
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia220112 Poka¿ wiadomo¶æ
Prosze o odp.
Czy na redukcji mo¿na je¶æ serki wiejskie 5%, mleko 1,5 %?
tak, a nawet nie mo¿na tylko trzeba, je¿eli chodzi Tobie o to, czy nie maj± za du¿o % t³uszczu to siê nie bój, takie pó³t³uste s± najlepsze, bo odt³uszczone sa za bardzo przetwotrzone i wiêkszosc bialka sie z nich nie przyswaja

Stary 2011-04-26, 12:50   #1731
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aleksandra112233 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje U i odzyskiwanie @:
¶n; jogurt naturalny danone, p³atki fitela diat bez cukru 30g, platki zdorwy b³onnik 30gr kilka ³y¿ek otrêbów i amarantusa, wkrojone pó³ jab³ka i pó³ kiwi, 2 kromki razowca z szynk±, sa³at± ogórkiem æwik³±
2 h roweru
Ob: ry¿ br±zowy(nie wiem ile dok³adnie ale spora porcja) szasz³yk pieczony (pier¶ z kurczaka, cukinia, cebula,papryka) do tego ró¿ne surówki du¿a ilo¶æ
podwieczorek: p³atki owsiane na mleku 3 ³y¿ki z gar¶ci± jagód, du¿e jab³ko, inka czekoladowa z mlekiem i paczka s³onecznika
kolacja: 2 kromki razowca z szynk± pieczon± posmarowane musztard± i z warzywami( sa³ata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewki, szczypiorek) kubek roso³u z kluskami
do filmu mix (s³onecznik, dynia, p³atki migda³owe wszystko pra¿one na teflonie) w miêdzyczasie du¿o wody z cytryn±, herbatki zio³owe
i jak ?))
Ogólnie ³adnie, ale ¿eby odzyskaæ okres musisz u¿ywaæ mas³a i najlepiej t³ustego mleka - 3,2%. Sma¿ te¿ na oleju/ma¶le. I polecam sery ¿ó³te. A jak to nie podzia³a, to warto i¶æ do ginekologa. Tak w³a¶ciwie to BMI w normie?
Stary 2011-04-26, 12:53   #1732
kasia220112
Raczkowanie

czyli ser bia³y pó³t³usty, kefir i ma¶lanka 2% te¿ siê wlicza. A to jako¶ nie spowolni chudniêcia?
Stary 2011-04-26, 12:55   #1733
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
czyli ser bia³y pó³t³usty, kefir i ma¶lanka 2% te¿ siê wlicza. A to jako¶ nie spowolni chudniêcia?
Owszem, to te¿ mo¿esz je¶æ.
Nie. Ale jak bêdziesz je¶æ same odt³uszczone to prawdopodobnie stracisz okres, wiêc radzê siê przerzuciæ na pó³t³uste produkty.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-26, 13:02   #1734
kasia220112
Raczkowanie

Ju¿ raz straci³am, ale odzyska³am po hormonach i przyty³am do tego 40 kg.
Stary 2011-04-26, 13:06   #1735
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Ju¿ raz straci³am, ale odzyska³am po hormonach i przyty³am do tego 40 kg.
To tym razem lepiej nie ucinaj t³uszczy z diety, ¿eby nie straciæ okresu
Stary 2011-04-26, 13:19   #1736
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
nie, nie spowolni, nie popadajmy w paranojê

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
To tym razem lepiej nie ucinaj t³uszczy z diety, ¿eby nie straciæ okresu

Stary 2011-04-26, 13:59   #1737
ekstradyska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 440

Cytat:
Napisane przez aleksandra112233 Poka¿ wiadomo¶æ
Moje U i odzyskiwanie @:
2 h roweru
i jak ?))

jadlospis jest fajny pod wzgledem odzywczym, wartosciowy itp
natomiast t³uszczu jest tu bardzoo ma³o, a one Ci potrezbne w szczegolno¶ci
niestety troche s³onecznika czy innych ziren nie zalatwi sprawy
jak wspomniala wczesniej emilie, powinien byc np zó³ty ser, powinno byc mas³o, powinno byc duzo mniej dietetycznie, praktyznie kazdy posi³ek u Ciebie nadawa³by sie na redukcje, a nie o to tu chodzi
po drugie - byæ mo¿e kaloryczno¶c jest zbyt niska ? hmmm...
by³as u ginekologa ? co powiedzia³ ?

przyda³oby sie zrobic usg dopochwowe, oraz badania hormonów - Lh, FSH, estradiol, progesteron ewentualnie prolaktyna
a tarczyca , jak ? , bo ona tez ma troche wp³yw..na okresowe sprawy

---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
Utrzymanie ^^

kawa z mlekiem
ogólnie - fajnie,
ale ja wiem czy ten obiad taki full wypas...co to jest ³yzka ziemniaków..malutko, i schabik duszony, przeciez to leciutki obiad...tyle ¿e sernik, ale kurcze no...swieta by³y

osobiscie od blachy z sernikiem (przek³adanym swojej roboty hehe) odkleic sie od 3 dni nie moge mimo antybiotyku, zaka¿enia w uk³adzie moczowym, najprawdopodbniej infekcji w jelitach...i jeszcze okres (mimo du¿ej niedowagi)- czuje sie jak wrak
ekstradyska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-26, 14:26   #1738
kasia220112
Raczkowanie

a co do sera ¿ó³trgo? Mo¿e byæ hochland light, czy lepiej u¿ywaæ mozarelle niskot³uszczow±, czy w ogóle odstawiæ? A co do polêdwicy sopockiej mo¿na je¶æ? Kupujê w Bacówce tak± bez konserwantów tzn. prawdziwa domowa.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ----------

wie mo¿e która¶ z was ile to jest 100 g ugotowanej soi? Pó³ szklanki?

Edytowane przez kasia220112
Czas edycji: 2011-04-26 o 14:30
Stary 2011-04-26, 14:27   #1739
iza_wiosenna
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 11 917
GG do iza_wiosenna

Cytat:
a co do sera ¿ó³trgo? Mo¿e byæ hochland light, czy lepiej u¿ywaæ mozarelle niskot³uszczow±, czy w ogóle odstawiæ?
mozesz od czasu do czasu je¶æ nawet pizzê
ser ¿ó³ty jest bardzo zdrowy, ma super przyswajalny wapñ miêdzy innymi.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-04-26, 15:10   #1740
aleksandra112233
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 014

emelie i ekstradyska dziekuje za oceny i rady co to badañ, mia³am ju¿ czê¶æ badañ robione wizyta u gin USG itd. teraz czekam na wyniki krwi (prolaktyna itd) tak jak napisa³a¶, bra³am leki na wywo³anie @ ale nic nie pomog³y :/ okres stracilam przy odchudzaniu pomimo ze nie g³odzilam siê a raczej prze¿uci³am na zdrowe od¿ywianie BMI mam ciut za niskie natomiast z tak± wag± czujê siê dobrze 49kg 160cm dodam ze przez rok odchudzania(raczej luznego zdroweszego odzywiania) schud³am 15 kg. CO do t³uszczy, sma¿enia itd przez dietê w wiêkszo¶ci je wyeliminowa³am i tak ju¿ sie przyzywczai³am ¿e wolê zje¶æ np. miêso z warzywami zrobione na parze ni¿ sma¿one, poprostu tak mi lepiej smakuje. D³ugo mi zajê³o zmienienie nawyków ¿ywieniowych (wcze¶niej fast foody, s³odycze, czipsy w duzych ilo¶ciach, wiêkszo¶æ w³a¶nie sma¿one) i teraz obawiam ¿e przy zmianie diety i wprowadzeniu modyfikacji powróc± utracone kg. Dlatego proszê o rady odno¶nie jad³ospisów, bo wiem ¿e odzyskanie okresu jest teraz najistotniejsze i chcia³bym to zrobiæ. Która¶ z wiza¿anek radzi³a je¶æ np. ziemniaki polane t³uszczem, zupy gêste z miêsem generalnie du¿o t³uszczy a nie ukrywam ¿e obawiam siê takiego jedzenia,a pozatym jak pisa³am nie przepadam za tym :/ proszê o rady was bardziej do¶wiadczone w dietach
aleksandra112233 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.