![]() |
#1711 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Koty - część X
Cytat:
Wirusy to najgorsze dziadostwo, pięknie bronią się przed dezynfekcją. Ile się słyszy chociażby o zarażaniu ludzi w szpitalach żółtaczką...A już FPV jest bardzo żywotny, można go przynieść chociażby na ubraniu :/ Tę dziewczynę czeka teraz dezynfekcja całego mieszkania. Co do strachu przed wetem-nie ma co siać paniki. To jest naprawdę jeden przypadek na milion, że kotka zaszczepiona i niewychodząca została wykończona przez ten syf. To nie zdarza się często, bo szczepione koty zazwyczaj, nawet jeśli się zarażą, to przechodzą to łagodnie.
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
Edytowane przez petenera Czas edycji: 2014-11-01 o 22:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1712 | |||||
KOTerator
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kusum u nas to jest raj dla zwierząt w porównaniu z tym co się tam dzieje ![]() W ogóle to musi być piekło dla mieszkających tam miłośników zwierząt, a tacy też są, bo widziałam ludzi spacerujących z psami na smyczy... ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1713 |
Zakorzenienie
|
Petenera, a wiesz ile razy była szczepiona ta kotka?
Bożenkę szczepilam już 2 razy, niedługo trzecie szczepienie |
![]() ![]() |
![]() |
#1714 |
Raczkowanie
|
Miała 8 miesięcy i była szczepiona dwa razy- jak większość kotów w hodowlach. Słyszałam jednak głosy, że u nas szczepi się koty zbyt wcześnie i niektórzy optują za powtórzeniem szczepienia szybciej niż po roku.
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"." (autor anonimowy)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, czytałam wszystkie złote rady interentów jak i tego forum. A kot dalej szaleje jakby opętany. Jak go nie przypilnuję to całą chałupę rozniesie. Niby reaguje na komendy ale tylko na chwilę. Ciągle w kółko z nim powtarzam by wyrobił w sobie nawyki, że tego czy tamtego nie wolno. Jak to kurde jest, że co druga w internecie pisze, ja kilka razy powtórzyłam i mój kot się nauczył i w ogóle to anioł, kot ideał? Kot jest młody, czy wyrośnie, czy w przeciągu miesiąca mojej cierpliwej nauki w końcu zacznie ogarniać, że np. nie bawimy się wazonem, nie zrzucamy książek?
I jak to jest z Royal Canin. Podobno wetenaryjna seria jest ok a ta zwykła to zło za które się przepłaca. W ogóle to która ta weterynaryjna? Pytam bo zastanawiam się czy nie będzie tańsza a równie dobra co te karmy z listy w pierwszym poście. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2014-11-02 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#1716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mlode koty to wulkany energii. bawić sie, zmeczyć i dac snacka. innej opcji nie ma. u mnie po roku jest w miarę ok ![]() moj potrafil cala noc szalec. nic sie nie dalo zrobic z nim... jak w dzien probowal spac to go budzilam ^^ i tak troche mu tryb zmienilam.
![]() |
#1717 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Weterynaryjna seria to karmy specjalne, dla kotów z chorobami wątroby, nerek itd. Tylko kilka firm produkuje takie karmy, nie wiem, czy Royal jest najlepszy, ale przynajmniej zwierzaki chcą to jeść. Bytowe karmy rc nie mają bardzo dobrego składu, za to są drogie, wiec się mało opłacają. Dziewczyny, a znacie karmę dla kotów Butcher's ? Edytowane przez esfira Czas edycji: 2014-11-02 o 11:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1718 |
Konto usunięte
|
Dziękuję za odpowiedzi.
![]() Właśnie staram się kota w dzień "męczyć" bo koło 1 w nocy to on dostaje bzika a ja już półprzytomna go strofuję. A co jeśli dana rzecz nie bardzo nadaje się na oklejenie taśmą? Gdy jestem w domu jeszcze odciągnę jego uwagę ale gdy mnie nie ma nic tej rzeczy nie uchroni. Chcę powiesić obraz i teraz bardzo się boję co kot wymyśli, fajnie jakby wiedział, że tego nie dotykamy. No kurcze zazdroszczę dziewczynom co tutaj na forum czasami piszą, że ich kot wie co może i nie tyka, taki mądry i posłuszny. |
![]() ![]() |
![]() |
#1719 |
Nie depcze krokusów
|
Młode koty trzeba po prostu wyszaleć, najłatwiej użyć drugiego kota
![]()
![]() |
#1720 |
Konto usunięte
|
No dobrze, rozumiem. Ale teraz nie mam pracy, siedzę w domu więc mam czas by męczyć i uczyć. A co zrobić gdy pół dnia będę poza domem. Jak sobie wtedy radzicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1721 |
Zadomowienie
|
Właśnie kupiłam żwirek na all o 20 zł taniej, bo wykorzystałam ich kupon, możecie go zdobyć jeśli macie aplikację mobilną.
![]() |
#1722 |
Konto usunięte
|
Gdzie najtaniej dorwę zamykane kuwety? Mam już dość otwartej. Często z niej trochę wysypuje, jak zrobi 2 to czuć od razu w całym pomieszczeniu, Teraz siedzę w domu i prawie od razu posprzątam ale boję się myśleć co będzie gdy taka 2 będzie leżała w kuwecie kilka godzin bo nikogo nie będzie do posprzątania.
Jest w ogóle sens kupić krytą? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? |
![]() ![]() |
![]() |
#1723 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#1724 |
Konto usunięte
|
Drewniany. Miałam wcześniej bentonitowy - porażka, nigdy więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1725 |
... choć nie Westwood
|
U mnie paradoksalnie żwirek bardziej sie wysypuje przy krytej kuwecie. Nie wiem jak to mozliwe, nie pytajcie.
Ja mam pytanie. Od kiedy można uznać, że kot ma nadwagę? ![]()
![]() |
#1726 |
Konto usunięte
|
Biedactwa: http://fotoblogia.pl/1192,wesola-zdj...-mokrych-kotow :3
Mówisz, że przy krytej nawet się potrafi sypać? Ja chcę krytą bo do obecnej kot czasami wskakuje tak, że ją przechyla i robi bajzel. |
![]() ![]() |
![]() |
#1727 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja przestajesz wyraźnie wyczuwać szkielet (np. kości biodrowe) tzn., że tłuszczyku jest już zbyt dużo.
Edytowane przez petenera Czas edycji: 2014-11-02 o 16:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1729 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() Z tej tabelki, z samego kociego wyglądu jest 4. Kurczę, w którymś momencie musiałam to przeoczyć ![]() Kot ma stały dostęp do jedzenia, ok, ale wcale nie zjada dużo. Jedną saszetkę dziennie, z pół miski suchej, czasem dodatkowo surowe kawalki mięsa, to za dużo?
![]() ![]() |
![]() |
#1730 |
Konto usunięte
|
Chyba za dużo na moje oko. Z tego co czytałam na niektórych forach dziewczyny nawet czasami się zastanawiają czy 100g dziennie to nie za duża porcja. Ale neich wypowiedzą się bardziej doświadczone.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1732 |
... choć nie Westwood
|
Nigdy nie dojada mokrej do końca (ok 70 lub 80 g), chyba, że to royal, ale tego fastfooda dostaje 1 x w tygodniu, do suchej ma stały dostęp, ale ani razu jej nie zjadła w całości, ta polowa to też tak na oko (taka mala plastikowa miska). Do tego kilka snaczków (nie przekraczam polowy zalecanej dziennej dawki). Mięso dostaje ze dwa razy w tygodniu, kilka kawałków.
Codziennie bawimy się z nia wedką, ale przyznje, że przez ostatni miesiac dużo mniej (jestem na l4 od kilku tyg i mam zalecenie leżenia w łóżku ![]() Wetka nie mowiła, ze jest gruba, ale żeby uważać z jedzeniem. Zastanowiła mnie waga kotów Kusum, mniej więcej rownolatków Lady. No i wygląda na to, ze nawaliłam jako pańcia ![]()
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2014-11-02 o 17:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#1733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak myślę że lepsza będzie taka której nie musisz ściągać całej góry... upierdliwe to jest trochę.
![]() |
#1734 |
... choć nie Westwood
|
Co do kuwety, zapomniałam napisać. Kupiłam na Allegro, o taką: http://allegro.pl/kuweta-kryta-dla-k...734250092.html
Fajna jest z tego względu, że pół tej góry można otworzyć i wygodnie się sprząta.
![]() |
#1735 |
Konto usunięte
|
Tyle kuwet, nie wiem co wybrać.
Viv, podobną na zooplus mam na oku. Czyli mówisz, że brać? Dobrze rozumiem, że ten filtr węglowy to zabija smród? Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2014-11-02 o 17:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#1736 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moze to tez od samego kota zalezy czy jest bardzo ruchliwy. Mlody nawet gdy ja nie mam czasu biega sam jakby sie szaleju napil, skacze po szafach i tylko slysze jak rzeczy ze stolu leca ![]()
![]() |
#1737 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli dostają tylko suche to jest to po 60 g na każdego. Jeżeli dostają mokre około 70-80 g zależy jaka puszka to zmniejszam ilość suchego do 30 g. Do tego kilka snaczków dziennie. To aktywne koty. Codziennie biegają, skaczą i bawię się z nimi. Zwykle w misce i tak suche zostaje na drugi dzień, niedużo ale zostaje...
![]() |
#1738 | |||
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Cytat:
No mala jest aktywna, ale odkąd mniej się z nia bawię to mam wrazenie, ze sama mniej biega. Ale dostaje szaleju, lata za muszkami itp. Cytat:
![]() Suchej bardzo malo mi idzie. Dostaje tylko bezzbozowki.
![]() ![]() |
![]() |
#1739 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Vivienne tak czy siak musisz ją pewnie trochę odchudzić ![]()
![]() |
#1740 | |
KOTerator
|
Viv a wcięcie w talii ma, czy jest okrągła jak nr 4 z tabelki? Moje też są nr 4, ale wcięcie mają jak nr 3.
---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
![]() Co do Royala, polecam jednak wypróbować inne karmy, może bezzbożowe i zobaczyć co kot na to. Royal jest drogi i skład ma nieciekawy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.