Cz.II Juz sie teraz nie staramy, bo malenstwo w brzuchu mamy- mamusie po staraniach - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-12, 18:21   #1711
agnes188
Zakorzenienie

Dot.: Cz.II Juz sie teraz nie staramy, bo malenstwo w brzuchu mamy- mamusie po staran

Ja wiem ze jak sie jiz wejdzie na porodowke to nie. Na patologii jak lezalam dziewczyny ze skurczami mialy nakazane jesc bo po wejciu na trakt porodowy juz nie beda mogly

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 18:23   #1712
201704210903
Konto usunięte

Dot.: Cz.II Juz sie teraz nie staramy, bo malenstwo w brzuchu mamy- mamusie po staran

Cytat:
Napisane przez nowa8686 Pokaż wiadomość
Mleb tab. Anty.

Nie mozna jesc. Nawet pic srednio.
to są te jednoskladnikowe? muszę coś po porodzie brać bo nie chce zajść w ciążę. czekalas na pierwszy @ czy od razu zaczęłaś brać?

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 18:39   #1713
nowa8686
Zakorzenienie

Zaczelam w sumie jak Maja miala 2 mc. Na okres nie czekalam bo przy kp nawet moglam sie nie doczekac. Biore ovulan dla kp. I bierze sie je jednostajnie, bez przerw bo przy kp i tab. To nie powinno byc okresu. Sama nie wiem czy to okres czy od tab.

31.10.2014 Majunia nasz Skarb

8.05. Pierwsze kopniaczki

Fasolinka
nowa8686 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 18:59   #1714
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nowa8686 Pokaż wiadomość
Zaczelam w sumie jak Maja miala 2 mc. Na okres nie czekalam bo przy kp nawet moglam sie nie doczekac. Biore ovulan dla kp. I bierze sie je jednostajnie, bez przerw bo przy kp i tab. To nie powinno byc okresu. Sama nie wiem czy to okres czy od tab.
aha rozumiem

kiedyś miałam plastry i podczas stosowania miałam cały czas @
po prostu te hormony mi nie pasowały. może też tak masz że to jest reakcja na hormony

Stary 2015-01-12, 19:02   #1715
soniuska
Zakorzenienie

Plastry to swinstwo. Stosowalam 2mce tylko bo mega przez nie tylam-6kg w ciagu 2mcy no i odklejaly sie
soniuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 19:19   #1716
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
a wolno jeść podczas porodu?

Chyba nie ale sporo kobiet przemyca

Ja po tym porodzie tez bede musiala cos anty wykombinowac ale nie wiem co...bo hormonow bym wolala nie brac.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 19:36   #1717
aggo_di
Wtajemniczenie

Ja jak zwykle daleko w tyle z postami. Po pracy staramy się ogarniać przestrzeń po awariach. Udaję mi się utrzymać ład w sypialni i salonie, bo łazienka, kuchnia i korytarz to epicentrum rur, wiertarek, gipsów, dziur w ścianie i innych atrakcji. Ale Mąż stara się jak może i wykańcza to ( zanim nie wykończy to nas wiecie zmywarka niepodłączona, umywalka w wc dopiero od wczoraj ma dopływ wody, prysznic na szczęście zdatny do użytku )

Poodpowiadam na Wasze posty (sprzed kiiilku dni )

Dziewczyny, z dużym zainteresowaniem czytam Wasze spostrzeżenia o macierzyństwie. Wiele razy otworzyłam oczy ze zdziwieniem na niektóre sprawy (bo nie mając dziecka nawet nie zastanawiałam się nad niektórymi )

TRUSIA- bardzo szanuję Twoje podejście do życia, bo jest mi dość bliskie -wielokrotnie poczułam, że mam podobne zdanie w kwestii urządzania kącika dziecka, czy ilości rzeczy

I czysto egoistycznie - zrobiło mi się przykro czytając o ostatniej sytuacji.

Myślę, że na forum jest miejsce na każdą opinie i zdanie.
_________________________ ______________
Odnośnie KP ja żadnego dziecka piersią nie wykarmiłam, więc nie traktujcie tego jako nakłanianie, czy mądrzenie się, ale chcę się podzielić z Wami tym, co wiem.

1. Moja siostra karmiła piersią i rzeczy, które usłyszała od lekarzy, położnych czasem były po prostu niczym nie potwierdzonymi słowami. Sama do wielu rzeczy dochodziła. Czytała blog HAFIJA, a także grupę na fb karmienie piersią. Dużo jej to dało.

2. Odnośnie leków to jest taka stronka o lekach i bezpieczeństwie w ciązy i kp:
Wiele jest po prostu nieprzebadanych i na ulotkach jest napisane, że nie są zalecane dla kobiet w ciąży, bo nikt ich na tej grupie nie przebadał.

http://www.kobiety.med.pl/cnol/index...=131&Itemid=49

http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php

3. SONIA- ja bym skonsultowała sprawę kp z lekarzem prowadzącym Twoją chorobę, a nawet jeszcze dodatkowo z innym specjalistą. Nawet dla samego faktu potwierdzenia. Ja z tych, co drążą temat, aż wydrążą całkiem konkretny tunel Nie wnikam, co dokładnie Tobie dolega, a ponadto każdy przypadek jest inny. Mam przykład w rodzinie warty opisania:
Siostra mojego taty ma żółtaczkę i będąc w pierwszej ciąży zmieniała leki, żeby było bezpiecznie dla dziecka, nie karmiła piersią, bo lek przenikał z mlekiem matki itd.
Przy drugim trafiła na innego lekarza (brała też inne leki, bo weszły do sprzedaży jakieś nowe), ponadto uznała, że chce karmić piersią jeśli to możliwe, popróbuje, poszuka. I udało się, zrobić tak żeby w jak najmniejszym stopniu zaszkodzić dziecku, a i żeby ona była zadowolona i zdrowa.
Absolutnie nie naciskam, ani nie przekonuję- prezentuję moje zdanie na forum publicznym

KONSTERNACJA- widzę, że praca w nowym domu wre! Super, że do przodu!
Bardzo doceniam to, co napisałaś o samopoczuciu po porodzie. Mam nadzieję, że w razie czego będę wiedziała, że tak się dzieje i co robić. I że jest ktoś, do kogo mogę się zwrócić, bo miał podobnie...

BUU- Tobie też bardzo dziękuję za info o kp, porodzie w ostatnich dniach! To mi wiele rozjaśnia w głowie (oh ile tam jest myśli! )

MAGI- widziałam pokoik. Materiał w sowy bardzo ładny, ten w słonie także. Przymierzałam się, żeby kupić i poszyć pościel i właśnie te wzory biorę pod uwagę

Ad. zup kremów-teściowa robi różne i zawsze są pyszne. I to mnie przekonało- okazuje się, że to łatwiejsze niż myślałam Obiady zaraz Ci napiszę

SIMONNEE- trzymam mocne kciuki, żeby wszystko szło po Twojej myśli
Może grupa na fb, poczytanie pomoże? Moja siostra, tak jak pisałam nie raz uzyskała więcej wiedzy niż od lekarza.
Np. ściągała pokarm ręcznie i całkiem sprawnie jej to szło, bo laktator ją umęczył i nie wiele co tam było po dłuższym czasie...

OLA- Ja bym brała euthyrox dalej. A w zależności od wyniku lekarz zwiększy lub obniży dawkę. I odebrałabym wcześniej wyniki niż 28.01, bo to jednak jest dobrych kilka dni, gdzie ewentualnie działałaby już nowa dawka.
A przypomnij mi jaki wynik miałaś wcześniej i kiedy badałaś?

Myślę, że moje dziecko też będzie królikiem doświadczalnym zapewne my też byłyśmy dla naszych rodziców... W końcu każde dziecko i każdy rodzic jest inny, więc nie ma jednej reguły Moja siostra mówi, że nie jest łatwo zepsuć noworodka, więc jej wierzę ona nie popsuła

Cytat:
Napisane przez Cos_ Pokaż wiadomość
Elinka niestety wiekszosc mysli ze kazda ciaza przebiega bezproblemowo a tak niestety nie jest.

Każda ciąża jest inna tak mówi mój gin
Myślę, że każda z nas przechodzi/ ła ją inaczej, z innym nastawieniem, z rozmaitymi obawami, bólami, problemami. Uważam, że trzeba doceniać to, co mamy. I przyjmować to, co nam ta ciąża przynosi, jak da radę to niwelować, działać, a jak nie to się pogodzić

RINGO- maltan dostałam od siostry dobrze, że mi przypomniałaś o nim, to wezmę do szpitala.

Cytat:
ringo nie wiedziałam
raczej myślałam że nie będę mieć mleka i dlatego spakowałam lokator do torby żeby rozkręcić laktacje

u mnie 3 tyg do cc ale mam kiepski nastrój. to czekanie mnie wykańczania i chciałbym być już po i mam nadzieję że nic się małemu nie stanie przez te końcówkę ciąży. czułabym się lepiej gdyby był na zewnątrz a nim w tym moim głupim organizmie

MLEBI, to wiesz ja mam takie rozdwojenie... Bo z jednej strony dopóki dziecko jest w środku to jakoś mi tak spokojniej. Bo już jednak jakiś czas tam jest i się przyzwyczaiłam. A jak będzie na zewnątrz, to będę musiała na nowo się ogarnąć, nauczyć co i jak , a przecież ja nie umiem
I nie dogodzisz kobiecie
aggo_di jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-12, 19:57   #1718
201704210903
Konto usunięte

aggo a jak Twoja tarczyca?

Stary 2015-01-12, 20:06   #1719
aggo_di
Wtajemniczenie

MAGI- ja mam rożek. Zobaczę jak to działa na dziecku. O woombie czytałam i chyba na razie kupować nie będę. Pomyślałam o zwinięciu w pieluszkę, czy koc. Też czytałam Karpa i myślę, że zobaczę w praniu, jak to działa i wygląda

Córka znajomych (urodzona tydzień po D ) ma taki kubek ze słomką- bidonik? I też ładnie z niego pije, nie wylewa.

OBIADY- u nas gotujemy raczej od razu na 2 dni. Ewentualnie "przerabiamy" potrawę (jednego dnia indyk pieczony, drugiego pocięty w tortilli itd.)
Ogólnie lubię gotować, sprawia mi to frajdę, zwłaszcza że robimy to razem z Mężem. Ale zwyczajnie mamy ograniczony czas, jesteśmy zmęczeni i spędzenie 5 godzin po pracy codziennie w kuchni byłoby dla nas katorgą. Gotujemy więc wspólnie i w miarę "szybkie" rzeczy bez brudzenia 5 garnków, obgotowywania trzy razy itd.

Nie mamy też zwyczaju używania fixów, gotowców, dodawania kostek rosołowych, śmietany, czy mąki do zagęszczania, sporo robimy na parze (mamy taki wkład do garnka), albo dusimy na głębokiej patelni bez tłuszczu.

- fasolka po bretońsku (tu zagęszczamy rozgniecioną fasolą )
- naleśniki (ciasto z mąki żytniej, gryczanej, 50/50 z pszenną różnie) (farsze możesz podpatrzeć na stronie Manekina)
- pizza (też spód z różnych mąk)
- makaron/ ryż/ kasza z mięsem i warzywami w różnych konstelacjach to b. często. Albo takie wymieszane na patelni z mięsem pociętym w kawałki (lub bez niego ), zapieczone w piekarniku, osobno kasza z plastrami mięsa
Opcji mam kilkadziesiąt w głowie- czasem inspiruję się przepisami z lidla / biedronki, bo mają proste wykonanie i dostępne składniki.

Wiele pomysłów wzięłam z knajpy z Zakopanego:
http://www.dobrakaszanasza.pl/menu.html

- robimy też wszelakie placki (tudzież kotleciki) z kaszy, warzyw, otrąb np. kasza+ żurawina + marchewka + jajko; ziemniaczane, z cukinii, dynii itd. Tu wychodzę z założenia, że co dodasz to będzie dobrze

- mięso pieczone w piekarniku (na każdy możliwy sposób ) przyprawiasz, wsypujesz warzywa, zapiekasz w naczyniu świetnie się sprawdza też na kanapki. (Do klubu przepisowego wrzucałam pomysł na roladę schabową- uważam, że jest świetna nieskromnie i dobrze wygląda na talerzu )

- zupy- wrzucam mięso (kość wołową/ skrzydełka/ żeberka itd. ), warzywa- marchewka por/ seler/ cebula, gotuję i jaka zupa będzie to już zależy, czy mamy ogórki w lodówce, pomidory, fasolkę, czy coś innego
A jak ma być krem to albo wcześniej duszę warzywa i ścieram w robocie, albo już po ugotowaniu bulionu rozcieram.
Kiedyś myślałam, że zupa to większa filozofia, dopóki nie zaczęłam jej robić
O i tu czasem używam gotowego zakwasu do barszczu białego mam w lodówce zazwyczaj butelką na czarną godzinę, żeby w razie czego szybki obiad mieć z czego ugotować ;D

AGNES- może tak jak dziewczyny piszą, wymioty to reakcja na ból. Ja tak mam przy bólach głowy. I wiesz, ja nie nastawiam się na coś, co się zdarzyło u kogoś, bo tego się nie przewidzi....

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
aggo a jak Twoja tarczyca?

Ostatnio dobrze się trzyma miałam kolejny raz 0,85 przy dawce 150mg
W tym tygodniu znów badam, przy okazji badań do gin. Ale jestem kolejny dzień na mniejszej dawce, bo zaczęło mi tak dziwnie serce kołatać... Po wcześniejszych zmniejszeniach dawki wracało do normy i dzisiaj też już ok.
Endo mówił, że pod koniec ciąży organizm może potrzebować mniejszych dawek, a po porodzie mam też zmniejszyć.
A jak u Ciebie? I jakie masz zalecenia po porodzie? Jaką dawkę i kiedy kontrolę tsh?
Stary 2015-01-12, 20:59   #1720
soniuska
Zakorzenienie

Dziekuje Aggo
soniuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-12, 23:05   #1721
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aggo_di Pokaż wiadomość
MAGI- ja mam rożek. Zobaczę jak to działa na dziecku. O woombie czytałam i chyba na razie kupować nie będę. Pomyślałam o zwinięciu w pieluszkę, czy koc. Też czytałam Karpa i myślę, że zobaczę w praniu, jak to działa i wygląda

Córka znajomych (urodzona tydzień po D ) ma taki kubek ze słomką- bidonik? I też ładnie z niego pije, nie wylewa.

OBIADY- u nas gotujemy raczej od razu na 2 dni. Ewentualnie "przerabiamy" potrawę (jednego dnia indyk pieczony, drugiego pocięty w tortilli itd.)
Ogólnie lubię gotować, sprawia mi to frajdę, zwłaszcza że robimy to razem z Mężem. Ale zwyczajnie mamy ograniczony czas, jesteśmy zmęczeni i spędzenie 5 godzin po pracy codziennie w kuchni byłoby dla nas katorgą. Gotujemy więc wspólnie i w miarę "szybkie" rzeczy bez brudzenia 5 garnków, obgotowywania trzy razy itd.

Nie mamy też zwyczaju używania fixów, gotowców, dodawania kostek rosołowych, śmietany, czy mąki do zagęszczania, sporo robimy na parze (mamy taki wkład do garnka), albo dusimy na głębokiej patelni bez tłuszczu.

- fasolka po bretońsku (tu zagęszczamy rozgniecioną fasolą )
- naleśniki (ciasto z mąki żytniej, gryczanej, 50/50 z pszenną różnie) (farsze możesz podpatrzeć na stronie Manekina)
- pizza (też spód z różnych mąk)
- makaron/ ryż/ kasza z mięsem i warzywami w różnych konstelacjach to b. często. Albo takie wymieszane na patelni z mięsem pociętym w kawałki (lub bez niego ), zapieczone w piekarniku, osobno kasza z plastrami mięsa
Opcji mam kilkadziesiąt w głowie- czasem inspiruję się przepisami z lidla / biedronki, bo mają proste wykonanie i dostępne składniki.

Wiele pomysłów wzięłam z knajpy z Zakopanego:
http://www.dobrakaszanasza.pl/menu.html

- robimy też wszelakie placki (tudzież kotleciki) z kaszy, warzyw, otrąb np. kasza+ żurawina + marchewka + jajko; ziemniaczane, z cukinii, dynii itd. Tu wychodzę z założenia, że co dodasz to będzie dobrze

- mięso pieczone w piekarniku (na każdy możliwy sposób ) przyprawiasz, wsypujesz warzywa, zapiekasz w naczyniu świetnie się sprawdza też na kanapki. (Do klubu przepisowego wrzucałam pomysł na roladę schabową- uważam, że jest świetna nieskromnie i dobrze wygląda na talerzu )

- zupy- wrzucam mięso (kość wołową/ skrzydełka/ żeberka itd. ), warzywa- marchewka por/ seler/ cebula, gotuję i jaka zupa będzie to już zależy, czy mamy ogórki w lodówce, pomidory, fasolkę, czy coś innego
A jak ma być krem to albo wcześniej duszę warzywa i ścieram w robocie, albo już po ugotowaniu bulionu rozcieram.
Kiedyś myślałam, że zupa to większa filozofia, dopóki nie zaczęłam jej robić
O i tu czasem używam gotowego zakwasu do barszczu białego mam w lodówce zazwyczaj butelką na czarną godzinę, żeby w razie czego szybki obiad mieć z czego ugotować ;D

AGNES- może tak jak dziewczyny piszą, wymioty to reakcja na ból. Ja tak mam przy bólach głowy. I wiesz, ja nie nastawiam się na coś, co się zdarzyło u kogoś, bo tego się nie przewidzi....

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Ostatnio dobrze się trzyma miałam kolejny raz 0,85 przy dawce 150mg
W tym tygodniu znów badam, przy okazji badań do gin. Ale jestem kolejny dzień na mniejszej dawce, bo zaczęło mi tak dziwnie serce kołatać... Po wcześniejszych zmniejszeniach dawki wracało do normy i dzisiaj też już ok.
Endo mówił, że pod koniec ciąży organizm może potrzebować mniejszych dawek, a po porodzie mam też zmniejszyć.
A jak u Ciebie? I jakie masz zalecenia po porodzie? Jaką dawkę i kiedy kontrolę tsh?
Dziękuję za obiady.
D. też ma bidon i radzi sobie świetnie tylko my po prostu chcemy przejść na zwykły kubek. D. bardzo lubi pić ze zwykłego kubka ale trzeba mu nalać mało to wtedy ładnie wypije, jak więcej to różnie mu to wychodzi dlatego skusiłam się na takie coś co się zwie kubkiem treningowym
http://allegro.pl/lovi-kubek-niekape...935059262.html

Chcę by sobie na tym poćwiczył a kolejny etap to już zwykłe kubki

Aggo a co u dziecka? Pisałaś ostatnio o powiększonej nerce...jak to teraz wygląda?

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-13, 02:11   #1722
201704210903
Konto usunięte

teraz mam 137 5 razy w tyg i 150 2 razy w tygodniu
za tydzień badania
po porodzie 88 i po 6 tygodniach badania i kontrola
ale ja od 9 tygodnia mam już wszystko w normie na dawce 137 i dopiero teraz mi wyniki lekko się pogorszyly

a Ty jaką masz dawkę po porodzie?

Stary 2015-01-13, 07:11   #1723
Magiusa
Zakorzenienie

Dziewczyny przy koncu ciazy albo po porodzie- czy wam tez jest tak mega goraco? Ja w nocy sie mega poce...i pamietam ze w pierwszej ciazy tez tak mialam...ze musialam miec okno otwarte. TZ narzekal ze mu chlodno a mi bylo goraco. Teraz mam gorzej bo ze wzgledu na D.nie otwieram tego okna.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2015-01-13, 07:13   #1724
201704210903
Konto usunięte

mi nie jest gorąco

Stary 2015-01-13, 08:34   #1725
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soniuska Pokaż wiadomość
Plastry to swinstwo. Stosowalam 2mce tylko bo mega przez nie tylam-6kg w ciagu 2mcy no i odklejaly sie
Tez stosowalam plastry ale zle sie po nich czulam.

Stary 2015-01-13, 13:52   #1726
aggo_di
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Dziękuję za obiady.
D. też ma bidon i radzi sobie świetnie tylko my po prostu chcemy przejść na zwykły kubek. D. bardzo lubi pić ze zwykłego kubka ale trzeba mu nalać mało to wtedy ładnie wypije, jak więcej to różnie mu to wychodzi dlatego skusiłam się na takie coś co się zwie kubkiem treningowym
http://allegro.pl/lovi-kubek-niekape...935059262.html

Chcę by sobie na tym poćwiczył a kolejny etap to już zwykłe kubki

Aggo a co u dziecka? Pisałaś ostatnio o powiększonej nerce...jak to teraz wygląda?
MAGI- a wiesz, taki kubek też ma siostrzenica ale jakoś nie przypadł jej do gustu i pije z bidonu, albo bierze zwykłą szklankę

Nie powiększona nerka, a poszerzenie
Dzisiaj byłam rano w poradni patologii ciąży:
lekarz rezydent mnie przyjmował, zrobił na mnie bardzo dobre i kompetentne wrażenie, wszystko dokładnie tłumaczył, czytał dokumentacje, opowiadał. Siedziałam w gabinecie ponad godzinę!
I powiedział, że ta nieprawidłowość na nerce, którą zobaczył mój lekarz prowadzący jest na tyle maleńka, że wielokrotnie nie jest nawet zauważona. A po po sprawdzeniu na usg i popatrzeniu swoim okiem powiedział, że wg jego pomiaru ma 2mm ( u mojego lekarza miała3,9,mm). Zalecił jeszcze dodatkowe usg i wizytę pod koniec stycznia dla pewności. A po porodzie i pediatra ma zrobić usg nerek dziecku. Podobno nawet jeśli te poszerzenia są większe to często zanikają jeszcze w ciąży, albo po porodzie po oddaniu moczu

Z wizyty jestem zadowolona, trochę naczekaliśmy się do rejestracji (5-6 osób), ale po nas zrobiło się pół korytarza, więc trafiliśmy o dobrej porze

Poszliśmy od razu z Mężem obejrzeć oddział położniczy- jest odnowiony i czyściutki! (Poradnie specjalistyczne, gdzie byliśmy najpierw są w innej części i cóż... toaleta swym zapachem nie zachęcała do korzystania...)
Położna pokazała nam to, co mogła, ale sale porodowe były pozajmowane, opisała, jak wyglądają. Mówiła, że jest obłożenie i np. teraz ma wszystkie sale poporodowe zajęte.
Mamy listę rzeczy, które trzeba wziąć dla Malucha, a dla mnie jest na stronie.

I wyliczyliśmy czas dojazdu poza godzinami szczytu więc jakby co wyjdzie nam na to samo, co do drugiego szpitala

Przyszło moje zamówienie z gemini i staniki z all

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Cytat:
teraz mam 137 5 razy w tyg i 150 2 razy w tygodniu
za tydzień badania
po porodzie 88 i po 6 tygodniach badania i kontrola
ale ja od 9 tygodnia mam już wszystko w normie na dawce 137 i dopiero teraz mi wyniki lekko się pogorszyly

a Ty jaką masz dawkę po porodzie?

Dzisiaj oprócz poradni patologii ciąży zaliczyłam też endo
u mnie początek był wysoki, a teraz ładnie spadło mam brać 150 na przemian z 125, a jeśli będę się źle czuła na 150 to każdego dnia 137.
Może jeszcze mi zmniejszy przed samym porodem...

W tym tygodniu jeszcze powtórzyć tsh, 23.01 ostatnia wizyta przed porodem. Na razie powiedział, że po porodzie mam zbadać jeszcze w szpitalu tsh, a jak nie to zaraz po wyjściu i potem po 2 i 4 tygodniach.
I dawka 75, chyba że tsh po porodzie będzie >2,5 to 88.
Stary 2015-01-13, 14:14   #1727
agnes188
Zakorzenienie

Aggo gdzie bylas w poradni patologii ciazy ?w wawie na karowej moze?

Edytowane przez agnes188
Czas edycji: 2015-01-13 o 14:17
agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-13, 14:29   #1728
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aggo_di Pokaż wiadomość
MAGI- a wiesz, taki kubek też ma siostrzenica ale jakoś nie przypadł jej do gustu i pije z bidonu, albo bierze zwykłą szklankę

Nie powiększona nerka, a poszerzenie
Dzisiaj byłam rano w poradni patologii ciąży:
lekarz rezydent mnie przyjmował, zrobił na mnie bardzo dobre i kompetentne wrażenie, wszystko dokładnie tłumaczył, czytał dokumentacje, opowiadał. Siedziałam w gabinecie ponad godzinę!
I powiedział, że ta nieprawidłowość na nerce, którą zobaczył mój lekarz prowadzący jest na tyle maleńka, że wielokrotnie nie jest nawet zauważona. A po po sprawdzeniu na usg i popatrzeniu swoim okiem powiedział, że wg jego pomiaru ma 2mm ( u mojego lekarza miała3,9,mm). Zalecił jeszcze dodatkowe usg i wizytę pod koniec stycznia dla pewności. A po porodzie i pediatra ma zrobić usg nerek dziecku. Podobno nawet jeśli te poszerzenia są większe to często zanikają jeszcze w ciąży, albo po porodzie po oddaniu moczu

Z wizyty jestem zadowolona, trochę naczekaliśmy się do rejestracji (5-6 osób), ale po nas zrobiło się pół korytarza, więc trafiliśmy o dobrej porze

Poszliśmy od razu z Mężem obejrzeć oddział położniczy- jest odnowiony i czyściutki! (Poradnie specjalistyczne, gdzie byliśmy najpierw są w innej części i cóż... toaleta swym zapachem nie zachęcała do korzystania...)
Położna pokazała nam to, co mogła, ale sale porodowe były pozajmowane, opisała, jak wyglądają. Mówiła, że jest obłożenie i np. teraz ma wszystkie sale poporodowe zajęte.
Mamy listę rzeczy, które trzeba wziąć dla Malucha, a dla mnie jest na stronie.

I wyliczyliśmy czas dojazdu poza godzinami szczytu więc jakby co wyjdzie nam na to samo, co do drugiego szpitala

Przyszło moje zamówienie z gemini i staniki z all

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

Dzisiaj oprócz poradni patologii ciąży zaliczyłam też endo
u mnie początek był wysoki, a teraz ładnie spadło mam brać 150 na przemian z 125, a jeśli będę się źle czuła na 150 to każdego dnia 137.
Może jeszcze mi zmniejszy przed samym porodem...

W tym tygodniu jeszcze powtórzyć tsh, 23.01 ostatnia wizyta przed porodem. Na razie powiedział, że po porodzie mam zbadać jeszcze w szpitalu tsh, a jak nie to zaraz po wyjściu i potem po 2 i 4 tygodniach.
I dawka 75, chyba że tsh po porodzie będzie >2,5 to 88.

No to wspaniałe wiadomości z tą nerką Dobrze też że trafiłaś na kompetentnego lekarza

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2015-01-13, 15:27   #1729
aggo_di
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
Aggo gdzie bylas w poradni patologii ciazy ?w wawie na karowej moze?
na starynkiewicza

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 08:37   #1730
201606011622
Konto usunięte

hej Wam
ja wczoraj wizytowałam, wszystko jest ok, mały wazy 614g.
dostałam skierowanie na krzywą
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 08:50   #1731
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
hej Wam
super waga

Stary 2015-01-14, 09:04   #1732
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
hej Wam
Super glukoza

Stary 2015-01-14, 09:27   #1733
nowa8686
Zakorzenienie

Ola supee. Glukoze przezyjesz

Fasolinka
Stary 2015-01-14, 10:09   #1734
buu007
Zakorzenienie

hej kochane
nadrobie was pozniej,aktualnie mam okres nic nie robienia,nic nie chcecia,braku sil,malej uwieszonej u nogi,a tu trzeba pisac prace i ogarniac mieszkanie,jakis obiad czy cos
moj maz sie smial wczoraj ze mi witryny braknie bo upychalam w szafie pranie do poprasowania,i nie bylo miejsca wiec wsadzilam do witryny,i za szybka mam juz dwie polki ciuchow
wczoraj bylam na wizycie,wszystko ok,pozamykane wszystko,wiec raczej szybko na razie nie urodze
mala wazy 2639 chyba dokladnie,plus minus tam 300g rzecz jasna,ale drugiego kolosa gin mi nie wrozy,choc moj maz sie przerazil ze bedzie takie malenstwo

II kreseczki- 3.06.14

i juz z nami

WYMIANA

buu007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 10:18   #1735
Cos_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buu007 Pokaż wiadomość
hej kochane
nadrobie was pozniej,aktualnie mam okres nic nie robienia,nic nie chcecia,braku sil,malej uwieszonej u nogi,a tu trzeba pisac prace i ogarniac mieszkanie,jakis obiad czy cos
moj maz sie smial wczoraj ze mi witryny braknie bo upychalam w szafie pranie do poprasowania,i nie bylo miejsca wiec wsadzilam do witryny,i za szybka mam juz dwie polki ciuchow
wczoraj bylam na wizycie,wszystko ok,pozamykane wszystko,wiec raczej szybko na razie nie urodze
mala wazy 2639 chyba dokladnie,plus minus tam 300g rzecz jasna,ale drugiego kolosa gin mi nie wrozy,choc moj maz sie przerazil ze bedzie takie malenstwo
Dobrze ze wszystko ok

Stary 2015-01-14, 10:33   #1736
201704210903
Konto usunięte

bu super że wizyta udana. mój też ma mieć koło 3 kg

Stary 2015-01-14, 10:50   #1737
nowa8686
Zakorzenienie

Buu super :-*

Fasolinka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-14, 11:10   #1738
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
hej Wam

Cytat:
Napisane przez buu007 Pokaż wiadomość
hej kochane
Hej dziewczynki. Gratuje udanych wizyt i tak podrosnietych maluchow. Wspaniale ze wracacie z wizyt z tak dobrymi wiadomosciami

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Stary 2015-01-14, 11:39   #1739
201606011622
Konto usunięte

Magiusa tez się ciesze
gin mówi, ze super rośnie nam synek, wgl jakos jak badanie robiła to zachwycona była jakby to conajmniej jej dziecko było
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-14, 17:31   #1740
Ringo6
Zadomowienie

Cytat:
Magiusa tez się ciesze
gin mówi, ze super rośnie nam synek, wgl jakos jak badanie robiła to zachwycona była jakby to conajmniej jej dziecko było
Co poniektórzy lekarze tak mają. Ja chodziłam do faceta i przy pełnej poczekalni powitał mnie: "Oooo... Dzień Dobry Pani Ewo, no jak tam nasze dziecko?". i na usg napatrzeć się nie mógł, jak już wiedział, że będę mieć "długonogą" córkę. Sam bardzo chciał córkę, ale pomimo całej wiedzy nie wyszło i ma 2 synów. Także coś w tym jest, że traktują jak swoje -niektórzy za bardzo, ale to dobrze, bo przynajmniej jest miło, przejmuje się i tym samym dba, żeby wszystko było dobrze.

A więc teraz co u mnie. Znowu napiszę, bo wiedza może się przydać.
Byłam dzisiaj z moją córą na kontroli u pielęgniarki (w razie czego byłoby dobijanie się do pediatry), bo moja mała ma miesiąc, a pępek nadal z nami... ale nie to mnie zaniepokoiło. Zaczęła nam się sączyć, jak się później okazało, na szczęście tylko na wygląd ropna wydzielina. Więc nie dzwoniłam do mojej położnej, tylko pojechałam od razu do ośrodka na wizytę. Otóż nasz pępuszek jest jeszcze bardzo mocno przytwierdzony i jak nie odpadnie do 2 tygodni, to czeka nas chirurgiczne usunięcie. Z tego co czytałam, im grubsza pępowina, tym kikut dłużej schnie... no cóż. I teraz przemywam, uwaga, 70% spirytusem (w sumie to już przemywam ponad tydzień, bo nie widziałam, aby pępek był skory do odpadnięcia, więc posłuchałam mojej położnej i teściowej) i mam nadal tak przemywać. Dla informacji używam dokładnie gazików nasączonych spirytusem "Leko", ale też można przemywać zwykłym, zamoczonym w spirytusie, patyczkiem do uszu. To tak na przyszłość, dla wiedzy ogólnej i gdyby ktoś (mam nadzieję, ze nikt) potrzebował. Dodam, że alkohol dobrze wysusza i dawniej pępki w przeciągu kilku dni odpadały, a nasz nie chce. A więc Dziewczyny, trzymajcie kciuki, żeby się pępek zdecydował zagoić i zrzucić kikutka przed upływem dwóch tygodni.
Kopniaczki 19/40
12.12.14r. <3N<3

Edytowane przez Ringo6
Czas edycji: 2015-01-14 o 17:32
Ringo6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości