![]() |
#151 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dlaczego nie lubimy Cyganów?
mieszkam w dzielnicy cyganskiej - właściwie to Cyganie opanowali połowę mojego podwórka. Czasem są jakieś zaczepki, raz jak dziadek był sam w domu, wparowali (otwarte drzwi) i okazało się potem że zginął złoty pierścionek mojej babci. Wczoraj pod biedronka, gdzie się gromadzą usłyszałyśmy z koleżanką: dziewczyny, mój kolega chce się z wami przespać.
![]() Sami zapracowali na swoją opinię, oni raczej też za nami nie przepadają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
BAN stały
|
Mam nadzieję, że powstanie jakaś organizacja na wzór "Gwardii Węgierskiej", która zrobiła częściowy porządek z Cyganami na Węgrzech. Czyli tak zwane patrole obywatelskie.
Edytowane przez Imperialista Czas edycji: 2014-10-10 o 23:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej ,,wykształcony'' Cygan w moim mieście skończył gimnazjum, nauczyciel mówił że trzyma za niego kciuki by poszedł do zawodówki. Uczy w gimnazjum gdzie chodzi bardzo dużo Cyganów i chodzą tydzień do szkoły 2 miesiące nie chodzą a póżniej błagają żeby nie wysyłać pisma do MOPSu że nie chodzą bo przepadnie zasiłek i tak w kółko.
![]() |
#154 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Biała Dama
|
Cytat:
Niektórzy faceci stosują chamski podryw, to też im nie przysparza mojej sympatii, ale znowu, to nie dotyczy tylko Romów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Roszczeniowa postawa Cyganów strasznie mnie denerwuje i jest mi zwyczajnie przykro, że wiele uczciwych polskich rodzin nie jest w stanie związać końca z końcem, a Cyganie dostają zasiłki, które często nie są im wcale niezbędne do życia.
![]() |
![]() |
#158 |
Biała Dama
|
Sztuczny, nie sztuczny, mi bardziej ten wymysł pasuje, Cyganie mi się kojarzy źle. Ze słowem cyganić - kłamać, oszukiwać. I mówiąc Cyganie miałabym wrażenie, że całą narodowość nazywam kłamcami. wolę używać słowa Romowie, bo to ma dla mnie bardziej neutralny przekaz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czasownik "cyganić" chyba nie wziął się z niczego i chyba najpierw byli Cyganie, a potem cyganić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#161 |
Konto usunięte
|
Czytam ten wątek i jestem w szoku. Jakie to szczęście, że u mnie są w miarę kulturalni cyganie. Nie są nachalni, nie są wulgarni, nie boję się koło nich przejść. Póki co nic mi nie zrobili, nawet bywało, że po sąsiedzku siedzieliśmy w autobusie. Wiadomo trochę głośniej gadają ale poza tym nic nie miałam im do zarzucenia po takiej przejażdżce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ba nawet szybkie zajrzenie do zasobów google pokazuje że i muzea są taboru cygańskiego więc czy nawet muzea popełniałyby taki błąd nazywając ich cyganami? nazwa romowie ładniej brzmi i pewnie dlatego tak się cyganie upierają aby nazywać ich romami a nie cyganami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Konto usunięte
|
Ja będę zawsze mówić Cyganie. Pomijając fakt, że to starsza historycznie nazwa w języku polskim, ,,rom" w tym ich języku oznacza tyle, co ,,człowiek". I to świetnie odzwierciedla ich stosunek do gadziów, czyli nie-Cyganów. Nie jesteśmy tak bardzo ludźmi, jak oni
![]() Ktoś dał dobry przykład z Niemcami, bądźmy poprawni politycznie, mówmy Germanie, bo przecież Niemcy już nie są niemi! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
Biała Dama
|
Nie twierdzę że czasownik był pierwszy, gdzie to wyczytałeś? Ja używam formy Romowie bo mi taka bardziej odpowiada, po prostu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
Ja miałam z nimi nieprzyjemną sytuację. Generalizować na podstawie jednej sytuacji nie można, ale chyba ta sytuacja całkiem podsumowuje, czego się z ich strony boję/czego nie lubię.
Dawałam korepetycje dziewczynce za miastem, kawałek drogi miałam do niej. Mieszkali na luksusowym osiedlu w barłogu, który został stworzony z przerobionej stodoły, której nigdy nie wykończono, W środku syf, walały się śmieci. Ledwo było gdzie z tą dziewczynką usiaść. W pokoju był piec węglowy i wiatrak, który miał rozprowadzać ciepło z pieca do reszty mieszkania. Matki dziewczynki nie było, nie zdążyła wrócic przed końcem lekcji, powiedziała, ze zapłaci na następnej. Ok, trudno, żeby zobaczyć kasę i tak muszę przyjechać jeszcze raz. Przyjechałam, już była, zapłaciła za poprzednia lekcję, ale nie za tą, bo nie ma. Mąż pracuje na budowie i jak ma to ma, nie ma to nie ma, zapłaci później i korepetytorzy zawsze się na to zgadzali. Ja mogłam powiedzmy mieć jakieś opóźnienie, ale bez przesady bo płacę za dojazd przecież niemało. Na kolejnych lekcjach nie było ani trochę czyściej, za to chodzili przy mnie wszyscy w bieliznie. Było ciepło to ojciec w bokserkach bekał sobie z piwem na kanapie w pokoju przechodnim a brat siedział w bokserkach w pokoju przy komputerze. Matka na dworze w bikini. Mi to osobiście przeszkadza, nie chcę, żeby siedział przy mnie dorosły chłopak w okserkach w jedny pokoju ani czyjś ojciec na widoku. Pieniądze widziałam od czasu do czasu, na koniec korepetycji wyszłam jednak na minus. Manier zero, bałagan, nie można im zaufać, nie interesują się ocenami dzieci dopóki nie jest to ndst i grozi im niezdanie. Dziewczynka gra minecrafta a ze wszystkiego ma średnio 2. Nie pamietam już kto zakończył współpracę, ale chyba ja. Już się nie kłóciłam o zaległe zapłaty, wiedziałam, że nie dostanę. I tak miej więcej postrzegam wiekszosć cyganów, tego się po nich spodziewam. Czeka mnie szok estetyczny i niepewność finansowa. A to i tak byli tacy spolszczeni cyganie, bardziech ich dziadkowie byli cyganami, ale styl życia pozostał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.