![]() |
#151 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ufarbować kręcone włosy?
Cytat:
Ja osobiście chwalę sobie farby w piance. Łatwa aplikacja, przyjemnie pachnie, bez amoniaku. Wadą może być szybko spierający się kolor, ale u mnie szybciej pojawiły się odrosty niż farba straciła kolor.
![]() |
![]() |
#152 |
Raczkowanie
|
Pomocy czym pofarbować włosy...?!
Witam,mam kręcone włosy (a więc z natury przesuszone nawet bez zbędnego znęcania się nad nimi),w tej chwili koloru sprany jasny brąz z jaśniejszymi refleksami (mój naturalny-ciemny blond połyskujący na złoto).Chciałabym dać im trochę odpocząć,farbować jakimś ciemnym blondem,czymś co je trochę nabłyszczy,żeby też odrosty nie były z kilometra widoczne,coś jak najbardziej delikatnego (dodam,że nie mam siwych włosów).
Myślałam o szamponie typowo profesjonalnym...może color touch...?...a może jest coś lepszego...? no i z ilu procentową wodą to stosować...? Pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: kręcone a farbowanie, pasemka, balejaż, koloryzacja - zbiorczy
To ja tez mam pytanie. ZAstanawiam się jak na kreconych włosach wychodzi farbowanie stopniowe- tzn np od najciemniejszego do jasniejszego. Chodzi mi po głowie cos takiego- od góry zimny jasny orzech , potem w doł coraz jasniej i koncówki juz bardzo jasne (blond) (p.s. koncówki lekko zazwyczaj prostuje wiec mogłoby to fajnie wygladac) Mam włosy za ramiona lekko, skret nie jest az taki mocny (spiralki) tylko nieco mniejszy. moze ktoras z Was ma tak pofarbowane?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Mod-Śnieżynka
|
Farbuję od paru lat wellatonem jasny brąz nr 5. Mam naturalne czarne włosy i tak właściwie wychodzi. Pod słońce widać lekki brąz na pojedynczych lokach.
Nie zmywa się w ogóle, mimo, że zawsze farbuję tylko odrosty (mam siwe, kolor trzyma bardzo dobrze). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Rozeznanie
|
farbowanie na rudo
mam takie pytanie...po przeczytaniu wątku o rozjaśnianiu doszłam do wniosku, że farbowanie na blond szkodzi kręciołkom, przyciemnianie za to nie...a jak jest z farbowaniem na rudo...bo mi się marzy taka płomienna fryzura...(dodam, że naturalnie jestem ciemną blondynką)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Raczkowanie
|
Dot.: farbowanie na rudo
Cytat:
poszukaj sobie postow Benka,pieeeekne lokaski,przy pieknym kolorze.Tez jest ,raczej ciemna blondynka a my tu wzdychamy do jej wlosow i gapimy sie jak ciele w malowane jak wrzuci foty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
Rozeznanie
|
no tak, sama się zastanawiam nad tym przefarbowaniem, bo jeszcze nigdy w życiu nie farbowałm włosów...a słyszałm, że rudy słabo się trzyma włosów i wypłukuje na okropny nijaki kolor... a w ogóle to zastanawiam się , ćzy nie ma jakichś naturalnych sposobów farbowania włosów na rudo?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Na rudo? Henna
![]() Polecam lekturę o hennie na mazidłach oraz podwieszonej tam strony. Na dziś hennowałam swoje włosy dwukrotnie: jamila+amla z mazideł oraz khadi henna z amlą i nie obserwuję wypłukiwania. Na dziś wygląda to nieco lepiej niż tutaj - poprawił się skręt ![]() Muszę jednak dodać, że henna może obciążać włosy, skutkiem czego osłabia się skręt. Oczywiście da się z tym walczyć - hennujemy głowę z głową ![]()
![]() |
#160 |
Raczkowanie
|
Dziewczęta, mnie rudość przydarzyła się nieoczekiwanie (wellaton - karmelowa czekolada) i mogę powiedzieć z cała pewnością mi to nie pasuje. Mam kręcone włosy i drżę o to, że się zniszczą, że przestaną się kręcić... Farbowałam 3 dni temu i teraz pakuję maski i odżywki na włosy, żeby je "przygotować" do kolejnej farby - tym razem chyba będzie to Garnier brąz (chociaż też nie wiem czy pokryje dość trwałą farbę wellatonu). Czy przez codzienne odżywanie mogę im jakoś zaszkodzić, czy też może im to wyjść tylko na plus?
I kiedy je mogę je śmiało zafarbować na ciemniejszy kolor? W tym rudym czuję się naprawdę parszywie... ![]()
![]() |
![]() |
#161 |
|
Zależy, co jest w tych odżywkach i maskach. Możesz napisać, co konkretnie stosujesz? Ale wszystko: szampon, maska, odżywka. Najlepiej pełna nazwa, link do składu. Zobaczymy, co ewentualnie może się zadziać.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 |
Raczkowanie
|
Od razu w dniu farbowania nałożyłam vatikę migdałową (przywiezioną z Egiptu), nałożyłam dodatkowo olej rycynowy na końce, to wszystko na noc.
W kolejnym dniu zmyłam wszystko Joanną Rzepą do delikatnych i wypadających włosów, nakładając odżywkę Alterrę z granatem. W piątek maska jajeczna (żółtko, nafta, o. rycynowy, cytryna). Zmywanie jak w dniu poprzednim. W sobotę Amla. W niedzielę dałam im spokój... ale dziś kolejne farbowanie. Tym razem Garnier Color Naturals 4 - Brąz... więc wieczorem pewnie nałożę dodatkowo WAX.
![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
Już wszystko piszę - na najbliższy czas planuję intensywną regenerację włosów, suplementację (Merz Special), do picia skrzyp+pokrzywa oraz drożdże.
W dniu farbowania na noc pod czepek użyłam: Dabur, Vatika, Almond Enriched Hair Oil Skład: Paraffinum Liquidum, Canola Oil, Palm Oil, Olea Eurpoaea (Olive) Oil, Sesamum Indicum (Til) Oil, Phenyl Trimethicone, Prunus Amygdalus Dulcis (Almond) Oil, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Parfum, Avobenzone, Vitamine E Acetate, Rosemarinus Officinalis (Rosemary )Oil, Tert Butyl Hydro Quinone, CI 12010, CI 12740. Oraz olejku rycynowego na końcówki. Do zmywania zawsze używałam: Joanna, Rzepa, Szampon wzmacniający do włosów cienkich, delikatnych, ze skłonnością do wypadania Skład: Aqua, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Soyamide DEA, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Cocamidopropylamine Oxide, Polyquaternium-10, Raphanus Sativus Extract, Equisetum Arvense Extract, Alcohol Denat., Glycogen, Glycerin, Citric Acid, Disodium EDTA, Sodium Chloride, Parfum, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Linalool, DMDM Hydantoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone. (15.11.2008) Oraz potem nakładałam odżywkę: Alterra Nawilżająca odżywka `Granat i aloes` Skład: Aqua, Alcohol*, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Myristyl Alcohol, Glycine Soja Oil*, Punica Granatum Seed Oil*, Ricinus Communis Oil*, Punica Granatum Extract*, Aloe Barbardensis Extract*, Acacia Farnesiana Extract*, Lauroyl Sarcosine, Sodium Lactate, Hydroxyethylcellulose, Carthamus Tinctoris Oil*, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil Ascorbyl Palmitate, Parfum**, Linalool**, Limonene**, Geraniol**, Citronellol**, Citral**, * Składniki z certyfikatem rolnictwa ekologicznego ** Naturalne olejki eteryczne Następnego dnia nałożyłam sobie maseczkę jajeczną (żółtko, nafta, olej rycynowy, sok z cytryny). Zmywanie j.w. Kolejnego dnia poszedł olej Amla. Ponadto planuję stosować Jantar, Wax, oraz takie nieszkodliwe odżywki jak Yung z babassu, balsam Potters, Joanna Naturia b/s miód i cytryna, oliwę z oliwek, olej rycynowy.
![]() |
![]() |
#164 | ||||
|
Cytat:
Jeśli więc drżysz o włosy, to wczorajszy zabieg, jaki im zgotowałaś mógł być poprzedzony nieco większa przerwą i dbałością o włosy. Szczególnie, że: - Vatika jest na parafinie i nie wiemy ile jej tak naprawdę jest. Nie wiemy też, na ile pozwala ona działać pozostałym olejom o ile jest ich tyle, że mogą działać). - rycynę dałaś tylko na końce, ale jej wartość niechybnie była większa niźli Vatiki, - Joanna Rzepa choć przeznaczona do delikatnych sama w sobie delikatna nie jest. Dała natomiast gwarancję zmycia Vatiki i zostawiła własny polimer (pq-10). Czy cokolwiek odżywiła albo wzmocniła? Wątpię. Podziałałaś nie tyle wzmacniająco na włosy - ale te podziękują Ci za Alterrę oraz cytrynę - ile w kierunku zatrzymania wody i koloru. Do tego silny szampon. Taka pielęgnacja w efekcie dużo dobrego nie przyniesie. Fakt, zabezpieczy włosy przed ucieczką wody i silnym działaniem szamponu, ale wzmocnienia tutaj niewiele. Ale wróćmy do pytania początkowego: czy możesz stosować taką pielęgnację na co dzień. Nie znam Twoich włosów, jednak sama nie stosowałabym każdego dnia na przemian parafiny i nafty. Jeśli chcesz stosować oleje, sięgnij po te roślinne. One są idealne dla włosów oraz nadają się do zostawienia na noc. Cytat:
Nafta najlepiej raz w tygodniu - pamiętaj, że głównie zabezpiecza włos przed ucieczką wody oraz nałożona dłużej niż 30 minut może podrażniać skórę. Jajko też podziała głównie powierzchniowo (proteina z jajka jest za duża by wniknąć do wnętrza), choć zawarta w nim lecytyna ma szansę odżywić włos. Na dodatek tak ostry szampon może wysuszać włosy dodatkowo. Poczytaj w pigułce (link w moim podpisie) dlaczego. Do Alterry nie mam zastrzeżeń poza takim, że brakuje jej protein - trzeba uzupełnić czym innym - oraz porządnej bariery przeciwdziałającej puszeniu czy ucieczce wody. To tez trzeba uzupełnić inna odżywką. Cytat:
Cytat:
A jak czują się włosy po farbowaniu?
![]() |
![]() |
#165 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za szczegółową analizę! Ja dopiero rozpoczynam zabawę ze składami, pielęgnacją itp., z tego, co widzę będę musiała jeszcze duuużo poczytać.
Zakupiłam dziś Hipp (żeby nie używać Joanny Rzepy) oraz Glorię. Dostałam też litrowe opakowanie Lorysa czosnkowego. Włosy... sama nie wiem. To na pewno był błąd z ich farbowaniem, a jeszcze większy - nie użycie do tego henny. Już więcej tego błędu nie popełnię. Dużo włosów wypadło, teraz widać, że są zmęczone... Jednak wydawało mi się, że zniszczą się o wiele bardziej. W dotyku dalej są miękkie, dziś rano też udało mi się uformować całkiem przyjemne loki, które jednak nie chciały się utrzymywać tak długo jak wcześniej... wiem, że długo mi zajmie doprowadzanie ich do ładu, jednak wierzę, że się da. Eloe77, a jaką pielęgnację byś mi doradzała? Taką intensywną, ale nie szkodzącą samym włosom? (przykłady kosmetyków itp.) Byłabym bardzo wdzięczna!
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#166 |
Przyczajenie
|
Kochane dziewczyny!
Co myślicie o tym, żeby ufarbować blond loki na rudo? Mam bardzo jasną cerę i zastanawiam się czy rudy kolor by do mnie pasował. Myślicie, że faceci nie lubią rudych dziewczyn? Nie wiem co o tym sądzić. Pomóżcie! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zalezy jak ten kolor bedzie ci pasowal
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#169 |
Zadomowienie
|
Odswieze troche watek
![]() Dziewczyny, czy znacie jakies sposoby/triki/polprodukty albo konkretne kosmetyki ktore przedluzaja trwalosc farby na wlosach? Najlepiej zgodne z cg ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
To i ja się przyłączę .
Jestem Sabina i Mam lokasy farbowane na czerwono (farbą nie Henną ) ![]() Pozdrawiam
![]() |
#171 |
Wtajemniczenie
|
Odgrzebuję wątek aby się trochę poużalać. Rudość henny wypłukuje mi się z włosów w ciągu tygodnia. Zostaje ciemny kasztan. Niby ładny ale to zupełnie nie to o co mi chodzi.
Kiedyś farbowałam na rudości z poziomu 8, ew.7 i zadowolona byłam tylko z koloru na 7. 8 vitalitys płowiała i wypłukiwała się błyskawicznie. Joanna ogniste coś tam wychodziła na piękną marchewkę ale obie farby dość mocno zniszczyły włosy i szybko się wypłukiwały. Panem zniszczenia jednak była farba allwaves na poziomie 7, która dosłownie zostawiła pobojowisko już po jednym farbowaniu. Moje włosy mają kolor na poziomie 4-5. Dokładnie nie umiem określić. Odeszłam więc od zamysłu jasnych, marchewkowych rudości bo to kolory, które osiągnę tylko za pomocą utleniacza 6-9%, czyli skończy się to źle. Wymyśliłam więc, że kompromisem z moich marzeń będzie wiśnia/mahoń. Co tu jednak zrobić żeby włosów tym nie zniszczyć? Albo jak zatrzymać na włosach hennę żeby zostawał efekt zaraz po farbowaniu? Myślałam już o tych eko farbach, które ostatnio pojawiały się na blogu Anwen ale naczytałam się, że nie są wcale takie niewinne i szybko tracą kolor. Pomyślałam więc o profesjonalnych farbach ton w ton ale one też podobno bardzo szybko się wypłukują. Pozostaje mi więc farbowanie zwykła farbą z podmianą utleniacza na 3%. Czy w związku z tym ktoś mógłby się podzielić jakimiś doświadczeniami z kręconym włosiem ![]() ![]() Edytowane przez LadyMadalena Czas edycji: 2012-08-13 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Raczkowanie
|
Kolor włosów dla kręconych:)
Witajcie! Od długiego czasu nurtuje mnie pytanie jaki kolor jest najlepszy dla włosów kręconych? Czy efektownie prezentują się blond loki czy może jednak o wiele zdrowiej wyglądają ciemne lokasy?
![]() ![]()
http://sun-of-jamaica0.blogspot.pt/ moja pielegnacja kręconych włosków ![]() ![]() włosomaniaczka zapuszczam włosy od 12.11.2011 wznowienie pielęgnacji 08.04.2013 - OMO, CG, olejowanie. Cel: piękne,zdrowe włosy! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kolor włosów dla kręconych:)
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam swego czasu dwie znajome kręcone rudzielce, miały włosy grube, lśniące, kolor prawdziwie rudy nie jakiś wypłowiały, zwracały na siebie uwagę tymi pięknymi włosami, aż im zazdrościłam tej grubości włosa, ich matka też była ruda ale włosy skracała a one nosiły prawie do pasa.
Pisząc swego czasu mam na myśli czasy licealne, potem nasze drogi się rozeszły, one mieszkają teraz w innym mieście. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
Kazdy
![]() ![]() Wszystko zalezy od karnacji, koloru oczu, typu urody itp ![]() Co do henny - to wiadomo, ze zdrowsza dla wlosow niz zwykla farba (czy to prostych czy kreconych) ale wielu kolorow nie da sie za jej pomoca zwyczajnie uzyskac. Niczego jasniejszego niz nasz naturalny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
quleczka ma rację
![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
Pytam, bo mam kręcone włosy. Teraz są rozjaśniane i suche, ale rozpoczęłam pielęgnacje z wizażem ponownie, ścięłam włosy i czekam na efekty, dlatego zastanawiam się nad przyciemnieniem włosów, przybliżeniem ich do mojego naturalnego ciemno brązowego koloru. Mój typ urody jest dość dziwny :P ponieważ jest mi dobrze zarówno w chłodnych blondach jak i brązach czy czerniach ważne, żeby kolor był dość chłodny. I przez to ciągle nurtuje mnie pytanie, jaki kolor lokasków mieć
![]()
http://sun-of-jamaica0.blogspot.pt/ moja pielegnacja kręconych włosków ![]() ![]() włosomaniaczka zapuszczam włosy od 12.11.2011 wznowienie pielęgnacji 08.04.2013 - OMO, CG, olejowanie. Cel: piękne,zdrowe włosy! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie
![]() ![]()
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
|
Cytat:
![]() Na pewno refleksy czy jaśniejsze pasma loków na ciemniejszych dodają fryzurce optycznie objętości, robi się ona wielowymiarowa, ale też nie każdemu to musi pasować.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:22.