|
|
#151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kucharka na weselu ? Czy restauracja ?
A na ile osób planujesz wesele?
|
|
|
#152 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#153 |
|
Rozeznanie
|
O kurcze, to dość dużo. Więc "moja" sala odpada. A byłaś w Niedrzwicy? Ja znalazłam tam świetną salę bez cateringu. Była duuuża i bardzo ładna. Jak ja tam byłam, to dopiero ją otwierali i nie miała jeszcze nawet nazwy. Z tego co pamiętam była niedroga. Zaklepałam nawet termin, ale niestety zrezygnowałam ze względu na odległość. Tylko, że to było prawie dwa lata temu <rany jak ten czas leci > Wiele mogło się pozmieniać. Tak sobie myślę i myślę i nic mi już nie przychodzi do głowy.
|
|
|
#154 |
|
Przyczajenie
|
Z tego co wiem to wszystkie sale w Niedrzwicy i Kościelnej i Dużej są do 200 osób; także jak dla mnie to za mało
|
|
|
|
|
#155 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja mam jeszcze pytanie techniczne.
Jeśli wynajmuje się salę weselną to od kiedy można w niej coś zostawiać czy przygotowywać? Śluby najczęściej są w sobotę, ale jak to wygląda jeśli chodzi o przystrojenie wnętrza, czy przywiezienie jedzenia? Jak to jest w przypadku sali z zapleczem kuchennym i własnym kateringiem/kucharką z ekipą a jak gdy to ekipa z domu weselnego, w którym jest sala?
|
|
#156 |
|
Raczkowanie
|
Powiem Ci tak.Wynajęłam salę weselną.Kiedyś to była stołówka ale została przekształcona na salę weselną.Ma zatem kuchnię,chłodnie,lodówki, chłodziarki i wszystkie naczynia - od kieliszków przez talerze,patery po garnki itp.Wesele w sobotę a klucze dostaję w srode rano.Od środy nikt mi tam nie wchodzi ,moge przywiezć sobie zakupy które sie nie zepsuja.W czwartek wchodzą wynajęte przeze mnie kucharki i dekoratorka.w sobote wesele,w niedziele poprawiny a klucze zwracam we wtorek wieczorem bo w środę rano bierze je kolejna para.Sala kosztuje 900 zł.Kucharki i kelnerki zamawiam sama.
|
|
|
|
|
#157 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaaale fajnie, to brzmi naprawdę dobrze
Można wszystko na spokojnie naszykować, nawet dekoracje zrobić bez żadnego pośpiechu...
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Jestem za kucharka. I tak tez jest u mnie. Tzn konkretnie u mnie gotuje małżeństwo, które zajmuje się tym zawodowo. Do tego maja swoje pomoce. No i rodzina będzie zaangażowana. Przede wszystkim w zakupy no i takie prace "dodatkowe". Do tego zaczynają w środę więc będzie co robić.Wychodzi taniej, jest świeże, w 100% takie jak się chce i dokładnie w takich ilościach.
Fajny jest klimat przy takich przygotowaniach. Myślę, że warto się nad tym zastanowic, bo jest to fajne wyjście. Przede wszystkim-to musi być ktoś pewny i sprawdzony. ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- Cytat:
Na np. stłuczone szklanki, talerze itp.
|
|
|
#159 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A w ogóle miło znowu z Tobą rozmawiać Edziu
|
|
|
#160 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() mój ślub w przyszłym roku![]() ![]() też organizujemy wesele w domu weselnym, z kucharką. Wesele na ok. 150 osób z poprawinami co prawda za salę płacę dość drogo, ale i tak wyniesie mnie to o połowę mniej, niż gdyby wesele było w restauracji. Ceny w lokalach, które oglądaliśmy były przerażające: 180-250 zł od osoby za dwa dni, to przy naszej ilości osób koszt ponad 30 tys. masakra Myślę, że fajnie jest zaangażować się w weselne przygotowania, jasne że to pochłonie czas i siły, ale jak dla mnie warto, jeśli w kieszeni zostanie mi jakieś 15 tys.
|
|
|
|
|
#161 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie, że mnie zapamiętałaś![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
No no to już pokaźne weselicho. U mnie ceny w restauracjach to max 160 zł, ale taka, nad którą osobiście bym się zastanowiła gdybym brała to pod uwagę to 130 zł z poprawinami. Przy 180 zł robi się gorąco Bo napoje, ciasta i oprawa muzyczna pewnie nie są w cenie?Z mojego punktu widzenia najważniejsze to dobrze wiedzieć z kim się pracuje. Z własnych doświadczeń-były u mnie w najbliższym otoczeniu dwa przypadki kiedy kucharki wynosiły jedzenie z sali. W dużych ilościach i zostały nakryte. Raz nawet samochód podjechał pod okno kuchni. Ilości były celowo zamówione większe. Nakryte zostały przypadkiem-rodzice przyjechali wcześniej coś podrzucić niż mieli być. I to się działo 5 i 2 lata temu. Absolutnie nie chcę nikogo zniechęcać bo ja takie rozwiązanie uważam za dobre i sama także je wybrałam, ale warto dokładnie sie dopytac i wybrać kogoś z polecenia i mieć ogólna orientacje ile czego mniej więcj powinno byc zamówione, żeby oszczędzić sobie później nerwów, np. dykusja z kucharkami dlaczego nie zmieniły obrusów po weselu tylko zostawiły takie ulane na poprawiny. Naprawdę podstawą zaoszczędzenia sobie nerwów i dodatkowego wysiłku jest wybór odpowiednich osób, które wiedza co robią i za co biora pieniążki. Ja mam to szczęście, że trafiłam na ludzi konkretnych i rzeczowych. Byłam na przygotowanym przez nich weselu i do niczego nie moge sie dopiąć. Juz teraz przy pierwszych ustaleniach współpracuje nam się dobrze-sami sugerują sensowne ilości zakupów, rozsądne ilości posiłków, przejrzeli co jest na sali do dyspozycji, nawet zmierzyli szerokość stołów Obejrzeli zalpecze, lodówki, piece. Rozpisali nawet ile papieru toaletowego i ręczników trzeba kupic, żeby nikt nie zapomniał. Także -oweszem będzie dla nas dużo zajęć ale jestem spokojna, że z ich strony nie bedzie zaniedbań. I licza tak jak inne kucharki. Więc przy takiej opcji wesela sugeruję nawet wziąć od kucharki numer do poprzenich klientów-jeśli nie ma nic na sumieniu spokojne da Kucharka i zespół to absolunta podstawa i trzeba być pewnym swego.Nie żebym się wymądrzała, ale czasem się myśli że skoro ktoś robi to enty raz to wie co robi i sie go nie sprawdza. A później jest stres i bieganina.
|
|
|
#162 |
|
Raczkowanie
|
EdziaONo no to już pokaźne weselicho. U mnie ceny w restauracjach to max 160 zł, ale taka, nad którą osobiście bym się zastanowiła gdybym brała to pod uwagę to 130 zł z poprawinami. Przy 180 zł robi się gorącoBo napoje, ciasta i oprawa muzyczna pewnie nie są w cenie?
Ciasta i muzyka oczywiście nie są wliczone w cenę. A co do kucharki to na szczęście siostra mojego Tżta wychodziła w tamtym roku za mąż i ona właśnie u niej gotowała na weselu, więc mam pewność, że jest wszystko ok ![]() ![]() solidna, porządna i znająca się na rzeczy kobieta ile płacicie za usługi kucharki?? bo wiadomo, że gotowanie i pieczenie zaczyna się parę dni wcześniej. My już we wtorek mamy lokal do swojej dyspozycji.
Edytowane przez kobzalka Czas edycji: 2009-07-27 o 14:45 |
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Również moja kucharka poprosiła o szerokość/długość stołów, potrzeba jej dużo półmisków też chciała żeby podliczyć co by wystarczyło. Jednym słowem rzeczowa kobieta i bierze naprawde nie drogo w moim mniemaniu i posiada swoją obsługę.
|
|
|
|
#164 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
Musicie dziewczyny koniecznie napisać, jak już będziecie po, jak to wszystko wyszło od strony organizacyjnej
liczę na cenne wskazówki![]() ![]() jako, że mój ślub w przyszłym roku będę wiedziała na co zwrócić szczególną uwagę![]() ![]() pozdrawiam
|
|
|
|
|
#167 |
|
Wtajemniczenie
|
No to jeszcze bardziej szczegółowo - jak rozliczacie się z nimi za wcześniejsze dni przygotowań?
Jak to jest z zastawą?
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie cena obejmuje te wcześniejsze dni nic za to nie doplacam. natomiast zastawa jest na wyposażeniu sali, a to czego nie kucharze przywożą od siebie, bo maja restaurację.
|
|
#169 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#170 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane zwolenniczki kucharek - mogłybyście napisać z jakich miast jesteście, żebyśmy mogły ewentualnie zwracać się do Was z prośbą o namiary?
![]() Bo w profilach nie macie pouzupełnianych miejscowości (przynajmniej część z Was).
|
|
#171 |
|
Przyczajenie
|
Tak sobie czytam ten wątek i trochę nie dowierzam??
Dziwi mnie fakt,że nie które z Was zamawiając kucharkę musiały też opłacac dodatkowy personel.To już we dle mnie lekkie naciągactwo... Jakiś czas temu byłam na weselu mojej kuzynki-kucharza miała super ,jedzenie rewelacyjne ,po zakupy sam pojechał i personel też sam opłacił. Kuzynka za wesele razem z zakupami zapłaciła niecałe 8 tys. Osób było 120. To chyba dobrze,co nie? Sama też zamierzam skorzystac z usług tego Pana w przyszłym roku. Edytowane przez pozytywka85 Czas edycji: 2009-08-25 o 08:31 |
|
|
|
|
#172 |
|
Raczkowanie
|
Jak to sam sobie kucharz opłacał dodatkowy personel?To ktoś sam jeden gotuje dla 120 osób i jeszcze dobiera personel za który sam płaci?Nie chce mi się wierzyć.Chyba że wziął odpowiednio większą kwote i rozliczał się już potem z personelem we własnym zakresie.Mnie zakupy wyniosą niecałe 5000 na 120 osób.Kucharka weżmie 500 i z tego ma jeszcze opłacić kelnerki to wychodzi że gotuje za darmo i jeszcze dokłada mi do tego interesu.
|
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem z okolic Łodzi a małżeństwo, które u mnie kucharzuje ma restaurację w Zgierzu.
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#175 |
|
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o namiary kucharki z Warszawy lub okolic
![]() artur@er.com.pl |
|
|
|
|
#176 |
|
Raczkowanie
|
Wysłałam info na PW.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
Ja kucharkę juz zamówiłam na 2011 rok. Place 3500 zl za dwa dni w tej cenie ma swoje kelnerki i pomoc w tygodniu. My tylko jedziemy po liste i robimy zakupy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie wyszło 2300zł za dwa dni wesela, z obsugą, pomocami kuchennymi , panie pracowały od czwartku, my mieliśmy tylko dowieśc wszsytko co było na liście.
|
|
|
#179 |
|
Raczkowanie
|
a czy możesz mi podpowiedzieć ile właśnie kosztują zakupy z takiej listy? i na ile osób było wesele??
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A i osób miało być 160 , przyszło 140 i dużo zostało jedzenia
![]() Edytowane przez MalgosiaM8 Czas edycji: 2009-11-03 o 15:08 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:25.

> Wiele mogło się pozmieniać.

mój ślub w przyszłym roku